Μωσαϊκό: Βουτήματα κορνέ με στέβια: Αρτοποιεια & Συνταγες Βουτήματα κορνέ με στέβια Υλικά Αλεύρι μαλακό 970 γρ. Βούτυρο 635 γρ. Στέβια 40 γρ. Γάλα 220...
Εδώ θα βρείτε ένα μωσαϊκό θεμάτων . Κλείσαμε 10ετία και γι αυτό κάποιες αναρτήσεις έχουν αλλοιωθεί. Οι σελίδες που αναφέρω είναι τα νέα μου ιστολόγια που αλληλοστηρίζονται με αυτό εδώ το παλιό ... Σας ευχαριστώ!
Κυριακή 30 Ιουνίου 2019
Μωσαϊκό: το Πρωί Ζεστό Νερό με Λεμόνι!!!
Μωσαϊκό: το Πρωί Ζεστό Νερό με Λεμόνι!!!: http://www.newsitamea.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%AF%CE%BD Γιατι Πρέπ...
Αγροσελίδα: Ο δάκος της ελιάς
Αγροσελίδα: Ο δάκος της ελιάς: Ζημιά Στους πράσινους καρπούς διακρίνεται το τριγωνικό νύγμα του εντόμου, γύρω από το οποίο δημιουργείται σκούρα ζώνη που μπορεί...
Ζημιά
Στους πράσινους καρπούς διακρίνεται το τριγωνικό νύγμα του εντόμου, γύρω από το οποίο δημιουργείται σκούρα ζώνη που μπορεί να επεκταθεί σε μεγαλύτερη επιφάνεια του καρπού. Η οπή εξόδου καλύπτεται από την εφυμενίδα, την λεγόμενη «ψαρολεπίδα», μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εντόμου μέσα στον καρπό. Η προσβολή από τον δάκο επιταχύνει την ωρίμανση του ελαιοκάρπου. Στο νύγμα του δάκου αναπτύσσονται παθογόνοι οργανισμοί που προκαλούν σήψη και πτώση του καρπού.
Εχθρός
Ο δάκος συμπληρώνει 4-5 γενεές το χρόνο ανάλογα με την περιοχή. Το χειμώνα ο δάκος βρίσκεται ως νύμφη στο έδαφος ή ως «ακμαίο χειμώνα» ή ως προνύμφη σε προσβεβλημένο καρπό επάνω στο δένδρο. Την άνοιξη με την άνοδο της θερμοκρασίας δραστηριοποιείται η 1η γενεά του εντόμου. Αρχές έως μέσα Ιουλίου εμφανίζεται η 2η γενεά. Τα θηλυκά ωοτοκούν σε νέους πράσινους καρπούς. Δεν εναποθέτουν περισσότερα από ένα αυγό σε κάθε νύγμα, ενώ παρατηρούνται επίσης πολλά άγονα νύγματα. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες τρέφονται από την ανώριμη σάρκα, ανοίγοντας ακανόνιστες, επιμήκεις στοές σε βάθος. Όταν η προνύμφη ολοκληρώσει την ανάπτυξή της, μετακινείται προς την επιφάνεια του καρπού, όπου διευρύνει τη στοά και προετοιμάζει την έξοδό της ως ακμαίο ανοίγοντας χαρακτηριστική οπή, την οπή εξόδου (τρώγει τη σάρκα εσωτερικά αφήνοντας άθικτη την εφυμενίδα = «ψαρολεπίδα»). Στη συνέχεια νυμφώνεται και μετά από λίγες ημέρες σπάζει την «ψαρολεπίδα» και εξέρχεται ως ακμαίο από την οπή εξόδου. Τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω υψηλών θερμοκρασιών η δραστηριότητα του εντόμου είναι μειωμένη και παρατηρούνται σχετικά χαμηλά ποσοστά προσβολής. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο εμφανίζονται οι 3η και 4η γενεές αντίστοιχα. Με όψιμο καλοκαίρι μπορεί να ακολουθήσει και 5η γενεά (φθινοπωρινή). Στις φθινοπωρινές προσβολές, όταν ο καρπός έχει αυξηθεί σε μέγεθος και ο πληθυσμός του εντόμου έχει αυξηθεί, παρατηρούνται στον ίδιο καρπό περισσότερα από ένα νύγματα. Οι προνύμφες των φθινοπωρινών γενεών εξέρχονται από τους καρπούς και νυμφώνονται στο έδαφος.
Αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση του δάκου λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Το Υπουργείο Γεωργίας εκτελεί κάθε χρόνο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο δολωματικούς ψεκασμούς δακοκτονίας με εξειδικευμένα δακοκτόνα. Σκοπός αυτής της προληπτικής μεθόδου είναι η έλκυση και θανάτωση των ακμαίων του δάκου πριν τα θηλυκά ωριμάσουν και αρχίσουν να ωοτοκούν. Ο αριθμός και ο χρόνος εκτέλεσης των δολωματικών ψεκασμών εξαρτάται από την εξέλιξη του δακοπληθυσμού, η οποία παρακολουθείται με δακοπαγίδες.
http://www.bayercropscience.gr
Ο δάκος της ελιάς
Ζημιά
Στους πράσινους καρπούς διακρίνεται το τριγωνικό νύγμα του εντόμου, γύρω από το οποίο δημιουργείται σκούρα ζώνη που μπορεί να επεκταθεί σε μεγαλύτερη επιφάνεια του καρπού. Η οπή εξόδου καλύπτεται από την εφυμενίδα, την λεγόμενη «ψαρολεπίδα», μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εντόμου μέσα στον καρπό. Η προσβολή από τον δάκο επιταχύνει την ωρίμανση του ελαιοκάρπου. Στο νύγμα του δάκου αναπτύσσονται παθογόνοι οργανισμοί που προκαλούν σήψη και πτώση του καρπού.
Εχθρός
Ο δάκος συμπληρώνει 4-5 γενεές το χρόνο ανάλογα με την περιοχή. Το χειμώνα ο δάκος βρίσκεται ως νύμφη στο έδαφος ή ως «ακμαίο χειμώνα» ή ως προνύμφη σε προσβεβλημένο καρπό επάνω στο δένδρο. Την άνοιξη με την άνοδο της θερμοκρασίας δραστηριοποιείται η 1η γενεά του εντόμου. Αρχές έως μέσα Ιουλίου εμφανίζεται η 2η γενεά. Τα θηλυκά ωοτοκούν σε νέους πράσινους καρπούς. Δεν εναποθέτουν περισσότερα από ένα αυγό σε κάθε νύγμα, ενώ παρατηρούνται επίσης πολλά άγονα νύγματα. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες τρέφονται από την ανώριμη σάρκα, ανοίγοντας ακανόνιστες, επιμήκεις στοές σε βάθος. Όταν η προνύμφη ολοκληρώσει την ανάπτυξή της, μετακινείται προς την επιφάνεια του καρπού, όπου διευρύνει τη στοά και προετοιμάζει την έξοδό της ως ακμαίο ανοίγοντας χαρακτηριστική οπή, την οπή εξόδου (τρώγει τη σάρκα εσωτερικά αφήνοντας άθικτη την εφυμενίδα = «ψαρολεπίδα»). Στη συνέχεια νυμφώνεται και μετά από λίγες ημέρες σπάζει την «ψαρολεπίδα» και εξέρχεται ως ακμαίο από την οπή εξόδου. Τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω υψηλών θερμοκρασιών η δραστηριότητα του εντόμου είναι μειωμένη και παρατηρούνται σχετικά χαμηλά ποσοστά προσβολής. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο εμφανίζονται οι 3η και 4η γενεές αντίστοιχα. Με όψιμο καλοκαίρι μπορεί να ακολουθήσει και 5η γενεά (φθινοπωρινή). Στις φθινοπωρινές προσβολές, όταν ο καρπός έχει αυξηθεί σε μέγεθος και ο πληθυσμός του εντόμου έχει αυξηθεί, παρατηρούνται στον ίδιο καρπό περισσότερα από ένα νύγματα. Οι προνύμφες των φθινοπωρινών γενεών εξέρχονται από τους καρπούς και νυμφώνονται στο έδαφος.
Αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση του δάκου λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Το Υπουργείο Γεωργίας εκτελεί κάθε χρόνο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο δολωματικούς ψεκασμούς δακοκτονίας με εξειδικευμένα δακοκτόνα. Σκοπός αυτής της προληπτικής μεθόδου είναι η έλκυση και θανάτωση των ακμαίων του δάκου πριν τα θηλυκά ωριμάσουν και αρχίσουν να ωοτοκούν. Ο αριθμός και ο χρόνος εκτέλεσης των δολωματικών ψεκασμών εξαρτάται από την εξέλιξη του δακοπληθυσμού, η οποία παρακολουθείται με δακοπαγίδες.
http://www.bayercropscience.gr
Μωσαϊκό: Κέικ καρότου με κανέλα
Μωσαϊκό: Κέικ καρότου με κανέλα: ► Κέικ καρότου με κανέλα Ένα φλιτζάνι τσάι και ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό το κέικ είναι το ιδανικό ξεκίνημα για τη νέα εβδομάδα. ...
Μωσαϊκό: Χάσιμο λίπους από την κοιλιά
Μωσαϊκό: Χάσιμο λίπους από την κοιλιά: Απλές λύσεις ► Χάσιμο λίπους από την κοιλιά ...από την Μαρία Φαλίδη Βασικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να χάσετε λ...
Μωσαϊκό: Κωπηλασία
Μωσαϊκό: Κωπηλασία: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-
Μωσαϊκό: ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ "ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!"
Μωσαϊκό: ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ "ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!": ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ "ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!" Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζω...
Μωσαϊκό: Γλυκό σταφύλι με χυμό πορτοκαλιού!!
Μωσαϊκό: Γλυκό σταφύλι με χυμό πορτοκαλιού!!: ► Γλυκό σταφύλι με χυμό πορτοκαλιού!! • σταφύλι (οι αναλογίες ζάχαρης - σταφυλιού περιγράφονται στην εκτέλεση) • ζάχαρη • 1 βανί...
Μωσαϊκό: Άννα Κομνηνή η γέννηση της λόγιας πριγκίπισσας
Μωσαϊκό: Άννα Κομνηνή η γέννηση της λόγιας πριγκίπισσας: Bυζαντινών Ιστορικά Άννα Κομνηνή η γέννηση της λόγιας πριγκίπισσας Ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός, όταν γύρισε στο παλάτι από τους ...
Μωσαϊκό: Σαλάτα με φασόλια
Μωσαϊκό: Σαλάτα με φασόλια: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- Από ένθετο του ΖΑΠΙΝΓΚ Πολίτικα Νηστίσιμα από την Μίμα Καρβούνη ...
Μωσαϊκό: 26 Απριλίου 1937 , Γκουέρνικα ...
Μωσαϊκό: 26 Απριλίου 1937 , Γκουέρνικα ...:
26 Απριλίου 1937 , Γκουέρνικα ... Ο βομβαρδισμός της Γκουέρνικα ήταν
εναέρια επίθεση 26 Απριλίου, 1937, κατά τη διάρκεια Ισπανικός εμφύ...
Μωσαϊκό: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ «ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ»
Μωσαϊκό: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ «ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ»: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ «ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ» Ι Ἡ θάλασσα εἶναι ἡ μόνη μου ἀγάπη. Γιατί ἔχει τὴν ὄψη τοῦ ἰδανικοῦ. Καὶ τ᾿ ὄνομά της εἶνα...
Αγροσελίδα: Ιδού η ντομ-τάτα, φυτό δύο σε ένα
Αγροσελίδα: Ιδού η ντομ-τάτα, φυτό δύο σε ένα: Καρποφορεί ταυτόχρονα ντομάτες και πατάτες Με τις ντομάτες στη μία πλευρά και τις πατάτες στην άλλη, το φυτό αυτό μοιάζει σαν να ...
Καρποφορεί ταυτόχρονα ντομάτες και πατάτες
Με τις ντομάτες στη μία πλευρά και τις πατάτες στην άλλη, το φυτό αυτό μοιάζει σαν να έχει βγει από κάποιο εργαστήριο τύπου Φρανκενστάιν. Δεν πρόκειται όμως για κάποιο γενετικά τροποποιημένο φυτό αλλά για ένα απολύτως φυσικό θαύμα.
Ονομάζεται TomTato (κάτι σαν «Ντομ-τάτα») και κάθε φυτό μπορεί να δώσει έως και 500 γλυκά τσέρι ντοματάκια αλλά και μια καλή «σοδειά» πατάτες.
Το φυτό αποκαλύφθηκε χθες στο κοινό, πριν διατεθεί προς πώληση σε αγρότες της Βρετανίας.
Το πρότζεκτ άρχισε πριν από 15 χρόνια, γράφει η Daily Mail, όταν ο διευθυντής της εταιρείας Thompson & Morgan, Paul Hansord, βρισκόταν σε ταξίδι στις ΗΠΑ. Τότε πρόσεξε μία πατατιά που αναπτυσσόταν κάτω από μία ντοματιά και έμαθε πως μπορούν να αναπτυχθούν και τα δύο μαζί επειδή ανήκουν στην ίδια «οικογένεια».
Το πρόβλημά του ήταν πώς να επεκτείνει την ιδέα αυτή ώστε τα φυτά να μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά.
Έπειτα από πολλές δοκιμές και αποτυχίες, και με τη βοήθεια ειδικών στο μπόλιασμα, η εταιρείαThompson & Morgan κατέληξε σε μία μέθοδο που είχε αποτέλεσμα.
«Κάθε TomTato μπολιάζεται με το χέρι για να παραχθεί αυτό το μοναδικό φυτό. Δεν υπάρχει γενετική μετάλλαξη, είναι μία φυσική και ασφαλής διαδικασία», τόνισε ο Hansord στη Daily Mail.
Η παραγωγή αρχίζει σε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο στην Ολλανδία, όπου γίνεται το μπόλιασμα. Μετά τα φυτά αποστέλλονται πίσω στη Βρετανία και αναπτύσσονται σε θερμοκήπια μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να μπορούν να πουληθούν.
Ιδού η ντομ-τάτα, φυτό δύο σε ένα
Καρποφορεί ταυτόχρονα ντομάτες και πατάτες
Με τις ντομάτες στη μία πλευρά και τις πατάτες στην άλλη, το φυτό αυτό μοιάζει σαν να έχει βγει από κάποιο εργαστήριο τύπου Φρανκενστάιν. Δεν πρόκειται όμως για κάποιο γενετικά τροποποιημένο φυτό αλλά για ένα απολύτως φυσικό θαύμα.
Ονομάζεται TomTato (κάτι σαν «Ντομ-τάτα») και κάθε φυτό μπορεί να δώσει έως και 500 γλυκά τσέρι ντοματάκια αλλά και μια καλή «σοδειά» πατάτες.
Το φυτό αποκαλύφθηκε χθες στο κοινό, πριν διατεθεί προς πώληση σε αγρότες της Βρετανίας.
Το πρότζεκτ άρχισε πριν από 15 χρόνια, γράφει η Daily Mail, όταν ο διευθυντής της εταιρείας Thompson & Morgan, Paul Hansord, βρισκόταν σε ταξίδι στις ΗΠΑ. Τότε πρόσεξε μία πατατιά που αναπτυσσόταν κάτω από μία ντοματιά και έμαθε πως μπορούν να αναπτυχθούν και τα δύο μαζί επειδή ανήκουν στην ίδια «οικογένεια».
Το πρόβλημά του ήταν πώς να επεκτείνει την ιδέα αυτή ώστε τα φυτά να μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά.
Έπειτα από πολλές δοκιμές και αποτυχίες, και με τη βοήθεια ειδικών στο μπόλιασμα, η εταιρείαThompson & Morgan κατέληξε σε μία μέθοδο που είχε αποτέλεσμα.
«Κάθε TomTato μπολιάζεται με το χέρι για να παραχθεί αυτό το μοναδικό φυτό. Δεν υπάρχει γενετική μετάλλαξη, είναι μία φυσική και ασφαλής διαδικασία», τόνισε ο Hansord στη Daily Mail.
Η παραγωγή αρχίζει σε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο στην Ολλανδία, όπου γίνεται το μπόλιασμα. Μετά τα φυτά αποστέλλονται πίσω στη Βρετανία και αναπτύσσονται σε θερμοκήπια μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να μπορούν να πουληθούν.
Μωσαϊκό: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Μωσαϊκό: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- ο Νομός Χανίων - δυτικά
Αγροσελίδα: Φτιάξτε ψωμί!Συνταγές για όλα τα γούστα.
Αγροσελίδα: Φτιάξτε ψωμί!Συνταγές για όλα τα γούστα.: Ελαιοτυρόψωμο με μπίρα Υλικά Για τη ζύμη 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κουτάκι μπίρα ξανθιά 2 κουτ. σούπας ελαιόλα...
Ελαιοτυρόψωμο με μπίρα
Υλικά
- Για τη ζύμη
- 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτάκι μπίρα ξανθιά
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- Για τη γέμιση
- 200γρ. φέτα, σε μεγάλα κυβάκια
- 200γρ. ελιές θρούμπες, χωρίς το κουκούτσι
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- δεντρολίβανο για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια λεκάνη ρίχνετε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνετε καλά μέχρι να
πάρετε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Την πλάθετε σε μπάλα, την
σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύετε τη φέτα, τις ελιές και τη ρίγανη.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170ºC. Αλευρώνετε τον πάγκο σας και με τον
πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε ένα χοντρό ορθογώνιο φύλλο, πάχους 1 εκ.
περίπου.
Βήμα 4
Απλώνετε τη γέμιση στην επιφάνεια του φύλλου και προσεκτικά το τυλίγετε
σε ρολό, φροντίζοντας να καλύψετε καλά τις δύο άκρες με τη ζύμη.
Βήμα 5
Λαδώνετε ένα ταψί-αλουμινένιο κατά προτίμηση-, τοποθετείτε το ψωμί,
πασπαλίζετε με το δεντρολίβανο, που θα το πιέσετε λίγο για να σταθεί
καλά πάνω στο ψωμί, το σκεπάζετε και το αφήνετε να φουσκώσει άλλη μισή
ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βήμα 6
Ραντίζετε με νερό και ψήνετε το ψωμί στο φούρνο για 45 λεπτά.
Ψωμί με ελιές και κρεμμύδι
Υλικά
- 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως ή για ζυμωτό ψωμί
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30γρ. νωπή μαγιά
- 125ml ελαιόλαδο (ή μισό ελαιόλαδο, μισό καλαμποκέλαιο)
- 1 κουτ. γλυκού μέλι ή 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι μαύρες ελιές ζαρωμένες, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
- 1 ποτήρι περίπου χλιαρό νερό
- θυμάρι ή ρίγανη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Διαλύετε το μέλι μέσα στο χλιαρό νερό. Προσθέτετε τη μαγιά, την ανακατεύετε και την αφήνετε να αφρίσει για 10-15 λεπτά.
Βήμα 2
Βάζετε τα αλεύρια σε μπολ, κάνετε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνετε
το μίγμα της αφρισμένη μαγιάς. Προσθέτετε τρεις κουταλιές από το λάδι,
το αλάτι και ανακατεύετε.
Βήμα 3
Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει,
προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτετε λίγο
χλιαρό νερό κουταλιά-κουταλιά.
Βήμα 4
Μεταφέρετε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζετε το ζύμωμα
για 10 λεπτά ακόμη. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα και την αφήνετε σκεπασμένη
σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βήμα 5
Στο μεταξύ ζεσταίνετε σε τηγάνι δυο κουταλιές από το ελαιόλαδο και
σοτάρετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τις ελιές, ξαρμυρισμένες και
ψιλοκομμένες μαζί με τα μυρωδικά. Όταν κρυώσει το μίγμα, το ανακατεύετε
στη ζύμη και ζυμώνετε για 5-7 λεπτά.
Βήμα 6
Πλάθετε τη ζύμη σαν φραντζόλα, τη μεταφέρετε σε αλευρωμένη πετσέτα, τη
σκεπάζετε και την αφήνετε για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος για να
φουσκώσει ξανά.
Βήμα 7
Λαδώνετε μια μακρόστενη φόρμα για ψωμί και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη. Τη
σκεπάζετε ξανά και την αφήνετε για τρίτη φορά να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Βήμα 8
Χαράζετε την επιφάνεια του ψωμιού με μαχαίρι κατά μήκος. Ψήνετε το
ελιόψωμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 15 λεπτά και συνεχίζετε
στους 180°C για 30 λεπτά ακόμα.
Ψωμί με χαρουπάλευρο
Υλικά
- 1 νεροπότηρο νερό ζεστό ή χλιαρό
- 15γρ. μαγιά νωπή, κομματιασμένη με το πιρούνι
- 500γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί
- 500γρ. χαρουπάλευρο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε σε ένα μπολ το μισό νερό και τη μαγιά, ανακατεύετε καλά με ένα
πιρούνι, μέχρι η μαγιά να λιώσει και αφήνετε το μίγμα κατά μέρος για 5
λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνειά του.
Βήμα 2
Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ πάγκου (ή σε μια λεκάνη) τα δύο είδη
αλευριών και το αλάτι, ανακατεύετε καλά και κάνετε μια λακκούβα στο
κέντρο. Ρίχνετε εκεί το μέλι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και το
μίγμα της μαγιάς και ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις με το γάντζο του
μίξερ ή με τα χέρια σας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί,
μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο ζεστό νερό ακόμα.
Βήμα 3
Συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Ζυμώνετε με
το μίξερ για 5 λεπτά ή για 8 - 10 λεπτά με τα χέρια σας, μέχρι η ζύμη να
γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και
αφήνετε τη ζύμη κατά μέρος για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί.
Βήμα 4
Ξεσκεπάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Τα ζυμώνετε για ½
λεπτό για να ξεφουσκώσουν λίγο, πλάθετε το καθένα σε στρογγυλό καρβέλι ή
σε φραντζόλα και τα αραδιάζετε σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί, το οποίο
έχετε στρώσει με λαδόκολλα.
Βήμα 5
Σκεπάζετε το ταψί με μια κουβερτούλα και το αφήνετε σε ένα σχετικά ζεστό
μέρος του σπιτιού (π.χ. κοντά σε θερμαντικό σώμα), για περίπου 1½ ώρα,
μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Βήμα 6
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180º C. Ξεσκεπάζετε το ταψί και το βάζετε
σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνετε τα ψωμιά για 45 - 50
λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν. Λόγω του χαρουπάλευρου τα ψωμιά θα
είναι σκούρα και δεν θα μπορείτε να δείτε αν ρόδισαν. Γι’ αυτό, ελέγχετε
αν είναι έτοιμα χτυπώντας με το δάχτυλό σας το κάτω μέρος του ψωμιού: Ο
ήχος πρέπει να ακουστεί κούφιος και ξερός.
Βήμα 7
Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα πριν τα κόψετε.
Σημειώσεις
*Χαρουπάλευρο (μαζί με πολλά ακόμα προϊόντα χαρουπιού) θα βρείτε σε πολλά παντοπωλεία, σε καταστήματα με κρητικά τρόφιμα και σε μαγαζιά με υγιεινά προϊόντα.
*Μαγιά νωπή θα βρείτε στο φούρνο της γειτονιάς σας ή στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, συσκευασμένη.
*Χαρουπάλευρο (μαζί με πολλά ακόμα προϊόντα χαρουπιού) θα βρείτε σε πολλά παντοπωλεία, σε καταστήματα με κρητικά τρόφιμα και σε μαγαζιά με υγιεινά προϊόντα.
*Μαγιά νωπή θα βρείτε στο φούρνο της γειτονιάς σας ή στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, συσκευασμένη.
Χαρουπόψωμο της ευκολίας
Υλικά
- 1 μπουκάλι μπίρα (1/2 λίτρο) όχι πικρή
- 350γρ. φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
- 150γρ. χαρουπάλευρο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισος
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος
- λίγο ελαιόλαδο + λίγο σουσάμι για τη φόρμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο μία μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Βήμα 2
Κοσκινίζετε σε μια λεκάνη τα δύο αλεύρια και τα αναμιγνύετε με το
μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Προσθέτετε τη
μπίρα, το μέλι, το ελαιόλαδο και αρχίζετε να ανακατεύετε τα υλικά με
ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρετε ένα μέτριο χυλό, ούτε πολύ μελάτο, αλλά
ούτε και πολύ σφιχτό. Δηλαδή, να πέφτει σχετικά εύκολα από το κουτάλι
όταν τον αφήνετε.
Βήμα 3
Πασπαλίζετε με σουσάμι τη λαδωμένη φόρμα και αδειάζετε μέσα το μείγμα
του ψωμιού. Πασπαλίζετε από πάνω με λίγο ακόμη σουσάμι και βάζετε τη
φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο.
Βήμα 4
Ψήνετε για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180
βαθμούς. Ψήνετε για 30 λεπτά περίπου ακόμα, μέχρι να φουσκώσει όμορφα
και να καλοψηθεί το ψωμί σας.
Βήμα 5
Αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και μετά τα ξεφορμάρετε πάνω σε σύρμα και αφήνετε να κρυώσει εντελώς
Ψωμί με προζύμι
Υλικά
- 4½ φλιτζάνια αλεύρι σταρένιο (περίπου)
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1½ -1¾ φλιτζανιού νερό χλιαρό
- 1½ φλιτζάνι προζύμι «ανάπιασμα»*
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε 4 φλιτζάνια αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη και κάνετε μια λακκουβίτσα
στη μέση. Προσθέτετε το αλάτι και ρίχνετε εκεί μέσα το ανάπιασμα.
Αρχίζετε και ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό μέχρι να μην
κολλάει πια στα χέρια σας η ζύμη. Αν έπεσε πολύ νερό και κολλάει,
προσθέτετε λίγο αλεύρι επιπλέον.
Βήμα 2
Συνεχίζετε το ζύμωμα για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη που
όταν την τραβάτε δεν θα κόβεται εύκολα. Δεν πρέπει να είναι σκληρή η
ζύμη. Αν γίνει σκληρή, βουτάτε τα χέρια σας σε ένα μπολάκι με νερό και
συνεχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να μαλακώσει. Αν χρησιμοποιήσετε το μίξερ
στο ζύμωμα, τότε ελέγχετε τη ζύμη παίρνοντας λίγο στο χέρι και τραβώντας
τη για να ελέγξετε την ελαστικότητα.
Βήμα 3
Τοποθετείστε τη ζύμη σε καθαρή λεκάνη, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και
αρκετές πετσέτες ή κουβέρτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες ή
μέχρι να αρχίζει να φουσκώνει καλά.
Βήμα 4
Πιέζετε με γροθιές των χεριών, ζυμώνετε λίγο και κόβετε την ζύμη στη
μέση. Αλευρώνετε τον πάγκο και ζυμώνετε για 5 λεπτά ακόμα το κάθε
κομμάτι. Φτιάχνετε 2 μακρόστενες φραντζόλες ή τοποθετείτε τη ζύμη σε 2
μέτρια στρογγυλά ή μακρόστενα λαδωμένα ταψιά. Αλείφετε την επιφάνεια της
ζύμης με λίγο λάδι και τη σκεπάζετε με μεμβράνη. Τοποθετείτε τα ταψιά
σε ζεστό μέρος, τα σκεπάζετε με πετσέτες ή κουβέρτες και αφήνετε τη ζύμη
να φουσκώσει για 1½ -2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Αφαιρείτε τότε την μεμβράνη. Για να καταλάβετε αν είναι έτοιμη, την
πιέζετε ελαφρά με το δάκτυλο. Αν επανέρχεται, είναι έτοιμη για να ψηθεί.
Βήμα 5
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 225˚ και όταν έχει ζεσταθεί ψεκάζετε το
εσωτερικό του φούρνου με νερό. Τοποθετείτε τα ψωμιά στο κάτω μέρος του
φούρνου, τα ψήνετε για 8 λεπτά και πάλι ψεκάζετε τον φούρνο. Χαμηλώνετε
την θερμοκρασία του φούρνου στους 200˚C και ψήνετε το ψωμί για 30-45
λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Για να καταλάβετε αν είναι
ψημένο, πιάνετε το ψημένο ψωμί με γάντι ή πετσέτα για να μην καείτε και
το χτυπάτε από κάτω με το δάκτυλο. Αν είναι έτοιμο θα ακουστεί 'ηχώ'.
Σημείωση: Αν
θέλετε το ψωμί σας να είναι πιο ελαφρύ θα βάλετε το μισό προζύμι και θα
διαλύσετε στο 1 φλιτζάνι από το χλιαρό νερό 15γρ. ξηρή μαγιά (1½
φακελάκι). Μετά συνεχίζετε την διαδικασία όπως παραπάνω. Προσοχή όμως,
δεν μπορείτε να ανακατέψετε τη ζύμη της μαγιάς με το προζύμι που έχετε
φυλάξει στο ψυγείο!
Παραλλαγή: Μπορείτε
να προσθέσετε και άλλα υλικά στη ζύμη όπως γλυκάνισο, ζάχαρη ή μέλι,
κανέλα, καρύδια, κλπ. Επίσης, πριν το ψήσιμο, μπορείτε να βρέξετε την
επιφάνεια της ζύμης με νερό και να το πασπαλίσετε με σουσάμι.
Σπιτικό προζύμι
Η παράδοση λέει πώς το καλύτερο προζύμι το πιάνεις μετά τη γιορτή του
Τιμίου Σταυρού με νερό αρωματισμένο από τα σταυρολούλουδα που παίρνουμε
από την εκκλησία, τα οποία είναι φτιαγμένα με βασιλικό. Έτσι ή αλλιώς
δείτε αναλυτικά πώς θα το φτιάξετε.
Το ψωμί είναι μια παρασκευή που σε κάνει πραγματικά υπερήφανο όταν τη
φέρεις σε πέρας και το ψωμί από προζύμι είναι ίσως το νοστιμότερο του
κόσμου. Πιστέψτε με αξίζει πραγματικά τον κόπο να δοκιμάσετε να φτιάξετε
το δικό σας προζύμι έστω και μία μόνη φορά και μετά να ζυμώσετε το ΔΙΚΟ
ΣΑΣ ΨΩΜΙ. Για το προζύμι θα χρειαστείτε αλεύρι και νερό ΜΟΝΟ, αλλά
πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη θερμοκρασία των υλικών και τον χρόνο
που χρειάζεται για να γίνει η ζύμωση. Οπλιστείτε λοιπόν με λίγη υπομονή
και ακολουθείστε σχολαστικά τις οδηγίες μας. Μετά χρησιμοποιήσετε αυτό
το προζύμι για να φτιάξετε ένα μεστό ψωμί με τη χαρακτηριστική
ξινούτσικη γεύση ή να προσθέσετε στη συνταγή και λίγη μαγιά για ένα πιο
ελαφρύ ψωμί.
Τι λέει η παράδοση
Η παρασκευή του προζυμιού σχετίζεται με δυο εκκλησιαστικές γιορτές. Στην
γιορτή του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) μοιράζονται τα
«Σταυρολούλουδα» τα οποία είναι βασιλικός με λίγα λουλούδια. Αυτά
φυλάγονται στο σπίτι σε βάζο με νερό το οποίο στραγγίζεται και
ανακατεύεται με ανάλογη ποσότητα αλευριού για να γίνει το προζύμι. Σε
μια δεύτερη εκδοχή παίρνουν ένα κλωνάρι βασιλικό από την γιορτή του
Σταυρού και το ακουμπάνε πάνω στο μίγμα όπου μένει μέχρι να γίνει η
ζύμωση του προζυμιού. Η άλλη παράδοση έχει σχέση με τα Θεοφάνεια όπου
προσθέτουν στο νερό του προζυμιού λίγο αγιασμό από την τελετή του
Μεγάλου Αγιασμού.
Για να πιάσετε το δικό σας προζύμι:
• Ανακατεύετε 1 φλιτζάνι αλεύρι με ½ φλιτζάνι νερό σε πλαστικό δοχείο
που κλείνει αεροστεγώς. Κλείνετε το δοχείο, το σκεπάζετε με βαριά
πετσέτα ή κουβέρτα και αφήνετε το μίγμα σε μέρος μακριά από ρεύματα ή
κρύο μέχρι την άλλη μέρα. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία άλλες δυο φορές
(για δυο μέρες ακόμα) προσθέτοντας κάθε φορά από 1 φλιτζάνι αλεύρι και ½
φλιτζάνι νερό (σύνολο: 3 φλιτζάνια αλεύρι και 1½ φλιτζάνι νερό. Με αυτό
τον τρόπο «ταΐζετε» το προζύμι για να γίνει η σωστή ζύμωση και να
φουσκώσει. Διατηρείτε το προζύμι στο ψυγείο για 10 μέρες.
• Για να ζυμώσετε ψωμί με αυτό το προζύμι, πρέπει να το “ξυπνήσετε”
πρώτα. Βγάζετε λοιπόν το προηγούμενο βράδυ από το ψυγείο όση ποσότητα
χρειάζεται η συνταγή σας και το ανακατεύετε με ½ φλιτζάνι αλεύρι και ¼
φλιτζανιού νερό. Το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες
τουλάχιστον. Αυτό το έτοιμο προς χρήση προζύμι λέγεται «ανάπιασμα».
• Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε όλο σχεδόν το προζύμι που έχετε στο
ψυγείο για να φτιάξετε ψωμί τότε πρέπει να κρατήσετε λίγο. Θα αφαιρέσετε
λοιπόν περίπου 1 φλιτζάνι από το προζύμι και θα το «ταΐσετε» με 1
φλιτζάνι αλεύρι και ½ φλιτζάνι νερό. Θα το σκεπάσετε και θα το αφήσετε
όλο το βράδυ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει πάλι πριν το φυλάξετε στο
ψυγείο.
Μπομπότα με διάφορα τυριά
Υλικά
- 300γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 200γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 100γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
- ½ φλιτζάνι βούτυρο κατσικίσιο
- 400γρ. καλαμποκάλευρο
- 150ml γάλα φρέσκο
- 2 αβγά χτυπημένα
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή ρίγανη, δυόσμο ή θυμάρι ξερά)
- φρυγανιά τριμμένη για το πασπάλισμα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-200ºC. Bράζετε μισό λίτρο νερό σε μια
κατσαρόλα. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε το
καλαμποκάλευρο. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε έναν ομοιόμορφο χυλό.
Αφήνετε να κρυώσει.
Βήμα 2
Ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε καλά. Bουτυρώνετε ένα ταψί ή μια φόρμα
και το πασπαλίζετε με φρυγανιά. Προσθέτετε στον χυλό τα τυριά, τα
μυρωδικά, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και αλατοπιπερώνετε. Aνακατεύετε καλά
και απλώνετε το μίγμα στο σκεύος. Iσιώνετε την επιφάνεια και την
πασπαλίζετε με φρυγανιά και με το υπόλοιπο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
Βήμα 3
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Πανεύκολο Ψωμί μυρωδάτο στη φόρμα
Υλικά
- 50ml ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, κοφτά
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- ½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 300ml γάλα
- λίγο επιπλέον αλεύρι, για την επιφάνεια που θα ζυμώσετε
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνετε μια μέτρια μακρόστενη φόρμα του κέικ με 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.
Βήμα 2
Σε μια λεκανίτσα ρίχνετε τα δύο είδη αλευριού, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, τη ρίγανη και το θυμάρι και ανακατεύετε καλά.
Βήμα 3
Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί το γάλα και το υπόλοιπο
ελαιόλαδο. Ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις με τα χέρια, μέχρι να
ενωθούν τα υλικά και σταδιακά να σχηματιστεί μια ζύμη. Αν η ζύμη σας
είναι πολύ σφικτή, προσθέτετε 1-2 κουτ. σούπας γάλα ή νερό. Αν είναι
υγρή και λασπώδης, προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Βήμα 4
Τη ζυμώνετε με τις γροθιές σας, για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να
γίνει λεία και εύπλαστη, πασπαλίζοντας πότε-πότε με ελάχιστο αλεύρι για
να μην κολλάει στα χέρια.
Βήμα 5
Δίνετε μακρόστενο σχήμα στη ζύμη και την μεταφέρετε στη φόρμα,
εφαρμόζοντάς την καλά στα τοιχώματα. Εναλλακτικά, καλύπτετε με λαδόκολλα
τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού με διάμετρο 24 εκ., πλάθετε τη ζύμη σε
καρβέλι και το βάζετε στο ταψί, τραβώντας την απαλά για να καλύψει
σχεδόν τον πυθμένα.
Βήμα 6
Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνετε 3-4 λοξές και ρηχές τομές στην
επιφάνεια της ζύμης και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε για 45-50
λεπτά, μέχρι το ψωμί να φουσκώσει και να ροδίσει ωραία.
Βήμα 7
Βγάζετε τη φόρμα από το φούρνο, αφήνετε το ψωμί να κρυώσει για 10 λεπτά
και το ξεφορμάρετε. Το ακουμπάτε σε μια σχαρίτσα για να «αναπνέει» από
την κάτω πλευρά και να μην λασπώσει και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.
Σκορδόψωμο με ρίγανη και κεφαλοτύρι
Υλικά
- 2 μπαγκέτες μπαγιάτικες
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 150γρ. κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας
- 200γρ. βούτυρο αλατισμένο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC. Με ένα μαχαίρι χαράζετε τις
μπαγκέτες λοξά σε φέτες πάχους δύο δαχτύλων περίπου χωρίς να φτάσετε
μέχρι κάτω. Χωρίζετε την κάθε μπαγκέτα στη μέση.
Βήμα 2
Ανακατεύετε το μαλακωμένο βούτυρο με το λιωμένο σκόρδο και τη ρίγανη και
με ένα κουταλάκι παίρνετε μικρές ποσότητες και αλείφετε ελαφρά τις
μπαγκέτες εκεί που τις κόψατε.
Βήμα 3
Πασπαλίζετε τα κενά με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι και κλείνετε τα
ανοίγματα της μπαγκέτας. Κάθε φορά που τελειώνετε ένα κομμάτι, το
τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.
Σε αυτό το σημείο μπορείτε να φυλάξετε τα πακέτα σας στην κατάψυξη ή να
τα ψήσετε.
Βήμα 4
Ψήνετε τα σκορδόψωμα στο φούρνο για 20 λεπτά.
Ψωμί με μπίρα
Υλικά
- 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 500γρ. μπίρα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας γλυκάνισο
- σουσάμι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε μια μακρόστενη φόρμα
του κέικ με λίγο ελαιόλαδο, ραντίζετε με αλεύρι και λίγο σουσάμι.
Βήμα 2
Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο, ζάχαρη, γλυκάνισο και χτυπάτε με το σύρμα ρίχνοντας σιγά σιγά και την μπίρα.
Βήμα 3
Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα, ραντίζετε με σουσάμι και ψήνετε για 50
λεπτά περίπου. Αποσύρετε τη φόρμα από τον φούρνο και με προσοχή βγάζετε
το ψωμί.
Τις συνταγές τις βρήκαμε στο http://www.olivemagazine.gr/
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Maria Dimitriou 1 Απριλίου στις 3:51 μ.μ. · exypnes-idees.gr 7 Μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρε...
-
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση . 17 Ιουλίου 2017 · Η Anna Nikolaidou κοινοποίησε ένα βίντεο σ...
-
Ο Σταφυλίνακας Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα http://toperivoli.com/content/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%...
-
http://share24.gr/9-tropi-gia-na-antidrasis-otan-kapios-se-pligosi/ 9 Τρόποι για να Αντιδράσεις Όταν Κάποιος σε Πληγώσει - share24.gr...
-
Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση του George Styl Όταν ήμουν μικρός η γιαγιά μου τα έβαζε στο καντήλι για φυτίλι !!! Ξε...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο . 4 σημάδια-καμπανάκια ότι ο μεταβολισμός σας είναι στα κόκκινα και κιν...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Bossnews.gr . · Πως να απαλλαγείτε από το νύχι που μπαίνει μέσα στο δέρμ...
-
Maria Dimitriou 22 Αυγούστου στις 12:22 π.μ. · olympospress.blogspot.com Γιατί οι Δελφοί έστειλαν τους Σ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Dimitra Nikolaou . Η αρμπαρόριζα η θαυματουργή για τα νεύρα ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Διατροφη Υγεια . Αγιόκλημα: Ένα θαυματουργό φαρμακευτικό φυτό που πρέπει να...