Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Μωσαϊκό: Εικονοθεραπεία 65

Μωσαϊκό: Εικονοθεραπεία 65: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-    

Μωσαϊκό: Τυροστριφτάρι με άνηθο

Μωσαϊκό: Τυροστριφτάρι με άνηθο: Τυροστριφτάρι με άνηθο Bαθμολογία:         1 ψήφοι Προστέθηκε από mama , 11.02.08 Περιγραφή Την έφτιαχνε η πεθερ...

  Photo

Περιγραφή

Την έφτιαχνε η πεθερά μου και ήταν από τις αγαπημένες μου...

photo: common

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500γρ γιαούρτι
  • 250γρ τρίμματα φέτας
  • 250γρ μυζήθρα
  • 3 αυγά
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα γάλα φρέσκο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι
  • φύλλα κρούστας
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος











Φτιάχνει
1 μεγάλο ταψί

Πως το κάνουμε:


Μωσαϊκό: ΕΒΔΟΜΗ ΕΣΠΕΡΙΝΗ του Γιάννη Φαρσάρη

Μωσαϊκό: ΕΒΔΟΜΗ ΕΣΠΕΡΙΝΗ του Γιάννη Φαρσάρη: http://dimitris-nikou.blogspot.gr/2012/04/blog-post_16.html ΕΒΔΟΜΗ ΕΣΠΕΡΙΝΗ του Γιάννη Φαρσάρη Ξεχωριστή και πολύ ιδιαίτερη...

 

http://dimitris-nikou.blogspot.gr/2012/04/blog-post_16.html

ΕΒΔΟΜΗ ΕΣΠΕΡΙΝΗ του Γιάννη Φαρσάρη


Ξεχωριστή και πολύ ιδιαίτερη αυτή η νέα βιβλιοπρόταση, το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο για το οποίο αισθάνθηκα ότι θέλω τόσο πολύ να σας μιλήσω - μια ανακάλυψη που χρωστώ στο ιστολόγιο της φίλης Ευρυδίκης Αμανατίδου.
Αχανές, πραγματικά, το διαδίκτυο, η ματιά σου αποσπάται κάθε στιγμή σε χίλια δυο πράγματα που απαιτούν την προσοχή και την αφοσίωσή σου. Όμως κρυμμένα καλά, όπως και καθετί που γνωρίζει την αξία του, έργα-διαμάντια και δημιουργοί, άνθρωποι-διαμάντια περιμένουν να τα γνωρίσεις, να τα ξεχωρίσεις και τελικά να τα αγαπήσεις.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους-διαμάντια, είναι και ο Γιάννης Φαρσάρης από το Ηράκλειο της Κρήτης.
Δημιουργός της πλατφόρμας ανοιχτής λογοτεχνίας Openbook, της διαδικτυακής ανθολογίας One:Story, αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και συγγραφέας -κυρίως διηγηματογράφος- που κυκλοφορεί τα έργα του δωρεάν μέσω ίντερνετ, ο Γιάννης είναι ένας άνθρωπος που υπηρετεί την λογοτεχνία με όλες του τις δυνάμεις, με πάθος και όραμα.
Εδώ, θα μιλήσουμε για την "Εβδόμη εσπερινή", μια συλλογή μικρών ιστοριών που κυκλοφόρησε σε δωρεάν ebook το 2010, περιλαμβάνοντας διηγήματα που είχαν πρωτοδημοσιευθεί παλαιότερα σε διάφορα περιοδικά

"Ο χρόνος, ο έρωτας, η αστική ζωή, τα προσωπικά αδιέξοδα, ο εγκλωβισμός της καθημερινότητας, είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στις ιστορίες. Η αισιοδοξία εναλλάσσεται με την μελαγχολία, το χιούμορ με τη συναισθηματική φόρτιση, η απογοήτευση δίνει τη θέση της στην ελπίδα. Μικρές προσωπικές ιστορίες, γραμμένες με γλαφυρότητα, για να ξεσκεπάσουν κρυμμένες πτυχές της ζωής στην πόλη..." μας δίνει ως πρώτες εικόνες το, ας πούμε, "οπισθόφυλλο" του βιβλίου και το κυρίαρχο στοιχείο του έργου δεσπόζει πρώτο.
Χρόνος.
Ένα χάδι στο χρόνο είναι οι πανέμορφες αυτές ιστορίες. Στο χρόνο που νοείται ως σύμμαχος και όχι ως εχθρός στο διάβα της κάθε μας μέρας. Η αλλαγή των εποχών, οι μήνες, το δέσιμο ή το χάσιμο των ωρών, άυλα αγγίγματα, φιλικές και ερωτικές ανάσες που γεννούν ταπεινή -άρα αιώνια- αγάπη για τη ζωή. Μέσα από μία υπέροχη, στρωτή γλώσσα, που από απλή γίνεται αβίαστα ποιητική, ο Γιάννης Φαρσάρης, ενδύει το συνηθισμένο με μια μαγεία μοναδική, το βάφει με πλούσια και έντονα χρώματα, του χαρίζει μυρωδιές σπάνιες, μα αληθινές, που παρασέρνουν κατά την ανάγνωση. Η "Εβδόμη εσπερινή" θα μπορούσε να είναι ένα ιδιότυπο ημερολόγιο καθημερινότητας, μιας καθημερινότητας που αφήνουμε να περνά δίχως να της δίνουμε ίσως ποτέ τη σημασία που της πρέπει.

Διαβάζουμε στη σελίδα 27:
"Θά ‘θελες να έχεις την ευκαιρία να χαίρεσαι περισσότερο τη ζωή σου με απλές, χαλαρές, καθημερινές αποδράσεις. Όχι τίποτε εξωτικά μαγικό, άλλωστε ο τόπος που γεννήθηκες είναι ευλογημένος. Απλά βλέπεις να περνάνε αδιάφορα οι μέρες και βαθιά μέσα σου νιώθεις να μένει μόνο η κρούστα από το άγχος και την πίεση. Είναι το βεβαρημένο πρόγραμμα στη δουλειά, είναι τα χρέη των δανείων που σε κυνηγούν, είναι οι κοινωνικές υποχρεώσεις που σε πιέζουν και σου κατατρώνε την ψυχούλα σου. Χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου, για την οικογένειά σου, για τους φίλους σου. Θέλεις να τους προσφέρεις κομμάτι από σένα αλλά νιώθεις διαρκώς ελλειμματικός."
Κάθε στιγμή μας είναι μοναδική. Κάθε λεπτό μας είναι τόσο μικρό και ταυτόχρονα αιώνιο, αθάνατο, ακριβώς επειδή είναι μοναδικό. Χιλιάδες μικρές μοναδικές στιγμές η κάθε μας μέρα, ψηφίδες πολύχρωμες σε ένα δημιούργημα που μας διαμορφώνει εικόνα όπως και ψυχή, καθώς το αύριο, γίνεται σήμερα και το σήμερα, αφήνεται στο χθες.
Δώδεκα, όσα οι αριθμοί στα καντράν των ρολογιών. Δώδεκα, όσοι οι μήνες. Δώδεκα κινήσεις, σε μια παρτίδα με το χρόνο που όμως δεν βγάζει νικητή ούτε χαμένο.

> Κατεβάστε εντελώς δωρεάν την "Εβδόμη εσπερινή", πατώντας εδώ.

Μωσαϊκό: Brookesia micra

Μωσαϊκό: Brookesia micra: http://lefobserver.blogspot.gr/2012/08/brookedia-micra.html?spref=fb BROOKEDIA MICRA H  Brookesia micra  είναι ένα μικρ...

 


Brookesia micra είναι ένα μικρό είδος χαμαιλέοντα το οποίο ζει σε μία νησίδα βόρεια της Μαδαγασκάρης. Πρόκειται για το μικρότερο γνωστό είδος χαμαιλέοντα και είναι το μικρότερο είδος ερπετού γενικότερα. Σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει σε μήκος 29 χιλιοστών (περίπου τρία εκατοστά).
Το είδος ανακαλύφθηκε από αποστολή γερμανών ερπετολογών στη βόρεια Μαδαγασκάρη τη περίοδο 2003 με 2007, μαζί με άλλα τρία είδη χαμαιλέωντα. Το είδος απαντάται σε ένα μικρό νησί υπάρκτια της βόρειας Μαδαγασκάρης.

Μωσαϊκό: Εικονοθεραπεία 64

Μωσαϊκό: Εικονοθεραπεία 64: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-     

Μωσαϊκό: Muffins (Μάφινς) με μακαρόνια και ανάμεικτα τυριά

Μωσαϊκό: Muffins (Μάφινς) με μακαρόνια και ανάμεικτα τυριά: Muffins (Μάφινς) με μακαρόνια και ανάμεικτα τυριά 500 γραμμ. μακαρονάκι κοφτό 2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο 2 κουταλιές λάδι 2 αυ...

 

Μωσαϊκό: Ασπίδα κατά της λευχαιμίας το σέλινο και ο μαϊνταν...

Μωσαϊκό: Ασπίδα κατά της λευχαιμίας το σέλινο και ο μαϊνταν...: ► Ασπίδα κατά της λευχαιμίας το σέλινο και ο μαϊντανός Τα λαχανικά όπως το σέλινο και ο μαϊντανός που περιέχουν απιγενίνη, ένα ...

 

Ασπίδα κατά της λευχαιμίας το σέλινο και ο μαϊντανός
Τα λαχανικά όπως το σέλινο και ο μαϊντανός που περιέχουν απιγενίνη, ένα φυσικό φλαβονοειδές, μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη της λευχαιμίας.

Δοκιμές που έγιναν έδειξαν ότι η απιγενίνη, ένα συνηθισμένο συστατικό των φρούτων και των λαχανικών, μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη δύο ειδών κυττάρων στη λευχαιμία και να μειώσει τις πιθανότητες επιβίωσής τους, σύμφωνα με τον δρα Μάικελ Πεπέλενμπος του Πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν, στην Ολλανδία.

Τα πορίσματα της έρευνας αυτής δείχνουν ότι η απιγενίνη μπορεί να είναι ένα πολλά υποσχόμενο στοιχείο για την πρόληψη της λευχαιμίας, προσθέτει ο ίδιος στην επιστημονική επιθεώρηση «Cell Death and Disease».

Ωστόσο ο δρ Πεπέλενμπος προειδοποιεί παράλληλα ότι από την έρευνα αυτή βρέθηκε επίσης ότι η απιγενίνη αντιδρά στη χημειοθεραπεία, μπορεί δηλαδή να εμποδίσει τις συνήθεις θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με λευχαιμία.

«Η απιγενίνη μπορεί να είναι ένα χρήσιμο προληπτικό μέσο όσον αφορά τη λευχαιμία, αλλά δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ταυτοχρόνως με τη χημειοθεραπεία που γίνεται μετά τη διάγνωση της ασθένειας, καθώς μπορεί να παρεμβαίνει στις θετικές επιδράσεις της θεραπείας», σημείωσε.

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά συστατικά των λαχανικών και των φρούτων που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύουν τα κύτταρα από τη ζημιά που προκαλούν τα μόρια του οξυγόνου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η απιγενίνη, η οποία υπάρχει στο σέλινο, τον μαϊντανό, το κόκκινο κρασί, την σάλτσα τομάτας και άλλα τρόφιμα που έχουν ως βάση τους φυτικά συστατικά, μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμη και για την προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών.

tanea.gr

Μωσαϊκό: ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ,ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ ΒΩΜΟΛΟΧΙΕΣ...

Μωσαϊκό: ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ,ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ ΒΩΜΟΛΟΧΙΕΣ...: http://www.visaltis.net/2013/03/blog-post_7.html?spref=fb ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ,ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ ΒΩΜΟΛΟΧΙΕΣ... 3:37 μ.μ. | Αναρτήθηκε από ...

 

Μωσαϊκό: Η Μάρπησσα και ο Ίδας

Μωσαϊκό: Η Μάρπησσα και ο Ίδας: http://art-hellas.blogspot.gr/2013/03/blog-post_3673.html   ... εἰ θεοὶ εἰσιν, ἵνα τὶ θρηνεῖτε αὐτοὺς; εἰ δὲ θρηνεῖτε αὐτοὺς, μηκέτ...

 

Μωσαϊκό: Ο Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ -"Ελεύθεροι Πολιορκη...

Μωσαϊκό: Ο Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ -"Ελεύθεροι Πολιορκη...: Ο Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ -"Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" .......Θαυμάζω τες γυναίκες μας και στ’ όνομά τους μνέω. Eφοβ...

 Η Έξοδος του Μεσολογγίου

Μωσαϊκό: Η Σφίγγα των Ναξίων - The Naxian Sphinx

Μωσαϊκό: Η Σφίγγα των Ναξίων - The Naxian Sphinx: Η Σφίγγα των Ναξίων - The Naxian Sphinx Η σφίγγα ήταν ανάθημα των Ναξίων και δέσποζε στο ιερό του Απόλλωνα, πάνω σε ιωνικό κί...

 

Μωσαϊκό: Το παρελθόν χτυπάει την πόρτα

Μωσαϊκό: Το παρελθόν χτυπάει την πόρτα: http://evriam.blogspot.gr/2011/04/blog-post_7485.html Το παρελθόν χτυπάει την πόρτα Μέσα Μαρτίου 1985, στο φάρο Χοντ...

 

Μωσαϊκό: Η αγία Ανέμη

Μωσαϊκό: Η αγία Ανέμη: http://www.antifono.gr Αντί- γραφή V : Η αγία Ανέμη Βαγγέλης Σταυρόπουλος ΄΄Αγία Ανέμη δεν φέρεται εν τω μηνολογίω΄ και...

Μωσαϊκό: Εικονοθεραπεία 63

Μωσαϊκό: Εικονοθεραπεία 63: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-   

Μωσαϊκό: Cupcakes Banoffee

Μωσαϊκό: Cupcakes Banoffee:                                           Cupcakes Banoffee Bαθμολογία: 3 ψήφοι Προστέθηκε από july88 , 18.03.12 ...

Μωσαϊκό: Μεσόγειος - Μελίνα Μερκούρη

Μωσαϊκό: Μεσόγειος - Μελίνα Μερκούρη: http://youtu.be/8sQTh95bv8s Μεσόγειος - Μελίνα Μερκούρη Μουσική: Ζωρζ Μουστακί Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου Μεσόγειο τη λεν κα...

Μωσαϊκό: Μινωική θαλασσοκρατία

Μωσαϊκό: Μινωική θαλασσοκρατία: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- 

Μωσαϊκό: ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ 1908 - 1972

Μωσαϊκό: ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ 1908 - 1972: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- πρώτο δεύτερο τρίτο           τέταρτο ...

Μωσαϊκό: Βασιλικά Παράσημα σε 10 Έλληνες

Μωσαϊκό: Βασιλικά Παράσημα σε 10 Έλληνες: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- Από παλιά εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Μωσαϊκό: Σίμωνος Πέτρας, Οσίου Γρηγορίου, Οσίου Διονυσίου

Μωσαϊκό: Σίμωνος Πέτρας, Οσίου Γρηγορίου, Οσίου Διονυσίου: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- 

Μωσαϊκό: Τζον Φραμ

Μωσαϊκό: Τζον Φραμ: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- Από παλιά εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Μωσαϊκό: ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ

Μωσαϊκό: ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-  από παλιά εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Μωσαϊκό: Το περίστροφο του Ντάσιελ Χάμετ

Μωσαϊκό: Το μακρύ ταξίδι της Λέρου μέσα στους αιώνες

Μωσαϊκό: Το μακρύ ταξίδι της Λέρου μέσα στους αιώνες: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- Από εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ 2004;

Μωσαϊκό: Ιππασία

Μωσαϊκό: Ιππασία: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-                                                                           ...

Μωσαϊκό: Βούλα Τσιαμήτα

Μωσαϊκό: Βούλα Τσιαμήτα: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-  Από περιοδικό " είναι " 7/9/99 

Μωσαϊκό: Επικίνδυνα παιχνίδια

Μωσαϊκό: Επικίνδυνα παιχνίδια: Από περιοδικό " είναι " 7/9/99  Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-  

Μωσαϊκό: Πελοπόννησος

Μωσαϊκό: Πελοπόννησος: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- Με τον Εκδρομικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Ηρακλείου           ...

Μωσαϊκό: Επιτραπέζια αντισφαίριση

Μωσαϊκό: Επιτραπέζια αντισφαίριση: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-

Μωσαϊκό: Το Σύμπαν έχει χρώμα μπεζ!

Μωσαϊκό: Το Σύμπαν έχει χρώμα μπεζ!: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-

Μωσαϊκό: Κρέμα καραμελέ με αμύγδαλα

Μωσαϊκό: Κρέμα καραμελέ με αμύγδαλα: ► Κρέμα καραμελέ με αμύγδαλα ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ: • 150 γρ. ζάχαρη • 40 ml νερό ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ: • 400 ml γάλα • 320 m...

 

Μωσαϊκό: Κεφτεδάκια από καρότο και πατάτα

Μωσαϊκό: Κεφτεδάκια από καρότο και πατάτα: ► Κεφτεδάκια από καρότο και πατάτα Μια πολύ νόστιμη λύση αν δεν έχουμε κιμά στο σπίτι και περιμένουμε κόσμο. ...

 Κεφτεδάκια από καρότο και πατάτα

Μωσαϊκό: Νικόλαος Τσελεμεντές

Μωσαϊκό: Νικόλαος Τσελεμεντές:       Ο  Νικόλαος Τσελεμεντές (1878 - 2 Μαρτίου 1958) ήταν Έλληνας αρχιμάγειρος του 20ου αιώνα. Καταγόταν απ' το χωριό Εξάμ...

 Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Νικόλαος Τσελεμεντές

Μωσαϊκό: Ψωμί: Φίλος ή εχθρός;

Μωσαϊκό: Ψωμί: Φίλος ή εχθρός;: ► Ψωμί: Φίλος ή εχθρός; -Όταν κάνουμε δίαιτα με σκοπό την απώλεια κιλών πρέπει να αποκλείουμε το ψωμί από την διατροφή μας. Λάθος!...

Μωσαϊκό: Δήλος, το ιερό νησί των Ελλήνων

Μωσαϊκό: Δήλος, το ιερό νησί των Ελλήνων:   Δήλος, το ιερό νησί των Ελλήνων Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1990 Η Δήλος, μια βραχονησίδα, μόλις 5 χμ....

 

Μωσαϊκό: Κρέμα μαστίχας

Μωσαϊκό: Κρέμα μαστίχας: Κρέμα μαστίχας Bαθμολογία:         11 ψήφοι Προστέθηκε από roulaan , 12.05.08   Περιγραφή Μυρωδατη κρεμα μαστιχας π...

 Κρέμα μαστίχας

Μωσαϊκό: Ρόρυ Γκάλαχερ

Μωσαϊκό: Ρόρυ Γκάλαχερ: Ο Ρόρυ Γκάλαχερ (Rory Gallagher, 2 Μαρτίου 1948 Μπάλισανον, Ιρλανδία - 14 Ιουνίου 1995 Λονδίνο) ήταν Ιρλανδός συνθέτης , κιθαρίστας κα...

 Rory Gallagher 1982.jpg

Μωσαϊκό: ...Ελμερ Φαντ..

Μωσαϊκό: ...Ελμερ Φαντ..:   2 Μαρτίου 1940 ...Ελμερ Φαντ.. Φιγούρα των κινουμένων σχεδίων, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις δημοφιλείς σειρές Merrie Melodies και L...

 

Μωσαϊκό: προηγμένη τεχνολογία στα Ομηρικά Έπη

Μωσαϊκό: προηγμένη τεχνολογία στα Ομηρικά Έπη: http://www.apocalypsejohn.com/2013/03/proigmeni-texnologia-omirika-epi.html Απίστευτα προηγμένη τεχνολογία στα Ομηρικά Έπη ...

 

Μωσαϊκό: Πόρκυ Πιγκ

Μωσαϊκό: Πόρκυ Πιγκ: 2 Μαρτίου 1935... Φιγούρα των κινουμένων σχεδίων από τα στούντιο της Warner. Πρόκειται για ένα ανθρωπόμορφο, βραδύγλωσσο ...

 

Μωσαϊκό: Το σοφό τέστ του Σωκράτη

Μωσαϊκό: Το σοφό τέστ του Σωκράτη: http://www.apocalypsejohn.com/2013/03/to-sofo-test-toy-sokrati.html Το σοφό τέστ του Σωκράτη Το σοφό τεστ του Σωκράτη π...

 

Kεφίρ: τι είναι και πως φτιάχνεται

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

geoponoi.gr
Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για το κεφίρ (kefir). Τι είναι όμως?…

Kεφίρ: τι είναι και πως φτιάχνεται

Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για το κεφίρ (kefir). Τι είναι όμως? Ξινόγαλο, γάλα, γιαούρτι? Τίποτα από τα παραπάνω. Είναι κεφίρ και είναι μια κατηγορία μόνο του. Αυτό που είναι γνωστό σε εμάς τα τελευταία χρόνια, στις χώρες του Καυκάσου και της Ρωσίας το χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες. Εικάζεται ότι η παρασκευή του ξεκίνησε από τους βοσκούς στον Καύκασο που κουβαλούσαν το γάλα σε δέρματα ζώων. Καθώς δεν έπλεναν τα δέρματα και απλώς πρόσθεταν φρέσκο γάλα, στα τοιχώματα του δέρματος δημιουργήθηκαν κόκκοι που αργότερα ονομάστηκαν κόκκοι κεφίρ. Αυτοί οι κόκκοι είχαν την ιδιότητα να πήζουν το γάλα και να το κάνουν πιο «ξινό». Βέβαια τότε δεν ήξεραν πόσο ευεργετικές ιδιότητες έχει και απλώς το έφτιαχναν σαν ένα ακόμα γαλακτοκομικό προϊόν. Σήμερα το κεφίρ συνδέεται με την καλή υγεία και την μακροζωία. Θεωρείται λειτουργικό τρόφιμο διότι ασκεί ευεργετική δράση στην υγεία του ανθρώπου.
Οι κόκκοι κεφίρ
Οι κόκκοι κεφίρ αποτελούνται κυρίως από γαλακτικά βακτήρια (λακτοβάκιλλοι, λακτόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι, leuconostocs) και ζυμομύκητες (Candida sp., Kluyveromyces sp., Saccharomyces sp., Torulopsis sp., Zygosaccharomyces sp.)  και έτσι γίνεται η αλκοολική και γαλακτική ζύμωση της λακτόζης του γάλακτος. Έχουν ακανόνιστο μέγεθος που ποικίλει από 3mm έως 35mm, κιτρινο-λευκοί, ζελατινώδης, αδιάλυτοι στο νερό, και στο κέντρο τους βρίσκονται τα γαλακτικά βακτήρια τα οποία παράγουν πολυσακχαρίτες. Στην ουσία είναι μικροί κόκκοι που έχουν το σχήμα ενός κουνουπιδιού όπου μέσα σε αυτό συμβιώνουν διάφοροι ζωντανοί, ευεργετικοί για την υγεία μικροοργανισμοί.
Παρασκευή του ροφήματος κεφίρ
Παραδοσιακός τρόπος
Κόκκοι κεφίρ προστίθενται σε γάλα από διάφορα είδη ζώων, γάλα σόγιας, καρύδας και χυμούς φρούτων. Μετά την προσθήκη των κόκκων (εμβολιασμός) στο γάλα η ζύμωση γίνεται στους 20-25 oC για 18-24 ώρες. Σε αυτό το στάδιο το γάλα πήζει και με ένα πλαστικό σουρωτήρι απομακρύνονται οι κόκκοι
(Προσοχή δεν χρησιμοποιούμε τίποτα μεταλλικό στην μεταχείριση των κόκκων). Στην συνέχεια οι κόκκοι ξεπλένονται με νερό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή νέου ροφήματος κεφίρ όπως προηγουμένως. Κατά την διαδικασία της ζύμωσης οι κόκκοι θα αναπτυχθούν και θα πολλαπλασιαστούν.  Το κεφίρ μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να φυλαχθεί στο ψυγείο στους 4 oC για 1 έως 5 ημέρες.
Οι κόκκοι μπορούν ή να αποθηκευθούν στο ψυγείο σε γάλα για έως 2 μήνες. Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν για κάποια ζύμωση χρειάζεται μια ανανέωση του γάλακτος για να μείνουν ζωντανοί. Δυνητικά εάν συντηρηθούν σωστά μπορούν να διατηρήσουν την δραστικότητά τους για χρόνια. Ένας δείκτης αξιολόγησης για το εάν έχουν «χαλάσει» οι κόκκοι είναι εάν κατά την διάρκεια της ζύμωσης μεγαλώνουν οι κόκκοι (αύξηση της βιομάζας τους) και εάν δημιουργούνται καινούργιοι κόκκοι που φαίνονται σαν σποράκια (πολλαπλασιάζονται).
kefir (2)
Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής η μικροχλωρίδα του κεφίρ μπορεί να επηρεαστεί. Για παράδειγμα η ανάδευση κατά την διάρκεια την ζύμωσης ευνοεί την ανάπτυξη ομοζυμωτικών λακτόκοκκων και ζυμών ενώ η ζύμωση σε θερμοκρασίες πάνω από 30 oC ευνοεί την ανάπτυξη θερμόφιλων γαλακτικών βακτηρίων όπου σε αυτές τις θερμοκρασίες, δεν ευνοείται η ανάπτυξη ζυμών και μεσόφιλων γαλακτικών βακτηρίων (αυτή η θερμοκρασία δεν συνίσταται για οικιακή παρασκευή καθώς ευνοείται και η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Χρησιμοποιείται σε βιομηχανίες με πιο πολύπλοκες διαδικασίες παρασκευής).
Μικροχλωρίδα κόκκων κεφίρ
Η βέλτιστη θερμοκρασία τους είναι 20 οC, ενώ όταν συντηρούνται στους 4 οC χάνεται η ικανότητα παραγωγής ορισμένων συστατικών που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του πλέγματος, κι έτσι αυξάνεται ελάχιστα το βάρος τους. Οι κόκκοι διατηρούν την ομοιομορφία τους λόγω της συμβίωσης των μικροοργανισμών κι έτσι με το πέρασμα του χρόνου διατηρούν σταθερή τη μικροβιολογική τους σύσταση ανεξάρτητα από την παρουσία αντιβιοτικών, τις μεταβολές στην ποιότητα του γάλακτος ή λόγω άλλων ανασταλτικών παραγόντων. Στην επιφάνεια των κόκκων βρίσκονται συνήθως οι λακτόκοκκοι ενώ στο εσωτερικό τους βρίσκονται οι ζύμες. Για τον λόγο αυτό ο αριθμός των κυττάρων των ζυμών στο τελικό προϊόν είναι μικρότερος από ότι στους κόκκους.
Πληθώρα μικροβιακών ειδών έχουν ταυτοποιηθεί και στο κεφίρ και στους κόκκους κεφίρ με διάφορες μικροβιολογικές και μοριακές τεχνικές. Έχει βρεθεί ότι ο μικροβιακός πληθυσμός των κόκκων κεφίρ αποτελείται κυρίως από λακτοβάκιλλους (65-80%) με λακτόκοκκους και ζύμες να συμπληρώνουν το υπόλοιπο ποσοστό. Η σύνθεση του πληθυσμού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την προέλευση των κόκκων και τη μέθοδο καλλιέργειας του υποστρώματος. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την οξίνιση κατά τη διάρκεια παρασκευής του κεφίρ είναι το μέγεθος των εμβολιασμένων κόκκων, η ανακίνηση και η θερμοκρασία επώασης. Έχει αναφερθεί η επικράτηση ραβδοειδών βακτηρίων του γαλακτικού οξέος στην εξωτερική στοιβάδα των κόκκων κεφίρ, ζύμες στην πυρήνα τους και ισορροπία βακτηρίων και ζυμών ενδιάμεσα. Η σύνθεση της μικροχλωρίδας του κεφίρ ποικίλλει ανάλογα με το μέσο καλλιέργειας και τη μέθοδο παραγωγής.
Στην μικροχλωρίδα του κεφίρ συμπεριλαμβάνονται ποικίλοι μικροοργανισμοί μεταξύ των οποίων είναι: Lactobacillus kefir, Lb. paracasei, Lb. helveticus, Lb. acidophilus, Lactococcus lactis, Enterococcus durans, Lb. casei, Lb. bulgaricus, Lb. parakefir , Lb.plantarum, Lb. delbrueckii subsp. delbrueckii, P. pentosaceus, Lb. crispatus, Lb. gallinarum, Lb. rhamnosus, Lb. fructivorans, Lb. hilgardii,  Lb. fermentum, Lb. reuteri, Bifidobacterium bifidum, Streptococcus thermophiles, Pediococcus acidilactici, P. dextrinicus, Acetobacter aceti, A. lovaniensis, Lb. brevis, Leuconostoc mesenteroides subsp. Cremoris, A. syzgii.

Ευεργετικές ιδιότητες του κεφίρ
  • Καταπολέμηση προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος. Εξισορρόπηση της μικροχλωρίδας του εντέρου.
  • Κατά της υπέρτασης.
  • Κατά των αλλεργιών.
  • Αντιμικροβιακή δράση. Λακτοβάκιλλοι των κόκκων κεφίρ έχουν ανταγωνιστική συμπεριφορά ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς όπως είναι coli, L. monocytogenes, Salmonella Typhimurium, S. Enteritidis κ.α.
  • Πρόληψη ή/και θεραπεία γαστρεντερίτιδας και κολπικών παθήσεων.
  • Αντικαρκινικές δράσεις. Γενικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση έχει αποδοθεί αντικαρκινικός ρόλος στην πρόληψη του καρκίνου και δυνατότητα καταστολής όγκων σε πρώιμο στάδιο, καθυστερώντας τις ενζυμικές δραστηριότητες που μετατρέπουν τις προ-καρκινογόνες ενώσεις σε καρκινογόνες, ή ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Υποχοληστερολαιμική δράση. Τα γαλακτικά βακτήρια που περιέχονται στο κεφίρ εμπλέκονται στην απορρόφηση εξωγενούς χοληστερόλης στο λεπτό έντερο, καθώς επίσης και στην αναστολή επαναρρόφησης των χολικών αλάτων από ενζυματική σύζευξη των χολικών αλάτων που προωθείται από τα ένζυμα που υδρολύουν τα χολικά άλατα. Έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Διατροφικά χαρακτηριστικά του κεφίρ
Το κεφίρ περιέχει βιταμίνες Β1,Β2,Β5,C,Α,Κ και καροτένιο όπου η παρουσία τους εξαρτάται από την μικροβιολογική χλωρίδα και τον τύπο γάλακτος που χρησιμοποιείται για την ζύμωση, ανόργανα άλατα όπως ασβέστιο και μαγνήσιο και απαραίτητα αμινοξέα όπως βαλίνη, ισολευκίνη, μεθειονίνη, λυσίνη, φαινηλαλανίνη και τρυπτοφάνη που είναι ευεργετικά για την υγεία.
Το κεφίρ είναι μία ασφαλής επιλογή για τα άτομα που δεν μπορούν να πέψουν σημαντικές ποσότητες λακτόζης που είναι το κύριο συστατικό του γάλακτος. Στο κεφίρ η περιεκτικότητα λακτόζης είναι μειωμένη ενώ ως αποτέλεσμα της ζύμωσης, υπάρχει αύξηση της β-γαλακτοσιδάσης. Συνοψίζοντας το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που είναι ευεργετικό για την υγεία και είναι πολύ εύκολη η παρασκευή του στο σπίτι.
Σημ. Κόκκους κεφίρ μπορείτε να προμηθευτείτε από σημεία όπου πουλάνε βιολογικά προϊόντα. Επίσης κεφίρ ρόφημα κυκλοφορεί στην αγορά από διάφορες εταιρίες.

Μωσαϊκό: Ρένος Αποστολίδης

Μωσαϊκό: Ρένος Αποστολίδης: Ο Ρένος Αποστολίδης (Αθήνα, 2 Μαρτίου 1924 – Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004) ήταν Έλληνας συγγραφέας και κριτικός της λογοτεχνίας της μεταπο...

 Renos.jpg

Μωσαϊκό: Απίστευτη ανακάλυψη

Μωσαϊκό: Απίστευτη ανακάλυψη: http://www.apocalypsejohn.com/2013/03/apisteyti-anakalypsi-kappadokia.html Απίστευτη ανακάλυψη στην Καππαδοκία Όταν ο Θαλής &q...

 

Μωσαϊκό: Smart tips... για το μπάνιο σου!

Μωσαϊκό: Smart tips... για το μπάνιο σου!: ► Smart tips... για το μπάνιο σου! Ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης μας επισημαίνει τι πρέπει να προσέξουμε πριν φτιάξουμε...

 Smart tips… για το μπάνιο σου! | tlife.gr

Μωσαϊκό: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΠΕΡΙ ΓΕΝΑΙΟΤΗΤΟΣ

Μωσαϊκό: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΠΕΡΙ ΓΕΝΑΙΟΤΗΤΟΣ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΠΕΡΙ ΓΕΝΑΙΟΤΗΤΟΣ Ο γενναίος καθορίζεται με βάση τον ανθρώπινο φόβο και το ανθρώπινο θάρρος δηλαδή αν κάποιος ...

 Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΠΕΡΙ ΓΕΝΑΙΟΤΗΤΟΣ

Μωσαϊκό: Καλιτσούνια ανεβατά

Μωσαϊκό: Καλιτσούνια ανεβατά: Καλιτσούνια ανεβατά Bαθμολογία:         7 ψήφοι Προστέθηκε από ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔ , 09.12.08 Περιγραφή Πιτάκια με μι...

 Photo

Μωσαϊκό: Ο Τσαρούχης ανεβάζει «Τρωάδες»

Μωσαϊκό: Ο Τσαρούχης ανεβάζει «Τρωάδες»: http://mikros-romios.gr/3634/tsaroyxis/ Ο Τσαρούχης ανεβάζει «Τρωάδες» σε ένα οικόπεδο! Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς Ελά...

 ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ

Μωσαϊκό: Ψωμί με δεντρολίβανο

Μωσαϊκό: Ψωμί με δεντρολίβανο: ► Ψωμί με δεντρολίβανο Μία συνταγή για να γίνει το ψωμί σας πιο...ενδιαφέρον! • 1/2 κσ μαγιά • 1/2 κγ αλάτι • 1 κσ δεν...

 Ψωμί με δεντρολίβανο

Μωσαϊκό: Κτίζοντας σχέση και επικοινωνία

Μωσαϊκό: Κτίζοντας σχέση και επικοινωνία:   ► Κτίζοντας σχέση και επικοινωνία με το παιδί μου Δώρα Παπαγεωργίου, Κλινική Ψυχολόγος Συναισθηματική αγωγή Οι καιροί που ζούμ...

 Κτίζοντας σχέση και επικοινωνία με το παιδί μου

Μωσαϊκό: Σεισμική Μόνωση

Μωσαϊκό: Σεισμική Μόνωση: http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/03/seismikh-monosi-to-mystiko-ton-arxaion-ktismaton.html Σεισμική Μόνωση - Το μυστικό των αρχα...

 

Μωσαϊκό: Ο Μάρτης ή Μαρτιά

Μωσαϊκό: Ο Μάρτης ή Μαρτιά:   Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκ...

 

Μωσαϊκό: Μάρτιος: Φυτευτής

Μωσαϊκό: Μάρτιος: Φυτευτής: ► Μάρτιος: Φυτευτής   Μάρτιος: Προέρχεται από το λατινικό martius (άρειος), γιατί ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος στη λατρεία του θεού ...

 Αποτέλεσμα εικόνας για ► Μάρτιος: Φυτευτής

Μωσαϊκό: ρούχα που μοσχοβολούν φρεσκάδα

Μωσαϊκό: ρούχα που μοσχοβολούν φρεσκάδα: ► Θέλετε ρούχα που μοσχοβολούν φρεσκάδα ; Ξεχάστε τσιγαρίλα και κλεισούρα ακολουθώντας αυτά τα tips Aν τα ρούχα σας μυρίζουν τσιγαρί...

 

Μωσαϊκό: Χωριάτικη Πίτσα

Μωσαϊκό: Χωριάτικη Πίτσα: Χωριάτικη Πίτσα Χωρίς αλλαντικά αλλά με τέλεια πικάντικη γεύση!!! Υλίκα 1 ζύμη για πίτσα 1 κρεμμύδι μεγάλο 250γρ. τυρί ή όσο εσ...

 

Μωσαϊκό: ΤΖΟΝ ΣΤΑΙΝΜΠΕΚ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ (αποσπάσματα)...

Μωσαϊκό: ΤΖΟΝ ΣΤΑΙΝΜΠΕΚ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ (αποσπάσματα)...: ΤΖΟΝ ΣΤΑΙΝΜΠΕΚ ( 27 Φεβρουαρίου 1902 – 20 Δεκεμβρίου 1968) ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ (αποσπάσματα) "Να φοβάσαι και τη μέρ...

 

Μωσαϊκό: ΤΟ γλυκό του ψυγείου

Μωσαϊκό: ΤΟ γλυκό του ψυγείου: ΤΟ γλυκό του ψυγείου Bαθμολογία:         64 ψήφοι Προστέθηκε από ANGOLINA , 20.08.09 Περιγραφή Αυτό το γλυκό το έφτι...

 Photo

Μωσαϊκό: συμβουλές ασφάλειας

Μωσαϊκό: συμβουλές ασφάλειας: ► 12 πρακτικές συμβουλές ασφάλειας για το σπίτι Η ασφάλεια του σπιτιού μας από τους επίδοξους διαρρήκτες απασχολεί πλέον έντονα τους π...

Μωσαϊκό: Μπιφτέκια "Γολιάθ" γεμιστά

Μωσαϊκό: Μπιφτέκια "Γολιάθ" γεμιστά: Μπιφτέκια "Γολιάθ" γεμιστά Bαθμολογία:         84 ψήφοι Προστέθηκε από Garrett , 13.12.09 Περιγραφή Υπέρο...

 Photo

Μωσαϊκό: Είμαστε καλοί ή κακοί...

Μωσαϊκό: Είμαστε καλοί ή κακοί...: ► Είμαστε καλοί ή κακοί από τη φύση μας; Είναι ένα ερώτημα που επανειλημμένα έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα. Εδώ και χιλιάδες χρ...

 p013r7qf

Μωσαϊκό: Τα κύτταρα του εγκεφάλου...

Μωσαϊκό: Τα κύτταρα του εγκεφάλου...: http://www.apocalypsejohn.com/2013/02/kytara-egkefaloy-zoyn-perissotero-soma.html Τα κύτταρα του εγκεφάλου ζουν περισσότερο από το ...

 

Μωσαϊκό: "Το βαγένι των δώδεκα μηνών"

Μωσαϊκό: "Το βαγένι των δώδεκα μηνών": Ο ΜΗΝ AΣ  ΜΑΡΤΙΟΣ "Το βαγένι των δώδεκα μηνών"   Στα πολύ παλιά χρόνια ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους. Μια κατερ...

 

Μωσαϊκό: Ο ύπνος και τα παιδιά

Μωσαϊκό: Ο ύπνος και τα παιδιά: ► Ο ύπνος και τα παιδιά   Ο ήρεμος, σωστός ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας του παιδιού, βοηθώντας το να γεμίσει τις μπατ...

 Ύπνος. Η ώρα του ύπνου για τα παιδιά.

Μωσαϊκό: Βίκτωρ Ουγκώ

Μωσαϊκό: Βίκτωρ Ουγκώ: Ο Βίκτωρ Ουγκώ (γαλλικά: Victor Marie Vicomte Hugo) (26 Φεβρουαρίου 1802 – 22 Μαΐου 1885) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δρ...

Victor Hugo 001.jpg

Μωσαϊκό: Οσφυαλγία - Ισχιαλγία

Μωσαϊκό: Οσφυαλγία - Ισχιαλγία: Χορηγά Σωτηρία . Χθες Οσφυαλγία - Ισχιαλγία Ο πόνος στην μέση ή οσφυαλγία όπως ονομάζεται, μπορεί να εκδηλωθεί με δύο τ...

" Ω Ελλάδα μου!"

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.
1.261.794 προβολές
DiscoverGreece.com
Are you ready to unlock the feeling of being on holiday in Greece?☀️
Here it is…our new video celebrating all those times you went: “Oh My Greece!"💙
#OhMyGreece #unlockthefeeling
Είστε έτοιμοι να ξεκλειδώσετε την αίσθηση του να είστε σε διακοπές στην Ελλάδα; !☀️
Εδώ είναι... το νέο μας βίντεο που γιορτάζει όλες εκείνες τις φορές που πήγες: " Ω Ελλάδα μου!"
#OhMyGreece #unlockthefeeling

ιδέες

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
1.109.721 προβολές
Bright Side
Turn your scarf into a no-sew eco-friendly bag. 🧣 bit.ly/2SYu5U7
Γύρνα το κασκόλ σου σε μια μη-Ράβω οικο-Φιλική τσάντα. 🧣 bit.ly/2SYu5U7

Δημοφιλείς αναρτήσεις