Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Σίδηρος: τι και πόσο χρειάζεται το παιδί;

Σίδηρος: τι και πόσο χρειάζεται το παιδί; | tlife.gr
 Σίδηρος: τι και πόσο χρειάζεται το παιδί;

Ο σίδηρος είναι το μέταλλο που απαιτείται για τη δημιουργία της αιμογλοβίνης που φέρουν οξυγόνο μέσα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά με τη σειρά τους μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Χωρίς αρκετό σίδηρο το σώμα δεν παράγει αρκετά αιμοσφαίρια με αποτέλεσμα οι ιστοί και τα όργανα του σώματος να μην οξυγονώνονται σωστά. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό για τα παιδιά και τους εφήβους να λαμβάνουν αρκετό σίδηρο μέσω της καθημερινής τους διατροφής.

■ Πόσο σίδηρο χρειάζεται το παιδί μου;

■ Τα παιδιά χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες σιδήρου κατά την ανάπτυξή τους και ανά ηλικία. Ποιες είναι αυτές;

• Τα βρέφη που θηλάζουν συνήθως καλύπτουν τις ανάγκες τους από το μητρικό γάλα μέχρι τους 4 έως 6 μήνες οπότε και μπαίνουν στη διατροφή τους οι κρέμες εμπλουτισμένες με σίδηρο. Τα βρέφη που πίνουν μόνο από μπιμπερό είναι απαραίτητο να ταΐζονται με γάλα ενισχυμένο με σίδηρο.

• Βρέφη από 6 έως 12 μηνών χρειάζονται 11 μιλιγκράμ σιδήρου ημερησίως. Τα μωρά κάτω του 1 έτους πρέπει παράλληλα με το θηλασμό να τρώνε κρέμες εμπλουτισμένες με σίδηρο ενώ όσα πίνουν από το μπιμπερό θα πρέπει να πίνουν βρεφικό γάλα επίσης εμπλουτισμένο με σίδηρο.

• Παιδιά από 1 μέχρι 12 ετών χρειάζονται 7 με 10 μιλιγκράμ σιδήρου την ημέρα.

• Τα αγόρια στην εφηβεία χρειάζονται 11 μιλιγκράμ σιδήρου την ημέρα ενώ τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας 15, καθώς ξεκινάει ο έμμηνος κύκλος τους και χρειάζεται να αναπληρώνουν την ποσότητα σιδήρου που χάνουν με το αίμα της περιόδου.

• Αν τα παιδιά αθλούνται εντατικά τότε ίσως χρειαστεί να πάρουν συμπλήρωμα σιδήρου πέρα από τη διατροφή τους.

■ Πότε μιλάμε για έλλειψη σιδήρου;

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να εμφανιστεί κυρίως σε εφήβους και ειδικά κορίτσια που χάνουν πολύ αίμα με την περίοδο. Για την ακρίβεια πολλά κορίτσια «κινδυνεύουν» από την έλλειψη σιδήρου ακόμα κι αν η περίοδός τους είναι φυσιολογική αν η διατροφή τους δεν περιέχει πολύ σίδηρο. Αυτό συμβαίνει γιατί χάνουν ερυθρά αιμοσφαίρια κατά την περίοδό τους που πρέπει να αναπληρωθούν. Επίσης οι νεαροί αθλητές μέσω της εφίδρωσης χάνουν σίδηρο.
Μετά τους 12 πρώτους μήνες ζωής τα μικρά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη σιδήρου εφόσον έχουν σταματήσει να τρώνε ενισχυμένες κρέμες και εάν η διατροφή τους δεν περιέχει τα τρόφιμα εκείνα που θα τους παρέχουν σίδηρο.
Επίσης εάν πίνουν πολύ αγελαδινό γάλα σε αυτήν την ηλικία (πάνω από 700ml ημερησίως) μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη σιδήρου γιατί :
• Το αγελαδινό γάλα είναι φτωχό σε σίδηρο.
• Πίνοντας πολύ γάλα είναι δυνατόν να κόβουν την όρεξή τους και έτσι να μην τρώνε αυτά που πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τους σε σίδηρο.
• Το γάλα εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου ενώ μπορεί να ενοχλήσει το έντερο με αποτέλεσμα να αποβάλλεται μικρή ποσότητα αίματος με τα κόπρανα.

■ Προσοχή!
Μη δίνετε στα παιδιά συμπληρώματα σιδήρου χωρίς προηγούμενη ιατρική συμβουλή καθώς η υπερβολική συγκέντρωση σιδήρου στον οργανισμό είναι εξίσου κακή με την έλλειψή του, προκαλώντας από στομαχικές διαταραχές μέχρι δηλητηρίαση!

■ Καλές πηγές σιδήρου

Παρά το γεγονός ότι σίδηρος περιέχεται σε πολλών ειδών τρόφιμα, ο σίδηρος του κρέατος είναι πιο εύκολα απορροφώμενος από τον οργανισμό από εκείνον που βρίσκεται στις φυτικές τροφές. Για παράδειγμα μερικές πλούσιες τροφές σε σίδηρο που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο καθημερινό διαιτολόγιο της οικογένειας είναι :
• Κόκκινο κρέας
• Πουλερικά με σκούρο κρέας
• Τόνος
• Σολωμός
• Αβγό
• Όσπρια
• Αποξηραμένα φρούτα
• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά ( μαρούλι, σπανάκι, κ.τ.λ.)
• Δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο

■ Tip

Τα εμπλουτισμένα δημητριακά είναι ένας πολύ καλός και νόστιμος τρόπος για να παίρνουν τα παιδιά τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου. Προτιμήστε όμως αυτά που είναι ολικής αλέσεως και χαμηλά σε λιπαρά ή τουλάχιστον αν ενδώσετε στο να τους αγοράσετε δημητριακά με ζάχαρη μην τους τα δίνετε κάθε μέρα.

■ Πώς θα παίρνει το σίδηρο που χρειάζεται;

• Περιορίστε την ημερήσια κατανάλωση γάλακτος σε μισό λίτρο με 710 ml την ημέρα
• Συνεχίστε να δίνετε εμπλουτισμένη με σίδηρο κρέμα στο παιδί σας μέχρι να γίνει 18 έως 24 μηνών
• Σερβίρετε τα πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (όπως ντομάτες, μπρόκολο, πορτοκάλι, φράουλες) καθώς η C βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
• Αν εσείς ή το παιδί σας είστε χορτοφάγοι καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι η πρόσληψη σιδήρου είναι ικανοποιητική και να ενισχύσετε με εμπλουτισμένα με σίδηρο τρόφιμα το καθημερινό σας διαιτολόγιο.
• Δίνετε στα παιδιά για κολατσιό τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο. Για παράδειγμα προτιμήστε μια σπανακόπιτα αντί για τυρόπιτα ή ένα bar δημητριακών αντί για γαριδάκια!

ΓΡΗΓΟΡΟ ΑΙΜΑ του Δημήτρη Καπράλου *

πηγή http://www.onestory.gr/post/33482685094

ΓΡΗΓΟΡΟ ΑΙΜΑ

του Δημήτρη Καπράλου *
.
Οι φωνές έφταναν στον περαστικό σαν προσκύνημα κ τα τσουγκρίσματα της μπίρας μέσα από το Αλβανικό καφενείο, σαν προσκύνημα σε κάποιον πλιατσαδόρικο, δολοφονικό Θεό ακουγόταν η φωνή κάποιου από τους θαμώνες, ξημερώματα Κυριακής, όταν οι πρωινοί θρησκευόμενοι επρνούσαν έξω από το σχεδόν φιμέ τζάμι με τα κόκκινα γράμματα που διαφήμιζαν Βαλκάνιες κ Ρωσίδες πουτάνες κ οι μεθύστακες θαμώνες είχαν ξεμείνει στο καφενείο, με την χοντρή την Αλβανίδα με τα αγελαδίσια βυζιά κ τις πρόστυχες βρισιές κ το κόκκινο πουλόβερ που όλο έλεγε ότι θα το άλλαζε, κ όλο το φορούσε με τα λιγδιασμένα μανίκια από το καταψυγμένο λουκάνικο κ από τα μπουκάλια μπίρας που δεν άδειαζαν κ που λέρωναν την καρό ποδιά της∙
Σαν προσκύνημα σε έναν Αλβανό Θεό, η αστυνομία είχε μπουκάρει κ συλλάβει περιοδικά κάποιους από τους θαμώνες κ πάλι εκείνοι εκεί κάθονταν στις πλαστικές λερωμένες με μπίρα κ ουίσκι καρέκλες κ στα χοντροκομμένα αστεία κ στη μουσική της πατρίδας τους, με τα ανοιχτά φτηνιάρικα καρό πουκάμισα κ φυσικά το θολό μάτι, αυτό τα θολό μάτι κ το στιλέτο στη μέσα τσέπη του μπουφάν κ οι σειρήνες από τα μπατσικά, όταν γίνεται τσαμπουκάς, πάντα γίνεται ένας τσαμπουκάς στο Αλβανικό καφενείο, δίπλα στην Καθολική εκκλησία∙
Κ η Κυριακάτικη λειτουργία συγκεντρώνει τους Καθολικούς από πολλές περιοχές της Μητρόπολης, πλούσιους κ φωχούς κ αυτούς που γεννήθηκαν Καθολικοί, αν κ κανείς δεν γεννιέται κάτι τέτοιο κ αυτούς που έγιναν Καθολικοί, όπως το αγόρι που πηγαίνει στη Κυριακάτικη λειτουργία μαζί με την Καθολική μητέρα του∙
Κ όταν κοντεύουν να φτάσουν, οι δύο αδύνατες φιγούρες με τα αγορασμένα φτηνά ρούχα από πολυεστέρα από το γειτονικό σούπερ-μάρκετ, οι συμπατριώτες τους πίνουν, συνέχεια πίνουν, μέχρι να ξημερώσει κ όταν μεσημεριάσει κ μετά το σούρουπο κ αφού ξημερώσει κ όταν ανοιγοκλείνει η πόρτα, κάποιος που θέλει να πάει σπίτι να ξεραθεί, τότε το αγόρι νομίζει ότι το καφενείο είναι σαλούν της Άγριας Δύσης, σαν να μεταφέρθηκε εδώ στη μικρή Μητρόπολη ένα σαλούν από το κόμικ του Λούκυ Λουκ∙
Κ ο Λούκυ Λουκ δεν είναι εδώ∙ δεν εμφανίζεται από κάποιο βρωμόστενο καβάλα στη Ντόλυ με τη στολή του κ τα ρεβόλβερ του κ το καπέλο του κ το τσιγάρο στα χείλη του κ εκείνο το μειλίχιο χαμόγελο που σε πείθει ότι έχει τη λύση, όχι, ο Λούκυ Λουκ δεν εμφανίζεται κ το αγόρι που κρατάει από το χέρι τη μητέρα του κ πηγαίνουν στην εκκλησία κάθε Κυριακή πρωί θα το ήθελε πολύ∙
Να τον κοιτούσε στο άψογο γιλέκο του κ στο καρό πουκάμισο κ να χαζέψει τη φράντζα της Ντόλυ κ να μην ακούει συνέχεια τα λόγια της μητέρας του, ότι σε αυτό το καφενείο δεν πρέπει να πατήσει γιατί εκεί μέσα είναι άνθρωποι που χαραμίστηκαν κ χαραμίζουν άλλους κ ότι αυτό πρέπει να πηγαίνει στην εκκλησία κ να μην κοιτάξει μέσα από τη τζαμαρία κ το αγόρι θέλει να κοιτάξει μέσα από τη τζαμαρία∙
Κ ήταν κ εκείνο το Κυριακάτικο πρωινό που η αστυνομία είχε κλείσει το δρόμο μπροστά από το καφενείο κ τα προτεταμένα όπλα να αντανακλούν στην πρωινή κάψα κ ο ιδρώτας να κυλάει στα πρόσωπα των αρματωμένων μπάτσων κ τα πρόσωπά τους να δείχνουν τόσο ψεύτικα στα μάτια του αγοριού κ να μην αφήνει το χέρι της μητέρας του κ αυτή να ψιθυρίζει ότι πρέπει να φύγουν, γιατί η κατάσταση είναι σοβαρή κ το αγόρι διαφωνεί γιατί η κατάσταση του φαίνεται ψεύτικη, σαν από κόμικς, με τα όπλα κ τις φωνές κ όλα αυτά κ κάποιος άλλος άνδρας λίγο πιο κει, ντυμένος στα Κυριακάτικά του, να φωνάζει ότι «το πράγμα θα ασχημύνει» κ το αγόρι να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό, για το αγόρι σήμαινε μόνο αυτό που κοιτούσε, τις σειρήνες, τους ήχους, τις φωνές, κ εκείνη η πόρτα του καφενείου παρέμενε κλειστή, εκείνη η πόρτα που τόσο φοβόταν η παιδική ψυχή του κ όταν έσκασαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, το χέρι της μητέρας του το τράβηξε βιαστικά μακριά κ φωνές ακούγονταν κ κάποιος φώναξε, έτσι να καθαρίσει ο βόθρος κ το αγόρι δεν μπορούσε να περπατήσει γρηγορότερα κ η μητέρα του όλο τον τραβούσε κ αισθανόταν τον φόβο, σαν αυτό που είχε όταν περνούσε μπροστά από εκείνη την πόρτα∙
Σαν προσκύνημα σε κάποιον άλλον Θεό, σαν κατάνυξη μπροστά σε κάποια άλλη θεότητα, σαν τελετή που έπρεπε να γίνει Κυριακή, δίπλα στην Καθολική Παναγιά οι πυροβολισμοί, τα ουρλιαχτά κ τα αγκομαχητά έφταναν ακόμη στα αφτιά του κ αργότερα το βράδυ κάποιος καλοντυμένος κύριος μέσα στο κουτί είπε ότι έγινε μακελειό, στο σημείο που το αγόρι στεκόταν το πρωί κ κρατούσε το χέρι της μητέρας του∙
Κ την επόμενη Κυριακή, όταν μητέρα κ γιος πέρασαν μπροστά από το καφενείο, αυτό δεν λειτουργούσε κ η μητέρα του δεν το πρόσταξε να μην κοιτάξει μέσα από την πόρτα κ το αγόρι γύρισε το κεφάλι, κ η πόρτα έχασκε σαν τραυματισμένη πληγή, σαν κάποιος να την είχε αφήσει ανοικτή κατά λάθος κ το χέρι του αγοριού άφησε ξαφνικά το χέρι της μητέρας του κ με τα καλά του έφτασε στην πόρτα κ τα μάτια του άνοιξαν διάπλατα, παιδικά κ αθώα∙
Οι τοίχοι ήταν σχεδόν αιμάτινοι∙ σαν κακοφτιαγμένος, κατακόκκινος πίνακας, σαν πινελιές ενός κακού ζωγράφου, με τις πεταμένες καρέκλες κ τα πεταμένα γυαλιά κ την εικόνα του σταυρωμένου στον τοίχο πίσω από το μεγάλο πάγκο, να παρακολουθεί σαν να κρίνει κ να μην συμμετέχει, σαν το καφενείο να έγινε το θυσιαστήριο, ένα ακόμη θυσιαστήριο στη λατρεία του∙
.
Ο Δημήτρης Καπράλος είναι απόφοιτος φιλοσοφίας, έχει χρόνια πάθηση με το κείμενο σχεδόν σε οποιαδήποτε μορφή του. Έχει δουλέψει ως μεταφραστής, copywriter / digital – copy / sm handler. Το βιβλίο του «Χαρούμενες Μέρες», (εκδόσεις Καλυδών, 2006) κυκλοφορεί ακόμη.
…Just a texter   
[ e-mail ]

Ενημέρωση LR

Ανακοίνωση
Απευθύνεται στους φίλους και φίλες στα Χανιά

και συνεργάτης LR , θα βρίσκεται στην πόλη σας την Τετάρτη 17/10/2012 στο ξενοδοχείο Νεφέλη από 6.00 μ.μ. - 10 μ.μ. , προκειμένου να ενημερώσει δωρεάν, όποιον θέλει να δραστηριοποιηθεί  σε μια αξιοπρεπή εργασία , μέσα από το επιχειρηματικό πλάνο κατευθυνόμενης πώλησης LR .

Σε καιρό κρίσης και ανεργίας μέσα από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια της LR μπορείτε να μάθετε τον τρόπο πως να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο , αρκεί να το θέλετε και εφ όσον έχετε όρεξη για δουλειά. 

 Άν ψάχνετε για κύρια δουλειά , ή έστω δεύτερη , είναι η καλύτερη επιλογή να φτιάξετε τη δική σας επιχείρηση, που θα την δουλέψετε όσο εσείς θέλετε, όπου, όποτε και όπως εσείς θέλετε, και το σπουδαιότερο χωρίς κεφάλαια.

Τώρα πλέον δεν μπορείτε να ελπίζετε ούτε σε προσλήψεις σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ούτε στη σύνταξη του μπαμπά ή της μαμάς , πολύ περισσότερο δε, στο να δημιουργήσετε μια επιχείρηση που θα απαιτήσει κεφάλαια  με ρίσκο και με καμμιά εξασφάλιση για το μέλλον. 

Αν μή τι άλλο, δεν έχετε τίποτα να χάσετε αν βρεθείτε σε μια ενημέρωση LR,  αντίθετα, ίσως αυτό να είναι για εσάς μια τυχερή συγκυρία!

ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ "Μὲς τὴ διαφάνεια τοῦ πρωινοῦ"


ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ "Μὲς τὴ διαφάνεια τοῦ πρωινοῦ"

Μὲς τὴ διαφάνεια τοῦ πρωινοῦ ἄνοιξα τὰ παράθυρά μου καὶ σ᾿ εἶδ᾿ ἀπ᾿ ὅλα τὰ σημεῖα χαρούμενη νὰ κατεβαίνεις, πλαγιὰ-πλαγιὰ τοὺς οὐρανούς, πλαγιὰ-πλαγιὰ τοὺς λόφους, σὰ νἄρχεσαι ἀπὸ τὴν ἀρχὴ κι ἀπ᾿ τὴν πηγὴ τοῦ κόσμου. 
Κουδούνια καὶ χαμόγελα τὸ φόρεμά σου ποὺ τὸ φιλοῦν, καὶ τὸ γυρίζουν οἱ αὖρες στὸ γαλάζιο κι εἶσαι παντοῦ μὲ μι᾿ ἀγκαλιὰ τριαντάφυλλα ποὺ φέγγουν τὶς πέτρες χρωματίζοντας γύρω μου ὅταν βραδιάζει.

Μὰ ὅταν νυχτώνει, κλείνοντας τὰ τέσσερα παράθυρά μου, ἐνῷ στὸ σκοῦρο θαλασσὶ παίρνουν ν᾿ ἀνθίζουν τ᾿ ἄστρα, σμίγω ἔξω μὲ τοῦ σύμπαντος τὸ μέγα φῶς, τὸ φῶς σου, λιώνοντας τὴν εἰκόνα σου σ᾿ ἄχνινα συννεφάκια.

Κι ἐνῷ κάτω ἀπ᾿ τὴ στέγη μου γέρνω τὸ μέτωπό μου
κι ἀκούω σκυμμένος τοῦ δικοῦ μου κόσμου τὶς καμπάνες,
ἀπ᾿ ἔξω ὑπάρχεις ἐσύ: φῶς, στερέωμα, οὐρανός,

Ο πιο γρήγορος, αφράτος σπιτικός πουρές


Ο πιο γρήγορος, αφράτος σπιτικός πουρές


Ο πουρές είναι ένα φαγητό που όλοι αγαπάμε από μικρά παιδιά, η προετοιμασία του όμως παιδεύει αρκετό κόσμο, γι' αυτό και συχνά καταφεύγουμε στον έτοιμο πουρέ σε μορφή σκόνης. Σήμερα όμως που, λογικά, θα έχετε λίγο παραπάνω χρόνο στη διάθεσή μπορείτε να ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή για αφράτο, πεντανόστιμο, σπιτικό πουρέ που θα σας ξετρελάνει. Είναι πανεύκολη και αν και θα σας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο σε σχέση με τον έτοιμο πουρέ, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

• 1 κιλό πατάτες
• 80γρ. βιτάμ
• 50γρ. Μινερβίνη με βούτυρο γάλακτος
• 150ml γάλα φρέσκο
• 1 κουταλάκι αλάτι
• λίγο πιπέρι
• 1 κύβο ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού ή λαχανικών (ή 2 κουταλάκια • ζωμό σε κόκκους)

Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια και τις βάζετε να βράσουν σε νερό που να τις καλύπτει αρκετά, στο οποίο πιο πριν έχετε διαλύσει τον ζωμό.


Μόλις οι πατάτες μαλακώσουν (25-30 λεπτά) τις στραγγίζετε και τις βάζετε στο μπλέντερ, προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά.


Χτυπάτε όλα τα υλικά πολύ καλά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και ο πουρές σας είναι έτοιμος.

queen.gr

Όλη μας η δύναμη βρίσκεται στη σκέψη μας...


Όλη μας η δύναμη βρίσκεται στη σκέψη μας... Αν επιθυμουμε μια ζωή γεμάτη χαρα, τότε χρειάζεται να κάνουμε χαρούμενες σκέψεις..αν θέλουμε μια άνετη ζωή, χρειάζεται να κάνουμε πλούσιες σκέψεις... αν θέλουμε μια ζωή γεμάτη αγάπη χρειάζεται να κάνουμε σκέψεις γεμάτες αγάπη... ό,τι εκπέμπουμε με σκέψεις ή με λόγια, αυτό επιστρέφει σε μας σε αντίστοιχη μορφη...
όλα τελικά βρίσκονται στη δύναμη του μυαλού μας...
είναι δύσκολο μα αξίζει όσο τίποτε άλλο....
γιατί η σκέψη μας είναι το επόμενο βήμα του μέλλοντος μας...

Μαρκέλλα Μαρμαρινού

Παύλος Μελάς (29 Μαρτίου 1870 – 13 Οκτωβρίου 1904)

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Γεννήθηκε στη Μασσαλία της Γαλλίας. Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τη Βόρεια Ήπειρο. Μετά τη μετακίνηση της οικογένειας στην Αθήνα, σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδωναπ' όπου αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός του πυροβολικού το 1891. Φέροντας τύψεις για την έκβαση του πολέμου του 1897 συμμετείχε από τους πρώτους στο ιδρυθέν το 1900 Μακεδονικό κομιτάτο για την εμψύχωση του απογοητευμένου ελληνικού πληθυσμού της Μακεδονίας και σε αντίδραση στη δράση των Βουλγάρων κομιτατζήδων.

Έτσι από τον Φεβρουάριο του 1904 ο Παύλος Μελάς έσπευσε με άλλους τρεις αξιωματικούς, τους Α. ΚοντούληΑ. Παπούλα και Γ. Κολοκοτρώνη, προς επιτόπια μελέτη της κατάστασης. Αποτυγχάνοντας σε εκείνη την πρώτη προσπάθεια, επανήλθε τον Ιούλιο του ίδιου έτους οπότε και εισήλθε στη Μακεδονία ως ζωέμπορος με το όνομα "Πέτρος Δέδες". Μετά 20ήμερη παραμονή συναντήθηκε με τον Λάμπρο Κορομηλά στηΘεσσαλονίκη ανταλλάσσοντας σκέψεις για ανάληψη επιχειρήσεων και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα.
Στις 18 Αυγούστου όταν όλα ήταν έτοιμα κατά το σχέδιο ο Παύλος Μελάς με το επιχειρησιακό όνομα Καπετάν Μίκης Ζέζας, επικεφαλής σώματος εκ 35 μόλις ανδρών, που το αποτελούσαν Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικοί, ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα ενάντια στους Βούλγαρους και εισήλθε ένοπλα στα Μακεδονικά εδάφη με την εντολή να ασκεί καθήκοντα αρχηγού και στις μικρότερες ομάδες που δρούσαν εν τω μεταξύ στη περιφέρειες Μοναστηρίου και Καστοριάς. Πληροφορηθέντες οι Τούρκοι από διάφορους καταδότες περί της εισόδου και της δράσης του Παύλου Μελά έθεσαν προς καταδίωξή του πολυάριθμο τουρκικό απόσπασμα.

 Παρά τις συνεχείς διώξεις του Οθωμανικού στρατού ο Παύλος Μελάς άρχισε ν΄ αποδεκατίζει τις βουλγαρικές ομάδες με βάση τα χωριά Λιγκοβάνη και Λίχυβο. Όμως στις 13 Οκτωβρίου 1904 βρισκόμενος στα Στάτιστα και προδομένος από την βουλγάρικη συμμορία του Μήτρου Βλάχου περικυκλώθηκε από Τουρκικό απόσπασμα 150 ανδρών. Μετά από δίωρη λυσσαλέα μάχη διέταξε αιφνίδια έξοδο τεθείς επικεφαλής των ανδρών του. Στην επιχείρηση αυτή τραυματίσθηκε θανάσιμα στην οσφυϊκή χώρα και πέθανε μετά από μισή ώρα στα χέρια του φίλου του, Γεώργιο Στρατινάκη. Η τελευταία του φράση πριν ξεψυχήσει ήταν:[1]
    "Βούλγαρος να μη μείνει"    

Ο τάφος του Παύλου Μελά όπως δημιουργήθηκε πρώτα στην Καστοριά. Φωτογραφία του 1904 του Λεωνίδα Παπάζογλου.
Γύρω από το σώμα του νεκρού Π. Μελά εκτυλίχθηκε μια διπλωματική επιχείρηση για την παραλαβή και ενταφιασμό του. Οι Έλληνες δεν ήθελαν να γίνει γνωστό στους Τούρκους ποιος ήταν ο νεκρός, και συγκεκριμένα ότι ήταν Έλληνας αξιωματικός, διότι αυτό θα δημιουργούσε διπλωματική κρίση. Αρχικά ο νεκρός θάφτηκε από τους χωρικούς έξω από τη Στάτιστα ενώ οι Τούρκοι δεν γνώριζαν την ταυτότητά του. Αργότερα ο προεστός της Στάτιστας ονόματι Ντίνας απεσταλμένος της ελληνικής πλευράς (πιθανώς του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη ή του οπλαρχηγού Κύρου) επιχείρησε να ξεθάψει και να μεταφέρει αλλού τον νεκρό. Στο μεταξύ όμως ο θάνατος του Μελά είχε μαθευτεί στην Αθήνα και η Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα ειδοποίησε τις Τουρκικές Αρχές της Θεσσαλονίκης να βρουν το πτώμα ώστε να το χρησιμοποιήσουν ως απόδειξη της Ελληνικής επέμβασης σε Τουρκική επικράτεια. Έτσι, ενώ ο Ντίνας έκανε την εκταφή εμφανίστηκε Τουρκικός στρατός. Τότε έκοψε βιαστικά το κεφάλι του νεκρού και έφυγε. Το κεφάλι τάφηκε μπροστά στην Ωραία Πύλη του Ναού της Αγίας Παρασκευής στο χωριόΠισοδέρι ενώ οι Τούρκοι πήραν το ακέφαλο σώμα και το πήγαν στην Καστοριά για αναγνώριση. Ο Γερμανός Καραβαγγέλης, που γνώριζε τα πάντα, κινητοποίησε τη νεολαία της Καστοριάς που περικύκλωσε το Διοικητήριο και απαιτούσε να τους δοθεί το σώμα "κάποιου Ζέζα" που ήταν Έλληνας. Ο Μητροπολίτης, προειδοποιώντας ότι μπορεί να συμβούν ταραχές που θα έβλαπταν την ειρηνική συμβίωση Τούρκων και Ελλήνων κατάφερε να του δοθεί το σώμα το οποίο και τάφηκε στο παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών κοντά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Καστοριάς.[2]
Μετά το θάνατο του η δράση των Ελληνικών δυνάμεων έγινε πιο έντονη, περιορίζοντας τη δράση των Βούλγαρων κομιτατζήδων, και επιτυγχάνοντας την ένωση Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας με την Ελλάδα.
Σήμερα, το όνομα του Παύλου Μελά φέρει προς τιμή του το χωριό Στάτιστα ενώ πλήθος προτομών του στολίζουν πλατείες πόλεων μεταξύ των οποίων στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κοζάνη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Ο Παύλος Μελάς θεωρείται σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα, και πολλά προσωπικά του αντικείμενα εκτίθενται τώρα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης και στο μουσείο Παύλος Μελάς στην Καστοριά.

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

«Η Μεγάλη Σφαγή» Λιάο Γιβού


Στην 64η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης τα φώτα στρέφονται ήδη πάνω στα βιβλία του αλλά ο Μο Γιαν δεν θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον για την Κίνα. Στο κλείσιμο της έκθεσης την Κυριακή, οι γερμανοί εκδότες έχουν προγραμματίσει να απονείμουν το περίφημο Βραβείο Ειρήνης τους σε έναν άλλο κινέζο συγγραφέα, τον Λιάο Γιβού. Πρόκειται για πιο αιχμηρό υπερασπιστή των δικαιωμάτων του κινέζου πολίτη που εμπνεύστηκε το ποίημα «Η Μεγάλη Σφαγή» από τα γεγονότα της Τιενανμέν, για το οποίο καταδικάστηκε σε 4ετή φυλάκιση...

http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4759292

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΤΟΥ ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ «ΤΟ ΨΩΜΙ»



16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΤΟΥ


ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ «ΤΟ ΨΩΜΙ»


(Ο Μίλτος Σαχτούρης εμπνεύστηκε το ποίημα αυτό από την πείνα της Κατοχής.)


Ένα τεράστιο καρβέλι, μια πελώρια φραντζόλα ζεστό


ψωμί, είχε πέσει στο δρόμο από τον ουρανό


ένα παιδί με πράσινο κοντό βρακάκι και με μαχαίρι


έκοβε και μοίραζε στον κόσμο γύρω,


όμως και μια μικρή, ένας μικρός άσπρος άγγελος, κι αυτή


μ’ ένα μαχαίρι έκοβε και μοίραζε κομμάτια γνήσιο ουρανό


κι όλοι τώρα τρέχαν σ’ αυτή, λίγοι πήγαιναν στο ψωμί,


όλοι τρέχανε στον μικρόν άγγελο που μοίραζε ουρανό!


Ας μην το κρύβουμε. Διψάμε για ουρανό.

Προστατέψτε τα παιδιά από τις ιώσεις

Προστατέψτε τα παιδιά από τις ιώσεις


 Προστατέψτε τα παιδιά από τις ιώσεις

Όλοι ανησυχούμε για τις ιώσεις που μπορεί να ταλαιπωρούν την οικογένειά μας. Ακολουθώντας απλές πρακτικές μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού και να θωρακίσουμε τα παιδιά μας ενόψει του χειμώνα που έρχεται.

■ Διατροφή

Τα τρόφιμα που θωρακίζουν την υγεία είναι αυτά που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Στη συνέχεια αναφέρονται οι τροφές στις οποίες τα συστατικά αυτά βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα.

Τα ω - 3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού. Θα τα βρείτε σε λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα. Εκτός από τα ψάρια, ανιχνεύονται σε ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια, στο σουσάμι και κατά συνέπεια και στο σησαμέλαιο, καθώς και στο λιναρόσπορο.

Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Θα τη βρείτε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο (στον ατμό), ωμό λάχανο, φράουλες, πορτοκάλια και χυμό ντομάτας.

Το β - καροτένιο συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού. Περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα αλλά και η ντομάτα, και στα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά και το κρασί, είναι επίσης σημαντικές για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

■ Υγιεινή

• Προσωπική

Καλό πλύσιμο των χεριών πρίν την κατανάλωση φαγητού, μετά την τουαλέτα, παιχνίδι στο πάρκο, επιστροφή απο σχολείο κτλ.
Χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού gel ή μαντηλιών μετά το πλύσιμο ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους. Το αφήνουμε να στεγνώσει καλά.
Φτάρνισμα σε χαρτομάντηλο ή στον αγκώνα μας και στη συνέχεια πετάμε το χαρτομάντηλο και πλένουμε τα χέρια μας.
Δέν ακουμπάμε τα χέρια μας στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας.
Δέν μοιραζόμαστε ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, πετσέτες.

• Περιβάλλον

Καλή απολύμανση κοινόχρηστων χώρων και (σπίτι και σχολείο).
Καλός αερισμός σπιτιού και σχολείου.
Αποφυγή χώρων με συνωστισμό ιδιαίτερα σε εποχή έξαρσης ιώσεων.
Αποφυγή έκθεσης του παιδιού σε παθητικό κάπνισμα.
Αποφυγή λούτρινων παιχνιδιών ιδιαίτερα στο σχολείο και συχνή απολύμανση των παιχνιδιών και των πάγκων.

Κρατάμε το παιδί στο σπίτι όταν αρρωστήσει - επιστροφή μόνο όταν ελεύθερο συμπτωμάτων για 48 ώρες (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γαστρεντερίτιδα).
Προστασία νεογνών και μικρών βρεφών ιδιαίτερα σημαντική. Πλήρης αποφυγή επαφής με αρρώστους - εάν δεν είναι εφικτό τότε πρέπει ναι φορούν μάσκα προστασίας στόματος και μύτης.

■ Εμβόλια

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης σοβαρών ασθενειών της παιδικής ηλικίας.
Προστασία ευπαθών μελών της οικογένειας.
Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Μην ξεχνάτε τις επαναληπτικές δόσεις!
Εμβόλιο κοινής γρίπης συνιστάται σε παιδιά που πάνε σε παιδικό σταθμό. Περίοδος εμβολιασμού Νοέμβριος - Φεβρουάριος. 2 δόσεις αν <2 ετών και πρώτη φορά.
Αποφυγή εμβολιασμού κατά τη διάρκεια ίωσης.
Κανένα εμβόλιο δεν αντενδείκνυται σε υγιή παιδιά και δεν χρειάζεται απομόνωση του παιδιού μετά τον εμβολιασμό.

Οι ιώσεις δεν θεραπεύονται με αντιβίωση - υποστηρικτική αγωγή μόνο. Δίνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του παιδίατρου για τη θεραπεία τυχόν βακτηριακών (δευτεροπαθών) επιπλοκών. Η άσκοπη χρήση τους εκθέτει το παιδί στους κινδύνους αλλεργικών αντιδράσεων, παρενεργειών και συμβάλλει στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων. Τα μέτρα αντιμετώπισης περιλαμβάνουν την ανάπαυση και την ανακούφιση από τα συμπτώματα όπως η χορήγηση αντιπυρετικών, οι ενσταλάξεις φυσιολογικού ορού στη μύτη και η αύξηση της υγρασίας του περιβάλλοντος για τη διευκόλυνση της αποβολής των εκκρίσεων. Επίσης σε υψηλό πυρετό βοηθά ένα χλιαρό λουτρό και η λήψη πολλών υγρών και χυμών. Σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας, συνιστάται η κατανάλωση αρκετών υγρών (νερό, Almora) ή ελαφρά δίαιτα (δεν χρειάζεται η αποφυγή γάλακτος εκτός εάν τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από 3 – 5 ημέρες). Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ «Ἁμάξι στὴ βροχή»

ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ «Ἁμάξι στὴ βροχή»





Ὧρα προσμένει μοναχὴ
ἡ ἅμαξα κάτω ἀπ᾿ τὴ βροχή,
καὶ δὲν τὴ μέλει,
κι εἶναι σὰ νὰ τὴν τυραννᾶ
πιότερη ἡ ξένη γειτονιὰ
ποὺ δὲν τὴ θέλει.

Τ᾿ ἀλογατάκια της, σιμά,
κάτω ἀπ᾿ τὸν ἴδιο μουσαμὰ
κάνουν καρτέρι,
στὸν τόπο αὐτόν, τὸν θλιβερό,
πρᾶμα δὲ μένει ἀπὸ καιρό,
νὰ τὄχουν ταίρι.

Γρίλιες δὲν εἶναι, μήτε αὐλὲς
περικοκλάδες βαθουλές,
δὲν ἔμειν᾿ ἕνα
ἀπ᾿ τὰ φανάρια στὴ σειρὰ
μὲ τὰ δυὸ μπρούτζινα φτερά,
τὰ σταυρωμένα.


Τ᾿ ἀνώφλια ἐπέσαν κι οἱ ἀγκωνιὲς
κι οἱ ἀνεμοπέραστες, στενές,
οἱ γαλαρίες
κι ἔφυγαν ἔντρομες, πολλὲς
κι οἱ θύμησες, σὰν τὶς καλές,
σεμνὲς κυρίες.

Ἄδεια βιτόρια καὶ φτωχή,
πάρε μου ἐμένα τὴν ψυχή,
πάρε με ἐμένα
γιὰ ταξιδιώτη σου, κι εὐθὺς
πᾶμε, ὅθε κίνησες νὰ ῾ρθεῖς:
στὰ Περασμένα.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Oι περισσότεροι άνθρωποι διατηρούμε ακόμα μέσα μας το ένστικτο της αγέλης. Προσφέρει μεγάλη ανακούφιση το να ανήκεις εκεί που ανήκουν και οι άλλοι, και να έχεις οικογένεια, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα που σε βοηθούν να αναπτυχθείς, τουλάχιστον στην αρχή του ταξιδιού σου.
Όμως μερικές φορές τυχαίνει οι κοντινοί μας άνθρωποι να μη μας στηρίζουν. Κοιτάξτε γύρω σας, όχι μόνο το σύντροφο και τα μέλη της οικογένειάς σας, αλλά και όλες τις σχέσεις που έχετε στη ζωή σας. Η έλλειψη στήριξης δεν είναι απαραίτητα τόσο προφανής. Μπορεί να κάνουμε παρέα με κάποιον που αγαπάμε χρόνια ολόκληρα και τον θεωρούμε φίλο μας, μέχρι να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι η συγκεκριμένη σχέση δε μας βοηθάει και, για την ακρίβεια, μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. Είναι πολύ εύκολο να εξαπατηθείτε από την άνεση που φαινομενικά σας προσφέρει μια μακρόχρονη σχέση. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος σιγουριάς που προκύπτει απ' την οικειότητα και απ' το γεγονός ότι γνωρίζεις την ιστορία του άλλου και αυτός τη δική σου, και από την ιστορία που έχετε φτιάξει εσείς οι δύο μαζί, ακόμα και αν είναι πραγματικά πολυτάραχη.


Όμως έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει να θέσετε κάποιες σκληρές ερωτήσεις: Αυτό το πρόσωπο πραγματικά σας αγαπάει ή μένει δίπλα σας εξαιτίας των δικών του ελλείψεων ή των αναγκών; Μπορεί να λένε ότι σας αγαπούν, αλλά σας κάνουν να νιώθετε έτσι; Χαίρονται πραγματικά με την επιτυχία σας ή πάντα καταφέρνουν και βρίσκουν τι κάνατε λάθος; Σας αγαπούν αρκετά ώστε να σας αφήνουν να εξελίσσεστε και να κάνετε καλύτερα πράγματα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα τους αφήσετε πίσω;
Η μη αποδοχή και η υποβόσκουσα κριτική μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εμπόδιο στην ανάπτυξη σας. Αν δεν παίρνετε την αγάπη και τη στήριξη που χρειάζεστε από τις σχέσεις της ζωής σας, θα σας είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτύχετε την εσωτερική απλότητα.
Αν προχωράτε μπροστά, μερικές φορές δεν έχετε άλλη επιλογή από το να αφήσετε πίσω σας αυτούς που δεν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν μαζί σας.

Συχνά το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε με ένα χαμόγελο, και σταδιακά αλλά αποφασιστικά να μειώσετε την παρουσία τους στη ζωή σας.
Συνειδητοποιήστε ότι όλοι οι οικογενειακοί δεσμοί και οι φιλίες της ζωής σας εξυπηρετούν κάποιο σκοπό. Αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να διαρκέσουν για πάντα. Απαιτείται ιδιαίτερο χάρισμα για να αναγνωρίσετε πότε ήρθε η στιγμή να θέσετε τέλος σε μια δυσλειτουργική σχέση, ακόμα κι αν το άλλο πρόσωπο δεν το παραδέχεται, και να αποχωρήσετε ευγενικά και να συνεχίσετε το δρόμο σας. Τότε θα έχετε το χρόνο και την ενέργεια να συγκεντρωθείτε σε σχέσεις που σας προσφέρουν στήριξη και αγάπη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις