Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

H διατροφή μας επηρεάζει το DNA !

http://proionta-tis-fisis.blogspot.gr/2012/12/h-dna.html

H διατροφή μας επηρεάζει το DNA !

Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η τροφή μας θα μπορούσε να επηρεάσει ενδότερα κυτταρικά κέντρα, καθορίζοντας έτσι τη γενετική έκφραση.
 
Η μελέτη που έγινε από τον Chen Yu Zhang του Πανεπιστημίου Nanjing στην Κίνα, «μιλάει» για μεταφορά microRNA μεταξύ φυτών και ζώων. Τα microRNAs που είναι μικρές ακολουθίες νουκλεοτιδίων, είναι τα δομικά στοιχεία του γενετικού υλικού. 
Παρά το γεγονός ότι τα microRNAs δεν κωδικοποιούν πρωτεΐνες, αποτρέπουν όμως συγκεκριμένα γονίδια να εκδηλωθούν όσον αφορά στις πρωτεΐνες που κωδικοποιούν.
Σύμφωνα με το μοντέλο της διπλής έλικας το μόριο του DNA παρουσιάζεται με τα ακόλουθα τρία βασικά χαρακτηριστικά:
  1. Αποτελείται από δύο πολυνουκλεοτιδικές αλυσίδεςσε μορφή δύο αντιτακτών κλώνων που σχηματίζουν δεξιόστροφη διπλή έλικα.
  2. Οι αζωτούχες βάσεις (ή πρωτεϊνικές) κάθε κλώνου είναι κάθετες ως προς τον άξονα του μορίου και προεξέχουν προς το εσωτερικό της συστροφής.
  3. Οι δύο δημιουργούμενοι κλώνοι συγκρατούνται μεταξύ τους με δεσμούς υδρογόνου. Τα δε ζευγάρια των αζωτούχων βάσεων όπου αναπτύσσονται μεταξύ τους δεσμοί υδρογόνου είναι καθορισμένα: η αδενίνη με τη θυμίνη και η γουανίνη με την κυτοσίνη.
  4. Μεταξύ της αδενίνης και της θυμίνης σχηματίζονται δύο δεσμοί υδρογόνου , ενώ μεταξύ της γουανίνης και της κυτοσίνης τρεις δεσμοί υδρογόνου

Δείγματα αίματος 21 εθελοντών εξετάστηκαν για την παρουσία μέσα σε αυτό microRNA από καλλιεργούμενα φυτά, όπως ρύζι, σιτάρι, πατάτες και λάχανο.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Cell Research», έδειξαν ότι το αίμα των εξεταζόμενων περιείχε 30 διαφορετικά microRNAs από φυτικά τρόφιμα που καταναλίσκονταν συχνά.

Επίσης, φαίνεται ότι μπορούν να αλλάξουν τη λειτουργία σε κυτταρικό επίπεδο, καθώς ένα microRNAs από ρύζι έδειξε να δεσμεύει και να αναστέλλει τη δραστηριότητα υποδοχέων που ελέγχουν την απομάκρυνση της LDL – «κακής» χοληστερόλης – από την κυκλοφορία του αίματος. Τα microRNAs μπορεί να αντιπροσωπεύουν ένα μέχρι τώρα άγνωστο είδος «λειτουργικού» μορίου που λαμβάνεται μέσω της τροφής, όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα.

Η αποκάλυψη ότι τα φυτικά microRNAs παίζουν ρόλο στον έλεγχο της ανθρώπινης φυσιολογίας τονίζει το γεγονός ότι οι ανθρώπινοι οργανισμοί είναι υψηλά ολοκληρωμένα συστήματα.

Ο Zhang λέει ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να μας διαφωτίσουν για τη συνεξέλιξη. Η συνεξέλιξη (co-evolution) είναι μια διαδικασία στην οποία οι γενετικές αλλαγές σε ένα είδος πυροδοτούν αλλαγές σε ένα άλλο συνδεόμενο. Για παράδειγμα, η ικανότητά μας να αφομοιώσουμε τη λακτόζη του γάλακτος μετά τη βρεφική ηλικία προέκυψε πιθανότατα μετά την εξημέρωση των οικόσιτων ζώων (π.χ. αγελάδες). Θα μπορούσε να πει κανείς ότι και τα καλλιεργούμενα φυτά φαίνεται να έχουν αλλάξει το γενετικό μας φορτίο…

Αυτή η μελέτη πάντως έρχεται να μας υπενθυμίσει 2 πράγματα:

  • Φαίνεται ότι η κατανάλωση των τροφίμων δεν μας δίνει μόνο «υλικά» (με τη μορφή των υδατανθράκων, πρωτεϊνών κ.λπ.), αλλά και «πληροφορίες»(διαφορετικά miRNAs από διαφορετικές πηγές τροφίμων θα μπορούσαν να επιφέρουν και διαφορετικές συνέπειες για τη ρύθμιση της φυσιολογίας μας).
  • Στη φύση είναι πολύ δύσκολο να μείνεις στην απομόνωση!

Πηγή: iator.gr

Το είδα: εδώ

ΣΤΡ. ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ «Ο λόφος με τις παπαρούνες»




Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΙΝΑΚΑΣ - Steve Thoms "Poppy Field"ΣΤΡ. ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ «Ο λόφος με τις παπαρούνες»

Είναι και μια μέρα χαρούμενη μέσα στις άσκημες μέρες της πορείας. Μια μέρα
γαλάζια και κόκκινη, με ανοιξιάτικον ουρανό, γεμάτη μαβιά μάτια, κόκκινα αγριολούλουδα και αργά μελαγχολικά τραγούδια.

Ήταν ένας λόφος άλικος από τις παπαρούνες. Ξεκουραζόταν ένα Ρούσικο Σύνταγμα, που τραβούσε κι αυτό για το μέτωπο. Εκεί μας σταματήσανε κι εμάς. Είχε νερό μπόλικο και πρασινάδα εκεί δίπλα. Στήσαμε πυραμίδες τα όπλα και φάγαμε κοντά τους. Μας σίμωσαν κάτι μεγαλόσωμα παλικάρια με τριανταφυλλιά μάγουλα, με χοντρές μπότες και μπλούζες παιδιάτικες δίχως κουμπιά. Τα πηλίκιά τους είχαν κεραμίδι στενούτσικο.
— Γκίρτς;
— Γκίρτς.
— Κριστιάν;
— Κριστιάν.
— Ορτοντόξ;
— Ορτοντόξ.

Μας δεχτήκανε με χαρές σχεδόν παιδιάτικες. Γελούσανε, και μεις γελούσαμε, μας
χάριζαν κονσέρβες, σουγιάδες. Με τα μεγάλα τους χέρια μάς χτυπούσανε στην πλάτη.
Τραβούσανε και μας δείχναν από την τραχηλιά τους χρυσά, σιντεφένια σταυρουδάκια και φυλαχτάρια κρεμασμένα με αλυσιδίτσες. Σταυροκοπιόντανε με τον ορθόδοξο τρόπο.
- Κριστιάν! Κριστιάν!
Φάγαμε μαζί, κουβεντιάσαμε ώρες δίχως να καταλαβαίνει γρι ο ένας απ' τη γλώσσα τ' αλλουνού. Όμως συνεννοηθήκαμε περίφημα. Η αγάπη κ’ η όχτρα έχουνε διεθνή γλώσσα.
Βρήκα κι ένα νεώτατον αξιωματικό, λεπτοκαμωμένο σαν κορίτσι, με μεγάλα γυαλιά και γελαζούμενα χείλη, που θυμόταν απ' το σκολειό του μερικά αρχαία, τσάτρα-πάτρα. Τα μαλλιά του ήταν ξανθά σαν του καλαμποκιού, είχε κ’ ένα χρυσό μουστακάκι.
- Ημείς ρούσιαν λίαν Έλληνες αγαπώμεθαν! Οδησσόν λίαν Έλληνες! Λίαν!
Πήρε ύφος και μου απάγγειλε κάτι αλαμπουρνέζικα, που, όπως με βεβαίωσε ήταν Όμηρος από το πρωτότυπο. Κατόπι κάμανε μια μεγάλη χορωδία και μας τραγούδησαν λαϊκά τραγούδια. Καμπόσοι τα κομπανιάριζαν με κάτι μακριές μπαλαλάικες που τις σήκωναν στη ράχη σταυρωτά με το ντουφέκι τους. Δεν κατάλαβα τα λόγια των τραγουδιών, μα σίγουρα θα μιλούσαν για ένα δάσος χιονισμένο, για ένα χωριό χιονισμένο, που οι μπουχαρίδες των καλυβιών του θυμιάζουνε γαλάζιον καπνό μέσα στον παγωμένον αγέρα. Ξανθιές γυναίκες με χοντρές πλεξούδες κάθουνται πίσω απ' τα κλειστά τους τζάμια, με το λευκό κούτελο ακουμπισμένο στο γυαλί. Σκουπίζουν αργά με το δάχτυλό τ' αχνισμένο τζάμι και βλέπουνε στα χαμένα, μακριά, μακριά, το ρούσικο κάμπο που δεν τελειώνει παρά στα ουρανοθέμελα. Μέσα στην απέραντη πλατωσιά, ένα μονοπάτι χαραγμένο στο χιόνι από τα έλκηθρα. Ένα μονοπάτι που πήρε τα παλικάρια του χωριού και τα πήγε μακριά, μακριά, πέρα από τα σταχτιά ουρανοθέμελα. Ίσως και πέρα απ' τη ζωή.
Οι μορφές των τραγουδιστάδων ήταν σοβαρές, τα παιδιάτικά τους τα σλάβικα μάτια βούρκωναν. Σαν τέλειωσαν το τραγούδι μείναμε πολλήν ώρα ακίνητοι μαζί τους, ταξιδεύοντας πάνω στα φτερά της μουσικής, που ενώνει τις καρδιές, γιατ' είναι η γλώσσα τους η πανανθρώπινη.
Σαν κάμαμε τις τετράδες για να φύγουμε, οι Ρούσοι βάλανε παπαρούνες μέσα στις μπούκες των τουφεκιών μας. Ήτανε σα μια παράξενη λιτανεία με ατσαλένιες λαμπάδες, που στην κορφή τους άναβε η πιο χαρούμενη φλόγα.
- Αντίο! Αντίο!
Ο πολύ νέος αξιωματικός πετά το καπέλο του, λυγερός, σχεδόν διάφανος μέσα στο φως.
- Χαίρε, λίαν, Έλληνες! Χαίρε!
Πόση αγάπη υπάρχει στον κόσμο! Άφθονη σαν ποτάμι που χύνεται μέσα σ' έναν
κάμπο. Ανθισμένη σαν ένας λόφος κόκκινος από τις παπαρούνες, που σε φωνάζουνε να
τις κόψεις. Δεν έχεις παρά να σκύψεις να τις κόψεις.

[πηγή: Στράτης Μυριβήλης, Η ζωή εν τάφω. Το βιβλίο του πολέμου, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», Αθήνα 1959, σ. 53-55]

ΠΙΝΑΚΑΣ - Steve Thoms "Poppy Field"

Ν. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ "Ο χορός του κορυδαλλού"


 
 
Ν. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ "Ο χορός του κορυδαλλού"

Μου βάσταξες τις σκαλωσιές του ήλιου – ώσπου αναλήφθηκα.
Είδα τον κόσμο από το ύψος του τελευταίου φωτός.
Είσαι συ, που με βοήθησες ν' ανακαλύψω λοιπόν
πως ο κόσμος γυρίζει έξω απ' τη νύχτα.
Πως ο άνθρωπος είναι ένα σύστημα ήλιου. Πως όλα
τα κύτταρά μου είναι λίμνες που αναδίνουνε φως.

Κι είσαι συ που με βοήθησες ν' ανακαλύψω πως τ' αστέρια είναι
πεντάγραμμα,
πως τ' αυτιά δεν ακούν, πως δε νιώθουν τα δάχτυλα
τη μωβ απόχρωση της πέτρας όταν δύει ο ήλιος.
Και πως ο ήλιος αυτός είναι ο μέγας εξουσιοδοτημένος του στερεώματος,
να 'ναι ο πανταχού παρών – σ' όλα τα βάθη του.
Να βρίσκει χιλιάδες φλεβίτσες και να διακλαδίζεται μες στο γρανίτη,
να φορεί στέφανο χρυσό στο κεφαλάκι του βρέφους
που περιμένει το πλήρωμά του στο σκοτάδι της μήτρας,
ν' αναβλύζει απ' τα βάθη των θαλασσών,
να κυκλοφορεί μες στα χρώματα των ζωγράφων
και μες στους στίχους των ποιητών
και μες στα πόδια που χορεύουν
και μες στους ήχους του «αλληλούια».

Ανεμοδαρμένα Ύψη - Wuthering Heights (1939)


Ανεμοδαρμένα Ύψη - Wuthering Heights (1939)
Παιζουν: Merle Oberon, Laurence Olivie, David Ninen

Υποθεση:
Χαμενος σε μια χιονοθυελλα στη βραχωδη Αγγλια, ενας αντρας αγνωστος βρισκεται τυχαια στα Ανεμοδαρμενα Υψη, το σκοτεινο, μελαγχολικο κτημα του μυστηριωδους Χιθκλιφ. Ο θλιμμενος αυτος αντρας ειναι τοσο βασανισμενος απο εναν ανεκληρωτο ερωτα, που εχει χασει την θεληση του για ζωη. Καθως η καταιγιδα συνεχιζεται , ο εξαντλημενος ταξιδιωτης, γοητευεται απο τη θλιβερη ιστορια του Χιθκλιφ και του αθωου ερωτα του για την Καθι ενος ερωτα που ποτε δεν πηρε σαρκα και οστα. Και αυτο γιατι οταν ο Χιθκλιφ εφυγε για να αναζητησει την τυχη του, επιστρεφοντας βρηκε την Καθι παντρεμενη με την υψηλη κοινωνια... Η ανακαλυψη αυτη εκανε συντριμμια την ψυχη του, αλλα αφησε ανεγγιχτη τη φλεγομενη επιθυμια του για την Καθι που θα εβραζε μεσα του για παντα...

Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη (Wuthering Heights)




Ανεμοδαρμένα Ύψη /
Ο Πύργος των Καταιγίδων
Wuthering.jpg
Εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης
Συγγραφέας Έμιλι Μπροντέ
Τίτλος Wuthering Heights
Γλώσσα Αγγλικά
Είδος Γοτθικό μυθιστόρημα
Χαρακτήρες Hareton Earnshaw, Heathcliff, Edgar Linton, Catherine Linton, Lockwood, Nelly Dean, Hindley Earnshaw, Isabella Linton, Linton Heathcliff και Catherine Earnshaw
Τόπος Γιορκσάιρ
LC Class OL15035771W
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη (Wuthering Heights) είναι μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ που εκδόθηκε το 1847. Είναι το μοναδικό της μυθιστόρημα και γράφτηκε μεταξύ του Δεκεμβρίου 1845 και του Ιουλίου 1846. Παρέμεινε αδημοσίευτο μέχρι τον Ιούλιο του 1847 και δεν τυπώθηκε παρά το Δεκέμβριο του 1847 μετά την επιτυχία της αδερφής της, Σαρλότ Μπροντέ, με το μυθιστόρημα Τζέιν Έιρ. Τελικά εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Έλλις Μπελ, ενώ μετά το θάνατο της συγγραφέως ακολούθησε και δεύτερη έκδοση, την οποία επιμελήθηκε η Σαρλότ.

Ο τίτλος του μυθιστορήματος προέρχεται από ένα σπίτι στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας. Η αφήγηση επικεντρώνεται στην παθιασμένη αλλά καταδικασμένη αγάπη μεταξύ της Κάθριν Έρνσο και του Χίθκλιφ, και στο πως αυτό το άλυτο πάθος καταστρέφει τους ίδιους και πολλούς ακόμα ανθρώπους γύρω τους. Το έργο ψυχογραφεί και αναλύει τον Χίθκλιφ, που οι συνθήκες της ζωής συντέλεσαν στο να απωθήσουν και να εξουδετερώσουν κάθε ψυχική αρετή και να το μεταβάλλουν σ' ένα στεγνό υποκείμενο, με αισθήματα κακότητας και εκδίκησης.

Αν και σήμερα θεωρείται ένα από τα κλασικά έργα της αγγλικής λογοτεχνίας, τα Ανεμοδαρμένα Ύψη αντιμετώπισαν αρχικά ποικίλες κριτικές, κυρίως λόγω της πλήρους αφηγηματικής απεικόνισης της ψυχικής και σωματικής βίας[1][2]. Αν και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 19ου αιώνα η Τζέιν Έιρ της Σαρλότ Μπροντέ θεωρήθηκε γενικά ως το καλύτερο έργο των αδελφών Μπροντέ, μετέπειτα πολλοί κριτικοί υποστήριξαν ότι τα Ανεμοδαρμένα Ύψη ήταν ακόμα καλύτερο[3]. Επίσης έχει γνωρίσει πολυάριθμες διασκευές στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει γίνει μιούζικαλ, μπαλέτο, όπερες, παιχνίδι ρόλων και τραγούδι.

Στην Ελλάδα, το μυθιστόρημα έχει επίσης μεταφραστεί με τον τίτλο Ο Πύργος των Καταιγίδων.


http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B1%CF

Δόντια και μνήμη: Έχουν κάτι κοινό;



 

Δόντια και μνήμη: Έχουν κάτι κοινό;

Η απώλεια των δοντιών μπορεί να συνδέεται με το Αλτσχάιμερ και με την άνοια. Μια νέα έρευνα βρήκε σχέση μεταξύ της απώλειας των δοντιών και της απώλειας μνήμης. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η απώλεια των δοντιών μπορεί να συνδέεται με την εξέλιξη της άνοιας σε ηλικιωμένα άτομα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Behavioral and Brain Functions», δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που χάνουν τα δόντια τους μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης απώλειας μνήμης ή αναπτυσσόμενης πρώιμου σταδίου, νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η απώλεια των δοντιών συνδέεται με την άνοια

Σε μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία με περισσότερα από 4.200 άτομα εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών, έγινε μια εκ βαθέων οδοντιατρική εξέταση και ψυχολογική αξιολόγηση. Μετά την ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν λιγότερα δόντια είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν μιας ήπιας μορφής άνοια ή πάθουν σε πρώιμο στάδιο νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι λοιμώξεις στα ούλα μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών και μπορεί έτσι να αποδεσμεύονται ουσίες, οι οποίες με τη σειρά τους να αποδυναμώσουν τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της απώλειας μνήμης.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι συμμετέχοντες με συμπτώματα απώλειας μνήμης, ανάφεραν ότι σπάνια ή ποτέ δεν είχαν πάει στον οδοντίατρο και αυτό μπορεί να είναι μια εξήγηση για τα ευρήματα της μελέτης.

Σύμφωνα με νεότερες επιστημονικές εξελίξεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος της Βρετανικής Οδοντιατρικής Υγείας Δρ. Νίγκελ Κάρτερ εξέφρασε τις ανησυχίες του μετά τα τελευταία ευρήματα που συνδέονται με την απώλεια των δοντιών και την άνοια, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η κακή στοματική υγεία και η απώλεια μνήμης είναι σχετικές.

Ο Δρ. Κάρτερ τόνισε: «Η μελέτη αυτή ενισχύει τη πιθανή σχέση μεταξύ της απώλειας δοντιών και της μνήμης. Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια σύνδεση απώλειας μεταξύ ενός μικρού αριθμού δοντιών, της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας και η υπόθεση αυτή φαίνεται να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο». «Η υγεία των δοντιών έχει θετικό αντίκτυπο στη γενική υγεία και επίσης τα στοιχεία για τη κακή στοματική υγιεινή διαρκώς αυξάνονται.

Καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτης, έχουν βρεθεί να συνδέονται με τη κακή στοματική υγιεινή. Η τελευταία έρευνα αποδεικνύει τον ανησυχητικό παράγοντα κινδύνου που έχουν, όλα αυτά με τη κακή στοματική υγιεινή».

Σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων. Πρόκειται για μια εκφυλιστική νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει σοβαρά την ικανότητα ενός ατόμου να πραγματοποιήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Αφορά τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την σκέψη, τη μνήμη και τη γλώσσα. Ξεκινά με προσωρινή απώλεια της μνήμης, αλλά με το χρόνο, τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από την ασθένεια, δυσκολεύονται να θυμηθούν πράγματα, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα μέλη της οικογένειας τους ή να έχουν προβλήματα ομιλίας, ανάγνωσης ή γραφής. Με την πάροδο του χρόνου μπορούν να γίνουν ανήσυχοι ή επιθετικοί, ή να περιπλανηθούν μακριά από το σπίτι τους. Τα άτομα αυτά χρειάζονται συνεχή φροντίδα.

Η νόσος Αλτσχάιμερ χτυπά συνήθως μετά τα 60 χρόνια και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη θεραπεία για την αναχαίτιση της ασθένειας. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν και να περιορίσουν τα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ygeiaonline.gr

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ και την ΕΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 97,5,!

Η ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και η ΕΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 97,5, σε συνεργασία με τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ηρακλείου, διοργανώνουν, για τους λιλιπούτειους κατοίκους της πόλης μας, μια χριστουγεννιάτικη γιορτή σαν παραμύθι.
Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, από τις 11.30 ως τις 13.30, στο αίθριο της Λότζια, στο Ηράκλειο, διασκεδάζουμε και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τη νέα χρονιά με «Παραμύθια…, παιχνίδια…, μαράκες… και τύμπανα… τραγούδια, στολίδια, αγάπη και ελπίδα!!!»

Οι μικροί μας φίλοι θα χαρούν παίζοντας μαράκες και τύμπανα στους ρυθμούς της Kling-Klong μουσικοκινητικής, από την Κωνσταντίνα Πάλη και το Modern Music School και θα ταξιδέψουν με παραμύθια του Ευγ. Τριβιζά που θα διαβάσει η ηθοποιός και εκφωνήτρια της ΕΡΑ Ηρακλείου 97,5 Μαρία Στεφανάκη. Επίσης, θα τραγουδήσουν γιορτινά τραγούδια, παρέα με τη μελωδική φωνή της Ελίνας Σκαρπαθιώτη, την οποία θα συνοδεύει στο πιάνο ο ταλαντούχος Μανόλης Κανακάκης, ενώ θα απολαύσουν το θεατρικό παιχνίδι «...Αν…είχαν όλοι οι άνθρωποι να.. φΑΝ...», που ετοίμασε ο Γιάννης Κουτσάκης από τα ΚΔΑΠ .
Παράλληλα, αξιοποιώντας τη φαντασία τους, θα δημιουργήσουν στολίδια και παιχνίδια με την καθοδήγηση του εικαστικού Αλέξανδρου Σαββάκη, επίσης από τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ηρακλείου!

Η ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και η ΕΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 97,5, ανοίγουν μια μεγάλη αγκαλιά και περιμένουν τα παιδιά, σε μια γιορτή με όλα όσα χρειάζονται για να χαρούν, τις μέρες που έρχονται!

Γιορτές με άλλον αέρα


Αποτέλεσμα εικόνας για Γιορτές με άλλον αέρα

 Γιορτές με άλλον αέρα

Διατηρήστε καθαρή την ατμόσφαιρα στο σπίτι, ακόμη και σε μια γιορτινή συγκέντρωση.

Εκεί που όλοι οι φίλοι και οι συγγενείς έχουν μαζευτεί στο σπίτι σας για τις γιορτές, διαπιστώνετε ότι κάτι ενοχλητικό πλανάται στον αέρα. Ο καπνός των τσιγάρων, οι μυρωδιές από το φαγητό, αλλά και οι ανάσες των καλεσμένων σας αρχίζουν να δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Αν ανοίξετε διάπλατα τα παράθυρα, οι περισσότεροι θα διαμαρτυρηθούν για το κρύο. Αν τα αφήσετε κλειστά, θα ασφυκτιούν. Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε καθαρό τον αέρα μέσα στοσπίτι ανοιχτών αλλά και κεκλεισμένων των θυρών.

Καθαρίστε την ατμόσφαιρα

Ασφαλώς δεν μπορεί να σας ζητήσει κανείς να περιορίσετε το μαγείρεμα. Μπορείτε, όμως, να καθαρίσετε σε ικανοποιητικό βαθμό τον αέρα που κυκλοφορεί στο χώρο, με κάποια από τις παρακάτω μεθόδους:


Με καθαριστή αέρα: Μπορείτε να θέσετε σε λειτουργία έναν ηλεκτρικό ή μηχανικό καθαριστή αέρα (σε καταστήματα με ηλεκτρικά είδη, κοστίζει γύρω στα 90 ευρώ). Οι συγκεκριμένες συσκευές διαθέτουν ειδικά φίλτρα, που δεσμεύουν τα μικρόβια, τον καπνό και τη σκόνη. Για να βρείτε το μοντέλο που είναι κατάλληλο για το δικό σας χώρο, ελέγξτε πόσα τετραγωνικά ή κυβικά μέτρα καλύπτει, καθώς και τον όγκο του αέρα που φιλτράρει ανά λεπτό.

Με φυτά-φίλτρα: Την τελευταία δεκαετία όλο και πιο συχνά βλέπουν τη δημοσιότητα έρευνες που αποδεικνύουν ότι ορισμένα είδη φυτών μπορούν να φιλτράρουν τον αέρα από επικίνδυνους ρύπους. Τέτοια φυτά είναι τα εξής: αλόη, μπαμπού, αγλαόνημα, φτέρη, χρυσάνθεμο, δράκαινα, κισσός, φιλόδεντρο, σεφλέρα, φίκος μπένζαμιν και σπαθίφυλλο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει δύο μειονεκτήματα. Πρώτον, τα φυτά φιλτράρουν τον αέρα με αρκετά αργό ρυθμό, οπότε μην περιμένετε να είναι αποτελεσματικά σε μια συγκέντρωση όπου οι περισσότεροι καλεσμένοι σας καπνίζουν. Δεύτερον, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, το υγρό χώμα στις γλάστρες μπορεί να φιλοξενεί μύκητες, προκαλώντας αλλεργίες.

Καλύψτε τις δυσάρεστες οσμές

Η σύγχρονη χημεία ενώνει τις δυνάμεις της με την παραδοσιακή προσέγγιση των αιθέριων ελαίων και σας παρέχει ένα πανίσχυρο οπλοστάσιο για την εξουδετέρωση των δυσάρεστων οσμών. Κεριά, sticks, ποτ πουρί, αρωματισμένα βότσαλα και ξύλα «σβήνουν» διακριτικά τις μυρωδιές των τσιγάρων, της τσίκνας, της πολυκοσμίας. Ορισμένα μάλιστα από αυτά αξίζουν την προσοχή σας διπλά, γιατί πέρα από τις ευωδιές που σκορπούν, αποτελούν και διακοσμητικό συμπλήρωμα του χώρου σας. Και μια φιλική συμβουλή: Προτού επιλέξετε ποιο ή ποια από αυτά θα αξιοποιήσετε, λάβετε υπόψη σας τον τρόπο χρήσης τους και τη χρονική διάρκεια του αρώματός τους.


Με αρωματικά κεριά: Απελευθερώνουν στο χώρο ευωδιές, οι οποίες όμως διαρκούν όσο η φλόγα παραμένει αναμμένη. Στην επιλογή τους πρέπει να προσέχετε δύο σημεία. Καταρχήν, να μην ανάβετε ταυτόχρονα κεριά με διαφορετικά αρώματα, γιατί ο συνδυασμός τους μπορεί να έχει ένα βαρύ ή δυσάρεστο αποτέλεσμα. Επίσης, να προτιμάτε κεριά καλής ποιότητας, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αλλεργιών ή κρίσεις άσθματος. Οι τιμές ποικίλλουν, ανάλογα με την ποιότητα της πρώτης ύλης, το μέγεθος και το σχέδιο.


Με sticks: Μπορούν να καλύψουν τέλεια τις μυρωδιές ενός χώρου. Δεδομένου ότι ορισμένοι θεωρούν ότι δημιουργούν πολύ βαριά ατμόσφαιρα, δοκιμάστε τα προτού τα εντάξετε στη «φαρέτρα» σας. Πωλούνται σε πακέτα των είκοσι ή και περισσότερων τεμαχίων (από 2,5 ευρώ). Η χρήση τους είναι απλή: Τα τοποθετείτε στην κατάλληλη ξύλινη ή κεραμική βάση και ανάβετε την κορυφή τους.


Με ποτ πουρί: Πρόκειται για πέταλα λουλουδιών και φύλλα, ραντισμένα ή ποτισμένα με μείγματα από αιθέρια έλαια. Τα αγοράζετε χύμα ή συσκευασμένα (από 1,5 ευρώ), ενώ μπορείτε και να τα φτιάξετε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας αποξηραμένα λουλούδια. Στις γιορτές τοποθετήστε τα σε γυάλινα δοχεία με φαρδύ στόμιο. Όταν εξασθενήσει το άρωμά τους, ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου (οι τιμές για ένα μπουκαλάκι ξεκινούν από τα 15 ευρώ).

Με συσκευή διάχυσης αιθέριων ελαίων: Πρόκειται για ένα μικρό κηροπήγιο το οποίο έχει στη βάση του ένα άνοιγμα για ρεσό και στο πάνω μέρος ένα βαθύ πιατάκι που γεμίζει με νερό και λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο. Όταν ανάβει το κερί, το πιατάκι ζεσταίνεται και το άρωμα διαχέεται. Για να απομακρύνετε την κάπνα, μπορείτε να ρίξετε σε μια συσκευή 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκο.

Με βότσαλα και ξύλινα διακοσμητικά: Έχουν την ίδια λογική με τα ποτ πουρί. Δηλαδή, αιχμαλωτίζουν στους πόρους τους τα αρώματα των αιθέριων ελαίων και τα απελευθερώνουν σταδιακά στο χώρο. Τοποθετήστε τα σε μικρές πιατέλες και στολίστε με αυτά το καθιστικό.

Με αρωματικά σπρέι: Διατίθενται σε πολλά αρώματα, τα οποία καμουφλάρουν ικανοποιητικά τις δυσάρεστες μυρωδιές. Ορισμένα από αυτά, ωστόσο, περιέχουν ενώσεις που συχνά ευθύνονται για αλλεργικές αντιδράσεις.

Δύο ακόμη tips

Έχετε τζάκι; Εκμεταλλευτείτε το για να σκορπίσετε ευωδιές στο χώρο. Ο τρόπος είναι πολύ εύκολος: Απλώς ραντίζετε τα ξύλα με λίγες σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο περίπου μισή ώρα προτού τα βάλετε στην εστία. Όταν ανάψετε το τζάκι, για να μη γεμίσει το δωμάτιο με κάπνα, «σπάστε» λίγο το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα. Προσέξτε να μην πέσουν πολλές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο: Σε αυτή την περίπτωση, η ατμόσφαιρα θα γίνει αποπνικτική.

Δοκιμάστε να ραντίσετε με μείγματα αιθέριων ελαίων και τα ξύλινα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου.


Περιορίστε τον καπνό του τσιγάρου

Είναι ο χειρότερος εχθρός στη διατήρηση της καθαρής ατμόσφαιρας στο σπίτι. Περιέχει περίπου 4.000 χημικές ενώσεις, πολλές εκ των οποίων δεσμεύονται προσωρινά στις επιφάνειες και στη συνέχεια διοχετεύονται ξανά στον αέρα. Όταν, δε, τα τσιγάρα καίγονται στο σταχτοδοχείο, παράγονται περισσότερες τοξικές ενώσεις, γιατί η καύση είναι ατελής. Ζητήστε, λοιπόν, από τους καπνιστές -ειδικά αν υπάρχουν στοσπίτιμικρά παιδιά-, να καπνίζουν κοντά σε κάποιο παράθυρο (αν ο καιρός σάς επιτρέπει να τα έχετε ανοιχτά) ή κοντά στο τζάκι, το οποίο «τραβά» την κάπνα.

MYSELF.GR, ΑΠΟ ΤΟ PREVENTION,

Δημοφιλείς αναρτήσεις