Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

11 + 1 Μελισσοκομικά Φυτά

https://www.meliforos.com/11-1-melissokomika-fita-gia-ton-kipo-ke-bostani/

11 + 1 Μελισσοκομικά Φυτά για τον Κήπο και το Μποστάνι

Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο, κατά πάσα πιθανότητα ενδιαφέρεσαι για τις μέλισσες, ή έχεις ευρύτερες οικολογικές ευαισθησίες. Όπως έχουμε συζητήσει στο παρελθόν, οι μέλισσες απειλούνται. Και μαζί τους απειλούνται όλα τα φυτά που βασίζονται σε αυτές για την επικονίασή τους. Κάτι πολύ απλό που μπορούμε όλοι να κάνουμε για βοηθήσουμε λοιπόν τα μελισσάκια είναι να φυτέψουμε στους κήπους και τα μπαλκόνια μας φυτά που θα τους χαρίσουν νέκταρ και γύρη. Φροντίζοντας να έχουν τροφή η μέλισσες, φροντίζουμε για την επιβίωση και αφθονία της φύσης. Ενώ παράλληλα γεμίζουμε τον προσωπικό μας χώρο με χρώματα και αρώματα.
Μελισσοκομικά Φυτά για τον κήπο και το μποστάνι
Μελισσοκομικά Φυτά για τον κήπο και το μποστάνι
Οι μέλισσες έλκονται από άνθη με εύκολη πρόσβαση από κατασκευής τους στη γύρη και το νέκταρ. Επίσης από το άρωμα και το χρώμα τους, προτιμώντας αποχρώσεις του μπλε, βιολετί, κίτρινου και πορτοκαλί.

Τι χρώματα βλέπουν οι μέλισσες;

Οι άνθρωποι βλέπουν διαφορετικά από τις μέλισσες. Εμείς αντιλαμβανόμαστε το χρωματικό φάσμα σε ακτινοβολίες με μήκος κύματος από 390 έως 700 νανόμετρα ενώ οι μέλισσες από 300 έως 650 νανόμετρα. Έτσι αντιλαμβάνονται και το υπεριώδες φάσμα. Πολλά άνθη έχουν μοναδικούς (αόρατους σε εμάς) σχηματισμούς στο υπεριώδες φάσμα. Είναι πολύ πιθανόν να εξελίχθηκαν έτσι ώστε να έλκουν τις μέλισσες και άλλα έντομα επικονιαστές τα οποία χρειάζονται για την αναπαραγωγή τους. Οι κρυφοί αυτοί σχηματισμοί λέγονται και «ζώνες προσγείωσης” για τα έντομα, υποδεικνύοντας που βρίσκεται το νέκταρ και η γύρη!
Τριαντάφυλλα; Όχι ιδιαίτερα.. Οι μέλισσες αποφεύγουν να επισκέπτονται λουλούδια των οποίων η μορφή δυσκολεύει την πρόσβαση στο νέκταρ. Επίσης το συνηθέστερο χρώμα των τριαντάφυλλων – το κόκκινο, δεν είναι το αγαπημένο τους χρώμα, ουσιαστικά – δεν το βλέπουν. Παραδοσιακές ποικιλίες τριαντάφυλλου με λιγότερα – και ανοιχτά φύλλα, άλλα χρώματα και έντονο άρωμα είναι προτιμότερες.
Ας δούμε λοιπόν 11+1 φυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να ομορφύνουν τον κήπο μας αλλά και να δημιουργήσουμε έναν φιλόξενο βιότοπο για τα αγαπημένα μας μελισσάκια.
Επέλεξα πολυετή μελισσοκομικά φυτά και δέντρα, ώστε να μη χρειάζεται να φυτεύετε κάθε χρόνο. Ανθεκτικά, χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επιπρόσθετα της μελισσοκομικής και καλλωπιστικής τους αξίας και διάφορες άλλες χρήσεις από τον άνθρωπο.
Μαόνια (Mahonia aquifolium)
Μαόνια (Mahonia aquifolium) – wikimedia, Walter Siegmund

Μαόνια (Mahonia aquifolium)

Αειθαλής θάμνος που ανθίζει τον χειμώνα, με όμορφες κίτρινες ταξιανθίες ως τις αρχές της άνοιξης.
Φροντίδες: Η μαόνια έρχεται από την βόρεια Αμερική. Δεν ενδείκνυται για νότιες περιοχές με θερμά καλοκαίρια. Αντέχει πολύ κρύο, θέλει καλά στραγγιζόμενο έδαφος, ευδοκιμεί και σε ημισκιερές θέσεις.
Ανθοφορία: Ιανουάριος – Μάρτιος, Απρίλιος
Αμυγδαλιά (Prunus dulcis)
Αμυγδαλιά (Prunus dulcis) – wikimedia, Deborah Weisman

Αμυγδαλιά (Prunus dulcis)

Η γνωστή σε όλους μας αμυγδαλιά εκτός από τον εκλεκτό καρπό που προσφέρει στον άνθρωπο, είναι εξαιρετική πηγή γύρης και νέκταρ για τις μέλισσες, την εποχή που ξεκινάνε πάλι την δραστηριότητά τους.
Φροντίδες: Αρκετά ανθεκτική, χρειάζεται καλά στραγγιζόμενα εδάφη και τουλάχιστον 6 ώρες πλήρη έκθεση στον ήλιο την ημέρα.
Ανθοφορία: Ιανουάριος – Φεβρουάριος
Ελέβορος (Helleborus Orientalis)
Ελέβορος (Helleborus Orientalis) – wikimedia, Dominicus Johannes Bergsma

Ελέβορος (Helleborus Orientalis)

Αειθαλής πολυετής πόα που φτάνει το μισό μέτρο σε ύψος. Έχει την εκπληκτική ιδιότητα να μας χαρίζει τα όμορφα άνθη της από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο, παρέχοντας νέκταρ στα μελισσάκια.
Φροντίδες: Καλά στραγγιζόμενο έδαφος, και ημισκιερή έως σκιερή θέση.
Ανθοφορία: Ιανουάριος – Απρίλιος
Σχινόπρασο (Allium schoenoprasum)
Σχινόπρασο (Allium schoenoprasum) – wikimedia, Jerzy Opiola

Σχινόπρασο (Allium schoenoprasum)

Το μικρότερο είδος από τα βρώσιμα κρεμμύδια. Επίσης το μόνο είδος κρεμμυδιού που είναι ενδημικό σε όλο τον κόσμο! Πολυετές φυτό, με χρήση καλλωπιστική αλλά και στην κουζίνα. Τα άνθη του έλκουν τις μέλισσες, ωφελώντας έτσι όλο τον κήπο σας. Παράλληλα το φυτό διώχνει τα ανώφελα έντομα.
Φροντίδες: Καλά στραγγιζόμενο έδαφος, και πλήρης ηλιοφάνεια.
Ανθοφορία: Απρίλιος – Ιούλιος
Λεβάντα (Lavandula Sp.)
Λεβάντα (Lavandula Sp.) – wikimedia, TTaylor

Λεβάντα (Lavandula Sp.)

Όμορφος, πολυετής, αειθαλής θάμνος με ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα. Μωβ-βιολετί ταξιανθίες. Αρωματικό φυτό με πολλές χρήσεις. Δίνει άφθονο και μυρωδάτο μέλι. Η λεβάντα ωφελεί τη μέλισσα αλλά και η μέλισσα τη λεβάντα, αφού βοηθάει το φυτό να αποδώσει έως και 20% περισσότερο αιθέριο έλαιο!
Φροντίδες: Προτιμάει καλά στραγγιζόμενα εδάφη σε θέσεις πλήρους ηλιοφάνειας. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα.
Ανθοφορία: Μάιος – Ιούνιος
Θυμάρι (Thimus Vulgaris)
Θυμάρι (Thimus Vulgaris) – wikimedia, Greenmars

Θυμάρι (Thimus Vulgaris)

Η ακριβότερη ποικιλία μελιού αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι το Θυμαρίσιο. Οι μέλισσες αγαπούν το θυμάρι και σε πολλά νησιά των Κυκλάδων είναι η μόνη μεγάλη ανθοφορία που συναντούν. Προσφέρει νέκταρ και γύρη.
Φροντίδες: Πολύ ανθεκτικό, το θυμάρι θέλει έδαφος με καλή αποστράγγιση και ήλιο.
Ανθοφορία: Μάιος – Αύγουστος
Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)
Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis) – wikimedia, THOR

Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Αειθαλής πολυετής θάμνος με αρωματικά πράσινα φύλλα που εκτός της χρησιμότητάς του στη μαγειρική, παρέχει τις μέλισσες με γύρη και νέκταρ. Από τα αγαπημένα μου μελισσοκομικά φυτά. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα αν και είχα καλό ποσοστό βλάστησης και από σποράκια φέτος.
Φροντίδες: Καλά στραγγιζόμενο έδαφος, ήλιος.
Ανθοφορία: Νοέμβριος – Μάιος
Φασκόμηλο (Salvia officinalis)
Φασκόμηλο (Salvia officinalis) – wikimedia, Javier martin

Φασκόμηλο (Salvia officinalis)

To φυτό επωφελείται από τις μέλισσες για την επικονίασή του, όπως και οι μέλισσες από αυτό. Η ανθοφορία του διαρκεί από τα τέλη άνοιξης ως τα μέσα καλοκαιριού. Επίσης είναι εξαιρετικό αφέψημα.
Φροντίδες: Νωπό αλλά καλά στραγγιζόμενο έδαφος, ηλιοφάνεια. Αντέχει τα αλκαλικά εδάφη, αλλά όχι υγρούς και κρύους χειμώνες.
Ανθοφορία: Μάιος – Ιούλιος
Καρυόπτερη (Caryopteris clandonensis)
Καρυόπτερη (Caryopteris clandonensis) – wikimedia, Wouter Hagens

Καρυόπτερη (Caryopteris clandonensis)

Πολυετές φυλλοβόλος θάμνος με ανθοφορία το φθινόπωρο. Μια πραγματική σανίδα σωτηρίας για τα μελισσάκια, τα μπλε του άνθη. Γενικά ανθεκτικό φυτό, προτιμάει ηλιόλουστες θέσεις.
Φροντίδες: Καλά στραγγιζόμενο έδαφος, και ηλιοφάνεια.
Ανθοφορία: Αύγουστος – Οκτώβριος
Κουμαριά (Arbutus unedo)
Κουμαριά (Arbutus unedo) – wikimedia, August Dominus

Κουμαριά (Arbutus unedo)

Πολυετές, αειθαλές θάμνος που μπορεί αν κλαδευτεί και ως δέντρο. Παρέχει στις μέλισσες γύρη και νέκταρ μέσα στον χειμώνα. Οι καρποί του ταΐζουν τα πουλιά. Ο καρπός ωριμάζει για 12 μήνες, έτσι μπορεί ταυτόχρονα να έχει το δέντρο άνθη, νέους και ώριμους καρπούς.
Φροντίδες: Έδαφος με καλή αποστράγγιση, θέση στον ήλιο, ή σε μερική σκιά.
Ανθοφορία: Οκτώβριος – Δεκέμβριος
Χειμώνανθος (Chimonanthus praecox)
Χειμώνανθος (Chimonanthus praecox) – wikimedia, H.Zell

Χειμώνανθος (Chimonanthus praecox)

Αειθαλής ή φυλλοβόλος θάμνος (ανάλογα το είδος, το praecox είναι φυλλοβόλο), πολυετής, το Χειμώνανθος όπως λέει και το όνομά του, ανθίζει χειμώνα. Άνθη με έντονο κίτρινο χρώμα και μοβ κέντρο. Μεθυστικό έντονο άρωμα. Το φυτό χρειάζεται τις μέλισσες για να γονιμοποιηθεί, και αφού ανθίζει στο καταχείμωνο, προσπαθεί με το έντονο χρώμα και το ιδιαίτερα έντονο άρωμα να τις αφυπνίσει από τον χειμερινό «λήθαργο” και να τις προσελκύσει.
Φροντίδες: Ιδιαίτερα σκληρό φυτό, δεν προσβάλλεται από ασθένειες. Θέση στον ήλιο ή σε μερική σκιά, έδαφος με καλή αποστράγγιση που δεν συγκρατεί υγρασία.
Ανθοφορία: Νοέμβριος – Μάρτιος
Μποράντζα (Borago officinalis)
Μποράντζα (Borago officinalis) – wikimedia, AnemoneProjectors

Μποράντζα (Borago officinalis)

Το μόνο μονοετές βότανο που θα αναφέρω. Η πρώτη μου γνωριμία με την Μποράντζα ήταν στον εκπληκτικό κήπο βιοποικιλότητας του Κέντρου Της Γης. Τα ανθισμένα φυτά ήταν εντυπωσιακά και γεμάτα συλλέκτριες που φαινόντουσαν να κάνουν γιορτή. Η μποράντζα είναι βρώσιμη και από τον άνθρωπο, ενώ είναι ωφέλιμη «παρέα” για τις ντομάτες και τα άλλα λαχανικά στο μποστάνι σας.
Φροντίδες: Αρκετά ανθεκτική, προτιμάει καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιοφάνεια.
Ανθοφορία: Μάιος – Σεπτέμβριος (ίσως ακόμη αργότερα στον νότο)

Προσοχή στα χημικά!

Οποιοδήποτε φυτό και αν έχετε στον κήπο σας, προσέξτε ιδιαίτερα να μη χρησιμοποιήσετε εντομοκτόνα ή ζιζανιοκτόνα που μπορούν να σκοτώσουν τις μέλισσες. Υπάρχουν βιολογικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, και μια γρήγορη έρευνα στο ίντερνετ θα σας ενημερώσει για παρασκευές που μπορείτε να ετοιμάσετε οι ίδιοι. Τα περισσότερα φυτά που αναφέρω είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε να χρειάζονται λίγες φροντίδες σε φυτοπροστασία. Και μη ξεχνάμε, ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε έναν βιολογικό κήπο – μποστάνι, είναι η πρόληψη.
Ορίστε η λίστα με τα ονόματα για γρήγορο copy-paste:
  1. Μαόνια (Mahonia aquifolium)
  2. Αμυγδαλιά (Prunus dulcis)
  3. Ελέβορος (Helleborus Orientalis)
  4. Σχινόπρασο (Allium schoenoprasum)
  5. Λεβάντα (Lavandula Sp.)
  6. Θυμάρι (Thimus Vulgaris)
  7. Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)
  8. Φασκόμηλο (Salvia officinalis)
  9. Καρυόπτερη (Caryopteris clandonensis)
  10. Κουμαριά (Arbutus unedo)
  11. Χειμώνανθος (Chimonanthus praecox)
+
  1. Μποράντζα (Borago officinalis)
Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη η σημερινή δημοσίευση, και να φυτέψετε τουλάχιστον κάποια από τα παραπάνω φυτά στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας. Για τις ιδιαίτερες φροντίδες του κάθε φυτού μπορείτε να ενημερωθείτε στο φυτώριο της επιλογής σας. Αν έχετε να προτείνεται και άλλα φυτά, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας παρακάτω. Καλή επιτυχία!





Ήρθανε στη ζωή σου, σαν αστραπή

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Γράφει η Βίκυ Τσώκου Ήρθανε στη ζωή σου, σαν αστραπή. Δεν πρόλαβες να…
spiritalive.gr

http://www.spiritalive.gr/meriki-anthropi-den-benoun-tychea-sti-zoi-sou-erchonte-gia-na-sou-dixoun-kati/ 

Γράφει η Βίκυ Τσώκου
Ήρθανε στη ζωή σου, σαν αστραπή. Δεν πρόλαβες να κρατήσεις το χαμόγελο στα χείλη, δε θυμάσαι καν πόσο πολύ είχε αλλάξει. Δεν πρόλαβες να συνηθίσεις το πέταγμα της ψυχής. Εκείνο το πέταγμα που έκανε τον κόσμο να φαίνεται τόσο δα μικρός, αρκετά μικρός για να μπορείς να τον κατακτήσεις. Καμιά φορά δυσκολεύεσαι να θυμηθείς και το άρωμά τους. Από κάπου περνάς και απλά έρχεται μια μυρωδιά που σε τραβάει, αλλά δεν μπορείς να ξέρεις αν ήταν αυτή. Το νιώθεις όμως, κάτι σου θυμίζει.
Περπατάς και το κενό που υπάρχει μέσα σου το γεμίζεις με τις όμορφες, όμως σύντομες στιγμές. Τις καλείς να έρθουν, έτσι απλά για να μη σε ρουφήξει το κενό και σε παρασύρει στη σιωπή και στην ομίχλη. Ξέρεις ότι αυτές οι αναμνήσεις θα σε συντροφεύουν, θα σε δυναμώνουν και θα σε κάνουν να χαμογελάς κρυφά όταν δε κοιτά κανείς. Με τα μάτια του νου θα ζεις κάθε στιγμή που σε άγγιξε, κάθε στιγμή που σε άλλαξε.
Ναι, γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να αλλάξουν κάτι.
Ήρθαν να σου δείξουν κάτι που δεν ήξερες ότι είχες. Ανιδιοτελή Αγάπη, Πάθος, Ενθουσιασμό, Δύναμη, Δημιουργικότητα, μεγάλη καρδιά. Κάτι που για κάποιον λόγο είχες αφήσει στο σκοτάδι. Εκείνοι όμως είχαν το κατάλληλο φως. Το φώτισαν, το έβγαλαν στην επιφάνεια. Έλαμψες. Ίσως και να μην άντεχες αυτή την λάμψη κάποιες φορές. Έκλαιγες από χαρά ή από φόβο; Δε θυμάσαι. Όπως και να έχει όμως, έλαμψες. Μα πόσο πολύ! Και αυτή τη λάμψη τη σκόρπιζες γύρω και φώτιζες και τους άλλους. Φώτιζες την ψυχή τους και τον δρόμο τους. Την μετέδωσες. Άλλοι την κράτησαν, άλλοι όχι. Εσύ όμως έμαθες ότι μπορείς να το κάνεις.
Και μετά έφυγαν; Γιατί;
Ένα αιώνιο «γιατί» μπορεί να σε βασανίζει. Νομίζεις πως μέχρι τη μέρα που θα κλείσεις τα μάτια σου θα σε συντροφεύει. Και ίσως να είναι και έτσι. Γιατί δεν μπορείς να τους αγγίξεις, να τους ψιθυρίσεις: «τι κάνεις, πώς περνάς;». Δεν μπορείς να ξέρεις αν σήμερα το πρόσωπό τους λάμπει στη θύμησή σου, όπως το δικό σου κάποιες φορές, ή αν σκοτεινιάζει όπως το δικό σου τις περισσότερες φορές.
Δεν ξέρεις αν τα νερά που μαζί κολυμπούσατε κάποια μέρα θα σας υποδεχτούν ξανά. Δεν ξέρεις αν θα ξαναδείτε τα αστέρια να πέφτουν με μανία, σαν να θέλουν να σας δώσουν ένα μήνυμα, όπως τότε. Δεν ξέρεις αν βλέπετε τα ίδια όνειρα. Όνειρα όπου οι ψυχές σας γίνονται ένα και γράφουν τις δικές τους σελίδες στην ιστορία του Σύμπαντος.
Γιατί έφυγαν; ίσως για να ανακαλύψεις τη δύναμη σου, και την ίδια σου την ψυχή. Ίσως για να δεις ότι μπορείς να λάμψεις και να βοηθήσεις κι άλλους να κάνουν το ίδιο. Και ο πόνος που άφησαν; Ένα μάθημα ζωής. Να προχωράς με τον πόνο παρέα γιατί είναι μέρος της ζωής. Να μην κλάψεις γιατί σε άφησαν, αλλά να κλάψεις για να συνεχίσεις. Γιατί μπορείς ακόμα κι αν πονάει.
Και ναι, κάποιοι κατάφεραν μέσα από αυτόν τον πόνο να περπατήσουν σε δρόμους που δεν ήξεραν ότι μπορούσαν, που δεν ήξεραν ότι υπήρχαν. Κάποιοι ανακάλυψαν ότι έχουν τη δύναμη να κατακτήσουν τα όνειρά τους. Κατάφεραν να δουν ότι ο πόνος μπορεί να είναι και προσωρινός. Μπορεί να κρατήσει ένα λεπτό, μια ώρα, μια μέρα ή ακόμη και έναν χρόνο. Αλλά τελικά θα υποχωρήσει και κάτι άλλο θα πάρει τη θέση του. Αν όμως παραιτηθείς, θα κρατήσει για πάντα.
Τους ευχαριστούμε για τα μαθήματα που μας έδωσαν. Είμαστε ευγνώμωνες σε οποιαδήποτε δύναμη τους έφερε κοντά μας. Οι σκέψεις μας πάντα θα τους συντροφεύουν και ίσως να τους προστατεύουν.
via enallaktikidrasi.com 




Αντιμετώπισε το Περονόσπορο!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
share24.gr

 http://share24.gr/sfinose-ena-chalkino-nomisma-sti-ntomata-ke-antimetopise-peronosporo-ena-exypno-kolpo/

Όσοι δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα σπρέι στα λαχανικά τους, ψάχνουν μια λύση που μπορεί να τους βοηθήσει για τις πιο σοβαρές ασθένειες των φυτών τους.

Ο Χαλκός για τις μυκητολογικές ασθένειες

Η απροθυμία μας να χρησιμοποιήσουμε τέτοια σκευάσματα μπορεί να μας κοστίσει ολόκληρη την καλλιέργεια. Τα κηπευτικά είναι πολύ ευαίσθητα σε μυκητολογικές ασθένειες και επειδή ο εχθρός είναι σχεδόν αόρατος και περίπλοκος βιολογικά οι βιολογικοί μέθοδοι αντιμετώπισής του είναι ελάχιστοι.
Η πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια για την τομάτα και την πατάτα είναι ο περονόσπορος, μια ασθένεια που προκαλείται από τον ίδιο μύκητα, τον Phytophthora infestans. Ένας βιολογικός τρόπος για την αντιμετώπισή του είναι η χρήση χαλκού (2). Πράγματι ο χαλκός έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί μοριακούς μηχανισμούς που μπορούν να ελέγξουν την εξάπλωση μυκήτων, βακτηρίων και ιών σε ένα φυτό. Γι’ αυτό εξάλλου χρησιμοποιείται στον βορδιγάλιο πολτό σαν γαλαζόπετρα με χρήση σε οπωροφόρα δέντρα και στα αμπέλια κυρίως.

Τα κέρματα περιέχουν χαλκό

Τα κέρματα 10, 20 και 50 λεπτών του ευρώ που κυκλοφορούν στην αγορά είναι κατά 89% κατασκευασμένα από χαλκό ενώ και τα κόκκινα κέρματα μικρής αξίας έχουν επίσης επικάλυψη χαλκού με μικρές ποσότητες (1). Πολλοί πιστεύουν πως η χρήση κερμάτων για πρόληψη μυκητολογικών ασθενειών είναι μύθος, αλλά υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν αυτή την πρακτική (3).
Ας δούμε πως μπορούμε να τη δοκιμάσουμε και εμείς στις ντομάτες μας

Πως να χρησιμοποιήσουμε τα χάλκινα κέρματα στην τομάτα

Τα μόνα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα κέρματα και ένα κοφτερό μαχαιράκι. Όταν μεγαλώσουν τα φυτά μας και αρχίζουμε να απομακρύνουμε τους πλάγιους βλαστούς για να βοηθήσουμε το φυτό να σχηματίσει περισσότερα άνθη και μεγαλύτερους καρπούς το καλοκαίρι, κάνουμε μια μικρή τομή στο στέλεχος που έμεινε από τους βλαστούς που απομακρύναμε και τοποθετούμε το κέρμα μέχρι να σφηνώσει.
Ο χαλκός θα απελευθερωθεί σταδιακά με τη δράση των οξέων των χυμών του φυτού και μέσω του φλοιώματος (αγωγός ιστός) θα ταξιδέψει σε άλλους ιστούς του φυτού. Το κόλπο αυτό είναι πιο αποτελεσματικό αν χρησιμοποιείται στην αρχή της σεζόν, πριν το φυτό εκτεθεί στους μύκητες.

Άλλες παρόμοιες μέθοδοι

Μια άλλη μέθοδος που βρήκαμε ενδιαφέρουσα είναι χρησιμοποιώντας, αντί για κέρματα, σύρματα χαλκού ανάλογα με αυτά των ηλεκτρικών καλωδίων. Κάντε μια πλάγια τομή στο σύρμα ώστε να σχηματιστεί ένα αιχμηρό άκρο και τρυπάτε με αυτό το στέλεχος του φυτού.
Ένας άλλος τρόπος να χρησιμοποιήσετε χαλκό για προστασία, είναι να προμηθευτείτε ένα χάλκινο πλέγμα και να το τοποθετήσετε γύρω από το φυτό καθώς αυτό μεγαλώνει. Η ιδέα εδώ είναι πως μιας και οι περισσότεροι μύκητες μεταδίδονται μέσω του νερού και της βροχής, που καθώς πέφτει στο έδαφος ή στα φύλλα των μολυσμένων φυτών, διασπείρει τα σπόρια τους στα διπλανά φυτά, το χάλκινο πλέγμα τα συγκρατεί και τα εξασθενεί εμποδίζοντας έτσι την διασπορά τους.

share24.gr
(1)http://copperalliance.eu/applications/coinage
(2)http://articles.extension.org/pages/18351/organic-management-of-late-blight-of-potato-and-tomato-with-copper-products
(3)http://www.waldeneffect.org/blog/Fighting_tomato_blight_with_pennies__63__/
Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook πατώντας εδώ
 
 

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΛΑΔΙ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.



https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1349636688466443
Φτιάξτε μόνοι σας ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΛΑΔΙ, εύκολα και γρήγορα! imama.gr #food #diy

Φοβού την ζήλια του κομπλεξικού ανθρώπου



https://awakengr.com/fovou-tin-zilia-tou-koblexikou-anthropou/

Ο κομπλεξικός είναι ο εχθρός του κακού. Ο κακός είναι κακός, φαίνεται.
Λεπτά χείλη, γαμψή μύτη, ανατριχιαστικό μειδίαμα. Όταν το συναντάς, ξέρεις πώς να τον αποφύγεις.
Η έτερη προσωπικότητα, αυτή του κομπλεξικού είναι σαφώς πιο επικίνδυνη.
Εμφανίζεται πάντα με το μανδύα του απόλυτα νορμάλ ανθρώπου. Ενίοτε του cool.
Άνθρωπος με ενδιαφέροντα και με αστείρευτες απορίες περί της προσωπικής σου ζωής.
Αυτό σε συγκινεί.
Μα τόσο ενδιαφέρον πια…;
Σαφώς και ενδιαφέρεται.
Να σου κάνει την προσωπική ζωή κόλαση!
Δεν τον υποψιάζεσαι με την πρώτη, γιατί η φιλική του διάθεση λειτουργεί σαν καθρέφτης…
τυφλώνει!
Αν είσαι απο την φύση σου φιλικός και ευπροσήγορος χαρακτήρας, την πάτησες!
Οι προθέσεις του δεν είναι απαραίτητα κακές προς εσένα, μην το παίρνεις προσωπικά.
Είναι απλά πολύ καλές απέναντι στον εαυτό του.
Και επειδή ο σκοπός αγιαζει τα μέσα, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σ’αυτήν την προσωπικότητα.
Κατά την άποψή του πάντα.
Η δική σου αξιοπρέπεια όμως και η προσωπικότητα σου τσαλακώνονται με την ευκολία που τσαλακώνεται το χαρτί κουζίνας.
Το πρόβλημα (το δικό σου τουλάχιστον, γιατί το δικό του δεν είναι μόνο ένα) ξεκινά όταν ανακαλύπτεις μια τραγική και αδικαιολόγητη μεταστροφή της συμπεριφοράς των άλλων απεναντί σου, και ενώ διερωτάσαι ωσάν τον Αρειανό τί κάνεις λάθος, ξαφνικά μια λαμπρή εικόνα σε ξυπνάει από τον λήθαργο.
Ο διεστραμμένος του εγκέφαλος έχει κάνει το θαύμα του.
Έσυ ως κλασσικός ανυποψίαστος, συνεχίζεις να μιλάς για τη ζωή σου μέχρι την συμπαντικά κομβική στιγμή που αντιλαμβάνεσαι οτι για να σταματήσει να σε μισεί ο πλανήτης, καλύτερα να μασάς…
Τα όσα λες μεταφέρονται με την ταχύτητα του φωτός, ελαφρώς πιο πικάντικα και βαρέως πιο διαστρεβλωμένα.
Τί του φταίει;
Χαμηλή αυτοεκτίμηση, άσχημα παιδικά χρόνια, ελλιπής προσοχή της οικογένειας, η άτιμη η κενωνία και πολλά πολλά άλλα που μπορούν να τραυματίσουν την ψυχή ενός ανθρώπου στην τρυφερή ηλικία των παιδικών του χρόνων.
Που συναντάς τον κομπλεξικό;
Παντού! Πιο επικίνδυνο είδος είναι αυτό του best-friend!
Πως τον αναγνωρίζεις;
Η δημόσια εμφάνισή του, επιφανειακά δείχνει άψογη με βάση τα πρότυπα του καθωσπρεπισμού και βασικά είναι τέλειος.
Όμως τον αναγνωρίζεις όταν ξεσκεπάζεται στις μικρές λεπτομέρειες, όταν χαμηλόφωνα μπαίνει στις συζητήσεις και εμπιστευτικά εκτοξεύει τα βέλη του.
Παρατηρήσεις που χαρακτηρίζονται από πικρά και γεμάτα πονηριά σχόλια.
Άδικος στους χαρακτηρισμούς και μικρός στην επιμονή ενασχόλησης με τις πράξεις του άλλου.
Του άξιου.
Ο κομπλεξικός δεν μπορεί, και δεν θα μπορέσει ποτέ, να φτάσει στο μεγαλείο και την απλότητα του χαρισματικού ή απλώς φυσιολογικού ανθρώπου.
Έχει επίγνωση της ανυπαρξίας του, δεν μπορεί να το χωνέψει και αναγκαστικά επιλέγει ανέντιμα μέσα για να τον πολεμήσει.
Η συμπεριφορά του είναι προβληματική κρύβοντας μία διαταραγμένη προσωπικότητα.
Ξεχωρίζει με την μανία που έχει στο να κρίνει και να μην έχει άλλη απασχόληση από την μόνιμη ματιά πάνω στις πράξεις των άλλων.
Ο κομπλεξικός κουβαλάει, μόνιμα στην καμπούρα του, την ανεπάρκεια του και υποφέρει οικτρά.
Έχεις παρατηρήσει ποτέ κομπλεξικό άνθρωπο να παραδέχεται τα λάθη του, τις αδυναμίες του, τα ελαττώματά του;
Μπροστά σε άλλους τουλάχιστον, ποτέ! Δείχνει και δηλώνει τέλειος.
Συνήθως μπλέκουμε την παραξενιά με τα κόμπλεξ.
Δεν υπάρχει όμως τίποτα κακό στις παραξενιές.
Ολοι έχουν.
Το κόμπλεξ απο την άλλη, ενοχλεί.
Προκαλεί προβλήματα, τριγμούς, δυσάρεστες καταστάσεις ακριβώς επειδή, σε αντίθεση με μια απλή παραξενιά, επιβάλλεται βιαίως.
Έχεις αντιμετωπίσει έναν πραγματικά κομπλεξικό άνθρωπο;
Σίγουρα.
Ισως όχι σε όλες τις βαθμίδες, αλλά το έχεις δεί.
Δεν παλεύεται.
Προτιμάς να έχεις απέναντί σου ένα δολοφόνο.
Ο δολοφόνος, τουλάχιστον, θα σε σφάξει επιτόπου.
Ο κομπλεξικός θα το κάνει αφού προηγηθούν ένα κάρο εξηγήσεις, δικαιολογίες και προφάσεις.
Και στο τέλος, θα προσπαθήσει να πείσει όλο τον κόσμο οτι εσύ έφταιγες που πέθανες…
Η λύση είναι μια.
Μην του δώσεις καμία σημασία.
Να γελάς με τους ισχυρισμούς του και να του γυρίσεις την πλάτη.
Απλώς δεν υπάρχει.

Πηγή: emmanuellea.com

Φυτέψτε μανταρίνια σε μια γλάστρα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


Τα μανταρίνια είναι από τα πιο αγαπημένα εσπεριδοειδή φρούτα, χάρη στην εξαιρετική γεύση τους και το καταπληκτικό τους άρωμα. Επιπλέον, προσφέρουν…
hippieteepee.gr

http://www.hippieteepee.gr/fytepste-mantarinia-se-mia-glastra-ke-den-tha-chriasti-na-agorasete-pote-xana/


Τα μανταρίνια είναι από τα πιο αγαπημένα εσπεριδοειδή φρούτα, χάρη στην εξαιρετική γεύση τους και το καταπληκτικό τους άρωμα. Επιπλέον, προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενισχύουν  το ανοσοποιητικό σύστημα, και προωθούν την ομαλή λειτουργία των πνευμόνων.

Σε αυτό το άρθρο, ο σκοπός μας είναι να σας δείξουμε πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε τα δικά σας μανταρίνια στο σπίτι, είτε στον κήπο είτε σε μια γλάστρα. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο και οικονομικό!

Πώς να τα καλλιεργήσετε:


Προετοιμασία:


  • Πάρτε μία μεσαίου μεγέθους γλάστρα και κάντε μερικές τρύπες στο κάτω μέρος για να χρησιμεύσει ως μέρος αποστράγγισης.
  • Για να έχετε μια καλύτερη αποστράγγιση, χρησιμοποιήστε οργανικό χώμα και μικρές πέτρες στο κάτω μέρος.  Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποια άμμο στο κάτω μέρος για ένα καλό αερισμό.
  • Φύτεψε τους σπόρους σας και καλύψτε τους σωστά, χωρίς να πιέζετε το χώμα.
  • Η γλάστρα θα πρέπει να τοποθετηθεί κάπου που να μπορεί να πάρει το φως και την φροντίδα του ήλιου.

Κατάλληλη φροντίδα:


  • Ποτίζετε πάντα το φυτό όταν αισθάνεσαι το έδαφος ξηρό, σε βάθος δύο εκατοστών.
  • Αφαιρέστε τα σπασμένα ή μαραμένα κλαδιά.
  • Μία δύο φορές το μήνα, τοποθετήστε κάποιο λίπασμα πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
  • θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα μανταρίνια προσεκτικά χωρίς να καταστραφούν.

Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε χρήματα για την αγορά μανταρινιών φορτωμένων με χημικά, όταν μπορείτε να καλλιεργήσετε τα δικά σας στο σπίτι!

Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook

Για περισσότερα νέα σχετικά με Έξυπνα TIPS για DIY κατασκευές κάντε like στην σελίδα στο facebook

Επιμέλεια-Μετάφραση: copyrights © www.hippieteepee.gr
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας www.hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.



Δημοφιλείς αναρτήσεις