Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

10 Δεκέμβρη 969


Bυζαντινών Ιστορικά
10 Δεκέμβρη 969: Η στυγερή δολοφονία του Νικηφόρου Φωκά
O Nικηφόρος Φωκάς, απο τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, δολοφονείται μετά από συνομωσία που οργανώνει ο Ιωάννης Τσιμισκής με την αυτοκράτειρα Θεοφανώ.
Όπως διηγείται ο Ιωάννης ο Διάκονος, που μας έχει αφήσει μια πολύ συναρπαστική αφήγηση του δράματος, ήταν μια παγωμένη νύχτα του Δεκέμβρη, ενώ καθώς περνούσαν οι ώρες ξέσπασε μια φοβερή χιονοθύελλα. Οι επίδοξοι δολοφόνοι περίμεναν το Τσιμισκή, παρά την κακοκαιρία, να περάσει τα στενά και να εισέλθει στο παλάτι. Ένας φόβος κυρίεψε τότε τους συνωμότες: αν ο αυτοκράτορας κλεινόταν στο δωμάτιό του, αν χρειαζόταν να παραβιάσουν την πόρτα του, αν ξυπνούσε από τον θόρυβο, δε θα χάνονταν όλα; Η Θεοφανώ, με τρομαχτική ψυχραιμία, ανέλαβε να παραμερίσει το εμπόδιο. Πήγε αργά το βράδυ να βρεί τον Νικηφόρο στο διαμέρισμά του, συζήτησε φιλικά μαζί του και μετά, με το πρόσχημα οτι πήγαινε να δεί μερικές νεαρές Βουλγάρες που βρίσκονταν για επίσκεψη στο Παλάτι, βγήκε έξω, λέγοντας ότι θα γύριζε σε λίγο, παρακαλώντας το σύζυγό της ν΄αφήσει την πόρτα ανοιχτή. Θα την έκλεινε εκείνη γυρίζοντας. Ο Νικηφόρος δέχτηκε και όταν έμεινε μόνος, προσευχήθηκε για λίγο, φόρεσε το τρίχινο μανδύα του και μετά ξάπλωσε σε μια γωνία, πάνω σε ένα δέρμα από πάνθηρα και κοιμήθηκε...
συνεχίστε την ανάγνωση...http://vizantinaistorika.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
, , Στὶς 10 Δεκεμβρίου 1957, ἀπεβίωσε ὁ Ναπολέων Ζέρβας, ὁ ἰθύνων νοῦς τοῦ ΕΔΕΣ, τοῦ ὁποίου ἡ ἐποποιία τὴν περίοδο 1941-1944, ἦταν τὸ ἀπόγειο τῆς προσωπικῆς του δόξας. Ἡ συμμετοχὴ τοῦ ΕΔΕΣ στὶς παρ...
ellinoistorin.gr

7 ροφήματα-λιποδιαλύτες

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Υγεία - Μπορεί να έχεις στο μυαλό σου πολύ συγκεκριμένα ροφήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού σου και την απώλεια…
biologikaorganikaproionta.com

Ιεράπετρα 50ς

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη φωτογραφία του Fragkakis George.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fragkakis George
Ιεράπετρα 50ς
Κάθε πόλη έχει τον ...μύθο της και η Ιεράπετρα τον δικό της. Σύμφωνα με αυτόν λοιπόν ήταν Ιούλιος του 1798, όταν ο στόλος του Ναπολέοντα κατά την πορεία του προς την Αίγυπτο, για την εκστρατεία κατά των Μαμελούκων, επιστρέφοντας , αγκυροβόλησε στα ανοιχτά της Ιεράπετρας και ο Βοναπάρτης φιλοξενήθηκε από μια οικογένεια στην πόλη στο σπίτι το οποίο απεικονίζεται στην καρποστάλ που βλέπετε , την οποία αγόρασα από το Μοναστηράκι το 1983.
Είναι αλήθεια αυτή η ιστορία ή όχι; Είναι ιστορικά αποδεδειγμένη;
Ισως η καλλίτερη προσέγγιση του θέματος που έχω διαβάσει είναι το παρακάτω απόσπασμα , από την ομιλία του σημαντικού Γεραπετρίτη λογοτέχνη Νίκου Στρατάκη , το 1964 , στην Αθήνα , επ ευκαιρία της δημιουργίας του συλλόγου "Ενωση των εν Αθήναις Ιεραπετριτών" , όπου έκανε μιά καταπληκτική ιστορική , καταποστική και εμπεριστατωμένη ομιλία , με θέμα την Ιεράπετρα.
Λέει λοιπόν επί του θέματος , 51 χρόνια πριν :
''Eνας ίσκιος που δεν τον χώνεψαν ακόμη τα σπλάχνα της γης πλανάται μέσα σ' ένα ερειπωμένο σπιτάκι εκεί λίγο πέρα από την μακρότατη λιβυκή παραλία της μέσα στα στενά δρομάκια , που άλλοτε γέμιζε η οχλαλοή των Σαρακηνών. Είναι το σπίτι που διανυκτέρευσε ο Μέγας Ναπολέων , επιστρέφοντας από την εκστρατεία του κατά της Αιγύπτου. Μια θολωτή πόρτα με πελεκημένες πέτρες στέκεται στην πρόσοψη , κι ένα πέτρινο τόξο , μιά καμάρα , χωρίζει τον εσωτερικό χώρο.Στο βάθος φαίνονται τα ίχνη μιάς ξύλινης σκάλας , που οδηγούσε στο ανώγειο. Στη βάση της σκάλας υπάρχει ακόμη κάποιο σανίδι , απλή υπόνοια του καναπέ που κοιμήθηκε μιά νύκτα ο Μέγας Ναπολέων. Ενα μνημείο που συνδέει την ιστορία μιάς Πολιτείας με την ιστορία μιάς μεγαλουργού Αυτοκρατορίας. Ενα μνημείο που η ιστορία του πρέπει να ερευνηθεί , να ιστοριογραφηθεί και να μείνει μιά σελίδα τιμής και μεγάλης ιστορικής αξίας γιά τη Γεράπετρα , η δε παρουσία του ερειπίου να διαφυλαχτεί και να διασωθεί ως μνημείο και ως θυρεός που θα θυμίζει την προγονική εποχή και μαζί μιά ευτυχή σύμπτωση"

Δημοφιλείς αναρτήσεις