Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Νάξος! Το νησί των Θεών...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη naxostimes.gr.



naxostimes.gr
Νάξος! Το νησί των Θεών...
Δίας, Διόνυσος, Απόλλωνας, Δήμητρα, Περσεφόνη, Σεμέλη, Θησέας, Αριάδνη, Σάτυροι, Μαινάδες, Nύμφες, Νηρηίδες, Tύραννοι, Kατακτητές, Πειρατές, Άρχοντες και Ήρωες, έχουν αφήσει διάσπαρτα σε όλο το νησί τα ίχνη τους, συνθέτοντας ένα μαγικό παιχνίδι της φαντασίας ανάμεσα στο μύθο και την ιστορία...
Naxos! The Island of the Gods...
Zeus, Dionysus, Apollo, Demeter, Persephone, Semele, Theseus, Ariadne, Satyrs, Nymphs, Nereids, Goddesses of the sea, Tyrants, Conquerors, Pirates, Noblemen, Farmers and Heroes have left their traces widely dispersed throughout the time and space of the mythology of Naxos, composing a magical game between legends and history...
#Naxos, #mythology #Cyclades #Above #naxostimes #summer2016

φωτογραφία της Aκρόπολης μετά την τουρκοκρατία

Η πρώτη φωτογραφία της Aκρόπολης μετά την τουρκοκρατία
globalview.gr

http://www.pronews.gr/istoria/461230_i-proti-fotografia-tis-akropolis-meta-tin-toyrkokratia-foto
Αθήνα 1842. Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης δεσπόζει εμβληματικός και γίνεται έμπνευση για έναν άνθρωπο που θα μείνει στην ιστορία ως εκείνος που τράβηξε την παλαιότερη φωτογραφία της Ακρόπολης. Η λήψη του Joseph-Filibert Girault de Prangey έγινε ένα πρωινό από τον λόφο των Νυμφών.
Κοιτάζοντας κανείς την φωτογραφία διακρίνει τον Παρθενώνα, μέσα από τις χαραγματιές που δίνουν την εντύπωση βροχής. Η φθορά είναι ορατή σε κάθε σημείο της φωτογραφίας ή δαγκεροτυπίας όπως λέγεται, η αξία της όμως είναι ανεκτίμητη.
Είναι η εποχή όπου η πόλη είχε υποστεί σοβαρότατες καταστροφές, ιδιαίτερα στο διάστημα της εντεκάμηνης πολιορκίας της από τον Κιουταχή, μεταξύ Ιουνίου 1826 και Μαΐου 1827.  Στις 31 Μαρτίου του 1833 η τουρκική φρουρά αποχωρεί οριστικά από το φρούριο της Ακροπόλεως.

akropoli

Η ιστορία της φωτογραφίας αρχίζει όταν ο Γάλλος, μεγάλος λάτρης της αρχιτεκτονικής και της τέχνης ξεκινάει ένα ταξίδι στην Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, τη Συρία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Μοναδικός του στόχος είναι να αποτυπώσει με την τεχνική που μόλις είχε διδαχθεί την αρχιτεκτονική αλλά και τα τοπία των χωρών αυτών. Θα τραβήξει πάνω από 900 φωτογραφίες που είναι και οι παλαιότερες που σώζονται μέχρι σήμερα.
Ο Joseph-Filibert Girault de Prangey, επισκέπτεται την Αθήνα στα 38 του χρόνια. Η δαγκεροτυπία της Ακρόπολης είναι ένα από τα σπάνια δημιουργήματα του, το οποίο ανακαλύφθηκε σχεδόν 30 χρόνια μετά το θάνατο του, την δεκαετία του 1920, ξεχασμένη μαζί με άλλες σε μια αποθήκη.
Από το ταξίδι του στην Αθήνα σώθηκαν άλλες τέσσερις. Το Μάιο του 2003, ο Σεΐχης του Κατάρ πλήρωσε το ποσό ρεκόρ των 565.250 δολαρίων για μια δαγκεροτυπία του de Prangey, την ακριβότερη φωτογραφία που πωλήθηκε ποτέ. Δεν ήταν η συγκεκριμένη της Ακρόπολης αλλά μία από το ναό του πατέρα της Αθηνάς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις