Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Αρακάς Λαδερός Κοκκινιστός

 
craftlog.com
 

Αρακάς κοκκινιστός από τον Άκη Πετρετζίκη. Ένας παραδοσιακός λαδερός αρακάς. Ιδανικό, εύκολο και οικονομικό πιάτο για τους χορτοφάγους και για όσους νηστεύουν!

Τι θα χρειαστείτε

50 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
2 κρεμμύδια φρέσκα
2 καρότα
2 πατάτες
100 γρ. κρασί λευκό
400 γρ. τομάτα κονκασέ
1 κύβο λαχανικών
1 λίτρο βραστό νερό
450 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
2 κ.σ. άνηθο (1 κ.σ. + 1 κ.σ.)
2 κ.σ. δυόσμο (1 κ.σ. + 1 κ.σ.)
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
λίγο δυόσμο
1 λεμόνι, σε φέτες
λίγο ελαιόλαδο
https://akispetretzikis.com/el/categories/ladera/arakas-kokkinistos

Ζακλίν ντε Ρομιγύ: «Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά»

 
womantoc.gr
 
Το να μάθεις να σκέφτεσαι, να κρίνεις, να είσαι ακριβολόγος και να ζυγίζεις τις λέξεις σου, να ανταλλάσσεις ιδέες, να ακούς τον άλλον σημαίνει ότι είσαι ικανός να κάνεις διάλογο. Είναι ο µόνος τρόπος για να μετριάσεις τη βία που ορθώνεται γύρω µας». «Οι λέξεις είναι το φρούριο που προφυλάσσει από την κτηνωδία. Όταν δεν γνωρίζουμε, όταν δεν μπορούμε να εκφραστούμε, όταν χειριζόμαστε τα πράγματα κατά προσέγγιση όπως κάνουν πολλοί νέοι σήμερα, όταν τα λόγια δεν είναι αρκετά για να ακουστούν, όταν ο λόγος δεν είναι επεξεργασμένος επειδή η σκέψη είναι ασαφής, τότε δεν μένει παρά η γροθιά, το ξύλο, η τυφλή βία. Κι αυτή απειλεί να στραγγαλίσει τον δυτικό, ανθρωπιστικό ιδανικό µας κόσμο».
Το 1995 της δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του Ελληνισμού.
H Ζακλίν ντε Ρομιγί γεννήθηκε στη Σαρτρ στις 26 Μαρτίου του 1913. Δίδαξε ως καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα πανεπιστήμια της Λιλ (1949-1957), της Σορβόνης (1957-1973) και στο Collège de France (1973-1984).
Όντας η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Collège de France, η Ζακλίν ντε Ρομιγί υπήρξε και η πρώτη γυναίκα μέλος της Académie des inscriptions et belles-lettres (1975), στην οποία και προήδρευσε κατά το έτος 1987. Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας της Δανίας, της Βρετανικής Ακαδημίας, των Ακαδημιών της Βιέννης, των Αθηνών, της Νάπολης, του Τορίνο, των Κάτω Χωρών, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών κ.ά. Είναι δόκτωρ honoris causa των πανεπιστημίων της Οξφόρδης, των Αθηνών, του Δουβλίνου, του Μόντρεαλ και του Γέιλ.
Το 1995 της δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του Ελληνισμού.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο Ambatiélos de l’ Académie des inscriptions et belles-lettres (1948), το βραβείο Croiset de l’Institut de France (1969), το βραβείο Langlois de l’Académie francaise (1974), το Grand Prix d’Académie της Académie francaise (1984), το βραβείο Ωνάσης (Αθήνα, 1995). Στις 24 Νοεμβρίου του 1988 εξελέγη μέλος της Académie francaise στη θέση του Αντρέ Ρουσέν.
Μεταφράστρια των Ελλήνων κλασικών στα γαλλικά, δημοσίευσε πλήθος μελετών για την αρχαία ελληνική γραμματεία και ιστορία.

Μεταφράστρια των Ελλήνων κλασικών στα γαλλικά, δημοσίευσε πλήθος μελετών για την αρχαία ελληνική γραμματεία και ιστορία.


Πηγή: giannena-e.gr
 

Η Ομορφότερη Χώρα Του Κόσμου

Γιωργιος Μπαμπινιωτης ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ

 
youtube.com
Ο Γιωργιος Μπαμπινιωτης ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ με τον Τασο Τρυφωνος. Full…

Μεγάλωσε τα δικά σου φυτά

 
 
-5:13
1,6 χιλ.
58.768.708 προβολές 
 
 
 
 
 
 
5-Minute Crafts
Grow your own plants 🌱
Μεγάλωσε τα δικά σου φυτά 🌱

Lemnos Part 1



youtube.com
Part 1 of our visit to the small, and little known Greek Island of Lemnos.…

Κώδικας Μυστηρίων (3 Σεπτεμβρίου 2019)Εντυπωσιακό εύρημα από τη Δήλο

Άγιος Παρθένιος

«Εν αρχή ην ο Λόγος»

σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με μπισκότα



xrysessyntages.gr
ΥΛΙΚΑ Στρώση cheesecake σοκολάτας: 250 γρ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι ½ φλιτζάνι άχνη ζάχαρη ½ φλιτζάνι κακάο σκόνη (άγλυκο) 400 γρ. μπισκότα κρέμας σοκολάτας Σοκολάτα ganache: 400 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας 200 ml κρέμα γάλακτος Σαντιγί: 200 ml κρέμα γάλακτος (κρύα) 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη 1 κουταλιά του γλυκού […]
ΥΛΙΚΑ
Στρώση cheesecake σοκολάτας:
  • 250 γρ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
  • 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
  • ½ φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι κακάο σκόνη (άγλυκο)
  • 400 γρ. μπισκότα κρέμας σοκολάτας
Σοκολάτα ganache:
  • 400 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
Σαντιγί:
  • 200 ml κρέμα γάλακτος (κρύα)
  • 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Γαρνίρισμα:
  • 100 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα σε σταγόνες
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με την σοκολάτα ganache
Τοποθετούμε την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος σε ένα πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνουμε στα μικροκύμματα για 20 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε μέχρι να λιώσει εντελώς.
Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ένα μπεν μαρί: Γεμίζουμε με νερό ένα κατσαρολάκι μέχρι το 1/3. Το φέρνουμε σε βρασμό κι έπειτα τοποθετούμε στο χείλος του ένα πυρίμαχο μπολ, το οποίο δεν θα πρέπει να ακουμπάει απευθείας το βραστό νερό. Έπειτα βάζουμε μέσα στο μπολ την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
Στρώση cheesecake του γλυκού:
Προσθέτουμε όλα τα υλικά για το cheesecake στον κάδο του μίξερ. Ξεκινάμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα κι έπειτα την αυξάνουμε ώσπου να γίνει λείο το μείγμα.
Σαντιγί:
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και την βανίλια σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάμε μέχρι να έχετε μια σφιχτή σαντιγί. Δεν χτυπάμε  πολύ γιατί η σαντιγί θα γίνει βούτυρο.
Συναρμολόγηση:
Αρχικά, τοποθετούμε μια στρώση από μπισκότα σοκολάτας σε ένα ταψί 20×30 εκ. Προσθέτουμε την μισή σοκολάτα ganache και αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το μείγμα κρέμας τυριού από πάνω με την βοήθεια μιας σπάτουλας και κάνουμε λεία την επιφάνεια του. Στο σημείο αυτό καλύπτουμε με μια δεύτερη στρώση μπισκότων σοκολάτας.
Έπειτα, ζεσταίνουμε ξανά την σοκολάτα ganache είτε για 10 δευτερόλεπτα στα μικροκύμματα, είτε ομοιοτρόπως σε μπεν μαρί (οδηγίες στο βήμα 1) και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Τέλος, απλώνουμε ομοιόμορφα την σαντιγί και πασπαλίζουμε με κουβερτούρα σε σταγόνες.
ΠΗΓΗ: foodmaniacs.gr

Αριστοτέλης: Η ψυχή είναι...




Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι, όση και να έχουν αρετή, είναι αρκετή, ενώ για τον πλούτο, τα χρήματα, την ισχύ, τη δόξα, και όλα τα σχετικά, πιστεύουν πως, όσα και να έχουν, δε φθάνουν.
Ο Αριστοτέλης, σε όλους αυτούς, διαμηνύει να προσέξουν ότι δεν αποκτούν και δεν μπορούν να διαφυλάξουν τις αρετές με τα εξωτερικά αγαθά, αλλά, αντίθετα, εκείνα με αυτές.
Την ευτυχισμένη ζωή, είτε υπάρχει στη χαρά, είτε στην αρετή, είτε και στα δυο, περισσότερο τη βρίσκουμε σ’ εκείνους που έχουν καλλιεργήσει στο έπακρο το ήθος τους και τη διάνοια, ενώ παραμένουν μετριοπαθείς και μετρημένοι όταν πρόκειται για την κτήση εξωτερικών αγαθών’ όχι, όμως, σ’ εκείνους που διαθέτουν αγαθά περισσότερα από τα χρήσιμα, ενώ, την ίδια στιγμή, υπολείπονται στο ήθος και τη διάνοια. Γιατί τα εξωτερικά αγαθά εξαντλούνται, και περισσότερο αποτελούν μέσο, όπως καθετί που χρησιμεύει σε κάτι άλλο’ η υπερεπάρκειά τους, όμως, αναγκαστικά, είτε βλάπτει είτε, τελικά, δεν ωφελεί καθόλου όσους τα διαθέτουν.
Τα αγαθά, τώρα, που αφορούν στην ψυχή, όσο κι αν αφθονούν, τόσο πιο πολύ είναι χρήσιμα’ εφόσον, βέβαια, πρέπει να ζητούμε και σ’ αυτά, όχι μόνο το ωραίο αλλά και το χρήσιμο. Αν επιπλέον, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η ψυχή είναι πολυτιμότερη από την περιουσία και το σώμα, θα πρέπει, για το καθένα, να εξασφαλίσουμε την καλύτερη εκδοχή, σύμφωνα με την ιεραρχία που εγκαθιστούμε ανάμεσά τους. Άλλωστε, από τη φύση, επιβάλλεται να επιλέγουμε τα εξωτερικά αγαθά προς όφελος της ψυχής, πράγμα που πρέπει να κάνουν όλοι όσοι σκέφτονται σωστά,’ και όχι να υποτάσσουμε την ψυχή στην αναζήτηση των εξωτερικών αγαθών.
Καθένας, τώρα, αξιώνεται την ευδαιμονία στο βαθμό που διαθέτει αρετή και φρόνηση, και φροντίζει να ενεργεί σύμφωνα με αυτές. Τον εσωστρεφή προσανατολισμό, και την εσωτερική διάσταση της ευδαιμονίας, ο Αριστοτέλης την κατοχυρώνει με την αναφορά στο θεό. Εκείνος είναι ευδαίμων και μακάριος όχι εξαιτίας των εξωτερικών αγαθών, αλλά χάρη στον εαυτό του και σε αυτό που είναι από τη φύση.
Γι’ αυτό, αναγκαστικά, η ευδαιμονία διακρίνεται από την ευτυχία. Η δεύτερη αφορά στα αγαθά που δεν έχουν να κάνουν με την ψυχή’ γι’ αυτά αρμόδια είναι η τύχη. Δίκαιος και σώφρων, όμως, δεν είναι κανένας από τύχη. Το ίδιο, ακριβώς, ισχύει και για την πόλη που θέλει να ζει ευτυχισμένα. Είναι αδύνατο να ευτυχούν εκείνοι που δεν ενεργούν σωστά. Κανένα έργο, ανθρώπου ή πόλης, δεν είναι καλό, που δε συνοδεύεται ή δεν απορρέει από την αρετή και τη φρόνηση. Επομένως, άριστος βίος, τόσο μεμονωμένα, για τον κάθε άνθρωπο, όσο και γενικά, για τις πόλεις, είναι εκείνος που συνέχεται από αρετή σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι πράξεις που έχει να επιδείξει, να είναι πράξεις αρετής.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η αρετή έχει να κάνει με τη χαρά, την αγάπη και το μίσος που κατευθύνονται σωστά, «ορθώς». Η εισαγωγή στο βίο της αρετής, είναι, πρώτα, έργο της παιδείας, και συγκεκριμένα της μουσικής, που περιλαμβάνει την ποίηση, την όρχηση και το μέλος, και αποστολή της είναι να διδάσκει και να εθίζει στην ορθή κρίση, αλλά και στη χαρά με τα ευγενή ήθη και τις ωραίες πράξεις.
Οι ρυθμοί και οι μελωδίες εξομοιώνουν, διαμορφώνουν ομοιώματα ηθών όπως η οργή, η πραότητα, η ανδρεία και η σωφροσύνη, αλλά και τα αντίθετα σε αυτά. Στην πράξη, μάλιστα, η ψυχή υφίσταται μεταβολή, όταν ακούγονται παρόμοιοι ρυθμοί και μελωδίες. Έτσι, καθώς οι άνθρωποι συνηθίζουν να λυπούνται και να χαίρονται με τις εξομοιώσεις, φθάνουν, και σε πραγματικές συνθήκες, σε αληθινές περιστάσεις, να νιώθουν με τον ίδιο τρόπο……..



******** Από το παράρτημα του βιβλίου Αριστοτέλης – “Περί ψυχής” εκδόσεις Ζήτρος, Σχόλια Ι.Σ.Χριστοδούλου



Δημοσιεύτηκε από τον χρήστη

Δημοφιλείς αναρτήσεις