Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Πώς να τo στολίσετε ανάποδα


 Πώς να τo στολίσετε ανάποδα

Απο την Βαλεντίνη Πολίτη

Μια εκκεντρική μόδα έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στο χώρο της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης.

Τα ανάποδα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Είτε κρεμασμένα από την οροφή, είτε στηριζόμενα σε βάση, είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα.
Αν λοιπόν αποφασίσετε να στολίσετε ένα τέτοιο δέντρο στο χώρο σας, σίγουρα μερικές συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες.
 
Ιστορία

Αν και το ανάποδο χριστουγεννιάτικο δέντρο δείχνει exterme και μοντέρνο, η ιστορία του είναι πιο παλιά απ' ότι νομίζετε.
Τον 7ο αιώνα ο Άγιος Βονιφάτιος της δυτικής εκκλησίας , όντας μοναχός ταξίδεψε από την Αγγλία στην παγωμένη Γερμανία ώστε να διδάξει στους παγανιστές κατοίκους της περιοχής το λόγου του Θεού.

Θέλοντας να αποδώσει συμβολικά την Αγία Τριάδα, όρισε το έλατο σαν "δέντρο του Θεού", που είχε τριγωνικό (τριαδικό σχήμα).
Οι παγανιστές υιοθέτησαν αυτές τις απόψεις και μέχρι τον 12ο αιώνα στόλιζαν τα σπίτια τους με έλατα που τα κρεμούσαν ανάποδα σαν σύμβολο χριστιανισμού.

Αργότερα και μέχρι σήμερα παρόλο που ο στολισμός του έλατου παρέμεινε σαν έθιμο, κυριάρχησε η τάση που το ήθελε να στέκεται όρθιο με την κορφή του προς τον ουρανό δηλαδή προς τον Θεό.


Πλεονεκτήματα

Ανάποδα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν μπορείτε να βρείτε στην αγορά (τουλάχιστο όχι ακόμα), ενώ τεχνητό ανάποδο δέντρο υπάρχει σε δύο τύπους, κρεμαστό και με βάση.

Τα πλεονεκτήματα του ανάποδου χριστουγεννιάτικου δέντρου πέρα από την πρωτοτυπία, είναι η εξοικονόμηση χώρου, για να τοποθετήσετε περισσότερα πράγματα κάτω από το δέντρο αν πρόκειται για δέντρο με βάση και ή ασφάλεια αν πρόκειται για κρεμαστό, αφού δεν θα είναι εύκολα προσεγγίσιμο από μικρά παιδιά και ζώα που μπορεί να κυκλοφορούν στο σπίτι σας, ειδικά αν διαθέτετε ψιλοτάβανο χώρο.

Στολισμός

Μπορείτε να στολίσετε το ανάποδο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να διακοσμήσετε το δέντρο σε ένα απλό, αλλά κομψό στυλ. Τα περισσότερα ανάποδα χριστουγεννιάτικα δέντρα διαθέτουν ενσωματωμένα λαμπάκια.

Αν έχετε τέτοιο δέντρο οπωσδήποτε θα γλυτώσετε από μια δύσκολη διαδικασία. Αν όχι, τότε πρέπει να στερεώσετε καλά τα καλώδια ώστε τα λαμπάκια σας να μην πέφτουν ή να μην γέρνουν. Αγορά καρούλια με περίτεχνες χριστουγεννιάτικες κορδέλες. Σχηματίστε τόξα με τις κορδέλες που θα τα απλώσετε περιμετρικά στο δέντρο σας. Αυτό είναι απλό, καλαίσθητο, και κομψό στολίδι.

Μην αφήνετε τη βαρύτητα να σας ξεγελάσει. Ακόμη και αν το δέντρο είναι ανάποδα, τα στολίδια σας θα πρέπει να είναι κρεμασμένα με την σωστή πλευρά προς τα πάνω. Μπορείτε να στολίσετε το ανάποδο δέντρο σας όπως κάνατε συνήθως με τα κανονικά δέντρα. Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ξεκινήσετε το στολισμό από την κορυφή του δέντρου (που τώρα θα κοιτάζει προς τα κάτω) και να συνεχίσετε προς τα πάνω. έτσι ώστε να φαίνεται σαν να στολίσατε ένα κανονικό δέντρο ανάποδα!

Αυτό το είδος του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι ιδιαίτερα καλό για ένα πρόσωπο το οποίο έχει μια μεγάλη συλλογή από στολίδια. Τα στολίδια που είναι κρεμασμένα σε ένα ανάποδο χριστουγεννιάτικο δέντρο ξεχωρίζουν και δεν χάνονται ανάμεσα στα κλαδιά. Τα πιο λεπτομερή στολίδια θα δείχνουν ακόμα πιο όμορφα σε αυτό το είδος χριστουγεννιάτικου δέντρου. Αν επιλέξετε ένα κρεμαστό δέντρο στολίστε το σαν να είναι πολυέλαιος. Χρησιμοποιήστε κρυστάλλινα στολίδια, και μπάλες από γυαλί. Σκορπίστε λίγη χρυσόσκονη ανάμεσα στα κλαδιά για να προσθέσετε λίγη μαγεία.

Στολίστε το δέντρο σας με μεταξωτά λουλούδια ποϊνσέττιας (αλεξανδρινά). Τα περισσότερα καταστήματα χριστουγεννιάτικων ειδών διαθέτουν ωραιότατες τεχνητές ποϊνσέττιες σε κλαδιά ή σε μπουκέτα Αφαιρέστε τα λουλούδια της ποϊνσέττιας από τα μπουκέτα και τοποθετήστε τα πάνω στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας. Τοποθετήστε χρυσές και ασημένιες μπάλες γύρω γύρω από τα λουλούδια της ποϊνσέττιας. Οι τεχνητές ποϊνσέττιες διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων. Σας προτείνουμε να συνδυάσετε κόκκινες ποϊνσέττιες με χρυσές μπάλες και μπλε ποϊνσέττιες με ασημένιες μπάλες. Έτσι θα δώσετε μια κομψή και χαριτωμένη όψη στο ανάποδο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας.

Αφήστε το δέντρο να γίνει το επίκεντρο του δωματίου. Αν προσπαθήσετε να κάνετε εκκεντρική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σε όλο τον υπόλοιπο χώρο το αποτέλεσμα θα δείχνει υπερβολικό και δεν θα αρέσει. Δοκιμάστε οτιδήποτε απλό και κομψό, πετυχαίνοντας έτσι το εκπληκτικό σας δέντρο να αποσπά όλη την προσοχή.

noikokyra.gr

tips τα 5 καλύτερα tips ever!


To δέρμα σου σε "τραβάει" από το κρύο; 
Έχουμε τα 5 καλύτερα tips ever!

Αγαπώ τον Χειμώνα. Όμως, εγώ και η επιδερμίδα μου δεν έχουμε την ίδια άποψη. Η δεύτερη υποφέρει, έχει πάντα μια αίσθηση τραβήγματος, τσούζει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν είμαι η μόνη; Το υποψιάζομαι! Ευτυχώς, όμως, στο TLIFE έχουμε πάντα στο speed dial του κινητού μας τους καλύτερους ειδικούς. Κι ένα τηλεφώνημα στην Μάργκυ Καπελάρη, αισθητικό πολλών διάσημων ελληνίδων, είναι αρκετό για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους... και την επιδερμίδα μου στον δρόμο της ενυδάτωσης!

Τip no 1: μην πλένεις το πρόσωπό σου το πρωί!
Δεν μπορείς να ξεκινήσεις την μέρα σου χωρίς να ρίξεις νερό στο πρόσωπό σου; Νομίζω, καμία μας δεν μπορεί. Όμως, αν έχεις ξηρή επιδερμίδα ήρθε η ώρα να αλλάξεις συνήθειες. Με ένα βαμβάκι πέρασε σε όλο το πρόσωπό σου μια μη αλκοολούχα λοσιόν κι έπειτα άπλωσε την κρέμα σου. Εναλλακτικά, μπορείς να σπάσεις μια βιταμίνη Ε της Eviol (θα την βρεις στα φαρμακεία) και να την απλώσεις απευθείας πάνω στο πρόσωπο.

Tip no 2: επίλεξε το σωστό καθαριστικό προσώπου που ενυδατώνει ταυτόχρονα
Όπως η mini φούστα μπορεί να μην ταιριάζει σε μια γυναίκα με περισσότερα κιλάκια στα πόδια, έτσι και ένα gel δεν ταιριάζει στις ξηρές επιδερμίδες. Τι όμως πάει σε ποια; Η Μάρκγυ Καπελάρη μας βοηθά να επιλέξουμε το σωστό καθαριστικό που θα μας απαλλάξει από την αφυδάτωση.
- Ξηρή επιδερμίδα: Χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό που θα ενυδατώνει την επιδερμίδα όπως καθαρίζεται και μια λοσιόν μη αλκοολούχα. Υπάρχουν τέτοια προϊόντα στα φαρμακεία που δεν έχουν βάση το σαπούνι και έχουν μέσα ενυδατικούς παράγοντες όπως πανθενόλη ή NMF τα οποία είναι ιδανικά για τις ξηρές επιδερμίδες, καθαρίζουν σε βάθος και χρησιμοποιούνται μόνα τους χωρίς νερό. Επιπλέον, υπάρχουν και κάποιες άλλες ουσίες που δεν έχουν σαπούνι, είναι τα λεγόμενα Symdet καθαριστικά και καθαρίζουν την επιδερμίδα χωρίς να την ερεθίζουν.
- Μικτή επιδερμίδα: Προτίμησε αφρώδη καθαριστικά, πάντα απαλά.
- Λιπαρή επιδερμίδα: Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία επίλεξε gel καθαριστικά ή κάποια που έχουν μέσα και οξέα φρούτων. Τα τελευταία μπορούν να κάνουν απολέπιση στην επιφανειακή στοιβάδα της επιδερμίδας. Με την μορφή ενός τέτοιου gel έχουμε δύο σε ένα: αντιγήρανση και καθαρισμό.

Τip no 3: βάλε στο ντουλάπι σου την τέλεια κρέμα που δεν θα σε τραβάει!

Κι εδώ ισχύει ο κανόνας της... μίνι φούστας! Διάλεξε, λοιπόν, το τύπο της επιδερμίδας σου και άσε μας να σου πούμε τα υπόλοιπα...

- Πολύ ξηρή επιδερμίδα: κατά την διάρκεια του χειμώνα θα χρειαστεί να χρησιμοποιείς εκτός από την 24ωρη ενυδατική σου κρέμα κι ένα serum ενυδατικό κάτω από αυτό. Το serum αυτό μπορεί να βασίζεται για παράδειγμα στο υαλουρονικό. Το τελευταίο πρόκειται για ένα μόριο υδροσκοπικό, το οποίο όταν χρησιμοποιείται στα serum έχει την ικανότητα να "ρουφάει" νερό και να κρατάει νερό στο δέρμα. Όσον αφορά στην κρέμα σου, σίγουρα θα χρειαστείς μια πιο πλούσια ενυδατική που να περιέχει γλυκοζαμίνες (προσφέρουν αντιγήρανση και ενυδάτωση μαζί), μόρια σιλικόνης και μείγμα από έλαια.

- Μικτή επιδερμίδα: προτίμησε μια κρέμα με υαλουρονικό, βιταμίνη Α, ρετινόλη (ανανεώνει την επιδερμίδα) και lactobionics (αντιοξειδωτικά που ηρεμούν την φλεγμονή που προκαλείται από τον καιρό).

- Πολύ λιπαρή επιδερμίδα: Εδώ οι επιλογές σου είναι δύο. Μπορείς να διαλέξεις είτε μια κρέμα σε μορφή κρεμοτζέλ για να μας προσφέρει την ενυδάτωση ή μόνο του ένα serum.

Tip no 4: νερό και serum
Nα είσαι πάντα προσεκτική με την θερμοκρασία του νερού. Όλες μας θέλουμε να απολαύσουμε ένα καυτό ντους στο τέλος της ημέρας, ωστόσο το καυτό νερό αφυδατώνει. Το ίδιο συμβαίνει και με το κρύο! Πρότιμησε χλιαρές θερμοκρασίες και έχε πάντα στην τσάντα σου ένα ενυδατικό serum. Όταν νιώθεις την επιδερμίδα σου να σε τραβάει, άπλωσε το serum.

Tip no 5: μυστική (και μαγική) συνταγή ενυδατικής μάσκας! Στην αποκαλύπτουμε!


Την δοκίμασα ήδη κι έκτοτε την έχω συμπεριλάβει στα SOS του... beaute την Κυριακή! Τα βήματα είναι απλά κι εύκολα.

Σπιτικό peeling: Ανάμειξε σε ένα μπολ βρώμη και κεφίρ (ένα είδος γάλακτος που μπορείς να βρεις στα φαρμακεία, τα μεγάλα super market και τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων) και τρίψε το μείγμα στο πρόσωπό σου.

Home made μάσκα: Ανάμειξε δύο κουταλιές μέλι και δύο γιαούρτι και άπλωσέ την στο πρόσωπό σου για 10-15 λεπτά. Αν έχεις μικτή επιδερμίδα μπορείς απλώς να αφαιρέσεις με χλιαρό νερό. Αν η επιδερμίδα σου είναι ξηρή άπλωσε απευθείας στο δέρμα σου μια κάψουλα Eviol. Η αίσθηση που σου αφήνει δεν περιγράφεται γι' αυτό σου προτείνω ανεπιφύλακτα να την κάνεις! Και περιμένω τις εντυπώσεις σου εδώ!

tlife.gr

Μους Σοκολάτας

Μους Σοκολάτας
Bαθμολογία:
       
4 ψήφοι
Προστέθηκε από , 19.03.10

Μους Σοκολάτας 

Περιγραφή

Μία παραλαγή συνταγής του κου Παρλιάρου

photo: karavour

Τι χρειαζόμαστε:

  • 300 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος (όχι light)
  • 150 γρ. φρέσκο γάλα
Στα γρήγορα








Σερβίρει
6 άτομα

Πως το κάνουμε:



Κάστανα κατά της χολητερίνης

http://proionta-tis-fisis.blogspot.gr/2012/12/blog-post_10.html 

Κάστανα κατά της χολητερίνης, υπέρ της καρδιάς & των γαστρεντερολογικών.

Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ.βιολόγος, medlabnews.gr 

Τα κάστανα είναι ένας από τους χαρακτηριστικούς καρπούς του χειμώνα.

 
Η καστανιά λέγεται και "αρτόδενδρο". Το αρτόδενδρο είναι δέντρο τροπικό και κατάγεται από την Ωκεανία και οι "ρίζες" του είναι βαθιά στην αρχαιότητα, όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού. Τα κάστανα αποτελούν ένα σημαντικό τρόφιμο για πολλές κουλτούρες και ιδιαίτερα γι’ αυτές της Κίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Βόρειας Αμερικής και της Μεσογείου και καλλιεργούνται για περισσότερα από 6.000 χρόνια στην Κίνα και 3.000 χρόνια στην Ευρώπη. 

Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα.Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του. Οι καρποί των κάστανων βρίσκονται μέσα σε ένα ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει, όταν οι καρποί ωριμάσουν. Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν 2-3 καρποί και σε άλλα είδη μόνο ένας. Το μέγεθος του κάστανου έχει να κάνει με την υγρασία, την ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους. 
 
Ιδιότητες 
Τα κάστανα είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες μόνο οφέλη στην υγεία μπορούν να προσφέρουν. Έχουν αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γραμμάρια), περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου). Τα κάστανα περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, της οποίας η βιολογική αξία είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Σε αντίθεση με άλλους καρπούς, τα κάστανα περιέχουν λιγότερο λίπος, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. 

 
Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως ολεϊκού και παλμιτολεϊκού οξέος, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και αύξηση της καλής (HDL). Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε διαιτητικές φυτικές ίνες, που βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση παθήσεων της καρδιάς και των αρτηριών, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ. Τα κάστανα είναι γνωστά για την συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο δημητριακών.

 
Όσον αφορά στα μέταλλα, τα κάστανα και πάλι δεν υστερούν  αφού έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φώσφορο (για τα οστά και την όραση), σίδηρο, νάτριο και κάλιο. Όσον αφορά, μάλιστα, το κάλιο, η περιεκτικότητά τους είναι αρκετά υψηλή, φτάνοντας τα 518 mcg στα 100 γραμμάρια. Το κάλιο αντισταθμίζει την υπερτασική δράση του νατρίου, ρίχνει τους καρδιακούς παλμούς, αλλά και την πίεση, ο σίδηρος εμποδίζει την εμφάνιση της μικροκυτταρικής αναιμίας και το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι σημαντικά μέταλλα για τον μεταβολισμό των οστών. 

Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φυλλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων). 

Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια, καθώς και για αθλητές. Παρόλο που το κάστανο κατατάσσεται στους ξηρούς καρπούς, το βρώσιμο τμήμα του καρπού είναι μαλακό και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, διπλάσιο από την πατάτα, μοιάζοντας περισσότερο με δημητριακό παρά με ξηρό καρπό. 
Η υπερβολική κατανάλωσή τους είναι δυνατό να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. 

Η έκφραση «ποιος θα βγάλει τα κάστανα απ' τη φωτιά» παίρνει προεκτάσεις και στον τρόπο ζωής. Θέλει τόλμη και θάρρος να βγάλεις τα κάστανα, θέλει τόλμη να ξεσκεπάσεις τη βρομιά, την αδικία, το ψέμα, την υποκρισία. 

Δοκιμάστε να τα ψήσετε ή να τα βράσετε μόνοι σας στο σπίτι ανά πάσα στιγμή και να «κλέψετε» τα οφέλη τους.

Πηγή: alttherapy.blogspot.gr

H χώρα των ξωτικών...!!!

9 Δεκεμβρίου

 

H χώρα των ξωτικών...!!! 

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό παράξενο χωριό στην άκρη του " Πουθενά " στη χώρα του " Πάντα " και οι κάτοικοί του ήταν λιλιπούτεια μικρά πανέξυπνα και ...πονηρά ξωτικά.

Φορούσαν πολύχρωμα ρούχα φτιαγμένα από τα πέταλα των λουλουδιών και τα φύλλα των δέντρων και περνούσαν την μέρα τους σκαρφαλώνοντας στα δέντρα, στα λουλούδια, στις στέγες των σπίτιων. Επαιζαν, τραγουδούσαν, γλεντούσαν ώσπου μια μέρα ...................!!!!

Ηταν μιά φορά κι έναν καιρό ...Βιβλιοπωλείο " Δοκιμάκης" ...κάποια μαγικά Χριστούγεννα !!!!

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ



ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το κτήριο αποτελεί ένα απόλυτα συμμετρικό ορθογώνιο διαστάσεων 34 Χ 45 μ. Η είσοδος σημειώνεται με πρόπυλο με τέσσερεις κορινθιακές κολώνες και αέτωμα. Πάνω από το δώμα υπάρχει ορθογώνια υπερύψωση και καταλήγει επίσης σε αετωματική στέψη. Η αίθουσα είναι πεταλόσχημη, ιταλικού τύπου, με πλατεία, θεωρεία και εξώστες σε τέσσερα επίπεδα, συνολικής χωρητικότητας 1.300 περίπουθέσεων. Η σκηνή είναι διαστάσεων 20 Χ 14μ. με προσκήνιο και χώρο ορχήστρας. Το ύψος του πύργου σκηνής είναι 18μ. και το βάθος του υποσκηνίου 9μ. Το φουαγιέ του θεάτρου είναι διώροφο και αναπτύσσεται γύρω από το πέταλο της αίθουσας.

Η μελέτη εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμο κατά τα έτη 1881-1883. Η κατασκευή διήρκεσε από το 1884 έως το 1895. Στο θέατρο φιλοξενήθηκαν πολλοί γνωστοί ελληνικοί και ξένοι θίασοι του λυρικού και δραματικού ρεπερτορίου, καθώς επίσης και χορευτικά συγκροτήματα, μουσικά και χορωδιακά σύνολα κλπ. Το φουαγιέ φιλοξενούσε αρχικά χορούς φιλανθρωπικών συλλόγων και αργότερα εξελίχθηκε σε χώρο εκθέσεων και διαλέξεων.http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=800

ΚΑΡΑΜΠΑΤΟΣ ΠΑΝΟΣ Η ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ


ΚΑΡΑΜΠΑΤΟΣ ΠΑΝΟΣ

Η ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ


Με μια ελπίδα χιλιοπροδωμένη

σαν μια γαλέρα του παλιού καιρού
μοναχός τριγυρνώ την οικουμένη
ψάχνω για την πραμάτεια τ’ ουρανού.

Βρήκα το γιουσούρι ξανά στην κουπαστή μου
το άγιο σίβο πάλι σκίζει τα πανιά
ένας Γολγοθάς μ’ αγκάθια η ζωή μου
όλα τα όνειρα μαχαίρι του φονιά.



Έριξες λάδι στη θάλασσα απ’ την Πύλο
απ’ το Ιόνιο μ’ έστειλες ευχές
είναι η αγάπη σου για μένα τίμιο ξύλο
σε μισαλλόδοξες που ζούμε εποχές.

Τον κόσμο γύρισα, δεν βρήκα την πραμάτεια
μόνο δυο-τρεις Σαρακηνούς κουρσάρους
έναν πελαργό που κάθισε στα ξάρτια
και ένα κοπάδι πεινασμένους γλάρους.

Ούτε απάντησα ποτέ την Αφροδίτη,
του Καββαδία τις γοργόνες με φτερά
μόνο θυμήθηκα στα πέλαγα ένα σπίτι
μαζί σε κάθε πίκρα και χαρά.

Μπορεί, αγάπη μου, να μη σαλπάρω πάλι
αφού πληγώνεσαι μονάχη σαν σε αφήνω
τρέξε λοιπόν, η νύχτα ειν’ μεγάλη
έδεσα το σκαρί στο Ναυαρίνο.
© Πάνος καραμπατος

Γαϊδουράγκαθο, ο άγγελος της υγείας σου


http://proionta-tis-fisis.blogspot.gr/2012/12/blog-post_2941.html

Γαϊδουράγκαθο, ο άγγελος της υγείας σου

Γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum και ηπατικές παθήσεις)
Το Silybum Marianum ανήκει στην οικογένεια Asteraceae (Compositae), ή αλλιώς στα σύνθετα φυτά. Είναι μια πόα, γνωστή από την αρχαιότητα για τη δράση της σε ηπατικές παθήσεις, παθήσεις στη χολή, καθώς και ως ηπατοπροστατευτικό σε δηλητηριάσεις από χημικές και περιβαλλοντολογικές τοξίνες, δαγκώματα φιδιών, τσιμπήματα εντόμων, δηλητηριώδη μανιτάρια και λήψη υπερβολικής ποσότητας οινοπνεύματος. Σήμερα είναι το πιο μελετημένο φυτό για τη θεραπεία ηπατοπαθειών με πάνω από 450 δημοσιεύσεις παγκοσμίως.
Το φυτό αναφέρεται και ως Carduus marianus αλλά και ως Mariana lacteal. Κάποιες από τις πιό κοινές ονομασίες του σε παγκόσμιο επίπεδο είναι, Milk Thistle, Mary's thistle, blessed milk thistle, holy thistle, lady's thistle, Silybe de Marie, και ChardonMarie. Στην Ελλάδα είναι γνωστό με το όνομα γαιδουράγκαθο αλλά και ως κουφάγκαθο, αγκάθι και αγκάβατος. Επίσης από την αρχαιότητα ακόμα έχει επικρατήσει η ονομασία "Σίλυβο". Μια από τις πιο γνωστές ονομασίες του φυτού η ονομασία Milk Thistle οφείλεται στην ύπαρξη χαρακτηριστικών άσπρων λωρίδων κατά μήκος των νευρών των φύλλων του φυτού, ενώ η πλειοψηφία των υπολοίπων ονομασιών συσχετίζεται με το όνομα της Παναγίας. Το φυτό είναι μονοετής ή διετής αγκαθωτή πόα, ύψους έως 1,5 μέτρα. Τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα, με παρυφές οδοντωτές, ανοιχτοπράσινα με άσπρα νεύρα, ενώ οι κεφαλές των ανθέων είναι μεγάλες και περιβάλλονται από πολυάριθμα βράκτια, με αγκαθωτές παρυφές, που καταλήγουν σε μακρύ, βελονοειδές εξάρτημα. Τα σωληνοειδή ανθίδια έχουν χαρακτηριστικό κόκκινο-ιώδες χρώμα και οι καρποί οι οποίοι αποτελούν τη δρόγη του φυτού, είναι μαύροι με σκληρό περίβλημα. Η συλλογή τους γίνεται κατά το τέλος του καλοκαιριού μετά την ωρίμανσή τους. Το Silybum Marianum είναι αυτοφυές κυρίως στη λεκάνη της Μεσογείου, ενώ καλλιεργείται στην υπόλοιπη Ευρώπη και στη Νότια Αμερική. Γενικά απαντάται συχνότερα στις άκρες των δρόμων σε μέρη ακαλλιέργητα, αλλά και σε καλλιεργούμενο έδαφος.

Στη χώρα μας είναι ένα ιδιαίτερα κοινό φυτό σε εδάφη με χαμηλό υψόμετρο. Οι πρώτες αναφορές στο φυτό έγιναν από τον Θεόφραστο κατά τον 4ο αι. π.χ όπου αναφέρεται με το όνομα "Πτέρνιξ". Στη συνέχεια ο Διοσκουρίδης συνιστά το "Μέγα Κενταύριον", ή "Σίλυβον" για την επούλωση των πληγών. Ακολουθεί αναφορά από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, ενώ κατά τον Μεσαίωνα πλήθος βοτανολόγων συνιστούν το φυτό για διάφορες χρήσεις. Ο Άγγλος βοτανολόγος Nicholas Culperer το προτείνει ως εξαιρετικό φάρμακο για τη χολή και το σπλήνα, ενώ στις αρχές του 20ου αι. μιά σχολή βοτανολόγων θεραπευτών, οι επονομαζόμενοι "Εκλεκτικοί" χρησιμοποιούν το εκχύλισμα του Silybum Marianum για την "Ηπατική συμφόρηση". Τέλος μετά το 1960 η χρήση του φυτού εξαπλώθηκε ευρέως, ξεκινώντας από τη Γερμανία, όπου ταυτόχρονα με τη χρήση άρχισε και η ερευνητική μελέτη του. Σύμφωνα με την παράδοση το Silybum Marianum έχει χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις του ήπατος και της χολής ως διεγερτικό της παραγωγής γάλακτος, ως αντικαταθλιπτικό, ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις από μύκητες του γένους Amanita καθώς και από άλλες τοξίνες του περιβάλλοντος. Άλλες περιπτώσεις στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί είναι διαταραχές της εμμήνου ρύσης, ανωμαλίες του σπλήνα και των νεφρών. Οι βλαστοί, τα φύλλα, τα άνθη, η ρίζα και ο μίσχος του φυτού είναι βρώσιμα ενώ οι ψημένοι καρποί του αποτελούν υποκατάστατο του καφέ.
 
Η δρόγη του φυτού (καρποί) οφείλει τις ιδιότητές της στη "σιλυμαρίνη", η οποία είναι το τυποποιημένο εκχύλισμα των σπερμάτων του Silybum Marianum με περιεκτικότητα 70-80% σε φλαβονολιγνάνες. Η κύρια φλαβονολιγνάνη της σιλυμαρίνης είναι η "συλυβίνη" ή "σιλυβινίνη", η οποία αποτελείται από μίγμα δύο διαστερεοισομερών Α και Β και παρουσιάζει τη σημαντικότερη δράση σε σχέση με τις υπόλοιπες ουσίες. Αλλες φλαβονολιγνάνες που περιέχονται στο εκχύλισμα είναι η ισοσιλυβίνη, η δευδροσιλυβίνη, η σιλυχριστίνη και η σιλυδιανίνη, ενώ ένα από τα υπόλοιπα φλαβονοειδή του φυτού είναι η "ταξιφολίνη" Οσον αφορά την φαρμακοκινητική της σιλυμαρίνης, η τελευταία δεν είναι ευδιάλυτη στο νερό και γι' αυτό το λόγο δεν χορηγείται σαν αφέψημα. Τις περισσότερες φορές χορηγείται σαν τυποποιημένο εκχύλισμα σε κάψουλες. Περίπου το 20-50% της σιλυμαρίνης απορροφάται μετά τη χορήγηση per os( από το στόμα). από το οποίο το μεγαλύτερο ποσοστό απεκκρίνεται από τη χολή. Τέλος ο χρόνος ημιζωής της είναι 6-8 ώρες, ενώ σήμερα γίνονται προσπάθειες για αύξηση της εντερικής απορρόφησης της μέσω της σύζευξής της με άλλες ουσίες όπως η φωσφατιδυλοχολίνη. Η πιό σημαντική φαρμακολογική δράση της σιλυμαρίνης είναι η ηπατοπροστατευτική δράση που παρουσιάζει απέναντι σε πλήθος τοξινών, όπως η ακεταμινοφαίνη και η αιθανόλη (οινόπνευμα). Το εκχύλισμα παρουσιάζει σημαντική αντιοξειδωτική δράση, ενώ παράλληλα αυξάνει την πρωτεϊνοσύνθεση των ηπατικών κυττάρων. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε η αντικαρκινική δράση του φυτού, αλλά και η μείωση της χοληστερόλης που προκαλεί, η καρδιοπροστατευτική και η νευροπροστατευτική του δράση. Σήμερα γίνονται μελέτες για τη δράση του Silybum Marianum και σε άλλα όργανα όπως το πάγκρεας, οι πνεύμονες και τα νεφρά.
Σχετικά με το μηχανισμό δράσης της σιλυμαρίνης στο ήπαρ, η αντιτοξική της δράση σε περίπτωση δηλητηρίασης από τον μύκητα Amanita phalloides (τοξικό μανιτάρι) οφείλεται στη διακοπή της εντεροηπατικής κυκλοφορίας των τοξινών του μύκητα, στην παρεμπόδιση της σύνδεσής τους με τις μεμβράνες των ηπατικών κυττάρων, όπως και στην αποτροπή της εισόδου τους στο κύτταρο. Η αντιτοξική της δράση σε άλλες περιπτώσεις, όπως η παρακεταμόλη, έχει διαφορετικό μηχανισμό. η αναγεννητική δράση της στο ήπαρ σχετίζεται με τη σύνδεση της σιλυβίνης σε υπομονάδα της RNA πολυμεράσης, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πρωτεϊνοσύνθεσης, ενώ η αντιινιδιακή της δράση στο ήπαρ, η οποία την καθιστά σημαντικό θεραπευτικό συμπλήρωμα σε περίπτωση κίρρωσης, σχετίζεται με εμπλοκή της στο σχηματισμό λευκοτριενίων.

Σήμερα, σύμφωνα με τις μονογραφίες της Γερμανικής Comission E (1986), οι ώριμοι καρποί του Silybum Marianum, οι οποίοι αποτελούν την δρόγη του φυτού, χορηγούνται σε περιπτώσεις προβλημάτων δυσπεψίας, ενώ το τυποποιημένο εκχύλισμα της δρόγης έχει σαν ένδειξη το ήπαρ που έχει υποστεί βλάβη λόγω τοξινών, αλλά και ως συμπληρωματική θεραπεία σε περιπτώσεις χρόνιας φλεγμονώδους ηπατικής ασθένειας και σε ηπατική κίρρωση. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι σε περιπτώσεις δηλητηρίασης από μύκητες του γένους Amanita, η θεραπεία που συστήνεται είναι η ενδοφλέβια έγχυση ενός παραγώγου της συλιβίνης (εμπορική ονομασία Legalon SIL).
 
Άλλες περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιείται σήμερα είναι σε χοληστερίνη, ηπατίτιδα, πέτρα στη χολή, καρκίνο, αλλά και ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Ένα πολύ θετικό στοιχείο του Silybum Marianum είναι το γεγονός ότι είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές φυτό. Παρ' όλο που είναι ένα από τα πιο μελετημένα φυτά που χρησιμοποιούνται, έχουν σημειωθεί ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση του φυτού, χωρίς καμία από αυτές να είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Έχει διαπιστωθεί ήπια καθαρτική δράση, κυρίως σε περιπτώσεις χορήγησης μεγάλης δόσης σιλυμαρίνης, ενώ δεν έχουν αναφερθεί αλληλεπιδράσεις του φυτού με άλλα φάρμακα. Η σιλυμαρίνη έχει φανεί ότι αναστέλλει την καταλυτική δράση κάποιων ισοενζύμων του κυτοχρώματος P450, αλλά σε συγκεντρώσεις τις οποίες δεν φθάνει ουσιαστικά in vivo. Τέλος, απαιτείται συστηματικότερη έρευνα για να ανακαλυφθούν πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.
Τα τελευταία χρόνια έχει δημοσιευτεί ένας μεγάλος αριθμός μελετών, αλλά και κλινικών μελετών που αφορούν το Silybum Marianum. Η συνήθης δόση που χορηγείται στις κλινικές μελέτες είναι 420 mg ημερησίως. Θετικότερα αποτελέσματα έχουν φανεί σε περιπτώσεις παιδικής κίρρωσης τύπου Α και σε αλκοολική κίρρωση ενώ υπάρχουν έρευνες που δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα ή που δεν είχαν επαρκή αριθμό δείγματος για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Σήμερα ερευνάται κυρίως η δράση του φυτού σε ηπατίτιδα C, στην ογκολογία καθώς και η στερεοχημεία της σιλυβίνης και παράγωγα της σιλυβίνης με καλύτερη φαρμακοκινητική, όπως το Legalon SIL που αναφέρθηκε παραπάνω.
Συμπερασματικά, το Silybum Marianum είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτό σε ηπατικές παθήσεις, το οποίο έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως αποτελεσματικότητα μετά από per os χορήγηση, ασφαλή χρήση, αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, χαμηλό κόστος και εύκολη τυποποίηση του εκχυλίσματός του. Είναι πολύ πιθανόν στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και για τη δράση του σε άλλα όργανα, εκτός από το ήπαρ και τη χολή, ενώ προς το παρόν παραμένει, όπως φαίνεται από έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, το πιο διαδεδομένο φαρμακευτικό φυτό σε ασθενείς με ηπατικές παθήσεις.
ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ Ε[ΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΘΝΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ Φ.Σ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 24-25 ΜΑΙΟΥ 2008 ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ" ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ Π.Φ.Σ

Ένας διαφορετικός επιστήμονας, ο RUPERT SHELDRAKE

Αναδημοσίευση άρθρου από Νέα Ακρόπολη

http://www.nea-acropoli-ioannina.gr/istorika-proswpa/nas-diaforetikos-episthmonas-o-rupert-sheldrake.html

Ένας διαφορετικός επιστήμονας, ο RUPERT SHELDRAKE

Ο Rupert Sheldrake είναι ένας βρετανός βιολόγος που με τις πρωτοποριακές θεωρίες και έρευνές του έχει κατορθώσει να «ταρακουνήσει» τα ήσυχα νερά της σύγχρονης επιστήμης της Βιολογίας και όχι μόνο.

Γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία στις 28 Ιουνίου, 1942. Σπούδασε Φυσικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Cambridge και Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Harvard. Πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία και εξετέλεσε Διευθυντής Σπουδών στη Βιοχημεία και την Κυτταρική Βιολογία στο Clare College του Cambridge. Επίσης διετέλεσε ερευνητής για λογαριασμό της Βασιλικής Εταιρίας της Βρετανίας πάνω στην Εξελικτική Βιολογία. Επί του παρόντος αποτελεί στέλεχος του Ινστιτούτου Νοητικών Επιστημών στην Καλιφόρνια. Ζει στο Λονδίνο.
Μορφογενετικά πεδίαRupert Sheldrake
Το 17ο αιώνα προτάθηκε για πρώτη φορά από το Ρενέ Ντεκάρτ η μηχανιστική θεωρία τη ζωής σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν αποτελεί μια τεράστια μηχανή καθώς και καθετί που περιλαμβάνει μέσα του, όπως τα φυτά, τα ζώα, τα ανθρώπινα σώματα κλπ. Η προσέγγιση και η ερμηνεία του βασίζεται συνεπώς στις γνώσεις της κοινής Φυσικής και Χημείας. Όλα στο σύμπαν είναι κατασκευασμένα από ύλη, η δομή της οποίας ανάγεται σε μικρότερα και απλούστερα υλικά μέρη, τα άτομα.Παράλληλα με τη μηχανιστική φιλοσοφία μια αντίπαλη θεωρία γεννήθηκε στους κόλπους της Βιολογίας, γνωστή ως βιταλισμός ή ζωτικοκρατία. Οι βιταλιστές θεωρούσαν, αντίθετα από τους μηχανιστές, ότι οι ζωντανοί οργανισμοί είναι πραγματικά ζωντανοί, εμψυχωμένοι από ζωτικές αρχές άγνωστες στους φυσικούς και τους χημικούς που μελετούν και δέχονται μόνο την άψυχη ύλη.Βέβαια οι επιστήμες της Φυσικής και της Χημείας από τότε έως σήμερα έχουν προχωρήσει κατά πολύ στις έρευνες και τις θεωρίες τους. Νέες ανακαλύψεις όπως η ύπαρξη των υποατομικών σωματιδίων, περισσότερο δονητικά σχήματα μέσα σε πεδία παρά απειρομικρά κομμάτια ύλης, η κβαντική θεωρία, η θεωρία του χάους και της πολυπλοκότητας, η «σκοτεινή» ύλη ή αντιύλη κ.ά. έχουν κλονίσει αρκετά την παρωχημένη πια άποψη της φυσικής πραγματικότητας.Οι ακαδημαϊκοί όμως βιολόγοι μοιάζουν να αγνοούν ή να φοβούνται τα νέα αυτά ανοίγματα της επιστήμης και εξακολουθούν να στηρίζουν τις γνώσεις και την ερμηνεία του κόσμου στις παγιωμένες αντιλήψεις της παλιότερης Φυσικής. Απλώς δεν ακολουθούν τα ρεύμα προόδου που έχει ήδη ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1960 στους άλλους επιστημονικούς κλάδους.
Μέσα σ' αυτό το κατεστημένο ο σύγχρονος βιολόγος R. Sheldrake έρχεται να υψώσει μια διαφορετική φωνή. Αρχικά αναμοχλεύει ξανά τη θεωρία των «μορφογενετικών πεδίων» που πρώτη φορά προτάθηκε τη δεκαετία 1920 από τους αναπτυξιακούς βιολόγους και εμβρυολόγους. Η χρησιμότητα και η αναγκαιότητά της ήταν να εξηγηθεί ο τρόπος που αναπτύσσονται τα φυτά και τα ζώα.
Η θεωρία υποστηρίζει την ύπαρξη κάποιων πεδίων άγνωστης φύσης που λειτουργούν σαν αόρατα προσχέδια των μορφών. Τα μορφογενετικά πεδία είναι αυτά που ορίζουν και προσδίδουν τις μορφές στους αναπτυσσόμενους οργανισμούς, παίζοντας ένα μορφοποιητικό ρόλο ανάλογο με εκείνο του αρχιτεκτονικού σχεδίου στο χτίσιμο π.χ. ενός κτιρίου.Μορφικά πεδίαΟ Sheldrake γενικεύει την έννοια αυτών των πεδίων σε «μορφικά πεδία», υπονοώντας την ύπαρξη ενός νέου, για τη σύγχρονη επιστήμη, είδους πεδίων που ευθύνονται όχι μόνο για τον προσδιορισμό της μορφής αλλά και αυτό της συμπεριφοράς. Πρόκειται, λοιπόν για πεδία που οργανώνουν οποιοδήποτε σύστημα τόσο στη μορφή όσο και τη λειτουργία του. Κάθε σύστημα διαθέτει ένα τέτοιο πεδίο που ενώνει και συντονίζει τα διάφορα μέρη του, ώστε να δρα και να συμπεριφέρεται ως ολότητα. Έτσι, ένα σύστημα δεν είναι πια το απλό άθροισμα των μελών του αλλά κάτι παραπάνω, που γεννά μια άλλη ολοκληρωμένη οντότητα.
Συγχρόνως κάθε μέρος του συστήματος διαθέτει το δικό του μορφικό πεδίο, που αποτελεί τμήμα του συνολικού πεδίου, κομμάτι του μεγαλύτερου μορφικού πεδίου του συστήματος στο οποίο ανήκει. Έτσι, πλέκεται ένα «δίχτυ» από πεδία διαφόρων επιπέδων από το μικρότερο μόριο έως τους γαλαξίες και τα συστήματα γαλαξιών και δημιουργείται η ενότητα ολόκληρου του σύμπαντος, που υφίσταται πλέον ως ένας υπεροργανισμός. Στις θεωρίες των αρχαίων φιλοσόφων αυτό ακριβώς περιγράφεται με την έννοια της «Παγκόσμιας Ψυχής» ή της «Ψυχής του Κόσμου» (Anima Mundi).
Τα μορφικά πεδία διαπερνούν και συγχρόνως περιβάλουν τους οργανισμούς. Χαρακτηρίζονται από ένα φαινόμενο που ο Sheldrake ορίζει ως μορφικό συντονισμό. Κατά κάποιο τρόπο τα πεδία ενώνουν με αόρατους δεσμούς όλα τα μέρη που ανήκουν σ' ένα σύστημα δημιουργώντας έτσι έναν κοινό χώρο εμπειριών και δράσεων. Κάθε μέρος του συστήματος συμμοιραζόμενο ένα τμήμα αυτού του ενοποιημένου πεδίου του συστήματος μπορεί και συντονίζεται με τα άλλα μέρη έχοντας «πρόσβαση» σ' αυτό το κοινό χώρο, την κοινή δεξαμενή πληροφοριών. Έτσι, εμπλουτίζεται από τις εμπειρίες των άλλων μερών ή εμπλουτίζει την κοινή αυτή «τράπεζα» με τις δικές του εμπειρίες. Μοιάζει απόλυτα με την έννοια του συλλογικού ασυνειδήτου που εισήγαγε ο ψυχολόγος Καρλ Γιουγκ.
Έτσι, οι οργανισμοί μαθαίνουν πιο εύκολα και γρήγορα όσα οι άλλοι έχουν ήδη μάθει, αφού ήδη έχει δημιουργηθεί το σχετικό μορφικό πεδίο με το οποίο από συγγένεια συντονίζονται και επηρεάζονται. Από αυτή τη θεωρία συνεπάγεται η επαναστατική άποψη της κληρονομικής μνήμης της φύσης καθώς και της κληρονομικότητας των επίκτητων ιδιοτήτων, με το πέρασμα των πληροφοριών σε συγγενικούς οργανισμούς διαμέσου των μορφικών πεδίων μέσα στο χρόνο και το χώρο. Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο γνωστό ως «Νόμος του εκατοστού πιθήκου», φαίνεται να στηρίζει ακράδαντα την παραπάνω υπόθεση του βρετανού βιολόγου.Εκτεταμένος νουςΕπίσης με βάση αυτή τη θεωρία, ο Sheldrake αναθεωρεί το νου όπως τον γνωρίζει η σύγχρονη επιστήμη ως εκτεταμένο νου, ο οποίος δεν περιορίζεται πια στο όργανο του εγκεφάλου. Είναι κάτι που τον διαποτίζει και τον περιβάλλει δημιουργώντας διανοητικά πεδία έξω από το υλικό σώμα. Ο νους μας μπορεί να «αγγίζει» και να επηρεάζει το εξωτερικό περιβάλλον. Μ' αυτόν τον τρόπο μπορούν να ερμηνευτούν φαινόμενα όπως το κακό μάτι, η δύναμη του βλέμματος, η εμπειρία των φασματικών μελών, η τηλεπάθεια κλπ.Για όλα τα παραπάνω ο Sheldrake προτείνει διάφορα πειράματα που μπορούν κατά τη γνώμη του να αποδείξουν την ορθότητα των υποθέσεών του και που εκθέτει με πολύ αναλυτικό τρόπο στο βιβλίο του «Τα 7 πειράματα που θα αλλάξουν τον κόσμο». Άλλα γνωστά έργα του είναι: «Η αναγέννηση της Φύσης», «Μια νέα Επιστήμη της ζωής» - το πρώτο βιβλίο του, «το καλύτερο υποψήφιο για να καεί νέο βιβλίο» σύμφωνα με συναδέλφους του επιστήμονες - «Η παρουσία του παρελθόντος», «Κατοικίδια που ξέρουν πότε επιστρέφει ο ιδιοκτήτης τους». Νέο του έργο είναι «Η αίσθηση ότι σας κοιτάζουν - και άλλες όψεις του εκτεταμένου νου». Έχει παρουσιάσει πάνω από 60 εργασίες και αρκετά αποτελέσματα πειραμάτων.
Rupert Sheldrake 2Το πιο αξιόλογο για να αναφερθεί στοιχείο όσον αφορά στο Rupert Sheldrake, είναι η προσπάθειά του σε όλο του το έργο να πείσει για την αναγκαιότητα της επιστήμης να «ανοιχτεί» σε ένα νέο τρόπο σκέψης και δράσης. Οι μέχρι τώρα οι παγιωμένοι τρόποι δεν έχουν καταφέρει να λύσουν πάμπολλα επιστημονικά ερωτήματα ή πρακτικά προβλήματα της ζωής μας. Χρειάζεται μια νέα κατεύθυνση τόσο στην πράξη όσο και τη θεωρία.
Η περαιτέρω έρευνα πάνω στις θεωρίες που προτείνει θα οδηγήσουν σε μια εντελώς νέα και πιο ολιστική αντίληψη του κόσμου και της ζωής που θα επιφέρει σημαντικές μεταβολές σε όλα τα επίπεδα, επιστημονικό, οικονομικό, κοινωνικό, οικολογικό, πολιτικό, πολιτιστικό, φιλοσοφικό, μεταφυσικό κλπ. Κυρίως οι άνθρωποι θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν πως δεν έχουν το δικαίωμα, όπως τώρα κάνουν, να κατακτούν και να εκμεταλλεύονται τη φύση όπως νομίζουν με μοναδικό κριτήριο το ανθρώπινο συμφέρον μεταχειριζόμενοι όλο τον υπόλοιπο κόσμο ως άψυχο και μηχανικό. Γενικά, ο ανθρώπινος τρόπος σκέψης θα απομακρυνθεί από την υλιστική νοοτροπία και θα πλησιάσει περισσότερο στην αυτογνωσία και τη σοφία επιτρέποντας στους ανθρώπους να ζήσουν σε αρμονία με τη Φύση και τον εαυτό τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ- «7 Πειράματα που θα αλλάξουν τον Κόσμο», R. Sheldrake, εκδ. έσοπτρον
- Επιστημονική έκθεση με θέμα: «Μορφικός Συντονισμός και Συλλογικό Ασυνείδητο - 1ο μέρος: Νους, Μνήμη, Αρχέτυπα», R. Sheldrake
- Επιστημονική έκθεση με θέμα: «Μορφικός Συντονισμός και Συλλογικό Ασυνείδητο - 2ο μέρος: Κοινωνία, Πνεύμα και Τελετουργία», R. Sheldrake
- Επιστημονική έκθεση με θέμα: «Μορφικός Συντονισμός και Συλλογικό Ασυνείδητο - 3ο μέρος: Εκτεταμένος Νους, Δύναμη και Προσευχή», R. Sheldrake
- Επιστημονική έκθεση με θέμα: «Προσευχή: μια πρόκληση για την Επιστήμη», R. Sheldrake
- Επιστημονική έκθεση με θέμα: «Ένας πειραματικός έλεγχος της υπόθεσης της Μορφικής Αιτιότητας», R. Sheldrake
- «Ο Μυστικός Κύκλος της Ζωής», Ρ. Νάτζεμυ
- website: www.sheldrake.org
Joomla SEF URLs by Artio

 σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Σεραϊκή μπουγάτσα πεντανόστιμη

Σεραϊκή μπουγάτσα πεντανόστιμη
Bαθμολογία:
       
7 ψήφοι
Προστέθηκε από , 09.12.09

Σεραϊκή μπουγάτσα πεντανόστιμη 

Περιγραφή

Σεραϊκή μπουγάτσα χωρίς αυγά, πολύ νόστιμη καί πανεύκολη

photo: Ζουζουνελ

    Τι χρειαζόμαστε:

    • Φύλλο κρούστας
    • 1,5 λίτρο γάλα
    • 200 γρ. σιμιγδάλι
    • 1 ή 2 φλιτζάνια ζάχαρη
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 2 βανίλιες
    • 2 κουταλιές βούτυρο
    • κανέλα
    • ζάχαρη άχνη
    • 1 φλυτζάνι βούτυρο λιωμένο
    Στα γρήγορα
    Κατηγορία
    Διατροφή
    Περιέχει






    Φτιάχνει 2 πυρέξ

    Πως το κάνουμε:

    Διαβάστε περισότερο: Σεραϊκή μπουγάτσα πεντανόστιμη 


    Δημοφιλείς αναρτήσεις