Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Ξεροτήγανα

Ξεροτήγανα

Φωτογραφία της Maria Dimitriou.

+13

Παραδοσιακό γλυκό της Κρήτης... καμμιά σχέση με τις γνωστές δίπλες...
Τα ξεροτήγανα σερβίρονται στους γάμους και στις γιορτές ιδίως την πρωτοχρονιά καθ ότι τα υλικά τους συμβολίζουν αφθονία και ευημερία... !!!!

Σας παραθέτω την συνταγή απο την ανατολική Κρήτη..
έτσι τα έτφτιαξα κι εγώ 2 φορές πριν και μετά την αλλαγή του χρόνου διότι τα πρώτα ταξίδεψαν για Αθήνα


Υλικά
300 γρ αλεύρι

1/3 κρασοπότηρου λάδι
1 ρακοπότηρο ρακί
1 πρέζα αλάτι
χλιαρό νερό


για το μελίτωμα
300 γρ μέλι, 1 κρασοπότηρο νερό, ξυλάκι κανέλλα

μίγμα για πασπάλισμα
 

150 γρ καρύδια κοπανισμένα, 50 γρσουσάμι (καβουρδισμένο και μη), 1 κουταλιά κανέλλα, 1 κρασοπότηρο ζάχαρη
ανοίγουμε φύλλο λεπτό στο μύλο Νο 7
κόβουμε ομοια φύλλα παραλληλόγραμμα 10Χ8
 

τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο πρέπει σε 5 δευτερόλεπτα να το τυλίξουμε σε πουράκι με τη βοήθρια 2 πηρουνιών (διαφορετικά κοκκαλώνει ατύλιχτο) όποιος θέλει τα κάνει φιογκάκια μαζεύοντας το απο τη μέση, ή άλλο σχήμα είναι να κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες και να το τυλίγουμε σε στρογγυλό σχήμα κρατώντας σταθερά τη μια άκρη και γίνεται σαν τριαντάφυλο, είναι εμφανίσιμο αλλά άβολο στο φάγωμα ... γι αυτό προτιμώ τα πουράκια
 

ετοιμάζουμε το σιρρόπι τα βουτάμε ένα-ένα για 15 δευτερόλεπτα και μετά πασπαλίζουμε με το μίγμα. Καλή επιτυχία! και Καλή Χρονιά!!!!!



  

Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Ιεράπετρας

Καλή Χρονιά!!


Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Ιεράπετρας (0k0k897) Χορωδία Πνευματικού Κέντρου Ιεράπετρας. Διεύθυνση: Suzanne Xαλικιά Έρευνα – καταγραφή: Βαγγέλης Βαρδάκης Μουσική επιμέλεια – ενορχήστρωση: Μ…
anatolh.com|Από anatolh.com

 Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Ιεράπετρας (0k0k897)
Χορωδία Πνευματικού Κέντρου Ιεράπετρας.
Διεύθυνση: Suzanne Xαλικιά
Έρευνα – καταγραφή: Βαγγέλης Βαρδάκης
Μουσική επιμέλεια – ενορχήστρωση: Μάνος Γρυσμπολάκης

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα Κρήτης


Απόσπασμα από τα
 Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα Κρήτης
Ερμηνεύουν:
 Παιδική ομάδα Λαογραφικού Ομίλου Κουρήτες

Ξέρετε γιατί στη Βασιλόπιτα βάζουμε φλουρί;

 
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα των ημέρων είναι η Βασιλόπιτα και η κοπή της. Και όσες και αν είναι οι συνταγές για την παρασκευή της, όλες συγκλίνουν στο έξης ένα σημείο: «στο…πολυπόθητο φλουρί». Βασιλόπιτα: η ιστορία της ξεκινά πριν από…
iscreta.gr

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα των ημέρων είναι η Βασιλόπιτα και η κοπή της. Και όσες και αν είναι οι συνταγές για την παρασκευή της, όλες συγκλίνουν στο έξης ένα σημείο: «στο…πολυπόθητο φλουρί».

Βασιλόπιτα: η ιστορία της ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια, περίπου 1500, στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας. Την εποχή που ο  Μέγας Βασίλειος,  ήταν δεσπότης της Καισαρείας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του, με αγάπη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια.

Κάποια μέρα όμως, ένας αχόρταγος στρατηγός – τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να τη λεηλατήσει.
Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο στρατηγός αποφασισμένος με το στρατό του περικύκλωσε αμέσως την Καισαρεία. Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη, ο οποίος βρισκόταν στο ναό και προσευχόταν. Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος στρατηγός απαίτησε το χρυσάφι της πόλης καθώς και ότι άλλο πολύτιμο υπήρχε στην πόλη.
Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχεια, δεν είχαν να δώσουν τίποτε αξιόλογο στον άρπαγα στρατηγό. Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί τον Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από την πατρίδα του ή κι ακόμη μπορεί να τον σκοτώσει.
Οι χριστιανοί της Καισαρείας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ότι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντάς τα στο σκληρό στρατηγό να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος στρατηγός κόντευε να σκάσει από το κακό του. Διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.
Ο Δεσπότης, ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο στρατηγό ότι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνω στα χρυσαφικά έγινε το θαύμα!
‘Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά έναν λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στον σκληρό στρατηγό και τους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι.
Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας. Τότε όμως, ο δεσπότης της, ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της. Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα . Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.
Πηγή: dogma.gr
 

Τέρμα οι «τζάμπα» απεγκλωβισμοί από τα χιόνια

 
Τέρμα στους τζάμπα απεγκλωβισμούς από τα χιόνια ετοιμάζεται να βάλει η Περιφέρεια και οι Δήμοι του Λασιθίου, αφού το κακό έχει παραγίνει στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να κινητοποιείται όλος ο κρατικός μηχανισμός για ανθρώπους που εσκεμμένα…
iscreta.gr

Τέρμα οι «τζάμπα» απεγκλωβισμοί από τα χιόνια


Τέρμα στους τζάμπα απεγκλωβισμούς από τα χιόνια ετοιμάζεται να βάλει η Περιφέρεια και οι Δήμοι του Λασιθίου, αφού το κακό έχει παραγίνει στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να κινητοποιείται όλος ο κρατικός μηχανισμός για ανθρώπους που εσκεμμένα παραμένουν στα χιόνια θεωρώντας πως η πολιτεία και οι φορείς πρέπει να ανταποκριθούν με κάθε τρόπο στις παράλογες απαιτήσεις τους.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας που έχει γίνει στο νομό Λασιθίου, ο υπεύθυνος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Λασιθίου, Γιάννης Γουλιδάκης τονίζει πως «το θέμα είναι αρκετά σοβαρό δεδομένου ότι έχουμε από την μέχρι σήμερα εμπειρία δύο ειδών προβληματικές καταστάσεις.
Η πρώτη αφορά επαγγελματίες κτηνοτρόφους που μένουν στα ορεινά, σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες και αποκλείονται μαζί με τα κοπάδια τους. Στις περιπτώσεις αυτές αναγκάζονται οι τοπικοί φορείς και το κράτος να στήνουν μεγάλες επιχειρήσεις με τη συμμετοχή ελικοπτέρων, ειδικών οχημάτων και εκπαιδευμένων ανδρών για να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι, καθώς και να στέλνουν ζωοτροφές ή είδη πρώτης ανάγκης για να επιβιώσουν.
Στη δεύτερη περίπτωση ανήκουν εκείνοι που επιλέγουν για λόγους διασκέδασης να αποκλειστούν στα χιόνια κι όταν η κατάσταση επιδεινωθεί σοβαρά καλούν σε βοήθεια.
Είναι προφανές πως και στις δύο περιπτώσεις το κόστος που συνεπάγεται για την Αυτοδιοίκηση και τον κρατικό μηχανισμό είναι μεγάλο και μάλιστα αναιτιολόγητο, αφού δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για όσους παραμένουν στα ορεινά με τα κοπάδια τους και σε τοπικό επίπεδο ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Λασιθίου ενημερώνει τα μέλη του για τους κινδύνους.
http://www.anatolh.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις