Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
gastrotourismos.gr

Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Η διαμόρφωση του μοναστηριακού διαιτολογίου του Αγίου Όρους υπαγορεύεται από το θρησκευτικό πλαίσιο και την απαγόρευση κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ειδική διατροφή, λιτή μεν, αλλά με παρούσα τη μαγειρική τέχνη, η οποία καλείται να δημιουργήσει πάνω στον άξονα της νηστείας και πολλές φορές της ξηροφαγίας.
Πάνω από τις μισές ημέρες του χρόνου οι μοναχοί ακολουθούν νηστεία και αποχή από κάποιες τροφές. Όλες τις Δευτέρες, Τετάρτες και Παρασκευές του χρόνου, καθώς και τις ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η δίαιτα των μοναχών περιορίζεται στην ξηροφαγία (αποχή από κάθε μαγειρεμένη και αρτυμένη τροφή).
Τις ημέρες αυτές επιτρέπονται το ψωμί, τα παξιμάδια, τα ωμά και βραστά λαχανικά, το ταχίνι, τα μουσκεμένα όσπρια και γενικά οι τροφές που δεν περιλαμβάνουν ούτε μία σταγόνα ελαιόλαδο και συνήθως δεν μαγειρεύονται. Το ρόλο της λιπαρής ουσίας παίζει συνήθως το πλούσιο σε λιπαρά ταχίνι, (ταχινόσουπα, ντολμάδες με ταχίνι, κουνουπίδι με ταχίνι, ρεβιθοσαλάτα με ταχίνι).
Τον 15οαι., Ευρωπαίοι περιηγητές που επισκέφθηκαν την Ελλάδα και το Άγιο Όρος, αναφερόμενοι στον καθημερινό βίο των Αγιορειτών μοναχών, γράφουν ότι η βασική τους τροφή ήταν οι αλατισμένες ελιές, τα λάχανα και τα βρεγμένα κουκιά.
Ο μοναχός μάγειρας αποτελεί κεντρικό πρόσωπο της μονής και μάλιστα λαμβάνει ειδική ευλογία από τον ηγούμενο. Ο μοναχός αυτός έχει τη μέριμνα του καθημερινού φαγητού, καθώς και την επιμέλεια των γευμάτων των φιλοξενούμενων της μονής.

Σε όλα τα μοναστήρια το κρέας είναι ανύπαρκτο. Τη θέση του παίρνουν τα θαλασσινά και τα ψάρια.
Τα καλαμαράκια γίνονται αχνιστά, γεμιστά με ρύζι και σταφίδες, οι σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι, το χταπόδι με την κρουστή και πικάντικη σάρκα του στιφάδο ή κοκκινιστό στο φούρνο με πατάτες.
Ο παστός μπακαλιάρος, ένα ψαρικό φτηνό και εύκολο στη συντήρηση και την αποθήκευση κατακλύζει τα πιάτα. Αχνιστός -χωρίς καθόλου ελαιόλαδο- με άφθονο σκόρδο, μαγειρεμένος με ντομάτα και ξινούτσικα δαμάσκηνα Σκοπέλου,  πλακί στο φούρνο, με μαϊντανό, με λάχανο, με πράσα και σέλινο, ακόμη και μπακαλιαροπίλαφο.
Τις ημέρες τις ιχθυοφαγίας, πολλές μονές της περιοχής αξιοποιούν τα φρέσκα ψάρια μαγειρεύοντάς τα, είτε ψαρόσουπες, είτε αν είναι μικρά όπως σαρδέλες και σκουμπριά, με λαδορίγανη στο φούρνο ή τηγανητά. Επίσης, συνδυάζονται με απίθανους τρόπους με διάφορα λαχανικά και χόρτα εποχής, τα οποία καλλιεργούνται στους κήπους και τα περιβόλια των μονών.
Μεγάλη είναι και η συμβολή των οσπρίων στην καθημερινή διατροφή, μόνα τους ή συνδυασμένα με λαχανικά, θρεπτικά και περιεκτικά σε γεύση, δημιουργούν εξαιρετικά εδέσματα που συνάμα δίνουν ιδέες σε όλους για μια ισορροπημένη διατροφή: ρεβίθια φούρνου, ρεβιθοκεφτέδες, φάβα, φακές σούπα  αλάδωτες, φασόλια μαυρομάτικα με μάραθα και σπανάκι, φασόλια πιάζ.
Τα γλυκά εδώ είναι απλά και εμπλουτισμένα με ξηρούς καρπούς, φρούτα και ελαιόλαδο. Χωρίζονται σε αρτυμένα – που προσφέρονται σε εορταστικές περιόδους και άρα περιέχουν βούτυρο, γάλα και τυριά – και στα λαδερά και νηστίσιμα, τα οποία μοιάζουν πολύ με τα γλυκά της λαϊκής ελληνικής ζαχαροπλαστικής και είναι παρασκευάσματα με βάση το αλεύρι: σταφιδόπιτες, κουρκουμπίνοι, μελομακάρονα, δίπλες, λουκουμάδες, μπακλαβάς λαδερός, χαλβάς σιμιγδαλένιος, σαραγλί, κολοκυθόπιτες.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αλάδωτα γλυκίσματα, τα οποία φτιάχνονται χωρίς την προσθήκη κάποιας λιπαρής ουσίας: κέικ με ταχίνι, κρέμα νηστίσιμη με νισεσέ, ταχινόπιτες, λουκούμια. Επιστέγασμα όλων είναι το περίφημο κολυβοζούμι ή χοσάφι.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Chaplin


Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Enigma Productions.




Chaplin,with the collaboration of his assistant(5 year old kid) got a job but what is the job?????
Watch video and you will definitely enjoy it.MUST WATCH Please like our page for more videos and photos #Enigma_Productions
Τσάπλιν, με τη συνεργασία του βοηθού του (5 χρονο παιδί) βρήκε δουλειά αλλά ποια είναι η δουλειά?????
Παρακολουθήστε βίντεο και σίγουρα θα το απολαύσεις. Πρέπει να προσέχεις σε παρακαλώ πατήστε like στη σελίδα μας για περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες #αίνιγμα _ Productions

Ριγανελαιο: Tο φυσικο αντιβιοτικο

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ.
Ριγανελαιο: Tο φυσικο αντιβιοτικο που πρεπει να βρισκεται σε καθε σπιτι. Πως φτιαχνετε;
ellaniapili.blogspot.gr|Από Ελεύθερος Πολιορκημένος

Ριγανελαιο: Tο φυσικο αντιβιοτικο που πρεπει να βρισκεται σε καθε σπιτι. Πως φτιαχνετε;

Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες επιβεβαίωσαν οτι το ριγανέλαιο είναι ένα ισχυρό φυτικό αντιβιοτικό,με αντιμυκητιακές και αντι-ιικές ιδιότητες. Το ριγανέλαιο θεραπεύει ή βοηθάει να υποχωρήσει η ακμή, αλλεργίες, αρθρίτιδα, άσθμα, δυσκοιλιότητα, λαρυγγίτιδα, πιτυρίδα, διάρροια, πεπτικές διαταραχές, τσιμπήματα εντόμων, βρογχίτιδα,πληγές , κρυολογήματα, γρίπη, κόπωση, ασθένειες των ούλων,πονοκέφαλους, εμμηνων διαταραχές, πόνο στους μυς , παράσιτα,φυματίωση, πνευμονία, ψωρίαση, φλεβίτιδα και κονδυλωμάτα.

Μπορούμε να το φτιάξουμε έτσι που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ΄όλους και είναι και για προστασία από ασθένειες. Σίγουρα δεν είναι δυνατό σαν το αιθέριο έλαιο αλλά είναι σπιτικό και ωφέλιμο.

Οι πρώτες ύλες ( ρίγανη, ελαιόλαδο) πρέπει να είναι φυσικές και αρίστης ποιότητας, αλλιώς δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα. Η ρίγανη είναι από τα σημαντικότερα βότανα και υπάρχει άφθονη. Πάντα τα βότανα που θέλουμε να βάλουμε στο λάδι , πρέπει να είναι φρέσκα και αν είναι δυνατόν να τα μαζέψουμε μόνοι μας. Αλλιώς δεν θα έχουμε τα θεραπευτικά αποτελέσματα που θέλουμε. Αν θες να φτιάξεις ριγανέλαιο δεν θα το βάλεις στον ήλιο. Υλικα 1 μέρος ρίγανη φύλλα και άνθη ή σπόρους ( αφορά όγκο π.χ 1 κούπα) 3 μέρη ελαιόλαδο ( 3 κούπες) – Θα βάλεις σε μια κατσαρόλα τη ρίγανη αφού την έχεις περάσει πριν από το μουλτι και κατόπιν θα ρίξεις το λάδι. – Θα ανάψεις το μάτι της κουζίνας στο μισό (πολύ χαμηλά) και θα το αφήσεις στη φωτιά 6 ώρες. – Να προσέξεις να μην περάσεις τους 100 βαθμούς .στην ανάγκη να το κατεβάζεις για λίγο από τη φωτιά. – Αφού κρυώσει θα το στραγγίξεις καλά και θα βάλεις τα υπολείμματα σε ένα πανί και θα το πιέσεις ώστε να βγουν όλες οι ουσίες. Το υλικό αυτό θα το βάλεις σε ένα γυάλινο μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Κρατάει περίπου 6-8 μήνες Εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι πρόκειται για ένα φυσικό και πολύ ισχυρό αντιβιοτικό (σε πολλές περιπτώσεις καλύτερο από τα χημικά αντιβιοτικά) ενώ δεν έχει καμία από τις παρενέργειες αυτών.
Εξοντώνει άμεσα τα μικρόβια χωρίς αυτά να γίνονται ανθεκτικά στην χρήση του ριγανέλαιου κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα με τα χημικά αντιβιοτικά.
Δείτε επίσης:

"Ρίγανη και ριγανέλαιο, αντικαρκινικό και αντιβίωση από την ίδια την φύση!"



Πηγή:
sfentona.gr

πείτε αντίο στις σκασμένες φτέρνες

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Daddy cool.
Ταλαιπωρημένες φτέρνες; Δοκιμάστε την φυσική αυτή συνταγή!Και θα γινουν βελουδινες! - Daddy-Cool.gr

daddy-cool.gr
Και πείτε αντίο στις σκασμένες φτέρνες
Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η επιδερμίδα μας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Αν οι φτέρνες σας έχουν ταλαιπωρηθεί και έχουν σκάσει, τότε λάβετε δράση. Με φυσικά υλικά, μπορείτε να νικήσετε το πρόβλημα. Πάμε να δούμε πώς:
Πλύντε τα πόδια σας
Κάντε  ποδόλουτρο για 15-20 λεπτά σε χλιαρό νερό μέσα στο οποίο θα προσθέσετε 3 κ.γ. μέλι.Κάντε απολέπιση με ένα φυτικό πίλινγκ, χρησιμοποιώντας:
μισό αλεσμένο μήλο
2 κ.γ φρέσκο χυμό λεμονιού,
χοντρο αλατι ή ζαχαρηκάνοντας ελαφρύ μασάζ.Κατόπιν ξεβγάλτε και σκουπίστε τα ελαφρά.Καντε τους μια μάσκα
Θα χρειαστείτε: 2 αγγούρια,
 2 κ.σ χυμό λεμονιού,
2 κ.σ ελαιόλαδο
Διαδικασία: Ρίξτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν πουρές.
Έπειτα, ρίξτε το μείγμα σε ένα μπολ και ξαναχτυπήστε με ένα πηρούνι μέχρι να ζεσταθεί. Απλώστε το στις πατούσες σας και αφήστε το να δράσει για περίπου 20 λεπτά.
Έπειτα, ξεπλύνετε με δροσερό νερό και εφαρμόστε την ενυδατική σας!

ΑΥΤΗ είναι η καλύτερη θεραπεία

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Το Xωνί.
ΟΜΩΣ: ΑΥΤΗ είναι η καλύτερη θεραπεία για τραυματισμούς και εγκαύματα!

Ο αφρός που βγάζουν τα μικροσκοπικά βατράχια Tungara που ζουν Τρινιντάντ, για να προστατεύσουν τα αυγά τους θα μπορούσε σύμφωνα με του επιστήμονες, να προσφέρει έναν έξυπνο τρόπο παρασκευής φαρμάκων για την επούλωση πληγών από τραυματισμούς και εγκαύματα.
Οι σκληρές φυσαλίδες του αφρού που παράγουν τα βατραχάκια αυτά, είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό φράγμα μεταξύ του ρούχου μας και του τραύματος βοηθώντας έτσι την επούλωση του κατεστραμμένου δέρματος.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, μετά το ζευγάρωμα, τα αμφίβια φτιάχνουν μια αφρώδη φωλιά 5 εκατοστών η οποία προστατεύει το γόνο από τα αρπακτικά και τις καιρικές συνθήκες. Ο αφρός αυτός είναι κατασκευασμένος από τουλάχιστον έξι πρωτεΐνες που διατηρούν το σχήμα και τη δύναμη της φωλιάς.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Strathclyde εμπνεόμενοι από τα βατραχάκια Tungara προσπαθούν να φτιάξουν μια συνθετική μορφή αυτού του αφρού. Ο Dr Paul Hoskisson και οι συνάδελφοί του, έχουν πάρει στοιχεία από τη σύνθεση των τεσσάρων των πρωτεϊνών που εμπεριέχει ο αφρός των βατράχων και έχουν αρχίσει την ανάμειξη μιας δική τους συνταγής.
Σύμφωνα με το Dr Hoskisson το υλικό που θα προκύψει είναι Βιο-εμπνευσμένο με τη σύσταση συνθετικού αφρού και ενός αντιβιοτικού της βανκομυκίνης.  Όπως ανέφερε, μόλις σταθεροποιηθεί η σύνθεση αυτή θα δοκιμαστεί σε ασθενείς με μολυσμένα τραύματα και εγκαύματα.
Ωστόσο, όπως είπε ο Δρ Hoskisson μέχρι στιγμής έχουν διανύσει το μισό δρόμο εκεί χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, η οποία θα πάρει μερικά χρόνια μέχρι να φτάσουν στο σημείο των κλινικών δοκιμών.
Παρ' όλα αυτά, η ομάδα των ερευνητών πρόκειται να παρουσιάσει την εργασία της στην ετήσια διάσκεψη της Μικροβιολογίας Εταιρείας που λαμβάνει χώρα στο Λίβερπουλ.

Σφακιανές πίτες

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Γιαννα Ταβλα.





Paxxi
Το απόλυτο must των Κρητικών πιτών αποτελούν οι Σφακιανές πίτες.
Λεπτές και ξακουστές μέσα τους κρύβουν το υλικό της επιτυχίας τους: την Κρητική ξινομυζήθρα και από πάνω λούσμένες με αγνό μέλι.
ΥΛΙΚΑ
250 γρ ξινή μυζήθρα
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 ml ρακί
120 ml νερό
1 ΚΣ ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
Σε ένα μπολ αναμιγνύω το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σταδιακά προσθέτω το αλεύρι. Ζυμώνω και χωρίζω το μίγμα στα έξι.
Με την ξινή μυζήθρα φτιάχνω έξι μπάλες.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω το ένα τμήμα ζύμης στρογγυλό, τοποθετώ την μπάλα της ξινής μυζήθρας στη μέση και κλείνω τυλίγοντας το με τη ζύμη.
Το ανοίγω ξανά με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα.
Συνεχίζω όμοια με όλη τη ζύμη και τις μυζήθρες.
Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά το τηγάνι και βάζω μια μια τις πίτες, ψήνοντας τες και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρω ζεστή ή κρύα με μέλι.

... άμεσα συνδεδεμένοι με την ψυχολογική σας κατάσταση

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Πονοκέφαλος Ο πονοκέφαλος συνήθως προκαλείται από το άγχος που βιώνουμε καθημερινά. Πάρτε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε και να απομακρύνεται το άγχος. 2.…
cosmo-scope.com 

http://cosmo-scope.com/index.php/2016/03/24/9-eidi-ponon-pou-einai-amesa-syndemenoi-me-tin-psyxologiki-sas-katastasi/
Ο πονοκέφαλος συνήθως προκαλείται από το άγχος που βιώνουμε καθημερινά. Πάρτε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε και να απομακρύνεται το άγχος.
2. Πόνος στον αυχένα
Αν αισθάνεστε πόνο στον αυχένα μπορεί να έχετε δυσκολία στο να συγχωρείτε τους άλλους ή τον εαυτό σας. Αν έχετε πόνους στον αυχένα, σκεφτείτε τα πράγματα που αγαπάτε σε άλλους ανθρώπους
3.Πόνος στους ώμους
Ο πόνος στους ώμους μπορεί να σημαίνει οτι κουβαλάτε μεγάλο συναισθηματικό βάρος. Επικεντρωθείτε στην επίλυση του προβλήματος και μοιραστείτε αυτά που σας απασχολούν με δικούς σας ανθρώπους στη ζωή σας.
4.Πόνος στο πάνω μέρος της πλάτης
Αυτός ο πόνος μπορεί να υποδηλώνει ότι δεν έχετε αρκετή στήριξη από τους ανθρώπους του στενού σας κύκλου. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν σας αγαπούν ή ότι είστε ανεπιθύμητοι. Αν δεν έχετε κάποιον σύντροφο, θα οφελούσε να κάνετε καινούριες γνωριμίες
5. Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης
Ίσως να ανησυχείτε πολύ για την οικονομική σας κατάσταση. Προσπαθήστε να οργανώσετε καλύτερα τα οικονομικά σας.
6. Πόνος στους αγκώνες
Ο πόνος στους αγκώνες μπορεί να σημαίνει ότι αντιστέκεστε στις αλλαγές. Άν αισθάνεστε σφιγμένα χέρια σας, τότε ίσως να είστε και «σφιγμένος» στη ζωή σας. Κάντε συμβιβασμούς και «ανακινείστε λιγάκι τα νερά».
7. Πόνος στα χέρια
Μπορεί να μην προσεγγίζετε τους άλλους με τον σωστό τρόπο. Σκεφτείτε να κάνετε νέους φίλους , να βγείτε για δείπνο με κάποιον συνάδελφό σας και να συνάψετε νέες σχέσεις.
8. Πόνος στους γοφούς
Ο πόνος στους γοφούς υποδηλώνει ότι σας είναι δύσκολο να πάρετε την απόφαση να ξεφύγετε από δυσάρεστες καταστάσεις.
9. Πόνος στα γόνατα
Ίσως το «εγώ» σας  να είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εθελοντισμό.
Επιμέλεια-Μετάφραση: copyrights © www.cosmo-scope.com
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας www.cosmo-scope.com το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.

και ψεύδεσαι και τρώς... διπλό αμάρτημα...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του Xristoforos Raptis.




Τρως ναι ή οχι?
και ψεύδεσαι και τρώς... διπλό αμάρτημα...

Το ρήμα Φοβάμαι

Το ρήμα Φοβάμαι, (σημασία όμως έχει να συνεχίσεις το ταξίδι)

«Η μέρα σήμερα δεν είναι μουντή.
thessalonikiartsandculture.gr|Από Ιωάννα Γκανέτσα

Το ρήμα Φοβάμαι


«Η μέρα σήμερα δεν είναι μουντή.
Η πάχνη δεν έχει σχηματίσει παράλληλη γραμμή με τον ορίζοντα, ούτε λέκιασε το χρώμα του γρασιδιού. Η νύχτα δεν έφερε πάλι βροχή. Το νερό της δεν χτυπά ρυθμικά στην άσφαλτο, ούτε γλείφει τα κάγκελα και τα λούκια των σπιτιών. Ο ήλιος έχει πλημμυρίσει τη φύση και τα δέντρα χορεύουν στον ρυθμό της άνοιξης.
Μόνο εγώ μένω στάσιμη. Βλέπω τα πάντα να φλερτάρουν με την ανανέωση ενώ εγώ διστάζω. Δεν θυμάμαι πως είναι να μη δειλιάζω. Φοβάμαι να ζήσω όπως θέλω. Βολεύομαι με την ιδέα πως δεν αποφασίζω εξ’ ολοκλήρου μόνη μου για τον εαυτό μου. Έχω κάποιον στον οποίο μπορώ να επιρρίψω ευθύνες. Φταίει ο καιρός, η ζωή, οι άλλοι αλλά σίγουρα όχι μόνο εγώ.
Είναι πολύ κουραστικό να είσαι ο μόνος υπεύθυνος του εαυτού σου. Θέλει πολλά κότσια.
Κι εγώ δεν θέλω να παλεύω να ορθώσω το ανάστημα μου μόνη μου. Φοβάμαι τις συνέπειες. Δεν θέλω να τις υποστώ. Καταλαβαίνετε;»
Δεν της απάντησε παρά μόνο όταν εκείνη πήρε το βλέμμα της από το τζάμι που άφηνε τις εικόνες του Βοτανικού Κήπου να ομορφύνουν τη θέα του γραφείου του και επικεντρώθηκε σ’ εκείνον.
«Αν σας έλεγα πως για μια ολόκληρη μέρα θα μπορούσατε να κάνετε ότι επιθυμείτε, χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε καμία συνέπεια, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα να σας καταβάλλει ο φόβος της αποτυχίας, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;»
«Θα έπαιρνα τηλέφωνο εκείνον και θα του έλεγα πως δεν έπαψα ποτέ να τον σκέφτομαι. Θα του ζητούσα να τελειώσουμε ό,τι αφήσαμε στη μέση. Θα του πρότεινα να πάμε μαζί εκείνο το ταξίδι που σχεδιάζαμε. Θα τον έπαιρνα αγκαλιά. Θα τον φιλούσα μέχρι να ματώσουν τα χείλη μας. Θα του έλεγα «Σ’ αγαπώ», «Σε θέλω», «Μείνε». Θα του φώναζα χωρίς φόβο πως τον θέλω στη ζωή μου.»
«Και γιατί δεν το κάνετε;» τη διέκοψε, αν και ήξερε την απάντηση.
«Γιατί φοβάμαι πως είναι αργά. Γιατί φοβάμαι να παραδεχτώ πως ο έρωτας είναι τόσο σημαντικό στοιχείο της ζωής και πως χωρίς εκείνον νιώθω το φόβο της μοναξιάς. Όχι της μοναξιάς του κορμιού, της μοναξιάς της ψυχής.»

 Για πρώτη φορά στις τόσες συναντήσεις τους, ο γιατρός σηκώθηκε από την πολυθρόνα του, την πλησίασε, την έπιασε από το μπράτσο και της τράβηξε ελαφρά για να σηκωθεί. Προχώρησαν μέχρι το παράθυρο και αντίκρισαν ολόκληρη τη θέα του κήπου.
«Πείτε μου, τι βλέπετε;»
Τον κοίταξε σαστισμένη αλλά εκείνος της έκανε νόημα να ρίξει ξανά το βλέμμα της έξω.
«Βλέπω μια κυρία που έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο της, έναν κηπουρό που φροντίζει τους πανσέδες και τις μαργαρίτες, έναν έφηβο να παίζει με το κινητό του, μια μαμά που έχει βγάλει βόλτα το μικρό της με το καρότσι…»


«Ωραία. Τώρα κλείστε τα μάτια και βάλτε τον εαυτό σας μέσα στον κήπο. Κάθεστε σε ένα παγκάκι. Ο ήλιος έχει εισχωρήσει μέσα σας από τους πόρους του δέρματος, τα ρουθούνια σας έχουν πιάσει τη μυρωδιά των λουλουδιών, τα αυτιά σας τιτιβίζουν στο ρυθμό του κελαηδίσματος των πουλιών… τι βλέπετε τώρα;»

«Βλέπω πόσο όμορφος είναι αυτός ο κήπος. Τα ζωηρά χρώματα των λουλουδιών είναι πινελιές πάνω στον πράσινο καμβά της φύσης. Ακούω τα γέλια των περαστικών, βλέπω μάτια που λαμπυρίζουν από ευτυχία, νιώθω μια ξαφνική ευφορία, μια επιθυμία να σηκωθώ και να τρέξω.»
 «Που θέλετε να φτάσ….;»
«Σ’ εκείνον» απάντησε πριν ο γιατρός ολοκληρώσει τη φράση του και άνοιξε τα μάτια της λυπημένη.
«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον έρωτα, λοιπόν!» της είπε χαμογελώντας.
«Είναι δυνατόν, γιατρέ;».

«Με ρωτάτε αν είναι δυνατόν να αποτελεί ο έρωτας την πηγή της δυστυχίας σας;
Ό,τι προκαλεί χαρά, μπορεί εξίσου εύκολα να προκαλέσει πόνο. Τίποτα στη ζωή δεν έχει μόνο θετικό πρόσημο. Όλα έχουν δυο πλευρές. Δεν μπορούμε πάντα να επιλέγουμε ποια πλευρά θα εμφανίζεται στη ζωή μας αλλά σίγουρα μπορούμε να προσπαθούμε να την αντιστρέψουμε, όταν δεν μας αρέσει. Όσο φοβάστε να αναποδογυρίσετε την πλευρά της ζωής που σας βασανίζει, θα παραμένετε σ’ εκείνη. Ο φόβος της αλλαγής, δεν μπορεί να φέρει αλλαγή. Μόνο στασιμότητα δημιουργεί.»

«Τι μου προτείνετε να κάνω;»
«Σταματήστε να παρατηρείτε τον κήπο από το παράθυρο. Χωθείτε στο εσωτερικό του και αφήστε τον εαυτό σας να πλημμυρίσει συναισθήματα. Σταματήσετε να μένετε θεατής της ζωή σας και μπείτε στο παιχνίδι. Μη φοβάστε τις συνέπειες μια ζωής στην οποία υπάρχει η πιθανότητα να κάνετε λάθη, αλλά μιας ζωής που δεν την ζείτε επειδή φοβάστε τα λάθη.»

Όταν εκείνη έφυγε, ο γιατρός έμεινε να κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Η πόρτα χτύπησε και ο επόμενος πελάτης κάθισε στη συνηθισμένη θέση περιμένοντας τον να καθίσει στη δική του.
«Πείτε μου» του είπε, συνεχίζοντας να χαζεύει τη φύση, «Τι σας φέρνει μια τόσο όμορφη, ανοιξιάτικη μέρα στο γραφείο μου;» «Φοβάμαι, γιατρέ…» ψέλλισε.
Άφησε έναν μικρό αναστεναγμό να καθίσει πάνω στο τζάμι και πήρε τη θέση του απέναντι του. «Σας ακούω…» του είπε, προτρέποντας τον να συνεχίσει.
Στην πραγματικότητα ένιωθε το γραφείο του τόσο πολύ ποτισμένο με το ρήμα "Φοβάμαι" που το μόνο που ήθελε ήταν να συνεχίσει να παρατηρεί τη φύση.
Του υπενθύμιζε πως είναι να παλεύεις με κάθε καιρό, να αναπλάθεσαι, να δημιουργείς, να προσπαθείς να είναι όμορφος ακόμη και όταν μετράς απώλειες.
Τον βοηθούσε να μην ξεχνά πως ότι κι αν συμβαίνει μέσα σου, σημασία έχει να συνεχίσεις το ταξίδι.


Του σιγοτραγουδούσε πως το ρήμα "Ζω" οφείλει να είναι πάντα πιο δυνατό από το ρήμα "Φοβάμαι".


Κείμενο: Ιωάννα Γκανέτσα


Πρώτη δημοσίευση: tovivlio.net με τίτλο: Το ρήμα Φοβάμαι

Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις