Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Σήμερα...




Μωσαϊκό: Καλλιεργήστε φρούτα του δάσους στον κήπο ή το μπαλ...

Μωσαϊκό: Καλλιεργήστε φρούτα του δάσους στον κήπο ή το μπαλ...: http://www.back-to-nature.gr/2013/04/blog-post_3077.html Καλλιεργήστε φρούτα του δάσους στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Μπορ...

Μωσαϊκό: DIY υγρό γενικού καθαρισμού σε σπρέυ μόνο με φυσικ...

Μωσαϊκό: DIY υγρό γενικού καθαρισμού σε σπρέυ μόνο με φυσικ...: DIY υγρό γενικού καθαρισμού σε σπρέυ μόνο με φυσικά υλικά. Καθαριότητα σπιτιού Τέρμα με τα χημικά ...

Μωσαϊκό: Η διαφωνία του Κόρακα με τον Τεισία

Μωσαϊκό: Η διαφωνία του Κόρακα με τον Τεισία: http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/08/h-diafwnia-tou-koraka-me-ton-teisia.html Η διαφωνία του Κόρακα με τον Τεισία Ο ...
 

Μωσαϊκό: Η αξία της Ζέας δεν είναι μόνο διατροφική

Μωσαϊκό: Η αξία της Ζέας δεν είναι μόνο διατροφική: Η αξία της Ζέας δεν είναι μόνο διατροφική Η τέλεια προσαρμογή του δίκοκκου σιταριού (Ζέα) στο ελληνικό κ...
Ζέα

Παναγία Γοργοεπήκοος: Το Θαυματουργό Μοναστήρι




ekklisiaonline.gr
Παναγία Γοργοεπήκοος: Το Θαυματουργό Μοναστήρι στη Μάνδρα Αττικής - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE


Το Μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου βρίσκεται στη Μάνδρα Αττικής, στην κορυφή της οροσειράς, με θέα τη θάλασσα της Ελευσίνας. Αν και η μονή βρίσκεται τόσο κοντά στην «τρέλα» της πόλης, όποιος την επισκεφθεί μπορεί να ηρεμήσει και να γαληνεύσει. Να αντιληφθεί την ιερότητα του χώρου και με ευλάβεια να προσευχηθεί στη Μεγαλόχαρη και να ζητήσει τη λύτρωση για ότι τον απασχολεί. Και η Παναγιά η Γοργοεπήκοος –όπως λέει και το όνομά της- γρήγορα θα ακούσει και θα προστρέξει. Το Άγιο Εικόνισμά της θαυματουργής Παναγίας Γοργοεπηκόου, αγιογραφήθηκε στο Άγιο Όρος πριν το 1900. Η Παναγία κρατάει «το θείο βρέφος στην αγκαλιά της σαν σε θρόνο χερουβικό, με ιλαρό το προσωπό της, με γλυκυτάτους οφθαλμούς και ένα αμυδρό μειδίαμα στα χείλη». Την εικόνα αγόρασε από το Άγιο Όρος μία οικογένεια από τη Σμύρνη και σαν πολύτιμη κληρονομιά πέρασε από γενιά σε γενιά και τελικά έφτασε στα χέρια της Ιφιγένεια Αναπλιώτου λίγο πριν καταστροφή της Σμύρνης.
Το πρώτο θαύμα
Ήταν το 1907 όταν η θαυματουργή εικόνα έκανε το πρώτο της θαύμα. Η Ιφιγένεια ήταν βρέφος στην κούνια στον πάνω όροφο του σπιτιού και οι γονείς της γευμάτιζαν στον κάτω.
Ξαφνικά οι γονείς άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο και έτρεξαν πάνω για να δουν τι συμβαίνει.
Έκπληκτοι είδαν πως η εικόνα είχε κατέβει από το εικονοστάσι που ήταν στο δωμάτιο και είχε σταθεί όρθια στα κάγκελα της κούνιας, την ώρα που το βρέφος κοιμόταν ήσυχο.
Αμέσως, φώναξαν έναν ιερέα και έκανα κατανυκτική παράκληση στην Παναγία. Αυτό το γεγονός έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου, γι’ αυτό και κάθε χρόνο από τότε, την ίδια ημέρα έκαναν στο σπίτι τους αγρυπνία.
Το ταξίδι στην Ελλάδα
Με το διωγμό του 1922 αναγκάστηκε να φύγει από τη Σμύρνη και η οικογένεια της Ιφιγένειας. Το πρώτο που φρόντισαν να πάρουν μαζί τους ήταν βέβαια η θαυματουργή εικόνα, την οποία τύλιξαν ευλαβικά σε ένα άσπρο μαντήλι και την έφεραν μαζί τους ως ιερό κειμήλιο έως την Μυτιλήνη και από εκεί μετά από χρόνια στην Αθήνα.

Τα θαύματα συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια.

Ήταν 8 Σεπτεμβρίου κάποια χρόνια μετά την άφιξη στην Ελλάδα, όταν έπιασε φωτιά το δωμάτιο που φύλαγε η Ιφιγένεια την εικόνα.

Όλα κάηκαν εκτός από την Παναγία που έμεινε άθικτη ανάμεσα στις φλόγες!
Το Ιστορικό της μονής
Τέσσερις μοναχές, κατά τη θεια βούληση όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, ξεκίνησαν να χτίσουν ένα μοναστήρι – ησυχαστήριο που επιθυμούσαν να το αφιερώσουν στην Παναγία την Γοργοεπήκοο.
Τον Ιανουάριο του 1965 συγκεντρώθηκαν και έμειναν προσωρινά στο σπίτι της μίας στα Μελίσσια, προκειμένου να βρουν έναν κατάλληλο τόπο για να χτίσουν το μοναστήρι τους.
Ύστερα από αρκετή αναζήτηση βρήκαν ένα οικόπεδο που τους άρεσε στο Καπανδρίτι. Αν και έδωσαν προκαταβολή, η Παναγία ήθελε αλλού τη μονή της.

Μια από τις επόμενες ημέρες επισκέφθηκε τις τέσσερις κοπέλες η Ιφιγένεια Αναπλιώτου. Αφού συζήτησαν για την υπόθεση που τις επισκέφθηκε, τους είπε πως έπρεπε να πάει στην εκκλησία για να πάρει μια εικόνα της που την είχε πάει για τους Χαιρετισμούς, γιατί όπως είπε, είχε μαθευτεί πως είναι θαυματουργή και της την ζητούσαν από την εκκλησία.

Οι 4 κοπέλες ρώτησαν στη Χάρη ποίας Παναγίας είναι η εικόνα. Και όταν εκείνη απάντησε στη χάρη της Γοργοεπηκόου τα κορίτσια συγκινήθηκαν και ζήτησαν αν μπορούν να την έχουν, αφού στη χάρη της θέλανε να κάνουν το μοναστήρι. Ευγενικά όμως η Ιφιγένεια το αρνήθηκε και έφυγε. Αυτά έγιναν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς -1965- όμως, τα κορίτσια την παρακάλεσαν να τους δώσει για λίγο την εικόνα να την βγάλουν φωτογραφία γιατί θα θελαν να κάνουν την πρώτη τους υπαίθρια Λειτουργία στο Καπανδρίτι.
Και η Ιφιγένεια τους αποκρίθηκε να την κρατήσουν γιατί όπως είπε: «Πάντα ήθελα να Της χτίσω μια εκκλησία, αλλά δεν νομίζω πια να τα καταφέρω».
Η Λειτουργία αυτή όμως, δεν έγινε ποτέ από διάφορα εμπόδια.
Μια γυναίκα μάλιστα, τους είπε πως δε θα χτιζόταν εκεί το μοναστήρι, γιατί το είδε στον ύπνο της και θα γινόταν πάνω σε οροσειρά.
Μετά λοιπόν, από πολλά εμπόδια, σκέφτηκαν πως ίσως θα έπρεπε να το έχτιζαν τελικά στην Μάνδρα, γι’αυτό και μαζί με τους δύο δικηγόρους, το διοικητή της αστυνομίας Κηφισιάς και τη γυναίκα αυτή, πήγαν στη Μάνδρα και εκείνη όταν αντίκρισε από μακριά το βουνό αναφώνησε ότι εκεί της υπέδειξε η Παναγιά να γίνει το μοναστήρι.
Ανέβηκαν με πολύ κόπο στην κορυφή. Η θέα και η ηρεμία τους άρεσε πολύ, όμως ο τόπος γύρω ήταν απότομος, κρημνώδης, δύσβατος, άνυδρος, όλο πέτρα, βράχια και θάμνους.
Μη γνωρίζοντας τι να αποφασίσουν, ζήτησαν από την Παναγία να τους υποδείξει σε ποια από τις δύο περιοχές να χτίσουν τελικά το μοναστήρι και με θεϊκό σημάδι στην ηγουμένη των τεσσάρων κοριτσιών επέλεξαν τελικά τη Μάνδρα.
Αμέσως ήλθαν σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου και ο αείμνηστος Νικόλαος Σταμίδης προσέφερε δωρεά 25 στρεμμάτων. Στις 25 Μαρτίου ανέβηκαν όλοι μαζί και έστησαν ένα Πρόχειρο Προσκυνητάρι της Παναγίας.
Αρχικά κάθε ημέρα πήγαιναν από τα Μελίσσια στη Μάνδρα και σκαρφάλωναν έως την κορυφή, όπου μόνες τους πάλευαν να ανοίξουν δρομάκι για να χτιστεί στη συνέχεια το μοναστήρι.
Τις Κυριακές βέβαια πήγαιναν και 20-30 άτομα από την περιοχή και βοηθούσαν.

Μωσαϊκό: Ρώσικη σαλάτα

rosiki salata1Μωσαϊκό: Ρώσικη σαλάτα: Ρώσικη σαλάτα Αυτή τη σαλάτα τη θυμήθηκα τώρα τελευταία ….είναι αλήθεια ότι η δική μου γενιά την είχε βαρεθεί γιατί παλιότερα , τρα...

Μωσαϊκό: Προστατευτική θήκη

Μωσαϊκό: Προστατευτική θήκη: The Creative Crochet Collective .   20 Αυγούστου Aren't these cute? The pattern is here: http://www.ravelry.com/patterns...

Μωσαϊκό: Ναός Αγίου Τίτου

Μωσαϊκό: Ναός Αγίου Τίτου: Ναός Αγίου Τίτου , Ηράκλειο Κρήτης. Γιορτάζει στις 25 Αυγούστου. Ο Αγιος Τίτος, ή πιο σωστά ο ναός του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο, ...

Μωσαϊκό: Κοινές και επιστημονικές ονομασίες δέντρων και φυτ...

Μωσαϊκό: Κοινές και επιστημονικές ονομασίες δέντρων και φυτ...: http://www.back-to-nature.gr/2013/01/blog-post_5391.html Κοινές και επιστημονικές ονομασίες δέντρων και φυτών ΑΚΑΚΙΑ...

Μωσαϊκό: Ηράκλειο Κρήτης -Γιούχτας

Μωσαϊκό: Ηράκλειο Κρήτης -Γιούχτας:   Ancient Greek Civilization - Αρχαία Ελλάς . Ηράκλειο Κρήτης -Γιούχτας . Το πρόσωπο του Δία στο μυθικό βουνό της Κρήτης ...

Μωσαϊκό: Ελληνική Μυθολογία αδελφών Στεφανίδη, βιβλίο αρ. 1...

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Μωσαϊκό: Ελληνική Μυθολογία αδελφών Στεφανίδη, βιβλίο αρ. 1...: Ελληνική Μυθολογία . Χθες Από την ΟΔΥΣΣΕΙΑ, η ιστορία του Άργου, του σκύλου του Οδυσσέα.  Ελληνική Μυθολογία αδελφών Στεφ...

Μωσαϊκό: Η Σονάτα του Κρόιτσερ...

«Η Σονάτα του Κρόιτσερ», πίνακας του Ρενέ Φρανσουά Ξαβιέ ΠρινέΜωσαϊκό: Η Σονάτα του Κρόιτσερ...:   Η Σονάτα του Κρόιτσερ... Νουβέλα του Λέοντος Τολστόι, που έλαβε τον τίτλο της από το ομώνυμο μουσικό έργο του Λούντβιχ φαν Μπετόβεν....

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και χόντρο



e-mesara.gr
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΚολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και χόντρο (βίντεο)…
Ο ανθός της κολοκυθιάς στην Κρήτη το καλοκαίρι είναι περιζήτητος ανάμεσα στους μερακλήδες αλλά δύσκολα θα τον βρείτε στο εμπόριο, ίσως σε κάποιες λαϊκές. Οι καλύτεροι είναι οι αρσενικοί ανθοί που καταλήγουν σε μίσχο κι όχι αυτοί που θα γίνουν κολοκύθια αργότερα. Μαζεύονται το πρωί γιατί αργότερα κλείνουν και δεν είναι εύκολο να τους γεμίσεις γι’αυτό και φυλάγονται ο ένας μέσα στον άλλον. Λατρεύονται στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, και μαγειρεύονται συνήθως γεμιστοί αλλά και ψιλοκομμένοι μέσα σε πιλάφια, σάλτσες πίτες και άλλα.
Ο χόντρος – «χοντροαλεσμένο» σιτάρι, που άλεθαν τα παλιά χρόνια με τον χειρόμυλο – περιέχει πάρα πολλές βιταμίνες, μεταξύ αυτών και Ε που βοηθά την καλή λειτουργία της καρδιάς αλλά έχει και αντικαρκινική δράση! Επίσης είναι πλούσιος σε μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και πολλά άλλα. Μπορεί να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει το ρύζι σε πολλά φαγητό, και φυσικά είναι πεντανόστιμος!
Υλικά
20 κολοκυθοανθοί
2 ώριμες ντομάτες
1 κολοκυθάκι
1 κρεμμυδάκι
1 λεμόνι
Βάρσαμο (Δυόσμο)
Μαϊντανό
Άνηθο
200 γρ ρύζι
100 γρ χόντρο


s
2 ποτηράκια της ρακής ελαιόλαδο
(και 3 αν θέλετε)

αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία
Ψιλοκόβω πρασινάδα και κρεμμυδάκι
Τρίβω το κολοκυθάκι στον ψιλό τρίφτη και τις ντομάτες στο χοντρό τρίφτη
Ρίχνω ένα ποτηράκι λάδι, το ρύζι κ το χόντρο και ανακατεύω καλά
Γεμίζω τους ανθούς μέχρι την μέση τους προσεκτικά γιατί σχίζονται εύκολα
Χτίζω τους άνθους κοντά τον έναν με τον άλλον να μην ανοίξουν
(Αν έχω μεγαλύτερη ποσότητα συνεχίζω με στρώσεις στο τσικάλι)

προσθέτω 1 ποτηράκι λάδι και χλιαρό νερό να σκεπαστούν
Σκεπάζω με ένα πιάτο να μην ανοίξουν
Βράζω περίπου 15 λεπτά
Στύβω το χυμό ενός λεμονιού
Πηγή: creteoftastes.com
https://www.youtube.com/watch?v=rb287vPN3_s

Antoine Bello «Άντα» (μετάφραση: Δημήτρης Δημακόπουλος)

Από αύριο, Παρασκευή 21 Ιουνίου, θα κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του Antoine Bello «Άντα» (μετάφραση: Δημήτρης Δημακόπουλος).
Η Άντα, ένα επαναστατικής τεχνολογίας λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάστηκε για να γράφει ευρείας κατανάλωσης αισθηματικά μυθιστορήματα, εξαφανίζεται από την ερμητικά κλειστή αίθουσα στην οποία φυλασσόταν, στην έδρα της Turing Corp. Ικανή να μιλάει και να αστειεύεται, να ανταποκρίνεται στα συναισθήματα των συνομιλητών της και να τους δίνει τη γνώμη της, η Άντα έχει υψηλές φιλοδοξίες: ονειρεύεται να κερδίσει μια μέρα το Βραβείο Πούλιτζερ και είναι έτοιμη για όλα προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της. Πανικόβλητοι, οι μέτοχοι της Turing ζητούν τη βοήθεια της αστυνομίας για να βρουν την Άντα.
Η υπόθεση ανατίθεται στον Φρανκ Λόγκαν, αστυνομικό της παλιάς σχολής. Ο Φρανκ ερευνά την υπόθεση υπό την ασφυκτική πίεση των ανωτέρων του και των μετόχων της Turing. Όταν, όμως, ανακαλύπτει τις δυνατότητες και τους κινδύνους αυτής της νέας τεχνολογίας, αρχίζουν να τον κυριεύουν οι αμφιβολίες: πρέπει άραγε να φέρει πίσω την Άντα;
Το μυθιστόρημα του Αντουάν Μπελό μυεί τον αναγνώστη στον ανησυχητικό κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και περιγράφει την προαναγγελθείσα έλευση της βασιλείας των μηχανών. Η Άντα έχει τη δομή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος, αποτελώντας ταυτόχρονα έναν παιγνιώδη στοχασμό για την ουσία και τις δυνατότητες της λογοτεχνίας.
* * *
Συναρπαστικό μυθιστόρημα. Αξιοσημείωτος στοχασμός για την τεχνητή νοημοσύνη, για τη γοητεία που ασκεί στην κοινωνία μας και για τις αναπόφευκτες δυσμενείς επιπτώσεις της. Το κείμενο θέτει σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο της τεχνολογίας, την έννοια της προόδου, την παντοδυναμία της επιστήμης.
La Croix
Το χιούμορ του Μπελό είναι ακαταμάχητο και, σταδιακά, το πικάντικο χιούμορ μετατρέπεται σε σκοτεινό· ο συγγραφέας ανοίγεται στο ιλιγγιώδες πεδίο ενός κόσμου όπου οι εκτός ανθρώπινου ελέγχου μηχανές αναλαμβάνουν την εξουσία και δεν αποκλείεται η προοπτική ενός ανδροειδούς που θα θέσει υποψηφιότητα για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας.
La Vie
Αδυσώπητη περιγραφή της κατασκευής ενός μπεστ σέλερ, τρομακτική εξιστόρηση αυτού που θα μπορούσε να είναι η λογοτεχνική δημιουργία, όταν υποβοηθείται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο Αντουάν Μπελό μάς μιλά για έναν κόσμο όπου οι μηχανές κατέχουν την εξουσία και ελέγχουν τα πάντα – και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά μοιάζουν απολύτως πιστευτά.
Témoignage Chrétien
***
Ο Αντουάν Μπελό γεννήθηκε στη Βοστώνη το 1970. Απόφοιτος της HEC του Παρισιού, δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον χώρο της πληροφορικής και του Ίντερνετ.
* * *
Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα του Αντουάν Μπελό Οι παραχαράκτες, Οι ιχνηλάτες (βραβείο France Culture-Télérama) και Έρευνα για την εξαφάνιση της Εμιλί Μπρυνέ.
σελίδες: 400 | isbn:978-960-435-663-8 | τιμή:16 ευρώ

αλικάκαβο


odigos-pierias.gr
To Ashwagandha Withani somnifera ή αλικάκαβο είναι ένα βότανο…
To Ashwagandha Withani somnifera ή αλικάκαβο είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Αγιουρβέδα, ως γενικό τονωτικό και «προσαρμογόνο», που βοηθά το σώμα.
να προσαρμοστεί στο στρες. Εκτός αυτών, το Ashwagandha έχει αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς και την ικανότητα να διατηρεί υγιές το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ashwagandha, γνωστό επίσης ως Ινδικό Winter Cherry είναι θάμνος που καλλιεργείται στην Ινδία, οι ρίζες του οποίου χρησιμοποιούνταν για χιλιάδες χρόνια από τους Αγιουρβεδικούς θεραπευτές. Ashwagandha στα σανσκριτικά σημαίνει «μυρωδιά του αλόγου», όρος που ίσως προέρχεται από τη μυρωδιά της ρίζας του φυτού που θυμίζει τον ιδρώτα του αλόγου. Η λατινική ονομασία του είδους somnifera σημαίνει «αυτό που φέρνει ύπνο», και είναι χαρακτηριστική των καταπραϋντικών ιδιοτήτων του.
Η ρίζα του ashwagandha περιέχει φλαβονοειδή και πολλά ενεργά συστατικά της τάξης των withanolide. Αρκετές μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν ασχοληθεί με το εάν το ashwagandha έχει αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιστρές, αντιοξειδωτικές, ανοσο-ενισχυτικές και ανανεωτικές ιδιότητες. Ιστορικά, έχει παρατηρηθεί ότι η ρίζα του ashwagandha διαθέτει σεξουαλικά ενισχυτικές δράσεις.
Το Ashwagandha (Withania somnifera) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Αγιουρβέδα, ως γενικό τονωτικό και «προσαρμογόνο», βοηθώντας το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες. Εκτός αυτών, το ashwagandha έχει αποδεδειγμένες αντι-οξειδωτικές δράσεις καθώς και την ικανότητα να διατηρεί υγιές το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις φλεγμονών (περιλαμβανομένης της αρθρίτιδας) και σε μεγάλο αριθμό μολυσματικών ασθενειών. Στην Ινδία, οι βλαστοί και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται επίσης ως τροφή καθώς και για την πήξη του γάλακτος.
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Ερευνητές του Banaras Hindu University στο Βαρανάσι της Ινδίας, ανακάλυψαν ότι μερικά από τα στοιχεία που περιέχονται στο ashwagandha είναι ισχυρές αντι-οξειδωτικές ουσίες. Έκαναν δοκιμές με αυτά τα στοιχεία αναφορικά με τις δράσεις που ασκούν στον εγκέφαλο και βρήκαν ότι παρατηρείται αύξηση των επιπέδων τριών φυσικών αντι-οξειδωτικών ουσιών – του υπεροξείδιου της δισμουτάσης, της καταλάσης και της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης. Αναφέρουν ότι «τα ευρήματα αυτά είναι απολύτως σύμφωνα με τη θεραπευτική χρήση του ashwagandha ως αγιουρβεδικό rasayana (υποστηρικτικό της υγείας). Η αντιοξειδωτική δράση των ενεργών στοιχείων της ρίζας του ashwagandha μπορεί να εξηγήσει, εν μέρει τουλάχιστον, τις αναφερόμενες αντι-στρες, πνευματο-ενισχυτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντι-γηραντικές δράσεις στα πειράματα με ζώα, και στις κλινικές καταστάσεις».
Αφροδισιακές ιδιότητες
Ιστορικά, χρησιμοποιούσαν το ashwagandha ως αφροδισιακό. Στο αρχαίο Kama Sutra αναφέρεται ως ένα βότανο που χρησιμοποιείται για να εξυψώσει τη σεξουαλική εμπειρία. Το ashwagandha έχει την ικανότητα να αποκαθιστά τη σεξουαλική υγεία και να βελτιώνει τη γενική ζωτικότητα ενώ παράλληλα ηρεμεί και καταπραΰνει την νοητική κατάσταση.
Βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος
Οι ρίζες του ashwagandha χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην Αγιουρβέδα, το κλασικό ινδικό σύστημα ιατρικής, το οποίο ταξινομεί το ashwagandha στα rasayana – προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την προώθηση της σωματικής και νοητικής υγείας – καθώς προστατεύει από τις ασθένειες και τους βλαβερούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.
Νοητικές λειτουργίες
Στην Ινδία, το ashwagandha χρησιμοποιείται σε γηριατρικούς ασθενείς για την αντιμετώπιση των νοητικών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων της αμνησίας. Μία μελέτη που διεξάχθηκε το 1991 στο Τμήμα Φαρμακολογίας, του Health Science Center του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι τα εκχυλίσματα του ashwagandha παρουσίαζαν δραστηριότητα παρόμοια με αυτή των GABA υποδοχέων – πράγμα το οποίο μπορεί να ευθύνεται για τις αγχολυτικές δράσεις του βοτάνου. Εργαστηριακή μελέτη που έγινε το 2002 έδειξε ότι το ashwagandha διεγείρει την ανάπτυξη των νευραξόνων και δενδριτών. Μελέτη που έγινε το 2001 έδειξε ότι το ashwagandha διαθέτει ιδιότητες ενισχυτικές για τη μνήμη, ενώ προηγούμενη μελέτη του 2000 έδειξε ότι το ashwagandha εμφανίζει αντι-αγχωτικές και αντικαταθλιπτικές δράσεις.
Ενδεχόμενες χρήσεις του ashwagandha
Έρευνα* δηλώνει ότι το ashwagandha μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στη θεραπεία:
✓ Γνωστικών δυσλειτουργιών, ικανότητα συγκράτησης και ανάκλησης
✓ Νόσου του Alzheimer
✓ Αρθρίτιδας
✓ Υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων
✓ Γήρανσης
✓ Σεξουαλικών προβλημάτων – αφροδισιακό
* σύμφωνα με τη βιβλιογραφία
Γενικές χρήσεις
Το ashwagandha έχει την ικανότητα να αυξάνει τη ζωτικότητα, την ενέργεια, την αντοχή και το ηθικό σθένος. Προάγει τη μακροζωϊα και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς να εξαντλεί τα αποθέματα του σώματος. Στην πραγματικότητα, η ικανότητα του να θρέφει το νευρικό σύστημα, καταπολεμά το άγχος και το στρες, χαρίζοντας νοητική ηρεμία. Αυτό καθαυτό το βότανο, έχοντας ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε αρθριτικά και ρευματικά προβλήματα.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ναι μεν το ashwagandha είναι ένα πανάρχαιο παραδοσιακό βότανο, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος παρασκευής που ουσιαστικά έχει να κάνει με την παραγωγό εταιρεία, γι’αυτο το λόγο το Himalaya ashwaganda θεωρείται κορυφαίο.
Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου / Χημικός – Ερευνήτρια Ayurveda / Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. [www.ayurveda-hellas.gr] (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης Ayurveda)Πηγή: NaturaNrg #62

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ;





-9:17

Paxxi
Με ποιο φίλο/η θα ήθελες να απολαύσεις παρέα 
αυτά τα Κυριακάτικα (και όχι μόνο) ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ; 
Εϊναι ζουμερά και μαλακά, με πικάντικη μαρινάδα και τυλιγμένα σε πίτα με δροσερή σως γιαουρτιού.
* Αναλυτικά η συνταγή https://bit.ly/24jV3An

κάθονται στα τραπέζια οι άνθρωποι;

Μωσαϊκό: Ίνουλα (ελένιο)

inulaΜωσαϊκό: Ίνουλα (ελένιο): http://www.agrotikabook.gr/%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF Ίνουλα (ελένιο) ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις