Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Σπιτικό (και οικολογικό) απορρυπαντικό ρούχων

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.

Σπιτικό (και οικολογικό) απορρυπαντικό ρούχων

2 κούπες Αρκάδι σκόνη (είτε Μασσαλίας είτε πράσινο)
1/2 κούπα σόδα πλυσίματος
1/2 κούπα βόρακα
νερό
αιθέριο έλαιο ή άρωμα
ξύλινη κουτάλα
αυγοδάρτης
2 πλαστικά δοχεία 5 λίτρων
κατσαρόλα
1 πλαστικό κουβά

Βάζουμε το σαπούνι σε μια κατσαρόλα με 1,5 λίτρο νερό. Ανακατεύουμε σε χλιαρή φωτιά συνέχεια μέχρι να λιώσει το σαπούνι. Αν κάνει σβώλους ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.

Όταν λιώσει το σαπούνι κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία.

Μόλις κρυώσει μεταφέρουμε το μίγμα στον πλαστικό κουβά και προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, την σόδα, τον βόρακα και το αιθέριο έλαιο ή το άρωμα. Κρατήστε μια απόσταση ή βάλτε μια πετσέτα στη μύτη σας για να μην εισπνεύσετε τους υδρατμούς. Βάζουμε περιπου 20 σταγόνες έλαιο ή μια κουταλιά της σούπας άρωμα.

Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα και μόλις γίνει ομοιογενές το μείγμα προσθέτουμε 4 λίτρα νερό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ομοιογενές. Το αφήνουμε όλο το βράδυ. Θα δημιουργηθεί ένα πηχτό ζελέ.

Το μεταφέρουμε στα δοχεία των 5 λίτρων. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.

Σε κάθε πλύση για ένα πλυντήριο 7 κιλών βάζουμε 1 κούπα ή 250ml.

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι δεν θα κάνει αφρό αλλά καθαρίζει καλά. Αν υπάρχουν λεκέδες στα ρούχα τα καθαρίζουμε πριν με λίγη σόδα φαγητού. Αυτά τα 10 λίτρα κρατάνε περίπου και ανάλογα με τη χρήση, για 2 μήνες. Έχω δει σε πολλές ιστοσελίδες να λένε ότι κρατάει για 1 χρόνο. Δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό. Ακόμα κι αν το αραιώσετε και βάζετε διπλή δόση δεν νομίζω ότι θα κρατήσει 1 χρόνο.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άφοβα στα βρεφικά και παιδικά ρούχα μιας και όλα τα υλικά δεν είναι τοξικά. Ενδεικτικά τα μαλακτικά ρούχων του εμπορίου είναι πιο τοξικά από αυτό το απορρυπαντικό. Επίσης να ξέρετε ότι είτε τα έλαια είτε το άρωμα δεν διαρκούν πολύ στα ρούχα όπως έχουμε συνηθίσει, αφήνουν όμως μια αίσθηση καθαριότητας.

Πηγή: styling-tips-styler.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις