Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Σαλής, ο φιλάνθρωπος μαύρος βαρκάρης, ο μουσουλμάνος του λιμανιού των Χανίων

 

Σαλής, ο φιλάνθρωπος μαύρος βαρκάρης, ο μουσουλμάνος του λιμανιού των Χανίων

Η συγκλονιστική ιστορία παράδειγμα για όλους μας! 

Η ζωή του μοιάζει σαν παραμύθι: Γνωστός με το ελληνικό όνομα Χελιδόνης, ή Χελιδονάκης κατα το εκρηκτικότερο, προφανώς επειδή η ψυχή του ήταν λευκή σαν πουλιού και η εμφάνισης του μαύρη σαν του χελιδονιού.

Ο Σαλής ήταν μια από τις γνωστότερες φυσιογνωμίες της πόλης των Χανίων τον περασμένο αιώνα. Ήταν απόγονος μαύρων εργατών ή χαλικούτηδων από την εποχή της Αιγυπτιοκρατίας στην Κρήτη, καταγόμενος από το Σουδάν ο οποίος δε θέλησε να εγκαταλείψει τα Χανιά κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 και έτσι παρέμεινε στην πόλη, όπου έγινε ευρέως γνωστός για την εργατικότητα, την εγκαρδιότητα και την καλοψυχία του.

Εργαζόταν από μικρό παιδί στη μπλε βάρκα του προέδρου των βαρκάρηδων των Χανίων Σταύρου Τσιριγωτάκη και χάρη στη δύναμη και την ταχύτητα του νεαρού μουσουλμάνου, πάντα η βάρκα του Τσιριγωτάκη ήταν πρώτη στο ξεφόρτωμα επιβατών και αποσκευών, καθώς εκείνη την εποχή το λιμάνι των Χανίων ήταν αβαθές και ακατάλληλο για τον ελλιμενισμό πλοίων.


Φασκόμηλο: Βότανο με ισχυρές αντισηπτικές, αποχρεμπτικές, καρδιοτονωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

 

Φασκόμηλο: Βότανο με ισχυρές αντισηπτικές, αποχρεμπτικές, καρδιοτονωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Φασκόμηλο. Δεν είναι μόνο αυτό που νομίζετε.
Η ταπεινότητα του από την μια και η ξενομανία μας από την άλλη έφεραν το φασκόμηλο στις τελευταίες θέσεις των προτιμήσεων μας όχι μόνο ως ρόφημα, αλλά διαγράφοντας και ταυτόχρονα τις δεκάδες του εφαρμογές.

Βλέπεις είναι πολύ πιο “σικ” να απολαμβάνεις με την παρέα σου πανάκριβα αρωματικά μείγματα αποξηραμένων φρούτων και τσαγιών, από να ωφελείσαι από αποδεδειγμένης αξίας βότανα της Ελληνικής γης.

Και ενώ εμείς το υποτιμάμε οι Κινέζοι το ονομάζουν ελληνικό βλαστάρι και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι οι οποίοι εδώ και αιώνες έχουν αναπτύξει ένα μοναδικό σύστημα παραδοσιακής ιατρικής βασιζόμενης στα βότανα τον Μεσαίωνα αντάλλασσαν την τριπλάσια ποσότητα της καλύτερης ποιότητας τσαγιού με μια μικρή ποσότητα φασκόμηλου.

Επί του προκειμένου, το φασκόμηλο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρει απλόχερα στον ανθρωπινό οργανισμό σημαντικά οφέλη γνωστά από την αρχαιότητα.

Είναι καταγεγραμμένο πως οι Ελληνίδες υποδεχόντουσαν τους άνδρες τους από τον πόλεμο με ένα ρόφημα από φασκόμηλο για να διεγείρουν τη γονιμότητά τους, ενώ ο Διοσκουρίδης συνιστούσε φασκόμηλο, γενικότερα για τις αιμορραγίες από τραυματισμούς ή και την άτακτη περίοδο των γυναικών.

Ας το γνωρίσουμε καλύτερα μιας και είναι σίγουρος πως θα το ανεβάσετε στην συνείδηση σας κάθετα.

Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά, Σάλβια η φαρμακευτική επιστημονικά ή Ελελίφασκος ο φαρμακευτικός στην φαρμακευτική Ελληνική καθαρεύουσα.
Η κοινή του ονομασία στα Αγγλικά είναι Sage Garden Sage
Πολυετές θαμνώδες φυτό που ανήκει στο γένος των Αγγειόσπερμων.
Θα το συναντήσουμε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και κυρίως σε τόπους ξηρούς και πετρώδεις.


Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα 

Γαλατόπιτα

Πολύ νόστιμη συνταγή για σπιτική γαλατόπιτα. Τρώγεται ζεστή και κρύα, σαν πρωινό, κολατσιό ή επιδόρπιο.

Γάλα: 1,5 λίτρο
Ψιλό σιμιγδάλι: 1 κούπα
Ζάχαρη: 1 κούπα
Βούτυρο ή μαργαρίνη: 2 κουταλιές για την κρέμα και 4 για το ταψί
Αυγά: 4 μέτρια
Βανίλιες: 2 κάψουλες
Αλάτι: λίγο στη μύτη του κουταλιού
Φλούδα λεμονιού: από 1/2 λεμόνι
Σφολιάτα: 2 φύλλα 

Φτιάξε μόνη σου χριστουγεννιάτικα στολίδια


Φτιάξε μόνη σου χριστουγεννιάτικα στολίδια

Για να μπαίνουμε λιγάκι σε εορταστική ατμόσφαιρα παρόλο που τα πράγματα προμηνύονται κάπως πιο "χλωμά" για τα φετινά Χριστούγεννα. Τουλάχιστον, ας γίνουμε λίγο πιο δημιουργικοί.

H αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει και το πρώτο ζητούμενο είναι το στόλισμα του δέντρου. Στο πνεύμα -το δύσκολο- των καιρών, γιατί δεν το κάνεις από πιο νωρίς φέτος. Θα δεις πως αυτό από μόνο του θα σου αλλάξει τη διάθεση.

Το δεύτερο ζητούμενο είναι τα στολίδια. Εκτός από αυτά που ήδη έχεις και σίγουρα θα ξαναχρησιμοποιήσεις, χρειάζεσαι και μερικά καινούρια. Μην τρομάζεις! Δεν χρειάζεται να ξοδευτείς. Φτιάξε μόνη σου ξεχωριστά κομμάτια, βάλε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στο παιχνίδι και διασκεδάστε όλοι μαζί.

Επίσης, γιατί να μην οργανώσεις ένα απόγευμα με τις φίλες σου για καφέ και... χειροτεχνία. Θα ξαφνιαστείς από την απόλαυση που θα σου δώσει η όλη ενασχόληση. Έχουμε και λέμε λοιπόν...

• Λίγη λάμψη ακόμη: Ξεκίνα από τα εύκολα και αντί να δημιουργήσεις από την αρχή νέα στολίδια, "γυάλισε" λίγο τα παλιά και είσαι έτοιμη. Πάρε μερικές από τις μπάλες που ανεβάζεις και κατεβάζεις τόσα χρόνια, άλειψέ τες με λίγη κόλα και κύλησέ τις επάνω σε ένα σημείο όπου έχεις σκορπίσει νωρίτερα χρυσό ή ασημένιο κομφετί, πούλιες και ό,τι άλλο γυαλιστερό έχεις προμηθευτεί. Η μεταμόρφωση θα σε καταπλήξει.


• Τίποτα δεν πάει χαμένο: Πριν ξεκινήσεις αυτή τη διαδικασία σκέψου τι θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις από αυτά που ήδη έχεις. Εμπνεύσου από το πρωτότυπο στολίδι-Αη Βασίλη που έχει φτιαχτεί από ένα παλιό πινέλο και αυτοσχεδίασε.

• Τα παιδία παίζει: Αν έχεις παιδιά τότε σίγουρα θα υπάρχουν στο σπίτι "κουβάδες" με εκείνο το υλικό που έχει δημιουργηθεί ως εξέλιξης της κλασικής πλαστελίνης. Άσε τη φαντασία σου να δουλέψει και δημιούργησε αριστουργήματα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να βρεις και οδηγίες για χριστουγεννιάτικα μοτίβα σε ορισμένες συσκευασίες, πράγμα που θα κάνει τη ζωή σου ακόμη πιο εύκολη.


Δαχτυλίδια πετσέτας με γκι για το γιορτινό τραπέζι

 Δαχτυλίδια πετσέτας με γκι για το γιορτινό τραπέζι

 

Το γιορτινό τραπέζι σας τα Χριστούγεννα μπορεί να έχει μια χαρούμενη νότα, φτιαγμένη με τα χεράκια σας! Δείτε πώς να φτιάξετε αυτά τα δαχτυλίδια πετσέτας με γκι για να κλέψετε τις εντυπώσεις των καλεσμένων σας!
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

• Χαρτόνι οντουλέ κόκκινο
• Τσόχα πράσινη
• Κόκκινες χάντρες (π.χ. ξύλινες)
• Ψαλίδι
• Κόλλα


Άγιος Διονύσιος Ζακύνθου

Saint Dionysius of Zante.jpg

Ο Άγιος Διονύσιος Ζακύνθου είναι άγιος της ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Έζησε και έδρασε στη Ζάκυνθο από τα μέσα του 16ου αιώνα ως και τις αρχές του 17ου, ενώ διετέλεσε και επίσκοπος Αιγίνης. Σήμερα αποτελεί ένα από τους λαοφιλέστερους σύγχρονους αγίους και είναι πολιούχος της πόλης της Ζακύνθου.

Τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ευρώπης

Τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ευρώπης

Τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ευρώπης

Προφανώς, δεν είναι ότι θα βαρεθούμε ποτέ τις δίπλες, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Γίνεται, όμως, ποτέ να έχεις αρκετά γλυκά; Ειδικά μια χρονιά σαν κι αυτή, που αφενός τα χρειάζεσαι, αφετέρου έχεις άπλετο ελεύθερο χρόνο στο σπίτι για να τα φτιάξεις;

Βάλε τον φούρνο να προθερμαίνεται, σου βρήκαμε τέσσερις λαχταριστές συνταγές για τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ευρώπης.

Πανετόνε, από την Ιταλία με αγάπη


Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

 χριστουγεννιάτικα-μπισκότα

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Μια εύκολη συνταγή μπισκότων, που μπορούν να πάρουν οποιοδήποτε σχήμα, ανάλογα με την περίσταση.

• Αλεύρι: 390 γρ.
• Αλάτι: 1/2 κουταλάκι
• Σόδα φαγητού: 1 κουταλάκι
• Σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο: 230 γρ.
• Ζάχαρη: 200 γρ.
• Αυγά: 2 μεγάλα

• Εκχύλισμα βανίλιας: 2 κουταλάκια
• Άχνη ή χοντρή κρυσταλλική ζάχαρη: 1/2 κούπα 

συνέχεια

 https://isklopa.blogspot.com/2020/12/blog-post_777.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις