Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Βασίλης Τσάγκλος

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο Βασίλης Τσάγκλος, ένας από τους πλέον δραστήριους Έλληνες ηθοποιούς με σημαντική προσφορά στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ο Βασίλης Τσάγκλος γεννήθηκε στην Πύλο της Μεσσηνίας στις 20 Ιουνίου…
atexnos.gr
Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο Βασίλης Τσάγκλος, ένας από τους πλέον δραστήριους Έλληνες ηθοποιούς με σημαντική προσφορά στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ο Βασίλης Τσάγκλος γεννήθηκε στην Πύλο της Μεσσηνίας στις 20 Ιουνίου 1939. Το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα (ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ) ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 1989 με την προτροπή και καθοδήγηση του καταξιωμένου ηθοποιού και σκηνοθέτη.
 Ο Βασίλης Τσάγκλος δημιούργησε τον πρώτο πυρήνα του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ., δίδαξε, σκηνοθέτησε και έβαλε το θεμέλιο λίθο για την σύσταση του ως νομικό πρόσωπο και μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρξε συμπαραστάτης σε κάθε θεατρική απόπειρα της ομάδας. Προς τιμήν του, το θερινό θέατρο του δημοτικού θεάτρου Μαραθώνα φέρει την επωνυμία «Βασίλης Τσαγκλός».
 Στον κινηματογράφο συμμετείχε, μεταξύ άλλων στις ταινίες: «Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο» (1970), «Ο Αστραπόγιαννος» (1970), «Μέρες του ’36» (1972), «Ο Θίασος» (1975), «Οι Κυνηγοί» (1977), «Ο Ανθρωπος που το’ παιζε πολύ» (1983) «Εδώ είναι Βαλκάνια» (1984), «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), «Η κάθοδος των εννιά» (1985), «Ο Αδέξιος Εραστής» (1985), «Made in Greece» (1988), «Και δειλός και τολμηρός» (1989), «Μπίζνες στα Βαλκάνια» (1996), «Το Παιχνίδι της Σκιας» (2001), «Uranya» (2006), «Ο γιος του φύλακα» (2006), «Καντίνα» (2009).
 Στη μικρή οθόνη συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στις τηλεοπτικές σειρές: «Παράξενος ταξιδιώτης» (1972), «Βεντέτα» (1986), «Οι φωτογράφοι» (1998), «Το παιχνίδια της σκιάς» (2001), «Μυστικά και λάθη» (2003), «Αν θυμηθείς το όνειρο μου» (2003), «Θανάσιμες πεθερές» (2004). Η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στην τηλεοπτική σειρά «Στο παρά πέντε» (2005).


"Οι Έλληνες Έστησαν Τον Άνθρωπο Στα Πόδια Του!"

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη The Secret Real Truth.
Συγκλονιστικό Κείμενο Των New York Times 1975: "Οι Έλληνες Έστησαν Τον Άνθρωπο Στα Πόδια Του!"

«…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που…
thesecretrealtruth.blogspot.com  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/02/new-york-times-1975.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Συγκλονιστικό Κείμενο Των New York Times 1975: "Οι Έλληνες Έστησαν Τον Άνθρωπο Στα Πόδια Του!"


«…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες.Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος…
Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο.Οι Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες.



 
Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμε.
Οι ‘Έλληνες πίστευαν στην τελειότητα σε όλα τα πράγματα, γιʼ αυτό μας κληροδότησαν την ομορφιά, που φτάνει από τον Παρθενώνα και τα ελληνικά αγάλματα, τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή, την ποίηση του Ησίοδου και του Ομήρου, μέχρι τα ζωγραφισμένα αγγεία ενός απλού νοικοκυριού.Χωρίς τους ‘Έλληνες μπορεί ποτέ να μην είχαμε αντιληφθεί τι είναι αυτοδιοίκηση.
 


 


Αλλά, πολύ περισσότερο ακόμα και από την γλώσσα μας, τους νόμους μας, τη λογική μας, τα πρότυπά μας της αλήθειας και της ομορφιάς, χρωστάμε σε αυτούς την βαθιά αίσθηση για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Από τους ‘Έλληνες μάθαμε να φιλοδοξούμε χωρίς περιορισμούς, να είμαστε, όπως είπε ο Αριστοτέλης, αθάνατοι μέχρι εκεί που μας είναι δυνατό…».
(The New York Times, Μάρτιος 1975).

*Πρώτη δημοσίευση Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016.

Πλέξη Μπριός

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Danai Plekontas.
Τώρα το λάστιχο Μπριός απέκτησε το βιντεάκι του στα ελληνικά.

Είναι είδος λάστιχου που πλέκεται με βελόνες, είναι παχύ και ιδανικό για χοντρά πλεκτά
plekontas.gr|Από Danai
Η πλέξη Brioche - Μπριός συγκαταλέγεται στις πιο παλιές, χρονολογικά πλέξεις και είναι μόνο ένα από τα μέλη μιας μεγάλης οικογενείας πατρών - πλέξεων. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι ο άπλεκτος πόντος και το ζετέ. Την συναντάμε σε βιβλία όπως το Needlework knitting & Crochet by Mrs. Savage του 1847 Knitting and Sewing - How to Make Seventy Useful Articles for Men in the Army and Navy by Maud Churchill Nicoll του 1918 όπως και στο Questions Answered about Knitting by Ursula Bloom το 1946 και σε αρκετά ακόμα. Επίσης αναλυτικές οδηγίες συναντάμε από την Nancy Marchant στο site της www.briochestitch.com και στα βιβλία της.


Είναι λάστιχο και στην πραγματικότητα κάθε σειρά δουλεύεται δύο φορές, την πρώτη φορά πλέκουμε τους μισούς πόντους και την δεύτερη τους υπόλοιπους, γι'αυτό σε πατρόν πολλές φορές θα δούμε δυο διαδοχικές σειρές να αριθμούνται με το ίδιο νούμερο. Έτσι όταν θέλουμε να βρούμε τις σειρές του πλεκτού, μετράμε τους καλούς πόντους μιας στήλης, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε δουλέψει τις διπλάσιες σειρές.
Όταν λέμε ότι πλέκουμε έναν πόντο με Μπριός (brk ή brp), εννοούμε ότι πλέκουμε τον πόντο μαζί με το επιπλέον νήμα που περνάει από πάνω του.
Παρόλο που η εκτέλεση της είναι διαφορετική από  το λάστιχο του ψαρά, το αποτέλεσμα είναι ίδιο! Δείτε εδώ την τεχνική με τα δύο χρώματα.

Εκτέλεση
Ρίχνουμε ζυγό αριθμό πόντων και αν θέλουμε 2 ακόμα πόντους για τις άκρες που τους πλέκουμε με καλή πάντα.
Σειρά Στησίματος:
Βήμα 1: Φέρνουμε το νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα και παίρνουμε 1 πόντο άπλεκτο με ανάποδη.
Βήμα 2: Σε αυτό το σημείο δώστε ιδιαίτερη έμφαση! Το νήμα το αφήνουμε μπροστά από την δεξιά βελόνα και πλέκουμε τον επόμενο πόντο με καλή, έτσι δημιουργούμε ένα πόντο που από πάνω του περνάει ένα δεύτερο νήμα.
Επαναλαμβάνουμε τα 2 βήματα ως το τέλος της σειράς.
Πλέον στην βελόνα μας εκτός από μονούς πόντους έχουμε και διπλούς που σχηματίζουν X, αυτούς τους πόντους τους θεωρούμε ως 1 πόντο και τους πλέκουμε πάντα μαζί!
Σειρά 1: Φέρνουμε το νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα και παίρνουμε 1 άπλεκτο με ανάποδη, χωρίς να πάμε πίσω το νήμα πλέκουμε μαζί με καλή τους επόμενους 2 πόντους που σχηματίζουν "x". Επαναλαμβάνουμε τα δύο βήματα ως το τέλος της σειράς.

Επαναλαμβάνουμε τη Σειρά 1 ως το τέλος του πλεκτού μας.
Συμβουλές: Επειδή το μπριός είναι αρκετά ελαστικό, ρίξτε χαλαρούς πόντους ή χρησιμοποιείστε την τεχνική tubular. Το ίδιο ισχύει και για το κλείσιμο του (bind off), δοκιμάστε την τεχνική tubular bind off.
Βασικές Συντομογραφίες για Brioche:
brk ή bark= brioche knit
πλέκουμε με καλή τον πόντο που είχαμε πάρει άπλεκτο στην προηγούμενη σειρά μαζί με το ζετέ (τους δύο πόντους που σχηματίζουν x)

brp ή burp= brioche purl
πλέκουμε με ανάποδη τον πόντο που είχαμε πάρει άπλεκτο στην προηγούμενη σειρά μαζί με το ζετέ (τους δύο πόντους που σχηματίζουν x)

brk1tbl: ισχύει το παραπάνω (όπως brk1 ή bark) αλλά αυτή τη φορά θα πλέξουμε τους πόντους από το πίσω ποδαράκι

sl1yo = slip 1, yarn over
Παίρνουμε άπλεκτο τον επόμενο πόντο με ανάποδη, έπειτα φέρνουμε το νήμα πάνω από την βελόνα (και πάνω από τον άπλεκτό πόντο) πηγαίνοντας το πίσω από το πλεκτό για να δουλέψουμε τον επόμενο πόντο.

yf sl1yo: yarn forward, slip 1, yarn over
Φέρνουμε το νήμα από κάτω και μπροστά από την βελόνα, παίρνουμε τον επόμενο πόντο άπλεκτο με ανάποδη, έπειτα φέρνουμε το νήμα πάνω από την βελόνα και πίσω, σε θέση τέτοια ώστε να δουλέψουμε τον επόμενο πόντο. Ο άπλεκτος πόντος μαζί με το ζετέ δουλεύονται ως ένας πόντος.

Ακολουθεί πίνακας συμβόλων για την πλέξη Μπριός
brk chart symbols


Διαβάστηκε 17964 φορές



ΕΡΙΓΚΥΟ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Αννα Μοροζινη.
Φωτογραφία της Αννα Μοροζινη.


ΕΡΙΓΚΥΟ: -Αγκαθιά, -Μοσχάγκαθο-Φειδάγκαθο-Παπαδίτσα-Της Αγάπης το Βοτάνι.
Το φυτό αυτό ευδοκιμεί σε αμμώδεις παραλίες .Έχει σχιστά φύλλα και λευκά άνθη που έχου γύρω τους αγκάθια.Είναι διουρητικό, χωρίς όμως, να προκαλεί έντονη αποβολή υγρών από τον οργανισμό. Χρησιμοποιείται περισσότερο για τους νεφρόλιθους και την άμμο στα νεφρά (ψαμμίαση), ιδιαίτερα όταν υπάρχει περιορισμός της ροής των ούρων. Καταπραΰνει τον κολικό που οφείλεται σε προβλήματα του ουροποιητικού και μειώνει την αιμορραγία. Βοηθά σε περιπτώσεις κυστίτιδας, ουρηθρίτιδας και διόγκωσης και φλεγμονής του προστάτη αδένα.Επίσης κάνει καλό στο συκώτι, και στους ρευματικούς πόνους. Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ρίζα σε ένα φλιτζάνι νερό, βράστε το και κατόπιν χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Το ρόφημα πρέπει να πίνεται τρεις φορές τη μέρα.
Οι νεαροί ανθοφόροι βλαστοί τρώγονται. Αφού αποφλοιωθούν, βράζονται και σερβίρονται με ελαιόλαδο, ξύδι και σκόρδο ή μαγειρεύονται και με αυγά . Η ρίζα όταν ψηθεί έχει γεύση κάστανου. Η ρίζα του φυτού παρασκευάζεται ως αφέψημα. Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ρίζα σε ένα φλιτζάνι νερό και το σιγοβράζουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Το ρόφημα το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. Υπό μορφή βάμματος λαμβάνουμε 1-2 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.

ευφρασία

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Αννα Μοροζινη.
‎ 
Αννα Μοροζινη προς ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Καλώς σας βρήκα φίλοι μου !Συνεχίζουμε την πιο απλή και κατανοητή κατάσταση των ασθενειών και των βοτάνων που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους!
Απο Κ συνέχεια.
ΚΟΛΙΚΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ :Άνιθος, απήγανος, Βάλσαμο, Γλυκάνισο, Δυόσμος, Ελιά (λάδι΄)Καρυδιά, κρεμμύδι, κρόκος Κοχάνης,κύμινο, Ματζουράνα, μέντα,μολόχα, Πολυκόμπι, Φραουλιά.Σε αφεψήματα 3 ποτήρια την ημέρα.
ΚΡΑΜΠΕΣ:Δυόσμος, Μέντα, Χαμομήλι.και τροφές που περιέχουν μαγνήσιο που σας προφυλάσει και από την πστεοπόρωση.
ΚΡΕΑΤΟΕΛΙΕΣ: Καρυδιά, κρεμμύδι, Σκόρδο.Και τα τρία τα αναμυγνύομε με μυλόξιδο ,τοποθετουμε και κάνουμε ελαφρές κυκλικές εντιβές.
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ !Ευφρασία, Δενδρολίβανο, Πατάτας χυμός,Σκόρδο εντριβές πάνω στο σημείο, Τσάι πράσινο ή και μαύρο,Χαμομήλι .Με τα άλλα κάνετε συχνές πλύσεις και επιθέματα.
Στην φωτο η ευφρασία

Σωστό το Τρίκαλο...






Aξέχαστες Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου
ένα διάλειμμα με Απαράδεκτους
Σωστό το Τρίκαλο...

Ιατροματις εισαι ?







Aξέχαστες Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου
Ο Βέγγος στο ΙΚΑ ....Ιατροματις εισαι ? χα χα χα Απίθανη ατάκα του Θανάση Βέγγου

ένα μανταλάκι στο αυτί

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


Δεν είμαι σαν αυτούς που τρέχουν στο γιατρό κάθε λίγο και λιγάκι όταν νιώσουν λίγο πόνο ή ενόχληση. Έτσι και…
toxwni.gr|Από s.potirakis


Δεν είμαι σαν αυτούς που τρέχουν στο γιατρό κάθε λίγο και λιγάκι όταν νιώσουν λίγο πόνο ή ενόχληση.
Έτσι και αλλιώς όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αντιθέτως, μου αρέσει να έχω λίγο περισσότερο έλεγχο πάνω στον εαυτό μου, όπως αυτές εδώ οι τεχνικές που μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο χωρίς καν να σηκωθώ από την καρέκλα μου.
Βέβαια όταν πρωτοείδα αυτές τις μεθόδους για ανακούφιση πόνου χρησιμοποιώντας τα αυτιά μου, σίγουρα ήμουν δύσπιστος, αλλά και περίεργος.
Η πιστοποιημένη ρεφλεξολόγος Helen Chin Lui γράφει, «Κάθε αυτί περιέχει ένα ολοκληρωμένο χαρτί του σώματος, γεμάτη με νευρικές απολήξεις και πολλαπλές υποδοχές για το κεντρικό νευρικό σύστημα.»
Κάτι τόσο απλό όπως να βάζεις ένα μανταλάκι στο αυτί? Ακούγεται τρελό, αλλά αξίζει την προσπάθεια.
Ενώ αυτή η μέθοδος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντί ιατρικών συμβουλών, θα της δώσω μια ευκαιρία – είτε με μανταλάκι ή απλά με τα δάχτυλά μου.
Πώς σας φαίνεται αυτή η ιδέα της ρεφλεξολογίας αυτιού?
Καθένα από αυτά τα 6 σημεία πάνω στο αυτί συνδέεται με πόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Ασκώντας πίεση σε κάθε σημείο, μπορείτε να ανακουφιστείτε από τους αντίστοιχους πόνους.

3
Αρχικά βρείτε ποιο κομμάτι του σώματος σας προκαλεί ενοχλήσεις

4

Το πιο πάνω κομμάτι του αυτιού συνδέεται με την πλάτη και τους ώμους. Βάζοντας ένα μανταλάκι για περίπου ένα λεπτό θα βοηθήσει στην απελευθέρωση μαζεμένης έντασης. Επαναλάβετε αρκετές φορές σε μια μέρα για να μειώσετε τους πόνους στη πλάτη και στους ώμους.

5
Το ακριβώς επόμενο σημείο προς τα κάτω συνδέεται με τα όργανα του σώματος. Προφανώς, άμα έχετε έντονο εσωτερικό πόνο, θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό. Αλλά για μικροενοχλήσεις , χρησιμοποιείστε ένα μανταλάκι ή τα δάχτυλά σας στο σημείο. Θα σας δώσει την ανακούφιση που ψάχνετε.

6
Το μεσαίο-πάνω κομμάτι του αυτιού συνδέεται πιο πολύ με πόνους στις αρθρώσεις. Πιέζοντάς το με ένα μανταλάκι ή με τα δάχτυλά σας, μπορεί να προσφέρει αρκετή ανακούφιση.
Χρόνια προβλήματα βέβαια συνιστούν μια βόλτα μέχρι το γιατρό, αν και γιατί όχι να χρησιμοποιήσετε την μέθοδο αυτή πρώτα?

7
Το μεσαίο-κάτω κομμάτι του αυτιού συνδέεται με τα ιγμόρεια και το λαιμό. Όταν ψάχνετε ανακούφιση από τον πονόλαιμο ή κάποιου είδους λοίμωξη της περιοχής, πιέζοντας αυτό το σημείο μπορεί να σας προσφέρει μεγάλη ανακούφιση.

8
Ακριβώς πάνω από τον λοβό του αυτιού είναι ένα σημείο που συνδέεται με την πέψη. Ασκώντας πίεση πάνω του μπορεί να ανακουφίσει από πεπτικές διαταραχές και στομαχικά προβλήματα. Και άμα έχετε συχνά τέτοιου είδους προβλήματα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο εκ των προτέρων προληπτικά.

9
Ο λωβός του αυτιού – είναι ένα σημείο που συνδέεται άμεσα με 2 από τα πιο σημαντικά μέρη του σώματος: τη καρδιά και το κεφάλι. Ασκώντας πίεση σε αυτό το σημείο μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της υγείας της καρδιάς και να ανακουφίσει από ανεπιθύμητη πίεση στο κεφάλι. Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική με πονοκεφάλους.
Η ρεφλεξολογία του αυτιού είναι τόσο εύκολη και μπορεί πραγματικά να αλλάξει την καθημερινότητά σας.
newsitamea.gr

Εξάρχεια

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


Και ποιος δεν ξέρει την συνοικία των Εξαρχείων, στο κέντρο της Αθήνας. Μια γειτονιά με ιστορική φόρτιση, λίγο πιο πάνω από το Πολυτεχνείο, και έχει ταυτιστεί τα τελευταία…
dinfo.gr|Από dinfo

Καλλιέργησε τη μνήμη σου και θα ζήσεις χίλιες ζωές

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


Καλλιέργησε τη μνήμη σου και θα ζήσεις χίλιες ζωές
antikleidi.com
http://antikleidi.com/2016/03/16/umberto_eco_grama_egono/
Καλλιέργησε τη μνήμη σου και θα ζήσεις χίλιες ζωές
Το ιταλικό περιοδικό «L’ Espresso» ζήτησε από δεκατέσσερις προσωπικότητες του πνεύματος να γράψουν μια επιστολή για το 2014.  Ο Ουμπέρτο Έκο έγραψε μια επιστολή στον εγγονό του, ο οποίος πριν από λίγες μέρες εκφώνησε έναν λιτό και ουσιαστικό επικήδειο λόγο στον παππού του. Ο προβληματισμός σχετικά με τις Νέες Τεχνολογίες και τη σημασία της μνήμης είναι τα θέματα στα οποία εστιάζει την προσοχή του ο Έκο. Επειδή, υποστηρίζει, ούτε το Διαδίκτυο μπορεί να υποκαταστήσει τη γνώση, ούτε οι υπολογιστές το μυαλό μας, προτρέπει τις νέες γενιές να μαθαίνουν απομνημονεύοντας. Σε καμιά περίπτωση, βεβαίως δεν εννοεί το… εθνικό σπορ του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, την παπαγαλία.
Ευελπιστώ ότι το κείμενο αυτό θα βρει ευήκοα ώτα και στον ελληνικό εκπαιδευτικό κόσμο της χώρας, ο οποίος, χρόνια τώρα, βομβαρδίζεται με διαρκείς «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις» (απορρυθμίσεις θα ήταν το πιο σωστό).  Το μετέφρασα από τα ιταλικά για δυο λόγους: α) να απολαύσουμε για μια ακόμη φορά το πνεύμα του πρόσφατα εκλιπόντος σπουδαίου στοχαστή, β) να σκεφτούμε μήπως κάποιες βασικές αρχές μάθησης πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά αν ακόμη ενδιαφερόμαστε για μορφωμένους και με ουσιαστική κριτική ικανότητα πολίτες.  Δεν είναι κακό να παραδεχτούμε ότι κάθε τι το «παλιό» δεν είναι οπωσδήποτε  «συντηρητικό» ή «αντιπαιδαγωγικό». Πόσο μάλλον όταν έτσι αποφαίνεται ένας στοχαστής του εκτοπίσματος του Ουμπέρτο Έκο!
Χριστίνα Πετροπούλου, σχολική σύμβουλος Φιλολόγων Α΄ Δ/νσης Δ/θμιας Εκ/σης Αθήνας

Ο Ουμπέρτο Έκο με τον εγγονό του

Ο Ουμπέρτο Έκο με τον εγγονό του
Αγαπητό μου εγγονάκι,
Δεν θα ήθελα αυτή η χριστουγεννιάτικη επιστολή να θεωρηθεί υπερβολικά  συναισθηματική ή ότι έχει σκοπό να σε νουθετήσει σχετικά με την αγάπη για τους συνανθρώπους μας, για την πατρίδα, για τον κόσμο, και όλα τα συναφή. Δεν θα έδινες καμιά σημασία και όταν θα έφτανε η στιγμή να θέσεις σε εφαρμογή όλα αυτά, (εσύ έφηβος, και εγώ στο επέκεινα), το σύστημα αξιών θα είχε αλλάξει τόσο πολύ, που πιθανότατα οι συμβουλές μου θα προέκυπταν ξεπερασμένες.
Βάζε πράγματα στο μυαλό σου
Γι’ αυτό, θα ήθελα να επικεντρωθώ σε μια μόνο συμβουλή, την οποία μπορείς να ακολουθήσεις ακόμη και τώρα, ενώ  σερφάρεις στο iPad σου. Κι ούτε θα κάνω το λάθος να σου το υποδείξω, όχι γιατί θα φαινόμουν ένας παππούς βαρετός, αλλά γιατί το ίδιο κάνω και εγώ. Στην καλύτερη περίπτωση μπορώ να σου πω ότι, αν κατά τύχη πέσεις πάνω σε εκατοντάδες ιστοσελίδες πορνό που δείχνουν τη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπινων όντων, προσπάθησε με χίλιους τρόπους να μην πιστέψεις ότι αυτό είναι το σεξ, όταν μάλιστα σε αναγκάζει να μη βγαίνεις από το σπίτι σου, για να κοιτάξεις τα πραγματικά κορίτσια. Ξεκινώ από την αρχή ότι είσαι ετεροφυλόφιλος, αλλά κι έτσι να μην είναι, προσάρμοσε τις συμβουλές μου στην περίπτωσή σου. Κοίταζε τα πραγματικά κορίτσια στο σχολείο ή όπου πας να παίξεις, γιατί είναι καλύτερα από τα τηλεοπτικά και μια μέρα θα σου προσφέρουν μεγαλύτερες χαρές από εκείνες του Διαδικτύου. Πίστεψε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από εσένα. Αν εγώ κοίταζα το σεξ μόνο στον υπολογιστή, ο πατέρας σου δεν θα είχε ποτέ γεννηθεί, κι εσύ ποιος ξέρει πού θα βρισκόσουν, μάλλον δεν θα υπήρχες καν. Αλλά δεν είναι αυτό που θέλω να σου πω, αλλά για μια ασθένεια που έχει προσβάλει τη γενιά σου, καθώς και παιδιά μεγαλύτερα από εσένα, που τώρα φοιτούν στο πανεπιστήμιο: την απώλεια της μνήμης.
Είναι αλήθεια ότι αν θέλεις να μάθεις ποιος ήταν ο Καρλομάγνος ή πού βρίσκεται η Κουάλα Λουμπούρ, δεν έχεις παρά να πατήσεις μερικά πλήκτρα και το Διαδίκτυο σου το λέει αμέσως. Κάν’ το όταν χρειάζεται, αφού όμως το κάνεις, προσπάθησε να θυμηθείς τι σου είπε, για να μην αναγκαστείς να το αναζητήσεις για δεύτερη φορά σε περίπτωση που υπάρξει επείγουσα ανάγκη, όπως για μια έρευνα στο σχολείο. Επειδή νομίζεις ότι ο υπολογιστής μπορεί να σου απαντάει οποιαδήποτε στιγμή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσεις το ενδιαφέρον να βάζεις πράγματα στο μυαλό σου. Είναι σαν να λέμε ότι, επειδή έχεις μάθει πως για να πας από την τάδε οδό στη δείνα, υπάρχουν το λεωφορείο ή το Μετρό, που σου επιτρέπουν να μετακινηθείς χωρίς κόπο -το οποίο βεβαίως εξυπηρετεί και κάν΄το κάθε φορά που βιάζεσαι-, για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται πλέον να περπατάς. Αν όμως δεν περπατάς αρκετά, γίνεσαι «άτομο με ειδικές ανάγκες», όπως χαρακτηρίζουμε σήμερα τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αναπηρικό καροτσάκι. Εντάξει, ξέρω ότι ασχολείσαι με σπορ, άρα ξέρεις να κινείς το σώμα σου, ας επιστρέψουμε όμως στο μυαλό σου.

Phone 

Παιχνίδια με τον νου
Η μνήμη είναι ένας μυς, όπως εκείνοι των ποδιών, και αν δεν τον εκγυμνάζεις, ατονεί κι έτσι, από πλευράς εγκεφάλου, γίνεσαι άτομο με ειδικές ανάγκες, δηλαδή, για να μιλήσουμε ειλικρινά, ένας ηλίθιος. Κι επειδή για όλους ελλοχεύει ο κίνδυνος να πάθουν Αλτσχάιμερ όταν γεράσουν, ένας τρόπος για να αποφύγουν αυτό το δυσάρεστο ατύχημα είναι να εξασκούν πάντοτε τη μνήμη τους. Ιδού, λοιπόν, η δική μου συνταγή: Κάθε πρωί μάθαινε απ’ έξω μερικούς στίχους, ένα σύντομο ποίημα ή, όπως έκαναν οι δάσκαλοί μας, που μας έβαζαν να μάθουμε τη «Σταχτιά Φοραδίτσα»1 ή «Το Σάββατο του χωριού»2. Καλό θα ήταν να κάνεις παιγνίδια μνήμης με τους φίλους σου για να δείτε ποιος θυμάται καλύτερα. Αν δεν σας αρέσει η ποίηση, κάντε το με τους ποδοσφαιριστές. Πρόσεξε όμως! Δεν πρέπει να γνωρίζεις μόνο τους σημερινούς ποδοσφαιριστές της Ρόμα, αλλά και των άλλων ομάδων, ίσως και ομάδων του παρελθόντος. Φαντάσου ότι εγώ θυμάμαι εκείνους της Τορίνο, όταν το αεροπλάνο τους συνετρίβη με όλους τους παίκτες μέσα: Μπατσικαλούπο, Μπαλαρίν, Μαρόζο κ.λπ. Κάντε αγώνες μνήμης σχετικά με τα βιβλία που έχετε διαβάσει. Π.χ., ποιος ήταν πάνω στην Ισπανιόλα προς αναζήτηση του νησιού των θησαυρών; Ο Λόρδος Τριλώνεϋ, ο Καπετάν Σμόλετ, ο Δόκτωρ Λάιβζι, ο Λονγκ Τζον Σίλβερ, ο Τζιμ; Δες αν οι φίλοι σου θυμούνται ποιοι ήταν οι υπηρέτες των Τριών Σωματοφυλάκων και του Ντ’ Αρτανιάν: Γκριμό, Μπαζέν, Μουσκετόν και Πλανσέ. Κι αν δεν θέλεις να διαβάσεις τους «Τρεις Σωματοφύλακες» (να ήξερες τι χάνεις) κάν’ το με κάποια από τις ιστορίες που έχεις διαβάσει. Μοιάζει με παιγνίδι (και είναι), θα δεις όμως πως το κεφάλι σου θα κυριευθεί από διάφορους χαρακτήρες, ιστορίες, αναμνήσεις κάθε είδους.
Θα αναρωτηθείς γιατί παλιά οι υπολογιστές ονομάζονταν ηλεκτρονικά μυαλά; Διότι σχεδιάστηκαν με βάση το μοντέλο του εγκεφάλου σου (μας), αλλά ο εγκέφαλος έχει περισσότερες διασυνδέσεις από έναν υπολογιστή, είναι ένα είδος υπολογιστή που κουβαλάς πάντα μαζί σου, ο οποίος μεγαλώνει και δυναμώνει με την άσκηση, ενώ ο υπολογιστής που έχεις πάνω στο γραφείο σου, όσο πιο πολύ τον χρησιμοποιείς, τόσο περισσότερη ταχύτητα χάνει και μετά από μερικά χρόνια θα πρέπει να τον αλλάξεις.  Αντίθετα, στην εποχή μας, το μυαλό σου μπορεί να διαρκέσει έως και ενενήντα χρόνια -αν το έχεις εξασκήσει. Και στα ενενήντα του χρόνια θα θυμάται περισσότερα πράγματα από αυτά που θυμάσαι τώρα. Και μάλιστα δωρεάν!

umberto-eco-tullio-pericoli_il-nome-della-rosa 

Μάθε τι συνέβη πριν τη γέννησή σου
Έπειτα, υπάρχει η ιστορική μνήμη, αυτή που δεν αφορά τα γεγονότα της ζωής σου ή τα πράγματα που έχεις διαβάσει, αλλά αυτά που συνέβησαν πριν ακόμη γεννηθείς.
Σήμερα, αν πας σε ένα κινηματογράφο, θα πρέπει να μπεις μέσα μια συγκεκριμένη ώρα, όταν αρχίζει η ταινία, και όταν η προβολή ξεκινά, είναι σαν κάποιος να σε παίρνει από το χέρι και να σου λέει τι συμβαίνει. Στα χρόνια μου, μπορούσε κανείς να μπει στην αίθουσα του κινηματογράφου οποιαδήποτε στιγμή, θέλω να πω στο μέσο της προβολής. Έμπαινε τη στιγμή που συνέβαιναν ορισμένα πράγματα και προσπαθούσε να καταλάβει τι είχε προηγηθεί. Αργότερα, όταν η ταινία ξανάρχιζε, μπορούσε να διαπιστώσει αν είχε καταλάβει σωστά την υπόθεση, εκτός του ότι, αν η ταινία είχε ενδιαφέρον, μπορούσε να μείνει και να την ξαναδεί. Λοιπόν, η ζωή είναι σαν μια ταινία της δικής μου εποχής. Όλοι ερχόμαστε στη ζωή όταν πολλά πράγματα έχουν ήδη συμβεί πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, και είναι σημαντικό να μάθουμε τι έχει συμβεί πριν εμείς γεννηθούμε. Αυτό είναι αναγκαίο, για να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί σήμερα συμβαίνουν πολλά νέα πράγματα.
Να ξεφυλλίζεις και να μαθαίνεις
Λοιπόν, το σχολείο, εκτός από τις προσωπικές σου αναγνώσεις, θα έπρεπε να σου διδάσκει να απομνημονεύεις αυτά που συνέβησαν πριν τη γέννησή σου. Φαίνεται όμως ότι δεν το κάνει καλά, διότι διάφορες έρευνες μας λένε ότι τα παιδιά του σήμερα, ακόμη και τα πιο μεγάλα που φοιτούν στα πανεπιστήμια, ας πούμε αυτά που έχουν γεννηθεί το 1990, δεν ξέρουν -και ίσως δεν θέλουν να ξέρουν- τι είχε συμβεί το 1980, για να μη μιλήσουμε για το τι συνέβη πριν από πενήντα χρόνια. Τα στατιστικά στοιχεία μας λένε ότι αν ρωτήσετε κάποια παιδιά ποιος ήταν ο Άλντο Μόρο, θα απαντήσουν ότι ήταν ο αρχηγός των Ερυθρών Ταξιαρχιών – ενώ ήταν αυτός που οι Ερυθρές Ταξιαρχίες σκότωσαν. Δεν θα μιλήσουμε εδώ για τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, αφού για πολλούς παραμένει ένα μυστήριο, παρά το γεγονός ότι αυτά συνέβησαν εδώ και τριάντα χρόνια. Εγώ γεννήθηκα το 1932, δέκα χρόνια μετά την άνοδο του Φασισμού στην εξουσία. Ήξερα όμως ποιος ήταν ο πρωθυπουργός κατά τη στιγμή της Πορείας στη Ρώμη (τι είναι αυτό;)3. Ίσως το φασιστικό σχολείο μού το είχε διδάξει, για να μου εξηγήσει πόσο ανόητος και κακός ήταν εκείνος ο Υπουργός «O δειλός  Φάκτα 4», που οι φασίστες είχαν αντικαταστήσει. Εντάξει! Τουλάχιστον όμως το ήξερα.

eco3 

Ας αφήσουμε όμως το σχολείο. Ένα αγόρι του σήμερα δεν γνωρίζει ποιοι ήταν οι ηθοποιοί του κινηματογράφου είκοσι χρόνια πριν, ενώ εγώ ήξερα ποια ήταν η Φραντσέσκα Μπερτίνι, που πρωταγωνίστησε σε βουβές ταινίες είκοσι χρόνια πριν  εσύ γεννηθείς. Ίσως γιατί ξεφύλλιζα παλιά περιοδικά που συσσωρεύονταν στην ντουλάπα του σπιτιού μας, αλλά αυτό ακριβώς σε καλώ να κάνεις: να ξεφυλλίζεις κι εσύ παλιά περιοδικά, καθώς πρόκειται για έναν τρόπο να μάθεις τι είχε συμβεί πριν εσύ γεννηθείς. Αλλά γιατί είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε τι συνέβη πριν; Διότι, πολλές φορές ό, τι συνέβη στο παρελθόν σου εξηγεί γιατί ορισμένα πράγματα συμβαίνουν σήμερα, και οπωσδήποτε (όπως και για τους ποδοσφαιριστές,  που είπαμε) είναι ένας τρόπος για να εμπλουτίζουμε τη μνήμη μας.
Πρόσεξε! Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις μόνο με τα βιβλία και τα περιοδικά, αλλά και με το Ίντερνετ, το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιούμε όχι μόνο για να κάνουμε chat με τους φίλους μας, αλλά, (λέμε τώρα) και με την Ιστορία του κόσμου. Ποιοι ήταν οι Χετταίοι; Και οι Καμισάρντι (camisards)5; Και πώς ονομάζονταν οι τρεις καραβέλες του Κολόμβου; Πότε εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι; Η Κιβωτός του Νώε θα μπορούσε να έχει ένα πηδάλιο; Ποιο ήταν το όνομα του προγόνου του βοδιού; Υπήρχαν περισσότερες τίγρεις πριν από εκατό χρόνια απ’ ό,τι σήμερα; Τι ήταν η αυτοκρατορία του Μάλι; Και ποιος μιλούσε για την Αυτοκρατορία του Κακού; Ποιος ήταν ο δεύτερος Πάπας στην ιστορία;  Πότε εμφανίστηκε ο Μίκυ Μάους;
Θα μπορούσα να θέσω ατέλειωτα ερωτήματα και όλα θα ήταν ωραίες περιπέτειες έρευνας. Θα έλθει η μέρα που θα είσαι ηλικιωμένος και θα νιώθεις ότι έχεις ζήσει χίλιες ζωές, γιατί θα είναι σαν να ήσουν παρών στη Μάχη του Βατερλό,  ότι παρακολούθησες τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα κι ότι ήσουν πολύ κοντά στο σημείο όπου ο Bertoldo il Nero6, αναμιγνύοντας ουσίες σε ένα γουδί για να βρει τον τρόπο να φτιάξει χρυσό, ανακάλυψε κατά λάθος την πυρίτιδα (μπαρούτι) και εκτινάχθηκε στον αέρα (και καλά να πάθει). Αντίθετα, άλλοι φίλοι σου, οι οποίοι δεν θα έχουν καλλιεργήσει τη μνήμη τους, θα έχουν ζήσει μια μόνο ζωή, τη δική τους, που θα πρέπει να ήταν και πολύ μελαγχολική και στερημένη από μεγάλες συγκινήσεις.
Καλλιέργησε, λοιπόν, τη μνήμη σου και από αύριο αποστήθισε την «Εύθυμη Τερέζα»7.

Eco

Σημειώσεις: 1. «La Cavallina Storna», στα ιταλικά. Είναι από τα πιο γνωστά ποιήματα του Ιταλού ποιητή Τζιοβάνι Πάσκολι (1855-1912). Το οποίο έγραψε στη μνήμη του πατέρα του, ο οποίος δολοφονήθηκε  πάνω στην άμαξά του, όταν ο ποιητής ήταν δώδεκα ετών. 2. «Il Sabato del villaggio», στα ιταλικά. Ποίημα του Τζιάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), ο οποίος θεωρείται  o μεγαλύτερος Ιταλός ποιητής μετά τον Πετράρχη. Το συγκεκριμένο ποίημα αναφέρεται στις προετοιμασίες που κάνουν οι κάτοικοι του χωριού του, για να υποδεχθούν την Κυριακή. 3. Πορεία προς τη Ρώμη (Marcia su Roma) ονομάστηκε η πορεία που έκαναν προς την πρωτεύουσα της Ιταλίας οι μελανοχίτωνες (η παραστρατιωτική οργάνωση που είχε δημιουργήσει ο Μουσολίνι), προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία. Η “πορεία” διήρκεσε από τις 22 ως τις 28 Οκτωβρίου 1922 και κατέληξε στην άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία, στην οποία παρέμεινε επί 21 έτη. 4. Ο Λουίτζι Φάκτα (1861-1930) ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπενίτο Μουσολίνι. 5. Γάλλοι καλβινιστές που εμφανίστηκαν το 1700 εναντίον του Λουδοβίκου του 14ου , ο οποίος είχε καταργήσει τη θρησκευτική τους ελευθερία. Ονομάζονταν έτσι από την πουκαμίσα, που φορούσαν πάνω από το ένδυμά τους, ως αναγνωριστικό στοιχείο. 6. Ο Μπερτόλδος, επονομαζόμενος και  Μαύρος (Berthold der Schwartz) ήταν φραγκισκανός μοναχός,  στον  οποίο αποδίδεται (χωρίς να μπορεί να τεκμηριωθεί ιστορικά)  η εφεύρεση της πυρίτιδας. 7. «La Vispa Teresa», στα ιταλικά είναι το πιο γνωστό ποίημα για μικρά παιδιά του Ιταλού ποιητή Λουίτζι Σάιλερ (1825-1885).  Γράφτηκε γύρω στο 1850 και μιλάει για ένα κοριτσάκι, την Τερέζα, που  περιχαρής που έπιασε μια πεταλουδίτσα, ενώ εκείνη πέταγε πάνω από το γρασίδι, αναφωνεί: «Τη έπιασα! Την έπιασα!». Η πεταλούδα  την εκλιπαρεί να την αφήσει ελεύθερη, λέγοντάς της: «Ζώντας πετώντας, τι κακό σου κάνω; Εσύ με πληγώνεις πιέζοντάς μου τις φτερούγες. Άσε με ελεύθερη! Κι εγώ κόρη του Θεού είμαι!». Η Τερέζα, κόκκινη από ντροπή, άνοιξε τα δάχτυλά της κι εκείνη πέταξε και πάλι.
Πηγήepohi  μετάφραση από espresso.repubblica.it
Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις