Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΦΟΡΟ-ΑΕΡΙΚΟ

 
Bυζαντινών Ιστορικά
 
ΦΟΡΟ-ΑΕΡΙΚΟ
Με το όνομα αερικό φέρεται στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία φορολογία που πρώτος επέβαλε ο Ιουστινιανός Α' (527-565) που θεωρήθηκε εξαιρετικά επαχθής αφού προστέθηκε πέραν των άλλων φόρων.
Το «αερικό» ήταν είδος κεφαλικού φόρου επιβαλλόμενου προς απόκτηση από μέρους των υπηκόων του δικαιώματος να αναπνέουν!
Ο Έλληνας ιστοριογράφος Σάθας παραθέτει στη «Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη» μεταξύ άλλων σχετικό διάταγμα του «αερικού» χαρακτηριζόμενο ως «υπέρ αέρος δίκαιον» δηλαδή ως δικαίωμα αναπνοής.

Ωστόσο ο Προκόπιος ιστοριογράφος σύγχρονος του Ιουστινιανού στα περίφημα «Ανέκδοτά» του εξηγεί ότι την ονομασία αερικό την έδωσε ο ίδιος ο Αυτοκράτορας προκειμένου να δηλώσει ότι δεν επρόκειτο περί «τεταγμένου» φόρου αλλά περί «τυχαίας» είσπραξης φερόμενης και λαμβανόμενης ως από αέρος. Αντίστοιχο δηλαδή με το δημώδες και προσφιλές μέχρι σήμερα «ανεμομάζωμα».
Ο Γερμανός ιστοριοδίφης Φρειδερίκος Σόφερ προσπαθώντας να συμβιβάσει τα παραπάνω σημειώνει: «Αληθοφανές είναι ότι ο Αυτοκράτωρ ο ίδιος χαρακτήρισε το φόρο ως από αέρος φερόμενο, αλλά είναι επίσης αληθοφανές ότι και οι υπήκοοι φορολογούμενοι συνεργούσης και της εν λόγω επωνυμίας «αερικό». ταύτισαν το πρόσθετο τούτο επαχθές βάρος ως αντίτιμο του δικαιώματος της αναπνοής αέρος».
Πάσα ομοιότητα με τη σημερινή κατάσταση κρίνεται απολύτως τυχαία…

Ψωμί με κρεμμύδι, πιπεριά και τυρί

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
 
Κάντε κλικ στον τίτλο ή τη φωτογραφία για να δείτε τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής
icookgreek.com|Από Klio Kabouri

Όταν έρθει ο Νοέμβρης σιγομπαίνει ο χειμώνας

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
 
Αποχαιρετάμε τον Οκτώβριο και καλωσορίζουμε τον Νοέμβριο! Ο Νοέμβριος, είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέ...
ivfforums.gr|Από IVFforums
 

Όταν έρθει ο Νοέμβρης σιγομπαίνει ο χειμώνας

Όταν έρθει ο Νοέμβρης σιγομπαίνει ο χειμώνας

Αποχαιρετάμε τον Οκτώβριο και καλωσορίζουμε τον Νοέμβριο!
Ο Νοέμβριος, είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες. Ο Νοέμβριος ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια ημέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη.
November3 
Βροχή "Λεοντιδών"
Ένα ιδιαίτερα θεαματικό, πολλές φορές, ουράνιο φαινόμενο συμβαίνει γύρω στις 17 Νοεμβρίου κάθε χρόνου οπότε μια ετήσια «βροχή διαττόντων» στολίζει με δεκάδες φωτεινά πεφταστέρια τον ουρανό μας όταν μια ροή σωματιδίων μερικών δεκάδων διαττόντων την ώρα σχηματίζουν την «βροχή των Λεοντιδών». Η βροχή αυτή ονομάζεται έτσι επειδή τα μετέωρα αυτά φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα, και οφείλονται στα σωματίδια που αφήνει πίσω του ο κομήτης Τεμπλ-Τατλ.(φωτογραφία)

November1

Εισόδια της Θεοτόκου
Η μεγαλύτερη, γιορτή του μήνα είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου
Η ευσεβής Άννα σύζυγος του Ιωακείμ, πέρασε τη ζωή της χωρίς να μπορέσει να τεκνοποιήσει, καθώς ήταν στείρα. Μαζί με τον Ιωακείμ προσευχόταν θερμά στον Θεό να την αξιώσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, με την υπόσχεση ότι θα αφιέρωνε το τέκνο της σε Αυτόν. Πράγματι, ο Πανάγαθος Θεός όχι μόνο της χάρισε ένα παιδί, αλλά την αξίωσε να φέρει στον κόσμο τη γυναίκα που θα γεννούσε το Μεσσία, το Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Όταν η Παναγία έγινε τριών χρόνων, σύμφωνα με την παράδοση, η Άννα και ο Ιωακείμ, κρατώντας την υπόσχεσή τους, την οδήγησαν στο Ναό και την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία. Ο αρχιερέας παρέλαβε την Παρθένο Μαρία και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων, όπου δεν έμπαινε κανείς εκτός από τον ίδιο, επειδή γνώριζε έπειτα από αποκάλυψη του Θεού το μελλοντικό ρόλο της Αγίας κόρης στην ενανθρώπιση του Κυρίου. Στα ενδότερα του Ναού η Παρθένος Μαρία έμεινε δώδεκα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα ο αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια. Εξήλθε από τα Άγια των Αγίων, όταν έφθασε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού.(φωτογραφία)


Γνωστές λαϊκές παροιμίες για τον μήνα Νοέμβριο:
Νοέμβρη οργώματα κι ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές.
Ο Νοέμβρης έκλεισε, τα ζευγάρια είν' στο στάβλο κι ούτε ζευγάς στον κάμπο.
Ο Νοέμβρης σαν θα έλθει τα γομάρια μέσα κλείνει.
Όποιος σπείρει τον Νοέμβρη ούτε σπόρο δεν Θα πάρει.
Όταν έρθει ο Νοέμβρης σιγομπαίνει ο χειμώνας.
Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάς στους κάμπους.
Το Νοέμβρη και Δεκέμβρη φύτευε καταβολάδες.
Τον Οκτώβρη τα κουδούνια, το Νοέμβρη παραμύθια.


η συνέχεια εδώ
 http://www.ivfforums.gr/ivf-moms-magazine/family-life/item/732-otan-erthei-o-noemvris-sigompainei-o-xeimonas

 

Επτά τροφές που καίνε θερμίδες μόνες τους

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
 
Υγεία - Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορεί κανείς να τις τρώει καθημερινά και να καίει θερμίδες, χάνοντας βάρος. Το καλό νέο είναι ότι πρόκειται για τροφές γευστικ
biologikaorganikaproionta.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις