Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Μωσαϊκό: Μάνος Ξυδούς

Μωσαϊκό: Μάνος Ξυδούς: Ο Μάνος Ξυδούς (15 Μαΐου 1953 - 13 Απριλίου 2010) ήταν συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής. Έγινε κυρίως γνωστός από τη συμμετοχή το...

Ο Άγιος Παχώμιος

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.

George Panagiotakis
Σήμερον 15η Μαίου με το Πατρώον Ημερολόγιον (28η Μαίου με το παπικόν) του Αγίου Παχωμίου ! Ο άγιος Παχώμιος ήτο αιγυπτιακής καταγωγής και εγεννήθη εις την Άνω Αίγυπτον (σημερινή Νοτία Αίγυπτον) κατά την περίοδον βασιλείας του Διοκλητιανού το 292 μχ . Το ονομά του “Παχώμ” εις την αρχαίαν αιγυπτιακήν (κοπτικήν) σημαίνει τον αετόν και όντως πρόκειται να ομιλήσομε περί ενός αετού της ορθοδοξίας! Σε ηλικία περίπου 20 ετών , κατά τας συνεχής εμφυλίους διαμάχας προ της τελικής επικρατήσεως του Μεγάλου Κωνσταντίνου, βιαίως εστρατολογήθη εις τον ρωμαικόν στρατόν. Τη συνοδεία και άλλων “εθελοντών” τον επεβίβασαν σε μίαν φελούκαν που έπλεε εις τον Νείλον με κατεύθυνσιν τας αρχαίας Θήβας της Αιγύπτου. Εκεί αποβιβασθής, κουρασμένος πεινών και διψών τον υπεδέχθησαν χριστιανοί της πόλεως οι οποίοι καλοκάγαθα του επρόσφεραν φρέσκο ψωμί, νερό και φρούτα. Η απρόσμενος μα τόσο ευγενική χειρονομία των αδελφών, εχαράχθη εις την καρδίαν του Αγίου, ο οποίος άρχισε να ερωτά και να μανθάνει δια την επίγειον ζωήν του Κυρίου, δεχόμενος το Θείον βάπτισμαν και γενόμενος χριστιανός. Περατωθήσης της στρατιωτικής του θητείας, σώος και αβλαβής με την βοήθειαν του Θεού, ο Άγιος Παχώμιος επέλεξε να ασκηθεί πλάι εις τον ησυχαστήν Άγιον Παλάμοναν και εν συνεχεία με τον ερημίτην Άγιον Αντώνιον. Δια της εμπειρίας που απέκτησε εκατενόησε ότι η πλειονότης των ανθρώπων δεν ήτο έτοιμη ή δεν ημπορούσε να ακολουθήσει τον αυστηρόν ασκητικόν και μοναχικόν βίον, την τελείαν απομόνωσιν και απόλυτον έλλειψιν επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους. Αντιλαμβανόμενος ότι ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικόν, απεφάσισε να ιδρύσει το πρώτο μοναστικόν κοινόβιον εις την νησίδα Ταβενήσι, στο μέσον του Νείλου. Ο κατά σάρκαν αδελφός του Ιωάννης τον εσυντρόφευσε και συντόμως ήλθαν και άλλοι. Μέχρι τότε, οι μοναχοί διαβιούσαν όπως το λέγει και η λέξις, μοναχοί τους ή το πολύ σε δυάδες δασκάλου(γέροντος)-μαθητού σε παντελώς αυτοσχέδια καταλύματα και η ιδέα του μοναστηρίου ως υλικού συγκροτήματος κτιρίων και ανθρώπων άγνωστος. Εκτίσθησαν ναός και κοιτώναι και εσχηματίσθη μία ομάς άνω των εκατό ατόμων οργανωμένη και καθοδηγουμένη υπό του Αγίου Παχωμίου οι οποίοι εκ σεβασμού τον προσεφωνούσαν εις την αιγυπτιακήν "αμπά”= αββάν= πατέραν. Εξ ου και το "αββαείον" το μέρος δηλαδή όπου προίσταται ένας πνευματικός πατήρ, κοινώς σήμερον μοναστήρι και αββάς (πατήρ) ο καθηγούμενος. Εγκαθιεδρωμένης της φήμης του, ο Μέγας Βασίλειος επεσκέφθη το μοναστήριον του Αγίου Παχωμίου και από εκεί έλαβε πολλάς από τα ιδέας του, τας οποίας εχρησιμοποίησε για την συγγραφήν των πρώτων μοναστικών κανόνων.Ο Άγιος απεβίωσε το 348 μχ κατά την περίοδον λοιμού περιθάλπτοντας άλλους αδελφούς μοναχούς. Πρόκειται εκ των τριών θεμελιωτών του μοναχισμού (οι έτεροι δύο ο Άγιος Αντώνιος θεμελιωτής του αναχωρητικού μοναχισμού και ο Άγιος Βασίλειος συγγραφεύς των ασκητικών συνγραμμάτων) δια τούτο και η εκκλησία μας τον ονόμασε Μέγαν.
Ευχαριστώ εκ καρδίας όσους δια προσωπικών μηνυμάτων ετίμησαν την σημερινή ημέραν των ονομαστηρίων της μετριοτητός μου, χρόνια πολλά με υγείαν και την ευχήν του Αγίου μας Παχωμίου εις άπαντας!

Σήμερα 15/5





Δημοφιλείς αναρτήσεις