Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ψωμί: Φίλος ή εχθρός;


Ψωμί: Φίλος ή εχθρός;
-Όταν κάνουμε δίαιτα με σκοπό την απώλεια κιλών πρέπει να αποκλείουμε το ψωμί από την διατροφή μας.

Λάθος! Το ψωμί έχει κατηγορηθεί συχνά ότι παχαίνει και γι’ αυτό αποκλείεται συχνά, ιδιαίτερα από τις δίαιτες.

-Το λευκό ψωμί έχει περισσότερες θερμίδες από το ψωμί ολικής αλέσεως.

Λάθος! Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει...
ίδια περίπου θερμιδική αξία με το λευκό. H διαφορά του είναι ότι παρασκευάζεται από αναποφλοίωτο σιτάρι, με αποτέλεσμα να περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες οι οποίες έχουν μεγαλύτερο δείκτη κορεσμού! Αυτό σημαίνει πως μικρότερη ποσότητα ψωμιού θα σας χορτάσει πιο εύκολα και για περισσότερο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, θα μειώσει τη συνολική θερμιδική πρόσληψη αφού θα χρειαστεί να φάτε λιγότερο.

-Το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κοιλιοκάκης.

Λάθος! Το ψωμί είτε είναι ολικής αλέσεως είτε όχι, παρασκευάζεται από αλεύρι το οποίο προέρχεται από τα σιτηρά, τα οποία είναι πλούσια σε γλουτένη. Σε περιπτώσεις κοιλιοκάκης θα πρέπει να καταναλώνεται ψωμί που παρασκευάζεται από καλαμποκάλευρο και μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα με προϊόντα ειδικής διατροφής.

-Αν έχω διαβήτη τύπου 2 δεν μπορώ να καταναλώσω ψωμί.

Λάθος! Σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 πρέπει να λαμβάνεται συγκεκριμένη ποσότητα υδατάνθρακα ανά γεύμα. Με τη βοήθεια ενός ειδικού, μπορεί το ψωμί να ενσωματωθεί στο διαιτολόγιο ενός διαβητικού. Πρέπει όμως να προτιμάται ψωμί ολικής αλέσεως, λόγω χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, το οποίο δεν ανεβάζει πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

-Μπορώ να συνδυάσω ψωμί με μακαρόνια ή κάποιο άλλο αμυλούχο τρόφιμο στο ίδιο γεύμα.

Σωστό! Ένα γεύμα εφόσον είναι προσχεδιασμένο, θα πρέπει να περιέχει ορισμένη ποσότητα υδατάνθρακα. Όταν κάποιο άτομο έχει ιδιαίτερη γευστική προτίμηση στο ψωμί μπορεί να ενσωματώσει στο γεύμα του μια ορισμένη ποσότητα ψωμιού με την προϋπόθεση ότι θα μειώσει την πρόσληψη υδατάνθρακα από την άλλη πηγή στο συγκεκριμένο γεύμα.

-Το ψωμί εκτός από υδατάνθρακες περιέχει και πρωτεΐνη.

Σωστό! Για κάποιο λόγο είναι ευρέως γνωστό πως το ψωμί είναι ένα τρόφιμο που περιέχει αποκλειστικά και μόνο υδατάνθρακα, κάτι το οποίο δεν ισχύει, αφού 1 φέτα ψωμί 30 γραμμαρίων περιέχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακα αλλά και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.


-Το χωριάτικο ψωμί ή αλλιώς το ψωμί που παρασκευάζεται με προζύμι έχει μεγαλύτερη θερμιδική αξία από τα υπόλοιπα είδη.

Λάθος! Κάτι τέτοιο αποτελεί έναν ακόμα διατροφικό μύθο. Το χωριάτικο ψωμί ή αλλιώς ψωμί με προζύμι έχει ελαφρώς μικρότερη θερμιδική αξία από όλα τα υπόλοιπα είδη. Στα 100 γρ αποδίδει 265 θερμίδες, ενώ τα υπόλοιπα είδη αποδίδουν περίπου 280 θερμίδες. Ένα ακόμα πλεονέκτημά του είναι ότι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα προτεΐνης, αφού αντιστοιχεί στο 12% του βάρους του.

-Το ψωμί ολικής αλέσεως αποτελεί μια πολύ καλή πηγή σιδήρου για τον οργανισμό.

Σωστό! Εκτός από τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και την αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών, το ψωμί ολικής αλέσεως αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικού σιδήρου. Έτσι μπορεί να αποτελέσει μια από τις βασικές πηγές σιδήρου στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

-Το πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από διαφορετικές πρώτες ύλες από το ψωμί ολικής αλέσεως.

Σωστό! Το πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από αλεύρι διάφορων δημητριακών, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Πολύ συχνά περιέχει και ξηρούς καρπούς, όπως νιφάδες βρώμης και πλιγούρι. Το ψωμί ολικής αλέσεως απ’ την άλλη, παρασκευάζεται αποκλειστικά από αλεύρι ολικής αλέσεως, το οποίο γίνεται από τους σπόρους του σιταριού μαζί με το πίτουρο.
mednutrition.gr

Α. ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ "Ἡ Ξανθούλα"


 
 
Α. ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ "Ἡ Ξανθούλα"

«Μ᾿ ἀρέσ᾿ ἡ θάλασσα,γιατὶ μοῦ μοιάζει,
μ᾿ ἀρέσει, σ᾿ ἄκουσα νὰ λὲς κρυφά,
πότε ἀγριεύεται, βόγγει, στενάζει,
καὶ πότε ὁλόχαρη παίζει γελᾷ.
Δὲν εἶν᾿ ὁλόξανθη σὰν τὰ μαλλιά μου;
Δὲν εἶν᾿ ὁ κόρφος μου σὰν τὸν ἀφρό;
Μέσα στὰ μάτια μου τὰ γαλανά μου
δὲν ἔχω κύματα, τάφο, οὐρανό;
Μ᾿ ἀρέσ᾿ ἡ θάλασσα, γιατὶ μοῦ μοιάζει,
κι ἂς ἔχῃ μέσα της κόσμο θεριά...
Μὴ στὴν καρδούλα μου μὴ δὲ φωλιάζει
ἀγάπη ἀχόρταγη, σκληρὴ φωτιά;»
Κ᾿ ἐγὼ ἐχαιρόμουνα ποὺ χολιασμένη
φαρμάκι μὤσταζες μὲς στὴν ψυχή,
τὴ ζήλειά σου ἔβλεπα ξαγριωμένη,
στὰ χείλη σου ἔβραζε κάθε πνοή.
Τότ᾿ ἐκρεμάστηκα στὴν τραχηλιά σου
τὴ φλόγα σὤσβυσα μὲ δυὸ φιλιά,
τὴν ὄψι ἐβύθισα μὲς στὰ μαλλιά σου,
στὸν κόρφο σου ἔστησα κρυφὴ φωλιά.
«Κῦμα μου ἀνήμερο, ψυχή μου, φθάνει.
Μὴ μ᾿ ἀγριεύεσαι,πλάγιασ᾿ ἐδῶ...
Θἆμαι γιὰ σένανε γλυκὸ λιμάνι...
Τί ἀξίζει ἡ θάλασσα χωρὶς γιαλό;»
ΠΙΝΑΚΑΣ John William Waterhouse: Lady of Shallot

Δήλος, το ιερό νησί των Ελλήνων

 
Δήλος, το ιερό νησί των Ελλήνων
Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1990

Η Δήλος, μια βραχονησίδα, μόλις 5 χμ. μήκους και 1300 μ. πλάτους, ήταν στην αρχαιότητα Ιερό νησί, επειδή εδώ γεννήθηκε ο Απόλλωνας και η Άρτεμις, δύο από τους πιο σημαντικούς θεούς του Ελληνικού πανθέου. Βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου, στο κέντρο των Κυκλάδων που σχηματίζουν κυκλικό χορό γύρω της - "εστία των νήσων" την ονομάζει ο Καλλίμαχος (3ος αι. π.Χ.), δηλαδή βωμό και κέντρο των νησιών.

Οι παλιότεροι κάτοικοι της Δήλου έκτισαν (γύρω στο 2.500 π.Χ.) τις ελλειψοειδείς καλύβες τους στην κορυφή του Κύνθου (113 μ. ύψος), από όπου, στις ταραγμένες και ανασφαλείς εκείνες εποχές, μπορούσαν εύκολα να εποπτεύουν και να ελέγχουν τη μικρή κοιλάδα και τη θάλασσα ολόγυρα. Οι Μυκηναίοι, που ήλθαν γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα π.Χ., έχοντας ήδη εδραιώσει την κυριαρχία τους στο Αιγαίο, αισθάνθηκαν αρκετά ασφαλείς ώστε να εγκατασταθούν στην μικρή κοιλάδα πλάι στη θάλασσα.

Το Απολλώνιο Ιερό, εδραιωμένο ήδη από τους Ομηρικούς χρόνους, έφθασε στη μεγαλύτερη ακμή του στη διάρκεια των αρχαϊκών (7ος-6ος αι. π.Χ.) και κλασικών (5ος-4ος αι. π.Χ.) χρόνων. Έλληνες απ’ όλο τον τότε Ελληνικό κόσμο συγκεντρώνονταν....

(Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://bit.ly/YXOJA3)

Κρέμα μαστίχας

Κρέμα μαστίχας
Bαθμολογία:
       
11 ψήφοι
Προστέθηκε από , 12.05.08

  Κρέμα μαστίχας

Περιγραφή

Μυρωδατη κρεμα μαστιχας προς δροσια και τερψη των ουρανισκων μας
photo: dcroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 λιτρο γαλα
  • 1/2 λιτρο κρεμα γαλακτος
  • 5 κουταλιες σουπας ζαχαρη
  • 6 κουταλιες σουπας κορν φλαουρ
  • 1 κουταλακι μαστιχα κοπανισμενη
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος

 

 

 

Πως το κάνουμε:

Σχεδιαστικές ιδέες



Σχεδιαστικές ιδέες για να διακοσμήσετε το σπίτι σας την άνοιξη

Μαζί με τον ερχομό της άνοιξης, συχνά νιώθουμε την ανάγκη να αλλάξει κάτι στο σπίτι μας. Η άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης της φύσης και είναι η στιγμή για να κάνετε ένα γενικό καθαρισμό του σπιτιού σας και να το διακοσμήσει εκ νέου, προκειμένου να δώσει μια αίσθηση φρεσκάδας και αισιοδοξίας.

Μπορείτε να αλλάξετε τη διακόσμηση του σπιτιού σας και η σχεδιαστική εμφάνιση να συμβαδίζει με την άνοιξη χωρίς να επενδύσετε πολλά χρήματα. Είναι εκπληκτικό το πως κάποιες μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνατε στην πράξη, μπορείτε να έχουν αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην ανοιξιάτικη διακόσμηση. Εδώ έχουμε για “σας σχεδιαστικές ιδέες για να διακοσμήσετε το σπίτι σας για την άνοιξη και να δημιουργήσετε μια νέα και ευάερη ατμόσφαιρα.

Τα υφάσματα θα δώσουν ζωή σε ένα δωμάτιο με το χρώμα και το φινίρισμα τους, από κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, διακοσμητικά μαξιλάρια εως διάφορα αξεσουάρ για τις καρέκλες ή τα χαλιά με διαφορετικά σχήματα και σχέδια. Βασικά, τα υφάσματα είναι αυτά που σας επιτρέπουν να παίξετε με τις σκιές και τα χρώματα για να αλλάξετε την εικόνα του σπιτιού σας σε μια μέρα. Επιλέξτε κουρτίνες σε ζωηρά χρώματα, με διάφορα μοτίβα λουλουδιών. Μπορείτε να επιλέξετε ένα συνδυασμό χρωμάτων για μία χαρούμενη διακόσμηση. Εάν χρησιμοποιείτε τη δημιουργικότητά σας, μπορείτε να γυρίσετε για παράδειγμα ένα συνηθισμένο κρεβάτι σε ένα σημείο ενδιαφέροντος, απλά αλλάζοντας τα σκεπάσματα σε άλλο χρώμα ή άλλο σχέδιο.

Κάνετε μια δήλωση με φωτεινά χρώματα που υποδηλώνουν την ιδέα της φύσης την άνοιξη: πράσινο, ροζ, γαλάζιο, λεβάντα. Θα δώσουν στο σπίτι σας μια αέρινη και δροσερή ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσει μια αίσθηση αισιοδοξίας και της ενέργειας.


texnotropieskaidiakosmisi.
com

Ρόρυ Γκάλαχερ

Rory Gallagher 1982.jpgΟ Ρόρυ Γκάλαχερ (Rory Gallagher, 2 Μαρτίου 1948 Μπάλισανον, Ιρλανδία - 14 Ιουνίου 1995 Λονδίνο) ήταν Ιρλανδός συνθέτης , κιθαρίστας και τραγουδιστής της μπλουζ και ροκ μουσικής. Θεωρείται ένας απ' τους σπουδαιότερους κιθαρίστες του ηλεκτρικού μπλουζ.Γεννήθηκε στην Ιρλανδία και μεγάλωσε στην Κομητεία Κορκ. Περίπου στην ηλικία των εννέα, παρακολούθησε τον Έλβις Πρίσλεϋ σε τηλεοπτική του εμφάνιση και έκτοτε αποφάσισε ν' ασχοληθεί με την κιθάρα, μελετώντας μόνος του. Στα δώδεκά του χρόνια κέρδισε σ' ένα διαγωνισμό την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα. Έφηβος ακόμα άρχισε να παίζει διασκευές σε επιτυχίες της εποχής και να εμφανίζεται με το πρώτο του συγκρότημα, τους Fontana Showband, ως support act σε διάφορα άλλα συγκροτήματα. Στα δεκαέξι του, σχημάτισε τη δική του μπλουζ μπάντα, τους Impact, με τους οποίους έπαιξε στη Γερμανία και την Ισπανία κατά το '65 και '66. Σ΄αυτές τις περιοδείες, ανάμεσα στον εξοπλισμό του, διέθετε και τη Battered Strat, τη Stratocaster που θα τον συντρόφευε σε όλη την υπόλοιπη καριέρα του, και που αγόρασε σε κάποιο κατάστημα στο Κορκ το 1961. Η κιθάρα λέγεται ότι ήταν η πρώτη του είδους της στην Ιρλανδία. Την είχε παραγγείλει κάποιος άλλος showband μουσικός και ο οποίος άλλαξε γνώμη καθώς δεν του άρεσε το χρώμα. Έτσι, η κιθάρα κατέληξε στα χέρια του Ρόρυ για μόλις εκατό λίρες.Πριν κλείσει τα είκοσι του χρόνια, έγινε παγκόσμια γνωστός με τους Taste, συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1966 από τον ίδιο και τους Τζον Γουίλσον και Ρότσαρντ ΜακΚράκεν. Κυκλοφόρησαν δυο lp's, τα Taste και On the boards και δυο ζωντανά άλμπουμ, τα Live at Montreux και Live at the Isle of Wight), ενώ συμμετείχαν σε μερικά απ' τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ της εποχής όπως και περιόδευσαν στην Αμερική.

Οι Taste διαλύθηκαν το 1970 κι ο Ρόρυ ξεκίνησε την προσωπική του καριέρα του μαζί με άλλους μουσικούς, όπως ο μπασσίστας Τζέρι Μακαβόι, με τον οποίο θα συνεργαζόταν για το μεγαλύτερο μέρος της και με τον ντράμερ Γουίλγκαρ Κάμπελ. Το 1971 πρωτοεμφανίστηκε στην προσωπική του δισκογραφία μ' τον δίσκο που έφερε ως τίτλο τ' όνομά του. Ο δίσκος αυτός έφτασε στο Νο 40 της Βρετανίας, ενώ παράλληλα άρχισε να περιοδεύει στην Ευρώπη και στην Αμερική, συναυλιακή δραστηριότητα που θα εξακολουθούσε έως και το τέλος της ζωής του. Η κυκλοφορία με τις ηχογραφήσεις από την ευρωπαϊκή περιοδεία του 1972, με τίτλο Live In Europe γνώρισε μεγάλη επιτυχία, όπως κι εκείνη στην Ιρλανδία του 1973-74, με τίτλο Irish Tour '74 η οποία μεταφέρθηκε, με τον ομώνυμο τίτλο, κινηματογραφικά ταινία από το σκηνοθέτη Τόνυ Πάλμερ, σε ταινία. Το 1972, ο Ρόρυ συμμετείχε στην ηχογράφηση των "London Sessions" των Μάντι Γουότερς και Τζέρι Λι Λιούις. Ο Γουότερς τον κάλεσε ξανά το 1974, για τις ανάγκες της ηχογράφησης του London Revisited.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια σειρά επιτυχημένων δίσκων. Το 1975 υπέγραψε συμβόλαιο με την Chrysalis, κυκλοφορώντας την αμέσως επόμενη χρονιά το "Calling Card", ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος δίσκος του, σε παραγωγή του μπασίστα των Deep Purple, Ρότζερ Γκλόβερ. Η κυκλοφορία αυτή όμως, όπως και η συνέχεια της καριέρας του, επισκιάστηκε από την επερχόμενη έκρηξη του πανκ, γεγονός όμως το οποίο δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να κυκλοφορήσει πολύ καλούς δίσκους, όπως τα Top Priority και Photo Finish.

Ενώ ο Ρόρυ συνέχισε να εμφανίζεται ζωντανά σε όλο τον κόσμο, οι δισκογραφικές παρουσίες του έγιναν αραιότερες κατά τη δεκαετία του '80. Στις 12 Σεπτέμβρη του 1981 εμφανίστηκε στην Ελλάδα, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η συναυλία, μια απ' τις πρώτες εμφανίσεις ξένων καλλιτεχνών που συνέβησαν στη χώρα, είχε 40.000 θεατές και συνοδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια, από τη Φιλαδέλφεια έως τον Περισσό, με τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την περιγραφή του Ρόρυ: Ήμασταν βρεγμένοι, τα μάτια μας δάκρυζαν κι όλοι φοβηθήκαμε. Η συναυλία από μόνη της ήταν καταπληκτική. Αλλά ήταν επικίνδυνη. Απλά δεν ήθελα να πεθάνω σ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω καν τι συνέβαινε.... Την επόμενη μέρα, ο τύπος κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδα και τίτλους όπως "Κάηκε ή Νέα Φιλαδέλφεια από τους ροκάδες". Η συναυλία αργότερα κυκλοφόρησε σε bootleg έκδοση με τον τίτλο Live in Athens.

Το 1985, ο Ρόρυ ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρεία, Capo records, μέσω της οποίας κυκλοφόρησε δυο ακόμα δίσκους. Η υγεία του στα τέλη της δεκαετίας είχε αρχίσει να κλονίζεται, γεγονός όμως που δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να εμφανίζεται ζωντανά, ακόμα και λίγο πριν την κατάληξή του. Η τελευταία του εμφάνιση συνέβη στις 10 Ιανουαρίου 1995, στο Nighttown-theatre, στην Ολλανδία Τον Απρίλιο, λόγω των χρόνιων προβλημάτων του με το αλκοόλ, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος στο στο King's Hospital του Λονδίνου. Έπειτα από επιπλοκές, κατέληξε στις 14 Ιουνίου του 1995. Η σωρός του βρίσκεται στο κοιμητήριο Saint Oliver, στο Κορκ της Ιρλανδίας. Ο τάφος του κοσμείται από πέντε χρυσές ακτίνες, μια εκ των οποίων φέρει το ακριβές μήκος και τα τάστα της Fender του.
Ο Ρόρυ Γκάλαχερ θεωρείται ένας απ' τους κορυφαίους κιθαρίστες της λευκής μπλουζ μουσικής, τόσο για τα ζωηρά του σόλο και τις καινοτόμες ιδέες στη σύνθεση, όσο και για το πάθος και τη δεξιοτεχνία της τραγουδιστικής του ερμηνείας. Πολλοί σύγχρονοι κιθαρίστες της ροκ και της μπλουζ τον θεωρούν ως την κύρια επιρροή τους. Ακόμα, θεωρείται μια από τις πιο σεμνές και συνεπείς παρουσίες της ροκ μουσικής. Χαρακτηριστικό παρουσιάζεται το εξής γεγονός: Το 1976, το τραγούδι του Edged In Blue είχε γίνει πολύ δημοφιλές στην Αμερική και η αποσπασματική κυκλοφορία του ως single θεωρείτο σίγουρο ότι θα χάριζε ακόμα πλατύτερη επιτυχία στο δημιουργό της. Ο Ρόρυ αρνήθηκε να το κυκλοφορήσει σαν single, αντιμετωπίζοντας τη δισκογραφική του δουλειά Calling Card ως αδιάσπαστο και ενιαίο σύνολο. Το 1974 επίσης, αρνήθηκε πρόταση να εισχωρήσει στους Rolling Stones καθώς πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με την αντίληψή του για τη μουσική. Συμμετείχε όμως σε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μπλουζ, όπως οι Μάντι Γουότερς, Άλμπερτ Κόλινς, Τζέρι Λι Λιούις, Λόνι Ντόνεγκαν και Αλέξις Κόρνερ. Καθ' όλη τη διάρκεια της μουσικής του διαδρομής, δε σταμάτησε να τοποθετεί πάνω απ' όλα, ακόμα και από την προσωπική του ζωή και την υγεία του, εκείνο που θεωρούσε ότι τον ολοκλήρωνε ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο: την αγάπη του για τα μπλουζ και το πάθος του να παίζει μουσική.

Rory Gallagher (1971)
Deuce (1971)
Live In Europe (1972)
Blueprint (1973)
Tattoo (1973)
BBC Sessions (1974)
Irish Tour '74 (1974)
Against The Grain (1975)
Calling Card (1976)
Photo - Finish (1978)
Top Priority (1979)
Stage Struck (1980)
Jinx (1982)
Defender (1987)
Fresh Evidence (1990)
BBC Sessions (1999)
Let's Go To Work (2001)
Wheels within wheels (μετά θάνατο) - 2003
http://el.wikipedia.org/wiki/Ρόρυ_Γκάλαχερ

Γ ΣΕΦΕΡΗΣ "Πρωί"

Γ ΣΕΦΕΡΗΣ "Πρωί"

Ἄνοιξε τὰ μάτια καὶ ξεδίπλωσε
τὸ μαῦρο πανὶ πλατιὰ καὶ τέντωσέ το
ἄνοιξε τὰ μάτια καλὰ στύλωσε τὰ μάτια
προσηλώσου προσηλώσου τώρα ξέρεις
πὼς τὸ μαῦρο πανὶ ξεδιπλώνεται
ὄχι μέσα στὸν ὕπνο μήτε μέσα στὸ νερὸ
μήτε σὰν πέφτουνε τὰ βλέφαρα ρυτιδωμένα
καὶ βουλιάζουνε λοξὰ σὰν κοχύλια,
τώρα ξέρεις πὼς τὸ μαῦρο δέρμα τοῦ τυμπάνου
σκεπάζει ὁλόκληρο τὸν ὁρίζοντά σου
ὅταν ἀνοίξεις τὰ μάτια ξεκούραστος, ἔτσι.
Ἀνάμεσα στὴν ἰσημερία τῆς ἄνοιξης καὶ τὴν ἰσημερία
τοῦ φθινοπώρου
ἐδῶ εἶναι τὰ τρεχάμενα νερὰ ἐδῶ εἶναι ὁ κῆπος
ἐδῶ βουίζουν οἱ μέλισσες μὲς στὰ κλωνάρια
καὶ κουδουνίζουνε στ᾿ αὐτιὰ ἑνὸς βρέφους
καὶ ὁ ἥλιος νά! καὶ τὰ πουλιὰ τοῦ παραδείσου
ἕνας μεγάλος ἥλιος πιὸ μεγάλος ἀπ᾿ τὸ φῶς.

Καλιτσούνια με σπανάκι και μυζήθρα

Καλιτσούνια με σπανάκι και μυζήθρα
Bαθμολογία:
       
19 ψήφοι
Προστέθηκε από , 28.02.09 

Περιγραφή

Παραδοσιακή χανιώτικη συνταγή για (αλμυρά) καλιτσούνια. Φτιάχνονται συνήθως το Πάσχα αλλά και όλο το χρόνο γίνονται ανάρπαστα είτε σκέτα με χόρτα, είτε με μυζήθρα, τηγανιτά ή φούρνου, όπως και να'ναι είναι πεντανόστιμα!!!!
https://img-global.cpcdn.com/021_recipes/78b7c1577773d9728e487cfeb72e59c6/664x470cq70/photo.jpg

    Τι χρειαζόμαστε:

    Για τη ζύμη
    • 1 κουταλάκι αλάτι
    • 1/2 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
    • 1 ποτήρι νερό χλιαρό
    • αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει για μιά μαλακή ζύμη
    Για τη γέμιση
    • 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
    • 1/2 κιλό μυζήθρα ή αθότυρο
    • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • δυόσμο, μάραθο
    • αλάτι, πιπέρι
    • λίγο λάδι
    Για το άλειμμα
    • 1 αυγό χτυπημένο με ελάχιστο νερό
    • σησάμι
    Στα γρήγορα
    Κατηγορία
    Εποχιακά
    Μέθοδος
    Διατροφή












    Φτιάχνει
    50 περίπου

    Πως το κάνουμε:

    Διαβάστε περισότερο: Καλιτσούνια με σπανάκι και μυζήθρα http://www.https://img-global.cpcdn.com/021_recipes/78b7c1577773d9728e487cfeb72e59c6/664x470cq70/photo.jpgsintagespareas.gr/sintages/kalitsounia-me-spanaki-kai-mizithra.html#ixzz23FJA7Wy9https://img-global.cpcdn.com/021_recipes/78b7c1577773d9728e487cfeb72e59c6/664x470cq70/photo.jpg

    Οι παραδοσιακοί «Μάρτηδες»


    martishttp://mikros-romios.gr/3653/martides/

    Οι παραδοσιακοί «Μάρτηδες»

    Ο ήλιος του Μαρτίου θεωρείται κατεξοχήν καυστικός γιατί μαυρίζει το πρόσωπο ή προκαλεί στίγματα. Το γεγονός δεν άφησε ασχολίαστο η λαϊκή παράδοση: «Οπόχει κόρη ακριβή, τον Μάρτην ήλιος μην την δει» ή «Του Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε μήνες δεν ξεβάφει». Είναι δε εντυπωσιακό ότι ακόμη και στις μέρες μας συνεχίζεται ένα παμπάλαιο έθιμο που έμεινε γνωστό ως «Μάρτηδες». Για να αποτραπούν οι επιπτώσεις του ήλιου πάνω στο δέρμα του προσώπου, οι γυναίκες του λαού έδεναν στους καρπούς των χεριών τους και στους καρπούς των παιδιών τους –κυρίως των κοριτσιών– κλώσματα από κόκκινες ή χρυσές και λευκές κλωστές, τους «Μάρτηδες». Άλλοι τους πέταγαν όταν εμφανίζονταν τα πρώτα χελιδόνια, άλλοι στις φωτιές, κάθε τόπος τα δικά του.
    Γενικότερα ο άστατος καιρός του Μάρτη και οι απότομες μεταβολές του έχουν χαραχτεί στην καθημερινότητα όχι μόνον του ελληνικού, αλλά σχεδόν όλων των λαών του κόσμου. Ιδιαίτερα οι τελευταίες ημέρες του, που επιφυλάσσουν απρόοπτα. Γνωστή δε η παράδοση για τη γριά, η οποία στα τέλη Μάρτη καυχήθηκε ότι δεν τον φοβάται πλέον και τον λοιδόρησε. Αλλά ο Μάρτης την τιμώρησε. Δανείστηκε μια μέρα από τον Φεβρουάριο και την μαρμάρωσε. Ίσως από τότε ο Φλεβάρης να έμεινε κουτσός. Ίσως στην παράδοση αυτή να οφείλεται το γεγονός ότι οι τελευταίες ημέρες του Μαρτίου ονομάζονται και «μέρες της γριάς».
    Ακόμη και ένα είδος ανοιξιάτικων καλάντων σώζονταν στη χώρα μας μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Παιδιά τριγυρνούσαν τα σπίτια γιορτάζοντας την επάνοδο της άνοιξης. Τραγουδούσαν περιμένοντας από τις οικοδέσποινες κάποιο κέρμα. Ένα αβγό ή άλλο φιλοδώρημα. Κρατούσαν στα χέρια στεφάνια, πάνω στα οποία περιστρεφόταν ένα υποκινούμενο ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού.

    Σονέτο του γλυκού παραπόνου


    Σονέτο του γλυκού παραπόνου – Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα

    Φοβάμαι μη χάσω το θαύμα
    των αγαλμάτινων ματιών σου και τη μελωδία
    που μου αποθέτει τη νύχτα στο μάγουλο
    το μοναχικό ρόδο της ανάσας σου
     

    Πονώ που είμαι σε τούτη την όχθη
    κορμός δίχως κλαδιά μα πιότερο λυπάμαι
    που δεν έχω τον ανθό, πόλφο ή πηλό
    για το σκουλήκι του μαρτυρίου μου.

    Αν είσαι εσύ ο κρυμμένος μου θησαυρός
    αν είσαι εσύ ο σταυρός και ο υγρός μου πόνος,
    αν ειμαι το σκυλί της αρχοντιάς σου
    μη με αφήσεις να χάσω ό,τι έχω κερδίσει

    και στόλισε τα νερά του ποταμού σου
    με φύλλα από το φρενοκρουσμένο μου φθινόπωρο.

    Aπό τον τοίχο της φίλης Μαρίας Μαρινάκου ( Maria Marinakou|)

    Το μόνο που ζητώ


    ΝΤ. Χ. ΛΩΡΕΝΣ (11 September 1885 – 2 March 1930)

    Το μόνο που ζητώ

    Το μόνο που ζητώ από μια γυναίκα είναι να νιώσει τρυφερά για μένα
    όταν και μένα η καρδιά μου κτυπήσει τρυφερά γι’ αυτήν,
    να γεννηθεί ανάμεσά μας ένα απαλό, απαλό τρεμούλιασμα
    σα σιωπηλές καμπάνες.
    Είναι το μόνο που ζητώ.
    Με κούρασαν τόσο οι βίαιες γυναίκες που απαιτούν ν’ αγαπηθούν
    δίχως να υπάρχει ίχνος αγάπης μέσα τους (μετάφραση: Ολυμπία Καράγιωργα)

    Great !!!

    Μίριαμ Μακέμπα στην Google

    http://www.madata.gr/diafora/technology/258618.html

    Μίριαμ Μακέμπα στην Google για τα 81α γενέθλια

    04 Μαρτίου 2013 | 06:213271 α- α+
    Μίριαμ Μακέμπα στην Google για τα 81α γενέθλια




    Μία μεγάλη Νοτιοαφρικανή τραγουδίστρια η  Μίριαμ Μακέμπα ή αλλιώς η Μάμα Άφρικα, τιμάται σήμερα από την Google με ένα doodle που απεικονίζει την ίδια να τραγουδά.
    Η Μάμα Άφρικα, υπέρμαχος των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεννήθηκε σαν σήμερα 4 Μαρτίου, πριν ακριβώς 81 χρόνια στο Γιοχάνεσμπουργκ.
    Το 1960, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, το καθεστώς του απαρχάιντ, είχε απαγορεύσει τη μουσική της και την είχε καταδικάσει σε 31 χρόνια εξορίας. Ακυρώθηκε το διαβατήριό της για να αποτρέψει την επιστροφή της στο σπίτι της από τα ταξίδια της στο εξωτερικό καθώς κρίθηκε πολύ επικίνδυνο και επαναστατικό το έργο της το οποίο προωθούσε την εξέγερση των Αφρικανών.
    Επέστρεψε στη Νότια Αφρική μετά την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα το 1990.
    Τραγούδησε αρχικά τζαζ, αλλά αργότερα έγινε υπέρμαχος της μουσικής που έγινε γνωστή ως "world music".

    Το 1962, τραγούδησε στο πάρτι γενεθλίων του Πρόεδρου John F Kennedy.

    Η Makeba πέθανε στην Ιταλία το 2008, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης για τον Roberto Saviano, ο οποίος ζει κυνηγημένος μετά από τις αποκαλύψεις του για τις δραστηριότητες της ναπολιτάνικης μαφίας, της Καμόρα.

    Σήμερα...4/3

    Αποτέλεσμα εικόνας για λουλουδια
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

    20 θεατρικές παραστάσεις

    Πάμε θέατρο: 20 θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις τη φετινή σεζόν


    Τα μυρμήγκια
    Πέμη Ζούνη και Κώστας Φιλλίπογλου στο προκλητικό έργο του Θ.Τριαρίδη!
    facebook.com/OLVIO
    Είτε προτιμάς την κωμωδία είτε το δράμα, φέτος δεν θα μείνεις παραπονεμένος, αφού οι καλές θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις είναι πολλές. Το Cosmo.gr σού προτείνει είκοσι.
    Γυναίκα από σύμπτωση (του Ντάριο Φο)
    Η Μάρω Κοντού υποδύεται τη βασίλισσα Ελισάβετ Α’, "μια γυναίκα από σύμπτωση", όπως τη χαρακτηρίζει ο Ντάριο Φο στο καυστικό θεατρικό έργο του, που ανεβαίνει στο Αγγέλων Βήμα σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου.
    Παίζουν: Μάρω Κοντού, Μαρία Αντουλινάκη, Δημήτρης Λιόλιος, Βασίλης Ξενικάκης, Γιώργος Παράσχος και Δημήτρης Καμπόλης.
    Info
    Πού: Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, Αθήνα, τηλ 210 5242211)
    Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη 19:00, Σάββατο & Κυριακή 20:00
    Εισιτήρια: 10€

     
    Η μαμά μου ποτέ δεν πεθαίνει (της Κλερ Καστιγιόν)
    Έντεκα γυναίκες, διαφορετικής ηλικίας, κατάστασης, διανοητικού επιπέδου, κοινωνικής και οικονομικής θέσης, αφηγούνται ιστορίες που αφορούν τις μάνες ή τις κόρες τους, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καρατζιά. Για τις γυναίκες, ο δεσμός μητέρας-κόρης είναι καθοριστικός, είτε αβάσταχτος είτε ευλογημένος. Στην πρωταρχική του δομή, αναζητείται η αγάπη. Οι ιστορίες της Claire Castillon απέχουν πολύ από την ειδυλλιακή εικόνα της μητρότητας. Παρουσιάζουν μητέρες τρωτές, γεμάτες ανασφάλειες και τραύματα, τα οποία νομοτελειακά προβάλλονται πάνω στις κόρες τους, που σημαδεύονται από τις συμπεριφορές αυτές και τις κληροδοτούν στις δικές τους κόρες.
    Παίζουν: Νίκη Αναστασίου, Κική Μαυρίδου, Ιωάννα Πηλιχού, Ειρήνη Σταματίου, Γιάννα Σταυράκη, Αθηνά Τσιλύρα
    Info
    Πού: Πολυχώρος Πολιτισμού Vault Theatre Plus (Μελενίκου 26 , Βοτανικός, Αθήνα-Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός, τηλ. 210 3302348 & 6983863324)
    Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 18:15
    Εισιτήρια: Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:15μ και Κυριακή στις 18:15

     
    Χάρτινα λουλούδια (του Έγκον Γουλφ)
    Το εξαιρετικό έργο του Χιλιανού συγγραφέα μεταφέρεται στο θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. Μια σκληρή και ταυτόχρονα ποιητική εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης που αναζητά, διεκδικεί, ικετεύει και κατατροπώνει στον αγώνα για αγάπη, αποδοχή, επιβολή και κυριαρχία.
    Παίζουν: Κατερίνα Λέχου, Άρης Σερβετάλης
    Info
    Πού: Θέατρο Ιλίσια (Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα, τηλ. 210 7210045)
    Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη 21:15
    Εισιτήρια: 16€, φοιτητικό - ανέργων 12€

     
    Τερέζα Ρακέν (του Εμίλ Ζολά)
    Η Τερέζα, είναι χρόνια παντρεμένη με τον ασθενικό Καμίγ. Μένουν στο Παρίσι μαζί με τη μητέρα του, την κυρία Ρακέν, και συντηρούν ένα μαγαζί. Σε μια από τις καθιερωμένες συγκεντρώσεις για ντόμινο, στο σπίτι των Ρακέν, εμφανίζεται ένας παλιός φίλος του Καμίγ, ο ζωγράφος Λωράν. Ένα άγριο πάθος γεννιέται ανάμεσα στην Τερέζα και τον Λωράν που οδηγεί στη δολοφονία του συζύγου της. Οι δύο εραστές ξεφεύγουν από τη  δικαιοσύνη και κατορθώνουν να παντρευτούν με τις ευλογίες της μητέρας του νεκρού. Δεν θα γλιτώσουν όμως από τη συνείδησή τους. Το έργο σκηνοθετεί η Αθανασία Καραγιαννοπούλου.
    Παίζουν: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Αλίκη Αλεξανδράκη.
    Info
    Πού: Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" - Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, τηλ. 210 3228706)
    Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο 18.15 & 21:15, Τετάρτη, Πέμπτη & Κυριακή 20:00
    Εισιτήρια: 20€, φοιτητικό 15€ (Σάβ.& Κυρ.), 10€ (Τετ. & Σαβ. απόγευμα), νεανικό (κάτω των 25 ετών) 10€

     
    Ένας υπηρέτης με δύο αφεντικά (του Κάρλο Γκολντόνι)
    Διασκευή του κλασικού κωμικού έργου του Γκολντόνι (περισσότερο γνωστό ως "Υπηρέτης δύο αφεντάδων"), σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, που εκτυλίσσεται στο περιβάλλον της ιταλικής μαφίας των δεκαετιών του '50 και του '60.
    Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Τάκης Παπαματθαίου, Άννα Μονογιού, Χρήστος Σιμαρδάνης, Σπύρος Μπιμπίλας, Πάνος Βλάχος, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου.
    Info
    Πού: Θέατρο Μουσούρη (Πλ. Καρύτση, Αθήνα, τηλ 210 3310936)
    Παραστάσεις: Τετάρτη & Σάββατο 18:00 (λαϊκή), Πέμπτη - Κυριακή 21:00,
    Εισιτήρια: 22€, 20€, λαϊκή 16€, φοιτητικό, άνεργοι, άνω των 65 ετών και μέχρι 26 ετών 14€

     
    Πήρε τη ζωή της στα χέρια της (του Βασίλη Κατσικονούρη)
    Μετά την περσινή επιτυχία, η παράσταση επιστρέφει στην Αίθουσα "Ιφιγένεια" του Ελληνικού Κόσμου. Οι κωμικοτραγικές συγκρούσεις,  οι αλήθειες που τολμούμε να πούμε στους άλλους αλλά κρύβουμε καλά από τον εαυτό μας, το παιχνίδι του "φαίνεσθαι" και του "είναι", σχοινοβατούν ισορροπώντας άψογα ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, υπακούοντας στις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Παλούμπη.
    Παίζουν: Υρώ Μανέ, Κρατερός Κατσούλης, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Σολωμού
    Info
    Πού: Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 2540000)
    Παραστάσεις: Πέμπτη & Κυριακή 19:30, Παρασκευή & Σάββατο 21:15
    Εισιτήρια: 15€, φοιτητικό - ανέργων 10€

     
    Chicago (των Φρεντ Εμπ και Μπομπ Φάσι)
    Αν σου αρέσουν τα μιούζικαλ θα το λατρέψεις. Η παράσταση που στο Broadway κέρδισε 6 βραβεία Tony, 2 βραβεία Olivier, 5 βραβεία Κριτικών (Drama Desk Awards), αλλά και το βραβείο Grammy για το καλύτερο Musical Album το 1998, πραγματοποιώντας συνολικά 6.472 παραστάσεις, ανεβαίνει σε απόδοση και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού.
    Παίζουν: Σμαράγδα Καρύδη, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αντώνης Λουδάρος και σε ρόλο-έκπληξη η Μαρινέλλα.
    Info
    Πού: Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, τηλ. 210 3213100)
    Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 21:00
    Εισιτήρια: €50, 40, 35, 30, 25, 20, 15, φοιτητικό 20€, ανέργων 15€

     
    Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Παπαχαραλάμπους (της Δήμητρας Παπαχαραλάμπους)
    Μετά τη "θεραπεία" της "σεξουαλικής ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαΐδη", η Δήμητρα Παπαδοπούλου καταπιάνεται με ένα άλλο ζευγάρι: τον κύριο και την κυρία Παπαχαραλάμπους. Σεξολόγος παραμένει σταθερά ο Γιάννης Ζουγανέλης, όπως άλλωστε και το concept του έργου, όπου οι θεατές συμμετέχουν ενεργά στη "θεραπευτική" διαδικασία, που υπόσχεται πολύ γέλιο, με τη σκηνοθετική σφραγίδα της Δήμητρας Παπαδοπούλου.
    Παίζουν: Γιάννης Ζουγανέλης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Τζόυς Ευείδη.
    Info
    Πού: Θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη, τηλ. 210 8673945)
    Παραστάσεις: Σάββατο 18:00 & 21:15, Τετάρτη & Κυριακή 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή 21:15
    Εισιτήρια: 19€, φοιτητικό 16€

     
    Ο Συμβολαιογράφος (του Νίκου Βασιλειάδη)
    Ο απολαυστικός κωμικοτραγικός μονόλογος της Ερασμίας (την οποία υποδύεται η Υρώ Μανέ), μιας γυναίκας που έμεινε χήρα πολύ νέα, στα 22 της χρόνια και παρέμεινε εγκλωβισμένη σε μια ζωή που δεν της άρεσε στην ελληνική επαρχία. Η παράσταση ανεβαίνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου.
    Info
    Πού: Θέατρο "Eν Αθήναις" (Ιάκχου 19, Γκάζι, Τηλ. 2103425170)
    Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη 21:15 (μέχρι το τέλος Νοεμβρίου)
    Εισιτήρια: 15€, μειωμένο 10€

     
    Ο Αλέκος βγήκε απ' τον παράδεισο
    Τραγούδια και σπάνιες διηγήσεις του αξέχαστου Αλέκου Σακελλάριου συνθέτουν μια παράσταση - ορόσημο για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μαλισσόβας.
    Παίζουν: Χριστίνα Αλεξανιάν, Άγγελος Μπούρος
    Info
    Πού: Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, Αθήνα, τηλ. 210 5242211)
    Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη 21:15
    Εισιτήρια: 20€, φοιτητικό 15€ (με ένα ποτήρι κρασί)


     
    Μια τρελή, τρελή  σαραντάρα (των Αλέκου Σακελλάριου και  Χρήστου Γιαννακόπουλου)
    Μπορεί η  εκρηκτική Τζένη Πετρομιχάλη (Βίκυ Σταυροπούλου) να πάτησε τα σαράντα, αλλά αρνείται να συμβιβαστεί με τον τρόπο ζωής που της προτείνουν τα αδέλφια της, τα οποία προσπαθούν να την παντρέψουν για να την αποκαταστήσουν. Η ανεπανάληπτη κωμωδία που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στον ελληνικό κινηματογράφο, μεταφέρεται στο θέατρο σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη.
    Παίζουν: Βίκυ Σταυροπούλου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Ελένη Κρίτα, Βάσω Γουλιελμάκη, Στράτος Χρήστου,  Κωνσταντίνος Κακούρης,  Γιώργος Δεπάστας και Νεφέλη Ορφανού. σκηνοθετεί ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης.
    Info
    Πού: Μικρό Πάλλας (Αμερικής 2 & Στοά Σπυρομήλιου, Αθήνα, τηλ. 210 3210025)
    Παραστάσεις: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 (λαϊκή) & 21:00, Κυριακή 18:00 & 21:00
    Εισιτήρια: 20€, λαϊκή 17€, φοιτητικό 15€, ανέργων 10€ (απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας)

     
    Όθων και Ποθούλα (του Άκη Δήμου)
    Ένας άλλοτε οικονομικά ισχυρός βιοτέχνης πτωχεύει και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη μεζονέτα του στα βόρεια προάστια και να εγκατασταθεί με τη γυναίκα του στο προικώο της στο Κουκάκι. Έτσι, ο Όθων Μολοχάνθης και η σύζυγός του Δωδώνη θα βρεθούν να συγκατοικούν με την Ποθούλα Ραρράκου. Σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής.
    Παίζουν: Σταμάτης Φασουλής, Σοφία Φιλιππίδου, Θανάσης Αλευράς, Σοφία Φαραζή, Κωνσταντίνος Καρβέλης και σε ρόλο-έκπληξη η Βέρα Κρούσκα.
    Info
    Πού: Θέατρο "Δημήτρης Χορν" (Αμερικής 10, Αθήνα, τηλ. 210 3612500)
    Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο 21:15, Κυριακή 18:30

     
    Το Κοροϊδάκι της Δεσποινίδος (των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη)
    Η ταινία που αγαπήσαμε βλέποντάς την στην ελληνική τηλεόραση με πρωταγωνιστές τον Ντίνο Ηλιόπουλο και την Τζένη Καρέζη, μεταφέρεται στο θέατρο, με τον Σπύρο Παπαδόπουλο στο ρόλο του αφελή πλην τίμιου υπαλληλάκου, την Κατερίνα Παπουτσάκη στο ρόλο της κακομαθημένης κόρης, κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Πέτρου Ζούλια.
    Info
    Πού: Θέατρο "Αλέκος Αλεξανδράκης" (Κυψέλης 54, Κυψέλη, τηλ. 210 8827000)
    Παραστάσεις: Τετάρτη & Πέμπτη 19:00 (λαϊκή), Σάββατο & Κυριακή 18:00, Παρασκευή  & Κυριακή: 21:00
    Εισιτήρια: 18€, φοιτητικό 15€, παιδικό 12€
     
    Cuba libre (του Νίλο Κρους) 
    Η δραματική ιστορία δυο αδερφών στην Αβάνα του 1991 που ανακαλύπτουν τα ιδεώδη της επανάστασης, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή.
    Παίζουν: Παναγιώτα Βλαντή, Αργύρης Γκαγκάνης, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Αντώνης Καρυστινός.
    Info
    Πού: Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, Αθήνα, τηλ 210 5242211)
    Παραστάσεις: Τετάρτη 18.30, Πέμπτη-Παρασκευή 20.00, Σάββατο 17.30
    Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10 ευρώ

     
    Γυάλινος Κόσμος (του Τένεσι Ουίλιαμς)
    Το δραματικό αυτοβιογραφικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς για την θυματοποιημένη αδερφή του και τη δεσποτική μητέρα του. Η δραματική διάσταση του έργου αμβλύνεται και παίρνει κωμικοτραγική χροιά κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες της Κατερίνας Ευαγγελάτου.
    Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Αντίνοος Αλμπάνης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Αμαλία Νίνου.
    Info
    Πού: Θέατρο Δημήτρης Χορν (Αμερικής 10, Αθήνα, τηλ. 210 3612500)
    Παραστάσεις: Τετάρτη 18.45 (λαϊκή), Παρασκευή 21.15, Σάββατο18.45, Κυριακή 21.15. Από τις 11 Ιανουαρίου 2012 το πρόγραμμα αλλάζει ως εξής: Τετάρτη & Κυριακή 20.00, Πέμπτη 21.00 (λαϊκή), Παρασκευή: 21.00 &  Σάββατο: 21.00
    Εισιτήρια: Πλατεία 22€, εξώστης 20€, ομαδικό18€, λαϊκή 18€, φοιτητικό: 15€

     
    Το Καβούκι του Ελέφαντα (του Ετιέν Λεπάζ)
    Μια μονομαχία δύο ανδρών χωρίς έλεος: ο ένας, μεσήλικας, στην άνεση του σπιτιού του, ο άλλος, ο νεότερος, εισβολέας αυτοπροσκαλείται ενώ μαίνεται μια καταιγίδα. Το έργο που σκηνοθετεί η Τατιάνα Λύγαρη πραγματεύεται μεταξύ άλλων τις κοινωνικές ανισότητες, την πάλη των τάξεων, τον ατομικισμό και το φόβο του άλλου σε μια κοινωνία που φαίνεται να κοιμάται.
    Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Άρης Τσαμπαλίακας
    Info
    Πού: Αμαξοστοιχία-θέατρο "Το Τρένο στο Ρουφ (Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, προαστιακός Ρουφ, τηλ. 210 5298922)
    Παραστάσεις: Πέμπτη έως Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00
    Εισιτήρια: Ολόκληρο 18€, φοιτητικό 12€

     
    Μόλλυ Σουήνη (του Μπράιαν Φρίελ)
    Ένα δραματικό (αλλά καθόλου μελοδραματικό) ταξίδι αυτογνωσίας με αφορμή την ιστορία της τυφλής Μόλλυ, η οποία βρίσκει την όρασή της ύστερα από 35 χρόνια. Μέσα από τις προσωπικές της αφηγήσεις ζωντανεύουν οι στιγμές του παρελθόντος, αποκαλύπτοντας τις υπαρξιακές διαδρομές των τριών πρωταγωνιστών. Σκηνοθετεί ο Κοραής Δαμάτης.
    Παίζουν: Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης
    Info
    Πού: Θέατρο "Άνεσις" (Κηφισίας 14, Αμπελόκηπο, τηλ. 210 7488881)
    Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη 21:00 (Από 19 Νοεμβρίου)
    Εισιτήρια: 13€

     
    Ρόζα (του Παναγιώτη Μέντη)
    Η περιπετειώδης ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ, μιας από τις σημαντικότερες γυναίκες στην ελληνική λαϊκή μουσική σκηνή, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα. Κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούγονται, με συνοδεία πιάνου, γνωστά τραγούδια της σπουδαίας ερμηνεύτριας.
    Παίζει: Μαίρη Ραζή
    Info
    Πού: Θέατρο Πρόβα (Ηπείρου 39 & Aχαρνών, Αθήνα, 210 8818326)
    Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:30
    Εισιτήρια: 15€, μειωμένο 10€

     
    Αχ, αυτά τα φαντάσματα (του Εντουάρντο Ντε Φιλίπο)
    Μια βαθιά ανθρώπινη κωμωδία που εκτυλίσσεται σε ένα "στοιχειωμένο" μέγαρο στη Νάπολη και διακωμωδεί τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το χρήμα είναι η μοναδική λύση για όλα τα προβλήματα στη ζωή, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Κακλέα.
    Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Αρης Σερβετάλης, Φαίη Ξυλά, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Μαρία Κωνσταντάκη, Αγορίτσα Οικονόμου, Κίμωνας Φιορέτος, Μένη Κωνσταντινίδου, Βαγγέλης Ρωμνιός.
    Info
    Πού: Θέατρο Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7, Αθήνα, τηλ. 210 3221579)
    Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή 19:00, Σάββατο 18:00 (λαϊκή) & 21:00.
    Εισιτήρια: 20€, λαϊκή 16€, φοιτητικό 14€. Κάθε Πέμπτη το εισιτήριο κοστίζει 14€ για τους ανέργους και τους θεατές άνω των 65 ετών και κάτω των 26.
    Άγρια Δύση (του Θοδωρή Αθερίδη)
    Ένα  κρητικό γουέστερν που  εκτυλίσσεται στα Λιβανιάννα των Σφακίων. Μια οικογενειακή επιχείρηση, ένα ξενοδοχείο χωρίς πελάτες, χωρίς νερό, χωρίς τηλέφωνο λόγω της οικονομικής κρίσης δοκιμάζει τις αντοχές της σχέσης της μάνας (Ρένια Λουιζίδου) και των δίδυμων παιδιών της (Τζένη Θεωνά, Λευτέρης Ελευθερίου). Ένας παλιός έρωτας (Θοδωρής Αθερίδης) της μάνας θα κάνει την εμφάνισή του είκοσι πέντε χρόνια αργότερα και θα φέρει καινούργια προβλήματα πριν από τη λύση. Σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αθερίδης.
    Παίζουν:  Θοδωρής Αθερίδης, Ρένα Λουιζίδου, Λευτέρης Ελευθερίου και Τζένη Θεωνά.
    Info
    Πού: Θέατρο Αποθήκη (Σαρρή 40, Ψυρρή)
    Παραστάσεις: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη ως Κυριακή 21:00, Σάββατο (λαϊκή) & Κυριακή 21:00
    Εισιτήρια: 20€, λαϊκή 17€, φοιτητικό 15€, ανέργων 10€

    Δημοφιλείς αναρτήσεις