Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Τα αιθέρια έλαια ως συντηρητικά

Τα αιθέρια έλαια ως συντηρητικά. Τι έχει καταγραφεί μέχρι τώρα
Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές, ελαιώδης ουσίες που παράγονται από κάποια φυτά και είναι υπεύθυνα για την χαρακτηριστική τους οσμή. Λαμβάνονται από τα αντίστοιχα φυτά με την τεχνική της απόσταξης. Κύρια συστατικά τους είναι τα μονοτερπένια (μόρια με 10 άτομα άνθρακα) και τα σεσκιτερπένια (μόρια με 15 άτομα άνθρακα), περιέχουν όμως και άλλα παράγωγα (φαινυλοπροπανοειδή, θειούχες ή αζωτούχες ενώσεις, αλεικυκλικούς υδρογονάνθρακες κ.α). Λόγω της χαρακτηριστικής τους ευχάριστης οσμής, τόσο τα ίδια τα φυτά, όσο και τα αρωματικά τους συστατικά βρίσκουν εφαρμογή από την αρχαιότητα στην αρωματοθεραπεία.Σήμερα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές δράσεις ορισμένων αιθέριων ελαίων, με αποτέλεσμα τα έλαια αυτά να βρίσκουν εφαρμογές στην ιατροφαρμακευτική και την αρωματοθεραπεία. Δεν προκαλούν εθισμό και δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες.
Τα αιθέρια έλαια έχουν αιρετικές αντιμικροβιακές ιδιότητες, και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να αποτελέσουν φθηνή και ασφαλή εναλλακτική λύση για την συντήρηση των καλλυντικών, έναντι των συνθετικών συντηρητικών.
Η χρήση των αιθέριων ελαίων σαν συντηρητικά των καλλυντικών μπορεί να εμφανίσει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως η προσφορά ενός ελκυστικού αρώματος στο προϊόν, εγγυήσεις προστασίας από αρκετούς μικροοργανισμούς, αλλά και ενίσχυση των δερματολογικών ιδιοτήτων και της συντήρησης του τελικού προϊόντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις