Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ουρικό οξύ: αλλάξτε συνήθειες

ouriko-oksu-allakste-sunitheies-kai-katapolemiste-to
Ουρικό οξύ: αλλάξτε συνήθειες και καταπολεμήστε το

H αύξηση του ουρικού οξέος σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο συνήθη ιατρικά ευρήματα, τα οποία ωστόσο συχνά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και «αποκαλύπτονται» μόνο έπειτα από σωστό ιατρικό έλεγχο.

7 τρόπους για να μειώσετε το ουρικό οξύ αλλάζοντας απλά τη διατροφή σας.

1. Πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε. Το ιδανικό είναι 10 με 12 ποτήρια νερό την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό αποβάλλετε τα «περισσεύματα» του ουρικού οξέος, που έχετε στο σώμα σας.

2. Αποφύγετε τα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε πουρίνες. Κόκκινο κρέας, εντόσθια, πουλερικά (και ειδικά γαλοπούλα), οστρακοειδή, σκουμπρί και σαρδέλες καλό θα είναι να μην τα προτιμάτε.

3. Αντίθετα, επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες C και E. Ιδιαίτερα βοηθητικές είναι και οι πολυβιταμίνες.

4. Στον τομέα των φρούτων, τα κεράσια, οι φράουλες και τα βατόμουρα είναι ότι καλύτερο θα μπορούσατε να επιλέξετε. Ειδικά μάλιστα τα κεράσια ενδείκνυνται για να ανακουφιστείτε από την ουρική αρθρίτιδα.

5. Για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να «ξεπλύνει» τις πουρίνες, καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.

6. Φυσικά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μοναδική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό σας, αλλά εάν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα του ουρικού οξέος σας, θα πρέπει να ξεχάσετε τα σπαράγγια, τα μανιτάρια και το κουνουπίδι.

7. Μία τελευταία διατροφική συμβουλή, που θα σας βοηθήσει να συμβάλετε στη μείωση του ουρικού οξέος είναι το ξύδι από μηλίτη. Μπορεί να μην σας καλύπτει γευστικά αλλά το συγκεκριμένο προϊόν είναι πολύ καλό στο να μειώνει τα επίπεδα του οξέος και να ανακουφίζει από τον πόνο. Ωστόσο θυμηθείτε ότι πρέπει να είναι πρωτόλειο προϊόν, χωρίς πρόσθετα. Το ξύδι από μηλίτη μάλιστα, μπορείτε να το εφαρμόσετε και τοπικά.

Βέβαια αν και οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν αρκετά, έχετε υπόψη σας ότι σημαντικό ρόλο παίζουν ακόμα το βάρος σας, η ιατρική σας κατάσταση, οι διατροφικές συνήθειες, το pH του οργανισμού σας, το οικογενειακό background σας κλπ.

Πώς να βάψετε σύννεφα στους τοίχους ή την οροφή


 Πώς να βάψετε σύννεφα στους τοίχους ή την οροφή

Υπάρχει κάτι τόσο μαγικό με τα σύννεφα σε τοίχους και ταβάνια – θα σας κάνει να νιώσετε σαν να πετάτε στον αέρα. Θυμάμαι σαν παιδί που η μαμά μου ζωγράφισε σύννεφα στο ταβάνι και πέρασα πολύ χρόνο στο κρεβάτι μου να τα χαζεύω.

Το να ζωγραφίσετε σύννεφα δεν είναι τόσο δύσκολο όπως μπορείτε να νομίζετε. Είναι περισσότερο σαν ανάμειξη χρωμάτων για να δημιουργήσετε την εμφάνιση του ανάλαφρου ρεαλιστικού σύννεφου.

βήμα 1

Ξεκινήστε βάφοντας τους τοίχους με ένα φωτεινό μπλε σατέν ακρυλικό χρώμα και στη συνέχεια να βάψτε το ταβάνι με ένα ανοιχτόχρωμο μπλε (από το ίδιο δείγμα χρώματος) . Χρησιμοποιώντας σατέν χρώμα αντανακλούν το φως και θα δώσουν στο δωμάτιο μια απαστράπτουσα, δροσερή ματιά.

βήμα 2

Χρησιμοποιήστε ματ λευκό ακρυλικό για να βάψετε το κύριο σχήμα του σύννεφου πάνω στον τοίχο με ένα πινέλο σφουγγάρι. Ενώ περιμένετε αυτό να στεγνώσει, κόψτε στο ίδιο σχήμα σε ένα κομμάτι πλαστικού φύλλου – χαρτόνι λειτουργεί επίσης το ίδιο καλά.

Βήμα 3

Εφαρμόστε ταινία στο στένσιλ σας και τοποθετήστε το πάνω από το κύριο σχήμα του σύννεφου. Ανακατέψτε 1 μέρος λευκό χρώμα με 2 ελαφρύ γκρι ή μπεζ γκρι και χρησιμοποιήσετε το πινέλο σφουγγάρι για να χρωματίσετε σε αυτό το δεύτερο μέρος. Αφαιρέστε και επανατοποθετήστε το stencil στην άλλη πλευρά του σύννεφου σας και να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία.

Βήμα 4

Μετά από κάθε σύννεφο που έχει τελειώσει, κατεβαίνετε από την σκάλα για να κοιτάξετε τη συνολική εικόνα και να πάρετε μια ιδέα των αναλογιών και της προοπτικής του.

βήμα 5

Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό, στεγνό πινέλο και θολώστε / μουτζουρώστε ελαφρά τα εξωτερικά άκρα ώστε να δημιουργήσετε βάθος και διάσταση στο σύννεφο. Βρέξτε το πινέλο πάνω από το χρώμα όταν είναι ακόμα υγρό και σκουπίστε με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας πριν συνεχίσετε.

Αυτό ήτα τώρα μπορείτε να απολαύσετε το έργο σας.

«Ευαγγελικά»



Ως «Ευαγγελικά», ή Ευαγγελιακά, έχουν καταγραφεί τα αιματηρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου του 1901 με αφορμή τη δημοσίευση από την εφημερίδα Ακρόπολις των Ευαγγελίων μεταφρασμένων, (στην πραγματικότητα μεταγλωττισμένων) —ή αλλιώς, παραφρασμένων— , κατά την τρέχουσα τότε άποψη, στη δημοτική γλώσσα από τον Αλέξανδρο Πάλλη στις 9 Σεπτεμβρίου 1901.


Τα βράδια της σιωπής


Τα βράδια της σιωπής

Τα βράδια όταν παύει πια ο θόρυβος της κοινωνίας,
μπορούμε ν’ ακούσουμε τη σκέψη της σιωπής.
Εκείνες τις στιγμές όταν το φως πληγώνει το μαύρο,
βλέπουμε τα δάκρυα ακόμα και των αγνώστων.
Έτσι γράφουμε το όνομά μας ανάμεσα στους ανθρώπους,
δίχως τύψεις και τεχνάσματα της κοινωνίας.

Ν.Λυγερός

Τρεις ιστορίες για τη δύναμη της φιλίας και της συντροφικότητας

Bigbook.gr


Ένα αλογάκι που νιώθει μοναξιά κι ονειρεύεται να βρεθεί μαζί με τα χρωματιστά ξύλινα αλογάκια του καρουζέλ. 
Μια πασχαλίτσα που προστατεύει τα φυτά απ τα ζουζούνια που τα ξεραίνουν ρουφώντας τους χυμούς τους.
Μια μεγάλη καφετιά αρκούδα που βρέθηκε ξένη μακριά απ τον τόπο της. Τρεις ιστορίες για τη δύναμη της φιλίας και της συντροφικότητας, για την αποδοχή του διαφορετικού, για τη σοφή ισορροπία της φύσης, η οποία κρύβει για τον καθένα μας τον δικό του "παράδεισο".

http://www.bigbook.gr/index.php?lang_id=1&mode=singleBook&book_id=206400

Άναψε μόνη σου το τζάκι εύκολα & απλά


Υπάρχει κάτι πιο ρομαντικό από ένα ζευγάρι που φιλιέται μπροστά στο αναμμένο τζάκι;
Άναψε μόνη σου το τζάκι εύκολα & απλά

Και να που ο χειμώνας μπορεί να άργησε λιγουλάκι αλλά τελικά ήρθε. Οι θερμοκρασίες πέφτουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και μαζί με το κρύο έφτασε και ο καιρός για το τζάκι.

Αν λοιπόν έχεις τζάκι στο σπίτι σου φρόντισε να μάθεις πως ανάβεις μόνη σου και να μην εξαρτάσαι από κανέναν. Γιατί εκτός του ότι έτσι θα κάνεις και οικονομία, η φωτιά είναι και πολύ καλή παρέα, οπότε και πάντα ευπρόσδεκτη.

Δεν είναι δύσκολο να ανάψεις μόνη το τζάκι

✔ Αρχικά πρέπει να έχεις φροντίσει να έχεις παραγγείλει ξύλα. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, τρέξε. Υπάρχουν ειδικές μάντρες από όπου μπορεί να προμηθευτείς, ή ακόμη και να σου τα φέρουν και να στοιβάξουν εκεί που θέλεις. Οι ειδικοί θα σου πουν και τι είδους ξύλα να πάρεις, αλλά ένας συνδυασμός από οξιά (καίγεται εύκολα και γρήγορα για αρχή) και ελιά (καίγεται αργά για διάρκεια) θεωρείται ιδανικός. Επίσης, φρόντισε να μην ξεχάσεις τα απαραίτητα προσανάμματα.

✔ Βέβαια, αντί για προσάναμμα ξύλου μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις την πατροπαράδοτη εφημερίδα, οπότε μην σκας...

✔ Βασικό βήμα στην προετοιμασία την φωτιάς είναι να καθαρίσεις το τζάκι από τυχόν στάχτη και οπωσδήποτε να ανοίξεις το καπάκι της καμινάδας έτσι ώστε να έχει δίοδο ο καπνός. Ο μοχλός για το καπάκι αυτό λογικά θα βρίσκεται κάπου στη βάση της καμινάδας και είναι πολύ σημαντικό να τον βρεις και να τον τραβήξεις πριν ανάψεις τη φωτιά. Αν αργήσεις, αφ' ενός θα καεί και δεν θα μπορείς να τον αγγίξεις, αφ' ετέρου θα γεμίσει αμέσως καπνό το δωμάτιο.

✔ Το αναμμένο τζάκι είναι κάτι που αγαπά όλη η οικογένεια.

✔ Στη συνέχεια συγκέντρωσε μερικά προσανάμματα ή εφημερίδες και βάλ' τα κάτω από τη σχάρα -που καλό είναι να έχεις στο τζάκι σου για να μπορούν τα ξύλα να αερίζονται, άρα και να καίγονται πιο όμορφα και σωστά.

✔ Τοποθέτησε δύο τρία ξύλα το ένα πάνω στο άλλο στη σχάρα με προσοχή όμως να αφήνεις αρκετά κενά μεταξύ τους για τον λόγο που αναφέραμε πιο πάνω. Αν δεν έχεις σχάρα φρόντισε να τοποθετήσεις τα ξύλα σε σχήμα τέτοιο που θα θυμίζει τις ινδιάνικες σκηνές αφήνοντας στη μέση ένα μεγάλο κενό για τα προσανάμματα ή τις εφημερίδες και το κενό αέρος.

✔ Στην συνέχεια αυτής της μικρής στοίβας, βάλε δύο μικρά κομμάτια ξύλο παράλληλα μεταξύ τους στην αντίθετη κατεύθυνση από τα υπόλοιπα.

✔ Επάνω από αυτά δύο μεγαλύτερα κάθετα προς τα προηγούμενα και παράλληλα μεταξύ τους και τελείωσε στην κορυφή με ένα μεγαλύτερο.

✔ Μετά, χρησιμοποίησε ένα μεγάλο σπίρτο ή έναν αναπτήρα για να ανάψεις τα πιο εύφλεκτα υλικά που έχεις βάλει στη βάση και να ξεκινήσεις τη φωτιά.

✔ Καλό είναι φυσικά τα ξύλα να είναι στεγνά γιατί έτσι θα ανάψουν πιο εύκολα αλλά θα γλιτώσεις και αρκετό καπνό.

✔ Αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγες ακόμη εφημερίδες μέχρι να πιάσει καλά η φωτιά.

✔ Στο τέλος, μην ξεχάσεις να βάλεις την πόρτα μπροστά στο τζάκι και να μην αφήνεις τη φωτιά χωρίς να έχεις ρίξει πρώτα μια ματιά. Για καλό και για κακό.

Από τη Ζωή Κίττα

Το αλφαβητάρι για τέλειο δέρμα και τον χειμώνα

Το αλφαβητάρι για τέλειο δέρμα και τον χειμώνα

Τους χειμερινούς μήνες η επιδερμίδα μας ταλαιπωρείται από το κρύο, αλλά και από την ξηρή ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι εξαιτίας της θέρμανσης. Γι'αυτό μην ξεχνάς ότι τώρα περισσότερο από ποτέ το δέρμα σου χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση για να είναι πάντα λαμπερό! Διάβασε παρακάτω τον απόλυτο χειμερινό οδηγό επιβίωσης για υπέροχο δερματάκι!

■ Αλλεργίες: με ειδικές εξετάσεις, μπορείς να δεις αν είσαι αλλεργική σε κάποια τροφή, με αποτέλεσμα έχει αρνητική επίδραση στο δέρμα σου.

■ Αντηλιακή κρέμα: μην ξεχνάς την προστασία από τον ήλιο τον χειμώνα. Φρόντισε η κρέμα ημέρας να έχει πάντα υψηλό δείκτη προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία.

■ Βιταμίνη Ε: απόφυγε τη σάουνα τους χειμερινούς μήνες και προτίμησε ένα ατμόλουτρο. Πριν από το ατμόλουτρο άπλωσε στην επιδερμίδα σου μια λεπτή στρώση από έλαιο βιταμίνης Ε για να αποκτήσει μια λεία βελούδινη όψη.

■ Ενδυμασία: φόρα βαμβακερά ρούχα κοντά στο δέρμα. Απόφυγε να φοράς μάλλινα κατάσαρκα γιατί το μαλλί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

■ Μακιγιάζ: φρόντισε να αγοράζεις καλλυντικά που να είναι πάντοτε δερματικά ελεγμένα και από μεγάλα καταστήματα ομορφιάς για πιο σίγουρο αποτέλεσμα.

■ Νερό: πίνε άφθονο νερό στη διάρκεια της ημέρας για να μην αφυδατωθεί η επιδερμίδα σου.

■ Περιποίηση άκρων: προσοχή στα άκρα. Περιποιήσου τα άκρα σου κάνοντας ένα ποδόλουτρο με ζεστό νερό, χυμό λεμονιού και έλαιο βιταμίνης Ε. Συμπλήρωσε την περιποίηση με μια πλούσια θρεπτική κρέμα.

■ Πίλινγκ: προτίμησε τα ήπια πίλινγκ προσώπου και σώματος για να μην ερεθίσεις την επιδερμίδα σου.

■ Στρες: το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην αγχώνεσαι και να σκέφτεσαι θετικά. Πολλές από εμάς 'ξεσπάμε' τα άγχη και το στρες σε δερματικά προβλήματα.

■ Υγραντήρας: επανέφερε τη σωστή υγρασία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού με έναν υγραντήρα. Θα ωφελήσει την επιδερμίδα, αλλά και το αναπνευστικό σου σύστημα.

■ Υδατική: ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις το σωστό επίπεδο υγρασίας του δέρματος είναι να χρησιμοποιείς μια πιο πλούσια υδατική κρέμα τον χειμώνα, την οποία θα απλώνεις τρεις φορές την ημέρα.

■ Ω-3: τους χειμερινούς μήνες φρόντισε να τρως άφθονα λιπαρά ψάρια που περιέχουν λιπαρά ωμέγα-3 και λιναρόσπορο, τροφές που αναζωογονούν την επιδερμίδα.

Σαλάτα με ρύζι και γιαούρτι



 Σαλάτα με ρύζι και γιαούρτι

• 200 γρ. ρύζι
• 3 ντομάτες
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο
• 2 κεσεδάκια γιαούρτι
• 2 κ.σ. ελαιολάδου
• χυμός από μισό λεμονιού
• αλάτι
• πιπέρι

Μαγειρεύουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε μικρούς κύβους.

Ψιλικόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το δυόσμο. Σε ένα μπολ, βάζουμε μαζί το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το ρύζι και προσθέτουμε τα λαχανικά και το δυόσμο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρουμε.

toarkoudi.gr

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 3μηνο σεμινάριο


ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ
3μηνο σεμινάριο

Σκοπός του μαθήματος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία και τον ρόλο της συντήρησης και της προληπτικής συντήρησης των ζωγραφικών έργων (ελαιογραφίες, ακρυλικά, εικόνες, παστέλ κ.ά.), τα αίτια των φθορών τους και τη σωστή αποθήκευση και έκθεσή τους.
Ο σπουδαστής μαθαίνει να προλαμβάνει τα αίτια των φθορών σε ένα έργο τέχνης χρησιμοποιών
τας υλικά και τεχνικές σύμφωνα με τη σημερινή δεοντολογία διατήρησης και Μουσειολογίας.

Διάρκεια: 3 μήνες (12 3ωρα - 36 ώρες)
Έναρξη: Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012
Ωράριο: 18:30 – 21:30

Κόστος:
3 μήνες x 85 € ή
Μετρητοίς: 220 €

Παρακαλούμε δηλώστε τη συμμετοχή σας έως την
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, 2012.
borgias-@otenet.gr
210 93 234 37
210 98 82 866

Εάν ενδιαφέρεστε για πρωινό τμήμα, παρακαλούμε να μας το αναφέρετε.

Χρώμα στο δωμάτιο, εύκολα και γρήγορα


Χρώμα στο δωμάτιο, εύκολα και γρήγορα

Θέλετε να δώσετε χρώμα στο παιδικό δωμάτιο; Μια γρήγορη και οικονομική λύση είναι οι χάρτινες μπάλες ή αλλιώς pom pom.

Πως θα τις φτιάξετε μόνοι σας; Είναι απλό... θα χρειαστείτε 2 κύκλους από χαρτόνι στο μέγεθος που θέλετε να είναι οι μπάλες.

Στη μέση κάθε κύκλου σχεδιάζεται με το διαβήτη ακόμη ένα μικρότερο κύκλο. Με ένα κοπίδι αφαιρείται το εσωτερικό.

Διαλέγετε το χαρτί που θα χρησιμοποιήσετε... διαλέξτε κάτι σε γκοφρέ για καλύτερο αποτέλεσμα.

Κρατάτε ενωμένα στα χέρια σας τα δύο χαρτόνια και περνάτε το χαρτί από το μικρό κύκλο προς τα έξω... τυλίγεται μέχρι να γεμίσει ο κύκλος από χαρτί γύρω γύρω.

Κρατάτε στο κέντρο και με ένα ψαλίδι κόβεται το χαρτί γύρω από το μεγάλο κύκλο... ακολουθήστε το κενό ανάμεσα στα δύο χαρτόνια... προσοχή μην το αφήσετε.

Στη συνέχεια παίρνεται πετονιά για διάφανο αποτέλεσμα ή κορδέλα και δένεται καλά το χαρτί ανάμεσα στα δύο χαρτόνια.

Σχίζεται τα χαρτόνια... φορμάρεται λιγάκι για καλύτερο αποτέλεσμα... και θαυμάστε το έργο σας...

ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ (8 Νοεμβρίου 1895 – 13 Ιουλίου 1965)


ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ (8 Νοεμβρίου 1895 – 13 Ιουλίου 1965)

ΠΙΝΑΚΑΣ «Η Ελλάδα των τριών κόσμων»


«Η Ρωμιοσύνη είναι η πονεμένη Ελλάδα. Η αρχαία Ελλάδα μπορεί να ‘τανε δοξασμένη κι αντρειωμένη, αλλά η καινούργια, η χριστιανική, είναι πιο βαθειά, επειδής ο πόνος είναι ένα πράγμα πιο βαθύ κι από τη δόξα κι από τη χαρά κι από κάθε τί. Οι λαοί που ζούνε με πόνο και με πίστη τυπώνουνε πιο βαθιά τον χαραχτήρα τους στο σκληρό βράχο της ζωής, και σφραγίζουνται με μιά σφραγίδα που δεν σβήνει από τις συμφορές κι από τις αβάσταχτες καταδρομές, αλλά γίνεται πιο άσβηστη. Με μιά τέτοια σφραγίδα είναι σφραγισμένη η Ρωμιοσύνη.

Τα έθνη που ξαγοράζουνε κάθε ώρα της ζωής τους με αίμα και μ' αγωνία, πλουτίζονται με πνευματικές χάρες που δεν τις γνωρίζουνε οι καλοπερασμένοι λαοί. Αυτοί απομένουνε φτωχοί από πνευματικούς θησαυρούς κι από ανθρωπιά, γιατί η καλοπέραση κάνει χοντροειδή τον μέσα άνθρωπο. Ενώ ο πόνος κατεργάζεται τους λαούς και τους καθαρίζει, όπως καθαρίζεται το χρυσάφι με φωτιά μέσα στο χωνευτήρι. Για τούτο η δυστυχισμένη Ρωμηοσύνη στολίστηκε με κάποια αμάραντα άνθη, που δεν τ' αξιωθήκανε οι μεγάλοι κ' οι τρανοί λαοί της γής» ‘Πονεμένη Ρωμηοσύνη'

Ο Φώτης Κόντογλου (πραγματικό όνομα Φώτιος Αποστολέλης) ήταν έλληνας λογοτέχνης και ζωγράφος. Αναζήτησε την «ελληνικότητα», δηλαδή μία αυθεντική έκφραση, επιστρέφοντας στην ελληνική παράδοση, τόσο στο λογοτεχνικό όσο και στο ζωγραφικό του έργο. Είχε ακόμα σημαντικότατη συμβολή στον χώρο της βυζαντινής εικονογραφίας. Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της «Γενιάς του Τριάντα». Μαθητές του ήταν ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Εγγονόπουλος, κ.ά.

Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για Ειρήνη και Ανάπτυξη

http://www.infokids.gr

Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για Ειρήνη και Ανάπτυξη
Εκτύπωση άρθρου

Γνωρίζετε ότι σήμερα, στις 10 Νοεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για Ειρήνη και Ανάπτυξη;
Το Γενικό Συμβούλιο της UNESCO το Νοέμβριο του 2001, προκήρυξε την 10 Νοεμβρίου κάθε έτους ως την Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για Ειρήνη και
Ανάπτυξη. Εμείς θα σας παραθέσουμε μερικά αποσπάσματα από το κείμενο της Διακήρυξης για την Επιστήμη και τη Χρήση της Επιστημονικής Γνώσης, που αναφέρεται στους μαθητές όλου του κόσμου.
Εσείς ως γονείς μιλήστε στα παιδιά με το δικό σας τρόπο για τη σπουδαιότητα των αξιών αυτών και εμφυσήστε τους την αγάπη για τη γνώση και τη μάθηση ως τα μέσα για ένα καλύτερο κόσμο, για ένα καλύτερο αύριο.
«Εσείς, η μαθητική νεολαία, μπορείτε, με τα εφόδια της ενημέρωση, της γνώσης και της κατανόησης, να σεβαστείτε και να υλοποιήσετε τις αρχές που επαγγέλλεται η Ημέρα που σήμερα τιμούμε.
Τι είναι λοιπόν ειρήνη; Τι είναι ανάπτυξη;
Ειρήνη δεν είναι μόνο ο μη-πόλεμος. Ειρήνη είναι η δημοκρατία, είναι η μη εκμετάλλευση ανθρώπων, κοινωνικών ομάδων ή εθνών, είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα στη μόρφωση, η ισότητα στην ιατρική περίθαλψη. Είναι η ίδια η γνώση. Είναι και άλλα ακόμα, που θα μπορούσατε να διατυπώσετε εσείς οι ίδιοι μέσα από ουσιαστικές συζητήσεις σας. Είναι όλα όσα αποτρέπουν τις γενεσιουργές αιτίες των συγκρούσεων και όλα όσα καθιστούν τον άνθρωπο ικανό να μην ακολουθεί τυφλά τις εντολές όσων μηχανεύονται και μεθοδεύουν τις συγκρούσεις και τους πολέμους.
Ας σταθούμε για λίγο, ως παράδειγμα, στο επίκαιρο πρόβλημα της τρομοκρατίας που απασχολεί σήμερα σοβαρότατα όλα τα έθνη. Παγκόσμια ξοδεύεται περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο για εξοπλισμούς. Εν τω μεταξύ η παγκόσμια ανισότητα αυξάνεται συνεχώς, με το μισό περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτώχειας. Συγκρίνετε λοιπόν αυτή τη δαπάνη για οπλικά συστήματα, η οποία και δεν έχει καθόλου αυξήσει την ασφάλεια στον κόσμο, με τα κατά πολύ μικρότερα ποσά που δίνονται για να αντιμετωπιστούν φυσικές καταστροφές που σκοτώνουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ή για εκείνα που δίνονται για την καταπολέμηση της πείνας, των ασθενειών και του αναλφαβητισμού. Συγκρίνετέ την με εκείνη που θα χρειαζόταν ώστε να δοθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους η δυνατότητα για μια πιο ανθρώπινη ζωή και σε πολλές χώρες η δυνατότητα για ανάπτυξη και, έτσι, απεξάρτηση από κηδεμονίες που παραβιάζουν την εθνική, οικονομική και κοινωνική τους ανεξαρτησία. Μια τέτοια πραγματικότητα δεν μπορεί παρά να εκθρέψει την εχθρότητα ενάντια σε εκείνους που ελέγχουν τους παγκόσμιους χρηματικούς πόρους. Είναι λοιπόν αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι, ενώ απαιτείται μια αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών για προστασία από την τρομοκρατία και για τιμωρία των δραστών με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, είναι επίσης αναγκαίο να γίνουν σημαντικά βήματα με στόχο να μειωθούν τα αίτια που προκαλούν τέτοιες πράξεις, όπως η μη ανοχή της θρησκευτικής και πολιτιστικής διαφορετικότητας και η οικονομική και κοινωνική ανισότητα.
Τι είναι ανάπτυξη; Είναι μήπως η εντατικοποίηση της βιομηχανίας και η ταυτόχρονη αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος; Είναι η εντατικοποίηση της γεωργικής παραγωγής με τη χρήση τόσων χημικών ουσιών ή με τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, άρα και τρόφιμα, με συνέπειες δυσμενείς για την υγεία του ή τουλάχιστον ύποπτες; Θα αναστείλουμε αυτή την ανάπτυξη ή θα την ελέγξουμε; Είναι ακόμα ανάπτυξη η τεράστια πρόοδος στην επιστήμη, η οποία όμως συνυπάρχει με ένα εκτεταμένο αναλφαβητισμό στις χώρες του τρίτου κόσμου; Ή οι τεράστιες πρόοδοι στην ιατρική που θεραπεύουν ασθένειες που ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ανίατες, όταν στις χώρες του τρίτου κόσμου άνθρωποι πεθαίνουν από ιώσεις;
Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι καινούρια. Γίνονται όμως ολοένα και πιο επιτακτικά και ευαισθητοποιούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο προβληματίζονται για τις δικές τους ευθύνες, για το ρόλο και το χρέος της επιστήμης προς την ειρήνη και την ανάπτυξη. Όλες οι κουλτούρες μπορούν να συνεισφέρουν με επιστημονική γνώση παγκόσμιας αξίας. Οι επιστήμες πρέπει να είναι στην υπηρεσία της ανθρωπότητας ως συνόλου και να συμβάλλουν στην παροχή σε όλους μιας βαθύτερης κατανόησης της φύσης και της κοινωνίας, μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και ενός υγιούς περιβάλλοντος για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές.»
Συγγραφή – μετάφραση Δακήρυξης: Δρ. Μερόπη Τσιμίλλη-Μιχαήλ

RAINER MARIA RILKE- Sine Sole sileo...!!!



RAINER MARIA RILKE- Sine Sole sileo...!!!

Κι όταν οι ελπίδες χαθούν

και μείνουν σανίδια που καπνίζουν,
σημάδια της μάχης που χάθηκε,

μην πεις πως νικήθηκες.

Σκέψου μόνο αυτό

ότι, μετά την καταιγίδα
το ουράνιο τόξο θα φανεί!
σημάδι υπόσχεσης
για μια ηλιόλουστη μέρα!!!

Σουτζουκάκια ψητά, γιαουρτλού και σαλάτα με ψητές ντομάτες

Σουτζουκάκια ψητά, γιαουρτλού και σαλάτα με ψητές ντομάτες

Σουτζουκάκια γιαουρτλού  

...απο την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

• 1½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, δύο φορές περασμένο από τη μηχανή
• 500 γραμ. κιμάς αρνίσιος
• 3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
• 1 φλ. τσαγιού φρυγανιά
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 κ.σ. πάπρικα
• 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καυτερό (καγέν)
• 1/4 κ.γλ. κύμινο
• αλάτι


Για το γιαουρτλού
• 300 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
• 1 κ.γλ. πάπρικα
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1/2 κ.γλ. αλάτι
• Για τη σαλάτα με ψητές ντομάτες
• 6 μέτριες ώριμες ντο΅άτες
• 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
• 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 κ.σ. πάπρικα
• 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
• λίγο αλάτι

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τον κιμά (και τα δύο είδη) καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια. Ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά με το εξάρτημα ζυμώματος για 10΄, μέχρι ο κιμάς να ασπρίσει. Αν τον ζυμώσουμε στο χέρι, θέλει πολύ καλό ζύμωμα, έως ότου αλλάξει χρώμα. Αφήνουμε το μείγμα σε μπολ, σκεπασμένο, να σταθεί 2 ώρες στο ψυγείο. Πλάθουμε σε σουτζουκάκια και τα πατάμε στις παλάμες μας, να γίνουν πλακέ. Τα ψήνουμε στη σχάρα (στα κάρβουνα 5΄ από κάθε πλευρά) ή σε ταψάκι με σχάρα στο φούρνο, στους 200οC, για 20΄. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με γιαουρτλού και σαλάτα με ψητές ντομάτες.

Για το γιαουρτλού: Ανακατεύουμε σε μπολ το γιαούρτι, την πάπρικα, το αλάτι και το ελαιόλαδο.

Για τη σαλάτα με ψητές ντομάτες: Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις ντομάτες. Τις αραδιάζουμε σε ταψί και τις πασπαλίζουμε με αλάτι. Τις ψήνουμε στους 200οC για 35΄- 40΄. Τις κόβουμε σε κομμάτια σε ένα μπολ, προσθέτουμε κρεμμύδι, μαϊντανό, πάπρικα, ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Ναοί Αγίου Αρσενίου Καππαδόκη

http://www.strovolos.org.cy
Αγίου Αρσενίου: Στην ενορία της Δασούπολης λίγα μέτρα δεξιότερα της Λεωφ. Αθαλάσσης σε χώρο του νοσηλευτηρίου “Αροδαφνούσα” κτίστηκε το 1991 ένα ωραιότατο εκκλησάκι το οποίο αφιερώθηκε στο θαυματουργό Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη.





http://www.anglisides.com/gr

Το 2007, ο πατήρ Ιωακείμ από τη Λάρνακα έκτισε ένα όμορφο ξωκλήσι σε ένα ιδιόκτητο χώρο που βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό και το αφιέρωσε στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη.  Το ξωκλήσι αυτό είναι κτισμένο σε περίοπτη θέση και συγκεκριμένα πάνω σε ένα λόφο που φαίνεται όταν πηγαίνει κανείς στη Λάρνακα.  Στο εσωτερικό του ξωκλησιού υπάρχει και μια εικόνα του Αγίου Εφραίμ.
Πηγή:
Κοινοτικό Συμβούλιο Αγγλισίδων
Συνέντευξη πατήρ Μάριου Παντελή

                                                        


http://anavaseis.blogspot.gr

Ιερός Ναός Αγίου Αρσενίου Καππαδόκη Λεμεσός Κύπρου


Ο Ιερός Ναός Αγίου Αρσενίου κτίζεται σε περιοχή της Εκάλης Λεμεσού.  Βρίσκεται βόρεια του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού στο ύψος του Τσιρείου Σταδίου.  Ο Ναός είναι βυζαντινού ρυθμού με δύο τρούλους και τέσσερα παρεκκλήσια.  Η εκκλησία λειτουργεί προσωρινά στον ημιυπόγειο χώρο του Ναού όπου βρίσκονται δύο παρεκκλήσια.  Το ένα είναι αφιερωμένο στην Παναγία τη Μαχαιριώτισσα όπου εκτίθεται για προσκύνημα το πιστό αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας.  Το δεύτερο παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στον Όσιο Δαβίδ τον εν Ευβοία.
Κάθε Δευτέρα απόγευμα 6.30μ.μ. τελείται εκ περιτροπής ιερά παράκληση  στον Άγιον Αρσένιο τον Καππαδόκη όπου εκτίθενται για προσκύνημα και τα χαριτόβριτα λείψανα του Αγίου και ομιλία από το Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Αμαθούντος κ.Νικόλαο (ανά 15θήμερο), στην Παναγία τη Μαχαιριώτισσα, στην Παναγία την Ελαιοβρύτισσα (μπροστά στην εικόνα της Παναγίας της
Ελαοβρύτισσας που μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, Αγίου Όρους), στον Όσιο Δαβίδ και στον Άγιο Μάμα το Μεγαλομάρτυρα όπου εκτίθενται και τίμιο λείψανο των Αγίων. Καθημερινά πλην του μηνός Αυγούστου στις 6.30μ.μ. τελείται το Μικρό Απόδειπνο.

Στον ίδιο χώρο  λειτουργεί εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο, αίθουσα ψυχαγωγίας των νέων, βιβλιοθήκη και αρχονταρίκι. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ναό που ανεγείρεται στην πόλη της Λεμεσού με συνολικό εμβαδόν καλυμμένου χώρου 1500τ.μ.  Η ολοκλήρωση της ανέγερσης του ναού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011 αν τα οικονομικά της Επιτροπής Ανεγέρσεως του Ναού κρατηθούν με τις εισφορές των πιστών σε εύρωστο επίπεδο.


Ιερός  Ναός  Αγίου  Αρσενίου  Καππαδόκη

Σήμερα...


 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ ΩΡΙΩΝ



Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης

(1840-1924)

Εορτή: 10η Νοεμβρίου
Ο Άγιος Αρσένιος όταν βάπτιζε τον γέροντα Παΐσιο, μικρό στα Φάρασα, απαίτησε από τους γονείς του να δοθεί το δικό του όνομα Αρσένιος και όχι το όνομα Χρήστος του παππού του. Είπε χαρακτηριστικά, με προφητικό νόημα "Εσείς καλά θέλετε να αφήσετε άνθρωπο στο πόδι του παππού, εγώ δεν θέλω να αφήσω καλόγηρο στο πόδι μου;"
-------------------------------------------------------------



Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης





Ο Οσιότατος Αρσένιος ο Καππαδόκης γεννήθηκε γύρω στα 1840 στα Φάρασα ή Βαρασιό, στο Κεφαλοχώρι των έξι Χριστιανικών χωριών της περιφερείας Φαράσων της Καππαδοκίας. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι σε αρετές και μέτριοι σε αγαθά. Είχαν αποκτήσει δύο αγόρια, τον Βλάσιο και τον Θεόδωρο (τον Άγιο Αρσένιο). Από μικρή ηλικία έμειναν ορφανά και τα προστάτεψε η θεία τους, αδελφή της μητέρας τους. Ένα θαυμαστό γεγονός που συνέβηκε στα παιδιά και την θαυματουργική διάσωση του μικρού τότε Θεόδωρου από τον Άγιο Γεώργιο που τον έσωσε από βέβαιο πνιγμό, είχε ως αποτέλεσμα, για τον μεν Βλάσιο να δοθεί με τον δικό του τρόπο στον Θεό, να τον δοξολογεί ως δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής και κατέληξε αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, για τον Θεόδωρο δε να θέλει να γίνει καλόγερος. Στη συνέχεια μεγαλώνοντας, στάλθηκε στη Νίγδη και μετά στη Σμύρνη όπου τέλειωσε τις σπουδές του. Στα είκοσι έξι του περίπου χρόνια πήγε στην Ιερά Μονή Φλαβιανών του Τιμίου Προδρόμου όπου αργότερα κάρηκε Μοναχός και πήρε το όνομα Αρσένιος. Δυστυχώς όμως δε χάρηκε πολύ την ησυχία του, διότι εκείνη την εποχή είχαν ανάγκη μεγάλη από δασκάλους και ο Μητροπολίτης Παϊσιος ο Β΄, τον χειροτόνησε Διάκο και τον έστειλε στα Φάρασα για να μάθει γράμματα στα εγκαταλειμμένα παιδιά. Αυτό φυσικά γινόταν στα κρυφά, με χίλιες δυο προφυλάξεις, για να μη μάθουν τίποτε οι Τούρκοι. Στο τριακοστό έτος της ηλικίας του χειροτονήθηκε στην Καισαρεία πρεσβύτερος με τον τίτλο του Αρχιμανδρίτου και την ευλογία ως Πνευματικός. Άρχισε πια η πνευματική του δράση να γίνεται μεγαλύτερη και να απλώνεται. Με την άφθονη Θεία Χάρη που τον προίκισε ο Θεός θεράπευε τις ψυχές και τα σώματα των πονεμένων ανθρώπων. Είχε πολλή αγάπη στον Θεό και προς την εικόνα Του, τον άνθρωπο και όχι στον εαυτό του, διότι , όταν έβλεπε πολύ πόνο και καταπίεση Τουρκική, η αγάπη τον έβγαζε έξω από τον εαυτό του και έξω από το χωριό του και αγκάλιαζε και τα γύρω χωριά. Θεράπευε αδιάκριτα τον ανθρώπινο πόνο όπου τον συναντούσε σε Χριστιανούς ή Τούρκους. Για τον Άγιο δεν είχε καμιά σημασία, διότι έβλεπε στο πρόσωπό τους, την με πολλή αγάπη πλασθείσα εικόνα του Θεού. Αναρίθμητα είναι τα θαύματα που επετέλεσε ο Άγιος με τη Χάρη του Θεού. Στείρες γυναίκες τεκνοποιούσαν, αφού τις διάβαζε ευχή ή έδιδε "φυλακτό" που ήταν ένα κομμάτι χαρτί γραμμένο με κάποιες ευχές που τις έγραψε ο ίδιος. Διάβαζε το Άγιο Ευαγγέλιο σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως στους τυφλούς, βουβούς, χωλούς παραλυτικούς, δαιμονιζομένους και γινόντουσαν καλά, μόλις τελείωνε την ανάγνωση. Πολλοί Χριστιανοί και Τούρκοι είχαν θεραπευθεί, αφού πήραν χώμα από το κατώφλι του κελιού του και αναμιγνύοντάς το με λίγο νερό το έπιναν, πιστεύοντας ότι θα εθεραπεύοντας ότι θα εθεραπεύοντο και η πίστη τους που είχαν στον Άγιο, έκανε το θαύμα. Χρήματα φυσικά δε δεχόταν ποτέ ούτε κι έπιανε στα χέρια του. Συνήθιζε να λέγει "η πίστη μας δεν πουλιέται". Βίωνε ολοκληρωτικά και "έπασχε τα Θεία". Ζούσε με αυταπάρνηση, διότι αγαπούσε πολύ πρώτα τον Θεό και μετά την εικόνα Του, τον Θεό και μετά την εικόνα Του, τον πλησίον. Αιματηρούς αγώνες και προσπάθειες κατέβαλε για να διατηρήσει τους συγχωριανούς και τους συμπατριώτες του στην πίστη, για να μην κλονιστούν και αλλαξοπιστήσουν στις χαλεπές εκείνες ημέρες και εποχές, από τις πολλές και διάφορες πιέσεις που δεχόντουσαν από τους Τούρκους, αλλά και από διάφορους προβατόσχημους λύκους, τους προτεστάντες, που προσπαθούσαν να ποιμάνουν την ποίμνη του Χριστού. Το κελί του, μικρό, απέριττο, ευρισκόταν μέσα στον κόσμο. Ζούσε μέσα στον κόσμο, αλλά συγχρόνως κατόρθωνε να ζει και εκτός του κόσμου. Σε αυτό, καθώς και για τα θεία του κατορθώματα, πολύ τον βοηθούσαν οι δύο ημέρες (η Τετάρτη και η Παρασκευή) που έμενε έγκλειστος στο κελί του, προσευχόμενος. Οι οποίες καρποφορούσαν περισσότερο πνευματικά τότε, διότι αγίαζαν και την εργασία των άλλων ημερών. Ώρες έμενε γονατιστός προσευχόμενος στον Θεό για τον λαό Του, που τον είχε εμπιστευθεί στα ασκητικά χέρια του δούλου Του Αρσενίου. Η μεγάλη ευαισθησία του Αγίου Πατρός δεν άντεχε να κάνει κανένα κακό στην πλάση. Ιδιαίτερα στα ζώα. Ποτέ του δεν κάθισε σε ζώο να το κουράσει, για να ξεκουράσει τον εαυτό του. Προτιμούσε πάντοτε να βαδίζει πεζός και όπως συνήθιζε ξυπόλυτος. Είχε πάντοτε μπροστά του τον Χριστό που ποτέ Του δεν κάθισε σε ζώο - μόνο μια φορά - και όπως χαρακτηριστικά έλεγε: "Εγώ που είμαι χειρότερος και από το γαιδουράκι, πως να καθίσω σ' αυτό;" Για να κρύψει τις αρετές του από τα μάτια των ανθρώπων και να αποφύγει έτσι τους επαίνους, κατάφευγε σ' ορισμένες "ιδιοτροπίες". Παρουσιαζόταν σαν σκληρός θυμώδης, οξύθυμος, απόπαιρνε τις διάφορες γυναίκες, που από αγάπη γι' αυτόν και ευγνωμοσύνη προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν, με διάφορους τρόπους, να του μαγειρεύουν και να του στέλνουν φαγητό. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε στον πιστό του φίλο και ψάλτη Πρόδρομο τα εξής: "Εάν ήθελα να με υπηρετούν γυναίκες, θα γινόμουν έγγαμος ιερεύς και θα με υπηρετούσε παπαδιά. Τον καλόγηρο που τον υπηρετούσε γυναίκες, δεν είναι καλόγηρος". Όταν ύψωνε τα χέρια του για να παρακαλέσει για κάτι τον Θεό, άρχιζε να τον παρακαλεί προσευχόμενος και φωνάζοντας, "Θεέ μου! λες και ξεκοβόταν η καρδιά του εκείνη την ώρα, και θαρρείς πώς έπιανε τον Χριστό από τα πόδια και δεν του έκανε το αίτημά του. Εμείς όπως έλεγαν οι Φαρασιώτες "στην Πατρίδα μας τι θα πει γιατρός, δεν ξέραμε στον Χατζεφεντή τρέχαμε. Στην Ελλάδα μάθαμε από γιατρούς, αλλ' αν τα πούμε στους εντόπιους, τους φαίνονται παράξενα". Εκτός από τα άλλα του χαρίσματα είχε και το προορατικό χάρισμα. Είχε πληροφορηθεί από τον Θεό, πως θα έφευγαν για την Ελλάδα και έγινε στις 14 Αυγούστου του 1924 με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Γνώριζε από προηγουμένως και τον θάνατό του και ότι αυτός θα συνέβαινε σ' ένα νησί. Η αγία του μορφή συνέχεια σκοπούσε Χάρη και παρηγοριά. Το πρόσωπό του έλαμπε από την ασκητική γυαλάδα, που έμοιαζε σαν το χρώμα του φτιασμένου κυδωνιού. Είχε πια εξαϋλωθεί από τους υπερφυσικούς πνευματικούς αγώνες, που έκανε από αγάπη στον Χριστό, καθώς και από τους πολλούς του κόπους για την αγάπη προς το ποίμνιο του, που το ποίμανε πενήντα χρόνια σαν καλός Ποιμένας. Τρεις μέρες πριν την εκδημία του ήλθε η Παναγία, τον γύρισε σ' όλο το Άγιο Όρος, τα Μοναστήρια, τους Ναούς που τόσο επιθυμούσε να δει και δεν είχε αξιωθεί και του είπε ότι σε τρεις ημέρες θα παρουσιαστεί στον Κύριο, που τόσο πολύ αγάπησε και έδωσε όλο του τον εαυτό σ' Αυτόν. Έφυγε στις 10 Νοεμβρίου το 1924. Με λίγα λόγια αυτός ήταν ο Άγιος Αρσένιος. Ας έχομε όλοι τις Αγίες του Ευχές.

Ήχος γ' Θείας πίστεως.
Βίον ένθεον, καλώς ανύσας, σκεύος τίμιον, του Παρακλήτου, ανεδείχθης θεοφόρε Αρσένιε, και των θαυμάτων την χάριν δεξάμενος, πάσιν πάρέχεις ταχείαν βοήθειαν. Πάτερ όσιε Χριστόν τον Θεόν ικέτευε δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
Απολυτίκιον. Ήχος πλ. α'.
Τον συνάναρχον Λόγον.
Των τερπνών απανέστης εμφρόνως Όσιε, χρηματισθείς ουρανόθεν ως Αβραάμ ο κλεινός, και Αγγέλων μιμητής, ώφθης τω βίω σου, λόγω εμπρέπων πρακτικώ, και σοφία αληθεί, Αρσένιε θεοφόρε. Και νυν απαύστως δυσώπει, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.
                                                                                  

anavaseis.blogspot.gr

Θαύματα Αγίου Αρσενίου Καππαδόκη


Αμέτρητα είναι τα θαύματα που οφείλονται στον μεγάλο αυτόν Άγιο, όχι μόνο κατά τη διάρκεια που ήταν εν ζωή, αλλά και μετά την κοίμησή του. Ένα πολύ μικρό δείγμα αυτών αναφέρονται πιο κάτω (τα θαύματα που αναφέρονται στη συνέχεια είναι παρμένα από το βιβλίο ''Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης'' που έγραψε ο ίδιος ο Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο οποίος ήταν βαπτιστικός του Αγίου):
Ο Σολομών Κοσκερίδης διηγήθηκε ότι είχαν πάει μία παράλυτη Τουρκάλα στον Χατζεφεντή (έτσι έλεγαν τότε τον Άγιο Άρσένιο) μέσα σε μια μπατανία, την οποία διάβασε και έγινε αμέσως καλά.


Από το Κελμίρι είχαν φέρει μια γυναίκα λεπρή στον Χατζεφεντή (Άγιος Αρσένιος), την οποία διάβασε και καθαρίσθηκε η λέπρα της. Και, όπως διηγείται ο Πρόδρομος Κορτσινόγλου, το πρόσωπό της μετά φαινόταν σαν πρόσωπο παιδιού, τρυφερό.

Η Σωτηρία Χριστοφορίδου διηγήθηκε ότι μια Τουρκάλα τυφλή, ονόματι Μεριάμα, την είχαν φέρει στον Πατέρα Αρσένιο, ο οποίος την διάβασε και ήρθε το φως της.



Από το Σατί, θυμάται ο Ανέστης Καραούσογλου ότι κάποιος Ιερεύς είχε γυναίκα στείρα και έφερε στον Χατζεφεντή (Άγιος Αρσένιος) ένα φόρεμα της πρεσβυτέρας να το διαβάσει, για να αποκτήσει παιδιά. Ο Πατήρ Αρσένιος, αφού το διάβασε, είπε στον Ιερέα: ''Η πρεσβυτέρα σου θα γεννήσει κόρη και να την ονομάσεις Εύα'', όπως και έγινε.


Η Στέλλα Κογλανίδου διηγείται ότι είχαν φέρει στο πατρικό της σπίτι, στα Φάρασσα, έναν βουβό Τούρκο ηλικίας τριάντα ετών, και ο πατέρας της τον πήρε και τον πήγε στον Πατέρα Αρσένιο, για να  τον διαβάσει και να γίνει καλά. Ενώ ο Χατζεφεντής (Άγιος Αρσένιος) του διάβαζε το Ευαγγέλιο, πριν ακόμη τελειώσει, ο βουβός άρχισε να μιλάει. Στη συνέχεια τον πήγε πάλι στο σπίτι του και ο βουβός μιλούσε.  Δηλαδή τον φιλοξένησε και θεραπευμένο, και την άλλη μέρα τον πήραν οι συγγενείς του και έφυγαν.   


Η Αμαλία Ελευθεριάδου (Ιεχωβίτισσα τώρα) διηγείται πως ο Χατζεφεντής (Άγιος Αρσένιος) έλεγε από πριν ότι θα πάμε στην Ελλάδα και ότι αυτός θα ζήσει μόνο σαράντα ημέρες εκεί. Κάποιος Φαρασιώτης, όταν τον άκουσε τον Χατζεφεντή του είπε: "Τι είσαι συ που τα ξέρεις αυτά; Θεός;" Ο Χατζεφεντής τότε απάντησε: "Είμαι πιστός δούλος του Θεού και το ξέρω."

Στην μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου, είχαν καθίσει οι πανηγυριώτες μετά την Θεία Λειτουργία έξω από τον Ναό και έτρωγαν. Εκεί στον Άγιο Χρυσόστομο ήταν ένα Αγίασμα το οποίο έβγαινε άφθονο από μια τρύπα ενός βράχου και έπεφτε σαν καταρράκτης από ψηλά κάτω στον Ζεμαντή ποταμό. Άλλοτε πάλι τραβιόταν πίσω τελείως και χανόταν. Ενώ λοιπόν έτρωγαν οι άνθρωποι, σηκώθηκε μια γυναίκα να πάρει λίγο νερό. Εκείνη τη στιγμή το νερό τραβιόταν πίσω, και η γυναίκα έτρεξε στον Χατζεφεντή (Άγιος Αρσένιος) και του το είπε. Ο Χατζεφεντής πήρε το Ευαγγέλιο και πήγε στην τρύπα του βράχου, γονάτισε και διάβασε λίγο, και το νερό ήρθε αμέσως. Αυτό συνέβαινε πολλές φορές· τραβιόταν το νερό και ερχόταν πάλι μετά από αρκετό διάστημα. Ο Αναστάσιος Λεβίδης λέγει ότι ήταν το φυσικό φαινόμενο παλίρροια και άμπωτις. Ο δούλος όμως του Θεού Χατζεφεντής παρακαλούσε το Αφεντικό του, τον Θεό, και του το έφερνε όποτε ήθελε, χωρίς να περιμένει.

Ο Γαβριήλ Κορτσινόγλου –ο δεύτερος Αναγνώστης του Πατρός Αρσενίου – είχε διηγηθεί το εξής: "Είχαμε πάει μια φορά στον Άγιο Χρυσόστομο με τον Χατζεφεντή και με τον Θείο μου Πρόδρομο για Θεία Λειτουργία. Ενώ ο Χατζεφεντής ετοιμαζόταν (φορούσε τα Ιερά του), εγώ πήγα στο Αγίασμα να πάρω νερό για τη Θεία Λειτουργία. Μόλις έφθασα στο Αγίασμα, εκείνη την στιγμή το νερό τραβιόταν μέσα, και έτρεξα στον Χατζεφεντή, ο οποίος ήρθε αμέσως με την φυλλάδα στην μασχάλη του, ενώ με τα χέρια τύλιγε τα κορδόνια από τα επιμάνικα στον δρόμο που περπατούσε. Μόλις διάβασε στο μάτι του βράχου, το νερό άρχισε να βροντάει κα να έρχεται. Γέμισα μετά και πήγαμε για την Θεία Λειτουργία".

Επάνω σ΄έναν βράχο, μέσα σε μια σπηλιά ήταν ένα Εξωκλήσι της Παναγίας (σό Κάντσι).  Οι Φαρασιώτες είχαν προεκτείνει προς τα έξω του βράχου σανιδένιο εξώστη για ευρυχωρία.  Για να φθάσουν μέχρι εκεί, έπρεπε να ανεβούν σαράντα σκαλοπάτια σκαλιστά στον βράχο και άλλα εκατό είκοσι που είχαν φτιαγμένα με σανίδες.
Σ’ αυτό λοιπόν το Εξωκλήσι είχε πάει να λειτουργήσει ο Πατήρ Αρσένιος και ο Πρόδρομος, ως συνήθως.  Όταν τέλειωσε η Θεία Λειτουργία , ο Πατήρ βγήλε λίγο στον εξώστη.  Εκεί που ακουμπούσε ξεκαρφώθηκε μια σανίδα και ο Πατήρ έπεσε κάτω στον γκρεμό.
Ένας γεωργός που τον είδε από απέναντι να πέφει άφησε τα βόδια του στον ζυγό και έτρεξε, για να συμμαζέψει το σκορπισμένο του κορμί, όπως νόμιζε.
Ο πρόδρομος δεν είχε καταλάβει τίποτε, γιατί ήταν μέσα στον Ναό και τον συγύριζε.  Όταν λοιπόν έφθασε ο γεωργός εκεί κοντά στον γκρεμό κάτω, είδε το κορμί του του Πατρός Αρσενιίου ολόκληρο αλλά ακίνητο, και πήγε να το πιάσει.  Ο Πατήρ όμως είπε στον γεωργό: «Μη μ’ αγγίζεις. Δεν έχω τίποτε.»
 Έμενε ακίνητος ο Πατήρ, όχι γιατί είχε χτυπήσει, αλλά από μεγάλη συγκίνηση, δίοτι την ώρα που έπεφτε κάτω στον γκρεμό, τον πήρε στην αγκαλιά της μια Γυναίκα, τον κατέβασε και τον άφησε.  Είχε νιώσει τον ευατό του, όπως έλεγε, εκείνη την ώρα, σαν να ήταν μωρό παιδί στην αγκαλιά της μητέρας του.
Σηκώθηκε λοιπόν μετά από την συγκίνηση εκείνη και ανέβηκε από τον γκρεμό και τα εκατόν εξήντα σκαλοπάτια, που μόνον αυτά συμπλήρωσαν πενήντα μέτρα ύψος, και πήγε ξανά στο Εξωκλήσι της Παναγίας και διηγήθηκε ότι έγινε στον Πρόδρομο, ο οποίος ήταν αφοσιωμένος στο συγύρισμα του Ναού και δεν είχε ακόμη καταλάβει τίποτε.  Ο γεωργός επίσης πήγε μετά στα Φάρασσα και το ομολογούσε.


 Ένας Τούρκος από το χωριό Τελέληδες είχε μολύνει το Αγίασμα του Αγίου Χρυσοστόμου, και ο Άγιος, για να τον παιδαγωγήσει, τον τιμώρησε Τον έφεραν και αυτόν στον Χατζεφεντή, για να τον διαβάσει να γίνει καλά.  Ο Πατήρ όμως τον κράτησε μια εβδομάδα, χωρίς να το διαβάσει.
Ο Ψάλτης του, που έβλεπε να κρατάει τον Τούρκο μια εβδομάδα, παραξενεύτηκε και είπε στον Πατέρα Αρσένιο:
 -Ναχω την ευχή σου, τι κρατάς μια εβδομάδα αυτόν τον Τούρκο, ενώ άλλους αρρώστους πιο βαριά τους διαβάζεις και γίνονται αμέσως καλα;
-Τον κρατώ για να  κάνει κάνονα, γιατί αυτός έχει χοντρό κεφάλι και δεν τόχει σε τίποτε, μόλις τον κάνω καλά να πάει αμέσως να ξαναβουτήξει το κασσιδιάρικό του κεφάλι στον Αγιασμό.
Όταν τέλειωσε η εβδομάδα, τότε τον διάβασε και επανήλθε το πρόσωπό του στην θέση του και του έκανε παρατήρηση του Τούρκου:
-Άλλη φορά, όταν τα βακούφια των Χριστιανών, να τα προσκυνάς από μακρυά και να παίρνεις δρόμο.


Είχαν φέρει κάποτε από τους Τελέληδες μια τυφλή Μουσουλμάνα, ονόματι Φάτμα, ημέρα Τετάρτη στον Χατζηαφέντη, να την διαβάσει να γίνει καλά.  Επειδή ήταν έγκλειστος, αφού χτυπήσαν την πόρτα του κελλιού του αρκετά οι συνοδοί της τυφλής, την άφησαν απ’ έξω και πήγαν στο Μεσοχώρι.
Εκείνη την ώρα μια Φαρασιώτισσα, που της είχε αγκυλωθεί το χέρι της, πήγε στο κελλί του Χατζηαφέντη και πήρε από το κατώφλι της πόρτας του χώμα, άλειψε το παθεμένο χέρι της και έγινε καλά.   (Έτσι έκαναν όλοι οι Φαρασιώτες αυτές τις δύο ημέρες, που έμενε έγκλειστος, και δεν τον ενοχλούσαν).
Όταν λοιπόν είδε την τυφλή, την ρώτησε γιατί περιμένει και η τυφλή της είπε την αιτία.  Τότε η Φαρασιώτισσα της απάντησε:
 - Τι κάθεσαι και χασομεράς;  Δεν ξέρεις ότι ο Χατζηαφέντης την Τετάρτη και την Παρασκευή δεν ανοίγει;  Πάρε χώμα από το κατώφλιτης πόρτας και τρίψε τα μάτια σου να γίνεις καλά, όπως κάνουμε και όλοι αυτές τις ημέρες, όταν αρρωσταίνουμε.
 Η Φαρασιώτισσα έφυγε και πήγε στην δουλειά της.  Η Μουσουλμάνα όμως είχε παραξενευθεί στην αρχή γι’ αυτό που άκουσε, αλλά μετά έψαξε και βρήκε το κατώφλι, πήρε χώμα και έτριψε τα μάτια της και αμέσως άρισε να βλέπει θαμπά.  Από την χαρά της τότε πήρε μια πέτρα και χτυπούσε σαν τρελλή την πόρτα του Πατρός Αρσενίου, ο οποίος άνοιξε και, επειδή είδε πως ήταν Μουσουλμάνα, ενώ δεν μιλούσε αυτήν την ημέρα, έκανε διάκριση και την ρώτησε τι θέλει.
Του είπε τον λόγο και ο Πατήρ πήρε το Ευαγγέλειο και την διάβασε και αμέσως της ήρθε όλο της το φως.  Εκείνη τότε από την χαρά της έπεσε στα πόδια του και τον προσκυνούσε με ευλάβεια, αλλ’ ο Πατήρ την μάλωσε και της είπε:
 - Εάν θέλεις να προσκυνήσεις, να προσκυνήσεις τον Χριστό που σου έδωσε το φως και όχι εμένα.
 Έφυγε μετά χαρούμενη να βρείς τους συνοδούς της και ανεχώρησαν για το χωριό τους.


Φαρασιώτες από την Δράμα και εγκατεστημένοι στην Θεσσαλονίκη διηγήθηκαν ότι οι δυο Σέχοι (αρχηγοί Μουσουλμανικών φυλών και μάγοι ) από το Χατζή – Πεχτές είχαν επισκεφθεί τον Πατέρα Αρσένιο.  Ο Πατήρ τους δέχθηκε και τους έφτιαξε καφέ.  Οι Σέχοι όμως άρχισαν τις άνοητες και ζαλίσμενες ερωτήσεις, που έφερναν μόνο πονοκέφαλο.  Ο Πατήρ, για να τους ξεφορτωθεί, τους είπε:
- Δεν μπορώ να σας ακούω, γιατί πονάει το κεφάλι μου.
Εκείνοι  όμως δεν κατάλαβαν και είπε ο ένας στον Πατέρα Αρσένιο:
-Παπάς Εφέντης, θα σου φτιάξουμε ένα μουσχά (χαΪμαλί) και, άμα το φορέσεις, σ’ όλη σου την ζωή δεν θα σε πονέσει το κεφάλι σου.
Ο Πατήρ τους απάντησε τότε αυστηρά:
- Έχω μεγαλύτερη δύναμη από την δική σας και μπορώ να σας κλανω με την δύναμη του Χριστού να μην κουνηθήτε καθόλου από τον τόπο που κάθεσθε.
Τους άφησε αμέσως τότε και πήγε δίπλα στο κελλί του.  Όταν είχαν αποτελειώσει τον καφέ τους οι Σέχοι και θέλησαν να φύγουν, με κανένα τρόπο δεν μπορούσαν να κουνηθούν από τον τόπο που κάθονταν, διότι ένιωθαν να είναι δεμένοι με ένα αόρατο δέσιμο.   Αναγκάσθηκαν τότε να φωνάξουν τον Πατέρα Αρσένιο, για να τους λύσει.
Ο Πατήρ πήγε αμέσως, αλλά δεν τους μίλησε μόνο νόημα τους έκανε να φύγουν, και έτσι μπόρεσαν να ξεκοκκαλώσουν από τον τόπο τους.  Οι Σέχοι κατάλαβαν το σφάλμα τους και ζήτησαν συγχώρεση από τον Πατέρα και τους είπαν φεύγοντας:
- Παπάς Εφεντής, συγχώρα μας η δύναμη σου είναι μεγάλη, γιατί την παίρνεις από την μεγάλη σου πίστη.  Εμείς με τον σατανά δουλεύουμε.


Ο Παναγιώτης του Εντζαραπίδη, όταν ήταν είκοσι ετών, είχε τρελλαθεί εξ’ αιτίας μιας κοπέλας, που είχε ερωτευθεί.  Η τρέλλα του ήταν πολύ σοβαράς μοφής και δεν μπορούσαν να τον δέσουν.  Τελικά ο αδελφός του μαζί με τους άλλους, την ώρα που κοιμόταν, τον έδεσαν και τον έφεραν στο Χατζεφεντή.  Μόλις άνοιξε την πόρτα του κελλιού του ο Πατήρ για να δει ποιοι χτυπούν και τι θέλουν, ο τρελλός παρόλο που ήταν και δεμένος με αλυσίδες, όρμησε στον Πατέρα Αρσένιο να τον χτυπήσει με τα αλυσοδεμένα χέρια του.
Ο Χατζηαφέντης είπε εκείνη την στιγμή: « Κύριε Ιησού Χριστέ!».  Και πάλι είπε : «Κάτω σατανά».  Ο τρελλός  μαζεύθηκε αμέσως σαν κουβάρι.  Μετά πήρε το Ευαγγέλιο, τον διαβάσε και έγινε αμέσως καλά.  Ύστερα δημιούργησε και οικογένεια. (Αυτό το διηγούνται οι Φαρασιώτες από την περιοχή της Δράμας).


Είχαν ληστέψει μια φορά πάλι οι Τούρκοι Ιερά Σκεύη της Εκκλησίας.  Οι Φαρασιώτες ανησυχούσαν και προσπαθούσαν να βρουν τους κλέφτες.  Ο Χατζεφέντης όμως ατάραχος τους λέγει:  «Μην ανησυχείτε, θα δείτε τον Αϊ-Γιώργη να τα φέρνει ξωπίσω».  Όταν οι ληστές έφθασαν στο Καζάν- Ταγή, ενώ ήταν μέρα και ο ουρανός καθαρός, έπεσε απότομα μια παράξενη μαυρίλα μπροστά τους, που ήταν αδύνατο να προχωρήσουν, ούτε καν τον ποταμό Φεραχτίν ήταν δυνατόν να περάσουν, που είχαν μπροστά τους.
Κατάλαβαν τότε οι ληστές  ότι ήταν από το Θεό αυτό το παράξενο φαινόμενο, και γύρισαν προς τα Φάρασα, για να επιστρέψουν τα Ιερά Σκεύη.  Όταν όμως προχώρησαν λίγο τον δρόμο προς τα Φάρασα και η μαυρίλα είχε φύγει, το θεώρησαν για τυχαίο γεγονός και γύρισαν ξανά με τα φορτωμένα ζώα για το χωριό τους.
Με το γύρισμα όμως για το χωριό τους ένιωσαν κάποιον να τους δέρνει αόρατος και να τους φέρνει έτσι καταπόδι μέχρι τα Φάρασα.  Έφθασαν με τα κλεμμένα Ιερά Σκεύη στα Φάρασα και φώναζαν τους Φαρασιώτες οι κλέφτες να τα ξεφορτώσουν γρήγορα, γιατί αυτοί με τα χέρια τους προστάτευαν τα κεφάλια τους από τις ξυλιές που ένιωθαν αόρατως να τρώνε.


Η Οσία Καραμουρατίδου, όταν ήταν νεόνυμφη, φορούσε μια μανδήλα παρδαλή Σμυρνιότικη.  Ο Πατήρ Αρσένιος επανειλημμένως της έκανε παρατηρήσεις για να την πετάξει και να φοράει και αυτή σεμνά, όπως όλες οι Φαρασσιώτισσες αλλά εκείνη δεν άκουγε.  Μια ημέρα που την είδε πάλι να την φοράει, της είπε αυστηρά:
- Φράγκικες αρρώστιες στα Φάρασα δε θέλω.  Εάν δεν συμμορφωθείς, να το ξέρεις, τα παιδιά που θα γεννάς, αφού θα βαπτίζονται, θα φεύγουν αγγελούδια και συ δεν θα χαρείς κανένα.
Δυστυχώς και πάλι δεν είχε συμμορφωθεί, αλλά μόνον της έφυγαν δυο αγγελούδια, τότε πέταξε τη παρδαλή μανδήλα και πήγε στον Πατέρα Αρσένιο και ζήτησε συγχώρεση.  Ο Πατήρ, αφού την συγχώρεσε, της είπε:
- Πήγαινε τώρα στην ευχή του Χριστού και το πρώτο παιδί που θα γεννήσεις θα είναι αγόρι και θα το ονομάσουμε Αρσένιο.  Το δεύτερο μετά θα είναι κόρη και θα το ονομάσουμε Ειρήνη.
 Όπως και έγινε.


Κάποτε πήγαν τρεις Τούρκοι να ληστέψουν τον Χατζηεφέντη.  Επειδή άκουγαν ότι τρέχει πολύς κόσμος στον Πατέρα Αρσένιο, νόμιζαν ότι θα έχει πολλά χρήματα, ενώ ο Πατήρ χρήματα ούτε έπιανε στα χέρια του.  Οι ληστές λοιπόν πήγαν ημέρα Τετάρτη, για να τον βρουν σίγουρα στο κελί του, επειδή είχαν υπόψη τους ότι την Τετάρτη και την Παρασκευή  έμενε έγκλειστος στο κελί του.
Οι μεν δυο κλέφτες κάθισαν απ’ έξω, ο δε τρίτος, αφού μπήκε από το παράθυρο, άνοιξε τη πόρτα του κελιού του και πέρασε το ένα πόδι μέσα.
Ο Πατήρ Αρσένιος, εκείνη την ώρα διάβαζε την νυχτερινή του ακολουθία και όταν άκουσε θόρυβο, έριξε μια ματιά προς τη πόρτα, την στιγμή ακριβώς που περνούσε το ένα του πόδι ο ληστής μέσα στο κελί του.
Εκείνη η ματιά όμως του Πατρός Αρσενίου, λες και ήταν δυνατόν ηλεκτρικό ρεύμα, τον κοκάλωσε, όπως βρισκόταν, με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο απ΄ έξω και οπλισμένο με τα μαχαίρια και τα φυσεκλίκια του.  Ο Πατήρ, μετά την ματιά εκείνη, συνέχισε την ακολουθία του ατάραχος.
 Οι άλλοι δυο όμως ληστές που ήταν απ’ έξω ανησυχούσαν, γιατί άραγε και υα τους έπαιρνε η ημέρα και μπήκαν και αυτοί.
Όταν είδαν το σύντροφό τους ακίνητο με το πόδι μέσα στο κελί και τα άλλο απ’ έξω, στο μικρό διάδρομο τους έπιασε τρόμος.  Παρακάλεσαν τότε το Πατέρα Αρσένιο να τους συγχωρέσει και να λύσει το σύντροφο τους από εκείνο το αόρατο δέσιμο.  Ο Πατήρ, χωρίς να διακόψει την ακολουθία του, έκανε νόημα να φύγει, και έτσι μπόρεσε νε λυθεί, και έφυγαν.
Οι Τούρκοι αυτοί μετά το ομολογούσαν και στους άλλους Τούρκους αυτό που έπαθαν και έλεγαν:  «Αμάν, αμάν٠ μην πάτε να ληστέψετε τον Χατζηεφέντη!». (Αυτό το ανέφεραν οι Φαρασιώτες από την Θεσσαλονίκη).


Ο Πρόδρομος Εζνεπίδης διηγήθηκε πως μια φορά είχαν έρθει πολλοί Τούρκοι (Τσέτες) στο χωριό (Φάρασσα) και έτυχε εκείνος να είναι άρρωστος στο κρεβάτι και να σπαρταράει σαν το ψάρι από δυνατό ρίγος.  Όταν τον ειδοποίησαν, βρέθηκε σε δύσκολη θέση σαν Πρόεδρος, γιατί έφερνε ευθύνη του χωριού, και είπε σ’ αυτούς που ήταν γύρω του να τον πιάσουν, όπως ήταν, και να τον πάνε στον Χατζηεφέντη.  Όπως και έκαναν.
Ο Χατζηεφέντης, όταν τον είδε σ’ αυτή τη κατάσταση και έμαθε που είχαν έρθει οι  Τούρκοι, ούτε καν τη φυλλάδα του πήρε να τον διαβάσει, αλλά χωρίς να χασομερήσει καθόλου πήρε ένα τσεραστούπι (κανδηλοκέρι), το ευλόγησε, το τύλιξε στο δεξί του χέρι και του είπε: «Πήγαινε παλικάρι, στην ευχή του Χριστού και διώξε τους Τούρκους να μην μπουν στο χωριό μας».
Αμέσως έγινε καλά με την ευχή του, συγκέντρωσε τα παλληκάρια του χωριού και τους έδιωξε, χωρίς να έχουν ούτε τραυματία.


Ο Πρόδρομος Εζνεπίδης διηγήθηκε ότι μια φορά είχαν πάει πολλοί Τούρκοι (Τσέτες), για να πατήσουν τα Φάρασα.  Στο χωριό οι άνδρες έλειπαν, άλλοι στα μακρινά κτήματα και άλλοι στα ταξίδια.
Αναγκάστηκε τότε να μαζέψει τα μικρά παιδιά, μόνο για να δείξουν στόχο γύρω από το Κάστρο ότι είναι πολλοί, και μετά τα έδιωξε, για να κρυφθούν.
Μερικοί γέροι που ήταν, και αυτοί σκόρπισαν, και τελικά έμεινε μόνος του με την απόφαση να σκοτωθεί καλύτερα παρά να δει του Τούρκους στο χωριό.  Είχαν τελειώσει όμως οι σφαίρες του και μετά τον έπιασαν ζωντανό οι Τούρκοι.
Αφού τον έδεσαν γερά, τον πήγαν στο σπίτι του και τον ανέβασαν στο δώμα (ταράτσα), όπου είχαν στήσει τη κρεμάλα του. Εκεί τον βασάνιζαν, για να τους δώσει ότι είχε και μετά να τον τελειώσουν.  Εκείνη τη στιγμή όπου τον βασάνιζαν, δεν ξέρει πως του ήρθε, είπε στου Τούρκους:
 «Ό,τι έχω, τα έχω στον Χατζεφεντή».
Οι Τούρκοι δεν χασομερούν και τον πηγαίνουν στον Πατέρα Αρσένιο.  Όταν άνοιξε την πόρτα του ο Πατήρ και είδε αυτή τη σκηνή, πολύ πληγώθηκε, και μάλιστα μάλωσε τους Τούρκους, που τον είχαν δεμένο, για να τον ελευθερώσουν γρήγορα, και μάλιστα τους είπε και «παλιότουρκους».  Ο αρχηγός τους θύμωσε και τράβηξε το χατζάρι του, για να κόψει τον Χατζεφεντή. Ο Χατζεφεντής τότε λέγει στον Τούρκο Καπετάνιο:
- Γρήγορα κατέβασε το χέρι σου κάτω ξερό.
Ώ του θαύματος! Το χέρι του Τούρκου κατέβηκε ξερό κάτω αγκυλωμένο και το χατζάρι του έπεσε κάτω καταγής.  Όταν είδαν αυτό οι άλλοι Τούρκοι της συμμορίας, άρχισαν να τρέμουν από φόβο και ο αρχηγός με κλάματα να παρακαλεί να του κάνει καλά το χέρι του.
Ο Πατήρ Αρσένιος τότε του σταύρωσε το χέρι του και το θεράπευσε.  Και αφού έλυσαν και τον Πρόεδρο, τους μάλωσε, για να μην ξαναπατήσουν στο χωριό.  Πράγματι από εκείνη τη συμμορία δεν είχε ξαναπατήσει κανείς στα Φάρασσα.


Ο Ανέστης Καραούσογλου διηγήθηκε ότι από τα Άδανα ένας μεγάλος εργοστασιάρχης, ονόματι Κοσμάς Συμεωνίδης, είχε τη γυναίκα του στείρα και έστειλε στον Χατζεφεντή ένα φόρεμα της, για να το διαβάσει, ο οποίος το διάβασε και της το έστειλε και, αφού το φόρεσε η γυναίκα του, στο χρόνο απέκτησε παιδί

O Κυριάκος Σεφερίδης, ο Αναγνώστης του Πατρός Αρσενίου, διηγήθηκε ότι είχαν φέρει μια φορά μια δαιμονισμένη Τουρκάλα από τους Τελέληδες αλυσοδεμένη, με φοβερό δαιμόνιο, που την έλεγαν Τετέβη, την οποία διάβασε ο Χατζεφεντής με το Ευαγγέλιο και έδιωξε τον δαίμονα από την γυναίκα και έγινε αμέσως καλά.

Ο Κυριάκος Σεφερίδης διηγήθηκε ότι μια μέρα είχαν φέρει στα Φάρασα έναν δαιμονισμένο από το Σίσι, υιόν αξιωματικού Τούρκου. Μόλις ο Χατζεφεντής του διάβασε το Ευαγγέλιο, έγινε καλά και καθόταν σαν το αρνί ήσυχος, ενώ πριν έσχιζε τα ρούχα και το πρόσωπό του με τα νύχια του.


πηγή Ιερός Ναός Αγίου Αρσενίου Καππαδόκη

Δημοφιλείς αναρτήσεις