Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Προφητικό


Προφητικό
Μια απέραντη ερημιά απλώθηκε παντού
Και ένα εκθαμβωτικό σκοτάδι άρχισε
να τυλίγει τα πάντα γύρο του
Οι άνθρωποι (σαν καλοκουρδισμένα στρατιωτάκια)
βαδίζουν στο δρόμο που τους χάραξε η μοίρα
Στα πόδια δεν έχουν τώρα χονδρές αλυσίδες
με σιδεριές βαριές μπάλες είναι ελεύθεροι
Και εσύ Ολομόναχος ανάμεσα στο πλήθος
μάταια φωνάζεις .. σκλάβοι ξεσηκωθείτε
Η σιωπή του πλήθους πνίγει την δική σου φωνή
Και αυτοί συνεχίζουν να βαδίζουν
Δεν έχουν της χονδρές αλυσίδες στα πόδια
Είναι ελεύθεροι
Νομίζουν ότι είναι ελεύθεροι
(πανουλης )©
Πάνος καραμπάτος

"Το ελατάκι που ήθελε να γίνει Χριστουγεννιάτικο δέντρο"


"Το ελατάκι που ήθελε να γίνει Χριστουγεννιάτικο δέντρο" , Κατερίνα Ε. Φραγκάκη, εκδ. Μουσικό Κλειδί

Παρουσίαση βιβλίου : Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 στο βιβλιοπωλείο " Δοκιμάκης " στις 12.00

Τι γίνεται όταν ζούμε με όνειρα αλλά τελικά διαπιστώνουμε ότι η πραγματικότητά μας είναι πολύ πιο όμορφη και σπουδαία;
Ένα ερώτημα που απευθύνεται σε μικρούς αλλά και μεγάλους μέσα από το χριστουγεννιάτικο βιβλίο της Κατερίνας Ε. Φραγκάκη, συγγραφέα της «Καντής». Μέσα από μια πολύ ιδιαίτερη εικονογράφηση και με βουτιά στα χρώματα και στο μαγικό κόσμο των παιδιών, η συγγραφέας παρουσιάζει την ιστορία ενός μικρού έλατου, που το όνειρό του –από τότε που ήταν μικρό σποράκι…- δεν ήταν άλλο από το να γίνει Χριστουγεννιάτικο Δέντρο. Όταν όμως έφτασε η ώρα για να πραγματοποιηθεί, το ελατάκι της ιστορίας διαπίστωσε ότι όσα θα άφηνε πίσω του, ίσως τελικά να ήταν εκείνα ακριβώς που το είχαν κάνει ήδη ευτυχισμένο. Μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και τη σπουδαιότητα της φιλίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τη Δευτέρα  3-12-2012  ώρα  18:00  στο ξενοδοχείο ΛΑΤΩ στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί ομιλία σε ενημερωτική συνάντηση και ελεύθερη συζήτηση με θέμα τις ευεργετικές ιδιότητες της αλόης και του πρωτογάλακτος. Πρόκειται για 2 δώρα της φύσης που η LR επεξεργάζεται με σεβασμό και σας τα προσφέρει ως την καλύτερη οχύρωση του οργανισμού με τρόπο φυσικό και χωρίς παρενέργειες.
Κύριος ομιλητής κ. Φασουλάκης Άγγελος
είσοδος ελεύθερη

«Συνέδριο στο σκοτάδι»


ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΣΠΥΡΟ ΤΖΟΥΒΕΛΗ
&
ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Με θέατρο αναλογίου, του μονόπρακτου «Συνέδριο στο σκοτάδι», θα τιμηθεί από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας ο από μητέρα Κερκυραίος ποιητής Σπύρος Τζουβέλης (Δράμα, 1925) την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Σολωμού (Μουράγια). Στην τιμητική αυτή εκδήλωση, για την επί 60 χρόνια προσφορά του Σπύρου Τζουβέλη στα Γράμματα, ενός ανθρώπου που δεν έκανε ποτέ θόρυβο γύρω από τον εαυτό του, θα μιλήσει επιγραμματικά για τη ζωή και το έργο του ο Δημήτρης Κονιδάρης, ο ίδιος ο ποιητής θα διαβάσει ποιήματά του και θ’ ακουστεί το μονόπρακτό του από ηθοποιούς του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας σε επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή Πέτρου Γάλλια. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Σπύρος Τζουβέλης θα διανείμει χειροποίητα φυλλάδια (Η/Υ), της σειράς των εκτός εμπορίου φυλλαδίων «Σποραδικά», του Δημ. Κονιδάρη, με το μονόπρακτο «Συνέδριο στο σκοτάδι». Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι αίθουσες κλιματίζονται.

Σήμερα...


 


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΜΕΡΟΠΗ


http://www.ecclesia.gr/greek/synaxaire/synaxari.asp?minas=12&id=365

Η Αγία Μερόπη έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Έφεσο, όμως ορφάνεψε μικρή από τον πατέρα της και έτσι ανατράφηκε από την μητέρα της, η οποία καταγόταν από τη Χίο. Κατά τον διωγμό των Χριστιανών, που έγινε στα χρόνια του Δεκίου, η Μερόπη μαζί με την μητέρα της, μετακόμισε στη Χίο. Εκεί περνούσε τον καιρό μελετώντας την Αγία Γραφή, διαδίδοντας τον Θείο Λόγο και ασκώντας μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Όμως ο διωγμός εξαπλώθηκε και στην ειρηνική Χίο. Μεταξύ των εκεί διωχθέντων ήταν και ο μακάριος μάρτυρας Ισίδωρος. Ο ειδωλολάτρης Νουμέριος είχε διατάξει να μείνει άταφο το σεπτό λείψανο του μάρτυρα, όμως η Μερόπη ξεγελώντας τον φύλακα πήρε το λείψανο και το έθαψε με κάθε ευλάβεια. Ο Νουμέριος διέταξε να τιμωρηθεί σκληρά ο στρατιώτης. Η αγία Μερόπη δεν ομολόγησε την πράξη της. Ο άρχοντας τρομερά θυμωμένος, διέταξε την μέχρι θανάτου τιμωρία της Μερόπης.


 -----------------------------------------

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B2%CE%B2%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BC

Αββακούμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Αββακούμ, ρωσική εικόνα 18ου αι.
Ο Αββακούμ, ή Αβακούμ, ή Αμβακούμ είναι πρόσωπο που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη ως προφήτης του Ισραήλ. Πρόκειται για τη μεταγραφή του εβραϊκού ονόματος Χαμπακούμ που σημαίνει «ένθερμος εναγκαλισμός», ή κατά άλλη εκδοχή «πατέρας έγερσης» [(Αββά = πατήρ) + (κουμ = έγερση)].
Ο Αββακούμ έζησε επί βασιλείας του Ιωακείμ μεταξύ 650 και 627 π.Χ. και προφήτευσε τη μεγάλη αιχμαλωσία των Εβραίων από τον Ναβουχοδονόσορα, βασιλιά των Βαβυλωνίων, καθώς και την εκ νέου αποκατάστασή τους στη πατρίδα τους.

Το βιβλίο Αββακούμ

Τόσο ο εβραϊκός κανόνας της Αγίας Γραφής (Τανάκ) όσο και ο χριστιανικός κανόνας της Παλαιάς Διαθήκης περιλαμβάνει και κατατάσσει τον Αββακούμ ως τον 8ο μεταξύ των 12 Μικρών Προφητών (Εβρ. Νεβιείμ Κετανείμ).
Το βιβλίο του Αββακούμ τονίζει δυο σημαντικές αλήθειες. Ο θεός είναι ο Παγκόσμιος Κυρίαρχος και οι δίκαιοι ζουν μέσω πίστης. Αποτελείται από 3 κεφάλαια. Το πρώτο επονομάζεται "Όραση", το δεύτερο "Αιώνιον", και το τρίτο "Προσευχή". Τα πρώτα 2 κεφάλαια είναι διάλογος μεταξύ του συγγραφέα και του θεού, Ιαχβέ. Μιλούν για τη δύναμη των Χαλδαίων, και για τη θλίψη που περιμένει το βαβυλωνιακό έθνος, που αποκτά αθέμιτα κέρδη, οικοδομεί μια πόλη χύνοντας αίμα αθώων και λατρεύει γλυπτά. Το 3ο κεφάλαιο είναι μια προσευχή σε μορφή έμμετρου θρήνου και έχει χαρακτηριστεί «ένα από τα λαμπρότερα έργα της εβραϊκής ποίησης». Εξαίρει την μεγαλοπρέπεια του θεού κατά τη μέρα της μάχης, και το δραματικό του ύφος είναι απαράμιλλο σε δύναμη και ζωντάνια αγριότητας. Το κεφάλαιο αυτό περιέχει πλούσιες εικόνες και ζωηρές περιγραφές και συναρπάζει με το ωραίο και συνάμα γεμάτο πάθος ύφος του.

Αποσπάσματα

Ιδού μερικά αποσπάσματα για παράδειγμα:
α)
Από το κεφάλαιο "Όραση", όπου ο Αββακούμ φθάνοντας ν΄ ανησυχεί για την ύπαρξη του Γιαχβέ όπου και η ορμητική του αποστροφή:
-«Έως τίνος Κύριε κεκράξομαι και ου μή εισακούσεις; Βοήσομαι και προς Σε αδικούμενος και ου σώσεις; Ίνα τοι μοι έδειξας κόπους και πόνους επιβλέπειν επί ταλαιπωρίαν και ασέβειαν εξεναντίας μου;»
Ιδού και η παράφραση του ίδιου εδαφίου από το εβραϊκό κείμενο;
-«Έως πότε ω Ιαχβέ θα ξελαρυγγιάζομαι και Συ θα κωφεύεις; Έως πότε θα Σου ξεφωνίζω εγώ ο κατατρεγμένος και Συ δεν θα με γλυτώνεις; Διατί εκθέτεις προ των οφθαλμών μου ως πανόραμα τα βάσανα και τους καημούς, και προς τι κάθεσαι και καμαρώνεις την ατιμίαν και διαφθοράν που αντικρύζω;»

Στο 2ο όμως κεφάλαιο ο Αββακούμ προσπαθώντας να πείσει τον εαυτόν του δεν αργεί να εκθέση την παντοδυναμία του "Αιώνιου" οπότε και στο 3ο κεφάλαιο στη "Προσευχή" μέσα σε θερμή έξαρση πάθους αναφωνεί:
-"Ο Ιαχβέ - Ελοΐμ δημιουργεί όλην την δύναμίν μου. Αυτός θα καταστήσει τους πόδας μου ελαφρούς ως πόδας δορκάδος και θα με οδηγήση προς τα ύψη, νικητήν και ψάλλοντα".

β) Ιδού και έν σημείο, πως εκδηλώνεται η καταστροφική σκέψη του Γιαχβέ όπου και φέρεται ν΄ αποκαλύπτει ο ίδιος στον Αββακούμ:
-"Θα εξεγείρω τους Χαλδαίους φυλήν πικράν και άρπαγα... Τα άλογά της είναι περισσότερον ευκίνητα από λεοπαρδάλεις, ταχύτερα από τους λύκους της νυκτός και αι φορβάδες των πετούν γρηγορώτερα από αετούς. Θα επιπέσουν όλοι επί την λείαν. Η όψις των είναι όπως ο φλογισμένος άνεμος και θα συσσωρεύση τους αιχμαλώτους ως λόφους άμμου".

Κανονικότητα

Η κανονικότητα του βιβλίου του Αββακούμ επιβεβαιώνεται από τους αρχαίους καταλόγους των Εβραϊκών Γραφών. Αν και δεν αναφέρουν ονομαστικά το βιβλίο, ωστόσο το περιλαμβάνουν στους ‘δώδεκα Μικρούς Προφήτες’ που αναφέρουν, γιατί χωρίς τον Αββακούμ αυτοί δεν θα ήταν 12. Ο απόστολος Παύλος αποδεχόταν ότι η προφητεία είναι μέρος της θεόπνευστης Γραφής και παραθέτει αυτούσιο το εδάφιο Αββακούμ 1:5, λέγοντας ότι αυτό είναι «λαληθέν υπό των προφητών». (Πράξ. 13:40, 41) Επίσης, στο βιβλί αναφέρεται και σε αρκετές από τις επιστολές του. Ασφαλώς, η εκπλήρωση των προφητειών του Αββακούμ εις βάρος του Ιούδα και της Βαβυλώνας καταδεικνύει ότι αυτός ήταν αληθινός προφήτης του θεού, εν ονόματι και για τη δόξα του οποίου μίλησε.

ΕΣΚΙΜΩΟΙ


ΕΣΚΙΜΩΟΙ
http://akrasakis.blogspot.gr/2012/01/blog-post_15.html


Λέγονται οι πληθυσμοί που κατοικούν, από τα αρχαιότατα χρόνια, στις παρυφές του βόρειου ημισφαιρίου και οι οποίοι σήμερα είναι εγκατεστημένοι σε διάφορες περιοχές του Βόρειου Αρκτικού κύκλου, από τη Γροιλανδία μέχρι τη βορειοανατολική Σιβηρία. Ειδικότερα, κατοικούν σε μερικές περιοχές της Γροιλανδίας, στη γη του Μπάφφιν, στο βορειοδυτικό Καναδά, στην Αλάσκα ακόμη και στις Β.Α. περιοχές της Ασίας. Οι ομάδες της αμερικανικής ηπείρου αλληλοχαρακτηρίζονται με την τοπική ονομασία Ινουίτ, που σημαίνει άνθρωποι. Η ονομασία Εσκιμώοι προέρχεται από τη λέξη Ουιγιασκιμόουοκ (= αυτοί που τρώνε ωμό κρέας)...

Διαβάστε περισσότερα, κάνοντας κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο (ιστολόγιο "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ").

ΔΙΑΛΕΧΤΗ ΖΕΥΓΩΛΗ-ΓΛΕΖΟΥ «Μας έφτασε ο βαρύς χειμώνας…»


ΔΙΑΛΕΧΤΗ ΖΕΥΓΩΛΗ-ΓΛΕΖΟΥ «Μας έφτασε ο βαρύς χειμώνας…»

Μας έφτασε ο βαρύς χειμώνας

χωρίς τραγούδια και πουλιά,
στα σύννεφα τρυπώνει ο ήλιος

και το φεγγάρι στην ομίχλη,
τα φύλλα τα χλωμά ένα ένα
ρίχνει στη γη η κληματαριά.

 

Μουχρώσαν τα βουνά και οι κάμποι,
τα στενορύμια και οι αυλές,
αμίλητα στοιχειά τα δέντρα
στέκουνε ολόρθα στη βροχή
στέκουνε ολόρθα στους ανέμους,
στοιχειώσανε τα μονοπάτια
κι ερήμαξαν οι ακρογιαλιές.

Φεύγουνε οι μέρες του χειμώνα,
σαν ταξιδιάρικα πουλιά,
θα βγει απ’ τα σύννεφα κι ο ήλιος
κι απ’ την ομίχλη το φεγγάρι,
πράσινα φύλλα θα βλαστήσουν
και πάλι στις κληματαριές,
τα μονοπάτια θα ξυπνήσουν,
θα ζωντανέψουν τ’ ακρογιάλια,
θα λουλουδίσουν τα μπαλκόνια,
θα λουλουδίσουν τα κλαδιά,
και θά ’ρθουνε τα χελιδόνια.

(από το βιβλίο: Aνθολόγιο για τα παιδιά του Δημοτικού, μέρος δεύτερο, Oργανισμός Eκδόσεως Διδακτικών Bιβλίων, 1975)

Γαλακτομπούρεκο απο Καλαμάτα

Γαλακτομπούρεκο απο Καλαμάτα
Bαθμολογία:
       
11 ψήφοι
Προστέθηκε από , 12.04.09

ΠεριγραφήΓαλακτομπούρεκο απο Καλαμάτα

Σιροπιαστό γλυκό με φύλλο κρούστας. Το μυστικό έγκειται στην προετοιμασία!

photo: Μυρτω

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 1.5 ποτήρια νερού σιμιγδάλι
  • 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 4 βανίλιες
  • ξύσμα από 1 ή 2 λεμόνια ανάλογα με το μέγεθος
  • 1 κουτί φύλλο κρούστας
  • 1 βιτάμ λιωμένο για τα φύλλα

Για το σιρόπι:
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 1.5 ποτήρια νερό
  • 1 λεμόνι,το μισό στιμμένο και το μισό κομμένο σε 2 φέτες
  • 2 με 3 γαρύφαλλα
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Περιέχει






Φτιάχνει
1 βαθύ ταψί φούρνου

Πως το κάνουμε:


Δημοφιλείς αναρτήσεις