Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος






















Η Ευτυχία Ψαλιδακη πρόσθεσε 4 νέες φωτογραφίες.
16 /5/2017
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
Οσιε τού Θεού Θεόδωρε πρέσβευε υπέρ ημών
Βίος Αγίου

Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος
Ημερομηνία εορτής: 16/05/2017 Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 16 Μαΐου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Οσιος Θεοδωρος Ο Ηγιασμενος (; - 367)

Δῶρόν σε θεῖον Θεόδωρε δεικνύει
Ἐν Ἁγίοις Ἅγιος ἡγιασμένε.
Τῇ δέγε ἑνδεκάτῃ Θεόδωρος ἀφίπτατο γαίης.

Βιογραφία
Τα πλούτη των γονέων του δε στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν τον Ιερό πόθο του Θεοδώρου να γίνει μαθητής του μεγάλου αθλητή της ερήμου Παχωμίου. Αν και νεαρός στην ηλικία, είχε αξιοθαύμαστη εγκράτεια και φρόνηση, ώστε ο Παχώμιος να τον έχει σε μεγάλη υπόληψη. Εκείνο, όμως, που διέκρινε κανείς ιδιαίτερα στο Θεόδωρο, ήταν οι πολλές του γνώσεις στα Ιερά γράμματα. Ήταν δεινός μελετητής της Αγίας Γραφής, καθώς και παλαιοτέρων συγγραμμάτων σοφών Πατέρων. Ο Παχώμιος, βλέποντας την ικανότητα του Θεοδώρου, ότι ήταν «δυνατός εν ταις γραφαίς»" (Πράξεις των Αποστόλων,ιη' 24), δηλαδή, δυνατός στή γνώση και την ερμηνεία των Γραφών, όρισε να διδάσκει τους υπόλοιπους αδελφούς του μοναστηριού. Στην αρχή μερικοί από αυτούς αντέδρασαν, διότι δεν ήθελαν να τους μορφώνει ένα παιδί, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Η ικανότητα, όμως, του Θεοδώρου, θεμελιωμένη σε ταπεινό φρόνημα, κατάφερε να πείσει όλη την αδελφότητα να τον ακούει πρόθυμα. Μάλιστα, μετά από χρόνια, ομόφωνα τον εξέλεξαν ηγούμενο της Μονής, και πάντα τους υπενθύμιζε το θεόπνευστο λόγο της Αγίας Γραφής, «ταις έντολάς αυτού μελέτα δια παντός. Και ή επιθυμία της σοφίας σου δοθήσεταί σοι» (Σοφία Σειράχ, στ' 37). Δηλαδή, τις εντολές του Κυρίου να μελετάς πάντοτε και η σοφία που επιθυμείς, θα σου δοθεί. Το Μάϊο του 367 πέθανε, και δίκαια του δόθηκε ο τιμητικός τίτλος του ηγιασμένου.

Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα)
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Δῶρον πέφηνας, ἁγιωσύνης, τὸν πανάγιον, δοξάσας Λόγον, ἠγιασμένε θεόφρον Θεόδωρε, ὅθεν βλυστάνεις ἐκ θείας χρηστότητας, ἁγιασμὸν ἀληθῆ τοὶς βοώσι σοι. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τὰ ἄνω ζητῶν.
Ἐν οἴκω Θεοῦ, ὡς φοίνιξ σύ ἐξήνθησας, καρπούς τε αὐτῷ, ἀρετῶν προσενήνοχας, διὰ τῆς ἀσκήσεως, τῆς ἀρίστης Πάτερ Θεόδωρε· ὅθεν καὶ μακαρίζῃ νῦν, ὡς τῶν Ἀσωμάτων ἰσοστάσιος.

Τής πρεσβείες τού οσίου Θεοδώρου τού ηγιασμένου σε όλους μάς αμήν Βοήθεια μάς.

Κεμπάπ με μίξη λαχανικών στο φούρνο .

Η Katerina Vasileiou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Yemek Tarifi στην ομάδα οι κουζινίστας.
Κεμπάπ με μίξη λαχανικών στο φούρνο .

Ετοιμάζει θαλάσσιο πάρκο ο εγγονός του Κουστώ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Η Κρήτη Είναι Μόνο Μία.

Την υλοποίηση τουριστικών επενδυτικών σχεδίων στη θαλάσσια περιοχή, αρχικά της Κρήτης, σχεδιάζει ο πρόεδρος του Ocean Learning Center (OLC)…
daynight.com.gr

ΚΡΗΤΗ: Ετοιμάζει θαλάσσιο πάρκο ο εγγονός του Κουστώ

Την υλοποίηση τουριστικών επενδυτικών σχεδίων στη θαλάσσια περιοχή, αρχικά της Κρήτης, σχεδιάζει ο πρόεδρος του Ocean Learning Center (OLC) Φαμπιάν Κουστώ.
Η δημιουργία ενός θαλάσσιου πάρκου για ερευνητικά προγράμματα είναι ο στόχος του κ. Κουστώ, όπως ανέφερε στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
«Ο εγγονός του πρωτοπόρου ωκεανογράφου, Ζακ Ιβ Κουστώ, είναι ένας σημαντικός επιστήμονας, ερευνητής των ωκεανών, με τον οποίο συζητήσαμε για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στη θαλάσσια περιοχή, αρχικά της Κρήτης. Σε συνεργασία με τα επιμελητήρια θα προχωρήσουν και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις πάνω στις οποίες εργαζόμαστε.
Για να συμβολίσω την σπουδαία ιστορία του παππού του με τις θάλασσες, χάρισα στον Φαμπιάν Κουστώ ένα αντίγραφο της αρχαίας Τριήρους από το Μουσείο Μπενάκη» όπως έγραψε στην σελίδα του στο διαδίκτυο ο κ. Μίχαλος, μετά τη συνάντηση.

Πηγή: kriti24

Προβλήματα Φύτρωσης & Βλάστησης

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

share24.gr

Τα 4 Πιο Κοινά Προβλήματα Φύτρωσης & Βλάστησης των Σπόρων και Πως να τα Αντιμετωπίσουμε


Τα σπορόφυτα μοιάζουν με τα μωρά. Από τη στιγμή που σκάνε από το μικροσκοπικό σπόρο τους, η επιβίωσή τους εξαρτάται αποκλειστικά από σας. Το βλαστίδιό τους μακραίνει, βγάζουν τα πρώτα φύλλα τους, τεντώνουν τις ρίζες τους και προκαλούν τις κηπευτικές σας ικανότητες σε κάθε βήμα της ανάπτυξής τους.
Κι αν για την ανατροφή των παιδιών δεν υπάρχει μια σκαλέτα, ένας οδηγός, που θα σας βοηθήσει να τα βγάλετε πέρα, για τα σπορόφυτα υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε με επιτυχία μερικά κοινά προβλήματα στο σπορείο και στη βλάστηση των νεαρών σποροφύτων.

Τα πιο κοινά Προβλήματα στη Βλάστηση των Σπόρων:

Περίπτωση 1η: Οι σπόροι δεν βλασταίνουν

Προβλήματα στη διαδικασία της βλάστησης μπορούν να προκληθούν από διάφορους λόγους. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι:
  • Λάθος θερμοκρασία. Οι σπόροι που προέρχονται από διαφορετικά είδη φυτών έχουν διαφορετικές ανάγκες θερμοκρασίας. Οι σπόροι των χειμερινών καλλιεργειών, όπως του λαχάνου, του κουνουπιδιού ή του μπρόκολου, απαιτούν αρκετά χαμηλή θερμοκρασία για να βλαστήσουν, ενώ οι σπόροι των θερινών καλλιεργειών, όπως της ντομάτας, θα βλαστήσουν καλύτερα με συνθήκες θερμοκρασίας κοντά στους 20℃. Εάν έχετε το σπορείο σας σε ένα κρύο εσωτερικό χώρο, ίσως θα πρέπει να έχετε επίσης κοντά ένα θερμαντικό σώμα, ενώ αν το έχετε σε υπαίθριο χώρο μπορείτε να το στεγάσετε σε ένα θερμοκήπιο.
  • Παλιοί σπόροι προηγούμενων ετών. Όταν αποθηκεύονται σωστά οι σπόροι μπορεί να έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής. Αλλά όσο παλιώνουν, το ποσοστό της φυτρωτικής τους ικανότητας αρχίζει να πέφτει. Για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής των σπόρων αποθηκεύστε τους σε ένα ψυχρό και ξηρό μέρος, όπως π.χ. σε ένα ψυγείο. Η υγρασία και η ζέστη μειώνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής των σπόρων σας.
  • Ανομοιόμορφο πότισμα. Το νερό είναι αναγκαίο για όλα τα φυτά. Στο στάδιο της φύτρωσης θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι βρέχετε το χώμα ομοιόμορφα. Αν κάποια σημεία κρατούν πολύ νερό, υπάρχει ο κίνδυνος οι σπόροι σε αυτά τα σημεία να σαπίσουν πριν φυτρώσουν. Απ’ την άλλη, αν υπάρχουν στεγνά σημεία στο σπορείο, οι σπόροι είτε δεν θα μπορέσουν να φυτρώσουν μιας και δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσουν νερό, είτε θα ξεραθούν προσπαθώντας.
  • Το βάθος φύτευσης και το φως. Όταν φυτεύετε τους σπόρους σας δώστε προσοχή στο βάθος που τους φυτεύετε. Αυτό είναι σημαντικό γιατί αν φυτευτούν πολύ βαθιά, τα φυτά θα ξεμείνουν από ενέργεια πριν φτάσουν το επίπεδο του εδάφους και δεν θα επωφεληθούν από το φως του ηλίου. Αν τα φυτέψετε πολύ ρηχά μπορεί το έντονο ηλιακό φως να ξηράνει το βλαστίδιο. Μερικοί σπόροι χρειάζονται το φως του ηλίου για να βλαστήσουν, έτσι ώστε αντί να τους καλύψετε μπορείτε απλά να πατήσετε το χώμα. Σε κάθε περίπτωση διαβάστε τη συσκευασία στην οποία προμηθεύεστε τους σπόρους για πληροφορίες εξειδικευμένες για κάθε καλλιέργεια. Ο γενικός κανόνας είναι οι σπόροι να φυτεύονται σε βάθος 1,5 φορές τη διάμετρό τους.

Περίπτωση 2η: Οι σπόροι φυτρώνουν, αλλά μετά από λίγες μέρες πεθαίνουν

 

Σε αυτή την περίπτωση, όλα ξεκίνησαν καλά. Οι σπόροι σας φύτρωσαν και περιμένετε τα νεαρά σπορόφυτα να μεγαλώσουν. Τότε ξαφνικά αυτά πέφτουν κάτω σαν να λιώνουν και πεθαίνουν. Αυτό ονομάζεται «τήξη φυταρίων». Μπορεί να προληφθεί παίρνοντας αυτά τα προληπτικά μέτρα:
  • Όχι υπερβολικό πότισμα. Η υπερβολική υγρασία επιτρέπει την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών στα νεαρά φυτά. Μόλις φυτρώσουν οι σπόροι ποτίστε τα σπορόφυτα μόνο όταν το χώμα αρχίζει να στεγνώνει. Αν μεγαλώνετε τα φυτά σε δίσκους ή αν μπορείτε να μεταφέρετε το σπορείο, καλό είναι να τα ποτίζετε από κάτω με λεκάνη νερού, χωρίς να αφήνετε το σπορείο στη λεκάνη με το νερό αφού έχει απορροφηθεί από το χώμα η κατάλληλη ποσότητα.
  • Μην τα έχετε σε περιορισμένο χώρο. Τα φυτά χρειάζονται χώρο για να αναπνέουν φυσιολογικά. Ένα δωμάτιο με καλή ροή αέρα και απόσταση μεταξύ των φυτών είναι αρκετά για να αναπτυχθούν χωρίς προσβολή από ασθένειες. Αν οι αποστάσεις των φυτών είναι πολύ μικρές, κάντε αραίωση απομακρύνοντας αυτά που δεν έχουν αναπτυχθεί καλά.
  • Ξεκινήστε το σπορείο με καθαρό κι αποστειρωμένο χώμα. Οι περισσότερες ασθένειες των σποροφύτων οφείλονται σε ασθένειες  παθογόνων (φυτόφθορα, πύθιο, φουζάριο, κ.α.) που βρίσκονται σε λήθαργο στο χώμα ή στους δίσκους φύτευσης σπόρων. Πλύντε καλά και απολυμάντε τους δίσκους στους οποίους φυτεύετε κάθε χρόνο πριν τη φύτευση. Προμηθευτείτε χώμα από ένα κατάστημα γεωργικών εφοδίων, αν έχετε μεγάλο πρόβλημα με το χώμα που συχνά χρησιμοποιείτε.
Τα πιό κοινά προβλήματα φύτρωσης των σπόρων - Οι σπόροι δεν φυτρώνουν, τήξεις φυταρίων

Περίπτωση 3η: Όλα πήγαν καλά, αλλά τα σπορόφυτα δεν μεγαλώνουν

Οι σπόροι έχουν φυτρώσει, τα σπορόφυτα δεν έχουν ξεραθεί, αλλά δεν αναπτύσσονται. Ακριβώς όπως και με τη φύτρωση, διαφορετικά είδη σπόρων έχουν διαφορετικές ανάγκες σε αυτό το στάδιο. Ας δούμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την καχεκτική ανάπτυξη των σποροφύτων:
  • Έκθεση σε λάθος θερμοκρασίες. Αν κάνει πολύ κρύο, τα σπορόφυτα δεν θα αναπτυχθούν με τον ίδιο ρυθμό που θα το κάνουν σε θερμές συνθήκες. Τα φυτά των θερινών καλλιεργειών, όπως οι πιπεριές, οι ντομάτες κι οι μελιτζάνες απαιτούν θερμοκρασίες πάνω από 25℃ για να μεγαλώσουν φυσιολογικά.
  • Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Εάν το μέσο στο οποίο ξεκινήσατε τους σπόρους σας έχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, τα σπορόφυτα δεν θα αναπτυχθούν σωστά. Να είστε σε εγρήγορση για να εντοπίσετε κάποια από τα συμπτώματα στα φυτά σας που δείχνουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στο έδαφος και φροντίστε να ρίχνετε το κατάλληλο λίπασμα καθώς αυτά μεγαλώνουν.
  • Το υπερβολικό πότισμα. Το υπερβολικό πότισμα είναι η νούμερο ένα αιτία της καχεκτικής ανάπτυξης. Αν τα σπορόφυτά σας έχουν καχεκτική ανάπτυξη κι έχουν χλωρωτικά στίγματα πάνω τους, αυτή είναι πιθανότερη αιτία. Επίσης, τα βαριά εδάφη (πολύ συνεκτικά) εμποδίζουν τις ρίζες των φυτών να απορροφούν οξυγόνο, κάτι το οποίο τις βλάπτει και το σπορόφυτο γίνεται ευαίσθητο σε πολύ περισσότερα προβλήματα. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει πριν κάνετε το επόμενο πότισμα και μετά το πότισμα το χώμα να γίνεται υγρό χωρίς να μουσκεύει ή να λιμνάζει το νερό από πάνω.

Περίπτωση 4η: Τα σπορόφυτα παίρνουν ύψος  έχοντας σχοινοειδή εμφάνιση

Η σχοινοειδής ανάπτυξη είναι σύνηθες πρόβλημα για φυτά που ξεκινούν σε εσωτερικούς χώρους και προκαλείται από την προσπάθεια των σποροφύτων να βρουν την πηγή του φωτός. Διαβάστε στη συνέχεια μερικούς τρόπους για να κρατήσετε το ύψος των νεαρών φυταρίων και την εμφάνισή τους σε φυσιολογικό πλαίσιο:
  • Περιστρέψτε τους δίσκους σας. Εάν η πηγή του φωτός προέρχεται από ένα παράθυρο με νοτιοανατολικό προσανατολισμό, φροντίστε να περιστρέφετε τα φυτά σας μια ή δυο φορές την ημέρα, έτσι ώστε όλα τους να έχουν ίσο χρόνο παραμονής πιο κοντά στο παράθυρο. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε τεχνητό φως ανάπτυξης, περιστρέφοντας τα φυτά που βρίσκονται στους δίσκους εξασφαλίζετε πως όλα να εκτίθενται ισόποσα ακριβώς κάτω από το φως.
  • Επωφεληθείτε από τις ζεστές κι ηλιόλουστες ημέρες. Εάν έξω έχει μια ζεστή ηλιόλουστη μέρα, βγάλτε τα σπορόφυτα έξω σε προστατευόμενη περιοχή για λίγες ώρες. Θα επωφεληθούν από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, όπως επίσης θα σκληραγωγηθούν στις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντος.
  • Χρησιμοποιήστε τεχνητό φως παράλληλα με το φως του ήλιου που εισέρχεται από το παράθυρο για να αυξήσετε τη διάρκεια κατά την οποία τα σπορόφυτα εκτίθενται στο φως.
  • Αραιώστε τα σπορόφυτα. Όσο πιο πυκνά είναι τα φυτά πάνω στο σπορείο, τόσο περισσότερο θα πρέπει να ανταγωνιστούν για φως. Αφαιρώντας τα πιο καχεκτικά θα τα διευκολύνεται.
Τα πιο κοινά προβλήματα φύτρωσης των σπόρων - Καχεκτική ανάπτυξη, σχοινοειδής ανάπτυξη
Αν έχετε μερικές ακόμα συμβουλές να προσθέσετε, που δεν έχουμε σκεφτεί εμείς, θα θέλαμε να τις μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια.

Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)
share24.gr

Αυξήστε το κάλιο για να «ξεφουσκώσετε»

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του Christos Bartzokas.

Θέματα που αφορούν την υγεία, την κοινωνία, την φύση, την διατροφή, την τέχνη!
tiphero.gr

Φαγητά για δίαιτα: Αυξήστε το κάλιο για να «ξεφουσκώσετε»


Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την απώλεια βάρους είναι η διατροφή. Αν την καλή και σωστή διατροφή τη συνδυάσετε και με άσκηση, τότε είστε στον ιδανικό δρόμο για τον στόχο σας! Ας δούμε ποια φαγητά μπορείτε να εντάξετε στο διατροφολόγιό σας, ώστε ακόμη κι αν δεν κάνετε δίαιτα να είστε πάντα σε φόρμα.

 Μία καλή ιδέα για να ξαναμπείτε στο στενό σας τζιν και να δείτε την κοιλιά σας επίπεδη, είναι η αύξηση του καλίου και η μείωση του νατρίου. Αυτό επιτυγχάνεται με την ισορροπια καλίου και νατρίου.
Το νάτριο (το αλάτι δηλαδή) προκαλεί κατακρατήσεις (και ευνοεί το φούσκωμα) ενώ αντίθετα το κάλιο – όπως και το νερό – (βασικά συστατικά των λαχανικών και των φρούτων) ευνοούν τη διούρηση άρα και το «ξεφούσκωμα» και την αποτοξίνωση. Επιπλέον αυξάνοντας τα λαχανικά και φρούτα καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες που σας χορταίνουν και βοηθούν στο να έχετε περισσότερες κενώσεις (ειδικά όταν πίνετε μαζί τους και πολύ νερό) ενώ μειώνοντας αλμυρές τροφές – που είναι ταυτόχρονα και πιο λιπαρές – μπορεί να χάνετε και λίπος.
Τα τρόφιμα που θα προτιμήσετε
Θα είναι κυρίως τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, όπως:
Τα φρούτα (πολύ κάλιο μας δίνει η μπανάνα).
Τα λαχανικά όλων των ειδών (νωπά, στον ατμό ή ψητά), π.χ.μαρούλι, αγκινάρες, χόρτα, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, καρότα, φασολάκια, μπάμιες.
Τα μυρωδικά και τα βότανα, όπως το κάρδαμο, η ρόκα, ο μαϊντανός και το σέλινο.
Οι πατάτες, κατά προτίμηση ψητές ή στον ατμό.
Τα τρόφιμα που θα αποφύγετε
Τις τροφές που σας φουσκώνουν. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι η ντομάτα, τα όσπρια, το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια και τα γαλακτοκομικά. Τα τρόφιμα αυτά φουσκώνουν παροδικά -γι’ αυτό και πρέπει να τα αποφεύγετε τις ημέρες που θα βγείτε -, όμως καθώς αυξάνουν τις κενώσεις και τη διούρηση τελικά μειώνουν το βάρος.
Τα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα που έχουν πολύ αλάτι, όπως οι κονσέρβες, κάθε είδος έτοιμου φαγητού και τα αρτοποιήματα (και το ψωμί).
Τα λιπαρά κρέατα.
Τα γαλακτοκομικά (κυρίως τα τυριά, που επιπλέον είναι αλμυρά και λιπαρά), επειδή για να μεταβολιστούν από τον οργανισμό χρειάζονται νερό σε τετραπλάσια ποσότητα από τη δική τους, οπότε και επιβαρύνουν το σώμα με κατακρατήσεις υγρών.
Να θυμάστε οτι επειδή το κάλιο διαλύεται στο νερό, δεν πρέπει να αφήνετε τα λαχανικά (κυρίως τις πατάτες) πολλή ώρα στο νερό, ούτε να τα ταλαιπωρείτε πλένοντάς τα ή βράζοντάς τα μέσα σε πολλά υγρά. Η καλύτερη επιλογή είναι να τα καταναλώνετε νωπά, ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα και βραστά στον ατμό.
Επίσης, επειδή θα περιορίσετε στο ελάχιστο το αλάτι, μπορείτε, για να νοστιμίσετε τα πιάτα σας, με  ρίγανη, λεμόνι, ξίδι, κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά. Εκτός των άλλων, θα αυξήσετε παράλληλα την πρόσληψη καλίου.
Πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις