Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

στο Λασίθι θα βρεις τα πάντα!

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Aegean Airlines.





Aegean Airlines
Σε αυτό το video θα βρεις το Λασίθι και στο Λασίθι θα βρεις τα πάντα! Εξωτικά τοπία στο Γαϊδουρονήσι, καθηλωτικές ιστορίες στη Σπιναλόγκα, παραδοσιακές γεύσεις στα καλιτσουνάκια, water sports στην Πλάκα και τη χαλαρωτική σκιά του φοινικόδασους στο Βάι! http://bit.ly/2aXKKAV #elladakonta



Ανακύκλωση ...η όγδοη τέχνη !

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το άλμπουμ του χρήστη Reutilize.




Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.











 Ο χρήστης Reutilize πρόσθεσε 40 νέες φωτογραφίες.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην…
checkincreta.com
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη.
Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση, όμως, στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ’ εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού. Το κτίριο του Μουσείου είναι διώροφο και διαθέτει εκτεταμένους εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια, σχεδιαστήριο, βιβλιοθήκη, γραφεία και ένα σπουδαίο τμήμα, την Επιστημονική Συλλογή, όπου φυλάσσονται και μελετώνται πολλά από τα ευρήματα. Στο Μουσείο λειτουργούν, επίσης, πωλητήριο εκμαγείων μισθωμένο για λογαριασμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, κυλικείο, καθώς και πωλητήριο διαφανειών. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου έχει συγκροτηθεί ως Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και έχει ως σκοπό την απόκτηση, αποδοχή, φύλαξη, συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση, έρευνα, μελέτη, δημοσίευση και κυρίως έκθεση και προβολή στο κοινό αντικειμένων που χρονολογούνται από τους απώτατους χρόνους της προϊστορικής εποχής έως την υστερορωμαϊκή περίοδο. Οργανώνει περιοδικές εκθέσεις, συμμετέχει σε εκθέσεις που περιοδεύουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργάζεται με άλλους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς και φιλοξενεί ποικίλες άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.
Διεύθυνση: Ξανθουδίδου 2
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2810279000, 2810279086, 2810279087
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 8.00 - 20.00 Δευτέρα & Κυριακή 9.00 - 16.00
Είσοδος: 6 ευρώ, 3 ευρώ μειωμένο



Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΠΕΛΑΓΟ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΠΕΛΑΓΟ Στίχοι : Χρυσόστομος…
youtube.com

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

3 ιδέες

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη MetDaan.







3 Ideas for you to do at home!
By: Coisas de Jessika


3 ιδέες για να κάνετε στο σπίτι σας!
Από: Coisas de Jessika

· 


Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Μπαστουνάκια με σφολιάτα σε 10 λεπτά



http://www.pandespani.com/syntages/bastounakia-me-sfoliata/
μπαστουνάκια με σφολιάτα 

Τα χρωστάω τα μπαστουνάκια με σφολιάτα από τη συνταγή της κις με τις φακές αλλά έτσι κι αλλιώς είναι περισσότερο μια συνταγή-ιδέα και μάλιστα διαχρονική και πρακτική, που συνήθως μας ξεφεύγει ακριβώς την ώρα που την χρειαζόμαστε. Είναι από τις λύσεις της τελευταίας στιγμής που στέκεται μόνη της δίπλα στο ποτό ή αρκεί για να συνοδέψει ένα ντιπ (π.χ. με φασόλια ή γιαουρτιού ή χούμους κλπ), με ή χωρίς λαχανικά ή φετάκια ψωμιού στο πλάι.
Τα μπαστουνάκια με σφολιάτα και όποια γεύση ή γεύσεις μέσα τους γίνονται σε χρόνο dt. Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε μονό ή διπλό φύλλο, στη δεύτερη περίπτωση θα βγουν λίγο πιο παχουλά και ντούρα. Μπορείτε επίσης να παίξετε με τα υλικά όσο θέλετε. Αρκεί η διάθεσή σας. Aυτά της φωτογραφίας είναι με σπιτική πάστα ελιάς (μια εκδοχή συνταγής εδώ) και τα πιο απλά έχουν μόνο χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο ή βασιλικό ή δυόσμο ή κόκκινες flakes πιπεριού. Το μόνο σίγουρο για τα σπιτικά μπαστουνάκια είναι πως θα τελειώσουν πριν καν το καταλάβετε. Γι’ αυτό κάντε αρκετά.

μπαστουνάκια με σφολιάτα
Προετοιμασία: 10 λεπτά. Εύκολη και γρήγορη συνταγή. Xρησιμοποιήστε τα κομμάτια της σφολιάτας που περίσσεψαν από άλλη συνταγή, τα οποία θα ανοίξετε σε φύλλο. Ακόμη και ασχημούτσικα να βγουν τα μπαστουνάκια, εκτός από νόστιμα και τραγανά, θα είναι πολύ, μα πολύ χαριτωμένα και αυθεντικά.

Υλικά (για 20 περίπου μπαστουνάκια)
1 φύλλο σφολιάτας
4 κ.σ. πολτό μαύρης ελιάς
1 ασπράδι
1 κ.σ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
πιπέρι


μπαστουνάκια με σφολιάτα 
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Aπλώνετε το φύλλο της σφολιάτας. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και:
a) Αν κάνετε  τα μπαστουνάκια μονά, αλείφετε με το μείγμα το φύλλο και με μακρύ μαχαίρι, το κόβετε σε λωρίδες 1-1,5 εκατ.
β) Αν τα κάνετε με διπλό φύλλο: απλώνετε το μείγμα στο μισό φύλλο και σκεπάζετε με το άλλο μισό. Ρολάρετε μαλακά πάνω του τον πλάστη να κολλήσουν τα δύο φύλα και να απλωθούν λίγο. Κόβετε πάλι λωρίδες 1,5 εκατ.
Παίρνετε μια-μια τις λωρίδες ζύμης, τις στρίβετε 4-5 φορές και τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα (την παραλείπετε αν είναι αντικολλητικό), αφήνοντας 2-3 εκατ. κενό μεταξύ τους. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10-14 λεπτά.

μπαστουνάκια με σφολιάτα: άλλοι συνδυασμοί με τον ίδιο τρόπο

  • Προσθέστε στα παραπάνω 100 γραμ. τριμμένη φέτα
  • Πράσινες πολτοποιημένες ελιές, ψιλοκομμένη κάπαρη και αντζούγα
  • Με αρωματικά: δενδρολίβανο ψιλοκομμένο, βασιλικό ή δυόσμο ξερό τριμμένο, ρίγανη, φασκόμηλο και αλάτι
  • Ρικότα τριμμένη και πέστο βασιλικού
  • Τσένταρ τριμμένο και μπούκοβο ή σκόνη τσίλι – προσθέστε στο μίγμα 1 αβγό (πικάντικη εκδοχή)
  • Μυζήθρα και ψιλοκομμένη μέντα ή μαντζουράνα
  • Ξύσμα λεμονιού ή λάιμ και λιωμένο ή πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ (πικάντικη εκδοχή)
  •  
  • Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
    play start mining πάνω δεξιά
    σας ευχαριστώ!

Τα Κύτταρα Σας Ακούνε

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

share24.gr
H επιστήμη αρχίζει να συνειδητοποιεί την αρχέγονη γνώση των σαμάνων, των θεραπευτών και των πνευματικών δασκάλων, που βασίζονταν στις μοναδικές πνευματικές ιδιότητες του μυαλού για την επούλωση σωματικών και ψυχικών τραυμάτων. Το σώμα μας αποτελείται από κύτταρα και σε αυτά πρέπει να δώσουμε προσοχή, όταν απαιτούμε κάτι από αυτό.
Πολλοί ερευνητές όπως ο Δρ. Bruce Lipton, έχουν δείξει ότι οι σκέψεις μας, συνειδητές ή ασυνείδητες, επιδρούν στο σώμα μας και στο DNA μας. Ιδιαιτέρως, οι αρνητικές σκέψεις και οι λανθασμένες πεποιθήσεις επιταχύνουν διαδικασίες που βλάπτουν το σώμα. Τα καλά νέα είναι ότι ο θετικός εσωτερικός διάλογος και η άνευ όρων αγάπη για τον εαυτό μας μπορούν να κάνουν θαύματα.

Κάθε Σκέψη Μετράει

(Σχετικό άρθρο: Χακάρετε τη Σκέψη Σας και Κάντε τις Ενοχλητικές Εσωτερικές Σας Φωνές να Σωπάσουν   
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι να μην δίνουμε αρκετή προσοχή στις σκέψεις που κάνουμε. Τα κύτταρά μας ακούνε τις αρνητικές σκέψεις του εσωτερικού μας διαλόγου, κάθε στιγμή, καθημερινά. Έχουν την ικανότητα να αποθησαυρίζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις προηγούμενες εμπειρίες μας και τίποτα από αυτά δεν χάνεται, αν δεν δώσουμε εντολή εμείς να λησμονηθεί.
Αντιθέτως, κάθε σκέψη μετράει, που σημαίνει ότι όλη η στοργικότητα και η ενθάρρυνση που δίνετε στον εαυτό σας και όλα τα θετικά λόγια και οι δημιουργικές σας σκέψεις απορροφούνται από τα κύτταρα σας. Τα λόγια και οι συχνότητες της σκέψης έχουν την ικανότητα να αναπρογραμματίσουν ακόμη και το DNA.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε ένας εγκέφαλος, που υποστηρίζεται από ένα ασήμαντο και επουσιώδες σώμα, αλλά ένα εξαιρετικά ευφυές ον. Κάθε μέρος της υπόστασής μας έχει τη δική του συνείδηση και η επίγνωση αυτή μας βοηθάει να επουλώσουμε τα τραύματά μας.

Τα Θετικά Λόγια Θεραπεύουν Το Σώμα

(Σχετικό άρθρο: Εκφράσου με Θετικές Λέξεις: Πως τα Λόγια Αναδομούν τον Εγκέφαλο!   
Για να αναπτύξουμε μια σεβαστή και στοργική σχέση με τον εαυτό μας, το σώμα μας, τα όργανα και τα κύτταρά μας, πρέπει να δούμε την εκπληκτική αλληλεξάρτηση όλων αυτών μέσα μας. Το πρώτο βήμα είναι να μπορέσουμε να ακούσουμε το σώμα μας μέσω του διαλογισμού. Ας αρχίσουμε λέγοντας φωναχτά «Σ’αγαπώ«!
Η Therese Wade δίνει τις εξής πρόσθετες συμβουλές:
  • Προσεγγίστε το σώμα σας με γνήσια συμπόνια, κατανοώντας ότι αποτελείται από ενσυνείδητα κύτταρα που βιώνουν συναισθήματα.
  • Δημιουργήστε μια βάση εμπιστοσύνης με το σώμα σας μέσω θετικών εσωτερικών συνομιλιών σχετικά με την αμοιβαία επιθυμία να συνεργαστείτε και να ξεπεράσετε την ασθένεια που σας ταλαιπωρεί.
  • Επιτρέψτε μεταπτώσεις στη συνομιλία χρησιμοποιώντας διαφορετικές σκέψεις και λέξεις που προκαλούν αυθόρμητα εξευγενισμένα συναισθήματα.
Ο πνευματικός ηγέτης, Osho (Όσσο), προσθέτει: «Μόλις αρχίσετε την επικοινωνία με το σώμα σας, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα. Το σώμα δεν εξαναγκάζεται, αλλά πείθεται. Έτσι δεν έρχεστε σε σύγκρουση με το σώμα, κάτι που θα ήταν άσχημο, βίαιο, επιθετικό, μιας και κάθε είδους συγκρούσεις οδηγούν σε ανεξέλεγκτη ένταση. Αφήστε την συνεργασία να βάλει τους κανόνες«.
Ο Osho δίνει δύο παραδείγματα που δείχνουν πως να προσεγγίσουμε το σώμα ώστε να έρθουμε σε ισορροπία μαζί του:
Για την απώλεια βάρους: «Πρώτα πείτε στον εγκέφαλο πως θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στο σώμα και τότε αυτός πρέπει να το δώσει. Στη συνέχεια, απλώς πείτε στο σώμα ότι θα ήταν ιδανικό να χάσετε κάποια κιλά και να έχετε έναν πιο σωστό μεταβολισμό. Συνεχίστε να τρώτε φυσιολογικά, απλά πείτε στο σώμα σας ότι πρέπει να χάσει μερικά κιλά. Όταν πετύχετε το στόχο σας, πείτε στο σώμα να διατηρηθεί όπως είναι και ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να χάσει ή να κερδίσει περισσότερο βάρος.«
Για τις ημικρανίες: «Μιλήστε στο σώμα με δύο τρόπους. Πρώτα απευθυνθείτε σε ολόκληρο το σώμα, λέγοντάς του ότι η βοήθειά του είναι απαραίτητη για να απαλλαγείτε από τον πόνο στον εγκέφαλο. Εξηγήστε στο σώμα ότι ο πόνος δεν είναι κάτι φυσιολογικό για το ίδιο. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να κουβαλά αυτό τον πόνο. Στη συνέχεια, μιλήστε στον εγκέφαλό σας απευθείας. Με δικά σας λόγια πείτε του: «εγώ σε αγαπώ, αλλά αυτός ο πόνος δεν είναι μέρος της φύσης σου και είναι καιρός να απαλλαγούμε από αυτόν.» Και όταν φύγει απλώς υπενθυμίστε στον εγκέφαλο να μην τον δεχτεί πίσω.«
Σκεφτείτε ότι η αληθινή θεραπεία και υγεία μπορεί να είναι δυνατή εάν διδαχτούμε πώς να συμφιλιωθούμε με το σώμα μας.
Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία, Προσωπική Ανάπτυξη και Πνευματικότητα κάντε like στην σελίδα Ψυχολογία & Φιλοσοφία στο facebook πατώντας στο πλαίσιο που ακολουθεί το like (Μου αρέσει) :
Κάντε like στην νέα μας σελίδα «Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης» για να μένετε ενήμεροι και να βρείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την υγεία και τη διατροφή! Πατήστε στο πλαίσιο που ακολουθεί το like (Μου αρέσει)!
Μετάφραση και Επιμέλεια Κειμένου: share24.gr via thelimitlessminds.com
!!!Σημαντικό!!! Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

δεσμοί με στυλ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Huuuubakbi.






Huuuubakbi
! * https://www.facebook.com/huuubakbi/posts/878890268877986


Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ! 


ζεστά κορμάκια

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το άλμπουμ του χρήστη Elişi Dünyası.










Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası. 

Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.

Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.
Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.

Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.

Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.

Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.
Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.

Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.

Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.
Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.

Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.


Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.

Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.

Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.


Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.


Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.
Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.

Φωτογραφία του χρήστη Elişi Dünyası.


Ο χρήστης Elişi Dünyası πρόσθεσε 236 νέες φωτογραφίες.
bazıları alıntı

Κάποια φράση

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ! 

Ντύνει τα Playmobil Καραγκούνες

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

vice.com
Ρωτάς κάποιους δεκαεννιάχρονους τι έχουν να σου πουν για τη ζωή τους, υπάρχουν μερικοί που κάνουν πράγματα, σαν εσένα πιχί, αλλά άλλοι δεν ξέρουν τι να σου απαντήσουν, άντε να σου πουν καμιά καγκουρόπλακα με τα κολλητάρια, δέκα λέξεις όλες κι όλες κι ύστερα μούγκα. Και, μετά, ρωτάς τον Πέτρο Καμινιώτη και σου λέει με μια φυσικότητα που νομίζεις ότι αστειεύεται πως, πριν από μερικούς μήνες, το διεθνές ανδρικό περιοδικό GQ συμπεριέλαβε το προφίλ του στο ίνσταγκραμ πρώτο πρώτο στην κατηγορία Τέχνη, ανάμεσα στα 50 προφίλ από όλο τον κόσμο που πρέπει κανείς να ακολουθήσει. Για να καταλάβεις, δύο από τα υπόλοιπα 49 είναι κι εκείνα του Ντέιβιντ Μπέκαμ και του Τζάστιν Μπίμπερ. Έλα μωρέ, σιγά τα ωά.
Ο Πέτρος δεν περηφανεύεται, του αρέσει πολύ βέβαια αυτό που συνέβη, αλλά έχει εκείνο το είδος της συστολής που δεν γίνεται βαρετή και θες να δείρεις το σπασικλάκι που σου το παίζει σεμνό, πολύ απλά διότι έχει τη συστολή ενός σωστά μεγαλωμένου παιδιού. Διότι ναι, ο Πέτρος είναι παιδί, μόλις πέρυσι τελείωσε το λύκειο και πέρασε στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Ο Πέτρος, επίσης, είναι μέλος δύο χορευτικών συλλόγων –ενός στην Πετρούπολη από τότε που ήταν πέντε χρόνων και ενός στον Πειραιά από πέρυσι– και χορεύει παραδοσιακούς χορούς, με στολές, με ταξίδια, με τα όλα του· μέχρι στη Ρωσία έχει ταξιδέψει.
Κι αν νομίζετε ότι η ιστορία τελείωσε εδώ –μπράβο, Πέτρο, μια χαρά τα έχεις καταφέρει, κούλαρε, άφησε να κάνει και κάποιος άλλος 19χρονος κάτι–, να σας πω ότι η ιστορία μας τώρα αρχίζει, διότι:
Ο Πέτρος ντύνει τα Playmobil με σεγκούνια και μαλάματα κι εφτά σειρές γιορντάνια, που έλεγε κι η πανούργα Σύρμω.
Ναι, όπως ακριβώς το διαβάσατε και όπως το βλέπετε στις φωτό.



Οικογενειακή φωτογραφία, όλοι οι συγγενείς μαζί.
Η μέρα που τα φωτογραφίσαμε ήταν τις προάλλες που είχε αέρα στην Αθήνα, αυγουστιάτικα μελτεμάκια που λένε, κι ο Πέτρος τα πρόσεχε να μην πέσουν, έτσι όπως τα στοίχιζε ένα ένα, λες κι ήταν κανονικά παιδιά. Τα έβγαζε από τα κουτάκια τους, μόνο πικέ κουβερτούλες δεν τους έχει φτιάξει για να ξαπλώνουν στα μαλακά, αλλά λογικό, ξέρεις τι είναι να κάνεις νανοχειροτεχνία; Δεν ξέρεις, και θα μας πει ο Πέτρος:



Τα παιδιά βγαίνουν προσεκτικά από τα κουτιά τους.
«Χρειάζονται τέσσερις με πέντε ημέρες για να ολοκληρωθεί η κάθε φορεσιά», λέει και τονίζει το «φορεσιά», διότι εγώ του τις λέω «στολές» και τσαντίζεται για πλάκα, λες και ντύνει τίποτα αδελφές νοσοκόμες στο 401.



Αυτοσχέδια εργαλεία, μαρκαδόροι και κάθε είδους χαρτιά και υλικά για να ντυθούν τα playmobil παραδοσιακά.
«Χρησιμοποιώ ό,τι υλικό μπορείς να φανταστείς ή, για να το πω πιο σωστά, σχεδόν τίποτα, ουσιαστικά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα υλικά. Από χαρτοπετσέτες φτιάχνω τα μαντίλια τους, από χαρτί και χαρτονάκια τα ρούχα τους, μετά ζωγραφίζω τα παπούτσια τους, παίρνω ψεύτικα λουλουδάκια, κόβω πούλιες για τα κοσμήματά τους, τα κολλάω ένα ένα με τη μύτη του διαβήτη, δεν έχω καν ειδικά εργαλεία. Ό,τι υπάρχει στο σπίτι από υλικά και εργαλεία. Αγοράζω κάποια, αλλά περισσότερο εφευρίσκω τρόπους για να φτιάξω μια φορεσιά. Κόβω τα πατρόν, κοιτάζω να είναι σωστά τα ύψη και οι αναλογίες, τους τα κάνω πρόβα και μετά τα κολλάω. Η ζωγραφική των φορεσιών με τα μαρκαδοράκια έρχεται στο τέλος».


Τον φαντάζομαι να γράφει ολόκληρη την Αγία Γραφή πάνω σε έναν κόκκο ρυζιού –τόση υπομονή έχει– και πηγαίνουμε στο Άλσος Παγκρατίου, ακριβώς εκεί όπου ήταν το θέατρο της ιστορικής Ελεύθερης Σκηνής.
Πάω να τραβήξω την πρώτη λήψη, με σταματάει: «Όχι από εδώ, το άλλο είναι το καλό τους προφίλ», με προλαβαίνει και τους αλλάζει θέση. ΟΚ, Πέτρο, η Μιμή Ντενίση θα δάκρυζε από συγκίνηση, το καταλαβαίνεις;



Ο Πέτρος με μια φίλη του στο κάδρο, που φοράει παραδοσιακή φορεσιά Καρπάθου.
Ο Πέτρος, λοιπόν, που έχει γεννηθεί τον Ιούλιο του '97, λέει ότι το ενδιαφέρον του για τις στολές δεν έχει να κάνει με κάποιο κόλλημά του με την ιστορία της μόδας π.χ., έχει να κάνει καθαρά με την αγάπη του για τους παραδοσιακούς χορούς.
«Όταν χορεύεις σε ένα σύλλογο, συνήθως σου βάζουν και φοράς μια "γενική" φορεσιά της ευρύτερης περιοχής του χορού που χορεύεις. Μετά, αν θέλεις να ψαχτείς μόνος σου, ανακαλύπτεις τη μαγεία που έχει η φορεσιά της κάθε περιοχής. Μου αρέσει η ιδέα ότι όλα είχαν τον λόγο τους, δεν ήταν τυχαίο το άσπρο μαντίλι ή το μαύρο – αλλιώς φορούσαν τα κοσμήματα οι παντρεμένες κι αλλιώς οι ανύπαντρες ας πούμε. Δεν είναι όπως τώρα, που μπαίνεις σε ένα μαγαζί και αγοράζεις την ίδια μπλούζα».
Τον ρωτάω εάν του αρέσει κάποια αντρική φορεσιά ιδιαίτερα ή κάποιο αξεσουάρ, αν θα έβγαινε έξω τύπου «βάζω το τσαρούχι μου και πάω για καφέ».
«Θα ντρεπόμουν να βγω έτσι έξω, πέρυσι όμως που δοκίμαζα στο βεστιάριο κάποιες φορεσιές, όπως ήμουν με το τζιν, φόρεσα από πάνω ένα γιλέκο από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας. Αυτό ναι, θα το έβαζα για να βγω έξω».
Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά από την αγάπη σου για τις παραδοσιακές φορεσιές μέχρι ο εγκέφαλός σου να συλλάβει την ιδέα να ντύσει Σαρακατσάνες τα playmobil, το λογικό κενό είναι εμφανές και θέλει εξήγηση. Γιατί, ας πούμε, δεν του ήρθε να ντύσει Barbie, που και πιο εύκολο θα ήταν και πιο λογικό;
«Οι Barbie πάντα είχαν ρούχα, τα κορίτσια μπορούσαν να αγοράσουν ξεχωριστά ό,τι ήθελαν για να τις ντύσουν, ενώ τα playmobil όπως τα αγόραζες έτσι θα έμεναν για όλη τους τη ζωή. Μηδέν ρούχο. Άσε που και η τόσο μικρή κλίμακα στα playmobil έχει τη μαγεία της. Τα playmobil, επίσης, ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι. Ως παιδιά, προτιμούσαμε με την αδελφή μου να κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο, ώστε το δεύτερο παιδικό υπνοδωμάτιο του σπιτιού να είναι αποκλειστικά για τα playmobil. Είχαμε κάστρα, καράβια, νησιά, ένα σωρό κατασκευές. Τα καλοκαίρια, λοιπόν, στο εξοχικό, μπορούσα να κουβαλήσω μόνο τις βασικές φιγούρες, δεν μπορούσα να πάρω μαζί μου το άπαν σύμπαν, οπότε για να μη βαριέμαι τα έβαζα να κάνουν άλλες δραστηριότητες, να ανοίξουν κι οι δικοί τους ορίζοντες. Για παράδειγμα, τα έβαζα σε κύκλο για να χορεύουν και μια μέρα είπα "δεν τους βάζω και κάνα μαντίλι;" Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα»...



Playmobil από την Αστυπάλαια, τη Σκόπελο και την Κάρπαθο.
Ο Πέτρος Καμινιώτης μου λέει ότι ντύνει τα playmobil βλάχους για περισσότερα από δέκα χρόνια. Έμπειρος.
«Όχι, απλώς τότε γεννήθηκε η ιδέα. Το θυμήθηκα ξανά πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν έφτιαξα την πρώτη ολοκληρωμένη φορεσιά πάνω σε ένα από τα παιδικά playmobil μου. Α, μερικά από αυτά που φωτογραφίζουμε είναι τα playmobil των παιδικών μου χρόνων! Όπως και να έχει, η πρώτη φορεσιά έγινε με πενιχρά υλικά και κόλλησα όπως όπως τα κομμάτια με σελοτέιπ, ούτε καν με κόλλα. Ήταν η φορεσιά από το Pουμλούκι ή τον Γιδά, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας δηλαδή. Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι πλέον πιο "επαγγελματικά". Όσο περνάει ο καιρός, προσέχω ακόμα περισσότερο τη λεπτομέρεια, μπορεί να χαλάσω μια στολή και να την ξαναφτιάξω από την αρχή λόγω μιας ατέλειας που ούτε εσύ ούτε κανείς άλλος δεν θα προσέξει. Διαβάζω και μελετώ με προσοχή τα πάντα για τη φορεσιά που πρόκειται να φτιάξω».



Playmobil από την Καρωτή Έβρου, τη Μακρά Γέφυρα Έβρου και τη Θράκη (Σαρακατσάνα).



Playmobil Αρβανίτισσα, από τα Μεσόγεια Αττικής.
Επόμενη ερώτηση: ΟΚ, Πέτρο, εσένα σου αρέσουν και τρελαίνεσαι, εμένα μου αρέσουν και σε κάνω θέμα, αλλά σε ποιους απευθύνεσαι; Ποιοι θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν να αποκτήσουν καραγκουνοplaymobil;
«Ιδιώτες που είτε θέλουν να έχουν ένα playmobil με τη φορεσιά του τόπου καταγωγής τους είτε ασχολούνται με τον χορό και θέλουν να έχουν τις φορεσιές των περιοχών που τους αρέσουν. Επίσης, χορευτικοί σύλλογοι και λαογραφικά μουσεία. Πέρυσι ήρθε σε επαφή μαζί μου το Λύκειο Ελληνίδων, τώρα ντύνω κάποια playmobil για το Λαογραφικό Μουσείο του Γιώργη Μελίκη, ο οποίος ετοιμάζει ένα πρότζεκτ με θέμα "Το Παιδί στην Παράδοση"».
Κοίτα να δεις πόσο πολυάσχολη μπορεί να είναι η καθημερινότητα ενός 19χρονου. Τον ρωτάω αν θα είχε χρόνο να δουλέψει για την ίδια την Playmobil, να τους δίνει τέτοιες ιδέες. «Γιατί όχι;» λέει. «Αλλά ως εκτέλεση παραγωγής δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν εφικτό να αποδοθεί τόση λεπτομέρεια με πλαστικά υλικά. Πώς θα ήταν τα κεντήματα, τα μαντίλια, όλα αυτά, σε πλαστικό; Θα έμοιαζαν, αλλά δεν θα ήταν παραδοσιακές φορεσιές».



Ο Πέτρος τα φωτογραφίζει για να τα θυμάται όταν μεγαλώσουν.
Λοιπόν, πάμε στο Καλλιμάρμαρο, στήνουμε ξανά κάποια playmobil, περνάνε τουρίστες από τις κερκίδες και κάθονται και τα χαζεύουν με ανοιχτό το στόμα, οι πιο θαρραλέοι ρωτάνε αν πωλούνται ή, τέλος πάντων, πού μπορούν να τα δουν, και ο Πέτρος, με τη φυσική συστολή και ευγένειά του, τους λέει: «Έχω μια σελίδα στο Facebook (PlaymoGreek)».



Playmobil από την Επισκοπή Ημαθίας, τις Σέρρες (βλάχα) και την Πυλαία Θεσσαλονίκης.



Μάνα, πατέρας, θείος, παιδί, όλοι με την παραδοσιακή στολή από το Ρουμλούκι.
Από τη μεριά μου, θυμάμαι και κάνω κλικ στο Ρουμλούκι από το καλό του προφίλ. Βλέπω τον Πέτρο να ενθουσιάζεται που το θυμήθηκα, με την αγνότητα των δεκαεννέα του χρόνων να βγαίνει σε ένα τεράστιο χαμόγελο.

 
Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!


Δημοφιλείς αναρτήσεις