Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Φθόνος και Φιλαργυρία

πηγή:  http://gerasimos-politis.blogspot.com/2012/03/blog-post.html#.UEO_QiL20yk

Φθόνος και Φιλαργυρία

Γεράσιμος Πολίτης 2012-02-29T23:59:00+02:00
Φθόνος και Φιλαργυρία | Αυτογνωσία - Ψυχολογιά
Φθόνος: Με την προσπάθειά του για υπεροχή και εξουσία φτάνει συχνά ο άνθρωπος στα χαρακτηριστικά του φθόνου. Η απόσταση που χωρίζει έναν άνθρωπο από τον υπεράνθρωπο σκοπό του γίνεται αισθητή απ' αυτόν, όπως είναι γνωστό, με τη μορφή του αισθήματος κατωτερότητας. Τον καταθλίβει και τον γεμίζει τόσο πολύ, ώστε από τη συμπεριφορά του και τον τρόπο της ζωή του αποχτούμε την εντύπωση ότι αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από την πραγματοποίηση των επιδιώξεών του. Εξαιτίας της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της δυσαρέσκειάς του καταλήγει συχνά σε μια διαρκή αναμέτρηση του τι έχουν πετύχει οι άλλοι, πώς φέρονται απέναντί του και γενικά αισθάνεται ταπεινωμένος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει κι όταν ακόμη έχει πιο πολλά από τους άλλους. Όλες αυτές οι μορφές του αισθήματος αναπηρίας είναι σημάδια μιας σκεπασμένης ανικανοποίητης ματαιοδοξίας, μιας θέλησης να έχει όλο και περισσότερα, μιας διάθεσης να τα έχει όλα. Βέβαια αυτοί οι άνθρωποι δε λένε ότι τα θέλουν όλα, γιατί εμποδίζονται από το κοινωνικό αίσθημα να εκδηλώνονται έτσι, όμως συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο, σα να τα ήθελαν όλα.

Είναι ευνόητο ότι τα αισθήματα του φθόνου που προκαλούνται απ' αυτή τη διαρκή αναμέτρηση, δε μπορεί να επιδρούν ευεργετικά στις δυνατότητες για ευτυχία. Ωστόσο όσο και αν μας είναι αντιπαθείς εξαιτίας της δύναμης του κοινωνικού αισθήματος οι διεγέρσεις του φθόνου, όσο και αν γενικά ο φθόνος δεν προκαλεί τη συμπάθειά μας, πολύ λίγοι άνθρωποι πρέπει να υπάρχουν, οι οποίοι είναι ανίκανοι να εκδηλώσουν οποιαδήποτε μορφή φθόνου. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι κανένας μας δεν είναι απαλλαγμένος από τον φθόνο. Φυσικά δεν προβάλλεται αυτό πάντα καθαρά μέσα στο κανονικό ρεύμα της ζωής. Όταν όμως ένας άνθρωπος υποφέρει και αισθάνεται καταπιεζόμενος, όταν νοιώθει την έλλειψη σε χρήματα, ρούχα, τρόφιμα και θέρμανση, όταν περιορίζονται οι ελπίδες του για το μέλλον και δε βλέπει καμία διέξοδο απ' αυτή τη δύσκολη κατάστασή του, τότε θα κατανοήσουμε ότι ένα ανθρώπινο γένος, όπως το σημερινό που τώρα μόλις βρίσκεται στην αρχή του πολιτισμού, θα αισθανθεί τον φθόνο, έστω και αν του τον απαγορεύουν η θρησκεία και η ηθική. Έτσι θα κατανοήσουμε επίσης και τον φθόνο αυτών που δεν έχουν τίποτε. Ο φθόνος αυτός θα μάς είναι ακατανόητος, μόνο αν βρισκόταν κάποιος να μας φέρει την απόδειξη ότι άλλοι άνθρωποι μέσα στην ίδια κατάσταση δε θα προσβάλλονταν από το αίσθημα του φθόνου. Μ' αυτό θέλουμε μόνο να διαπιστωθεί ότι με τη σημερινή ψυχική συγκρότηση του ανθρώπου αυτός ο παράγοντας πρέπει πάντα να λογαριάζεται. Δεν μπορεί επίσης να αποφευχθεί το φούντωμα του φθόνου στα άτομα ή στις μάζες, όταν οι περιορισμοί τραβούν πολύ μακριά. Αν και δεν επιδοκιμάζουμε τις αποκρουστικές μορφές που μ' αυτές πολλές φορές παρουσιάζεται ο φθόνος, πάλι πρέπει να πούμε πως δεν ξέρουμε πραγματικά κανένα μέσο σ' αυτές τις περιπτώσεις να εξουδετερώσουμε τον φθόνο και το μίσος που συχνά συνδέεται μαζί του. Ένα πράγμα είναι φανερό εκ των προτέρων για τον καθένα που ζει στην κοινωνία μας, πως δεν πρέπει να πειραματιζόμαστε μ' αυτού του είδους τις διεγέρσεις, να μην τις προκαλούμε, πως πρέπει να έχουμε το αίσθημα της διακριτικότητας και να μη δημιουργούμε ή μεγαλώνουμε τέτοια φαινόμενα. Μολονότι μ' αυτό δε διορθώνεται τίποτε, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να απαιτήσουμε από έναν άνθρωπο: να μην κομπάζει για την υπεροχή της στιγμής που έχει επιτύχει, γιατί μ' αυτό τον τρόπο κάποιον θα πληγώσει.

Μέσα σ' αυτό το χαρακτηριστικό στοιχείο βλέπουμε την αδιάσπαστη σχέση του ενός προς το σύνολο. Κανένας δεν μπορεί να υψωθεί πάνω από την κοινότητα και να διευρύνει την εξουσία του πάνω στους άλλους, χωρίς ταυτόχρονα να ξεσηκώσει στην αντίθετη πλευρά δυνάμεις που θα αποβλέπουν να εμποδίσουν την προσπάθειά του. Ο φθόνος προκαλεί πάντοτε ενέργειες και μέτρα που αποβλέπουν στην αποκατάσταση της ισονομίας και της ισοτιμίας των ανθρώπων. Έτσι εγγίζουμε με τη σκέψη και με το συναίσθημά μας μια βασική αρχή της ανθρώπινης κοινωνίας που δεν μπορεί να τραυματιστεί σε κανένα σημείο της χωρίς να ξεσηκώσει κάπου αλλού αντίθετες δυνάμεις, δηλαδή τον νόμο της ισότητας όλων των ανθρώπων.

Η μορφή έκφρασης του φθόνου είναι μιμική, αναγνωρίζεται εύκολα στο βλέμμα. Ο φθόνος εκφράζεται επίσης και φυσιογνωμικά και εξωτερικεύεται με ορισμένες φράσεις. Γίνεται λόγος για κίτρινο και ωχρό φθόνο και μ' αυτό υπονοείται πως το αίσθημα του φθόνου επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος. Οργανικά ο φθόνος δεν εκδηλώνεται αλλιώτικα παρά με τη συστολή των εξωτερικών αιμοφόρων αγγείων.

Όσο αφορά την παιδαγωγική γνώση, πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια ώστε τις διεγέρσεις του φθόνου, αφού δεν μπορούμε να τις εξαφανίσουμε από τον κόσμο, τουλάχιστο να τις κάνουμε χρήσιμες για το γενικό καλό και να προσπαθήσουμε να τις στρώσουμε σ' ένα δρόμο, που πάνω του, χωρίς μεγάλες αναστατώσεις, θα μπορέσουν να γίνουν γόνιμες για την ψυχική ζωή. Αυτό ισχύει τόσο για το άτομο, όσο και για τη μάζα. Στη ζωή του ξεχωριστού ατόμου πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε για τέτοια παιδιά δραστηριότητες που ανυψώνουν την αυτοσυνείδηση. Στη ζωή των λαών δε μένει σχεδόν τίποτε άλλο, παρά σ' εκείνους, οι οποίοι αισθάνονται παραμερισμένοι και ίσως παρακολουθούν με άγονο φθόνο πώς αυξάνεται η ευημερία άλλων λαών, να αποδείξουμε και να διευκολύνουμε τον δρόμο για την ανάπτυξη αδρανών δυνάμεων. Ένας άνθρωπος που σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι γεμάτος φθόνο, είναι άγονος για τη συμβίωση. Πάντοτε θα δείχνει τη διάθεση κάτι ν' αρπάξει από τον άλλο, να τον ζημιώσει κι οπωσδήποτε να τον ενοχλήσει, θα έχει την τάση να εφευρίσκει δικαιολογίες και να ρίχνει την ευθύνη στους άλλους για ό,τι δεν κατάφερε να επιτύχει. Θα γίνει ο τύπος του εριστικού, του οχληρού ανθρώπου που δε δίνει πολλή σημασία στις καλές σχέσεις με τους άλλους, που δεν κάνει καμιά προετοιμασία να γίνει ικανός για μια συμβίωση μαζί τους. Επειδή δε θα κάνει ποτέ τον κόπο να νοιώσει την ψυχή του άλλου, θα μείνει για πάντα κακός ανθρωπογνώστης και θα πληγώνει τους άλλους με τις κρίσεις του. Δεν πρόκειται να συγκινηθεί αν κάποιος άλλος υποφέρει εξαιτίας της συμπεριφοράς του. Ο φθόνος μπορεί ακόμη να παρασύρει τόσο μακριά τον άνθρωπο, που να αισθάνεται ένα είδος ικανοποίησης για τα βάσανα του πλησίον του.

Φιλαργυρία

Φθόνος και Φιλαργυρία | Αυτογνωσία - Ψυχολογιά
Στενά συγγενής με τον φθόνο, πολλές φορές συνδεμένη μ' αυτόν, είναι η φιλαργυρία. Δεν εννοούμε μόνο εκείνο το είδος της φιλαργυρίας που περιορίζεται στη συσσώρευση χρημάτων, αλλά τη γενική μορφή που εκφράζεται ουσιαστικά στην απροθυμία του φιλάργυρου να προσφέρει στον άλλο κάποια χαρά, στη μειωμένη αφοσίωση στο άτομο και το σύνολο, στην ύψωση ενός τείχους ανάμεσα στον φιλάργυρο και τον υπόλοιπο κόσμο που θα σιγουρέψει μόνο για τον εαυτό του τους φτωχικούς του θησαυρούς. Διακρίνεται εύκολα η σχέση που υπάρχει από τη μια μεριά με τη φιλοδοξία και τη ματαιοδοξία και από την άλλη με τον φθόνο. Δε λέει κανείς πολλά όταν ισχυρίζεται πως όλα αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν ταυτόχρονα στον ίδιο άνθρωπο και δε χρειάζεται να θεωρήσουμε κανένα σα σπουδαίο ανθρωπογνώστη αν, διαπιστώνοντας μια από αυτές τις ιδιότητες, ισχυριστεί ότι υπάρχουν και οι άλλες.

Χαρακτηριστικά τσιγγουνιάς παρουσιάζει, έστω και σε ίχνη, ακόμη και ο σημερινός, ο πολιτισμένος άνθρωπος. Το πολύ - πολύ μπορεί να τα καλύψει με μια υπερβολική γενναιοδωρία, που ίσως δεν είναι τίποτε άλλο από μια δωρεά ελεημοσύνης, μια προσπάθεια να ανυψώσει με χειρονομίες γενναιοδωρίας το αίσθημα της δικής του προσωπικότητας σε βάρος των άλλων. Κάτω από ορισμένες συνθήκες, κυρίως όταν ο φιλάργυρος χρησιμοποιεί ορισμένους τρόπους ζωής, μπορεί να φανεί η φιλαργυρία ακόμη και σαν πολύτιμη ιδιότητα. Π.χ. όταν ένας άνθρωπος τσιγκουνεύεται τον χρόνο ή την εργατική του δύναμη και μ' αυτό δημιουργεί κάποιο μεγάλο έργο. Υπάρχει σήμερα μια επιστημονική και ηθική κατεύθυνση που ακριβώς τόσο πολύ μετατοπίζει στο προσκήνιο την οικονομία του χρόνου, ώστε απαιτεί κάθε άνθρωπος να χρησιμοποιεί με οικονομία τον χρόνο και την εργατική του δύναμη. Στη θεωρία αυτό ακούγεται πολύ ευχάριστα. Όπου όμως θα βρούμε αυτή την αρχή εφαρμοζόμενη στην πράξη, θα δούμε πως σ' αυτή τα πάντα τα ρυθμίζει μόνο ο σκοπός της δύναμης και της υπεροχής. Τις πιο πολλές φορές γίνεται κατάχρηση αυτής της αρχής που μας δίνει η θεωρία και εκείνος που τσιγκουνεύεται τον χρόνο και την εργατική δύναμη προσπαθεί να μεταθέσει στους ώμους των άλλων τα βάρη που προέρχονται απ' αυτή την τσιγγουνιά. Μια τέτοια άποψη θα τη σταθμίσουμε και θα την αξιολογήσουμε μονάχα ανάλογα με την ωφέλεια που έχει για το σύνολο. Ολόκληρη η εξέλιξη της τεχνικής στην εποχή μας απαιτεί τη μεταχείριση του ανθρώπου σα να είναι και αυτός μηχανή. Επιβάλλει στη ζωή του αρχές που ίσως ως ένα βαθμό να είναι δικαιολογημένες από τεχνική άποψη, σε σχέση όμως με την ανθρώπινη συμβίωση οδηγούν στην ερήμωση, την απομόνωση και τον ακρωτηριασμό του ανθρώπου. Γι' αυτό θα είναι καλύτερα να ρυθμιστούν τα πράγματα έτσι που προτιμότερο θα είναι να δίνουμε, παρά να αποταμιεύουμε. Μια αρχή που γενικά δεν πρέπει να διαστρεβλωθεί, να μην είναι δυνατή ούτε επιτρεπτή η κακομεταχείρισή της, όταν έχουμε στον νου μας το καλό των συνανθρώπων.

Πηγή: Alfred Adler - Ανθρωπογνωσία, Μετάφραση: Σταύρος Καμπουρίδης, Εκδόσεις Ηλία Μανιατέα, Αθήνα

Αναρτήθηκε από:
Τρέλα είναι απλά μια άλλη μορφή της συνείδησης 

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Δύο ήλιοι δυο φεγγάρια ...

ΕΚ ΤΗΣ ΣΙΝΑΣΟΥ ΤΗΣ ΚΑΠΑΔΟΚΙΑΣ

Δύο ήλιοι δυο φεγγάρια επολεμούσανε

να μας χωρίσουν 'θελαν και δεν μπορούσανε.
Εσύ στο παραθύρι κ'εγώ στα βάσανα,

ρίξε με την σουγιά σου να κόψω λάχανα.
Ο ήλιος βασιλεύει στα παραθύρια σου
και συ δαιβόλου κόρη, βάφεις τα φρύδια σου.
Εσύ 'σαι το σταφύλι κ΄εγώ το τσάμπουρο,
φίλα με συ στα χείλη κ'εγώ στο μάγουλο.
Έσυ 'σαι η αιτία που μελλώ να χαθώ
και τον επάνω κόσμον να τον υστερηθώ.
Έβγα στο παραθύρι να διής τι γίνεται,
το αίμα της καρδια μου για σενα χυνεται.
 

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Εικονοθεραπεία 10























Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-

Αμπελοφάσουλα με λαδοτύρι και σουσάμι



 
 
                      Αμπελοφάσουλα με λαδοτύρι και σουσάμι
 
Απλούστατο σαλατοφαγητό με το κατιτίς του που το κάνει λαχταριστό...

• 1/2 κιλό αμπελοφάσουλα

• 2 κουτ. σούπας σουσάμι
• 60 ml ελαιόλαδο
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 150 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης

Καθαρίζουμε τα αμπελοφάσουλα, κόβοντας απλώς τις δύο ακρούλες τους, γιατί δεν έχουν ίνες γύρω-γύρω.

Βάζουμε μπόλικο νερό με αλάτι σε μια κατσαρόλα να βράσει. Μόλις κοχλάσει έντονα, βάζουμε τα αμπελοφάσουλα και τα βράζουμε για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν κάπως, χωρίς όμως να λιώσουν.

Εν τω μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε χωρίς λιπαρή ουσία το σουσάμι για 2-3 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα και να σκορπίσει το άρωμά του.

Το βγάζουμε από το τηγάνι σε ένα πιάτο, για να μη συνεχίσει να ψήνεται. Τρίβουμε το τυρί στον τρίφτη ή βγάζουμε φλούδες με το ειδικό εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες (peeler).

Στραγγίζουμε τα αμπελοφάσουλα καλά, τα βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το λαδοτύρι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.

Συμβουλές:

• Αντί για σουσάμι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουκουνάρια, που καβουρδίζουμε όπως το σουσάμι.

• Αντί για λαδοτύρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο τυρί της αρεσκείας μας, όπως παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, ακόμα και ξερή μυζήθρα, το καθένα με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.
• Στο σαλατοφαγητό μπορούμε να προσθέσουμε το μυρωδικό της επιλογής μας, π.χ. λίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο ή λίγο ξερό, τριμμένο.

gastronomos.gr


σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω 

Δυσλεξία στην πράξη

πηγή: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=463940983640614&set=a.131715680196481.15167.108511895850193&type=1&theater
 

Το παρόν βιβλίο προτείνει μια πρωτότυπη διδακτική μέθοδο εκμάθησης των διψήφων και καταχρηστικών συμφώνων, μέσα από εξειδικευμένες ασκήσεις, που αξιοποιούν αποτελεσματικά τη διαφορετικότητα της γραφο-φωνολογικής ενημερότητας των μαθητών με δυσλεξία. Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές του δημοτικού σχολείου με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα λόγου. Στόχος του βιβλίου είναι η ανάγνωση και η γραφή με ευχέρεια όλων των δίψηφων και καταχρηστικών συμφώνων από τους μαθητές και η βελτίωση της ικανότητας της νοηματικής επεξεργασίας των κειμένων που διαβάζουν. Το βιβλίο αποτελεί βασικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για κάθε δάσκαλο, υποστηρικτικό βοήθημα για τους γονείς παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, αναπόσπαστο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος των τμημάτων ένταξης και πρωτίστως βασικό βοήθημα για κάθε μαθητή με δυσκολίες αυτού του φάσματος.


— με Ελένη Μπετεινάκη και Ελένη Αϋφαντή

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Cathédrale Notre-Dame-de-Strasbourg



            Cathédrale Notre-Dame-de-Strasbourg

Ο καθεδρικός ναός του Στρασβούργου είναι μία από τις κυριότερες ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες σε ολόκληρη τη Γαλλία. Η ανέγερση του ναού άρχισε το 1176 και μέχρι το 1439 όπου έλαβε την τελική του μορφή δέχτηκε πλήθος διαφοροποιήσεων και παρεμβάσεων. Αρχικά λοιπόν σχεδιάστηκε βάσει της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής γύρω στα 1225 όμως μια νέα αρχιτεκτονική ομάδα πρότεινε την υιοθέτηση της γοτθικής τεχνοτροπίας καταλήγοντας μάλιστα σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα ώστε σήμερα η αρχιτεκτονική του κτηρίου να θεωρείται η επιτομή του γοτθικού ύφους. Κύριος εκφραστής αυτού του ρεύματος είναι ο διάσημος αρχιτέκτονας Erwin von Steinbach ο οποίος αφιερώθηκε στο έργο από το 1277 μέχρι το θάνατο του το 1318. Ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό διαφοροποίησης ήταν η τοποθέτηση πλακιδίων ψαμμίτη που προσέδωσαν ένα χαρακτηριστικό ροζ χρώμα στο ναό. Το ύψος του ναού φτάνει τα 142 μέτρα και από το 1647 μέχρι το 1874 ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Σήμερα είναι η έκτη ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο και συνεχίζει να είναι ορατή σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων.

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Γεωτρόπιο 2 - Το Πρασσονήσι της Ρόδου Στο άστρο της Μυτιλίνης Χρυσαετοί στη Φιλιππιάδα Πομάκικα βουνά Πειραικός "ακτίτης λίθος" Η σαύρα της Πελοποννήσου























Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-

Το Πρασσονήσι της Ρόδου
Στο άστρο της Μυτιλίνης
Χρυσαετοί στη Φιλιππιάδα
Πομάκικα βουνά
Πειραικός  "ακτίτης λίθος"
Η σαύρα της Πελοποννήσου

Τεύχος 74

'Σκόρπια Φύλλα'



ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ 'Σκόρπια Φύλλα'
                                                                                              
Σκόρπια φύλλα του φθινόπωρου
οι αγρότες για τη σπορά περιμέναν βροχή
ο άνεμος κλωθογύριζε ανοίγοντας τα επουράνια
“ποια οδό ακολουθούν τα κίτρινα φύλλα που πέφτουν;”
αντίθετο δρόμο παίρνοντας ο απόστολος των εθνών
από Nεαπόλεως της νυν Kαβάλας
Προς Θεσσαλονικείς A΄ Eπιστολής το ανάγνωσμα
ου θέλω υμάς αγνοείν περί των κεκοιμημένων
ίνα μη λυπήσθε καθώς και οι λοιποί
ψηλό σαν τηλόπτης φάρος το καμπαναριό
καμπύλ’ ανοίγματα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα
ότι είναι και δεν είναι σειρά συμπτώσεων
στο περιβόλι τάφοι με σταυρούς
κατάντικρυ η φωτιά κατάτρωγε το καράβι
πέθανε η πολυαγαπημένη μάννα του
έξ’ απ’ την ξύλινη θύρα καθόταν και περίμενε το κορίτσι
όπως κάθονται απάνω στ’ άνθη οι πεταλούδες
μια ωραία πεταλούδα κι’ έν’ άδειο γραμματοκιβώτιο
ενώ οι πόρτες ήταν κλειστές
νύχτα ερχόταν και τον έβρισκε
στον μυχό του κόλπου όπου εκβάλλει η ενδοχώρα
στο αναπεπταμένο πέλαγος που κατάπιε τον πατέρα
όταν δε μπόρεσε να καταλάβει τις κινήσεις του γιου του
ότι το πένθος σημαίνει νίκη και τρανή χαρά
έρχεται να φορτώσει σιτάρι στην αποβάθρα
και σχολιάζουν το θέαμα οι γνωστικοί
ερμηνευτές του ζωντανού ονείρου δακτυλοδεικτούν
πίσω ταφόπετρες με μάτια το χωριό
με αναστήματα υψηλά πλούσια βλάστηση το σκιάζει
ανάμεσα στις υπερκείμενες στέγες των φυλλωμάτων
και στους υπόρροφους θάμνους ανέρπει μνήμη
αφωσίωσις και πίστη θερμή ο κισσός
όπως ακριβώς ήσουν και ήταν
κάτω από την επιφάνεια κάνοντας βουτιά
όπου τα πλοία του Mαρδονίου εναυάγησαν
αλλά ξέρουμε ασφαλώς πως ο θησαυρός διεσώθη
στις θαλασσοσπηλιές όπου οι φώκες μοιρολογούν
στου αγιώνυμου Όρους τους βράχους τους κρυσταλλώδεις
αρωγή σε όποιον τεκταίνεται μεγάλα και πολλά
τον ήλιο που βυθά στη λεκάνη της μάννας του
και θρηνούν όσοι τον πίστεψαν γιατί σβύνει
άλλη δυνατότητα προσφέροντας εκ των υγρών εγκάτων
να μας πας στην ξενητειά
να μας πας στα πέρα μέρη
φύσα θάλασσα πλατειά
φύσ’ αγέρι, φύσ’ αγέρι.

(1958)

Από τη συλλογή Ανακομιδή (1961)

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Cheesecake σοκολάτα!


 

Cheesecake σοκολάτα!

Για τη βάση:
250 γρ. cookies σοκολάτας
125 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ

Για τη σοκολατένια κρέμα τυριού:
800 γρ. τυρί κρέμα
250 ml κρέμα γάλακτος
1/3 φλ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 φλ. του τσαγιού φουντούκια τριμμένα

Σπάμε τη σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια και τη βάζουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά σε μπεν μαρί.

Προσέχοντας να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία στη σοκολάτα και την κάψει, θρυμματίζουμε παράλληλα τα cookies στο μπλεντεράκι και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.

Λιώνουμε τη μαργαρίνη βάζοντάς τη στον φούρνο μικροκυμάτων για 40 δευτερόλεπτα και την ανακατεύουμε με τα μπισκότα για να υγρανθούν.

Βάζουμε το μίγμα μπισκότου σε φόρμα με τσέρκι και το ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180οC.

Ανακατεύουμε τη σοκολάτα μας και μόλις λιώσουν όλα τα κομμάτια τη βγάζουμε από τη φωτιά.

Σε ένα μίξερ χτυπάμε την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει σαντιγί.Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το τυρί κρέμα και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.

Ρίχνουμε μετά την λιωμένη σοκολάτα και το τριμμένο φουντούκι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε την κρέμα πάνω από την ψημένη βάση και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο για 5 ώρες.

Σερβίρουμε στολίζοντας από πάνω το σοκολατένιο τσιζκέικ με ολόκληρα φουντούκια.

chefonair


σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Όλα έχουν το σκοπό τους


 


Ο θυμός έχει τον δικό του σκοπό. Ούτε ο θυμός ούτε ο πόνος είναι άσκοποι. Όλα σάς οδηγούν κάπου. Μπορείτε να δημιουργήσετε την πρόθεση να μπαίνετε στο συναισθηματικό σας κέντρο και να μάθετε πως να είστε επικεντρωμένοι εκεί, ενώ εξερευνάτε τα διάφορα ενδεχόμενα. Αν πείτε: «Θα επικεντρωθώ εκεί», ακούγεται σαν να μη σκοπεύετε να επιτρέψετε στον εαυτό σας μια κάποια κινητικότητα εκεί. Αντίθετα,πρέπει απλώς να έχετε την πρόθεση να είστε επικεντρωμένοι. Η επικέντρωση δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν κυμαίνονται' σημαίνει ότι επιτρέπετε στα πράγματα να κυμαίνονται. Είτε η βάρκα είναι έτοιμη να ανατραπεί είτε βρίσκεται σε ήσυχα νερά, εσείς το επιτρέπετε. Κάνετε τη βόλτα σας και μετά βγαίνετε από το γεγονός είτε μιας ήσυχης είτε μιας ταραχώδους βαρκάδας. Τα συναισθήματά σας δεν είναι απλώς τροφή άλλων, είναι τροφή για εσάς τους ίδιους. Είναι ο τρόπος που τρέφετε τον εαυτό σας και δημιουργείτε μια ταυτότητα. Είναι η ταυτότητά σας ως συχνότητα μέσω των συναισθημάτων σας. Τα συναισθήματα σας τρέφουν και τροφοδοτούν τους κωδικούς σας ώστε να υπάρξουν.



Θα συνδιαλαγείτε με κάθε σας όριο, ένα προς ένα, απλώς και μόνο επειδή ακριβώς αυτό είναι που δεν θέλετε να κάνετε. Θα σας άρεσε πολύ να πείτε, «Χρυσή αστερόσκονη, εξαφάνισε όλα αυτά που με περιορίζουν. Μπαμ! Είμαι ελεύθερος!» Αν τα πράγματα ήταν ιδανικά, τόσο εύκολο θα ήταν. Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα της προσπάθειας να πηγαίνετε περιφερειακά και να προσπερνάτε το συναισθηματικό σας κέντρο. Έχετε και κάποια συναισθηματικά πιστεύω ή συναισθήματα, που συμβάλλουν στο να δημιουργούνται αυτά τα όρια έξω από εσάς, οπότε, όταν σπάτε κάποιο όριο, πρέπει να συνδιαλαγείτε με το συναίσθημα που υπήρξε υπεύθυνο, ώστε το όριο αυτό να τοποθετηθεί εκεί από την αρχή. Μέσα από το συναισθηματικό σας σώμα συνδέεστε με το πνευματικό σας σώμα. Μπορεί να θέλετε να προσπεράσετε κάτι που σας είναι δύσκολο, όμως θα πρέπει να νιώσετε το πώς μπορείτε να περάσετε μέσα από αυτό.


Θέλετε να πάρετε μια σκούπα και να σπρώξετε σκουπίζοντας όλες σας τις δυσκολίες κάτω από το χαλί, λέγοντας: «Αυτά δεν θέλω να τα κάνω», όταν αυτά τα δύσκολα πράγματα είναι, στην πραγματικότητα, οι πολύτιμοι σας θησαυροί. Ακόμη και αν ανακαλύψετε ότι έχετε 101.000 όρια, μη συγχυσθείτε. Πείτε απλώς: «Ενδιαφέρον είναι». Κοιτάξτε αυτά τα όρια που έχετε τοποθετήσει και, αντί να τα βάζετε μαζί τους, απλώς παρατηρήστε τα και κοιτάξτε τα για να δείτε αν μπορείτε να ανακαλύψετε πώς δημιουργήθηκαν. Δείτε ποιον σκοπό εξυπηρετούν - σε ποιο μπακάλικο ψωνίζατε όταν αγοράσατε αυτά τα συγκεκριμένα.


Μόλις αναγνωρίσετε και αποδεχθείτε και είστε πρόθυμοι να απελευθερώσετε κάτι, αυτό κινείται. Όταν προσκολλάστε ή φοβάστε ή σκέπτεστε, «Μου αρέσει αυτό το όριο" με εξυπηρετεί πολύ καλά», τότε περιορίζετε τον εαυτό σας.


Πρέπει να μάθετε να αγαπάτε τα συναισθήματα σας. Όσο περιγράφετε κάτι ως δύσκολο, εσείς το κάνετε δύσκολο. Κανείς άλλος. Αντιστέκεστε και κριτικάρετε τις αλλαγές που συντελούνται. Νιώθετε ότι δεν ξέρετε τι συμβαίνει και επιθυμείτε να έχετε τον έλεγχο.


Ο έλεγχος είναι πολύ βολικός και εύχρηστος. Πρέπει να τον χρησιμοποιούμε στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή, σαν σούπερ-κόλλα. Η σούπερ-κόλλα σε λάθος σημείο' δεν βοηθάει κανέναν. Την χρησιμοποιείτε ποτέ για να κολλήσετε τα χείλη ή τα χέρια σας μεταξύ τους; Πρέπει να μάθετε να ελέγχετε τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τη σούπερ-κόλλα. Αν τα κάνετε θάλασσα με τη σούπερ-κόλλα, κολλάτε και δεν υπάρχει τίποτε που να μπορείτε να κάνετε. Το ίδιο γίνεται και με τον έλεγχο: σας φορτώνεται και σας κολλάει σε κάτι, στο οποίο δεν χρειάζεται να είστε προσκολλημένοι. Πρέπει να επιδεικνύετε μεγάλη επιλεκτικότητα σχετικά με το τι αποφασίζετε να ελέγξετε ή όχι. Το παλιό ανθρώπινο σχήμα, ή υπάρχον πρότυπο, λέει, «Πρέπει να έχεις πάντα τον έλεγχο».


Εσείς, ως μέλη της Οικογένειας του Φωτός, αφυπνίζεστε. Έχετε ανάγκη τα συναισθήματα σας. Πρέπει να αποκτήσετε φιλικές σχέσεις με τα συναισθήματά σας, επειδή μέσω αυτών ανεβαίνετε τη σκάλα προς τον πολυδιαστασιακό σας εαυτό και το σύστημα των δώδεκα τσάκρα, και εξερευνάτε αυτά που ανακαλύπτετε. Μέσω των συναισθημάτων μπορείτε να καταλάβετεαν συμβαίνει κάτι ή όχι. Ο λογικός νους φροντίζει να απέχει όταν γίνεται κάτι, αν το σώμα δεν είναι συνδεμένο με την αίσθηση. Τα συναισθήματα καταγράφουν την αλλαγή στη συχνότητα. Ο λογικός νους δεν καταγράφει την αλλαγή συχνότητας.


Βιώνετε μια αφύπνιση αλλαγής συχνότητας. Οδηγείστε να αλλάξετε πολλά μέρη της ζωής σας και να παραιτηθείτε από πολλά πράγματα. Μην αντιστέκεστε στις αλλαγές με το να νιώθετε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο, επειδή δεν ξέρετε τι έρχεται και φαίνεται σαν τα συναισθήματά σας να βάζουν εμπόδια στον δρόμο σας. Τα συναισθήματά σας απλώς θέλουν να σας καταδείξουν κάτι" και εσάς δεν σας αρέσει, γιατί νομίζετε ότι τα συναισθήματα σας παρεμβαίνουν ή σας ντροπιάζουν.


Ξυπνήστε. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια από αυτές τις συναισθηματικές καταστάσεις, πείτε αμέσως στον εαυτό σας, «Εντάξει, ξέρω τι συμβαίνει. Δεν θα εμπλακώ αυτή τη φορά. Ξέρω ότι υπάρχει κάτι εδώ για να μάθω και κάτι που πρέπει να αλλάξω. Πιστεύω ότι έχω καθοδήγηση και ότι ακολουθώ ένα σχέδιο, έτσι θα κοιτάξω να δω τι υπάρχει εδώ για μένα, χωρίς να το κρίνω και ακολουθώντας τη ροή. Ζητώ όλες μου οι αλλαγές να έρχονται με χαρά, ασφάλεια και αρμονία. Αυτή είναι η αξίωσή μου. Όλα όσα σκοπεύω για την εξέλιξή μου καλύπτονται από αυτό: βιώνω την ευτυχία και την ασφάλεια και την αρμονία. Γι' αυτό, θα ακολουθήσω αυτή την ενέργεια και θα δω τι αλλάζει για μένα και τι χρειάζεται να αφήσω να φύγει».
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

τον Σεπτέμβριο του 1669.....



    ...Ο Χάνδακας παραδόθηκε στους Τούρκους τον Σεπτέμβριο του 1669...
....Ο Χάνδακας παραδόθηκε στους Τούρκους τον Σεπτέμβριο του 1669.....
Στα μέσα του 17ου αι. η Κρήτη, μετά από περίπου τετρακόσια πενήντα χρόνια κατά τα οποία έζησε ως κτήση της Βενετίας, βρέθηκε στη δίνη μιας ιδιαίτερα σκληρής πολεμικής διεκδίκησης. Η Οθωμανική αυτοκρατορία κήρυξε τον πόλεμο στη Γαληνότατη Δημοκρατία του Αδρία, επιδιώκοντας την κατάκτηση της Μεγαλονήσου. Ο πόλεμος αυτός, που ήταν ο πέμπτος κατά σειρά ενετοτουρκικός πόλεμος, άρχισε το 1645 και τελείωσε το 1669. Επεκράτησε να ονομάζεται Κρητικός Πόλεμος. Η χρονική διάρκεια του ήταν αρκετά μεγάλη ακόμη και για τα μέτρα της εποχής εκείνης. Η ιδιομορφία που σημειώνεται κατά το χρονικό αυτό διάστημα είναι ότι μόνο τα δύο πρώτα χρόνια (1645-1647) αναλώθηκαν για την κατάκτηση ολόκληρης της νήσου, ενώ τα υπόλοιπα είκοσι δύο (1647-1669) για την πολιορκία της πρωτεύουσας της, του Χάνδακα. Ο Χάνδακας παραδόθηκε στους Τούρκους τον Σεπτέμβριο του 1669. Η πτώση της Κρήτης και του Χάνδακα στους Τούρκους αναμφισβήτητα ήταν ένα σημαντικότατο γεγονός για τη Μεγαλόνησο -και όχι μόνον. Σήμαινε, εκτός των άλλων, ότι οι ισορροπίες δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο, που είχαν παγιωθεί και ίσχυαν για αρκετές εκατονταετίες, τώρα άλλαζαν. Οι Οθωμανοί κυριαρχούν πλέον στην ανατολική μεσογειακή λεκάνη. Παράλληλα όμως θα υποστούν συντριπτικές ήττες από τα χριστιανικά στρατεύματα στην κεντρική Ευρώπη, οι οποίες θα ανακόψουν τις προς βορράν και προς δυσμάς επεκτατικές τους φιλοδοξίες. Η ίδια η Κρήτη, μετά από τα βίαια και με δραματική κατάληξη γεγονότα του 17ου αι., θα υποχρεωθεί, ως κατακτηθείσα περιοχή, να αλλάξει κατεύθυνση σε όλα τα επίπεδα του καθημερινού βίου της έως το 1898. Το έτος αυτά λήγει η τουρκική κατοχή και αρχίζει η ελπιδοφόρα εποχή της αυτονομίας της, που θα καταλήξει το 1913 στην ένωση της με την Ελλάδα Αλλά ποιο ήταν το κυρίαρχο στοιχείο, το στοιχείο εκείνο που έκανε τον Κρητικό Πόλεμο, εκτός των άλλων παραμέτρων, να είναι ένα τόσο σημαντικό ιστορικό συμβάν, ιδιαίτερα δε την πολιορκία του Χάνδακα -μοναδική ως προς τη διάρκεια της- να λάβει επικές διαστάσεις; Ανάλογης εμβέλειας ιστορικά συμβάντα είναι ασφαλώς πολύπλοκα, επιδέχονται διαφορετικές προσεγγίσεις και πολλές φορές είναι δυσερμήνευτα. Στην περίπτωση όμως του Κρητικού Πολέμου και της πολιορκίας του Χάνδακα αυτό που κυριαρχεί και καθορίζει την ιδιαιτερότητα τους είναι η εμπλοκή πολλών χριστιανικών κρατών από πλευράς των δυνάμεων της Δύσης, καθώς και πολλών Οθωμανικών επαρχιών υποτελών στον σουλτάνο, από πλευράς των δυνάμεων της Ανατολής. Ουσιαστικά ο πέμπτος ενετοτουρκικός πόλεμος, με αποκορύφωση τα τρία τελευταία χρόνια της πολιορκίας του Χάνδακα, προσέλαβε διαστάσεις παγκοσμίου πολέμου. Έτσι η αναμέτρηση Δύσης και Ανατολής στην Κρήτη και όλως ιδιαιτέρως στον Χάνδακα -με ό,τι αυτή συνεπαγόταν- μπορεί να θεωρηθεί το κύριο, το καθοριστικό στοιχείο ενός ιστορικού γεγονότος με τεράστια σημασία, απήχηση και πολυποίκιλες προεκτάσεις. Και το γεγονός αυτό συνέβη σε τούτη τη γωνιά του κόσμου, στον Χάνδακα. [...] (από τον πρόλογο της συγγραφέως)

http://www.bigbook.gr/?mode=searchWithTAP&user_input=%CE%BF+%CE%BA%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82+%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82&rdb_tap=tap_title

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Διακόσμηση

  
Διακόσμηση χώρου με παλέτες

Οι καινούργιες προτάσεις των σχεδιαστών εσωτερικού χώρου είναι πιο βιομηχανικές, πιο minimal. Καινούργια υλικά, φιλικά στο περιβάλλον, οικολογικά, αλλά και προσαρμοσμένα στις ανάγκες των καιρών, πρωτότυπες προτάσεις που κάνουν να φαίνεται ξεπερασμένη η λογική ότι αγοράζουμε για μια ζωή. Σκοπός είναι η δημιουργία άνετων χώρων, λειτουργικών, κυρίως οικονομικών με την προσωπική δημιουργική μας συμμετοχή.
Μία από αυτές τις προτάσεις, που τελευταία την έχω ασπαστεί και μ' εχει ενθουσιάσει, είναι η χρήση παλεττών, αυτών των βιομηχανικών, για την επίπλωση του σπιτιού μας. Αν θέλετε να δώσετε μια εντελώς διαφορετική πνοή στο χώρο σας, δείτε παρακάτω. Οι χρήσεις είναι ατέλειωτες

Μπορείτε να βάψετε αν θέλετε τις παλέτες ή να τις διατηρήσετε στο φυσικό τους χρώμα.


σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Λευκό ή μαύρο ψωμί για τα παιδιά;


 

                             Λευκό ή μαύρο ψωμί για τα παιδιά;
Δημητρούλης Μ. Εμμανουήλ MSc (Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)

Στα περισσότερα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών αρέσει το ψωμί και συνεπώς οι γονείς το χρησιμοποιούν στο πρωινό, στο κολατσιό τους ή και σαν συνοδευτικό με τα κυρίως γεύματα. Η κατανάλωση ψωμιού ενδείκνυται σε αυτές τις ηλικίες καθώς σύμφωνα με τις συστάσεις τα παιδιά χρειάζονται 6 μερίδες την ημέρα προϊόντων δημητριακών.

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι αν θα πρέπει οι γονείς να προτιμούν το λευκό ή το ψωμί σίκαλης (ή ολικής αλέσεως) για τα παιδιά τους. Μελετώντας τη θρεπτική αξία των 2 διαφορετικών ειδών ψωμιού, παρατηρούμε ότι σε περιεκτικότητα σε κάποια θρεπτικά συστατικά η διαφορές είναι μικρές:

Θερμίδες: 40-70 kcal/ φέτα
Ολικό λίπος: 0,5-1 g/ φέτα
Χοληστερόλη: 0 mg/ φέτα
Νάτριο: 90-130 g/ φέτα
Πρωτεΐνη: 1,5-3 g/ φέτα

Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στην περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ασβέστιο, με το μαύρο ψωμί να υπερτερεί. Επιπλέον το μαύρο ψωμί είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνη B6, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φυλικό οξύ, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Το ψωμί σικάλεως και ολικής αλέσεως είναι πολύ πλουσιότερο σε φυτικές ίνες και αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη διαφορά με το λευκό ψωμί. Η δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες συστήνεται για όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας και ειδικά για τα παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα με δυσκοιλιότητα.

Από την άλλη πλευρά, τα λευκά ψωμιά περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου, απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη των οστών των παιδιών. Σε περιπτώσεις παιδιών που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών, το ψωμί είναι μια καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου με σχετικά υψηλή βιοθιαθεσιμότητα.

Όπως γίνεται αντιληπτό και τα 2 είδη ψωμιού φέρουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η απόφαση για το τι είδος ψωμιού πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών είναι δύσκολη. Πολύ σημαντικό είναι οι γονείς να είναι εξοικειωμένοι με τη σήμανση τροφίμων έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν το ψωμί που περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε 2 πολύ βασικά συστατικά για την διατροφή των παιδιών: τις φυτικές ίνες και το ασβέστιο.

Πρέπει ωστόσο το ψωμί που θα πληροί την προϋπόθεση αυτή να είναι εύληπτο και εύγεστο. Συμπερασματικά, ένα ψωμί σικάλεως ή ολικής αλέσεως που είναι εμπλουτισμένο σε ασβέστιο και έχει καλή γεύση αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Συνεπώς, η εκπαίδευση στην ανάγνωση και σωστή κατανόηση της σήμανσης τροφίμων είναι απαραίτητη για τους γονείς. Προσοχή πρέπει να δίνεται στο γεγονός ότι κάποιες εταιρίες ορίζουν σα μερίδα τις 2 φέτες ψωμί ενώ κάποιες άλλες τη 1 φέτα ψωμί.
 
healthierworld.gr
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Πλούτος, Ευτυχία και Αγάπη


Πλούτος, Ευτυχία και Αγάπη

Μια φορά και ένα καιρό
μια γυναίκα φρόντιζε τον κήπο του σπιτιού της, όταν ξαφνικά βλέπει τρεις γέροντες, φορτωμένους με τις εμπειρίες της ζωής, να την πλησιάζουν στην είσοδο του σπιτιού.

Παρ' όλο που δεν τους γνώριζε, τους είπε:

-Δεν σας γνωρίζω, όμως πρέπει να πεινάτε. Περάστε, αν θέλετε, να φάτε κάτι.

Αυτοί την ρωτάνε:

- Ο άντρας σου είναι στο σπίτι;

- Όχι, δεν είναι εδώ, απάντησε εκείνη.

- Τότε δεν μπορούμε να έρθουμε, της λένε οι γέροντες.

Όταν επιστρέφει ο σύζυγος, η γυναίκα του περιγράφει το περιστατικό.

- Ας έρθουν τώρα που επέστρεψα!

Η γυναίκα βγαίνει έξω να προσκαλέσει ξανά τους γέροντες στο τραπέζι, μιας και ήταν ακόμη εκεί.

- Δεν μπορούμε να έρθουμε όλοι μαζί, της λένε οι τρεις γέροντες

Η γυναίκα, έκπληκτη, τους ρωτά γιατί !

Ο πρώτος, λοιπόν, από τους τρεις της εξηγεί ξεκινώντας να της συστήνεται:

Είμαι ο Πλούτος, της λέει.

Της συστήνει, μετά, τον δεύτερο που είναι η Ευτυχία.

Και, τέλος, τον τρίτο που είναι η Αγάπη.

Τώρα, της λένε, πήγαινε στον άντρα σου και διαλέξτε ποιος από τους τρεις μας θα έρθει να φάει μαζί σας.

Η γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι και διηγείται στον άντρα της αυτά που της είπαν οι γέροντες.

Ο άντρας ενθουσιάζεται και λέει:

-Τι τυχεροί που είμαστε! Να έρθει ο Πλούτος! Έτσι θα έχουμε όλα όσα επιθυμούμε!

Η σύζυγός του όμως δε συμφωνούσε:

-Και γιατί να μην έχουμε τη χαρά της Ευτυχίας;

Η κόρη τους που άκουγε από μια γωνιά, τότε, τους λέει:

-Δε θα'ταν καλύτερα να καλούσαμε την Αγάπη;
Το σπίτι μας θα είναι πάντα γεμάτο αγάπη!

-Ας ακούσουμε αυτό που λέει η κόρη μας,

λέει ο σύζυγος στη γυναίκα του.

-Πήγαινε έξω και πες στην Αγάπη να περάσει στο σπιτικό μας.

Η γυναίκα βγαίνει έξω και ρωτά:

-Ποιος από εσάς είναι η Αγάπη; Ας έρθει να δειπνήσει μαζί μας.

Η Αγάπη τότε ξεκινά να προχωρά προς το σπίτι και οι δύο άλλοι να τον ακολουθούν!

Έκπληκτη η γυναίκα,

ρωτά τον Πλούτο και την Ευτυχία:

-Εγώ κάλεσα μόνο την Αγάπη.
Γιατί έρχεστε κι εσείς;

Και απαντούν κι οι τρεις γέροντες μαζί:

- Αν είχες καλέσει τον Πλούτο ή την Ευτυχία, οι άλλοι δύο θα έμεναν απέξω. Τώρα όμως που κάλεσες την Αγάπη, όπου πάει η Αγάπη, πάμε κι εμείς μαζί της!


σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ!

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ!

Η ωραιότερη συνταγή!!!
102_2726

Υλικά
500γρ νισεστέ
1500γρ ζάχαρη
3 κιλά νερό (όχι λίτρα!είναι πιο λίγο σε κιλά)
2 βανίλιες
καβουρδισμένα αμύγδαλα
1 φλιτζ. τσαγιού λάδι


Εκτέλεση
περισσότερα στο σύνδεσμο  
http://syntagesapospiti.blogspot.gr/2010/02/blog-post_9817.html?spref=fb

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

5 έντομα

πηγή: http://anoixti-matia.blogspot.gr/2012/08/5_29.html?spref=fb

5 «νέα» έντομα που… προκαλούν εφιάλτες!

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν… εντομοφοβία και τους πιάνει κρύος ιδρώτας όχι μόνο στη θέα των εντόμων αλλά και στην υποψία ότι κάτι μπορεί να περπατάει επάνω τους. Πέντε νέα έντομα που ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες σίγουρα θα σας τρομάξουν με τις απίστευτες ιδιότητες που έχουν!
 
1. Η αράχνη που… βγάζει μάτι!
perierga.gr - 5 έντομα που θα... στοιχειώσουν τους εφιάλτες σας!
Η αράχνη Trogloraptor marchingtoni μπορεί να μην είναι ένα μεγάλο έντομο, όμως τα πόδια της καταλήγουν σε κοφτερά «νύχια» που μοιάζουν με δρεπάνια. Ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά στο Όρεγκον των ΗΠΑ και οι επιστήμονες την κατατάσσουν στις «αρπακτικές» αράχνες, καθώς αρκούν μόνο τα «νύχια» της για να πιάσει το θήραμά της, με τον κλασικό ιστό να φαντάζει απλώς… περιττός στην περίπτωσή της.

2. Η αράχνη με τον πιο μεγάλο ιστό!
perierga.gr - 5 έντομα που θα... στοιχειώσουν τους εφιάλτες σας!
Τι θα λέγατε για έναν γιγαντιαίο ιστό που μπορεί να «φυλακίσει» τροφή σε μέγεθος… ανθρώπου; Η αράχνη Darwini Caerostris, που ανακαλύφθηκε το 2007 στις ζούγκλες της Μαδαγασκάρης, είναι ικανή γι’ αυτό. Η «αράχνη του Δαρβίνου», όπως είναι η κοινή της ονομασία, μπορεί να καλύψει με τους ιστούς της μια περιοχή 30 τετραγωνικών ποδιών, και μάλιστα χωρίς καμία δυσκολία!
 
3. Η ιπτάμενη… κατσαρίδα!
perierga.gr - 5 έντομα που θα... στοιχειώσουν τους εφιάλτες σας!
Με φτερά ή χωρίς φτερά, οι κατσαρίδες είναι έτσι ή αλλιώς τρομακτικά έντομα! Η «νεόκοπη» Μontistabularis Saltoblattella μπορεί να μην έχει φτερά όμως με το άλμα της φτάνει αρκετά ψηλά – ακόμη και πάνω στο πρόσωπό μας! Με δυνατά πίσω πόδια, αυτή η ιπτάμενη κατσαρίδα ποτέ δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει!
 
4. Η βδέλλα που… καταβροχθίζει το σώμα μας!
perierga.gr - 5 έντομα που θα... στοιχειώσουν τους εφιάλτες σας!
Το 2010 οι επιστήμονες ανακάλυψαν στον Αμαζόνιο ένα νέο είδος βδέλλας, που το ονόμασαν Tyrannobdella rex. Το μήκος της δεν ξεπερνά τις τρεις ίντες αλλά τα εξαιρετικά μεγάλα δόντια της κατατρώνε τους μαλακούς ιστούς των θηλαστικών. Εισχωρούν αθόρυβα στη μύτη, στο αφτί και αλλού και δειπνούν ανενόχλητες στο εσωτερικό του σώματος…
 
5. Η ακρίδα… βρυκόλακας!
perierga.gr - 5 έντομα που θα... στοιχειώσουν τους εφιάλτες σας!
Πρόκειται για σαρκοφάγο έντομο, που ανακαλύφθηκε από ένα κινηματογραφικό συνεργείο σε σπήλαιο της Νότιας Αμερικής το 2012. Αντί για τα γνωστά άλματα των «συμβατικών» ακρίδων, αρέσκεται στο κολύμπι, ενώ με τις ισχυρές στοματικές και χειλικές προσακτρίδες της «κολλάει» στα θύματά της, ρουφώντας το αίμα τους και τρώγοντας τις σάρκες τους!

http://perierga.gr/

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Δημοφιλείς αναρτήσεις