Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Κουλουράκια προζυμένια-ανεβατά



Κουλουράκια προζυμένια-ανεβατά

Εύκολα οικονομικά και νόστιμα.... 
Ζεσταίνουμε ελαφρά δυο ποτήρια νερό και διαλύουμε μέσα δυο φακελάκια ξηρή μαγιά ή δυο κύβους νωπή μαγιά να διαλυθούν εντελώς χωρις να καίει το νερο μεχρι 30 βαθμούς... 
Ετοιμάζουμε τα υπολοιπα σε ενα μπώλ 
3-4 δαχτυλα λάδι 
μια κούπα ζάχαρη 
ενα κουταλακι κανέλα 
ένα φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο 
ένα κουταλάκι μαστίχα 
μια πρεζα αλάτι, 
προσθέτω το μαγιόνερο ανακατεύω καλά και τέλος το αλεύρι ένα κιλό...
αφήνουμε τη ζύμη απο 2 έως 8 ώρες όπως βολευει τον καθένα ...το σκεύος να είναι μεγάλο να μη ξεχειλησει 
Έπειτα πλάθουμε τα κουλουράκια και τα βάζουμε στο ταψί σε αποσταση 2 - 3 ποντους  τα αλιφουμε ζαχαρόνερο και βάζουμε σησάμι ...θα τα αφήσουμε πάλι να φουσκώσουν μια ώρα... 
Τα ψήνουμε σε θερμοκρασία 170 βαθμους κελσιου μέχρι να πάρουν χρώμα και να φτιάξουν και ωραίο πάτο ...
Καλή επιτυχία!

τα αλητάκια μου


τα αλητάκια είναι τα αυτοφυή αγριόχορτα που μόνο με τη βροχούλα του Θεού κάθε χρόνο μας έρχονται , κάνουν τον κύκλο τους και φεύγουν... Η Κρήτη έχει αμύθητο πλούτο άγριας χλωρίδας και πολλά απο αυτά είναι βρώσιμα δηλ τρώγονται ... Επίσης πρέπει να πούμε ότι πολλά θεραπευτικά προιόντα της φαρμακευτικής επιστήμης βασίζονται σε συστατικά της αυτοφυούς χλωρίδας... Πέρα απο τη χρησιμότητα έχουν μια ιδιαίτερη ομορφιά τα αγριόχορτα και τα αγριολούλουδα. Όποιος έχει την ίδια προτίμηση με εμένα προς τα συμπαθητικά αλητάκια , μπορεί να κάνει ένα κόλπο ώστε να έχει στις γλάστρες μερικά απο αυτά... Τι κάνουμε λοιπόν; το καλοκαίρι όταν θα έχουν ξεραθεί τα αυτοφυή, πηγαίνουμε στους αγρούς και παίρνουμε χώμα από πολλά διαφορετικά σημεία ...το ανακατευουμε και το ρίχνουμε σε μικρά  γραστράκια...το φθινόπωρο τα ποτίζουμε ή τα βγάζουμε στη βροχή... Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις