Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ο Νόμος της Έλξης λειτουργεί

Ο πανάρχαιος νόμος της Έλξης λειτουργεί. Η δόνηση που εκπέμπεις έλκει το όμοιό της

Ο νόμος της έλξης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συμπαντικούς νόμους. Λειτουργεί πάντα, για όλους, θετικά ή αρνητικά, ανεξάρτητα από την ηλικία, την…
awakengr.com
Ο νόμος της έλξης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συμπαντικούς νόμους. Λειτουργεί πάντα, για όλους, θετικά ή αρνητικά, ανεξάρτητα από την ηλικία, την καταγωγή ή τη θρησκεία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος της έλξης είναι «εφεύρημα» της Νέας Εποχής και ότι δεν υπάρχει κάποιο επιστημονικό υπόβαθρο, στο οποίο να βασίζεται η λειτουργία του. Στην πραγματικότητα ο νόμος της έλξης και πανάρχαιος είναι και επιστημονικό υπόβαθρο έχει.
Ο νόμος της έλξης δεν είναι προϊόν της Νέας Εποχής. Για τις σκέψεις, τα συναισθήματα αλλά και ποια μπορούν να είναι τα αποτελέσματα τους βρίσκουμε αναφορές στους αρχαίους’ Ελληνες και ξένους φιλοσόφους και στοχαστές, σε άλλες αρχαίες πηγές αλλά και στη λαϊκή σοφία. Φράσεις όπως: «Tα ‘θελες και τα ‘παθες», «Ό,τι φοβάσαι θα το πάθεις», «Ό,τι σπείρεις, αυτό θα θερίσεις», «έσπειρες ανέμους, θερίζεις θύελλες», περιγράφουν κατά τον καλύτερο τρόπο τον νόμο της έλξης – και τον νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος.
Σε ό,τι αφορά την επιστημονική του βάση, δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία. Ο Αϊνστάιν, με τη γνωστή του εξίσωση Ε=mc2, (δηλαδή η ενέργεια είναι ίση με τη μάζα επί το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός), απέδειξε ότι τα πάντα είναι ενέργεια. Ενέργεια δεν είναι μόνο τα ορατά, τα υλικά αγαθά, είναι και οι σκέψεις και τα συναισθήματα.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ενέργειας είναι η δόνηση της και η συχνότητα με την οποία πάλλεται. Όσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα δόνησης τόσο πυκνότερη είναι η ουσία, το αντικείμενο.Έτσι:
Η πέτρα δονείται με χαμηλότερη συχνότητα από το νερό.
Το νερό δονείται με υψηλότερη συχνότητα από τον πάγο.
Τα ευχάριστα συναισθήματα της αγάπης, της χαράς, της συμπόνιας, της συγχώρεσης, έχουν υψηλότερη συχνότητα, γι’ αυτό και λέμε ότι είναι λεπτά συναισθήματα ή λεπτά αισθήματα. Αντίθετα, τα δυσάρεστα συναισθήματα της λύπης, του θυμού, της οργής, του μίσους, έχουν χαμηλότερη συχνότητα δόνησης.
Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό της ενέργειας είναι ότι, καθώς αυτή ρέει, εκπέμπει στο περιβάλλον ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Κλασικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτήν την αρχή αποτελεί η περίπτωση των καλωδίων μεταφοράς υψηλής τάσης. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμούνται πως, όταν ταξίδευαν με το αυτοκίνητο τους απολαμβάνοντας τις αγαπημένες τους ραδιοφωνικές εκπομπές, η ποιότητα του ήχου επηρεαζόταν σε πολύ ενοχλητικό βαθμό μόλις πλησίαζαν σε καλώδια μεταφοράς υψηλής τάσης. Αυτό οφειλόταν στη μεγάλη ένταση αυτού του εκπεμπόμενου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου και στον τρόπο μείξης της ακουστικής συχνότητας με τη συχνότητα εκπομπής του σταθμού (ΑM: Amplitute Modulation).
Σήμερα, επειδή οι σταθμοί εκπέμπουν σε FM (Frequency Modulation) δεν παρατηρείται αυτή η ενοχλητική παρεμβολή. Είναι, επίσης, γνωστό ότι απαγορεύεται η ανέγερση κατοικιών πλησίον γραμμών μεταφοράς πολύ υψηλής τάσης, γιατί το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που σχηματίζεται αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων. Σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, θα επαναλάβουμε ότι δεν είναι μόνο το σώμα του, αλλά συνυφασμένα με αυτό είναι τα συναισθήματα, ο νους και το πνεύμα του. Αν τον εξετάσουμε από ενεργειακή άποψη, μπορούμε να πούμε ότι όχι μόνο το σώμα του ανθρώπου, αλλά και οι σκέψεις και τα συναισθήματα του είναι ενέργεια, το καθένα με τη δική του δόνηση.
Καθώς οι ενέργειες αυτές ρέουν στο άτομο, η ενεργεία που εκπέμπεται διαρκώς στον χώρο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση των συναισθημάτων του, η οποία διαρκώς αλλάζει από μέρα σε μέρα, από ώρα σε ώρα και από στιγμή σε στιγμή. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό των ενεργειών που εκπέμπονται στο περιβάλλον είναι ότι «δεν μπερδεύονται» μεταξύ τους. Η μία δεν επηρεάζει την άλλη, εκτός εάν ο ρυθμός της δόνησης τους είναι ίδιος, οπότε εναρμονίζονται μεταξύ τους, ευθυγραμμίζονται, συντονίζονται.
Σήμερα, με την εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας, της ραδιοφωνίας, της τηλεόρασης και άλλων τύπων επικοινωνίας, οι συχνότητες εκπομπής «που βρίσκονται στον αέρα» είναι εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια. Παρ’ όλα αυτά, συνυπάρχουν χωρίς να επηρεάζει η μία την άλλη. Για να λάβει ένας δέκτης μια συγκεκριμένη συχνότητα πρέπει να διαθέτει κύκλωμα που να έχει την ίδια συχνότητα με εκείνη του πομπού. Κάθε άλλη συχνότητα απορρίπτεται και μόνο οι όμοιες συντονίζονται μεταξύ τους.
Για παράδειγμα, αν θέλει κάποιος να παρακολουθήσει τις ειδήσεις του MEGA, θα πρέπει με το τηλεκοντρόλ του να επιλέξει και να πατήσει το πλήκτρο που θέτει σε λειτουργία το κύκλωμα της τηλεόρασης του, που έχει την ίδια συχνότητα με τη συχνότητα στην οποία εκπέμπει το MEGA. Αν επιθυμεί να ακούσει τι «λέει» ο ΑΝΤ1 για το θέμα που τον ενδιαφέρει, τότε θα πατήσει το πλήκτρο που αντιστοιχεί στη συχνότητα του ΑΝΤ1.
Χρησιμοποιήσαμε το πιο πάνω παράδειγμα γιατί είναι κάτι που κάνουμε, σχεδόν όλοι μας, καθημερινά, κι αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε πιο εύκολα ότι ο συντονισμός επέρχεται όταν οι συχνότητες πομπού και δέκτη είναι ίδιες. Οι όμοιες συχνότητες συντονίζονται μεταξύ τους. Οι όμοιες ενέργειες έλκονται μεταξύ τους.
Το φαινόμενο του συντονισμού των συχνοτήτων των ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών, τηλεπικοινωνιακών και άλλων κυμάτων δεν είναι προνόμιο των ηλεκτρονικά παραγόμενων σημάτων. Οι εκπεμπόμενες από ένα άτομο ενέργειες των σκέψεων και των συναισθημάτων του, στα οποία εστίασε την προσοχή του, συντονίζονται με τις ενέργειες άλλων ανθρώπων που έχουν παρόμοια συναισθήματα, σκέψεις και κοινές κατευθύνσεις. Σαν αποτέλεσμα του συντονισμού, το «κύμα» ενισχύεται και επιστρέφει σ’ αυτόν που το εξέπεμψε. Έχοντας υπόψη μας όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως, μπορούμε να εξετάσουμε την περίπτωση ενός ατόμου που οι κυρίαρχες σκέψεις του είναι αρνητικές και τα συναισθήματα του δυσάρεστα.
Αν οι ενέργειες που εκπέμπει είναι αρνητικές (αντιστοιχούν στις αρνητικές σκέψεις και στα δυσάρεστα συναισθήματα), θα συντονιστούν με παρόμοιες δονήσεις, (σκέψεις, επιθυμίες και συναισθήματα) που εκπέμπονται από άλλους. Το αποτέλεσμα αυτού του συντονισμού είναι να έλξει στη ζωή του ανθρώπους, συνθήκες, καταστάσεις, γεγονότα, ευκαιρίες, που θα ενισχύσουν αυτήν του την αρνητικότητα. Ταυτόχρονα, όμως, η αρνητική ενέργεια των δικών του σκέψεων, συναισθημάτων και επιθυμιών θα συντονιστεί με την αρνητική ενέργεια σκέψεων, συναισθημάτων και επιθυμιών άλλων ανθρώπων, και θα συμβάλει στο να υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα και στις δικές τους ζωές.
Το αντίστροφο θα συμβεί αν εστιάσει την προσοχή του σε κυρίαρχες θετικές σκέψεις και συναισθήματα. Οι ενέργειες που θα εκπέμπει θα συντονιστούν με αντίστοιχες θετικές που υπάρχουν στο Σύμπαν, και θα έλξει στη ζωή του ανθρώπους, γεγονότα, επιθυμίες και καταστάσεις, που θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση εκείνου που επιθυμεί.
Ο ενεργειακός συντονισμός των δικών του θετικών σκέψεων και ευχάριστων συναισθημάτων με τις ενέργειες των παρόμοιων σκέψεων και συναισθημάτων άλλων ανθρώπων θα επιδράσει καθοριστικά στην ύπαρξη θετικών αποτελεσμάτων και στις ζωές των άλλων. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι η εκπεμπόμενη ενέργεια ενός ατόμου καθορίζεται από τις σκέψεις και τη συναισθηματική του κατάσταση και έλκει στη ζωή του εκείνο στο οποίο εστιάζει την προσοχή του περισσότερο. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ευνοϊκά ή όχι, ανάλογα με το αν οι κυρίαρχες σκέψεις στις οποίες εστιάζει την προσοχή του είναι θετικές ή αρνητικές. Επομένως, το Σύμπαν ούτε τιμωρεί ούτε ανταμείβει, ούτε συνωμοτεί για χάρη κανενός. Απλά απαντά στη δονητική διάθεση σου, είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική.
Αν υποθέσουμε ότι είσαι μέσος άνθρωπος στη σημερινή κοινωνία, σίγουρα έχεις κάποιες μέρες που τα πράγματα σου πηγαίνουν καλά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και κάποιες άλλες μέρες που όλα πάνε στραβά. Αυτό, η λαϊκή σοφία το αποτυπώνει με δύο ρήσεις αρκετά χαρακτηριστικές: «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», για τη μία, και «Ενός κακού μύρια έπονται», για την άλλη.
Ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα για να λειτουργήσει υπέρ σου ο νόμος της έλξης είναι να τον εμπιστεύεσαι, να πιστέψεις ότι λειτουργεί και να μην αμφιβάλλεις για το αν θα φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείς, αν τον εφαρμόσεις πιστά. Στη ζωή μας αποδεχόμαστε ότι ο νόμος της βαρύτητας, ως συμπαντικός νόμος, λειτουργεί πάντα και παντού χωρίς καμία εξαίρεση, επειδή αντιλαμβανόμαστε τα αποτελέσματα του σε ό,τι και να κάνουμε: όταν εργαζόμαστε, όταν τρέχουμε, όταν καθόμαστε, όταν κοιμόμαστε…
Αντίθετα, τη λειτουργία και τα αποτελέσματα του νόμου της έλξης δεν τα αντιλαμβανόμαστε εύκολα, γι’ αυτό και κάποιοι μπορεί να αμφιβάλλουν ως προς την αποτελεσματικότητα του. Γι’ αυτό πρέπει να το κάνουμε πεποίθηση μας πως ο νόμος της έλξης ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις, ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου, και πως δεν κάνει χάρες σε κανέναν.
Αυτό που είσαι τώρα, ό,τι έχεις και δεν έχεις, βασίζεται στα πιστεύω και στις πεποιθήσεις που διαμόρφωσες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου και, κυρίως, κατά τα παιδικά σου χρόνια. Αυτό που είσαι τώρα είναι ένας καθρέφτης του εσωτερικού σου κόσμου, δηλαδή των πεποιθήσεων και των πιστεύω σου. Σύμφωνα με τον Joseph Murphy, συγγραφέα του μεγάλου, διεθνούς μπεστ σέλερ Η Δύναμη του Υποσυνείδητου, «Ο νόμος της έλξης έλκει σε εσένα πράγματα που επιθυμείς, σύμφωνα με τη φύση των κυρίαρχων σκέψεων και συναισθημάτων σου. Το περιβάλλον σου και η οικονομική σου κατάσταση είναι η τέλεια αντανάκλαση, είναι το είδωλο του τρόπου που σκέφτεσαι».
Όταν επιθυμείς κάτι που το χρειάζεσαι τόσο, ώστε να είσαι διατεθειμένος να εργαστείς γι’ αυτό, γίνεται κυρίαρχη σκέψη σου. Όταν ξέρεις τι επιθυμείς στις λεπτομέρειες του, γίνεται ευκολότερο να εστιάσεις σ’ αυτό την προσοχή σου, να το απεικονίσεις νοερά με μεγαλύτερη ακρίβεια και για περισσότερο χρόνο. Κάθε φορά που απεικονίζεις νοερά αυτό που επιθυμείς και φαντάζεσαι ότι το έχεις ήδη αποκτήσει, η συχνότητα της σκέψης και των συναισθημάτων σου είναι υψηλότερη και πλησιάζει ή γίνεται ίδια με τη συχνότητα αυτού που επιθυμείς. Και, όταν οι δύο συχνότητες γίνονται ίσες, ίδιες, όμοιες, έλκει η μία την άλλη και η απόκτηση αυτού που προσδοκάς πλησιάζει όλο και περισσότερο.
Έστω, για παράδειγμα, ότι επιθυμείς διακαώς να αγοράσεις ένα σπίτι, για να κατοικήσεις εκεί με την οικογένεια σου. Για να ενεργοποιήσεις συνειδητά τον νόμο της έλξης, χρειάζεται να εστιάσεις την προσοχή σου σ’ αυτή σου την ανάγκη, καθορίζοντας τι σπίτι θέλεις και πού να βρίσκεται• να ορίσεις το ποσό που μπορείς και επιθυμείς να διαθέσεις, και άλλες λεπτομέρειες. Όσο περισσότερες λεπτομέρειες τόσο πιο εύκολο είναι να το οραματιστείς και να αυξήσεις τη συχνότητα της ενέργειας που εκπέμπεις, για να φτάσει τη συχνότητα του σπιτιού που επιθυμείς.
Με την ενεργοποίηση του νόμου της έλξης θα έρθουν στη ζωή σου γεγονότα, καταστάσεις, εμπνεύσεις, ή άνθρωποι που θα συμβάλουν να βρεις το σπίτι που ονειρεύεσαι να αγοράσεις. Τέτοιες καταστάσεις θα μπορούσαν να είναι: Να επισκεφθείς κάποιον παλιό φίλο που είχες να τον συναντήσεις χρόνια και να σου πει ότι στη γειτονιά του, ή κάποιος γνωστός του, έχει προς πώληση ένα σπίτι το οποίο μπορεί να είναι αυτό που θέλεις. Να αγοράσεις, για πρώτη φορά ίσως, μια συγκεκριμένη εφημερίδα, γιατί σε εντυπωσίασε το πρωτοσέλιδο της, και στο εσωτερικό της να δεις μια αγγελία σε πλαίσιο. Να ακούσεις μια διαφήμιση από το ραδιόφωνο…
Είναι πολλοί οι τρόποι με τους οποίους θα παρουσιαστούν αυτές οι καταστάσεις, γι’ αυτό χρειάζεται να έχεις ανοιχτό μυαλό, ώστε να μπορέσεις να τις αντιληφθείς και να τις αξιοποιήσεις. Όταν ξέρεις επακριβώς τι επιθυμείς στις λεπτομέρειες του, γίνεται ευκολότερο να εστιάσεις σ’ αυτό την προσοχή σου, να το απεικονίσεις νοερά με μεγαλύτερη ακρίβεια και για περισσότερο χρόνο, θα χρειαστεί, επίσης, να το φέρνεις συχνά στον νου σου και να το φορτίζεις κάθε φορά με τα συναισθήματα που θα ένιωθες αν το είχες ήδη στα χέρια σου, γιατί τα συναισθήματα ενισχύουν κατά πολύ την ένταση της ενέργειας που εκπέμπεις στον χώρο, στο Σύμπαν.
Σημαντικό είναι αυτό που επιθυμείς να ικανοποιεί κάποια ανάγκη σου, κάποια χρησιμότητα, κάτι που θα βοηθήσει στην εξέλιξη σου. Κάτι που δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για άλλους. Κάτι που θέλεις τόσο, ώστε να είσαι διατεθειμένος να εργαστείς (σκληρά) για να το αποκτήσεις και, φυσικά, να είναι κάτι που μπορεί να γίνει.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Παπαδόπουλου – Κυπραίου «101 Διδάγματα Ζωής» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Πηγή

15 Καταπληκτικά Σκίτσα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Τα κατοικίδιά μας πάντα γεμίζουν το σπίτι μας με μια ανέμελη και χαρούμενη ατμόσφαιρα, και δε περιμένουν τίποτα σε αντάλλαγμα. Είναι αφοσιωμένα σε εμάς,…
toocute.gr|Από Too Cutegr
Τα κατοικίδιά μας πάντα γεμίζουν το σπίτι μας με μια ανέμελη και χαρούμενη ατμόσφαιρα, και δε περιμένουν τίποτα σε αντάλλαγμα. Είναι αφοσιωμένα σε εμάς, κάθε μέρα, όλη μέρα. Αν έχετε την τύχη να έχετε ένα τέτοιο τετράποδο σύντροφο, τότε θα καταλάβετε τι σημαίνει αγάπη άνευ όρων. Ξέρετε αυτό το συναίσθημα όταν περιμένετε όλη μέρα να γυρίσετε σπίτι και να χαϊδέψετε το σκύλο ή τη γάτα σας.
Εμείς στο fanpage γνωρίζουμε πόσο βαθιά είναι η σύνδεση ανάμεσα στα ζώα και τους ανθρώπους. Έτσι, φτιάξαμε μια συλλογή με 15 γλυκές εικονογραφήσεις που βρήκαμε, που πραγματικά δείχνουν την απίστευτα βαθιά αγάπη που έχουμε προς τους τετράποδους φίλους μας.

 Αγκαλιάστε το σκύλο και τη γάτα σας! Το αξίζουν!

κατοικίδιο
Αυτό το αίσθημα που σας αγαπάνε και σας εμπιστεύονται άνευ όρων – ανεκτίμητο!
κατοικίδιο
Μπορείτε να παίζετε με τα φιλαράκια σας για ώρες, και δε θα βαρεθείτε ποτέ!
κατοικίδιο
Μαζί αντιμετωπίζετε τις δύσκολες στιγμές.
κατοικίδιο
Ποτέ δε θα ξεχάσετε τη μέρα που γνωρίσατε το καλύτερό σας φίλο!
κατοικίδιο
Το κατοικίδιό σας είναι πάντα μαζί σας, όλες τις στιγμές του χρόνου.
κατοικίδιο
Κοιμούνται στην αγκαλιά σας ή στο κρεβάτι μαζί σας, πάντα καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο χώρο! Αλλά δε σας πειράζει.
κατοικίδιο
Κανείς στον κόσμο δε νοιάζεται για τα κατοικίδιά σας όσο εσείς και ξέρετε τα πάντα που σκαρώνουν. Σχεδόν τα πάντα…
κατοικίδιο
Είστε πρόθυμοι να τους δώσετε τα καλύτερα – τη καλύτερη τροφή και τη καλύτερη φροντίδα.
κατοικίδιο
Το μόνο που θέλουν είναι η προσοχή σας, και είστε χαρούμενοι να την προσφέρετε.
κατοικίδιο
…όχι μόνο κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά και της νύχτας!
κατοικίδιο
Ξέρετε ότι ο τετράποδος φίλος σας δε θα σας απογοητεύσει ποτέ.
κατοικίδιο
Η αγάπη σας για αυτά έρχεται από τα βάθη της καρδιάς σας.
κατοικίδιο
Ό,τι και αν γίνει στη ζωή, ό,τι διάθεση και αν έχετε, ή όπου και αν είστε…Πάντα θα θέλετε τη παρέα του τετράποδού σας φίλου.
κατοικίδιο
Θα αγαπάτε αυτούς τους τετράποδους φίλους σας για όλη σας τη ζωή. Και αν ακόμα σας αφήσουν μια μέρα, θα θυμάστε μόνο τις καλύτερες στιγμές που ζήσατε μαζί…
κατοικίδιο

fanpage.gr 

Το Ελληνικό DNA διαφέρει

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


Το Ελληνικό DNA διαφέρει από των υπολοίπων λαών δηλώνει Έλληνας γενετιστής.
Ίσως μετά από το βίντεο που θα δείτε θα αναρωτηθείτε…. Διαφέρει προς το καλύτερο η προς το χειρότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους λαούς μιας και η κατάσταση της χώρας, μας έκανε να αναθεωρήσουμε αρκετά πράγματα;
Ο χρόνος θα δείξει μέσα από τα γεγονότα…
Δείτε το βίντεο

Ελπίδα, Φόβος και Ελευθερία

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Αν και είναι αδύνατον να ζούμε χωρίς φόβο και χωρίς ελπίδα, η ελευθερία μας εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο τα διαχειριζόμαστε με επιτυχία.
grethexis.com
Εκείνοι που ασκούν κάποιας μορφής εξουσία μπορούν να σας βεβαιώσουν πως τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία της πολιτικής τους εργαλειοθήκης είναι ο φόβος και η ελπίδα. Ένα πλήθος που αποτελείται από φοβισμένους ανθρώπους εύκολα αγοράζει ελπίδα, γι’ αυτό και ο Ναπολέων Βοναπάρτης ονομάζει τους ηγέτες «εμπόρους ελπίδας». Από την άλλη, ένα πλήθος που τρέφεται με ελπίδες μπορεί πολύ εύκολα να τρομοκρατηθεί. Αν και είναι αδύνατον να ζούμε χωρίς φόβο και χωρίς ελπίδα, η ελευθερία μας εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο τα διαχειριζόμαστε με επιτυχία.
Το ύποπτο δώρο των θεών
Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, η ελπίδα βρίσκεται μέσα στο πιθάρι που έδωσε ο Δίας στην πρώτη γυναίκα της ανθρωπότητας, την Πανδώρα, με την εντολή να μην το ανοίξει. Εκείνη όμως, υπέκυψε στην περιέργειά της και καθώς έβγαλε το καπάκι ξεχύθηκαν όλες οι δυστυχίες και κατέκλυσαν την ανθρωπότητα. Πανικόβλητη η Πανδώρα προσπάθησε να το κλείσει, αλλά το μόνο που πρόλαβε να κρατήσει μέσα στο πιθάρι ήταν η ελπίδα. Εντυπωσιακό, που μέσα σε ένα σκεύος γεμάτο δυστυχίες, ο Δίας είχε τοποθετήσει και την ελπίδα, δεν είναι; Κι ακόμα πιο παράξενο που μόνο εκείνη έμεινε κλεισμένη στο πιθάρι και δεν ξεχύθηκε ανάμεσα στους ανθρώπους. Την ελπίδα την παρέχουν εκείνοι που έχουν εξουσία στον κατάλληλο χρόνο και σε κατάλληλες δόσεις, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσουν απελπισμένους υπηκόους, που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα.
Ο Γερμανός φιλόσοφος Nietzsche κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ελπίδα είναι το χειρότερο κακό, διότι παρατείνει τα βάσανα των ανθρώπων και ο Αριστοτέλης την είχε ορίσει ως το όνειρο που βλέπουμε ξυπνητοί. Μολονότι η ελπίδα μπορεί να λειτουργήσει θετικά στη ζωή μας, όταν κυριαρχεί στα σχέδιά μας εύκολα μας ρίχνει στην αδράνεια και μας κάνει εύπιστους και άτολμους. Ελπίζοντας, μπορεί να βρεθούμε να κοιτάζουμε απλώς τη ζωή μας να περνά περιμένοντας έναν άνθρωπο ή έναν θεό να μας αλλάξει την τύχη, πείθοντας τον εαυτό μας πως είμαστε αδύναμοι και πλήρως εξαρτώμενοι από εξωτερικούς παράγοντες. «Οι δυνατοί έχουν θέληση, οι αδύναμοι έχουν ελπίδα» , λέει μία γερμανική παροιμία και νομίζω πως αποδίδει με ακρίβεια τη γνώμη που είχαν και οι αρχαίοι Έλληνες για το «όνειρο που βλέπουμε ξυπνητοί».
Πώς λοιπόν διαχειρίζονταν οι Έλληνες τη θλίψη, τον πόνο, την απογοήτευση και όλα τα κακά που πλήττουν την ανθρωπότητα, αφού η ελπίδα παρέμενε κλεισμένη στο πιθάρι; Μία ολοκληρωμένη απάντηση θα απαιτούσε να γράψουμε ένα ολόκληρο βιβλίο, γιατί κάθε πτυχή της ηθικής και του πολιτισμού τους ήταν έτσι δομημένη, ώστε να μην χρειάζεται να βασίζονται στην ελπίδα για να τα καταφέρουν. Αν όμως υπήρχε μία δραστηριότητα που θεράπευε αποτελεσματικά την ψυχή από την «ασθένεια» της ελπίδας, σίγουρα ήταν το θέατρο.
Έχετε διαβάσει ποτέ κάποια ελληνική τραγωδία; Πρόκειται για έργα στα οποία, σε αντίθεση με ό, τι έχουμε σήμερα συνηθίσει, ο ήρωας οδηγείται στην πλήρη απελπισία και στην καταστροφή, υφιστάμενος τις συνέπειες των επιλογών του και όχι μόνο. Συχνά, οδηγείται στην καταστροφή χωρίς καν να έχει φταίξει σε κάτι, απλώς επειδή έπεσε θύμα μίας κακής συγκυρίας. Σκεφτείτε ότι ο θεατής πήγαινε να παρακολουθήσει μία τέτοια ιστορία, γνωρίζοντας μάλιστα από την αρχή την υπόθεση και, φυσικά, το τέλος της ιστορίας. Τι του προσφέρει κάτι τέτοιο; Μα την κάθαρση! Ο θεατής ταυτίζεται με τον ήρωα, ζει το δράμα του και συντονίζεται με την πραγματικότητα της ζωής. Η ελπίδα δεν έχει ρόλο στην ελληνική τραγωδία ούτε όταν ο επινοητικός Ευριπίδης επινόησε τον «από μηχανής θεό».
Συνηθίζουμε να λέμε την έκφραση «από μηχανής θεός» μέχρι σήμερα, όταν εμφανίζεται ξαφνικά μία απρόσμενη λύση σε ένα φαινομενικά άλυτο πρόβλημα. Ο θεός όμως που εμφανιζόταν στο αρχαίο θέατρο και έδινε τη λύση σε μία μπλεγμένη κατάσταση δεν ήταν καθόλου απρόσμενος. Ήταν αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα εξ αρχής και ο Ευριπίδης τον «υποχρεώνει» να το λύσει, δίνοντας στον θεατή το μήνυμα πως ακόμα και οι θεοί δεν επιτρέπεται να αγνοούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Και μην ξεχνάτε πως οι Έλληνες θεοί είναι εικόνα των ανθρώπων. Κάνουν λάθη, μετανιώνουν, θυμώνουν, αγαπούν και μισούν, σαν άνθρωποι που απλώς ζουν σε άλλη διάσταση. Αυτό λοιπόν που βιώνει ο θεατής, ακόμα και όταν η λύση του δράματος επιτυγχάνεται με την επέμβαση του θεού, είναι η κάθαρση που προσφέρει η αποκατάσταση της κανονικότητας από εκείνον που τη διατάραξε και όχι η ελπίδα πως ό, τι και να κάνει στη ζωή του θα έρθει κάποιος θεός να τακτοποιήσει τον χαμό που προκάλεσε.
Δεν ελπίζει σε μαγικές λύσεις ο αρχαίος θεατής, αλλά πώς νιώθει άραγε αντικρίζοντας το σκληρό πρόσωπο της πραγματικότητας; Πώς στέκεται μπροστά στις βίαιες ανατροπές της ζωής και στις αδικίες; Νιώθει οίκτο και φοβάται και νιώθοντας έτσι φτάνει στην κάθαρση, λέει ο Αριστοτέλης.
Ο γιος του θεού του πολέμου
Φόβος ονομάζεται ο γιος του θεού Άρη και μαζί με τον αδερφό του, τον Δείμο (τρόμος), συνοδεύουν τον πολεμοχαρή θεό στις μάχες. Είναι λογικό να βασιλεύει ο φόβος στον πόλεμο, αλλά στο θέατρο;
Παρακολουθώντας μία τραγωδία, ο θεατής συμπάσχει με τον ήρωα για τα παθήματά του και φοβάται αναλογιζόμενος την πιθανότητα να του συμβούν τα ίδια. Μάλιστα, λέει ο Αριστοτέλης, ο φόβος φτάνει στο αποκορύφωμά του όταν ο ήρωας με τον οποίο ταυτίζεται ο θεατής, ετοιμάζεται να διαπράξει ένα ανεπανόρθωτο σφάλμα εν αγνοία του. Τότε, ο μόνος τρόπος να υποχωρήσει ο φόβος του θεατή είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Όταν ο Οιδίποδας σκότωσε τον πατέρα του και παντρεύτηκε την μητέρα του, δίχως να γνωρίζει πως αυτοί ήταν οι γονείς του, ο θεατής νιώθει τρόμο και οίκτο. Όταν στη συνέχεια αποκαλύπτεται η αλήθεια και ο ήρωας καταλαβαίνει τι έχει κάνει, ο θεατής καλείται να συμφιλιωθεί με την ιδέα πως τα λάθη που κάνουμε ακόμα και από άγνοια, πάντα έχουν συνέπειες. Ο Οιδίποδας δεν μπορεί πλέον να διορθώσει την κατάσταση, αλλά τώρα γνωρίζει. Ο οίκτος υποχωρεί γιατί πλέον ο ήρωας δεν είναι έρμαιο της άγνοιάς του, αν και εξακολουθεί να είναι δυστυχής. Ο φόβος υποχωρεί γιατί ο θεατής δεν ανησυχεί πλέον για το τι θα συμβεί. Ό, τι έγινε δεν ξεγίνεται. Η ευχαρίστηση προέρχεται όχι από την απαλλαγή του ήρωα που υποφέρει άδικα, αλλά από την κατανόηση της κατάστασης, την αποδοχή αυτού που στ’ αλήθεια συμβαίνει. Η κάθαρση έρχεται όταν συμβαδίζουμε με το πραγματικό.
«Όπως στο θέατρο ο ηθοποιός είναι πιο δημοφιλής από τον δημιουργό του έργου, έτσι και στην πολιτική επικράτησε η υποκριτική τέχνη λόγω της αχρειότητας των πολιτών», γράφει ο Αριστοτέλης στην Ρητορική του. Την τέχνη του ηθοποιού χρησιμοποιούν και οι πολιτικοί για να επιτύχουν τους στόχους τους, μεταξύ των οποίων είναι και η πρόκληση του φόβου.
Ο πολιτικός, όταν γνωρίζει καλά την ψυχοσύνθεση του κοινού στο οποίο απευθύνεται, μπορεί να το πείσει ότι θα το απαλλάξει από εκείνα που φοβάται. Και να τι φοβόμαστε περισσότερο, όπως ήδη γνώριζε ο Αριστοτέλης:
  1. Κάτι που μπορεί να μας βλάψει σύντομα και ανεπανόρθωτα ή που μπορεί να διορθωθεί από ανθρώπους που αντιπαθούμε (και άρα, να τους ενδυναμώσει).
  2. Τους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν το κακό που φοβόμαστε και τους φιλοχρήματους, επειδή το χρήμα είναι ισχυρό κίνητρο.
  3. Τους ανθρώπους που έχουν προκαλέσει το ίδιο κακό στο παρελθόν και εκείνους των οποίων τα συμφέροντα συγκρούονται με τα δικά μας ή με τα συμφέροντα ισχυρών ανθρώπων που εμπιστευόμαστε.
  4. Όσους έχουν αδικηθεί στο παρελθόν και διψούν για εκδίκηση, ειδικά όσους δεν δείχνουν οργισμένοι, οπότε είναι πιθανόν να δράσουν απροσδόκητα.
Και συμπληρώνει ο μεγάλος φιλόσοφος: «δεῖ τινα ἐλπίδα ὑπεῖναι σωτηρίας, περὶ οὖ ἀγωνιῶσιν» Πρέπει, δηλαδή, να υπάρχει μία ελπίδα, κάτι για το οποίο να αγωνιούν, γιατί αυτός που δεν ελπίζει, δεν φοβάται!
Έξω από τον φαύλο κύκλο
Αυτός που ζει στηρίζοντας τα σχέδιά του στην ελπίδα εξαπατά τον εαυτό του, προσπαθώντας έτσι να αντιμετωπίσει τον φόβο που του προκαλεί η πραγματικότητα. Κι όσο φοβάται τόσο συσκοτίζει τη λογική του, παραδίνοντας τον εαυτό του σε εκείνους που εμπορεύονται την ελπίδα. Σε αυτόν τον φαύλο κύκλο των παθημάτων, η ελπίδα εμποδίζει τον φόβο να κάνει τη δουλειά του και να οδηγήσει την ψυχή στην κάθαρση, στην απελευθέρωση που μόνο η βαθειά γνώση της πραγματικότητας μπορεί να προσφέρει. Είναι ένας κύκλος ατέρμονης, ανατροφοδοτούμενης σύγχυσης, έξω από τον οποίο στέκεται περήφανη η ελευθερία. Και θέλει τόλμη να μπορεί να πει κανείς σαν τον Νίκο Καζαντζάκη «δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος».
 

Από το σκόρδο στην μπανάνα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη flowmagazine.gr.
Ο χειμώνας μαζί με το κρύο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μας χαρίζει και ιώσεις. Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα των χειμωνιάτικων ιώσεων είναι και ο…

 για τον πονόλαιμο

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, 04/02/2016
Από το σκόρδο στην μπανάνα για τον πονόλαιμοΟ χειμώνας μαζί με το κρύο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μας χαρίζει και ιώσεις. Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα των χειμωνιάτικων ιώσεων είναι και ο πονόλαιμος, που συνήθως δυσκολεύει στην ομιλία και την κατάποση. Αμέσως μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τρέξετε στον γιατρό σας, αλλά μερικές θεραπείες μέσα στο σπίτι ξεπερνούν τη δράση των χαπιών, σημειώνει ο Jeffrey Linder, παθολόγος στο Νοσοκομείο Brigham στη Βοστώνη. Μεταξύ άλλων μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής σπιτικά γιατροσόφια:
1. Σούπα: Τίποτα δεν μπορεί να έχει καλύτερη γεύση από μία ζεστή σούπα όταν έχετε κάποιο κρυολόγημα. Είναι η βασική τροφή για τον πονόλαιμο που ενεργοποιεί όχι μόνο τη γεύση, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά παρήγορη. Επιπλέον, ανακουφίζει τη συμφόρηση διεγείροντας την παραγωγή βλέννας και την εκκαθάριση της ρινικής διόδου. Μπορείτε να προσθέσετε στη σούπα σας ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά, όπως λαχανικά.
2. Σκόρδο: Με ισχυρή αντιβακτηριακή δράση, το σκόρδο προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πονόλαιμο ή οποιαδήποτε λοίμωξη του λαιμού. Μπορείτε είτε να μασήσετε μερικές σκελίδες ωμού σκόρδου είτε απλά να το προσθέσετε στη σούπα σας ώστε να παραμείνετε υγιείς. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο σε διάφορα πιάτα που μαγειρεύετε.
3. Μπανάνα
Οι μπανάνες έχουν αποκτήσει αρνητική φήμη στην Ινδία, όταν πρόκειται για κρυολόγημα και βήχα. Πολλοί Ινδοί αποφεύγουν την κατανάλωση μπανάνας με βάση την πεποίθηση ότι μπορεί να πυροδοτήσει το κοινό κρυολόγημα ή να επιδεινώσει τον βήχα. Η αλήθεια είναι ότι η μπανάνα είναι πλούσια σε βιταμίνη C με αποτέλεσμα να θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 και μέταλλα όπως το κάλιο και το ασβέστιο. Όντας μαλακή από τη φύση της, είναι αρκετά εύκολο να την καταπιείτε.
4. Μέλι: Όταν αναμιγνύεται με ζεστό νερό και χυμό λεμονιού, το μέλι μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά τον πονόλαιμο και να διευκολύνει την ταχύτερη ανάκαμψη από την ιογενή λοίμωξη. Μάλιστα, έχει καταπληκτικές αντιβακτηριακές ιδιότητες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Όντας κολλώδες στην υφή, καταπραΰνει τον βήχα και μας απαλλάσσει από πιθανά αλλεργιογόνα που μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Πότε πέφτει Τσικνοπέμπτη και πότε Καθαρά Δευτέρα

Tα 10 μέρη της Ελλάδας ...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Το γεγονός ότι η Ελλάδα κρύβει μεγάλες ομορφιές, δεν κρύβει ούτε μία μικρή δόση υπερβολής. Πέρα από τα όμορφα νησιά της, που γίνονται ακόμα πιο όμορφα και…
cosmo-scope.com

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
1) Οι περισσότερες πηγές της Ελλάδας είναι χλωριονατριούχες. Αυτές είναι: Α) Θερμές: Αγιάσματα Κεράμου Χίου, Αγίου Ιωάννη Λισβορίου Λέσβου, Θερμές…
enallaxnews.gr
1) Οι περισσότερες πηγές της Ελλάδας είναι χλωριονατριούχες.
Αυτές είναι:
Α) Θερμές:
Αγιάσματα Κεράμου Χίου, Αγίου Ιωάννη Λισβορίου Λέσβου, Θερμές Κουρτζή Λέσβου, Θερμές Πολυχνίτου Λέσβου (οι θερμότερες πηγές στην Ελλάδα), Θερμές Κύθνου (2 πηγές).
Β) Χαμηλής, Θερμοκρασίας., (20° – 30°) ή Υπόθερμες:
Αγίας Μελανής Λέσβου, Θερμές Αιγίνης ή Σουβάλας, Αλυκής Μήλου, Βουλιαγμένης Αττικής, Γαβαθά Λέσβου, Δρεπάνου Αχαΐας, Λουτρών Ελένης στις Κεχριές Κορίνθου, Καλλιθέας Ρόδου, Κάτω Μούσκα Μεθάνων, Λέντα Κρήτης, Πλάκας Θήρας.
Γ) Ραδιενεργές:
Ευθαλούς Λέσβου Πολυχνίτου (η Θερμότερη πηγή της Ελλάδας) Λέσβου, Καμένα Βούρλα (2 Θερμές, 2 υπόθερμες), Λουτρακίου (2 πηγές).
Δ) Χλωριονατριούχα οξυπηγή:
Αγίας Ειρήνης Κω.
Ε) Χλωριονατριούχες αλκαλικές και των αλκαλικών γαιών οξυπηγές:
Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής υπόθερμη και Ελευθερών Πραβίου, θερμές.
ΣΤ) Χλωριονατριούχες οξυπηγές υπόθερμες, για ποσιθεραπεία:
4 στα Μέθανα,

ενδείξεις: για γενική ελάττωση της θρέψης, για καταρροϊκές καταστάσεις, ουρική διάθεση, παχυσαρκία, ατονική δυσκοιλιότητα.
Στην ποσιθεραπεία: για τόνωση του στομάχου, διευκολύνει τις εντερικές λειτουργίες, ηπατικά νοσήματα.
2) Οι αλιπηγές:
Θερμές: Αγίου Φωκά Κω, Αγίων Αναργύρων Κύθνου, Καλύμνου, Μανδρακίου και Μαλίων Νισύρου, Παναγίας Κρυφής Λέσβου, Αιδηψού: 10 πηγές από τις οποίες 4 ραδιενεργές, Ικαρίας: 16 πηγές παδιενεργές και Κακκάβου Κύθνου, η οποία είναι και σιδηρούχα.

Ενδείξεις: αρθρίτιδες, δερματοπάθειες, εφιδρωματικές καταστάσεις, κυκλοφορικές διαταραχές, νευρώσεις, παραλύσεις, ρευματισμοί, στην εισπνοθεραπεία ενδείκνυνται στις χρόνιες αναπνευστικές καταρροές.
3) Υδροθειούχες πηγές:
Όλες οι υπόθερμες: Αγίας Βαρβάρας Βονίτσης, Αγραπιδοκάμπου Ναυπακτίας, Ηρακλείας Ηλείας, Κουνουπελίου Ηλείας, Λούτσα Χεϊμπελή Κοζάνης, Μουρτσιανής Μεσολογγίου, Μιτάνι Άρτας, Σελινίτσα Αχαΐας, Χεστένι Ευρυτανίας, Φρασκιάς Ηλείας, ψαρόθερμα Σαμοθράκης και μία στο Σμόκοβο. Μια αλιπηγή στο Ψωρονέρι Λαμίας.

4) Υδροχλωριούχες:
Θερμές: 2 πηγές Θερμοπυλών, λουτρά Σαμοθράκης, Καϊάφα (από τις 2 η μία θερμή, η άλλη υπόθερμη), υπόθερμες Κυλλήνης, μία στα Καμένα Βούρλα, Βρωμονερίου Γαργαλιάνων, Μύλου Κονιαβίτου Λαμίας, Παλιοσάραγα Πρεβέζης, Τραϊανουπόλεως Φερρών θερμή ραδιενεργός και Χανοπούλου Άρτης, υδροθειοχλωριονατριούχα γυψοπηγή.

5) Θειούχες πηγές:
Υπόθερμες: Καβάσιλα Κονίτσης, Κρεμαστών βάλτου, Κρεμαστών Χούνης, Λυζαριά Κονίτσης, Ηραίας Γορτυνίας. Μια θειούχα και σιδηρούχα, θερμών Δράμας θερμή.
6) Αλκαλικές Θειοπηγές:
Νέας Απολλωνίας μια θερμή και μια υπόθερμη, μια υπόθερμη Πλατυστόμου, πέντε πηγές Σμοκόβου, οι 4 θερμές και μια υπόθερμος, Παλαιοβράχα Φθιώτιδας υπόθερμος.
Ενδείξεις: αρθρίτιδα, δερματοπάθειες (ακμή, έκζεμα, εξανθήματα, κνιδώσεις, ψωρίαση), νευρώσεις, παρέσεις, κινητικές αταξίες, χρόνιους ρευματισμούς, ημικρανίες, νευραλγίες. Στην ποσιθεραπεία και εισπνοές στις χρόνιες δηλητηριάσεις, χρόνιες καταρροές, διάφορες σπλαχνικές υπεραιμίες. Η ποσιθεραπεία αντενδείκνυται στις αναιμίες, εξασθενήσεις καρδιακές παθήσεις, πεπτικές διαταραχές, πεπτικά έλκη.

7) Αλκαλικών γαιών:
στην Ελλάδα είναι μόνο οι αλκαλικές οξυπηγές όπως στη Νιγρίτα (ραδιενεργή οξυπηγή) και τα λουτρά Σκρα Κιλκίς. Θερμή Σιδηροκάστρου. Υπόθερμες ραδιενεργές είναι οι πηγές Ηφαίστου Κορνού Λήμνου, Ψιανής Ναυπακτίας, Αρδαίας ή Άνω Λουτράκι, Γιάννε Κιλκίς, Λίντζα Γεννησαίας και Λίντζας Εχινού Ξάνθης, Φλωρίνης και Σουρωτής.
Ενδείξεις: Οφελούν στις πεπτικές διαταραχές και δυσκοιλιότητα σε λουτρά και σε ποσιθεραπεία.

8) Σιδηρούχες πηγές:
4 των Κυθήρων, Θερμή Μυτιλήνης, και Κακκάβου Κύθνου (αλιπηγές, θερμών Δράμας θειούχα), Κόκκινα νερά Αγνιάς (οξυπηγές).
Οι ραδιενεργές πηγές κατά σειρά περιεκτικότητας είναι: Ικαρίας, Καμένων Βούρλων, Αιδηψού, Ευθαλούς Μυτιλήνης, Λουτρακίου, Πολυχνίτου Μυτιλήνης, Φερρών, Νέας Απολλωνίας.

Οι θεραπευτικές ικανότητες των ραδιενεργών πηγών είναι: Αναιμίες, αρθρίτιδες, ρευματισμοί, χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, νευραλγίες, παραλύσεις, μυασθένειες, υπερκοπώσεις κ.α.
Ατμόθερμες για ατμόλουτρα και εισπνοές είναι: Αμαράντου Κονίτσης και Προβατά Μήλου.
Ενδείκνυται στις αρθρίτιδες, αγκυλώσεις και καταροϊκές καταστάσεις.

9) Ιωδιούχες και βρωμιούχες πηγές:
Αγίων Αναργύρων Κύθνου, Κακκάβου Κύθνου, Μεθάνων, οι πλουσιότερες σε ιώδιοκαι βρώμιο πηγές στην Ελλάδα.
Ενδείκνυνται σε: αδενίτιδες, αρτηριοσκληρώσεις, βρογχοκήλη, δερματοπάθειες, εξιδρωματικές καταστάσεις, λεμφατισμό, ραχίτιδα, χρόνιους ρευματισμούς.

Πηγές που ενδείκνυνται σε μερικές περισσότερο συνηθισμένες παθήσεις:
Αγκυλώσεων: ακρατοθέρμες πηγές Αδενίτιδες: ιωδιούχα, βρωμιούχα λουτρά Αιμορροΐδες: πικρές πηγές Αλωπεκία: Θειούχα λουτρά Παιδική Αναιμία: ακρατοθέρμες και σιδηρούχες πηγές Αναπνευστικές παθήσεις: Θειούχα ακρατόθερμες Αρθρίτιδα: οξύ στάδιο, υποξύ στάσιο: ακρατοθέρμες, θερμές, αλιπηγές αλκαλικών γαιών οξυπηγές, θειούχα λουτρά, ραδιενεργά ‘Ασθμα: εισπνοές θειούχων πηγών Νευρίτιδες: Θειούχα, ραδιενεργά Οστεοχόνδρωση: αλκαλικών γαιών αλιπηγές Οσφυαλγίες: ακρατοθερμές, θειούχα λουτρά Πολυομελίτιδα: Θειούχα λουτρά, υποθερμικά λουτρά, ακρατοθερμικές πηγές Παχυσαρκία: Θερμές χλωριονατριούχες θειοπηγές, θερμικά λουτρά Περιαρθρίτιδα ώμου: ραδιενεργά λουτρά Ρευματισμοί: ακρατοθέρμες, θειούχες ραδιενεργές πηγές Στηθάγχη: ραδιενεργές πηγές (αντενδείκνυνται πηγές θερμές ανθρακικού οξέος) Τριχόπτωση: υδροθειοχλωριονατριούχα λουτρά, αλκαλικών γαιών οξυπηγές Υπερκοπώσεις: Θειούχα, ραδιενεργά, ανθρακικού οξέος λουτρά Ίκτερος: χλωριονατριούχες, Θειούχες πηγές Ισχιαλγία: Θειούχες, ραδιενεργές, ακρατοθέρμες πηγές σε χρόνιο στάδιο: θερμά επιθέματα, υποθερμικά λουτρά Λαρυγγίτιδες: Θερμές αλιπηγές, ιωδιοβρωμιούχες, Θειούχες Μυαλγίες: θειούχες πηγές Υπόταση αρτηριακή: υπέρθερμες ακρατοθέρμες πηγές Υπέρταση αρτηριακή: ραδιενεργές, ιωδιούχα λουτρά Χρόνια φαρυγγίτιδα: εισπνοές θερμών αλιπηγών και θειούχων Φλεβίτιδες: Θειούχες, ραδιενεργές πηγές Φλεγμονώδεις καταστάσεις: ραδιενεργές πηγές Χολολιθίαση: αλκαλικές οξυπηγές σε ποσιθεραπεία
Ιαματικές πηγές, ενδεικτικά, σε όλη τη χώρα και τι μεταλλικά στοιχεία περιέχουν
ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΘΕΡΜΙΩΝ ΝΕΣΤΟΥ (25240-22333)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 20-58 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Μετεωρικό υπέρθερμο Na Ca HCO3 K Li Br F CO2

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΡΗΝΙΔΩΝ (2510-516162)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 29 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Μεσομεταλλικό HCCO3 Ca Mg υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ (25920-51487)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 40-52 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Μεσόθερμο Na HCO3 Cl K Br F As B CO2 μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΣΟΥΡΩΤΗΣ (23960-41182, 23960-41590)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 16 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: HCO3 – Ca – Mg CO2 φυσικό μεταλλικό νερό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΛΑΓΚΑΔΑ (23940-22221)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 39 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Μεσόθερμο Na – Ca K – SO4 – HCO3 – F – ολιγομεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ (ΠΟΖΑΡ) (23840-91300)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 30-38 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Μεσόθερμο HCO3 Ca – Mg K – B As – ολιγομεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (23740-71810)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 39 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Μεσόθερμο Cl Na – K Br HS – B As – CO2 μεταλλικό υπερτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗΣ (23410-29971, 23410-29972, 23410-29973)
ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑΣ (24670-44294, 24670-44097)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 15 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Ψυχρό HCO3 Ca – Na Mg Cl HS Br – ολιγομεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΓΡΑΠΙΔΙΑΣ (ΑΕΤΟΥ) (23863-50200)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 28 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπόθερμο – Na – HCO3 – SO4 – K – Br – F – B ολιγομεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΞΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ (23860-81100)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 16-17 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Ca – HCO3 – CO2 φυσικό μεταλλικό νερό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΜΑΡΑΝΤΟΥ (26550-22012)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΤΜΙΔΩΝ: 33-38 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΑΤΜΙΔΩΝ: Φυσικές μεσόθερμες ατμίδες

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΑΒΑΣΙΛΩΝ – ΠΥΞΑΡΙΑΣ (26550-22047)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 30 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπόθερμο – Cl – Na – Ca – HCO3 – K – F – HS – B μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΠΡΕΒΕΖΗΣ (26820-22293)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 21,5 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Ψυχρό – Cl – Na – HCO3 – Ca – Mg – K – HS – B μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ (24953-50200)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 17 βαθμοί.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: HCO3 – Ca Mg – CO2 φυσικό μεταλλικό νερό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ (ΜΥΡΤΙΑ) (26440-51316)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 19 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Ψυχρό – HCO3 – Na – Ca – HS – F – B ολιγομεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΟΥ (ΤΡΥΦΟΥ) (26460-61202)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 16 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Ψυχρό HCO3 – Ca – Na – Cl – Sr – K – HS – F ολιγομεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΑΪΑΦΑ (26250-31705, 26250-31708, 26250-31710)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 32 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπόθερμο – Cl – Na – K – HS – μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ (26230-96264)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 26 βαθμοί

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ (27410-39900, 27410-33400)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 30-38 βαθμοί

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ (27440-22215)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 31,5 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπόθερμο Cl – Na – Mg – K – Br μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΜΕΘΑΝΩΝ (22980-92243)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 34,4 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Μεσόθερμο Cl – Na – K – HS – Br – B μεταλλικό υπερτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ (22350-22093)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 34-41 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Ομοιόθερμο Cl – Na – K- B – Br μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΟΥ (22360-22510)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 33 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Μεσόθερμο Na – Cl – HS – B ολιγομεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΔΡΑΝΙΤΣΑΣ – ΚΑΪΤΣΑΣ (22320-93033)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 20-22 βαθμών

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΚΚΑΡΑΣ (22320-71266, 22320-71229)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 28-29 βαθμοί

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΥΠΑΤΗΣ (22310-59256, 22310-59258)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 33,5 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Μεσόθερμο Cl – Na – Ca – HCO3 – K – B – HS – CO2 μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΟΛΠΟΥ ΓΕΡΑΣ (22510-41503)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 40 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Μεσόθερμο Cl – Na – Ca – K – Li – Br – B μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΠΛΑΚΑΣ ΛΗΜΝΟΥ (22543-50700)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Ψυχρό Na – Ca – Mg – Cl – HCO3 – Br μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΔΑΜΑΝΤΟΣ ΜΗΛΟΥ (22870-21370)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 35-41 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Μεσόθερμο Cl – Na – Ca – K – B μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΣΜΟΚΟΒΟΥ (24430-61210)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 37-40 βαθμοί

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΣΟΥΛΑΝΤΑΣ (24433-53600)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 36 βαθμοί

Οι υπέρθερμες πηγές
ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΤΡΑΪΑΝΟΥ­ΠΟΛΗΣ (25510-61225, 25510-61215, 25510-61128)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 51 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο Cl – NaCa – K HS B- μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΨΑΡΟΘΕΡΜΩΝ (25510-98229)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 30-100 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο Cl Na – Ca – K – B Br J – μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ (23930-41510, 23930-42088)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 49 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο Na – K SO4- HCO3 – F B – ολιγομεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ (23230-41420)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 41 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο Na Ca – K SO4 – HCO3- ολιγομεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΘΕΡΜΩΝ ΝΙΓΡΗ­ΤΑΣ (23220-22892, 23220-22893)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 25-56 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο HCO3 Na Mg – K As – B CO2 – μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ (23230-22422)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 33-50 βαθμοί.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο Na Ca – K HCO3 – F B μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ (22310-93301)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 40 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο – Cl – Na – Ca – K – Br – B – HS μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΙΔΗΨΟΥ (22260-22304, 22260-23502)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 35-80 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο Cl – Na – K Br – B CO2 μεταλλικό υπερτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ (22520-71159)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 69 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο Na – Cl – K – B μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΠΟΛΥΧΝΙΤΟΥ (22520-41229)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 80-92 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο Cl – Na – K – B- μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΥΘΑΛΟΥΣ (22510-41503)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 46,5 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο Cl – Na – Ca – K – B μεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΡΜΗΣ (22510-71497)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 46,5 βαθμοί.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο Cl – Na – K – Br – Fe – B μεταλλικό υπερτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΘΕΡΜΑ ΛΗΜΝΟΥ (22540-62062)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 42 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο Na – Cl – HCO3 – Br – ολιγομεταλλικό υποτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΙΚΑΡΙΑΣ (22750-24049, 22750-24048)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 35,5-55,5 βαθμοί.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο Cl – Na – K – Br – CO2 μεταλλικό υπερτονικό ραδιενεργό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΥΘΝΟΥ (22810-31217)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: Δύο πηγές, 39 και 52 βαθμοί.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο Cl – Na – K – Br – B – CO2 μεταλλικό υπερτονικό

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΛΟΥΤΡΩΝ ΝΙΣΥΡΟΥ (22420-31284)
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 50 βαθμοί
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ: Υπέρθερμο Cl – Na – K – Br – B μεταλλικό υπερτονικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε:
• Πριν ξεκινήσετε λουτροθεραπεία, καλό είναι να συμβουλευθείτε το γιατρό σας σχετικά με την ύπαρξη αντενδείξεων, αν δηλαδή υπάρχει κάποιος λόγος υγείας που δεν σας επιτρέπει τη χρήση της.
• Ένας κύκλος λουτροθεραπείας περιλαμβάνει 15 – 20 μπάνια, μέγιστης διάρκειας το καθένα είκοσι λεπτών, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού. Η ανάπαυση μισής ώρας μετά το μπάνιο αποτελεί αναπόσπαστο στάδιο της θεραπείας.
• Μην ανησυχήσετε αν μετά τα πρώτα μπάνια οι πόνοι είναι εντονότεροι. Θα υποχωρήσουν αργότερα. Μετά το τέταρτο μπάνιο, είναι σωστό, να κάνετε μια μέρα παύση, προκειμένου να αποφύγετε τη θερμαντική κρίση.


ΠΗΓΗ: Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις