Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΦΟΡΟ-ΑΕΡΙΚΟ

 
Bυζαντινών Ιστορικά
 
ΦΟΡΟ-ΑΕΡΙΚΟ
Με το όνομα αερικό φέρεται στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία φορολογία που πρώτος επέβαλε ο Ιουστινιανός Α' (527-565) που θεωρήθηκε εξαιρετικά επαχθής αφού προστέθηκε πέραν των άλλων φόρων.
Το «αερικό» ήταν είδος κεφαλικού φόρου επιβαλλόμενου προς απόκτηση από μέρους των υπηκόων του δικαιώματος να αναπνέουν!
Ο Έλληνας ιστοριογράφος Σάθας παραθέτει στη «Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη» μεταξύ άλλων σχετικό διάταγμα του «αερικού» χαρακτηριζόμενο ως «υπέρ αέρος δίκαιον» δηλαδή ως δικαίωμα αναπνοής.

Ωστόσο ο Προκόπιος ιστοριογράφος σύγχρονος του Ιουστινιανού στα περίφημα «Ανέκδοτά» του εξηγεί ότι την ονομασία αερικό την έδωσε ο ίδιος ο Αυτοκράτορας προκειμένου να δηλώσει ότι δεν επρόκειτο περί «τεταγμένου» φόρου αλλά περί «τυχαίας» είσπραξης φερόμενης και λαμβανόμενης ως από αέρος. Αντίστοιχο δηλαδή με το δημώδες και προσφιλές μέχρι σήμερα «ανεμομάζωμα».
Ο Γερμανός ιστοριοδίφης Φρειδερίκος Σόφερ προσπαθώντας να συμβιβάσει τα παραπάνω σημειώνει: «Αληθοφανές είναι ότι ο Αυτοκράτωρ ο ίδιος χαρακτήρισε το φόρο ως από αέρος φερόμενο, αλλά είναι επίσης αληθοφανές ότι και οι υπήκοοι φορολογούμενοι συνεργούσης και της εν λόγω επωνυμίας «αερικό». ταύτισαν το πρόσθετο τούτο επαχθές βάρος ως αντίτιμο του δικαιώματος της αναπνοής αέρος».
Πάσα ομοιότητα με τη σημερινή κατάσταση κρίνεται απολύτως τυχαία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις