Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Τα μοναδικά Μάταλα



Όσοι ταξιδιώτες αφιερώνουν αρκετές ημέρες διακοπών στην Κρήτη, συνήθως επισκέπτονται και το μικρό παραθαλάσσιο χωριό...

Όσοι ταξιδιώτες αφιερώνουν αρκετές ημέρες διακοπών στην Κρήτη, συνήθως επισκέπτονται και το μικρό παραθαλάσσιο χωριό στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Ηρακλείου, το οποίο έγινε διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο τις δεκαετίες του 1960 και 1970… Τα μοναδικά Μάταλα, όπου ο «χρόνος σταματά» και το τοπίο σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή!
     
Ίσως η ρομαντική γοητεία εκείνης της περιόδου να έχει πια χαθεί, ωστόσο η ομορφιά της περιοχής και οι απολαύσεις που προσφέρει παραμένουν ζωντανές για όλους όσους «κατηφορίσουν» 71 χλμ νότια του Ηρακλείου! Η βαθιά καταγάλανη θάλασσα, οι ξακουστές σπηλιές στην άκρη της αμμουδιάς και τα ήρεμα δρομάκια εντός του χωριού, είναι κομμάτια μιας «απόδρασης» που χιλιάδες έχουν ζήσει και αγαπήσει μέχρι σήμερα…
Όλα τα παραπάνω καταγράφονται εξαιρετικά σε ένα drone βίντεο που μπορείτε να απολαύσετε παρακάτω πατώντας PLAY:



Όσοι βέβαια δεν έχετε επισκεφτεί τα Μάταλα και την ευρύτερη περιοχή στη νότια Κρήτη, πρέπει να δείτε αυτό και ακόμη μερικά βίντεο ώστε να αντιληφθείτε τι χάνετε μέχρι σήμερα και που «πρέπει» να περάσετε κάποιες από τις μελλοντικές σας καλοκαιρινές διακοπές!


Η εσωτερική σημασία της λέξης Γενέθλια




Η πανίερη ελληνική γλώσσα μας αποκαλύπτει με την υψίστης θεολογικής-εσωτερικής σημασίας λέξη Γενέθλια
elhalflashbacks.blogspot.com



https://elhalflashbacks.blogspot.com/2017/05/i-esoteriki-simasia-tis-leksis-genethelia-i-mageia-tis-ellinikis-glossas.html

Η εσωτερική σημασία της λέξης Γενέθλια. Η μαγεία της Ελληνικής γλώσσας

Η πανίερη ελληνική γλώσσα μας αποκαλύπτει με την υψίστης θεολογικής-εσωτερικής σημασίας λέξη Γενέθλια τα εξής:
Γενέθλια : Γένεσις δηλαδή η αρχή η εκκίνηση το ξεκίνημα του Άθλου. Και γι αυτό το λόγο γράφεται με ένα ν. Δεν ετυμολογείται η λέξη Γενέθλια από την λέξη Γέννηση που γράφεται με δύο ν που όπως γνωρίζουμε νοηματοδοτεί την πράξη της γεννήσεως

Άρα η θεολογική σημαντική των Γενεθλίων εννοιοδοτεί την πραγματική εσωτερική λειτουργία που ενεργοπoιείται κατά την εκάστοτε γέννηση μας, το ότι δηλαδή, η ψυχική μας εξέλιξη απαιτεί να επιτελέσουμε σε κάθε ενσάρκωση μας με επιτυχία τους αντίστοιχους πνευματικούς άθλους για την τελική μας αναγωγή.



Και ποιοι είναι αυτοί οι άθλοι;


Είναι όλα αυτά τα ηρωικά επιτεύγματα των πανανθρώπινων ελληνικών ηρωικών προτύπων που η πάνσεπτη ελληνική μυθολογία μας παρέδωσε και που οι Έλληνες ακόμα και σήμερα οφείλουν να έχουν ως πνευματικά πρότυπα


Του Ηρακλή του Οδυσσέα του Θησέα του Ιάσονα και απειροπληθών άλλων Ηρώων της μυθολογίας μας. Όμως, κατά την μελέτη των άθλων αυτών φυσικά και χρειάζεται να αποπειραθούμε των αποσυμβολισμών τους και να μην τους αναγιγνώσκουμε ως απλές ευφάνταστες ιστορίες. Ευτυχώς όμως η επισταμένη μελέτη της Ελληνικής Θεολογίας δύναται να μας αποδώσει όλους τους εσωτερικούς συμβολισμούς τους και η προσπάθεια αυτή είναι και ένας από τους βασικότερους πυλώνες δημιουργίας του συγκεκριμένου ιστοχώρου.
Είθε να καταστούμε, κατά τους γήινους κύκλους μας, Ήρωες-Έρωες και με ερωτική ορμή σθένος και αυτοσυνείδηση να ξεκινήσουμε την επιτέλεση των άθλων μας.

Είθε να φανούμε αντάξιοι και να αντεπεξέλθουμε των δεινών μόχθων που αυτοί οι άθλοι απαιτούν

Είθε να περατωθούν οι εξελικτικοί μας ηρωικοί αγώνες από επιτυχία για να μπορέσουμε να αναγωγήσουμε την ψυχή μας.

ἥρωες δὲ ὡς ἔρωές τινες ὄντες καὶ ἤρωες οἷον ἐρωτικοὶ καὶ διαλεκτικοὶ ἐρασταὶ τοῦ θεοῦ
(Βλ Ιεροκλής «Υπόμνημα εις τα Πυθαγορικά Χρύσα Έπη» 3.6.3)

Ο γνήσιος εραστής της θεωρίας(γνώσεως) δεν απομακρύνεται από τον πόνο(κόπο), αλλά όσο δυσκολότερη είναι η αντιλήψις (της θεωρίας-γνώσεως) τόσο πιο πρόθυμα την κυνηγά χωρίς να δειλιάζει μπροστά στους άθλους.

(Πρόκλος «Εις Παρμενίδην» 681.21)


Παρμενίδης Ιω. Μπουσίου
Πολιτισμολόγος-Μελετητής Ελληνικής Θεολογίας



Πηγή


3 ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΔΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Η ομορφοτερη βολτα που αξιζει να κανεις στο Ηρακλειο Κρητης !!!

3 ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΔΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ




Η ομορφότερη βόλτα που αξίζει να κάνεις στο Ηράκλειο είναι ο περίπατος πάνω στα τείχη, χάρη στα οποία η πόλη αναδείχθηκε στην πιο καλά οχυρωμένη της Μεσογείου. Εχουν μήκος 7 χλμ., κατασκευάζονταν επί 100 χρόνια και άντεξαν στην πολιορκία των Τούρκων επί 25 χρόνια για να πέσουν έπειτα από προδοσία στα χέρια τους.






Βαδίζεις σε χωμάτινα διαμορφωμένα μονοπάτια, παρατηρείς την πόλη από απόσταση ασφαλείας και μετράς προμαχώνες: Αγίου Ανδρέα, Παντοκράτορα, Βηθλεέμ, Μαρτινέγκο (όπου βρίσκεται και ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη), Ιησού, Βιτούρι, Σαμπιονάρα, και μνημειακές πύλες: Χανιόπορτα, Καινούργια Πόρτα, Αγίου Γεωργίου.





Ο άλλος θαυμάσιος περίπατος που θα κάνεις, παρέα με τους Ηρακλειώτες αυτήν τη φορά, είναι στον ενετικό Κούλε, που πήρε την τελική του μορφή το 1540. Στις εντυπωσιακές αίθουσές του και στο δεύτερο επίπεδο με τις πολεμίστρες φιλοξενούνται τα καλοκαίρια εκθέσεις και ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις, και όχι χοροί ευγενών σαν εκείνους που αποτυπώθηκαν στην ταινία El Greco του Σμαραγδή που γυρίστηκε εδώ.






Η βόλτα πλάι στο πάλαι ποτέ σπουδαίο λιμάνι όπου σήμερα αράζουν σκάφη και καΐκια είναι απολαυστική και σε φέρνει στα ενετικά νεώρια. 






Η παραλιακή οδός διαμορφώθηκε προς τα δυτικά, εντούτοις από εδώ ξεκινά ο τρίτος περίπατος που οφείλεις να κάνεις στο Ηράκλειο, στην οδό Πλάνης. Η επίσημη ονομασία της είναι Μαρτύρων 25ης Αυγούστου, ήταν ανέκαθεν η κύρια οδός της πόλης και είναι ίσως ο μοναδικός δρόμος του Ηρακλείου που αποδεικνύει το μεγαλοαστικό παρελθόν του χάρη στα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια.






Κτίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, έπειτα από την πλήρη καταστροφή του δρόμου (και τη σφαγή του άμαχου πληθυσμού και των 17 Αγγλων στρατιωτών) από τους Τούρκους το 1898, και από τότε η οδός αποκαλούνταν Πλάνης καθώς έδινε την εντύπωση πως έτσι ήταν όλη η πόλη! Εκτός από τα μέγαρα, κατά μήκος της βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία του Ηρακλείου.




Η πρώτη στάση γίνεται στην εκκλησία του Αγίου Τίτου, που πρωτοκτίστηκε το 961, όταν ο Νικηφόρος Φωκάς απελευθέρωσε την Κρήτη από την αραβική κυριαρχία, και μετατράπηκε σε επισκοπή Λατίνων από τους Βενετούς και σε τζαμί από τους Τούρκους.




Το πανέμορφο οικοδόμημα με τις στοές, τις εντυπωσιακές μετόπες και τα οικόσημα που βρίσκεται πλάι στον Αγιο Τίτο είναι το ομορφότερο του Ηρακλείου και είναι η Λότζια, η Λέσχη των Ενετών ευγενών που σήμερα στεγάζει υπηρεσίες του δήμου.








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ



Χρήσεις του Αλουμινόχαρτου στον Κήπο


http://share24.gr/alouminocharto-diochni-entoma-echthrous-7-exypnes-chrisis-tou-alouminochartou-ston-kipo/

Το Αλουμινόχαρτο Διώχνει Έντομα & Εχθρούς – 7 Έξυπνες Χρήσεις του Αλουμινόχαρτου στον Κήπο







Το αλουμινόχαρτο έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα και χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Ίσως είναι άγνωστο πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μερικές περιπτώσεις και στον κήπο.
Ας δούμε παρακάτω τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε έξυπνα στον κήπο.

1. Φτιάξτε θαλάμους επώασης σποροφύτων

Η πιο ενδιαφέρουσα χρήση του αλουμινόχαρτου για τα φυτά που μεγαλώνουν μέσα σε σπορεία είναι η κατασκευή ενός ηλιακού κουβουκλίου το οποίο θα βοηθήσει τα νεαρά σπορόφυτα στις πρώτες μέρες τους.
Βρείτε ένα χαρτόκουτο, ξεδίπλωσε το και καλύψτε τις εσωτερικές του πλευρές με το αλουμινόχαρτο. Χρησιμοποιήστε κόλα η ταινία για να το συγκρατήσετε πάνω στο χαρτόνι. Τοποθετήστε τα σπορεία στη βάση, η οποία επίσης είναι καλυμμένη με αλουμινόχαρτο, στην οποία τις πρώτα έχετε κάνει μερικές τρύπες για να στραγγίζει το νερό. Τοποθετήστε την κατασκευή νοτιοανατολικά ώστε να βλέπει τον ήλιο. Το φως του ήλιου αντανακλάται στην επιφάνεια του αλουμινόχαρτου και έτσι ενθαρρύνει πιο αποτελεσματικά την ανάπτυξη των νεαρών σποροφύτων παρέχοντας τους την ιδανική θερμότητα.

2. Απομακρύνει τα πουλιά

Τα πουλιά από τη φύση τους φοβούνται τις λαμπερές επιφάνειες και τους θορύβους, οπότε, αν ανησυχείτε μήπως τα πουλιά φάνε τα φρούτα, τα βατόμουρα και τους σπόρους που καλλιεργείτε, κόψτε λίγο αλουμινόχαρτο σε λωρίδες και κρεμάστε το στα κλαδιά του δέντρου, στα θαμνώδη φυτά και στα καλλωπιστικά σας.
Εφαρμογή του αλουμινόχαρτου στα σπορεία καιγια τα πουλια

3. Απωθεί μερικά έντομα

Έντομα όπως θρίπες, αφίδες και ακάρεα έχουν την τάση να δραστηριοποιούνται στο κάτω μέρος των φύλλων των φυτών και να τρέφονται από αυτά. Τοποθετώντας αλουμινόχαρτο γύρω από τη βάση του φυτού μπορείτε να αποτρέψετε και να απωθήσετε αρκετά είδη από αυτά.  
Επιπλέον το αλουμινόχαρτο μπορεί να καθυστερήσει και να αποτρέψει την βλάστηση μερικών ζιζανίων, αφού καλύπτει το χώμα και δεν επιτρέπει τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν σε αυτά.

4. Κράτα τα σαλιγκάρια μακριά

Με παρόμοιο τρόπο όπως είδαμε πριν, καλύπτοντας τη βάση του φυτού με αλουμινόχαρτο εμποδίζουμε τα σαλιγκάρια να φτάσουν τα φυτά μας. Στερεώστε το αλουμινόχαρτο με μερικές πέτρες ή με λίγο χώμα στις άκρες του.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αναμείξετε άχυρα, ροκανίδια ή άλλο υλικό εδαφοκάλυψης μαζί με λωρίδες αλουμινόχαρτου και να το ρίξετε γύρω από τη βάση των φυτών. Με τη μέθοδο αυτή θα διατηρήσετε επίσης την υγρασία του εδάφους και θα αποτρέψετε τη φυτρώσει ζιζανίων γύρω από τα φυτά σας.
Εφαρμογή του αλουμινόχαρτου για απώθηση εντόμων και σαλιγκαριών

5. Προστατέψτε τα δέντρα από τα τρωκτικά το χειμώνα

Αρουραίοι ποντίκια, λαγοί, και άλλα τρωκτικά μπορούν να προκαλέσουν σημαντική φθορά στους κορμούς και στις ρίζες των δέντρων και των θάμνων, κυρίως το χειμώνα. Δραστηριοποιούνται κάτω από το έδαφος και υποδαυλίζουν την υγεία των φυτών και την ευρωστία τους. Τυλίγοντας το χειμώνα τη βάση του κορμού με αλουμινόχαρτο, αυτό τρομάζει τα τρωκτικά και τα κρατάει μακριά από το δέντρο.

6. Κρατήστε μακριά τα φυτοφάγα ζώα

Ζώα, όπως κατσίκες και πρόβατα, μπορεί να τρέφονται με τα φύλλα των θάμνων, των δέντρων ή των καλλωπιστικών σας. Για το πρόβλημα αυτό, κόψτε μερικές κορδέλες από αλουμινόχαρτο 60 με 80 εκατοστά και κρεμάστε τες στα κλαδάκια των δέντρων ή απλώστε μερικές στους θάμνους.
Εφαρμογή αλουμινόχαρτου για απώθηση τρωκτικών και άλλες εφαρμογές

7. Σας δίνει λύσεις για τις εργασίες σας

Διάφορα σκευάσματα που χρησιμοποιείτε για τον κήπο, λιπάσματα και άλλα υγρά διαλύματα ή οικολογικές λύσεις είναι συνήθως ακριβά και απαιτούν ακρίβεια στις δόσεις. Έτσι, με το αλουμινόχαρτο μπορείτε να φτιάξετε μία χοάνη, η οποία θα σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε πιο αποτελεσματικά τα σκευάσματα σας χωρίς να χυθεί το περιεχόμενο έξω από τις φιάλες σας.


share24.gr / Καλλιεργητικές Πρακτικές

Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Καλλιεργητικές Πρακτικές


Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική σε άλλο ιστότοπο θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο, καθώς και στη σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook επίσης με ενεργό σύνδεσμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση απαγορεύεται. Κάθε αναδημοσίευση σε έντυπο μέσο απαγορεύεται.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις