Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ιωάννης Καποδίστριας ( δολοφονία 9 Οκτωβρίου 1831 )

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

 
Ιωάννης Καποδίστριας 09/10/2014Το πρόσωπο της ημέραςΜορφές της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίαςistorikos Μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της νεωτέρας ελληνικής ιστορίας, ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, δολοφονήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1831 (27 Σεπτεμβρίου, με το Ιουλιανό Ημερολόγιο), στο Ναύπλιο…
istorikoiperipatoi.gr
-------------------------------------------------------------------------------------

Ιωάννης Καποδίστριας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Καποδίστριας
Kapodistrias2.jpg O Ιωάννης Καποδίστριας,
πίνακας του Διονύσιου Τσόκου
1ος Κυβερνήτης της Ελληνικής πολιτείας
Περίοδος 18 Ιανουαρίου 1828 – 27 Σεπτεμβρίου 1831
Προκάτοχος Ανδρέας Ζαΐμης (Αντικυβερνητική Επιτροπή)
Διάδοχος Αυγουστίνος Καποδίστριας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Ιωάννης Κωλέττης
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 10 Φεβρουαρίου 1776 Κέρκυρα
Θάνατος 9 Μαρτίου 1831 (55 ετών) Ναύπλιο
Εθνικότητα Ελληνική
Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας (Ρωσικά: граф Иоанн Каподистрия, Ιταλικά: Giovanni Capo d'Istria, Κέρκυρα, 10 Φεβρουαρίου 1776 - Ναύπλιο 9 Οκτωβρίου 1831) ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Διετέλεσε πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο και ενώ τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων και νωρίτερα υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια με πολιτική παράδοση γι' αυτό και αναμείχθηκε με την πολιτική ήδη από το 1803, οπότε και διορίστηκε γραμματέας της επικράτειας της Ιονίου Πολιτείας. Με την κατάληψη των Επτανήσων από τους Γάλλους αποσύρθηκε και εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία. Εκεί ανέλαβε σημαντικές θέσεις καταφέρνοντας να αναδειχθεί σε υπουργό εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1815 έως το 1822, οπότε και υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της επανάστασης του 1821. Στις 14 Απριλίου 1827 η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον επέλεξε πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, θέση από την οποία ήρθε σε τριβή με τους τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα την δολοφονία του στις 9 Οκτωβρίου 1831 στο Ναύπλιο από τον αδελφό και τον γιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου. Ως κυβερνήτης της Ελλάδας προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας, απαραίτητου για την εγκαθίδρυση της τάξης. Επίσης, αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας σε νεαρή ηλικία

ΒΑΣΟΣ ΦΑΛΗΡΕΑΣ (1905 – 8 Οκτωβρίου 1979)


ΒΑΣΟΣ ΦΑΛΗΡΕΑΣ (1905 – 8 Οκτωβρίου 1979)
Ανδριάντας Κωστή Παλαμά ( 1975) - Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων
O Βάσος Φαληρέας (1905 – 8 Οκτωβρίου 1979) ήταν Έλληναςγλύπτης, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ακαδημαϊκής σχολής γλυπτών στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.
Ο Βάσος Φαληρέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1905 και καταγόταν από την Καρδαμύλη της Μάνης. Σπούδασε ζωγραφικήαπό το 1924 έως το 1929 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας με δασκάλους τους διάσημους καθηγητές της Σχολής Γεώργιο Ιακωβίδη και Θωμά Θωμόπουλο.
Το 1930 ο Φαληρέας, προκειμένου να τελειοποιήσει τις τεχνικές του, φεύγει για το Παρίσι και μέχρι το 1935 εργάζεται κοντά στους Γάλλους γλύπτες Σαρλ Ντεσπιώ (Charles Despiau) και Αριστίντ Μαγιόλ (Aristide Maillol). Εκείνη την εποχή, παρακολουθεί και μαθήματα χαρακτικής από τον Έλληνα χαράκτη Δημήτρη Γαλάνη, ο οποίος ζούσε στο Παρίσι.
Στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων, που πραγματοποιήθηκε το 1937 στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Φαληρέας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για το έργο του «Γαλήνη» (1936), που είχε εκθέσει στο γαλλικό περίπτερο, καθώς και αργυρά μετάλλια για τα έργα «Γυμνό» και «Κεφαλή», με τα οποία μετείχε στο ελληνικό περίπτερο.
Την ίδια χρονιά της βράβευσής του στην Έκθεση των Παρισίων, ο Φαληρέας τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α'. Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Παρίσι, ενώ το 1976 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Φαληρέας πέθανε από συγκοπή στις 8 Οκτωβρίου 1979, ενώ συνεδρίαζε η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1979, όπου μετείχε ως πρόεδρoς της επιτροπής
Ο Βάσος Φαληρέας διακρίνεται για τον ανθρωποκεντρικό τρόπο και την ακαδημαϊκή αντίληψη απόδοσης των έργων του. Έχει φιλοτεχνήσει δεκάδες μνημεία και ηρώα, όπως «Το Άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς» (1951) στο Πεδίον του Άρεωςστην Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Φαίδωνα Κυδωνιάτη (1910 – 1989), τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν σε λαμπρή τελετή το 1952. Άλλα μεγαλεπήβολα έργα του είναι επίσης το «Μνημείο του Λεωνίδα» στις Θερμοπύλες (1955) και το «Ηρώον των Μπιζενομάχων» (1926) στα Ιωάννινα.
Στο πληθωρικό έργο του συγκαταλέγεται μεγάλος αριθμός από προτομές και ανδριάντες. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η γλυπτική απεικόνιση βασιλέων, πολιτικών και στρατιωτικών, ποιητών και άλλων προσωπικοτήτων.

( ΠΗΓΗ http://el.wikipedia.org/)

Οι 12 Άθλοι του Πούτιν

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Το δώρο του Πούτιν για τα γενέθλια του είναι ξεχωριστό. Σε αρχαιοελληνικά πρότυπα, οι οπαδοί του αναδεικνύουν την "ανδρεία" και το "αυτοκρατορικό του μεγαλείο" (Pics)
Ο Πούτιν έγινε Ηρακλής για τα γενέθλια του.
Σήμερα Τρίτη, ο Ρώσος "παντοκράτορας" γίνεται 62 χρονών και τη Δευτέρα εγκαινιάστηκε μια ζωγραφική έκθεση αφιερωμένη σε εκείνον και τη "χάρη" του.
Δημιουργός των έργων που τον απεικονίζουν ως Ηρακλή να μάχεται για το καλό της Ρωσίας, είναι ο Mikhail Antonov, θαυμαστής φυσικά του Βλαδίμηρου.
"Οι άθλοι του Ηρακλή συμβολίζουν τις κινήσεις του Πούτιν για το καλό της χώρας μας. Δεν συγκρίνονται με το τι γίνεται τώρα, αλλά αποτελούν μία παραβολή", δήλωσε ο νεαρός ζωγράφος.
 
Το λιοντάρι της Νεμέας. O Πούτιν σκοτώνει τρομοκράτες

  Η Λερναία Ύδρα. Η Ιαπωνία, η Ε.Ε.,  και ο Καναδάς απειλούν τον Βλαδίμηρο

  Το ελάφι της Κερύνειας. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Sochi

  Ο Ερυμάνθιος Κάπρος. Η μάχη με τους Ολιγάρχες

  Οι στάβλοι του Αυγεία. Πολεμώντας τη διαφθορά

  Οι Στυμφαλίδες Όρνιθες. Ο Πούτιν δεν επέτρεψε την επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία

  Ο ταύρος της Κρήτης. Κερδίζοντας την Κριμαία

  Τα άλογα του Διομήδη. Ο Πούτιν δεν αγόρασε τα γαλλικά πλοία Mistral (στη φωτογραφία αναχαιτίζει αμερικανικά αεροσκάφη)

  Η ζώνη της Ιππολύτης. Και ο αγωγός South Stream

  Τα βόδια του Γηρυόνη. Η συμφωνία για αέριο με την Κίνα

  Τα μήλα των Εσπερίδων. Τελικά συμφώνησε για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

  Ο Κέρβερος. Η "μάχη" με τις ΗΠΑ που φαίνεται πως δεν θα λήξει ποτέ

Και τέλος, βίντεο με τον δημιουργό της έκθεσης:
 
https://www.youtube.com/watch?v=9vOpjpUJsiw

Πηγή: nymag
 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΧΤΣΗΣ: ( 8 Οκτωβρίου 1927 – 25 Αυγούστου 1988) "ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ"

 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΧΤΣΗΣ: ( 8 Οκτωβρίου 1927 – 25 Αυγούστου 1988) 
"ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ"

Το πλοίο μας σαλπάρισε. Σιγά σιγά
θʼ αφήσουμε τώρα και το λιμάνι. Ο ήλιος
βυθισμένος στον ορίζοντα, χρυσίζει
για στερνή φορά, ποιος ξέρει, τη γη
όπου πρωτόειδαμε το φως του. Σε λίγο
η απόσταση και το σκοτάδι ίσως για πάντα
θα τη σβήσει. Φεύγουμʼ απʼ την ανόητη
κατακραυγή του κόσμου. Σʼ αυτό τον τόπο
οι άνθρωποι δεν ξέρουν να εκτιμήσουν
τους λεπτοτάτους στίχους μας. Τους θίγουν,
ισχυρίζονται, τʼ αθώα μας καμώματα,
δεν βλέπουν, δεν το νιώθουν, πως τα καμώματα
αυτά είναι των στίχων μας η αιτία.
Μακριά από την ενοχλητική μας παρουσία
ίσως τους στίχους μας καλύτερα εκτιμήσουν
ίσως μεγάλους ποιητές μάς πούνε κιόλας.
Μα προ παντός, στα ξένα εκεί – οι ξένοι
είναι πάντοτε επιεικείς στους ξένους –
πιο λεύτεροι, πιο ξένοιαστοι
στις μυστικές συνήθειες θα δοθούμε.
Τι γρήγορα που νύχτωσε. Δεν μπορεί πια κανείς,
μʼ αυτή την ψύχρα, στο κατάστρωμα να μένει.
Γη της πατρίδας, γη αγαπημένη, καληνύχτα.

Στη φωτογραφία πίνακας του Tim Gardner

Διέρρευσαν τα ευρήματα των Αντικυθήρων

 
Τι έφερε στο φως η νέα αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται εν εξελίξει στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων. Η άγνωστη και τραγική ιστορία πίσω από ένα χρυσό δαχτυλίδι
Ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης και μια συστάδα αμφορέων έφερε στο φως η νέα αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται εν εξελίξει στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.
Θησαυροί που μοιάζουν ίσως μικροί, αν αναλογιστεί κανείς ότι το εμπορικό πλοίο που ναυάγησε στην ανατολική ακτή των Αντικυθήρων μεταξύ του 75 και του 50 π.Χ μετέφερε εμπόρευμα βάρους 300 τόνων. Ικανοί όμως να "πουν" πολλά για όσα κρύβονται στο ξύλινο σκαρί που ήταν φορτωμένο με πολύτιμα εμπορεύματα από την Ανατολή και προορισμό τις επαύλεις πλουσίων στη Ρώμη και στο οποίο επέστρεψε διεθνής ερευνητική ομάδα 38 χρόνια μετά τον Ζακ Ιβ Κουστό.
Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, τα ίχνη ενός αγάλματος δείχνει το χάλκινο δόρυ που ήδη έχει ανελκυστεί από τον βυθό, καθώς δεν φαίνεται να συνανήκει σε κανένα από τα ήδη γνωστά που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η διαπίστωση αυτή γεννά ελπίδες για τον εντοπισμό ενός νέου έργου τέχνης και οι ερευνητές έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να βρουν το άγαλμα από το οποίο προέρχεται το δόρυ, καθώς έχουν ήδη επισημάνει στο πλάτωμα, όπου έχει "αράξει" το πλοίο, πολλούς ανερμήνευτους εκ πρώτης όψεως μεγάλους όγκους καλυμμένους με μικροοργανισμούς της θάλασσας και επίπαγο, οι οποίοι "χτυπούν" όταν τους πλησιάζει ο ανιχνευτής μετάλλου.
Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η δήλωση της προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελικής Σίμωσι που υποστήριξε ότι περιμένει να βρεθούν "καλλιτεχνικά ανάλογα του Εφήβου".
Η τραγική ιστορία πίσω από το χρυσό δαχτυλίδι
Μια τραγική ιστορία εκτιμούν οι ερευνητές ότι βρίσκεται πίσω από το χρυσό δαχτυλίδι. Δεν αποκλείεται να ανήκε σε επιβάτιδα του πλοίου, μέλλουσα νύφη που είχε ξεκινήσει από την Ασία, έχοντας φορτώσει στο πλοίο τα προικιά της για να πάει και να παντρευτεί στην Ιταλία. Εικασία που βασίζεται στο γεγονός ότι το δαχτυλίδι βρέθηκε σε γυναικείο σκελετό, γύρω από τον οποίο έχουν εντοπιστεί διάσπαρτα κι άλλα κοσμήματα.
Δεν είναι ωστόσο γνωστό αν μέσα στα προικιά συμπεριλαμβανόταν η χάλκινη κλίνη-ανάκλιντρο ανάλογη με κείνη που έχουν ήδη βρεθεί στις προηγούμενες έρευνες στο ναυάγιο τόσο το 1900-1901 όσο και το 1976 όταν καταδύθηκε στα Αντικύθηρα ο Ζακ Ιβ Κουστό.
Παράλληλα, εντυπωσιακές είναι και οι συστάδες πήλινων αγγείων που εντοπίστηκαν σε απόσταση 200 μ. από το πλοίο. Αμφορείς τοποθετημένοι στη σειρά, που μετέφεραν πιθανόν λάδι και κρασί προς πώληση βρέθηκαν όπως ακριβώς ήταν τοποθετημένοι για την ασφαλή μετακίνησή τους. Η ανακάλυψή τους ωστόσο έχει διχάσει την επιστημονική ομάδα, καθώς η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων εκτιμά ότι το πλοίο κόπηκε σε κομμάτια και ότι οι συγκεκριμένοι αμφορείς κύλησαν σε άλλο σημείο, αλλά αποτελούν μέρος του φορτίου του. Οι αμερικανοί συνεργάτες της κ.α Σίμωσι από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Γουντς Χόουλ της Μασαχουσέτης με επικεφαλής τον Μπρένταν Φόλει, εκτιμούν ότι τα αγγεία ανήκουν σε δεύτερο πλοίο το οποίο συνόδευε το πρώτο κι έπεσε και αυτό θύμα της καταιγίδας με τους έντονους ανατολικούς ή βορειοανατολικούς ανέμους που έστειλε στον βυθό και το πρώτο πλοίο.
Αυτά τα ευρήματα είναι τα πρώτα που έρχονται στην επιφάνεια μετά την ανασκαφική έρευνα του 1976 και επρόκειτο να παρουσιαστούν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα Κύθηρα, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την διεθνή ερευνητική ομάδα και τους χορηγούς της – όπου μάλιστα είχαν κληθεί πάρα πολλοί επιστήμονες και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης – αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαγόρευσε κάθε είδους ανακοίνωση προκειμένου να προβεί ο ίδιος ο υπουργός κ. Κώστας Τασούλας επισήμως σε ανακοινώσεις την προσεχή εβδομάδα. Ωστόσο, αν και το οπτικοακουστικό υλικό με τα ευρήματα μπορεί να μην προβλήθηκε τη στιγμή που είχε προγραμματιστεί, πάντως δεν έμεινε κρυφό.

10/10/2014 Παγκόσμια ημέρα ...

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.
Οσον αφορά τη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.


Παγκόσμια Ημέρα Αυγού
 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων).
Στη χώρα μας, η κατανάλωση αυγών ανέρχεται σε 130 τεμάχια ανά άτομο το χρόνο, όταν προ τριακονταετίας στην Ήπειρο και την Κρήτη ξεπερνούσε τα 400. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 280-300.
Μία από τις αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση αυγού είναι και η χοληστεροφοβία. Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, «αθωώνουν» το αυγό, που περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL)
Στην αρχαιότητα τάιζαν με αυγά τους νιόπαντρους για να κάνουν γερούς απογόνους.
Κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες απαγορευόταν στους αθλητές να τρώνε αυγά, γιατί έτσι ανέβαιναν πολύ οι επιδόσεις τους.
 

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/96#ixzz3Fj7sozBr

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/96#ixzz3Fj5Hems1

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής αποτελεί μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής, που συνενώνει 38 μη κυβερνητικές οργανώσεις του κόσμου, ανάμεσά τους και τη Διεθνή Αμνηστία. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

Λαϊκή απεικόνιση της τριανδρίας (Ρούφος - Βούλγαρης- Κανάρης)
1862: Καταλύεται η μοναρχία του Όθωνα. Την εξουσία αναλαμβάνει η επαναστατική Τριανδρία, αποτελούμενη από τους Δημήτριο Βούλγαρη, Κωνσταντίνο Κανάρη και Μπενιζέλο Ρούφο. (Μεσοβασιλεία)
1935: Καταλύεται με στρατιωτικό πραξικόπημα το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα. Επικεφαλής, οι στρατηγοί Παπάγος, Ρέππας και Οικονόμου, «εγκέφαλος» ο Γεώργιος Κονδύλης, θύμα ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης.
Τσιγγανόπουλα στο Άουσβιτς
1944: 800 τσιγγανόπουλα εξολοθρεύονται από τους ναζί στο κολαστήριο του Άουσβιτς.
Περισσότερα...

Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία

Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία

10 Οκτωβρίου 2014
Ήταν κατά σάρκα αδελφοί από τη Νικομήδεια. Κατά τη διάρκεια ενός από τους πιο φρικτούς διωγμούς των χρι­στιανών – επί βασιλείας του Μαξιμιανού (3ος αί.) – κάποιοι πιστοί διέφυγαν απ’ τη Νικομήδεια και προσπάθησαν να κρυφτούν. Ανάμεσα σ’ αυτές τις οικογένειες ήταν και του Ευλάμπιου. Κάποια ημέρα τον έστειλαν οι δικοί του να πάει στην πόλη για ν’ αγοράσει ψωμί. Εκεί, λοιπόν, στη Νικομήδεια, ο νεαρός Ευλάμπιος είδε τοιχοκολλημένο το αυτοκρατορικό διάταγμα για τον διωγμό των χριστιανών. Το περιγέλασε, το ξεκόλλησε και το καταξέσκισε. Αμέσως τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στο δικαστήριο. Ο δικαστής τον συμβούλευσε να αρνηθεί τον Χριστό· και εκείνος με τη σειρά του τον συμβούλευσε να αρνηθεί τα ψεύτικα είδωλα και να αναγνωρίσει τον Ένα και μοναδικό Ζωντανό Θεό. Τότε ο δικαστής πρόσταξε να μαστιγώσουν μέχρις αιμά­των τον νεαρό χριστιανό και να τον υποβάλουν σε φρικτά βασανιστήρια.
Πηγή:www.agioskosmas.gr
Πηγή:www.agioskosmas.gr
Όταν η αδελφή του Ευλαμπία άκουσε για τα δεινά του αδελφού της, έτρεξε να τον βρει και μαρτύρησε μαζί μ’ εκείνον για τον Χριστό. Τη μαστίγωσαν μέχρι που το αίμα ανάβλυζε από τη μύτη και το στόμα της. Κατόπιν τους έριξαν σε λέβητα με νερό που κόχλαζε και έπειτα επάνω σε πυρακτωμένη σχάρα· και στις δύο περιπτώσεις, δροσιζόμενοι μάλιστα οι δύο αδελφοί, διαφυλάχθηκαν αβλαβείς με τη δύναμη του σημείου του Σταυρού και του Ονόματος του Χριστού. Τελικώς, ο Ευλάμπιος αποκεφαλίστηκε, ενώ η αδελφή του ξεψύχησε προτού την καρατομήσει το σπαθί του δημίου.
Θανατώθηκαν επίσης διακόσιοι άλλοι χριστιανοί, οι οποίοι είχαν μεταστραφεί στην Πίστη, όταν έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της θαυματουργίας των αυταδέλφων αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας. Όλοι στέφθηκαν με τούς στε­φάνους των αγίων μαρτύρων και πέρασαν στην αιωνιότητα της ουράνιας πατρίδας τους.
(Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Ο πρόλογος της Αχρίδος,Οκτώβριος,  εκδ. Άθως, σ.112-113)

Δημοφιλείς αναρτήσεις