Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Άγιος Προκόπιος

Μωσαϊκό: είναι οι πιο ανδρείοι

Μωσαϊκό: είναι οι πιο ανδρείοι: "Δημάρατε τι λες;! Χίλιοι άνθρωποι να πολεμήσουν έναν τόσο στρατό;!" Οι Λακεδαιμόνιοι πολεμώντας ένας προς έναν, δεν είναι ...

Μωσαϊκό: Σάλτσα γιαουρτιού

Μωσαϊκό: Σάλτσα γιαουρτιού: http://www.oparlapipas.com/2013/05/blog-post_2892.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook Σάλτσα γιαουρτιού Υλικά 200 ...

Μωσαϊκό: Βρετανοί του σήμερα απόγονοι των Ρωμαίων

Μωσαϊκό: Βρετανοί του σήμερα απόγονοι των Ρωμαίων: http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/05/vretanoi-tou-shmera-apogonoi-twn-rwmaiwn.html Βρετανοί του σήμερα απόγονοι των Ρωμαίων ...

Μωσαϊκό: Ν. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ "Γένεση"

Μωσαϊκό: Ν. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ "Γένεση":   Ν. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ "Γένεση" Αυτό το γαρύφαλλο, που κρατώντας το ανάμεσα στα τρία μου δάχτυλα το σηκώνω στο φως, μου μίλησε και ...

Αγροσελίδα: Σαλιγγαρια για θωράκιση της υγείας.Υψηλή η διατροφ...

Αγροσελίδα: Σαλιγγαρια για θωράκιση της υγείας.Υψηλή η διατροφ...: Μοιραστείτε το στο Twitter Κοινή χρήση στο Facebook Αποτελούν εκλεκτό έδεσμα από την εποχή της Μινωικής Κρήτης, έχουν κατακτήσει τη δ...

Σαλιγγαρια για θωράκιση της υγείας.Υψηλή η διατροφική και φαρμακευτική τους αξία.








Αποτελούν εκλεκτό έδεσμα από την εποχή της Μινωικής Κρήτης, έχουν κατακτήσει τη δική τους θέση στις ευρωπαϊκές γκουρμέ κουζίνες, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ακόμη και … καλλυντικών. Ο λόγος για τα σαλιγκάρια, ένα προϊόν με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, αφού, όπως εξηγεί ο
καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Νεοφύτου, το κρέας τους παρουσιάζει σημαντική διατροφική και φαρμακευτική αξία.
   "Κατ'αρχήν, το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί λιχουδιά για τους γευσιγνώστες, αλλά συγκεντρώνει και αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κρέατα. Παρουσιάζει αφενός μεν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη, αφετέρου δε υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα", σημειώνει ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος διευθύνει το Εργαστήριο Εκτροφής Γαστεροπόδων του Πανεπιστημίου.
   Οι τελευταίες έρευνες αναδεικνύουν το κρέας των σαλιγκαριών ως έναν από τους θετικούς διατροφικούς παράγοντες της μεσογειακής δίαιτας, τονίζει ο κ. Νεοφύτου, επισημαίνοντας ότι η υψηλή βιωσιμότητα των κατοίκων της Κρήτης και τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου, συσχετίστηκαν και με τη συχνή κατανάλωση σαλιγκαριών (εκτός από το ελαιόλαδο).
   Η θερμιδική αξία του κρέατος των σαλιγκαριών είναι 60-90 θερμίδες ανά 100 γραμ. κρέατος έτοιμου προς κατανάλωση, μικρότερη από το κρέας διάφορων ψαριών, πτηνών και θηλαστικών.
   Το περιεχόμενο σε πρωτεΐνη είναι υψηλό και κυμαίνεται από 10% έως 16% του νωπού βάρους. Το ποσοστό των λιπών αποτελεί το 0,5% έως 2% του ολικού νωπού βάρους και συνήθως είναι λίγο μεγαλύτερο στα νεαρά σαλιγκάρια. Το δε περιεχόμενο σε νερό είναι υψηλό και ποικίλλει από 73%-89%. Η ανάλυση, επίσης, της σύστασης των λιπιδίων δείχνει υψηλό ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Επίσης, το λίπος των σαλιγκαριών είναι ωφέλιμο, καθώς παρέχει στον οργανισμό τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός, μη μπορώντας να τα συνθέσει, πρέπει να τα λάβει με τη διατροφή του.
   Τα σαλιγκάρια είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και τη θρόμβωση και έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, δρουν προληπτικά σε αλλεργίες, κατάθλιψη και άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος.
   Όσον αφορά τα ανόργανα στοιχεία (μέταλλα), το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και νατρίου. Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν την κατανάλωση σαλιγκαριών ως εναλλακτική πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, δύο πολύ σημαντικών συστατικών για την ανάπτυξη των οστών.
    "Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ψάρια που καταναλώνονται με το κόκαλο αποτελούν για τον ανθρώπινο οργανισμό πολύ καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, θα μπορούσε επάξια να γίνει αντικατάστασή τους με το κρέας των σαλιγκαριών, τα οποία, εκτός των παραπάνω στοιχείων, περιέχουν και σημαντική ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων και ειδικά σε περιοχές που τα ψάρια δεν είναι διαθέσιμα. Επίσης, για όσους δεν καταναλώνουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή αμινοξέων και ασβεστίου", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου.
   Όσον αφορά τα ιχνοστοιχεία, το κρέας των ειδών αυτών αποτελεί καλή πηγή σεληνίου (27,4 μg/100mg), παρέχοντας ουσιαστικά το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας η οποία απαιτείται για πρόσληψη από μια ενήλικη γυναίκα (που είναι 50 μg/ ημέρα) και το 1/3 για ένα άνδρα. Το σελήνιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και ίσως από τον καρκίνο του προστάτη, συμβάλλοντας, επίσης, στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος.
   Επιπροσθέτως, η σάρκα των σαλιγκαριών αποτελεί και σημαντική διαιτητική πηγή βιταμινών, αφού περιέχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε νιασίνη, μια υδροδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, με ευεργετική επίδραση στο νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα, που είναι σταθερή και ανθεκτική στη θερμότητα, τη μαγειρική και την αποθήκευση των τροφίμων. Η περιεκτικότητα του κρέατος των σαλιγκαριών σε νιασίνη είναι 1,4 mg/100g βρώσιμου κρέατος και αντιστοιχεί σε κατανάλωση 50g τυριού και 150g γιαουρτιού, που θεωρούνται καλές πηγές αυτής της βιταμίνης.
   Φαρμακευτικές χρήσεις
   Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τα σαλιγκάρια έχουν χρησιμοποιηθεί στη φαρμακευτική επιστήμη για την παρασκευή θεραπευτικών προϊόντων και καλλυντικών.
   Από την αρχαιότητα ήδη υπάρχουν μαρτυρίες για τη χρήση παρασκευασμάτων, τα οποία είχαν ως βάση τα σαλιγκάρια. O Πλίνιος τα συνιστούσε για τους πόνους του στομαχιού και τις αιμορραγίες. Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός τα θεωρούσαν ωφέλιμα για την υδρωπικία και την κήλη, ενώ κατά το Μεσαίωνα τα χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως στοματικές διαταραχές, βρογχίτιδα, φυματίωση, πληγές, σκορβούτο, κ.λπ.
   Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, χημικές ουσίες (λεκτίνες) που απομονώθηκαν από το είδος Helix Pomatia μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόβλεψη και την έγκαιρη διάγνωση των μεταστάσεων σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών, του οισοφάγου, του εντέρου και του προστάτη.
   Θεωρείται, επίσης, ότι πάρα πολλές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες των σαλιγκαριών για την παρασκευή διάφορων καλλυντικών.
   Τροφή για απαιτητικούς ουρανίσκους…
   Στις μέρες μας, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, το σαλιγκάρι αποτελεί τροφικό είδος, το οποίο καταναλώνεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εντατική του κατανάλωση ξεκίνησε από τα τέλη του 19ου αιώνα, εξαιτίας κυρίως της μεγάλης προβολής των γαστρονομικών του προσόντων.
   Όμως, η κατανάλωση των σαλιγκαριών ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Έχει διαπιστωθεί ότι από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι την ύστερη Εποχή του Χαλκού, τα μαλάκια αποτέλεσαν σημαντικό διατροφικό παράγοντα.
   Στη διάρκεια της Προϊστορικής Εποχής του Αιγαίου, υπήρξε σαφής προτίμηση σε συγκεκριμένα είδη οστράκων, κυρίως θαλασσινών, καθώς και στο χερσαίο γαστερόποδο Helix.
   Οι κρητικοί κοχλιοί (σαλιγκάρια), εκτός από εκλεκτό έδεσμα τα Μινωικά χρόνια, εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα βασικά πιάτα της κρητικής κουζίνας. Οι Κρητικοί ακόμη και σήμερα τρώνε περισσότερα σαλιγκάρια ως πηγή πρωτεΐνης, από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.
   Στην αρχαία Ρώμη, διατηρούσαν τα σαλιγκάρια σε ειδικούς κήπους, για πάχυνση, προτού τα καταναλώσουν ως έδεσμα, ενώ επέλεγαν ως γεννήτορες τα καλύτερα από αυτά.
   Τα τελευταία χρόνια, η εκτροφή σαλιγκαριών καταγράφει ανοδική τροχιά στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.
Πηγή>agrothsnews.blogspot.gr

Αγροσελίδα: Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτου

Αγροσελίδα: Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτου: Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτου είναι πολλές. Το θαυματουργό αυτό φυτό είναι ιδιαίτερα γνωστό για ...

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτου




Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτου είναι πολλές. Το θαυματουργό αυτό φυτό είναι ιδιαίτερα γνωστό για την θετική του επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα καθώς διευκολύνει και απελευθερώνει την αναπνοή. Παράλληλα προστατεύει από ασθενείς ιούς, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα ως γενετικό τονωτικό. Δεν είναι όμως μόνο αυτά...
 
Από τα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούν για εντριβές στο στέρνο καθώς βελτιώνει την αναπνοή σεκρυολογήµατα και ιγµορίτιδες. Είναι μάλιστα και το κατάλληλο αντιπυρετικό καθώς ρίχνει άμεσα τον πυρετό.
 
Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου μάλιστα δρα ως αντιβιοτικό, αντισηπτικό των αναπνευστικών οδών, βαλσαµικό και δίνει την αίσθηση της δροσιάς. Στις βρογχίτιδες (οξείες και χρόνιες) και στις προσβολές άσθµατος το ευκαλυπτέλαιο σταµατά την υπερβολική έκκριση των βρόγχων. Καταπραΰνει το βήχα (κάνοντας ρευστά τα φλέµατα), τη γρίπη, τη φυµατίωση.
 
Επίσης ιδανικό για τη θεραπεία της ιγµορίτιδας, της ρινικής απόφραξης, της καταρροής, και της ρινοφαρυγγίτιδας.
 
Είναι καλό για τη διάρροια, τις κυστίτιδες και ρευµατοειδή αρθρίτιδα. Έχει υπογλυκαιµική δράση γι' αυτό είναι χρήσιµο στους διαβητικούς.
 
Στο δέρµα ιδιαίτερα καλό για δερµατοπάθειες µε φαγούρα, ψωρίαση, έκζεµα, ακµή. Επίσης καλό γιαπληγές, έλκη, πυόρροια και ελαφρά εγκαύµατα.
Είναι ένα από τα αιθέρια έλαια που το άρωµά τους απωθεί τα έντοµα (µύγες, κουνούπια, ψείρες και ψύλλους).
 
Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου είναι σπουδαίο αντισηπτικό και καθαριστικό όταν καίγεται ή εξατµίζεται σε δωµάτια µε αρρώστους για να καθαρίσει τον αέρα και να επισπεύσει την ανάρρωση.Επίσης είναι εξαιρετικό τονωτικό στην  αίσθηση εξάντλησης,στην συναισθηματική ένταση, στην δυσκολία συγκέντρωσης, στην συχνή αλλαγή διάθεσης,και τις συχνές εκρήξεις.
 
∆ρα προληπτικά όταν χρησιµοποιείται στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια επιδηµιών για να εµποδίσει την εξάπλωση της µόλυνσης.
 
Πώς επιδρά ο ευκάλυπτος στο κρυολόγημα;
 
Για να καταπολεμήσετε ένα κρυολόγημα, κάντε εντριβές στο στήθος με αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου. Σε 5 ml αμυγδαλέλαιο βάζουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου και κάνουμε εντριβή.  
 
Το ίδιο αποτελεσματικό είναι να βάλετε το κεφάλι του πάνω από μία κατσαρόλα με νερό βραστό που αχνίζει, στο οποίο θα έχετε ρίξει προηγουμένως φύλλα ευκαλύπτου.

Αγροσελίδα: Τι πρέπει να ξέρεις σήμερα για να είσαι αγρότης-πα...

Αγροσελίδα: Τι πρέπει να ξέρεις σήμερα για να είσαι αγρότης-πα...: Το να είναι κανείς αγρότης σήμερα,δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πρέπει πρώτα απ όλα να αποφασίσει,με ποιά προιόντα θα ασχολεί...

Τι πρέπει να ξέρεις σήμερα για να είσαι αγρότης-παραγωγός





Το να είναι κανείς αγρότης σήμερα,δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Πρέπει πρώτα απ όλα να αποφασίσει,με ποιά προιόντα θα ασχολείται επαγγελματικά και ...νόμιμα!
Στη συνέχεια θα πρέπει να έχει τις παρακάτω γνώσεις.

1.Εδαφολογία.
Να γνωρίζει δηλαδή πολύ καλά τη σύσταση αλλά και τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει το έδαφος που θα καλλιεργήσει.
2.Ραβδοσκοπία(!)
Να είναι δηλαδή καλύτερος κι απο καμήλα στο να βρίσκει καλό νερό για την καλλιέργειά του.
3.Πρακτική μετεωρολογία.
Να ξέρει πώς να διαβάζει και να προβλέπει τον καιρό με τα ημερομήνια,τουλάχιστον...ένα χρόνο πρίν.
4.Λιπασματολογία.
Να μπορεί να συνδυάζει τα λιπάσματα που χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει πάντα  γόνιμο χωράφι με ισοροπία των θρεπτικών συστατικών.Να ξέρει πώς να χρησιμοποιεί τα λιπάσματα ανάλογα με την καλλιέργεια και τις καιρικές συνθήκες.
5.Μηχανολογία,ηλεκτροσυγκόληση.
Θα πρέπει να επισκευάζει μόνος του τις μικρές η μεγάλες μηχανικές βλάβες διότι τα έσοδά του δέν φτάνουν να πληρώνει μάστορα για το παραμικρό.
6.Ηλεκτρολογία.
Βασικές γνώσεις σχετικά με τον ηλεκτρισμό είναι απαραίτητες για να μήν βρίσκονται αγρότες...ψημένοι απο το ρεύμα στα δωματιάκια των γεωτρήσεων!
7.Υδραυλικές εγκαταστάσεις.
Καλά,εδώ,δέν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο αγρότης είναι ο καλύτερος υδραυλικός!Ατέλειωτα μέτρα σωληνώσεων,άπειρες συνδέσεις,βάνες,στέρνες, ρολόγια, παροχές,όλα πρέπει να περνούν απο τα χέρια του και τα απαραίτητα υδραυλικά του εργαλεία.
8.Γεωπονία-φυτοπαθολογία.
Λένε πως ο καλύτερος γεωπόνος για το χωράφι του είναι ο ίδιος ο παραγωγός.Αυτός είναι που πρέπει στην κατάλληλη στιγμή να επέμβει αμέσως σε κάποιο πρόβλημα της καλλιέργειας.Πρέπει να μπορεί καθημερινά να διαβάσει το φυτό,εντοπίζοντας αμέσως τυχόν ελλείψεις στη θρέψη η ασθένειες και προσβολές.Λίγες μέρες καθυστέρηση στην διάγνωση ενός προβλήματος,μπορεί να αποβεί μοιραία για όλη την καλλιέργεια.

9.Εντομολογία.
Ενας γνήσιος αγρότης πρέπει να γνωρίζει όλα τα μαμούνια της φύσης και τις ιδιότητές τους απ,όξω και ανακατωτά.Οταν βρίσκεται στο χωράφι πρέπει να κουβαλά μαζί του πάντα το μικροσκόπιο.
10.Κτηνιατρική.
Το εμβόλιο στα κοτοπουλάκια,μία ένεση στην κατσικούλα και ένα χέρι βοήθειας στην γέννα μιάς αγελάδας η μιας γουρουνίτσας,πρέπει να περιλαμβάνονται απαραιτήτως στις γνώσεις του αγρότη!
11.Γνώσεις marketing.
Να μπορεί ο ίδιος να τυποποιεί και να προωθεί τα προιόντα του επιλέγοντας τις κατάλληλες αγορές αλλα και τον κατάλληλο χρόνο,αποφεύγοντας τους μεσάζοντες και προσδοκώντας καλύτερες τιμές για την παραγωγή του.
12.Οκονομία,λογιστική και διοίκηση επιχειρήσεων.
Πρέπει να έχει πάντα τα οικονομικά του σε τάξη ξοδεύοντας ώρες ατέλειωτες κάθε βράδυ με το κομπιουτεράκι,εκεί που κανονικά θα έπρεπε να ξεκουράζεται μετά απο μια πολύ κοπιαστική μέρα.
13.Καλές γνώσεις πληροφορικής.
Ο χειρισμός ενός Η/Υ είναι πλέον απαραίτητος σε έναν παραγωγό που θέλει αλλά και πρέπει να έχει πρόσβαση σε ενέργειες όπως η άντληση πληροφοριών η ακόμα και η διαχείριση των αυτοματισμών του στο χωράφι απο απόσταση.(!)
14.Νομικά,νομοθεσία.
Χρειάζεται αρκετά μεγάλη κατάρτηση σε νομικά θέματα ώστε να αντιμετωπίζονται προβλήματα που πιθανόν θα προκύπτουν με έναν κακό γείτονα η ακόμα και από την διεκδίκηση μιάς επιδότησης.
παλιό της χαρακτήρα αγρότης με οθόνη παρουσίασης
 Αν αποφασίσετε λοιπόν να γίνετε αγρότες,πρέπει εκτός απο την δήλωση έναρξης επαγγέλματος στην εφορία,το βιβλιάριο του ΟΓΑ, την εγγραφή στο μητρώο αγροτών,και μιά γυναίκα που να συμφωνεί σε όλα και να μήν γκρινιάζει,να έχετε και όλες τις παραπάνω γνώσεις.
Επίσης,καλό είναι να είστε και λίγο επιφυλακτικοί στις διάφορες ψηφοθηρικές εξαγγελίες των πολιτικάντηδων διότι άλλο ψάρι είναι ο κολλιός και άλλα λέει ο Μανωλιός!!

Καλό κουράγιο.
Μενέλαος.

Μωσαϊκό: Πώς να μετατρέψετε μια παλιά ψησταριά

Μωσαϊκό: Πώς να μετατρέψετε μια παλιά ψησταριά: http://epistrofi-sti-fysi.blogspot.gr/2012/12/bbq.html Πώς να μετατρέψετε μια παλιά ψησταριά BBQ σε γλάστρα με αρωματικά φυτά ...

Αγροσελίδα: Πέντε υπερτροφές που θα έπρεπε ήδη να τρώτε

Αγροσελίδα: Πέντε υπερτροφές που θα έπρεπε ήδη να τρώτε: Πολλές είναι οι  υγιεινές τροφές  που προστατεύουν τον οργανισμό από παθήσεις και του χαρίζουν ευεξία και ενέργεια. Ωστόσο, τις πέντε...

Πέντε υπερτροφές που θα έπρεπε ήδη να τρώτε



Πολλές είναι οι υγιεινές τροφές που προστατεύουν τον οργανισμό από παθήσεις και του χαρίζουν ευεξία και ενέργεια. Ωστόσο, τις πέντε τροφές που ακολουθούν θα έπρεπε να τις τρώγατε ήδη.
Τα ξηροκάρπια αντιστέκονται στο θάνατο
Εάν αφαίρεσες τους ξηρούς καρπούς από τη διατροφή σου επειδή κάποιος σε έπεισε ότι παχαίνουν, διαπράττεις πιθανότατα ολέθριο σφάλμα. Μπορεί να ακούγεται δραματικό, αλλά η ετυμηγορία πρόσφατης έρευνας για τα οφέλη των ξηρών καρπών στην υγεία δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων: η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο του θανάτου.
Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, δείχνει ότι η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών κάθε είδους ημερησίως περιορίζει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20% σε περίοδο 30 ετών.
Επίσης, οι άνθρωποι που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς σε συχνή βάση ζυγίζουν λιγότερο.
Η κινόα ήρθε για να μείνει
Αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2014 ως Διεθνές Έτος Οικογενειακής Καλλιέργειας.
Πάντως το έτος που διανύουμε έχει ανακηρυχθεί ωςΔιεθνές Έτος της Κινόα.
Αυτό το ψευδοδημητριακό -ένας σπόρος που συμπεριφέρεται ως δημητριακό- αποτελεί διατροφικό θαύμα. Η κινόα όχι μόνο είναι μια πλήρης πρωτεΐνη που περιέχει και τα εννέα αμινοξέα (καμμία άλλη φυτική τροφή δεν έχει αυτή τη διατροφική αξία), αλλά συμπυκνώνει μια σειρά απαραίτητων θρεπτικών συστατικών: ένα φλυτζάνι κινόα περιέχει οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνης. Η ίδια ποσότητα καφέ ρυζιού περιέχει πέντε γραμμάρια. Επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου.
Φάε λάδι κι έλα βράδυ
Εάν νιώθετε ενοχές κάθε φορά που ρίχνετε ένα πλακάκι φρέσκο βούτυρο στην κατσαρόλα που κοχλάζει στο μάτι της κουζίνας, θα υιοθετήσετε την ακριβώς αντίθετη αντίδραση κάθε φορά που το παρακάνετε με τοελαιόλαδο. Με υψηλή περιεκτικότητα σε “καλά” λιπαρά, το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της ελληνικής και της μεσογειακής εν γένει διατροφής, αποτελεί ασπίδα σε μια σειρά παθήσεις και ασθένειες: καρκίνοι, καρδιοπάθειες, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και άλλες.
Μια πρόσφατη έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, έδειξε ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μαζί με τροφές ολικής άλεσης, λαχανικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς αυξάνει κατά 40% την πιθανότητα μια γυναίκα να ξεπεράσει τα 70 έτη ηλικίας χωρίς φυσικές ή πνευματικές παθήσεις και χωρίς να εκδηλώσει χρόνιες ασθένειες.
Η λαχανίδα(φυλάδα) σε αγαπάει. Εσύ;
Η λαχανίδα(φυλάδα) στη σαλάτα καταπολεμά τον καρκίνο χάρη στη σουλφοραφάνη. Η σουλφοραφάνη αναγνωρίστηκε χρόνια πριν ως μία από τις πιο σημαντικές ενώσεις που παρέχουν πολλά από τα οφέλη υγείας στα σταυρανθή λαχανικά και οι επιστήμονες ήξεραν επίσης ότι ένας μηχανισμός που αναμειγνύεται ήταν οι αποακετυλάσες των ιστονών ή HDACs. Αυτή η οικογένεια ενζύμων μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία των γονιδίων που καταστέλλουν τους όγκους.
Στο χυμό σας αποτελεί άριστη πηγή βιταμινών Α και C παρέχοντάς σας την ημερήσια ποσότητα που χρειάζεστε.
Και στο δείπνο εμφανίζεται στο πιάτο σας τσιγαρισμένη με σκόρδο και καυτερή πιπεριά, μαριναρισμένη με λίγο λεμόνι για να σας παράσχει αντιοξειδωτικούς συμπλοκοποιητές που βοηθούν τον οργανισμό να μειώσει τη χοληστερόλη και να αποβάλλει παχυντικά λιπαρά.
Έχεις “γκότζια”;
Το γκότζι μπέρι, από τότε που έγινε μόδα στη Δύση ορισμένοι το θεωρούν θεόσταλτη πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Άλλη μιλούν για μαρκετίστικη απάτη. Η αλήθεια είναι ότι το γκότζι μπέρι χρησιμοποιείται για αιώνες στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες Μόνο που εκεί, στην Κίνα, το καταναλώνουν μαγειρεμένο μαζί με άλλες τροφές. Δεν το καταβροχθίζουν με τις χούφτες.

Αγροσελίδα: Σε φτωχά εδάφη βάλτε λούπινα(λουμπούνια)

Αγροσελίδα: Σε φτωχά εδάφη βάλτε λούπινα(λουμπούνια): Σε φτωχά εδάφη βάλτε λούπινα(λουμπούνια) Σε περιοχές µε χωράφια φτωχά, χωρίς δυνατότητα ποτίσµατος και µε δροσερό καιρό, ταιριάζει η καλλι...

Σε φτωχά εδάφη βάλτε λούπινα(λουμπούνια)Σε περιοχές µε χωράφια φτωχά, χωρίς δυνατότητα ποτίσµατος και µε δροσερό καιρό, ταιριάζει η καλλιέργεια γλυκών λούπινων.

Στα ηµιορεινά και ορεινά η σπορά γίνεται νωρίς την άνοιξη, ενώ στις περιοχές µε ήπιο χειµώνα το φθινόπωρο.
Το λούπινο σε φτωχά εδάφη αποδίδει καλύτερα από βίκο, µηδική ή µπιζέλι. Αναπτύσσεται σε χονδρής υφής καλοστραγγιζόµενα και όξινα έως ουδέτερα εδάφη. Τα ελαφρά κοκκινοχώµατα είναι τα καλύτερα. Τα ασβεστούχα εδάφη είναι ακατάλληλα. Η σπορά γίνεται µε σπαρτική µηχανή σε γραµµές που απέχουν 30-40 εκ. Επί των γραµµών οι σπόροι τοποθετούνται ανά 10-15 εκ. και σε βάθος 2-3 εκ.
Για παραγωγή καρπού χρειάζονται 6 έως 8 κιλά σπόρος το στρέµµα και για χλωρή νοµή ή χλωρή λίπανση 15-20 κιλά σπόρος το στρέµµα.
Οι σπόροι του λούπινου έχουν το χαρακτηριστικό ότι µπορεί να σπαρθούν και σε έδαφος που έχει αναξεσθεί ελαφρώς ή καθόλου, λόγω της ικανότητάς τους να προσλαµβάνουν υγρασία από την ατµόσφαιρα και να φυτρώνουν βυθίζοντας το ισχυρό ριζίδιο στο σκληρό έδαφος.
Τα λούπινα συγκοµίζονται για καρπό µε θεριστική µηχανή, όταν το µεγαλύτερο ποσοστό των λοβών αρχίζει να δείχνει σηµεία ωρίµανσης. Για παραγωγή χλωρής µάζας για νοµή η συγκοµιδή γίνεται κατά την άνθηση. Για παραγωγή σανού η κοπή των φυτών γίνεται στο τέλος της άνθησής τους. Σε πολύ καλές συνθήκες η απόδοση µπορεί να φθάσει έως και 500 κιλά καρπό το στρέµµα.
agronews.gr

Μωσαϊκό: Το DNA χαρίζει γεύση στους αρχαίους αμφορείς

Μωσαϊκό: Το DNA χαρίζει γεύση στους αρχαίους αμφορείς: http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/05/to-dna-xarizei-geysh-stous-arxaious-amforeis.html Το DNA χαρίζει γεύση στους αρχαί...

Μωσαϊκό: Κώστας Καρυωτάκης [Είμαστε κάτι...]

Μωσαϊκό: Κώστας Καρυωτάκης [Είμαστε κάτι...]: Κώστας Καρυωτάκης [Είμαστε κάτι...] Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες. Ο άνεμος, όταν περνάει, στίχους, ήχους παρά...

Μωσαϊκό: Αύριο στη μάχη να με σκεφτείς – Χαβιέ Μαρίας

Μωσαϊκό: Αύριο στη μάχη να με σκεφτείς – Χαβιέ Μαρίας: http://www.culturenow.gr/21248/book-review-ayrio-sth-maxh-na-me-skefteis-xavie-marias Book review: Αύριο στη μάχη να με σκεφτείς – Χα...

Αγροσελίδα: Σκόρδο φύτεμα καλλιέργεια

Αγροσελίδα: Σκόρδο φύτεμα καλλιέργεια: Τα σκόρδα είναι φυτά βολβώδη, πολυετή και ανήκουν στην οικογένεια των λειριοειδών. Καλλιεργούνται για τούς βολβούς τους, οι οποίο...

Σκόρδο φύτεμα καλλιέργεια



Τα σκόρδα είναι φυτά βολβώδη, πολυετή και ανήκουν στην οικογένεια των λειριοειδών. Καλλιεργούνται για τούς βολβούς τους, οι οποίοι βρίσκουν μεγάλη χρησιμοποίηση στη μαγειρική ή παρασκευή ειδικών δροσιστικών τροφών.
Τα φύλλα διαφέρουν απ' εκείνα των κρεμμυδιών, γιατί είναι ποιό σπαθωτά και ποιό στενά και στριμμένα. Τα άνθη είναι λευκά και στη κορυφή του καυλού σχηματίζουν σφαιρικό σκιάδιο. Κάθε κεφάλι αποτελείται από 8-12 σκελίδες, εκ των οποίων οι εξωτερικές είναι μεγαλύτερες από τις εσωτερικές και ποιό καυτερές.

Τα σκόρδα ευδοκιμούν σε χώματα ελαφρά, όχι πολύ υγρά, προ πάντων στραγγερά και γόνιμα. Στα βαριά και σφικτά εδάφη, πού κρατούν πολλή υγρασία, σαπίζουν η δίδουν μικρά κεφάλια, στα δε πολύ ξηρά και άγονα ή απόδοσης των είναι μηδαμινή και ή γεύσης των γίνεται εξαιρετικά καυτερή.
Η καλλιέργεια γίνεται αποκλειστικώς με βολβίδια (σκελίδες) είτε, πολύ σπανίως, με σπόρους. Στα θερμά μέρη ή φυτεία αυτών, εκτελείται κατά "Οκτώβριο-Νοέμβριο, τα δε ψυχρά και ορεινά κατά Φεβρουάριο- Μάρτιο. Το ίδιο γίνεται και για τον πολλαπλασιασμό με σπόρο. Για την απόκτηση καλής φυτείας, πρέπει από κάθε κεφάλι σκόρδου, να διαλέγονται τα εξωτερικά και χονδρά βολβίδια, τα όποια και μόνο να χρησιμοποιούνται, τα δε μικρά και λεπτά να απορρίπτονται.
Αυτά φυτεύονται σε βραγιές και κατά γραμμές 20-25 πόντους, η μία της άλλης, επ’ αυτών δε, κατά διαστήματα 12-5 πόντους και σε βάθος 2-3 πόντους, το πολύ. Σε περίπτωση συγκαλλιέργειας φυτεύονται ως μπορτούρες στα σαμάρια των βραγιών, των ποτιστικών αυλακών, είτε ανάμεσα στα μαρούλια, στα σπανάκια κλπ.
Για κάθε στρέμμα απαιτούνται πέντε πλεξούδες η 1500-1800 κεφάλια περίπου.
Η προετοιμασία του εδάφους πρέπει να γίνεται καλή, με 2-3 σκαψίματα και σπάσιμο των βώλων, ώστε το χώμα να τρίβεται εντελώς. Επίσης και ή λίπανσης πρέπει να είναι ή κατάλληλη.
Η κοπριά αποτελεί άριστο λίπασμα, σε ποσό 2-2.500 οκάδες στο στρέμμα, πρέπει όμως να είναι εντελώς χωνευμένη και να χρησιμοποιείται πολύ προ της φυτείας. Μαζί με συμπληρωματικά φωσφοροκαλιοΰχα χημ. λιπάσματα (0-12-6) δίδει πολύ καλλίτερα αποτελέσματα. Από τα σύνθετα χημ. λιπάσματα αξιοσύστατος είναι ό τύπος 4-10-10, σε ποσό 50-60 οκάδ. στο στρέμμα. Κατά προτίμηση χρησιμοποιούνται σκέτα, σε χώματα με οργανικές ουσίες η οπωσδήποτε σφικτά.

Η καλλιέργεια των σκόρδων με σπόρο, δεν είναι πρακτική, γιατί χρειάζονται δύο έτη για να δώσουν κεφάλια, δηλαδή, το πρώτο έτος θα παραχθούν μικρά βολβίδια, τα όποια θα ξαναφυτευτούν για ν' αποδώσουν το επόμενο έτος. Επίσης δε πολλαπλασιασμός αυτός, με σπόρο, δεν δίδει τις επιθυμητές ποικιλίες.
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα σκόρδα, κατά την διάρκεια της βλαστήσεώς τους, πρέπει να βοτανίζονται και να σκαλίζονται 1-2 φορές, ιδίως στην αρχή, και να ποτίζονται εφ’ όσον μόνον υπάρχει μεγάλη ξηρασία. Όταν πλησιάζει ή ωρίμανση και αρχίσουν να κιτρινίζουν τα φύλλα, τότε δένονται στη κορυφή, είτε στρίβονται για να σταματήσει ή βλάστηση και να γίνουν τα κεφάλια χονδρότερα, ή ακόμη και για να επισπευτεί ή πρωιμότης των.
Η συγκομιδή αρχίζει κατά Μάιο-Ιούνιο αναλόγως των ποικιλιών και του τόπου. Πρέπει να γίνεται μετά την τέλεια αποξήρανση των φύλλων, αλλιώς όταν είναι πρόωρη, τα κεφάλια δεν διατηρούνται και σαπίζουν πολύ γρήγορα στην αποθήκη.
Τα σκόρδα αφού ξεριζωθούν με το χέρι η με λισγάρι, δένονται σε πλεξούδες ανά 50- 100 κεφάλια και αφήνονται μερικές ήμερες στον ήλιο για να χάσουν μέρος της υγρασίας τους. Κατόπιν αναρτώνται σε ξηρή και ευάερη αποθήκη μέχρις ότου διατεθούν. Μια καλή απόδοσης σκόρδων φθάνει 8-12 φορές μεγαλύτερη από το χρησιμοποιηθέν ποσό της φυτείας.

Ποικιλίες σκόρδων
Οι κυριότερες ποικιλίες των σκόρδων, οι οποίες και συχνότερα συναντώνται στην καλλιέργεια είναι:
-Σκόρδα κοινά. Ταύτα κάνουν κεφάλια μέτρια στο μέγεθος με πολλές και σφικτές σκελίδες, συνήθως ο-λίγο κυρτές. Είναι ποικιλία ανθεκτική και μάλλον όψιμη.
-Σκόρδα ολόλευκα. Ταύτα γίνονται χονδρότερα των προηγουμένων και με σκελίδες ποιό σαρκώδεις. Οι εσωτερικές και εξωτερικές φλούδες είναι χαρακτηριστικώς κάτασπρες. Είναι ποικιλία εκλεκτή και πρώιμη
-Σκόρδα τεράστια. Τα κεφάλια αυτών αποκτούν τεράστιο όγκο (10—15 πόντους διάμετρο) με ολίγες σκελίδες, αλλά ή κάθε μία αντιστοιχεί μ' ένα ολόκληρο σκόρδο κοινό. Πρόκειται περί εξαιρετικής ποικιλίας, ελάχιστα όμως καλλιεργούμενης
-Σκόρδα στρογγυλά χονδρά. Ταύτα αποκτούν κεφάλια χονδρά και σχεδόν στρογγυλά , με σαρκώδεις σκελίδες ελάχιστα καυστικές.
-Σκόρδα σχιστά. Ταύτα χαρακτηρίζονται από τις σκελίδες όποιες είναι πολύ χαλαρές μεταξύ των η μάλλον όλως διόλου χωριστές. Είναι γλυκύτερα από τα άλλα σκόρδα και αποτελούν άλλο είδος

Ασθένειες
Οι συνηθέστερες αρρώστιες των σκόρδων είναι:

Η σκωρίαση

Παρουσιάζεται στα φύλλα σαν πολυάριθμα και πυκνά στίγματα σκουρόξανθα, τα όποια εμποδίζουν τη κανονική λειτουργία της βλαστήσεως. Προλαμβάνεται με 2-3 ψεκάσματα βορδιγαλείου πολτού (1 οκά θειικός χαλκός με 1 οκά ασβέστη σε 100 οκάδες νερό).

Η σήψης των βολβών
Είναι ένας μικρός μύκητας, ό όποιος ζει συνήθως ως σαπρόφυτο, αλλά κάποτε προσβάλλει τα σκόρδα και κρεμμύδια, όπου αναπτύσσεται σε παράσιτο. Παρουσιάζεται ως μαύρη μούχλα μεταξύ των λεπίων των βολβών. Ευνοείται σε πολύ υγρά εδάφη και εκεί πού γίνεται χρήσης φρέσκης κοπριάς. Για τα σκόρδα είναι επικίνδυνη αρρώστια. Θεραπευτικό μέσο δεν υπάρχει, παρά αποφυγή των αίτιων πού τη προκαλούν, είτε αλλαγή της καλλιέργειας για 3-4 χρόνια.

Έντομα
Από τα έντομα, οι σοβαρότεροι εχθροί είναι ό κρεμμυδοφάγος και ή μηλολόνθη, οι όποιοι προσβάλλουν τούς βολβούς. Καταπολεμούνται με άρσενικούχα δολώματα από αραβόσιτο ή πίτυρα, είτε με παγίδες.

Πηγή: http://www.ftiaxno.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις