Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.



Πως καλλιεργούνται οι καστανιές, τα είδη της και οι ασθένειες.Ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του κάστανου και το μέλι του.

Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου

γύρω από την ενοχή και τη μνήμη

Εκδόσεις Καστανιώτη.
Παραδείγματος χάριν: ο ναζί αδερφός μου
Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα γύρω από την ενοχή και τη μνήμη, την προσωπική και τη συλλογική ευθύνη, τους λόγους που έκαναν δυνατή την άνοδο του ναζισμού σε μια Γερμανία και σε μια Ευρώπη που προτιμούσαν να εθελοτυφλούν. http://ow.ly/q7Upa

Περίληψη

Η ανάγκη να κατανοήσει την ίδια του την ιστορία, την ιστορία της γενιάς του, οδήγησε τον Ούβε Τιμ σ’ ένα ταξίδι στο παρελθόν, αφετηρία του οποίου είναι το πεπρωμένο του αδερφού του, που κατατάχθηκε εθελοντικά στα Ες Ες και σκοτώθηκε στην Ουκρανία μόλις στα δεκαεννιά του χρόνια. Μέσα από τις αναμνήσεις και το πένθος των γονιών και της μεγαλύτερης αδερφής του, προσπαθεί να ζωντανέψει τη μορφή του νεκρού αδερφού που τον συνόδευε σε ολόκληρη την παιδική και νεανική του ηλικία, αναζητώντας απαντήσεις που αφορούν και τη δική του ζωή, τις οικογενειακές σχέσεις, αλλά και τις αξίες ενός κόσμου που συντρίφτηκε κάτω από το βάρος του εθνικοσοσιαλισμού.
Ένα μυθιστόρημα γύρω από την ενοχή και τη μνήμη, την προσωπική και τη συλλογική ευθύνη, τους λόγους που έκαναν δυνατή την άνοδο του ναζισμού σε μια Γερμανία και σε μια Ευρώπη που προτιμούσαν να εθελοτυφλούν.

Βιογραφικά στοιχεία

Ούβε Τιμ
Ο Ούβε Τιμ γεννήθηκε το 1940 στο Αμβούργο. Σπούδασε Φιλοσοφία και Γερμανική Φιλολογία στο Μόναχο και στο Παρίσι. Άρχισε να γράφει στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και σήμερα συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους συγγραφείς της χώρας του. Ζει στο Μόναχο.



Βιβλιογραφία

 

O Χειροτέχνης του αίματος

Εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο χειροτέχνης του αίματος
Κρήτη, στα χρόνια της Κατοχής ένα βρέφος εγκαταλείπεται σε μία σπηλιά. Είκοσι ένα χρόνια αργότερα, ο νεαρός, πλέον, άντρας επιστρέφει στο νησί, αναζητώντας πρόσωπα και πράγματα που θα φωτίσουν το παρελθόν του. Εκεί θα ανακαλύψει ότι οι παλιοί λογαριασμοί είναι ακόμη ανοιχτοί και πως η εξιχνίαση ενός εγκλήματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά την αρχή μιας νέας τραγωδίας... http://ow.ly/q7TiS

Περίληψη

Κρήτη, στα χρόνια της Κατοχής: Το σπίτι της Κωστάντζας, μιας όμορφης και ποθητής γυναίκας, είναι επιταγμένο από τους Γερμανούς. Εκεί διαμένει και ο διοικητής της Βέρμαχτ, που της δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία, με αποτέλεσμα να την υποψιάζονται οι συγχωριανοί της ως ερωμένη και συνεργάτιδά του. Εκείνη ωστόσο κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις αντιστασιακές ομάδες του νησιού και στην προσπάθειά της αυτή περιθάλπει έναν Βρετανό αξιωματικό, τον οποίο ερωτεύεται παράφορα, φροντίζοντας παράλληλα να τον φυγαδεύσει. Όταν φέρνει στον κόσμο τον καρπό του έρωτά τους, η κατακραυγή στο χωριό εντείνεται, καθώς αγνοούν τον πραγματικό πατέρα. Στη γενικευμένη σύγχυση, ένας επίορκος αντάρτης τη δολοφονεί, παρατώντας το βρέφος σε μια σπηλιά. Το αγόρι όμως διασώζεται από έναν Γερμανό, που το μεταφέρει στην πατρίδα του. Είκοσι ένα χρόνια αργότερα, ο νεαρός, πλέον, άντρας επιστρέφει στο νησί, αναζητώντας πρόσωπα και πράγματα που θα φωτίσουν το παρελθόν του. Εκεί θα ανακαλύψει ότι οι παλιοί λογαριασμοί είναι ακόμη ανοιχτοί και πως η εξιχνίαση ενός εγκλήματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά την αρχή μιας νέας τραγωδίας...

Βιογραφικά στοιχεία

Τηλέμαχος Μουδατσάκις
Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις κατάγεται από το Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι σκηνοθέτης και καθηγητής Θεωρίας και Πρακτικής του Θεάτρου στη Σχολή Επιστημών Αγωγής (Π.Τ.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ. Ιδρυτής του Θεάτρου των Vivi, ανέβασε, σε δικές του μεταφράσεις, έργα των: Ευριπίδη (Ηρακλής Μαινόμενος, Άλκηστις – διεθνές φεστιβάλ της Avignon 2011), Αριστοφάνη (Ειρήνη), Σαίξπηρ (Με το ίδιο μέτρο, Ο έμπορος της Βενετίας), Μολιέρου (Οι ξιπασμένες, Ο φιλάργυρος κ.ά.), Καλντερόν, Μπέκετ, Νίκου Καζαντζάκη (Μέλισσα) κ.ά. Έγραψε το λιμπρέτο σε δύο όπερες για νεανικό κοινό, από τις οποίες σκηνοθέτησε τη μία (Ο Φρίξος και η Έλλη). Δημοσίευσε άρθρα και μεγάλες μονογραφίες (Η θεατρική σύνταξη, Το θέατρο ως πρακτική τέχνη στην εκπαίδευση κ.ά.). Έχει δώσει παραστάσεις σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και δίδαξε σε αντίστοιχα πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Το πρώ­το του μυθιστόρημα, Άμφια εταίρας, ήταν υποψήφιο για το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος το 2008. Ο χειροτέχνης του αίματος είναι το δεύτερό του μυθιστόρημα.

Τεμπελόπιτα

I Cook Greek - Συνταγές Μαγειρικής / Greek Recipes.

Τεμπελόπιτα


Υλικά συνταγής

  • φύλλα κρούστας για πίτες: 1 πακέτο
  • φέτα: 500 γρ.
  • κασέρι: 1 φλιτζάνι
  • γραβιέρα: 1 φλιτζάνι
  • βούτυρο λιωμένο: 150 γρ.
  • αβγά: 3-4 χτυπημένα
  • σόδα ή ανθρακούχο νερό: 1 μπουκαλάκι
  • άνηθο ψιλοκομμένο: ½ ματσάκι
  • μάραθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο: ½ ματσάκι
  • πιπέρι λευκό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ένα ταψί και απλώνετε ένα ένα τα φύλλα κρούστας του πακέτου ζαρώνοντάς τα σφιχτά μεταξύ τους.
  2. Ανακατεύετε σε μπολ τη φέτα θρυμματισμένη και τα 2 φλιτζάνια με το κασέρι και τη γραβιέρα. Σκορπίζετε το μείγμα ανάμεσα στις πτυχές των φύλλων πασπαλίζοντας με λίγο λευκό πιπέρι και με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά μας. Καλύπτετε την επιφάνεια με τα χτυπημένα αβγά και με 1 μπουκαλάκι σόδα ή οποιοδήποτε ανθρακούχο νερό. Ψήνετε στους 180°C για 1 ώρα περίπου.

Η ΡΩΜΑΙΚΗ ΕΠΑΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ


ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ: Η ΡΩΜΑΙΚΗ ΕΠΑΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
kritipoliskaihoria.blogspot.com

Τριάντα (30) χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας και τριαντατρία (33) νότια της Σητείας, πάνω στο νότιο οδικό άξονα Σητείας-Ιεράπετρας, βρίσκεται ο Μακρύ Γιαλός στο Λυβικό πέλαγος. Το όνομα του προέρχεται από την μεγάλη αμμώδη παραλία που υπάρχει εκεί. Ήδη από την Προϊστορική Εποχή κατοικήθηκε η περιοχή αφήνοντας σημαντικά λείψανα του παρελθόντος. Ένα από αυτά είναι τα θεμέλια μιας ρωμαϊκής έπαυλης, η οποία αποκαλύφθηκε στην θέση Κατωβίγλι, δίπλα από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι συστηματικές ανασκαφές απέδειξαν την ύπαρξη μεγάλης εγκατάστασης (έπαυλη) που χρονολογείται από τον 1ο π.Χ. ως τον 3o αι. μ.Χ. 


Εκτός των δωματίων και αποθηκευτικών χώρων, η έπαυλη διέθετε λουτρικό συγκρότημα με υπαίθρια δεξαμενή. Η διάταξη των χώρων δεν είναι απλή και συνθέτει ένα σύνολο που καταλαμβάνει προς το παρόν έκταση 1,5 στρεμμάτων, η έρευνα του οποίου δεν επιτρέπει ακόμη ασφαλή συμπεράσματα. Τα δωμάτια βρίσκονται γύρω από μια υπαίθρια αυλή, ενώ οι είσοδοι διαθέτουν μεγάλα πώρινα κατώφλια. Διάδρομοι και αυλές λειτουργούν ως κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους εκτείνονται τα δωμάτια και οι βοηθητικοί χώροι. Ένα μεγάλο δωμάτιο με πολυτελές δάπεδο χρησίμευε ως αίθουσα υποδοχής. Η είσοδος της έπαυλης είχε ψηφιδωτό δάπεδο με γεωμετρικό και φυτικό διάκοσμο. Τα δάπεδα και οι τοίχοι των κυρίως δωματίων είναι επενδυμένα με μαρμάρινες πλάκες. Ταφικό δωμάτιο με κτιστό τον χώρο της κύριας ταφής, φούρνος με αψιδωτό άνοιγμα και χαρακτηριστική ύπαρξη στάκτης, αποτελούν χώρους εκτός των κυρίων δωματίων. 



Στο νοτιοανατολικό τμήμα της έπαυλης ήταν το λουτρικό συγκρότημα, το γνωστό βαλανείο, με το χαρακτηριστικό υπόκαυστο και την πεταλόσχημη πισίνα, διαστάσεων 3,90 x 3,15 μ., που το δάπεδό της και τα σκαλοπάτια της ήταν επενδυμένα με μάρμαρο. Πρόκειται για τμήμα ενός εντυπωσιακού λουτρικού συγκροτήματος (βαλανείου) που κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος της έπαυλης. Το νερό διοχετευόταν από τις δεξαμενές στο βαλανείο με ένα σύστημα κτιστών και σωληνωτών αγωγών. Ένα μεγάλο ψηφιδωτό με γεωμετρικές παραστάσεις βρέθηκε στον υπαίθριο χώρο δίπλα στην πισίνα. Ανάμεσα στους διάφορους χώρους του βαλανείου εντοπίστηκε ένα δωμάτιο με ταφική χρήση και μια ταφή. Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο η ανυπαρξία σχεδόν κινητών ευρημάτων ή αρχιτεκτονικών μελών μέσα στα εντυπωσιακά αυτά αρχιτεκτονικά ερείπια. Μια συστηματική σύληση του χώρου ίσως και από πειρατές των βυζαντινών χρόνων μαζί με πρόσφατες αρπαγές συνάδουν σε μια τέτοια υπόθεση. 



Οι ανασκαφές στο χώρο της ρωμαϊκής έπαυλης ξεκίνησαν το 1977 με υπεύθυνο τον αρχαιολόγο Ν. Παπαδάκη. Στον περιβάλλοντα χώρο της έπαυλης, η οποία βρίσκεται σε μικρή χερσόνησο, έχουν ανασκαφεί τάφοι ρωμαϊκής περιόδου. Ήδη ο Pendlebury (BSA χχχlll p. 100) είχε σημειώσει την ύπαρξη ρωμαικού συνοικισμού. Το 1937 από την ίδια περιοχή περισυνελέγη επιτύμβια ενεπίγραφη στήλη του 4ου μ.Χ. αι..


http://odysseus.culture.gr
http://www.insitia.gr

Το χώμα της Κρήτης...

«Κι αν δεν ξημερώσει;»

Εκδόσεις Καστανιώτη.
Φωτογραφία: Η Τιτίκα Δημητρούλια γράφει για το μυθιστόρημα της Μαρίας Κουγιουμτζή «Κι αν δεν ξημερώσει;»: «Στην εναγώνια ερώτηση του τίτλου, το κείμενο, παρά την αγριότητά του, απαντά με μια ακτίνα φως». http://ow.ly/qa7yG

Η Τιτίκα Δημητρούλια γράφει για το μυθιστόρημα της Μαρίας Κουγιουμτζή 
«Κι αν δεν ξημερώσει;»
«Στην εναγώνια ερώτηση του τίτλου, το κείμενο, παρά την αγριότητά του, απαντά με μια ακτίνα φως». http://ow.ly/qa7yG

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ " ΤΟ ΣΚΑΚΙ"

ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ " ΤΟ ΣΚΑΚΙ"

Ἔλα νὰ παίξουμε...
Θὰ σοῦ χαρίσω τὴ βασίλισσά μου
Ἦταν γιὰ μένα μιὰ φορὰ ἡ ἀγαπημένη
Τώρα δὲν ἔχω πιὰ ἀγαπημένη

Θὰ σοῦ χαρίσω τοὺς πύργους μου
Τώρα πιὰ δὲν πυροβολῶ τοὺς φίλους μου
Ἔχουν πεθάνει ἀπὸ καιρὸ
πρὶν ἀπὸ μένα

Ὅλα, ὅλα καὶ τ᾿ ἄλογά μου θὰ στὰ δώσω
Ὅλα, ὅλα καὶ τ᾿ ἄλογά μου θὰ στὰ δώσω
Μονάχα ἐτοῦτο τὸν τρελό μου θὰ κρατήσω
ποὺ ξέρει μόνο σ᾿ ἕνα χρῶμα νὰ πηγαίνει

δρασκελώντας τὴν μίαν ἄκρη ὡς τὴν ἄλλη
γελώντας μπρὸς στὶς τόσες πανοπλίες σου
μπαίνοντας μέσα στὶς γραμμές σου ξαφνικὰ
ἀναστατώνοντας τὶς στέρεες παρατάξεις

Ἔλα νὰ παίξουμε...

Ὁ βασιλιὰς αὐτὸς δὲν ἤτανε ποτὲ δικός μου
Κι ὕστερα τόσους στρατιῶτες τί τοὺς θέλω!
Τραβᾶνε μπρὸς σκυφτοὶ δίχως κἂν ὄνειρα
Ὅλα, ὅλα, καὶ τ᾿ ἄλογά μου θὰ στὰ δώσω

Ὅλα, ὅλα, καὶ τ᾿ ἄλογά μου θὰ στὰ δώσω
Μονάχα ἐτοῦτο τὸν τρελό μου θὰ κρατήσω
ποὺ ξέρει μόνο σ᾿ ἕνα χρῶμα νὰ πηγαίνει
δρασκελώντας τὴν μίαν ἄκρη ὡς τὴν ἄλλη

γελώντας μπρὸς στὶς τόσες πανοπλίες σου
μπαίνοντας μέσα στὶς γραμμές σου ξαφνικὰ
ἀναστατώνοντας τὶς στέρεες παρατάξεις
Ἔλα νὰ παίξουμε...

Κι αὐτὴ δὲν ἔχει τέλος ἡ παρτίδα...
— μαζί με Kaiti Himou.

Tρία φλιτζάνια καφέ


Φωτογραφία: ► Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος

Tρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατά περισσότερο από 50%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Clinical Gastroenterology and Hepatology».

Επίσης στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος (HCC), του πιο κοινού τύπου καρκίνου του ήπατος, κατά περίπου 40%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Carlo La Vecchia από το Ινστιτούτο Έρευνας Φαρμακολογίας «Mario Negri» της Ιταλίας, «η έρευνα επιβεβαιώνει παλιούς ισχυρισμούς ότι ο καφές κάνει καλό στην υγεία και ειδικά στο συκώτι».

«Η ευνοϊκή επίδραση του καφέ κατά του καρκίνου του ήπατος μπορεί να οφείλεται στην αποδεδειγμένη θετική του επίδραση στην πρόληψη του διαβήτη, που αποτελεί παράγοντα κίνδυνου για τον καρκίνο στο ήπαρ, ή στις ευεργετικές επιδράσεις του καφέ στα ηπατικά ένζυμα» δήλωσε ο Carlo La Vecchia.

Πηγή: protothema.gr

Tρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατά περισσότερο από 50%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Clinical Gastroenterology and Hepatology».

Επίσης στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος (HCC), του πιο κοινού τύπου καρκίνου του ήπατος, κατά περίπου 40%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Carlo La Vecchia από το Ινστιτούτο Έρευνας Φαρμακολογίας «Mario Negri» της Ιταλίας, «η έρευνα επιβεβαιώνει παλιούς ισχυρισμούς ότι ο καφές κάνει καλό στην υγεία και ειδικά στο συκώτι».

«Η ευνοϊκή επίδραση του καφέ κατά του καρκίνου του ήπατος μπορεί να οφείλεται στην αποδεδειγμένη θετική του επίδραση στην πρόληψη του διαβήτη, που αποτελεί παράγοντα κίνδυνου για τον καρκίνο στο ήπαρ, ή στις ευεργετικές επιδράσεις του καφέ στα ηπατικά ένζυμα» δήλωσε ο Carlo La Vecchia.

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ


Απλές λύσεις.

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

• 1 κιλό πατάτες
• 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
• 3 κουταλιές ελαιόλαδο
• 200γρ. τυρί σόγιας
• ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
• Αλάτι και πιπέρι
• Αλεύρι
• Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε στον μύλο του πουρέ. Τις τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε το μίγμα για μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει.

Πλάθουμε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, ώσπου να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί.

Πηγή: agioritikovima.gr

Paul Auster, Αόρατος

Ekdoseis Metaixmio.

Φωτογραφία: «Συμβαίνει μερικές φορές ένα μυθιστόρημα να είναι τόσο άρτιο που να σου κόβει την ανάσα.  Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία».
—The Boston Globe

«Ο καλύτερος Auster μέχρι σήμερα».
—The Seattle Times

«Άψογο στιλ, ψυχολογικό βάθος, ανεκτίμητη ιστορία και ένας υποβόσκων τόνος παραβολής.  Έργο ενός ανυπέρβλητου μετρ».
—The Sunday Times

Paul Auster, Αόρατος | Μετάφραση: Σπύρος Γιανναράς 

http://www.metaixmio.gr/products/2407-.aspx
«Συμβαίνει μερικές φορές ένα μυθιστόρημα να είναι τόσο άρτιο που να σου κόβει την ανάσα. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία».
—The Boston Globe

«Ο καλύτερος Auster μέχρι σήμερα».
—The Seattle Times

«Άψογο στιλ, ψυχολογικό βάθος, ανεκτίμητη ιστορία και ένας υποβόσκων τόνος παραβολής. Έργο ενός ανυπέρβλητου μετρ».
—The Sunday Times

Paul Auster, Αόρατος | Μετάφραση: Σπύρος Γιανναράς

http://www.metaixmio.gr/products/2407-.aspx

Φυσικό & αρωματικό προσάναμμα για το τζάκι !

Απλές λύσεις.
Φωτογραφία: ► Φυσικό & αρωματικό προσάναμμα για το τζάκι !

Αποφεύγουμε τα χημικά προσανάμματα για το τζάκι και προτιμάμε κάτι απλό, φυσικό και αρωματικό.

Προετοιμασία 

Σε ένα φύλλο εφημερίδας κομμένο στη μέση τοποθετώ τα εξής :

Μια ξερή μικρή κουκουνάρα
Αποξηραμένα βότανα όπως δεντρολίβανο, φύλλα φασκόμηλου και κανέλα

Τα τυλίγω με την εφημερίδα σε ρολό και στρίβω τις άκρες σαν μια μεγάλη καραμέλα. Δένω τις άκρες με βαμβακερό νήμα ή σπάγγο.

Καθώς ετοιμάζετε τη στοίβα με τα ξύλα μέσα στο τζάκι, τοποθετείτε το ρολό με τα αρωματικά υλικά κάτω από τα ξύλα με την άκρη της εφημερίδας να προεξέχει. 

Με ένα σπίρτο ή αναπτήρα ανάβουμε φωτιά στην άκρη της εφημερίδας. 

Το προσάναμμα παίρνει φωτιά και σε λίγο θα δώσει μια πλούσια φωτιά και ένα πλούσιο φυσικό άρωμα στο χώρο μας !

Προσοχή πάντα με τις φωτιές !

Πηγή: tospitakimou.gr

Φυσικό & αρωματικό προσάναμμα για το τζάκι !

Αποφεύγουμε τα χημικά προσανάμματα για το τζάκι και προτιμάμε κάτι απλό, φυσικό και αρωματικό.

Προετοιμασία

Σε ένα φύλλο εφημερίδας κομμένο στη μέση τοποθετώ τα εξής :

Μια ξερή μικρή κουκουνάρα
Αποξηραμένα βότανα όπως δεντρολίβανο, φύλλα φασκόμηλου και κανέλα

Τα τυλίγω με την εφημερίδα σε ρολό και στρίβω τις άκρες σαν μια μεγάλη καραμέλα. Δένω τις άκρες με βαμβακερό νήμα ή σπάγγο.

Καθώς ετοιμάζετε τη στοίβα με τα ξύλα μέσα στο τζάκι, τοποθετείτε το ρολό με τα αρωματικά υλικά κάτω από τα ξύλα με την άκρη της εφημερίδας να προεξέχει.

Με ένα σπίρτο ή αναπτήρα ανάβουμε φωτιά στην άκρη της εφημερίδας.

Το προσάναμμα παίρνει φωτιά και σε λίγο θα δώσει μια πλούσια φωτιά και ένα πλούσιο φυσικό άρωμα στο χώρο μας !

Προσοχή πάντα με τις φωτιές !

Πηγή: tospitakimou.gr

Τα δώρα της ζωής

Απλές λύσεις.

Φωτογραφία: ► Τα δώρα της ζωής

Μ αρέσει η σκέψη πως την ημέρα που γεννιέται κανείς, του χαρίζουν τον κόσμο σαν δώρο γενεθλίων. Ένα υπέροχο κουτί με εξαίσιες κορδέλες! Μερικοί δεν κάνουν τον κόπο ούτε τις κορδέλες να λύσουν, όχι ν' ανοίξουν το κουτί.

Κι όσοι το ανοίγουν περιμένουν να βρουν μέσα μόνο το Θαύμα, την Ομορφιά, την Έκσταση. Ξαφνιάζονται που υπάρχει στη Ζωή και ο Πόνος και η Απελπισία, η Μοναξιά και η Σύγχυση. Κι όμως είναι όλα μέρος της Ζωής. Δεν ξέρω για σας όμως εγώ δεν θέλω να χάσω τη ζωή. Θέλω να μάθω το κάθε πραγματάκι που έχει μέσα το κουτί.

Αυτό το μικρό κουτί λέγεται Πόνος. Τι να κάνουμε, δικό μου είναι κι αυτό, θ ανοίξω λοιπόν τον Πόνο και θα γνωρίσω τον Πόνο.

Κι αυτό το μικρό πακετάκι λέγεται Μοναξιά. Ξέρετε τι συμβαίνει όταν ανοίγω το πακετάκι που λέγεται Μοναξιά; Γνωρίζω τη Μοναξιά. Κι όταν μου λες ''Νοιώθω μοναξιά'', μπορώ να καταλάβω λιγάκι τη Μοναξιά σου και μπορούμε να καθίσουμε μαζί και να κρατήσουμε ένας το μοναχικό χέρι του αλλού.

Θέλω να τα γνωρίσω όλα τα πράγματα μέσα στο κουτί. Γιατί ξέρω ότι έτσι θα γνωρίσω και την Έκσταση. Βρίσκεται εκεί και θα τη βρω.

Ξέρω ότι μπόρεσα να μετατρέψω τον Πόνο σε Χαρά. Κι εσύ μπορείς να το κανείς αυτό.

Μπόρεσα να πάρω την Αγωνια και να την κάνω Αλήθεια. Κι εσύ μπορείς να το κανείς αυτό.

Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορώ να το κάνω εγώ και να μη μπορείς να το κανείς εσύ. Δεν είμαι υπεράνθρωπος. Ότι μπορώ εγώ το μπορείς κι εσύ. Και πολλά πράγματα μπορείς να τα κανείς καλύτερα.

Αν δεν τα έχεις, δεν είναι γιατί δεν τα έχεις. Είναι γιατί δεν προσπαθείς γι αυτά. Βρίσκονται εδώ και είναι δικά σου.

Έχουμε τη μαγική ικανότητα να μετατρέψουμε την Απελπισία σε Ελπίδα. Μπορούμε να σκουπίσουμε τα Δάκρυα και να τα αντικαταστήσουμε με Χαμόγελα.

_____
Πηγή:  Τα δώρα της ζωής από Λεο Μπουσκάλια
antikleidi.com
Τα δώρα της ζωής

Μ αρέσει η σκέψη πως την ημέρα που γεννιέται κανείς, του χαρίζουν τον κόσμο σαν δώρο γενεθλίων. Ένα υπέροχο κουτί με εξαίσιες κορδέλες! Μερικοί δεν κάνουν τον κόπο ούτε τις κορδέλες να λύσουν, όχι ν' ανοίξουν το κουτί.

Κι όσοι το ανοίγουν περιμένουν να βρουν μέσα μόνο το Θαύμα, την Ομορφιά, την Έκσταση. Ξαφνιάζονται που υπάρχει στη Ζωή και ο Πόνος και η Απελπισία, η Μοναξιά και η Σύγχυση. Κι όμως είναι όλα μέρος της Ζωής. Δεν ξέρω για σας όμως εγώ δεν θέλω να χάσω τη ζωή. Θέλω να μάθω το κάθε πραγματάκι που έχει μέσα το κουτί.

Αυτό το μικρό κουτί λέγεται Πόνος. Τι να κάνουμε, δικό μου είναι κι αυτό, θ ανοίξω λοιπόν τον Πόνο και θα γνωρίσω τον Πόνο.

Κι αυτό το μικρό πακετάκι λέγεται Μοναξιά. Ξέρετε τι συμβαίνει όταν ανοίγω το πακετάκι που λέγεται Μοναξιά; Γνωρίζω τη Μοναξιά. Κι όταν μου λες ''Νοιώθω μοναξιά'', μπορώ να καταλάβω λιγάκι τη Μοναξιά σου και μπορούμε να καθίσουμε μαζί και να κρατήσουμε ένας το μοναχικό χέρι του αλλού.

Θέλω να τα γνωρίσω όλα τα πράγματα μέσα στο κουτί. Γιατί ξέρω ότι έτσι θα γνωρίσω και την Έκσταση. Βρίσκεται εκεί και θα τη βρω.

Ξέρω ότι μπόρεσα να μετατρέψω τον Πόνο σε Χαρά. Κι εσύ μπορείς να το κανείς αυτό.

Μπόρεσα να πάρω την Αγωνια και να την κάνω Αλήθεια. Κι εσύ μπορείς να το κανείς αυτό.

Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορώ να το κάνω εγώ και να μη μπορείς να το κανείς εσύ. Δεν είμαι υπεράνθρωπος. Ότι μπορώ εγώ το μπορείς κι εσύ. Και πολλά πράγματα μπορείς να τα κανείς καλύτερα.

Αν δεν τα έχεις, δεν είναι γιατί δεν τα έχεις. Είναι γιατί δεν προσπαθείς γι αυτά. Βρίσκονται εδώ και είναι δικά σου.

Έχουμε τη μαγική ικανότητα να μετατρέψουμε την Απελπισία σε Ελπίδα. Μπορούμε να σκουπίσουμε τα Δάκρυα και να τα αντικαταστήσουμε με Χαμόγελα.

_____
Πηγή: Τα δώρα της ζωής από Λεο Μπουσκάλια
antikleidi.com

Η ιστορία ενός σουηδού κατασκόπου

Ekdoseis Metaixmio.

Φωτογραφία: Η ιστορία ενός σουηδού κατασκόπου, Jan Guillou | Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης

http://www.metaixmio.gr/products/2425--.aspx

Υποδεχτείτε τον σουηδό Τζέιμς Μποντ:
Αυτός ο επινοημένος ήρωας του Γκιγιού γίνεται αναμφίβολα ο εθνικός ήρωας των Σουηδών. Η Σουηδία αποκτά τον δικό της Τζέιμς Μποντ. Μόνο που τούτος είναι πολύ προοδευτικότερος, βασανίζεται συχνά από τύψεις για πράγματα που είναι αναγκασμένος να κάνει, είναι πιο ανθρώπινος αλλά συνάμα και πολύ πατριώτης. Είναι ένας άνθρωπος που διψάει για αγάπη, που αγαπάει παράφορα όταν αγαπάει, που προστατεύει την οικογένειά του με κάθε δυνατό μέσο. Είναι ανυπέρβλητος στο να αντιμετωπίζει αντιπάλους, να διακρίνει την υποκρισία των πολιτικών, ντόπιων και ξένων, να είναι διπλωμάτης, να φιλοσοφεί με έναν πολύ προσγειωμένο τρόπο, να απολαμβάνει το καλό φαγητό και το καλό κρασί, και να εκτελεί το καθήκον του με τον πιο άψογο τρόπο.
Η ιστορία ενός σουηδού κατασκόπου, Jan Guillou |
 Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης

http://www.metaixmio.gr/products/2425--.aspx

Υποδεχτείτε τον σουηδό Τζέιμς Μποντ:
Αυτός ο επινοημένος ήρωας του Γκιγιού γίνεται αναμφίβολα ο εθνικός ήρωας των Σουηδών. Η Σουηδία αποκτά τον δικό της Τζέιμς Μποντ. Μόνο που τούτος είναι πολύ προοδευτικότερος, βασανίζεται συχνά από τύψεις για πράγματα που είναι αναγκασμένος να κάνει, είναι πιο ανθρώπινος αλλά συνάμα και πολύ πατριώτης. Είναι ένας άνθρωπος που διψάει για αγάπη, που αγαπάει παράφορα όταν αγαπάει, που προστατεύει την οικογένειά του με κάθε δυνατό μέσο. Είναι ανυπέρβλητος στο να αντιμετωπίζει αντιπάλους, να διακρίνει την υποκρισία των πολιτικών, ντόπιων και ξένων, να είναι διπλωμάτης, να φιλοσοφεί με έναν πολύ προσγειωμένο τρόπο, να απολαμβάνει το καλό φαγητό και το καλό κρασί, και να εκτελεί το καθήκον του με τον πιο άψογο τρόπο.

Idli! Τα ινδικά ψωμάκια ρυζιού...

Απλές λύσεις.

Φωτογραφία: ► Idli! Τα ινδικά ψωμάκια ρυζιού...

Idli λέγονται τα μικρά στρογγυλά ψωμάκια από την Ινδία! Γίνoνται από ρύζι και λευκή φακή και ψήνονται για ελάχιστα λεπτά στον ατμό! Η ελαφριά υφή και λεπτή γεύση τους τα κάνει ιδανικά για μια γυναίκα που θέλει να προσέχει τη διατροφή της και να αποφύγει το παχυντικό ψωμί, με ένα σαφώς πιο θρεπτικό υποκατάστατο. 

• 2 φλιτζάνια parboiled ρύζι (είναι ειδικά επεξεργασμένο ρύζι. Θα το βρεις σε όλα τα super market)
• 1 φλιτζάνι λευκή φακή (ural dal ή μαύρη φακή ξεφλουδισμένη)
• Αλάτι
• Ελαιόλαδο
• Μια πρέζα Baking Soda 

Βάλε σε ξεχωριστό μπολ το ρύζι και τη φακή να μουλιάσουν σε νερό όλο το βράδυ

Στράγγιξε και λιώσε σταδιακά πρώτα το ρύζι και στη συνέχεια τη φακή. Ανάμειξε τις δύο πάστες σε μια ζύμη σε ένα μπολ

Άφησε τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη για 8 ώρες ώστε να γίνει η απαραίτητη ζύμωση

Πρόσθεσε αλάτι και ελάχιστη baking soda ανακάτεψε καλά. Εδώ είναι το δύσκολο σημείο του ψησίματος

Τα idli θέλουν ψήσιμο στον ατμό. Κανονικά υπάρχουν ειδικά δισκάκια που στηρίζονται στο πάνω μέρος μιας κατσαρόλας, επιτρέποντας στους υδρατμούς να ψήσουν τα ψωμάκια

Επειδή είναι δύσκολο να διαθέτεις το ειδικό αυτό εξάρτημα, βάλε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα! Βάλε στη φωτιά να αρχίσει να αχνίζει

Μοίρασε τη ζύμη σε μικρά φορμάκια, αφού προηγουμένως τα λαδώσεις και στήριξε σε σχαρίτσα πάνω από το νερό ώστε να ψήνονται από τον ατμό

Ψήσε στον ατμό για 10 λεπτάκια περίπου (μην σε ξεγελά το χρώμα, τα idli θα μείνουν λευκά) και βγάλε από την κατσαρόλα

Ξεφόρμαρε και σέρβιρε

Πηγή: tlife.gr
Idli! Τα ινδικά ψωμάκια ρυζιού...

Idli λέγονται τα μικρά στρογγυλά ψωμάκια από την Ινδία! Γίνoνται από ρύζι και λευκή φακή και ψήνονται για ελάχιστα λεπτά στον ατμό! Η ελαφριά υφή και λεπτή γεύση τους τα κάνει ιδανικά για μια γυναίκα που θέλει να προσέχει τη διατροφή της και να αποφύγει το παχυντικό ψωμί, με ένα σαφώς πιο θρεπτικό υποκατάστατο.

• 2 φλιτζάνια parboiled ρύζι (είναι ειδικά επεξεργασμένο ρύζι. Θα το βρεις σε όλα τα super market)
• 1 φλιτζάνι λευκή φακή (ural dal ή μαύρη φακή ξεφλουδισμένη)
• Αλάτι
• Ελαιόλαδο
• Μια πρέζα Baking Soda

Βάλε σε ξεχωριστό μπολ το ρύζι και τη φακή να μουλιάσουν σε νερό όλο το βράδυ

Στράγγιξε και λιώσε σταδιακά πρώτα το ρύζι και στη συνέχεια τη φακή. Ανάμειξε τις δύο πάστες σε μια ζύμη σε ένα μπολ

Άφησε τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη για 8 ώρες ώστε να γίνει η απαραίτητη ζύμωση

Πρόσθεσε αλάτι και ελάχιστη baking soda ανακάτεψε καλά. Εδώ είναι το δύσκολο σημείο του ψησίματος

Τα idli θέλουν ψήσιμο στον ατμό. Κανονικά υπάρχουν ειδικά δισκάκια που στηρίζονται στο πάνω μέρος μιας κατσαρόλας, επιτρέποντας στους υδρατμούς να ψήσουν τα ψωμάκια

Επειδή είναι δύσκολο να διαθέτεις το ειδικό αυτό εξάρτημα, βάλε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα! Βάλε στη φωτιά να αρχίσει να αχνίζει

Μοίρασε τη ζύμη σε μικρά φορμάκια, αφού προηγουμένως τα λαδώσεις και στήριξε σε σχαρίτσα πάνω από το νερό ώστε να ψήνονται από τον ατμό

Ψήσε στον ατμό για 10 λεπτάκια περίπου (μην σε ξεγελά το χρώμα, τα idli θα μείνουν λευκά) και βγάλε από την κατσαρόλα

Ξεφόρμαρε και σέρβιρε


 Πηγή: tlife.gr

Ποιήματα και πεζά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε σύνδεσμο από JOHNNIE SOCIETY | Δωρεάν Μυθιστόρημα στο Διαδίκτυο...




Ποιήματα

Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέβρη (Τα περισσότερα ποιήματα της συλλογής του ποιητή)

 

Πεζά



 

Δημοφιλείς αναρτήσεις