Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ένα κάστρο της γάτας

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.

https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1588470387916404

Pet Parent Life Hacks
All hail, Queen Cat! Today on Pet Parent Life Hacks, we're making a CAT CASTLE 😻 👑
Όλα χαλάζι, βασίλισσα γάτα! Σήμερα στο Pet Parent Life Hacks, φτιάχνουμε ένα κάστρο της γάτας 😻 👑

Οικογενειακές Ιστορίες: Καρλ Μαρξ

Οικογενειακές Ιστορίες: Καρλ Μαρξ
Γράφει η Μαρία Ρουσοχατζάκη

Διάβαζα παραμύθια κι έβλεπα ταινίες με happy end. Βλέπω ταινίες με happy end και διαβάζω παραμύθια. Και πια, γράφω επίσης. Πόση…
o-klooun.com

Διάβαζα παραμύθια κι έβλεπα ταινίες με happy end. Βλέπω ταινίες με happy end και διαβάζω παραμύθια. Και πια, γράφω επίσης.
Πόση ψευδαίσθηση έχουμε ανάγκη στην ζωή μας; Πόση συνειδητά επιλεγμένη και πόσος χώρος να το καταλαβαίνουμε;
Εθελοτυφλούμε για να ζήσουμε πιο υποφερτά! Πόση ψευδαίσθηση από επιλογή και πόση ως "μακάριοι, πτωχοί τῷ πνεύματι";
Ακούω πολλά, επειδή είμαι "πολύ κοινωνική" και επειδή η δουλειά μου είναι τέτοια. Και επειδή επίσης ζω πολλά, συνειδητά η ασυνείδητα, ως άνθρωπος της “δράσης”...
Και διαβάζω τους παραμυθένια παρουσιασμένους κόσμους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή στα βιβλία. Αυτούς τους κόσμους που κάνουν τον καθένα να σκέφτεται πως υπάρχουν τόσα υπέροχα γύρω του που όμως εκείνος δεν ζει, γιατί ίσως είναι λίγος...
Ε, ναι, πρέπει να ελπίζουμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Και πρέπει να το βλέπουμε κάπου. Είναι και αυτή μία δικαιολογία ενδιαφέρουσα για να εξηγούμε το αγγελικά πλασμένο που συχνά παρουσιάζεται στα μέσα και αφορά γνωστούς, πλούσιους, διάσημους.
Τελοσπάντων, για να καταλάβετε τι εννοώ, διάβαζα πρόσφατα την ζωή του Μαρξ, σε μια βιογραφία πολύ ενδιαφέρουσα και μη αγγελικά παρουσιασμένη, που δείχνει πόσο πιο καλά καταλαβαίνεις μια ιδεολογία, αν δεις τη ζωή αυτού που την έγραψε ή την πραγμάτωσε. Ψάχνουμε να βρούμε τα απωθημένα τους, τα κίνητρα τους, τα όνειρα τους, τα υποσυνείδητα τους.
Και διάβασα, λοιπόν, τη ζωή αυτού του Μαρξ των νιάτων μου, γιατί ως φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής στη δεκαετία του 80, το “Κεφάλαιο”, ο Hegel, οι Γάλλοι διανοούμενοι και η επανάσταση “έπαιζαν” πολύ στην ζωή μας... Διάβασα λοιπόν τη ζωή του και μπήκα σε τόσες σκέψεις...
Διάβασα για την γυναίκα του την Τζένη και μετά, για τα παιδιά του. Διάβασα απλά, ανθρώπινα για τις ζωές αυτών των στρατευμένων. Διότι, όλη η οικογένεια, λίγο πολύ, ήταν στρατευμένη.
Προσπάθησα να μπω στην εποχή τους. Στα “βάσανα” τους. Στα “βάσανα” και τις ανάγκες της εποχής. Για να καταλάβω. Για να μην είμαι άδικη.
Καταρχάς να πω όμως, πως αξίζει πολύ να διαβάσετε το βιβλίο "H ζωή του Μαρξ" του Mehring Franz.
Από ‘κει και πέρα, ο καθένας θα κάνει τις σκέψεις του. Εγώ θα παρουσιάσω τα δικά μου, αυτόματα συμπεράσματα, αυτά που έκανα διαβάζοντας τις πληροφορίες, χωρίς επεξεργασία, με ταπεινότητα, γιατί, ποια είμαι εγώ να κρίνω;
Ο Κάρολος, λοιπόν, σε ηλικία 18 ετών αρραβωνιάστηκε την, κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερή του, Τζένη Φον Βεστφάλεν., κόρη καλής και πλούσιας οικογένειας, με γνωριμίες και prestige. Ήταν μεγάλος, παιδικός έρωτας. Μοιράζονταν πολλά μαζί.
Έμειναν 7 χρόνια αρραβωνιασμένοι, χρόνια μέσα στα οποία της έγραψε 4 τόμους ποιήματα, διότι, να πούμε ότι, ο Κάρολος είχε μεγάλο θαυμασμό στους ποιητές και ήθελε κι ο ίδιος να γίνει ποιητής.
Παντρεύτηκαν όταν εκείνος ήταν 25 κι εκείνη 29, κι εκείνος πέθανε 2 χρόνια μετά από εκείνη, καταβεβλημένος από τη ματαιότητα όλων, αλλά και του χαμού της Τζένης. Εκείνη, τότε, ήταν 67, στα 1881.
Η Τζένη από το 1839 ως το 1869 του έγραψε 54 επιστολές “Λατρεμένε μου Καρλ...” (εκδόσεις Ποικίλη Στοά). Απέκτησαν 6 παιδιά μαζί. Ο Κάρολος απέκτησε κι ένα νόθο με μία υπηρέτρια τους, που δόθηκε για υιοθεσία.
Ωστόσο, η μαμά του παιδιού αυτού παρέμεινε στην θέση της υπηρέτριας. Η Τζένη γνώριζε... Το παλληκάρι εκείνο, το νόθο παιδί, χωρίς να ξέρει ποιος είναι ο μπαμπάς του, παρά ταύτα, έγινε πολύ επιφανές μέλος του κόμματος.
Κι έζησε...Γιατί τα παιδιά του Μαρξ δεν τα πήγαν πολύ καλά με το κομμάτι ζωή... Τα τρία από τα έξι του παιδιά πέθαναν μωρά ακόμα από τις κακουχίες, την πείνα, το κρύο.
Αναγράφεται σε πολλές μαρτυρίες (όχι στη βιογραφία που αναφέρω παραπάνω), ότι ο Μαρξ έζησε μια ζωή στερημένη οικονομικά, χωρίς να εξηγείται επαρκώς γιατί. Ακούγοντάς το, λοιπόν, αυτό κάποιος, θα σκεφτεί ότι δεν είχε χρήματα να πορευτεί οικονομικά ο ίδιος και η οικογένεια του.
Όμως όχι. Λεφτά από τα χέρια του πέρασαν! Κουμάντο δεν είχε... Αυτός, ο μέγας οικονομικός αναλυτής, ε και “μαρξιστής” βέβαια, μόλις είχε χρήματα, τα εξανέμιζε ξοδεύοντας τα σε ελάχιστο χρόνο σε ένα σωρό, χαρακτηριζόμενες τουλάχιστον, αστικές εξτραβακάντσες.
Για παράδειγμα, πλήρωνε για ένα τέταρτο της ώρας 8 λίρες (!!!) - όταν το ενοίκιό του ήταν 28 λίρες το μήνα κι εκείνος από την ορθογραφία του έβγαζε 200 λίρες το μήνα- σε παιδαγωγό για να μάθει στις κόρες του “αστικούς τρόπους” συμπεριφοράς, ώστε όταν έφτανε η ώρα, να βρουν γαμπρό της τάξης τους.
Την ίδια στιγμή, τα παιδιά του κυριολεκτικά λιμοκτονούσαν και κρύωναν, και όταν, πέθανε ένα από αυτά, όλη η οικογένεια κοιμόταν σε ένα δωμάτιο ενώ το άψυχο κορμάκι του νεκρού παιδιού ήταν στο άλλο, ώσπου να βρουν λεφτά για να το θάψουν.
Στην πόρτα της οικογένειας Μαρξ συνωστίζονταν διάφοροι μεροκαματιάρηδες προλετάριοι, που ο Μαρξ τους χρωστούσε λεφτά για τις υπηρεσίες τους ή για πράγματα που είχε αγοράσει από αυτούς. Ακόμα και όταν κληρονόμησε πολλά χρήματα από το φίλο του τον Wolf ή έπαιρνε γενναίες χορηγίες από τον Engels, πλήρωσε για να νοικιάσει, για όσο έφταναν τα χρήματα, πολυτελή οικία και να αγοράσει κατοικίδια να τρέχουν στους κήπους!... Ή σε άλλες συναφείς υπερβολές που πολύ σύντομα τον έφερναν στην πρότερη, κακή κατάσταση .Η σύζυγος του Τζένη ξεπουλούσε τα πάντα για να ζήσουν ή επαιτούσε σε διάφορους πλούσιους συγγενείς.
Οι δύο από τις τρεις κόρες του αυτοκτόνησαν με τους συζύγους τους. Ή σχεδόν ...Η μία, η Laura, που επίσης κληρονόμησε αρκετά από τον Engels, υπήρξε στρατευμένη και μαζί με τον, επίσης στρατευμένο, σύζυγό της Paul Lafargue αυτοκτόνησαν, όταν ένιωσαν ότι δεν είχαν να προσφέρουν άλλο στο κόμμα. Ο Λένιν στην κηδεία της είπε: “If we cannot work for the party no longer, one must be able to look truth in the face and die like the Lafargues”.Δεν άφησαν παιδιά.
Η ίδια ήταν το δεύτερο παιδί του Μαρξ.
Η Ελεονόρα Μαρξ, η νεότερη κόρη του Μαρξ, κι εκείνη στρατευμένη, ασχολήθηκε και με το θέατρο. Εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε τον Έντουαρντ Αβελινγκ , σοσιαλιστή. Εκείνος, όταν συνήψε παράνομη σχέση με νεαρή ηθοποιό, έπεισε την Ελεονόρα να αυτοκτονήσουν μαζί, κι εκείνοι για λόγους πολιτικούς. Η Ελεονόρα πήρε πρώτη το δηλητήριο, ο Έντουαρντ το απέφυγε, κι ενώ η Ελεονόρα πέθανε, εκείνος έφυγε με τη νεαρή ερωμένη του. Δεν άφησαν ούτε εκείνοι απογόνους.
Μόνο η Τζένη Μαρξ, η μεγαλύτερη κόρη του Μαρξ, το πρώτο παιδί του, κατάφερε να μεγαλώσει πριν πεθάνει στην παιδική ηλικία και πέθανε τελικά στα 38 της χρόνια από καρκίνο. Πρόλαβε να αποκτήσει πέντε γιους και μία κόρη και κάποια παιδιά μάλιστα τον καιρό που ήταν άρρωστη. Τα μισά επίσης πέθαναν σε παιδική ηλικία.
Διάβασα τη ζωή του Μαρξ και μετά έψαξα να βρω κάποια στοιχεία, πολλά... Παραθέτω κάποιες πληροφορίες, ενδεικτικά, που μου έκαναν εντύπωση, κυρίως για το “αλλαλούμ” της χαρισματικής προσωπικότητας του Μαρξ, που στα καθημερινά της ζωής τα έκανε μαντάρα...!!!
Μεγαλοφυής μονόπλευρα, εγωκεντρικός, που βασικά να γράφει και να διαβάζει κυρίως ήθελε, σε πολλά κομφορμιστής, που βολευόταν από την λατρεία και την αφοσίωση των γύρω του, κυρίως της Τζένης, της συζύγου του, που αγόγγυστα υπέμεινε πολλά σε όλα τα επίπεδα.., σπάνια έδινε σημασία στις πραγματικές ανάγκες των οικείων του.
Ο Μαρξ δίδασκε τα παιδιά του Σαίξπηρ και Όμηρο από την ηλικία των τριών ετών και βεβαίως τα στράτευε...Τουλάχιστον, εκείνα που επιβίωναν των κακουχιών. Παιδιά που, καθώς μεγάλωναν, δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και τα ίδια την καθημερινότητα, τις ανάγκες, τα συναισθήματα.
Ο Μαρξ, αν δεν ήξερα ποιος ήταν, διαβάζοντας γι’ αυτόν, τον είδα να φέρεται ως ένας τυχάρπαστος που ζούσε εις βάρος των άλλων, χωρίς μέτρο, χωρίς όριο, ικανοποιώντας με την πρώτη ευκαιρία “αστικά βίτσια” και κάνοντας επιλογές σχεδόν χωρίς οίκτο για τους δικούς του, που άγονταν και φέρονταν από το “αλλαλούμ” του, προκειμένου να ακολουθήσει τις δικές του προτεραιότητες.
Συγγνώμη για την "ύβρη" στο μεγάλο Μαρξ! Δεν παραγνωρίζω βέβαια το έργο και την επιρροή του, πώς θα μπορούσα άλλωστε;
Αλλά καθώς διάβαζα, δεν μπορούσα να μη σκεφτώ όλα αυτά που θα σκεφτόμασταν διαβάζοντας αυτή τη ζωή, αν δεν ξέραμε σε ποιον ακριβώς αναφέρεται. Δεν μπορούσα να μην σκεφτώ την ερωτευμένη Τζένη και το τίμημα της. Δεν μπορούσα να μη σκεφτώ τις ζωές των γύρω του. Δεν μπορούσα να μην σκεφτώ την θεωρία της σκέψης του, που όμως δεν είχε καμία επαφή, ούτε με τις αναγκαίες, πρακτικές επιλογές, ούτε με την σκληρή ζωή την ίδια.
Δεν μπορούσα να μην σκεφτώ, τι κρίμα που το θαυμαστό θεωρητικό του οικοδόμημα δεν μπορεί να σταθεί γιατί ο ίδιος ο ιδρυτής του το θεμελίωσε μακριά από την καθημερινή, αδήριτη ανάγκη της ζωής.
 conocer-karl-marx-historia-xlsemanal-4.jpg
Friedrich Engels and Karl Marx with Jenny, Eleanor and Laura Marx, 1864
Μαρία Ρουσοχατζάκη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Επικοινωνίας
Λογοπαθολόγος M.S., C.C.C. – Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων,
www.mrous.gr
E-mail : logos@mrous.gr
Facebook : Μαρία Ρουσοχατζάκη
Youtube: Μαρία Ρουσοχατζάκη



πλέξεις για την άκρη

Τσάντες απο παλιά τζήν

Βοηθούν τα κατοικίδια στην Ψυχική Υγεία του ανθρώπου;

psychologized.eu

Μια νέα έρευνα του 2018 αναφέρει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν αρνητικές συνθήκες ψυχικής υγείας, ειδικά σε δύσκολες περιόδους της ζωής τους.

Η συναισθηματική σχέση των ανθρώπων με τα ζώα τους μπορεί να είναι έντονη και μπορεί να προσφέρει θετική υποστήριξη.
Η ανασκόπηση 17 διαφορετικών μελετών διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν με ψυχικές ασθένειες ανέφεραν μια ποικιλία από διαφορετικά οφέλη από την κατοχή κατοικίδιων ζώων:
  • Οι άνθρωποι ανέφεραν ότι βρίσκουν τα κατοικίδια ζώα ήρεμα και υποστηρικτικά
  • Οι άνθρωποι αισθάνονταν ότι τα κατοικίδια ζώα τους μπορούσαν να αντιληφθούν πότε είχαν κάποιο πρόβλημα
  • Τα κατοικίδια βοήθησαν τους ανθρώπους να παραμείνουν ενεργοί παρέχοντας ένα κίνητρο.
  • Τα κατοικίδια βοήθησαν να διατηρηθεί μια θετική ταυτότητα του ασθενούς.
  • Οι ιδιοκτήτες αισθάνθηκαν ότι τα κατοικίδια ζώα τους δέχονταν όπως είναι χωρίς να τους κρίνουν.

Αυτές είναι οι απόψεις όσων έχουν κατοικίδια ζώα, όμως πόσο απέχει από την άποψη που έχουμε όλοι μας για τα ζώα;
Σχεδόν καθόλου. 
Τα ζώα είναι ένα διαφορετικό είδος ζωής από τον άνθρωπο που είναι συγκάτοικοι στον πλανήτη μας. Συνυπάρχουμε και μοιραζόμαστε τον ίδιο γεωγραφικό/ζωτικό χώρο . Άλλα ζώα τα θεωρούμε καλά/κακά , κατοικίδια/άγρια , όμορφα/άσχημα. Ποτέ όμως δεν σκεφτόμαστε τι άποψη μπορεί να έχουν αυτά για εμάς και τις πράξεις μας.
Η βασική μας διαφορά είναι ο τρόπος επικοινωνίας και η ικανότητά μας να τα καταλάβουμε. Υπάρχουν αρκετά ζώα που δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε εύκολα ενώ παράλληλα κάποια άλλα που η συνύπαρξη φαντάζει πολύ εύκολη.
Πόσο απέχει όμως αυτό και με την ανθρώπινη κοινωνία; Οι ανθρώπινες σχέσεις τα τελευταία χρόνια δείχνουν αρκετά κατεστραμμένες , με τρανό παράδειγμα την επιθετική στάση μεταξύ κρατών, εθνών, κοινωνικών ομάδων κλπ.
Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και πάντα ψάχνει τρόπο να επικοινωνήσει και να αφεθεί χωρίς να αισθάνεται ότι θα πληγωθεί. Τα ζώα μιας και είναι αρκετά πιο προβλέψιμα από τους ανθρώπους, αρκετές φορές επιλέγονται από τους ανθρώπους περισσότερο από κάποιον άλλον άνθρωπο. Είναι μια τάση που τα τελευταία χρόνια δείχνει να αυξάνεται.
Σίγουρα δεν είναι όλος ο κόσμος κακός και όλα τα ζώα καλά… ο κόσμος τον ζώων δεν είναι καλύτερος των ανθρώπων (δείτε πως κατασπαράζουν τα λιοντάρια τις αντιλόπες)…  εάν κάποια στιγμή έχουμε μια τραυματική εμπειρία από κάποιο είδος ζώου ή κάποιον άνθρωπο δεν κάνει το σύνολο του είδους αυτού μισητό….
Αρκεί πάντα να δίνουμε ευκαιρία στον εαυτό μας να ελίσσεται στα αρνητικά γεγονότα και να μην κατηγοριοποιούμε το σύνολο. Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία και κυρίως εμείς… μιας και όταν αποκλείουμε ένα σύνολο συνοδοιπόρων ίσως αποκλείουμε και την θετική εξέλιξη του εαυτού μας.
Keep Smiling
Πηγή : Helen Louise Books et al. ;The power of support from companionanimals for people living with mentalhealth problems: a systematic review andnarrative synthesis of the evidence ; BMC Psychiatry (2018) 18:31

ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΤΡΥΦΩΝΑ ??

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.

https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1588516887911754
Aξέχαστες Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου
ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΤΡΥΦΩΝΑ ??
άμα ήρθες εδώ για ξάπλες Τρυφωνα χαχαχαχαχαχα.

υπέροχο παγωμένο γλυκό!

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.

https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1588517327911710
Με 4 μόλις υλικά μπορείτε να φτιάξετε πανεύκολα αυτό το υπέροχο παγωμένο γλυκό! Μια συνταγή που μπορεί να τη φτιάξει και ο πιο αρχάριος στη μαγειρική 😉👌
Για τη συνταγή μπείτε εδώ ➜ https://goo.gl/dE1vXM
👉🏼👉🏼 Αν σας άρεσε το βίντεο κάντε εγγραφή στο κανάλι μας: https://goo.gl/mdsTmu

Δημοφιλείς αναρτήσεις