Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Τι ... δεν έτρωγε ο Ιπποκράτης;

 
Ωραία λοιπόν, ας υποθέσουμε πως είναι έτσι. Που είναι τα κείμενα των προγόνων μας που εκθειάζουν ή έστω αναφέρουν την ζειά; Συγκεκριμένα έχουμε γραπτές αναφορές από τον ίδιο τον Ιπποκράτη, για πάμπολλα βότανα και τροφές και τις...
awakengr.com
Πολλές φορές η σύγχρονη επιστήμη έχει σκύψει στον τρόπο διατροφής και ζωής των αρχαίων και έχει μελετήσει αρχαία συγγράμματα σε μια προσπάθεια να απαντήσει και σε ένα απλό ερώτημα πέρα από τα πολυσύνθετα. Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;

Η απάντηση για πολλούς είναι μια και στηρίζεται στις αρχές που έθεσε ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, που έλεγε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «φάρμακο σου είναι η τροφή σου».

Στηριζόμενη σε αυτές τις ρήσεις, η κ. Δήμητρα Τυλλιανάκη, χειρουργός οδοντίατρος, αν και ξεκίνησε από την κλασική ιατρική, στην πορεία ασχολήθηκε και με την ομοιοπαθητική αλλά και τη διεξοδική μελέτη των διατροφικών συνηθειών στις εποχές του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα.

Ο λόγος που το έκανε ήταν για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που τη βασάνιζε έντονα. «Γιατί παρά την εξέλιξη της επιστήμης θερίζουν οι ασθένειες; Ο καρκίνος , τα καρδιοεγκεφαλικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα;» Ψάχνοντας τις απαντήσεις άρχισε να αμφισβητεί τη θεραπεία μόνο με φάρμακα και στάθηκε στην ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου. Μάλιστα η ίδια αν και μαραθωνοδρόμος, διαπίστωσε ότι παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής της, έκανε και λάθη, που δε γνώριζε.

Ένα από αυτά ... κατανάλωνε ψωμί και μακαρόνια, κατανάλωνε δηλαδή σιτάρι. Και τί το «κακό» έχει το σιτάρι; Γλουτένη. Μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο. Οι αρχαίοι, σιτάρι δεν έβαζαν στο στόμα τους. Διότι δεν υπήρχε. Καλλιεργούσαν το δημητριακό Ζέα, πλούσιο σε μαγνήσιο που θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου.

«Πριν ασχοληθώ με τη μελέτη της Ιπποκράτειας διατροφής, νόμιζα ότι έκανα καλή διατροφή, αλλά δεν έκανα. Κατανάλωνα ψωμί και μακαρόνια. Όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν στάρι. Υπήρχε ένα δημητριακό το «Ζεα» το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, «τροφή» του εγκεφάλου. Για αυτό και οι προγονοί μας ήταν έξυπνοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έτρωγαν στάρι που έχει γλουτένη, ουσία που συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει.

Μια άλλη ουσία που έχει το συγκεκριμένο δημητριακό είναι το αμινοξύ Λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ελάχιστη γλουτένη».

Η κ. Τυλλιανάκη ζυμώνει το ψωμί της με Ζέα και φτιάχνει και τα μακαρόνια της από το ίδιο δημητριακό. Είναι σούπερ τροφή και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να χορτάσει ο οργανισμός. Η καλλιέργεια του απαγορεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Καλλιεργούνταν στην Ελλάδα και απαγορεύτηκε αιφνιδιαστικά - άγνωστο γιατί. Το έχουν οι Γερμανοί και το εξάγουν. Είναι πανάκριβο κοστίζει 6,5 ευρώ το κιλό!»

Η ίδια συνιστά στους καταναλωτές να καταναλώνουν τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, διότι όλες οι βιταμίνες βρίσκονται στον φλοιό.

«Βγάζουν το φλοιό των τροφίμων και στη συνέχεια οι βιταμίνες γίνονται συμπληρώματα διατροφής».

Όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος αυτή ήταν ελάχιστη και μόνο όταν το άτομο ήταν υγιές. Όταν υπήρχε κάποια ασθένεια δεν καταναλωνόταν κρέας.

Και η Πυθαγόρεια διατροφή στηρίζεται στην Ιπποκράτεια, με εξαίρεση στην κατανάλωση κρέατος, που για τον Πυθαγόρα, απαγορευόταν δια ροπάλου.

Ιπποφαές

Στην αρχαιότητα μεγάλη κατανάλωση είχε και ένας πορτοκαλί καρπός , το Ιπποφαές.

Περιέχει 192 βιταμίνες και είναι όλες απορροφήσιμες από τον οργανισμό.

Στις εκστρατείες του, ο Μέγας Αλέξανδρος παρατήρησε, ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού και άρχιζε να γυαλίζει το τρίχωμα τους, από την παρατήρηση αυτή δόθηκε και η ονομασία του (ίππο - φάος = άλογο που γυαλίζει).

Έτσι άρχισαν να το χρησιμοποιούν και οι στρατιώτες του, μαζί με τον ίδιο για να είναι πιο ισχυροί στις εκστρατείες. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το χρησιμοποιούσε στις εκστρατείες του και ο Τζέγκις Χαν.

Το ιπποφαές μνημονεύεται από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από τον Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας.

Αναφορές στο Ιπποφαές υπάρχουν στην Θιβετιανή και κινέζικη ιατρική. Από το 1929, όταν για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε βιοχημική ανάλυση των καρπών του φυτού, οι γνώσεις για της φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού συνεχώς αυξάνονται. Πλέον υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση (Γερμανία, Ρωσία, Καναδάς, Κίνα, Φιλανδία, Αγγλία, Σουηδία κ.α.) για το ιπποφαές και έχουν αφιερωθεί γι αυτό 5 επιστημονικά συνέδρια. Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με την μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα.


Πηγή: madeincreta.gr
thebest.gr

Λικέρ λιμοντσέλο

 
Συνταγή για σπιτικό λικέρ λιμοντσέλο.
icookgreek.com|Από Klio Kabouri


25/8 γιορτή του Αγίου Τίτου

Η Maria Dimitriou πρόσθεσε 42 νέες φωτογραφίες.

Χθές 25/8 γιορτή του Αγίου Τίτου. Το Ηράκλειο γιόρτασε τον πρώτο επίσκοπο Κρήτης. Ο Αγιος Τίτος ισαπόστολος με την καθοδήγηση του Αποστόλου Παύλου ίδρυσε την εκκλησία του Χριστού στην Κρήτη. Κάθε χρόνο γίνεται εορταστική λειτουργία με ομιλίες και άλλα δρώμενα σχετικά με τη ημέρα καθώς και η επιμνημόσυνη δέηση για τους κρητικούς που εσφαγιάσθησαν απο του Τούρκους την 25 Αυγούστου 1866 στην αυλή του ναού.
(πατώντας ην ημερομηνία ανοίγει η κατάσταση με τις φωτο)

Φωτογραφία του χρήστη Maria Dimitriou.
Φωτογραφία του χρήστη Maria Dimitriou.
Φωτογραφία του χρήστη Maria Dimitriou.
Φωτογραφία του χρήστη Maria Dimitriou.
Φωτογραφία του χρήστη Maria Dimitriou.

Ραβανί με σπιτικό παγωτό

 
Ελληνική Κουζίνα, Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Οδηγίες για σίγουρη επιτυχία από το Νο 1 περιοδικό μαγειρικής I COOK GREEK. ΣΥΝΤΑΓΕΣ sintages online, Ελληνικές Συνταγές, συμβουλές μαγειρικής, greek recipes, syntages
icookgreek.com|Από Christina Tsamoura

μια ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής Ε. Βαρλάμη

Η Maria Dimitriou πρόσθεσε 17 νέες φωτογραφίες.
 
Στη βασιλική του Αγίου Μάρκου στην πλατεία λιονταριών μια ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου Ε. Βαρλάμη

(πατώντας την ημερομηνία ανοίγει η κατάσταση με όλες τις φωτο)

Φωτογραφία του χρήστη Maria Dimitriou.


όψεις της και απόψεις κάτω απ τον Αυγουστιάτικο ήλιο

Η Maria Dimitriou πρόσθεσε 33 νέες φωτογραφίες.
 
25/8 η πόλη του Ηρακλείου μού έδειξε πολλές όψεις της και απόψεις κάτω απ τον Αυγουστιάτικο ήλιο

(πατώντας την ημερομηνία ανοίγει η κατασταση με τις φωτο)
Φωτογραφία του χρήστη Maria Dimitriou.
Φωτογραφία του χρήστη Maria Dimitriou.Φωτογραφία του χρήστη Maria Dimitriou.Φωτογραφία του χρήστη Maria Dimitriou.
Φωτογραφία του χρήστη Maria Dimitriou.

Φανουρόπιτα

 
Ελληνική Κουζίνα, Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Οδηγίες για σίγουρη επιτυχία από το Νο 1 περιοδικό μαγειρικής I COOK GREEK. ΣΥΝΤΑΓΕΣ sintages online, Ελληνικές Συνταγές, συμβουλές μαγειρικής, greek recipes, syntages
icookgreek.com|Από Klio Kabouri

Φρεσκοψημένο σπιτικό ψωμί

 
Ελληνική Κουζίνα, Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Οδηγίες για σίγουρη επιτυχία από το Νο 1 περιοδικό μαγειρικής I COOK GREEK. ΣΥΝΤΑΓΕΣ sintages online, Ελληνικές Συνταγές, συμβουλές μαγειρικής, greek recipes, syntages
icookgreek.com|Από Klio Kabouri

Φτιάχνουμε σπιτικό μαλακτικό ρούχων

Φτιάχνουμε σπιτικό μαλακτικό ρούχων
Αν θέλετε να αποφεύγετε τη χρήση χημικών μαλακτικών πλυντηρίου τότε ακολουθήστε τη συνταγή μας και τα ρούχα σας θα είναι απαλά και μοσχομυριστά χωρίς ίχνος τοξικών ουσιών!
Υλικά
1 κούπα (250 ml) λευκό ξύδι
1 κούπα (250 γρ.) σόδα μαγειρικής
2 κούπες (500 ml) νερό
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι ή λεβάντα ή tea tree ή λεμόνι ή ευκάλυπτο.
Οδηγίες παρασκευής

Μέσα σε ένα δοχείο, στο νεροχύτη της κουζίνας, αναμείξτε σιγά σιγά όλα τα υλικά. Το μείγμα θα αφρίσει και στη συνέχεια θα κατακάτσει.
Χύστε το μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι με καπάκι.
Προσθέτετε 1/4 κούπας (60 ml) μείγματος στο τελευταίο ξέβγαλμα ή τοποθετήστε το από την αρχή στην υποδοχή του μαλακτικού στο πλυντήριό σας.

7 “αλήθειες” για την ανάγνωση βιβλίων… και τον εγκέφαλο!

 
Υγεία - 7 “αλήθειες” για την ανάγνωση βιβλίων… και τον εγκέφαλο! - Μήπως λατρεύετε τα αστυνομικά μυθιστορήματα ή ...
biologikaorganikaproionta.com

Μήπως λατρεύετε τα αστυνομικά μυθιστορήματα ή έχετε ως συνήθεια την ανάγνωση κειμένων μέσα στο 24ωρο; Τόσο το καλύτερο για τον εγκέφαλό σας! Οι βιβλιοφάγοι γνωρίζουν καλά ότι η “κατάδυση» μέσα σε ένα βιβλίο, ζωντανεύει τα συναισθήματα και τις εικόνες μέσα στο μυαλό, ενεργοποιώντας παράλληλα τις αισθήσεις. Παρακάτω θα βρείτε επτά οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων στην υγεία και τη συναισθηματική νοημοσύνη που θα σας πείσουν να αφήσετε στην άκρη την οθόνη του υπολογιστή ή το iPad και να τρέξετε… προς την κοντινή βιβλιοθήκη!
Απομακρύνει το μυαλό από τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Μελέτες έχουν δείξει ότι το διάβασμα ενός λογοτεχνικού βιβλίου τονώνει τον εγκέφαλο και επιβραδύνει –ή και εμποδίζει- την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ, καθώς κρατά ενεργό το μυαλό. Ακριβώς όπως κάθε άλλος μυς στο σώμα, ο εγκέφαλος χρειάζεται άσκηση για να κρατηθεί υγιής και να μην “χάσει τη μπάλα». Τα ίδια θετικά αποτελέσματα στη γνωστική λειτουργία έχουν τα παζλ, τα Sudoku και το σκάκι. Παράλληλα, βελτιώνουν τη μνήμη, καθώς το μυαλό αναγκάζεται να θυμηθεί τους χαρακτήρες, την καταγωγή τους, τις λεπτομέρειες της ιστορίας κ.α., με αποτέλεσμα να ενισχύεται η δύναμη της βραχυπρόθεσμης μνήμης.
Βελτιώνει τη συγκέντρωση του εγκεφάλου
“Ναι» μέσα στους γρήγορους ρυθμούς και την τρέλα του διαδικτύου, το σώμα αναγκάζεται να πραγματοποιήσει πολλές εργασίες μέσα σε λίγα λεπτά. Με άλλα λόγια, μπορείτε να μιλάτε με ένα συνάδελφο, ενώ παράλληλα να ελέγχετε τα email σας και παρακολουθείτε το smartphone σας. Αυτή η αναγκαιότητα, όμως, αυξάνει τα επίπεδα του άγχους και μειώνει την παραγωγικότητα. Ωστόσο, όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, επικεντρώνεστε μόνο στην ιστορία. Τουλάχιστον, οι ειδικοί συστήνουν την 20λεπτη ανάγνωση ενός βιβλίου… για τη μέγιστη συγκέντρωση στη δουλειά! Παράλληλα, τα βιβλία ενθαρρύνουν τον εγκέφαλο να σκέφτεται με τη σειρά, καθώς κάθε ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος. Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, τα παιδιά που διαβάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στην ημέρα, αποκτούν εγκέφαλο με “πλαστικότητα» και μεγαλύτερα επίπεδα προσοχής.

“Απογειώνει» τη φαντασία μέσα από τις εικόνες
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, αυτόματα δημιουργούνται οπτικές εικόνες στο μυαλό σας, γεγονός που δικαιολογεί την αίσθηση της διασκέδασης και της απόλαυσης. Με άλλα λόγια, διαβάζοντας μια πρόταση που περιγράφει τις λεπτομέρειες ενός αντικειμένου, το μυαλό αυτόματα “πλάθει» την εικόνα του και σας την παρουσιάζει χωρίς να το έχετε “ζητήσει». Έτσι, “γυμνάζεται» η φαντασία σας και ενεργοποιείται η δημιουργικότητά σας.

Μειώνει τα επίπεδα του στρες μέσα στο 24ωρο
Μπορεί το άγχος από τις δυσκολίες στο γραφείο ή τις προσωπικές σχέσεις να “χτυπάει» κόκκινο, αλλά η ιστορία ενός βιβλίου μπορεί να σας ταξιδέψει μακριά από το στρες. Ένα μυθιστόρημα είναι ικανό να σας αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα και να σας επιτρέψει να χαλαρώσετε το πνεύμα σας. Άλλωστε, η συχνή ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων αποτελεί μια σκληρή “προπόνηση» για τον εγκέφαλο, καθώς η ευχαρίστηση αυξάνει τη ροή του αίματος σε διάφορες περιοχές του. Ειδικότερα, μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η ανάγνωση για μόλις έξι λεπτά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους μέχρι και 68%.

Συνδυάζει την ανάγνωση με την… εμπειρία του ήρωα!
Ο εγκέφαλος εν ώρα ανάγνωσης δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά ανάμεσα στην ανάγνωση μιας ιστορίας και του βιώματος μιας πραγματικής εμπειρίας. Αυτό συμβαίνει, γιατί τονώνονται οι ίδιες νευρολογικές περιοχές στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα η ιστορία του μυθιστορήματος να εμπλακεί 100% με τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Γι” αυτό, άλλωστε, πολλοί λένε ότι “ζουν» τις σκηνές ενός βιβλίου. Με τη σειρά του, αυτό το γεγονός, όπως αναφέρει μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, θα σας χαρίσει μεγαλύτερη κατανόηση για τους γύρω σας και πιο ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη.

Χαρίζει γνώση και διευρύνει το λεξιλόγιό σας
Ακόμα και τα κόμικς αφήνουν το μυαλό να γεμίσει με έξτρα γνώσεις. Ο κόσμος των βιβλίων οδηγεί προς τη δια βίου μάθηση, αφού ανανεώνει το καθημερινό λεξιλόγιό σας και διευρύνει το μυαλό όσον αφορά τα “πιστεύω» και τις γνώσεις σας. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η ανάγνωση βιβλίων αναπτύσσει και το συγγραφικό σας ταλέντο, αφού το στυλ και ο ρυθμός γραφής του συγγραφέα επηρεάζουν τον δικό σας τρόπο γραφής. Την ίδια στιγμή, εξελίσσει την ικανότητα της κριτικής και της αναλυτικής σας σκέψης, καθώς πολλές φορές το μυαλό “λύνει» το μυστήριο του βιβλίου… πριν το τέλος!

“Θεραπεύει» από τις πληγές του παρελθόντος
Σύμφωνα με την Cristel Russell, ερευνήτρια συμπεριφοράς του καταναλωτή στο American University, το διάβασμα ενός βιβλίου λειτουργεί ακριβώς όπως το άκουσμα ενός τραγουδιού ή η παρακολούθηση μιας ταινίας. Με άλλα λόγια, σας βάζει στη διαδικασία να ξαναζήσετε μερικές στιγμές του παρελθόντος και να τις δείτε από διαφορετική οπτική γωνία. Έτσι, εάν μόλις έχετε βγει από έναν χωρισμό και διαβάσετε ένα βιβλίο, στο οποίο οι χαρακτήρες βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση… ίσως να σας χαρίσει διορατικότητα!

Πηγή: ΥΓΕΙΑ

Γιατροσόφια… άμεσης δράσης

 
Υγεία - Γιατροσόφια… άμεσης δράσης - Από γενιά σε γενιά οι πρακτικές ...
biologikaorganikaproionta.com

Από γενιά σε γενιά οι πρακτικές συμβουλές των γιαγιάδων φαίνονται πάντα χρήσιμες εκεί που δεν το περιμένουμε… Με αυτό το σκεπτικό τα γιατροσόφια που ακούμε κατά καιρούς μόνο άχρηστα δεν είναι.

Σε μια δύσκολη ώρα που χρειάζεσαι κάτι άμεσο μπορείς να ανοίξεις το ντουλάπι της κουζίνας ή το ψυγείο και να αντιμετωπίσεις πόνους, να ομορφύνεις τα μαλλιά σου αλλά και να ρίξεις την πίεσή σου.

1. Για χτύπημα στο κεφάλι βάζουμε βούτυρο όχι πάγο
2. Βρεγμένη μπατονέτα με πιπέρι στο αυτί για τον πονόδοντο
3. Βρασμένη ρίγανη και κανέλα για τον πυρετό
4. Δύο τρία κρυσταλλάκια μαστίχα στο νερό ρίχνουν την πίεση
5. Το κατακάθι του καφέ κάνει καλό peeling στο πρόσωπο και “διώχνει» την κυτταρίτιδα
6. Στον ελληνικό καφέ στάζουμε 10 σταγόνες λεμόνι για τις ημικρανίες και τον πονοκέφαλο
7. Ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα δίνει διαύγεια
8. Ρόφημα κανέλας ενεργοποιεί τον μεταβολισμό
9. Σε έγκαυμα ρίχνουμε κρύο νερό και μετά απλώνουμε επάνω ασπράδι αυγού
10. Όταν μαγειρεύουμε μοσχάρι, φακές ή σπανάκι ρίχνουμε σταγόνες πορτοκάλι για να αφομοιώνεται o σίδηρος και όχι ξίδι

Ρωξάνη, η «βάρβαρη»


Φυλακίστηκε στην Αμφίπολη

Όταν πέθανε η Ολυμπιάδα, έχασε το στήριγμά της και ο γιος του Αντίπατρου, Κάσσανδρος, που είχε σφετεριστεί την εξουσία στη Μακεδονία, φυλάκισε στην Αμφίπολη τη Ρωξάνη και το γιό της Αλέξανδρο, όπου με διαταγή του το 311 π.Χ. δολοφονήθηκαν.

Όμως τα σώματά τους εικάζεται ότι δεν τάφηκαν με τις δέουσες τιμές καθότι ήταν εχθροί του Κασσάνδρου. Σίγουρα πάντως αποκλείεται να έτυχαν βασιλικών τιμών και ταφής, όπως υποδηλώνουν οι λέοντες-σφίγγες που βρέθηκαν στην Αμφίπολη, ότι πρόκειται σε κάθε περίπτωση για βασιλικό τάφο.

Οι σύζυγοι και τα παιδιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο Αλέξανδρος εκτός από την Ρωξάνη και τη Στάτειρα, κόρη του Δαρείου Γ΄ (324 π.Χ.), εικάζεται ότι είχε και μια τρίτη σύζυγο, την Παρυσάτιδα, κόρη του Αρταξέρξη Γ΄.

Είχε επίσης δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο (από τη Ρωξάνη) και τον Ηρακλή (από μια γυναίκα που ονομαζόταν Βαρσίνη).

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο (Βίος Αλεξάνδρου, 77.4), μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, η Ρωξάνη με τη βοήθεια του αντιβασιλέα Περδίκκα, εξόντωσε τη Στάτειρα καθώς και την αδερφή της Δρύπετη (που ήταν χήρα του Ηφαιστίωνα), φορείς βασιλικού αίματος και πιθανές αντιζήλους της στο θρόνο. - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/syzitountai-sto-diadiktyo/1330/215073/roxani-i-varvari-syzygos-tou-m-alexandrou-pou-dolofonithike-me-ton-gio-tis-stin-amfipoli-eikones?fb_action_ids=749429585114102&fb_action_types=og.likes&fb_ref=.U_x3Z5Nld34.like&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B689166111171343%5D&action_type_map=%5B%22og.likes%22%5D&action_ref_map=%5B%22.U_x3Z5Nld34.like%22%5D#sthash.p5Q1t7Y7.dpuf
H Ρωξάνη, που το όνομά της σημαίνει φωτεινή και μικρό αστέρι, ήταν μία πανέμορφη κοπέλα από την Σογδιανή, Σατραπεία βόρεια του Αφγανιστάν στο σημερινό Ουζμπεκιστάν.

Ο πατέρας της ήταν ο Πέρσης Σατράπης της Σογδιανής Οξυάρτης και εκείνη ένα 16χρονο κορίτσι που γοήτευσε το μεγάλο στρατηλάτη έπειτα από ένα βραδινό γλέντι, όπου την είδε να χορεύει.

Την παντρεύτηκε το 327 π.Χ.

Κατά άλλες πηγές ο Μεγάλος Αλέξανδρος, ο οποίος δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται για ερωτικές σχέσεις ως τότε, την παντρεύτηκε και για πολιτικούς σκοπούς, θέλοντας να εξευμενίσει τους τοπικούς άρχοντες της Βακτριανής.

Όπως γράφει ο Πλούταρχος αν και μπορεί να ήταν η μοναδική γυναίκα που αγάπησε ποτέ ο Μεγάλος Αλέξανδρος ο γάμος μαζί της εξυπηρετούσε και τους πολιτικούς σκοπούς του.

«Ικανοποιούσε τους κατακτημένους λαούς να δουν ότι ο μεγάλος στρατηλάτης επέλεξε γυναίκα από τα μέρη τους» και συμπλήρωνε ότι οι Σογδιανοί «πήραν θάρρος» και «υπεραγάπησαν» τον Αλέξανδρο, δηλαδή με το γάμο διασκεδάστηκαν κάπως οι φόβοι τους και συμβιβάστηκαν με τη διοίκησή του.

Ο Κούρτιος αποδίδει την απόφαση για το γάμο σε χαλάρωση της αρχικής του αυτοσυγκράτησης λόγω των επιτυχιών του και λέει ότι οι Μακεδόνες δεν επικροτούσαν ούτε την απόφασή του να την παντρευτεί και να δώσει διάδοχο στον Οίκο των Αργεαδών έναν «μιξοβάρβαρο», ούτε και το ότι επέλεξε τη σύζυγο του ανάμεσα από αιχμάλωτες νεανίδες διασκέδασης.

Ο Αλέξανδρος για να τους κατευνάσει, φέρεται να τους είπε ότι και ο πρόγονός του, ο Αχιλλέας, κοιμόταν με μία αιχμάλωτη, τη Βρισηίδα.

Πολλοί ιστορικοί ως και σήμερα αναρωτιούνται αν ήταν γάμος από έρωτα ή από συμφέρον. Αν ήταν δηλαδή τμήμα της πολιτικής του Μεγάλου Αλεξάνδρου να ενώσει την ελληνική και την περσική κουλτούρα. - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/syzitountai-sto-diadiktyo/1330/215073/roxani-i-varvari-syzygos-tou-m-alexandrou-pou-dolofonithike-me-ton-gio-tis-stin-amfipoli-eikones?fb_action_ids=749429585114102&fb_action_types=og.likes&fb_ref=.U_x3Z5Nld34.like&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B689166111171343%5D&action_type_map=%5B%22og.likes%22%5D&action_ref_map=%5B%22.U_x3Z5Nld34.like%22%5D#sthash.p5Q1t7Y7.dpuf
H Ρωξάνη, που το όνομά της σημαίνει φωτεινή και μικρό αστέρι, ήταν μία πανέμορφη κοπέλα από την Σογδιανή, Σατραπεία βόρεια του Αφγανιστάν στο σημερινό Ουζμπεκιστάν.

Ο πατέρας της ήταν ο Πέρσης Σατράπης της Σογδιανής Οξυάρτης και εκείνη ένα 16χρονο κορίτσι που γοήτευσε το μεγάλο στρατηλάτη έπειτα από ένα βραδινό γλέντι, όπου την είδε να χορεύει.

Την παντρεύτηκε το 327 π.Χ.

Κατά άλλες πηγές ο Μεγάλος Αλέξανδρος, ο οποίος δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται για ερωτικές σχέσεις ως τότε, την παντρεύτηκε και για πολιτικούς σκοπούς, θέλοντας να εξευμενίσει τους τοπικούς άρχοντες της Βακτριανής.

Όπως γράφει ο Πλούταρχος αν και μπορεί να ήταν η μοναδική γυναίκα που αγάπησε ποτέ ο Μεγάλος Αλέξανδρος ο γάμος μαζί της εξυπηρετούσε και τους πολιτικούς σκοπούς του.

«Ικανοποιούσε τους κατακτημένους λαούς να δουν ότι ο μεγάλος στρατηλάτης επέλεξε γυναίκα από τα μέρη τους» και συμπλήρωνε ότι οι Σογδιανοί «πήραν θάρρος» και «υπεραγάπησαν» τον Αλέξανδρο, δηλαδή με το γάμο διασκεδάστηκαν κάπως οι φόβοι τους και συμβιβάστηκαν με τη διοίκησή του.

Ο Κούρτιος αποδίδει την απόφαση για το γάμο σε χαλάρωση της αρχικής του αυτοσυγκράτησης λόγω των επιτυχιών του και λέει ότι οι Μακεδόνες δεν επικροτούσαν ούτε την απόφασή του να την παντρευτεί και να δώσει διάδοχο στον Οίκο των Αργεαδών έναν «μιξοβάρβαρο», ούτε και το ότι επέλεξε τη σύζυγο του ανάμεσα από αιχμάλωτες νεανίδες διασκέδασης.

Ο Αλέξανδρος για να τους κατευνάσει, φέρεται να τους είπε ότι και ο πρόγονός του, ο Αχιλλέας, κοιμόταν με μία αιχμάλωτη, τη Βρισηίδα.

Πολλοί ιστορικοί ως και σήμερα αναρωτιούνται αν ήταν γάμος από έρωτα ή από συμφέρον. Αν ήταν δηλαδή τμήμα της πολιτικής του Μεγάλου Αλεξάνδρου να ενώσει την ελληνική και την περσική κουλτούρα. - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/syzitountai-sto-diadiktyo/1330/215073/roxani-i-varvari-syzygos-tou-m-alexandrou-pou-dolofonithike-me-ton-gio-tis-stin-amfipoli-eikones?fb_action_ids=749429585114102&fb_action_types=og.likes&fb_ref=.U_x3Z5Nld34.like&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B689166111171343%5D&action_type_map=%5B%22og.likes%22%5D&action_ref_map=%5B%22.U_x3Z5Nld34.like%22%5D#sthash.p5Q1t7Y7.dpuf
H Ρωξάνη, που το όνομά της σημαίνει φωτεινή και μικρό αστέρι, ήταν μία πανέμορφη κοπέλα από την Σογδιανή, Σατραπεία βόρεια του Αφγανιστάν στο σημερινό Ουζμπεκιστάν.

Ο πατέρας της ήταν ο Πέρσης Σατράπης της Σογδιανής Οξυάρτης και εκείνη ένα 16χρονο κορίτσι που γοήτευσε το μεγάλο στρατηλάτη έπειτα από ένα βραδινό γλέντι, όπου την είδε να χορεύει.

Την παντρεύτηκε το 327 π.Χ.

Κατά άλλες πηγές ο Μεγάλος Αλέξανδρος, ο οποίος δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται για ερωτικές σχέσεις ως τότε, την παντρεύτηκε και για πολιτικούς σκοπούς, θέλοντας να εξευμενίσει τους τοπικούς άρχοντες της Βακτριανής.

Όπως γράφει ο Πλούταρχος αν και μπορεί να ήταν η μοναδική γυναίκα που αγάπησε ποτέ ο Μεγάλος Αλέξανδρος ο γάμος μαζί της εξυπηρετούσε και τους πολιτικούς σκοπούς του.

«Ικανοποιούσε τους κατακτημένους λαούς να δουν ότι ο μεγάλος στρατηλάτης επέλεξε γυναίκα από τα μέρη τους» και συμπλήρωνε ότι οι Σογδιανοί «πήραν θάρρος» και «υπεραγάπησαν» τον Αλέξανδρο, δηλαδή με το γάμο διασκεδάστηκαν κάπως οι φόβοι τους και συμβιβάστηκαν με τη διοίκησή του.

Ο Κούρτιος αποδίδει την απόφαση για το γάμο σε χαλάρωση της αρχικής του αυτοσυγκράτησης λόγω των επιτυχιών του και λέει ότι οι Μακεδόνες δεν επικροτούσαν ούτε την απόφασή του να την παντρευτεί και να δώσει διάδοχο στον Οίκο των Αργεαδών έναν «μιξοβάρβαρο», ούτε και το ότι επέλεξε τη σύζυγο του ανάμεσα από αιχμάλωτες νεανίδες διασκέδασης.

Ο Αλέξανδρος για να τους κατευνάσει, φέρεται να τους είπε ότι και ο πρόγονός του, ο Αχιλλέας, κοιμόταν με μία αιχμάλωτη, τη Βρισηίδα.

Πολλοί ιστορικοί ως και σήμερα αναρωτιούνται αν ήταν γάμος από έρωτα ή από συμφέρον. Αν ήταν δηλαδή τμήμα της πολιτικής του Μεγάλου Αλεξάνδρου να ενώσει την ελληνική και την περσική κουλτούρα. - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/syzitountai-sto-diadiktyo/1330/215073/roxani-i-varvari-syzygos-tou-m-alexandrou-pou-dolofonithike-me-ton-gio-tis-stin-amfipoli-eikones?fb_action_ids=749429585114102&fb_action_types=og.likes&fb_ref=.U_x3Z5Nld34.like&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B689166111171343%5D&action_type_map=%5B%22og.likes%22%5D&action_ref_map=%5B%22.U_x3Z5Nld34.like%22%5D#sthash.p5Q1t7Y7.dpuf

Πώς συνδέεται η άνοια με τη ζάχαρη

 
Υγεία - Πώς συνδέεται η άνοια με τη ζάχαρη - Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί ...
biologikaorganikaproionta.com


Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να βλάψει πέρα από τη… ζυγαριά σας και τον εγκέφαλο…

Η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, όμως μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχει οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι και να έχουν πιο εκτεταμένες συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου.

Μια ομάδα ερευνητών από το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Charité του Βερολίνου ανακάλυψαν ότι όταν κανείς τρώει πολύ ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες βλάπτει όχι μόνο τη φυσική δομή του εγκεφάλου αλλά και τη λειτουργία του.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης σχετίζονται με τη χειροτέρευση της μνήμης στους υγιείς ενήλικες και πως δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στην άνοια.
Η νέα αυτή έρευνα συμφωνεί με προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι ο διαβήτης –που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα- έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αναφέρει δημοσίευμα του Scientific American.
Οι ειδικοί επίσης έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με μικρότερο ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που μας βοηθά να θυμόμαστε διάφορα γεγονότα και πληροφορίες.
Στο πλαίσιο της νέας αυτής έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν 141 υγιείς ενήλικες, χωρίς σημάδια εμφάνισης διαβήτης, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα τεστ μνήμης.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν ακόμη και σε μαγνητική τομογραφία, για να εξεταστεί η δομή του ιππόκαμπου στον εγκέφαλό τους.
Σύμφωνα με τη νευρολόγο Agnes Flöel, η οποία ήταν μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, “τα αποτελέσματα της έρευνας παρέχουν επιπλέον στοιχεία ότι η γλυκόζη μπορεί να συμβάλει άμεσα στην ατροφία του ιππόκαμπου». Ωστόσο, όπως επισήμανε η ίδια απαιτείται να γίνου περαιτέρω μελέτες καθώς στην παρούσα φάση η συγκεκριμένη έρευνα δε μπορεί να επιβεβαιώσει μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και της κατανάλωσης πολλής ζάχαρης.

Λουκιανός Αντιοχείας

Λουκιανός Αντιοχείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουκιανός Αντιοχείας
Ο Λουκιανός Αντιοχείας (Αντιοχεύς) (235-312), γνωστός και ως Λουκιανός ο Αποσυνάγωγος ή Άγιος Λουκιανός, υπήρξε πρεσβύτερος, θεολόγος, διδάσκαλος και συγγραφέας κατά το 4ο αιώνα και έδρασε στην περιοχή της Αντιόχειας. Γεννήθηκε στα Σαμόσατα και ίδρυσε μια από τις σπουδαιότερες σχολές θεολογίας, τη λεγόμενη και Αντιοχειανή.

Ο βίος του

Ο Λουκιανός γεννήθηκε το 235 στα Σαμόσατα της Ανατολίας. Mεγάλωσε στην τότε συριακή πόλη Έδεσσα και πήρε την αρχική μόρφωση στη σχολή του Μακάριου. Υπήρξε μαθητής του Παύλου Σαμοσατέως και διάδοχός του στην Αντιοχειανή Σχολή, με αποτέλεσμα ο αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας Αλέξανδρος να τον κατηγορήσει ως «δυναμικό Μοναρχιανό». Ο Λουκιανός όμως επανίδρυσε τη σχολή με νέο περιεχόμενο και τρόπο διδασκαλίας. Εν συνεχεία χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Αντιόχεια.
Παρά την κατηγορία αυτή του επισκόπου Αλεξανδρείας, σήμερα γνωρίζουμε πως δεν ευσταθεί και αυτό διότι ο Λουκιανός δε φαίνεται με βάση τη γραμματεία που διασώζεται να αποδέχεται και να ταυτίζεται με τις απόψεις του Παύλου Σαμοσατέως, παρότι υπήρξε μαθητής και διάδοχός του στη σχολή και ενώ επέτρεπε τη διδασκαλία του στη σχολή του. Παρέμεινε τελικά σε ακοινωνησία επί τριών επισκόπων Αντιοχείας [1] μέχρι την αποκατάστασή του. Αυτό συνέβη γιατί τελικά για οικονομικούς ή άλλους λόγους εξάρτησης δίστασε να αποκηρύξει τον Παύλο παρότι είχε καθαιρεθεί εκκλησιαστικά, αλλά όχι και νομικά (αφού για τις αρχές αναγνωριζόταν μόνο αυτός ως νόμιμος, λόγω της Ζηνοβίας). Αυτή η επαμφοτερίζουσα στάση τον κατέστησε ύποπτο και τελικά του επεβλήθη ποινή ακοινωνησίας το 272. Όμως γρήγορα αποκαταστάθηκε επί Κυρίλλου του Α΄ Αντιοχείας ή του Τυραννίωνα Αντιοχείας.
Eπί διωγμών Μαξιμίνου συνελήφθη και εστάλη στη Νικομήδεια. Ο θάνατός του επήλθε στις 7 Ιανουαρίου του 312 όταν κατά το διωγμό του Μαξιμίνου, συνελήφθη. Ο τρόπος του θανάτου, ακόμα και σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί. Κάποιοι θεολόγοι υποστηρίζουν ότι πέθανε από την ασιτία, αλλά το πιθανότερο είναι να αποκεφαλίστηκε.
Θεωρείται άγιος και εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 15 Οκτωβρίου, ενώ από την Καθολική Εκκλησία στις 7 Ιανουαρίου.

Το έργο του και οι απόψεις του

Ήταν άνθρωπος πολύ ασκητικός, ενώ κατά τον Ευσέβιο «ανήρ τα πάντα άριστος, βίω τε εγκρατεί και τοις ιεροίς μαθήμασι συγκεκροτημένος». Υπήρξε άριστος γνώστης της εβραϊκής γλώσσας, ασχολήθηκε με τη ερμηνεία της Αγίας Γραφής και εξεπόνησε κριτική αναθεώρηση του κειμένου της, κατά βάση φιλολογικού χαρακτήρα, η οποία και διαδόθηκε στην Αντιόχεια και την Κωνσταντινούπολη, λόγω της εισαγωγής της από τον ιερό Χρυσόστομο. Από το έργο του αυτό διασώθηκαν μόνο πενιχρές ειδήσεις. Ο ίδιος απέβη ο αρχικός εισηγητής της ιστορικογραμματικής ερμηνευτικής μεθόδου.
Πολλοί τον κατηγόρησαν, όπως προαναφέρθηκε, ότι ασπάστηκε τις απόψεις του Παύλου Σαμοσατέως, ο ίδιος όμως δε φαίνεται να ανέπτυξε σαφή τριαδολογία και χριστολογία, αν και ήταν σαφώς επηρεασμένος από τις αντιλήψεις του Ωριγένη, με αποτέλεσμα να μη δέχεται την προσωπική υπόσταση του Ιησού. Ο Λουκιανός, με βάση πάντα Ωριγενιστικές αντιλήψεις που ασπαζόταν, είχε προβεί και σε άλλες τοποθετήσεις περί του Λόγου, όπως ότι ο Λόγος δεν ήταν ενωμένος κατά την ουσία με το Θεό, δεχόταν «εκ προκοπής» θέωση, ενώ ίσως διέκρινε το Λόγο του Πατέρα (προφορικό) από τον Λόγο του Υιού. Ο Λουκιανός επίσης φέρεται να είχε εκπονήσει σύμβολο το οποίο καλούσε τον Λόγο εικόνα απαράλλακτη της ουσίας και της δυνάμεως του Πατρός[2]. Ο Boularand αρνήθηκε την προέλευση του συμβόλου από τον Λουκιανό, καθώς η έρευνα έχει καταλήξει πως στη σημερινή του μορφή είναι μεταγενέστερο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις