Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Κουτσαμπαδιανός ή Κατσαμπαδιανός

Κουτσαμπαδιανός ή Κατσαμπαδιανός

Ο Κρητικός χορός που συγκινεί!!!!! Βιντεο


Σύμφωνα με την παράδοση τον πρωτοχόρεψε ένας οπλαρχηγός της περιοχής Αμπαδιάς Αμαρίου, ο οποίος θέλησε  να χορέψει πεντοζάλι αλλά εξαιτίας μίας αναπηρίας που είχε στο πόδι, έσερνε το αριστερό πόδι ενώ στήριζε το δεξί στο έδαφος.  Συνοδεύεται από τη λύρα με το άκουσμα μαντινάδων είτε ερωτικών είτε κάποιων που αναφερόταν στον ίδιο το χορό.

Ας διαβάσουμε περισσότερα στοιχεία: 

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, την οποία διέσωσε ο λυράρης Γιώργος Μουζουράκης (1904–2001) από την Παντάνασσα Αμαρίου, καταθέτοντάς την σε συνέντευξη που μου παραχώρησε το 1995, το ιστορικό διαμόρφωσης του χορού έχει ως εξής:  Αρκετά χρόνια μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη, εκεί γύρω στα 1800, ένας καπετάνιος από την Αμπαδιά, κουτσός στο αριστερό του πόδι, μετά από μία μάχη με Τούρκους στη Λοχριά της Αμπαδιάς, θέλησε να χορέψει  πεντοζάλι.


Ο φάρος του Αφορεσμένου

Ο φάρος του Αφορεσμένου

Ο φάρος του Αφορεσμένου κι η κατάρα που ακόμη τον στοιχειώνει
Ένα σύγχρονο μνημείο που χάνεται: Ο φάρος του ακρωτήριου του Αγίου Ιωάννη χτισμένος το 1864, από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Η αλλιώς, ο φάρος του ακρωτήριου "του Αφορεσμένου" όπως το λέγανε πάντα οι παλιότεροι.


Θορικός η πρώτη βιομηχανική πόλη της Ευρώπης


Θορικός η πρώτη βιομηχανική πόλη της Ευρώπης

Μόλις 40 χλμ από την Αθήνα, λίγο πριν φτάσει κανείς στο Σούνιο, στη δυτική βραχώδη κατηφορική πλαγιά του λόφου Βελατούρι Λαυρεωτικής, βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου Δήμου Θορικού. Στους πρόποδες του λόφου, στο φυσικό κοίλο, δεσπόζει το – γνωστότερο στο ευρύ κοινό – αρχαίο θέατρο της πόλης (θέατρο Θορικού), το οποίο και έχει χαρακτηριστεί ως το αρχαιότερο, τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο αλλά και ως ο μοναδικός αρχαίος χώρος συναθροίσεων πολιτισμού που είχε ελλειψοειδές σχήμα και όχι ημικυκλικό. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. ενώ με τις ανασκαφικές έρευνες ταυτοποιήθηκαν και άλλες δύο φάσεις οικοδόμησής του, αργότερα στον 5ο και 4ο αι. πΧ. [1]...

 

Ντονάτο ντι Νικολό ντι Μπέττο Μπάρντι

Cinque maestri del rinascimento fiorentino, XVI sec, donatello.JPG

Ο Ντονάτο ντι Νικολό ντι Μπέττο Μπάρντι (Donato di Niccolò di Betto Bardi, 138613 Δεκεμβρίου 1466), περισσότερο γνωστός ως Ντονατέλλο, ήταν γλύπτης της πρώιμης Αναγέννησης από τη Φλωρεντία. Τη φήμη του οφείλει κυρίως στους ανδριάντες του, δημιούργησε όμως και έργα τεχνοτροπίας basso rilievo (αβαθές ανάγλυφο), στα οποία εμφανίζονται οι νέες -για την εποχή του- τάσεις στην εικονική προοπτική.

Δημοφιλείς αναρτήσεις