Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΕΛΑΣ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Festivalaki: Cretan festival of Arts & Culture.
Αποτέλεσμα εικόνας για Το φαράγγι της ΠορτέλαςΑν η Δυτική Κρήτη μπορεί να είναι υπερήφανη για τα μεγαλύτερα φαράγγια του νησιού μας, η Ανατολική μπορεί να είναι υπερηφανη για τα δυσκολότερα στην διάσχιση, τα πιο κλειστοφοβικα και εξίσου εντυπωσιακά. 

Το φαράγγι της Πορτέλας είναι ένα απο αυτά, μαζί με αυτο του Χα, της Αρβης κοκ. Ξεκινα λίγο πιο κάτω από την Βιάννο για να καταλήξει στον Κερατόκαμπο. Αν δεν σας γεμίζει το μάτι παρακολουθήστε το βίντεo που ακολουθεί.

http://www.youtube.com/watch?v=QF-yF7fpWNQ
The gorge of Portela in Dikti mountains, one of the most difficult to cross gorges of Crete
— μαζί με Eleni Mamantaki.

------------------------------------------------

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΕΛΑΣ








Κείμενο- φωτογραφίες: Κώστας Φωτεινάκης

Είναι κοινός τόπος ότι η Κρήτη είναι ένα ευλογημένο νησί και δεν είναι τυχαίο ότι πάντα προσέλκυε επισκέπτες που ήθελαν να απολαύσουν το μοναδικό της τοπίο, τη σπάνια βιοποικιλότητα και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με αυτά.


Είναι όμως εντυπωσιακό ότι το νησί δε σταματά να μας εκπλήσσει με τους θησαυρούς που κρύβει τόσο στα σωθικά του όσο και στο επιφανειακό του ανάγλυφο.  Ένα από αυτά τα θαύματα είναι και τα άβατα φαράγγια, δηλαδή φαράγγια που διασχίζονται μόνο με χρήση τεχνικών μέσων από ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων ατόμων-δραστηριότητα που ονομάζεται canyoning.


Εδώ παρουσιάζουμε το φαράγγι της Πορτέλας,  που μαζί με το φαράγγι του Χα και της Άρβης αποτελούν τα τρία διασημότερα φαράγγια της Κρήτης στην παγκόσμια κοινότητα των canyoners  και όχι μόνο.


Το φαράγγι της Πορτέλας βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου και ξεκινάει από το χωριό Χόνδρος για να καταλήξει στον Κερατόκαμπο μέσω 21 τεχνικών καταβάσεων καλύπτοντας 340 μ. υψομετρικής διαφοράς και συνολικό μήκος 4,5 χλμ.


Έχει αρκετό νερό τους πρώτους μήνες της άνοιξης και ειδικά μετά από έντονες βροχοπτώσεις, γεγονός που κάνει τη διάσχιση του ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι κατά τη διάρκεια σχολών μύησης που οργανώνει τακτικά το Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

 

ΥΓ: το canyoning είναι μια υπαίθρια δραστηριότητα που εγκυμονεί κινδύνους και γι’ αυτό οι άνθρωποι που το ασκούν έχουν παρακολουθήσει ειδικό σχολείο για να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την ασφαλή εξάσκησή της.




ΠΗΓΗ: http://www.cretalive.gr/



\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\




Ο απέθαντος και άλλες ληστρικές ιστορίες





Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Ekdoseis Metaixmio.

 

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Φώτης Γιαγκούλας: Ο απέθαντος και άλλες ληστρικές ιστορίες 
Κυκλοφορεί: 15/11/2013

Εγώ ήμουν ένας φοιτητής
και τώρα έγινα ληστής.
Ρέμα το ρέμα ρεματιά
στης Ελασσόνας τα χωριά
μια βλαχοπούλα έπλενε,
«Φώτη Γιαγκούλα» έκραζε.
—Γεια σου, χαρά σου, λυγερή.
—Καλώς το Φώτη το ληστή.
—Μην είν’ στρατιώτες στο χωριό,
μην είν’ και το ευζωνικό;
—Ούτε στρατιώτες στο χωριό,
ούτε και το ευζωνικό,
μόν’ ένας βλάκας μοίραρχος
κι ένας ανθυπομοίραρχος.
Λένε θα σε σκοτώσουνε
και θα σε βαλαντώσουνε.
—Αν έρθω βράδυ στο χωριό
θα τους σκοτώσω και τους δυο.

Μια αιματοβαμμένη τοιχογραφία της Ελλάδας των χρόνων 1910-1936, με πρωταγωνιστές τους τελευταίους ληστές και λήσταρχους. Μια Ελλάδα που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από την Άγρια Δύση, γεμάτη παράνομους και επικηρυγμένους με μεγάλα χρηματικά ποσά που διαφέντευαν τα ελληνικά βουνά και τους λόγγους. Ένα σκηνικό τρόμου και φρίκης με πρωταγωνιστές τους ληστές Λιόλιο, Σκαρτσώρα, Γκαντάρα, Καραθανάση, Μπασμπάνη, Μπλαντέμη, Κοτσαδάμ, Περικλή Παπαγεωργίου, αδελφούς Μπαμπάνη, Τσαμήτα, Τζατζά πατέρα και γιο, Λόλα, καπετάν Γιάννη Καρατζοβάλη και τις πολυάριθμες και άγριες συμμορίες τους. Με κορυφαίο όλων, τον θρυλικό και φοβερό λήσταρχο Φώτη Γιαγκούλα, τον πλέον «ωραίο των ορέων», τον «βασιλέα» όλων των ληστών του Μεσοπολέμου, με αδιαμφισβήτητο βασίλειό του τον Όλυμπο.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα γνωρίσει μια εποχή άγνωστη, σκληρή, ηρωική και ταυτόχρονα δόλια. Μια εποχή φτώχειας και λεβεντιάς. Προδοσίας και μίσους. Έρωτα και θανάτου. Με τους πολιτικούς χαμένους στη διαπλοκή και τη διαφθορά της εξουσίας και τους ληστές δυνάστες της ζωής των ανθρώπων. Μια εποχή με κυρίαρχη την ελπίδα για το ξημέρωμα μιας καλύτερης και πιο δίκαιης μέρας. Μιας καλύτερης ζωής.

http://www.metaixmio.gr/products/2401--.aspx



\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\




Όταν ανεβαίνει η πίεση...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.


Όταν ανεβαίνει η πίεση...

b250d140d5ff232b4553c935f6f19715.jpg  

Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα μας στην καρδιά και στα αγγεία ή γενικότερα στο κυκλοφορικό μας σύστημα. Όταν αυτή η πίεση είναι αυξημένη τότε λέμε ότι έχουμε ένα άτομο με αρτηριακή υπέρταση.

Τι εννοούμε όταν λέμε μεγάλη και μικρή πίεση;
Η αρτηριακή πίεση διακρίνετε: 1) στην πίεση κατά τη διάρκεια που η καρδιά ευρίσκεται στη συστολική φάση και αυτή είναι η μεγάλη ή συστολική πίεση και 2) στην πίεση κατά τη διάρκεια της διαστολικής φάσης και αυτή η πίεση είναι η μικρή ή διαστολική πίεση.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πιέσης;
Βάσει τόσον της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπερτάσεως όσο και της Αμερικάνικης Εταιρείας οι τιμές της πίεσης έχουν ορισθεί ως εξής: - Συστολική < 140mmHg - Διαστολική < 90 mmHg Οι τιμές από 130 έως 140 mmHg για την συστολική, και από 85 έως 90 mmHg για την διαστολική έχουν χαρακτηρισθεί ως προυπέρταση. Άρα: Η ιδανική άρτ. υπέρταση για τα σημερινά δεδομένα είναι <130 mmHg η μεγάλη, <80 mmHg η μικρή. Να σημειωθεί ότι για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη η συστολική πίεση πρέπει να είναι ακόμη πιο χαμηλή (μεταξύ 120 και 130 mmHg).

Πώς μετράμε την πίεση;
Υπάρχει ο 10λογος για τη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. 1. Προ της μετρήσεως χρειάζεται ξεκούραση τουλάχιστον για 5 λεπτά σε καθιστή ή ύπτια θέση και μετά ακολουθεί η μέτρηση.
2. Ο βραχίονας ή ο καρπός όπου εφαρμόζεται ο αεροθάλαμος να βρίσκεται στο ύψος της καρδιάς και το χέρι να είναι σταθερό και ακίνητο.
3. Δύο ή τρεις μετρήσεις κάθε φορά με μεσοδιάστημα 1-2 λεπτών συνήθως είναι αρκετές. Τις τελευταίες μετρήσεις τις θεωρούμε πιο αξιόπιστες.
4. Η περιχειρίδα τοποθετείται κατευθείαν πάνω στο βραχίονα και όχι πάνω από το μανίκι.
5. Το κέντρο του αεροθαλάμου (συνήθως υπάρχει σημάδι) πρέπει να είναι πάνω στο σημείο που ψηλαφάται η βραχιόνιος αρτηρία (στην έσω ή καμπτική επιφάνεια του αγκώνα).
6. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται πάντα με ακουστικά και αυτά πρέπει να τοποθετούνται ακριβώς πάνω από την αρτηρία.
7. Το φούσκωμα του πιεσόμετρου πρέπει να φθάνει τα 200-220 mmHg.
8. Το ξεφούσκωμα πρέπει να γίνεται αργά (περίπου 10 χιλιοστά κάθε 5 δευτερόλεπτα).
9. Ο πρώτος σαφής ρυθμικός ήχος είναι η μεγάλη πίεση, ενώ η εξαφάνιση του ισοδυναμεί με την μικρή πίεση.
10. Η πίεση πρέπει να καταγράφεται σε χιλιοστά (πχ 140 mmHg και όχι 14. Τα κλασικά (μηχανικά ή υδραργυρικά) πιεσόμετρα έχουν ένδειξη για κάθε δύο χιλιοστά πίεσης πχ 100, 102, 104 κλπ. Η πίεση δεν πρέπει να στρογγυλεύεται αλλά να αναγράφεται με το τελικό ζυγοψήφιο πχ: 142-88mmHg. Η μέτρηση με ψηφιακό πιεσόμετρο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και επιχειρείται σε άτομα με σχετικά λεπτό βραχίονα ή καρπό. Τέλος θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα που εμφανίζουν αρρυθμίες (πχ χρόνια κολπική μαρμαρυγή, έκτακτες κοιλιακές συστολές κλπ).

Τι πρέπει να κάνει ένα υπερτασικό άτομο για να αντιμετωπίσει την αυξημένη αρτηριακή πίεση;

Και εδώ υφίσταται ο 10λογος για την αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης.
1. Περιορισμός όσον το δυνατόν περισσότερο της πρόσληψης νατρίου (μαγειρικό αλάτι, διάφορες σόδες κ.λ.π.).
2. Ρύθμιση του σωματικού βάρους στο φυσιολογικό.
3. Μείωση των ζωικών και κεκορεσμένων λιπών στην διατροφή του.
4. Αντικατάσταση των παραπάνω τροφών με ψάρια, χορταρικά και φρούτα.
5. Αποφυγή της υπερβολικής χρήσης οινοπνεύματος.
6. Αύξηση σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των καθημερινών του ενασχολήσεων ή προγραμματισμένη άσκηση (σε γυμναστήρια, γήπεδα κλπ).
7. Διακοπή του καπνίσματος. H μείωση δεν θεωρείται ικανοποιητικός τρόπος αντιμετώπισης.
8.Έλεγχος της καθημερινής σωματικής και ψυχικής καταπόνησης (αποφυγή stress).
9. Έλεγχος και των υπόλοιπων προδιαθεσικών παραγόντων για εμφάνιση νόσου του καρδιαγγειακού συστήματος (ρύθμιση του επιπέδου χοληστερίνης, παρακολούθηση του σακχάρου του αίματος, απώλεια βάρους ).
10. Καρδιολογική παρακολούθηση και εργαστηριακή τεκμηρίωση κάθε 6 ή 12 μήνες το αργότερο, με υπερήχους καρδιάς και για τις περιπτώσεις με μεγάλη διακύμανση της αρτηριακής πίεσης, 24ώρη μελέτη με φορητές συσκευές μετρήσεως της (holter πιέσεως).

Πηγή:iatropedia.gr
http://www.iatropedia.gr/ygeia/otan-aneveni-i-piesi/33623/ 

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\




Μόμπι Ντικ...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Bigbook.gr.

Φωτογραφία του χρήστη Bigbook.gr.







14 Νοεμβρίου 1851...Εκδίδεται και κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ο Μόμπι Ντικ...


Ένα από τα αριστουργήματα της αμερικανικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η πλειονότητα των κριτικών δέχεται ότι το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ στέκεται στο ίδιο δημιουργικό ύψος με τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και τα έργα του Σαίξπηρ. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτα στην Αγγλία στις 18 Οκτωβρίου 1851 με τον τίτλο Η Φάλαινα και ένα μήνα αργότερα (14 Νοεμβρίου 1851) στις ΗΠΑ, με τον τίτλο Μόμπι Ντικ ή Η Φάλαινα.

Ο Μόμπι Ντικ είναι μια θαλασσινή περιπέτεια, γεμάτη συμβολισμούς και μεταφορές. Με αφηγητή τον ναύτη Ισμαήλ, παρακολουθούμε το ταξίδι ενός σαλεμένου καπετάνιου, ονόματι Αχαάβ, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει και να σκοτώσει μια θηριώδη λευκή φάλαινα με το όνομα Μόμπυ Ντικ, η οποία σε ένα προηγούμενο ταξίδι τού είχε κόψει το πόδι σε μια μονομαχία τους στη θάλασσα. Ο Μέλβιλ, που είχε δουλέψει χρόνια ως ναυτικός, εστιάζεται σ' έναν «άνθρωπο που δε φοβάται Θεό, που μοιάζει με Θεό, είναι υπέροχος άνθρωπος ο Καπετάν Αχαάβ».

Το πολυσέλιδο μυθιστόρημα περιγράφει την επικών διαστάσεων σύγκρουση Αχαάβ και Μόμπι Ντικ, που είναι, κατ' επέκταση, μια αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις της Φύσης και τον Άνθρωπο. Ο «Μόμπι Ντικ» δεν είναι μόνο μια συναρπαστική ναυτική περιπέτεια, αλλά ένα φιλοσοφικό δοκίμιο για τη φύση του καλού και του κακού, για τον άνθρωπο και τη μοίρα του. Συν τοις άλλοις, είναι ένα εγκυκλοπαιδικό μυθιστόρημα, που δίνει στον αναγνώστη πληθώρα πληροφοριών για τη ζωή στη θάλασσα και τη φαλαινοθηρία.

Το βιβλίο του Μέλβιλ κυκλοφόρησε σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε μια φάση μεταμόρφωσης, από μια συνομοσπονδία αποικιών σε ένα κράτος με επεκτατικές βλέψεις (Πόλεμοι κατά των Μεξικανών και Ινδιάνων, Επέκταση στη Δύση), αλλά και στα πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου, με τις μεγάλες κοινωνικές διαφορές Βορείων και Νοτίων. Ήταν, όμως, και μια περίοδος αρκετά δημιουργική για τα αμερικανικά γράμματα.

Το 1850 ο Ναθάνιελ Χόθορν δημοσίευσε το δικό του αριστούργημα, το μυθιστόρημα Το Άλικο Γράμμα, μια εμβριθή μελέτη για το καλό και το κακό, που επηρέασε σημαντικά τον γείτονα και φίλο του Μέλβιλ στη συγγραφή του Μόμπυ Ντικ. Το 1852 η Χάριετ Μπίτσερ Στόου κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της Η Καλύβα του Μπαρμπά-Θωμά, ένα από τα πλέον ευπώλητα βιβλία στην εκδοτική ιστορία των ΗΠΑ. ΄Όμως, το μυθιστόρημα του Μέλβιλ πέρασε απαρατήρητο, με αρνητική στο μεγαλύτερο μέρος της την κριτική. Χρειάστηκε να φθάσουμε στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα για να αναγνωρισθεί από τους Μοντερνιστές η σπουδαιότητα του Μόμπυ Ντικ και η Αμερική να ανακαλύψει ένα μεγάλο συγγραφέα.

Ο Μόμπυ Ντικ έχει μεταφερθεί επανειλημμένα στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την τηλεόραση. Καλύτερη διασκευή για τη μεγάλη οθόνη θεωρείται η ομώνυμη ταινία του Τζον Χιούστον, παραγωγής 1956, σε σενάριο του συγγραφέα Ρέι Μπράντμπερι και με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ στο ρόλο του Αχαάβ.

Στα ελληνικά, το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ Μόμπυ Ντικ κυκλοφορεί στην κλασική έκδοση του Gutenberg, σε μετάφραση Α. Κ. Χριστοδούλου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/articles/342#ixzz2kbEanRHa


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\


Πέντε λαχταριστές συνταγές με κάστανο

http://www.in2life.gr/home/cooking/article/300949/pente-lahtaristes-syntages-me-kastano.html 

Πέντε λαχταριστές συνταγές με κάστανο


Ο χειμώνας άργησε αλλά ήρθε και εμείς μαγειρεύουμε πέντε νόστιμες συνταγές με τον αντιπροσωπευτικό του καρπό, το κάστανο. 


Πέντε λαχταριστές συνταγές με κάστανο





Η πρώτες βροχές έκαναν την εμφάνισή τους και ο καιρός θυμίζει (επιτέλους) χειμώνα. Θέλοντας λοιπόν να μεταφέρουμε το αντίστοιχο mood στην κουζίνα μας, επιλέξαμε έναν κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικο καρπό για να το κάνουμε: το κάστανο.

Η μυρωδιά του και μόνο αρκεί για να φέρουμε στο μυαλό μας τοπία όπως αυτό τις Αράχωβας, ενώ η γεύση του μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά τόσο με γλυκές όσο και με αλμυρές συνταγές. Παρακάτω επιλέξαμε τις πέντε αγαπημένες μας.

Κάστανα Μαρόν Γλασέ

Υλικά:
1 κιλό κάστανα
1620 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
χυμό από ένα λεμόνι
λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τα κάστανα και τα βάζουμε να βράσουν σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι, χωρίς να τα παραβράσουμε. Αφού βράσουν, αφαιρούμε τη φλούδα. Βράζουμε το σιρόπι (ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού) και το αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν τοποθετούμε μέσα στο σιρόπι τα κάστανα και τα αφήνουμε όλο το βράδυ. Τα βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά, τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε για 5 ώρες. Τα ξαναβράζουμε για 3-5 λεπτά και τα αφήνουμε πάλι να κρυώσουν. Βγάζουμε με προσοχή τα κάστανα (χωρίς να τα τρυπήσουμε) και βάζουμε το σιρόπι να βράσει ρίχνοντας το χυμό του λεμονιού. Αφού δέσει καλά το σιρόπι ρίχνουμε τα κάστανα μέσα και τα αφήνουμε πάλι για όλο το βράδυ. Την επομένη βγάζουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ

Κοτόπιτα με κάστανο

Υλικά: 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
700 γρ. κοτόπουλο ψαχνό σε κύβους
1 κούπα βρασμένα και κομμένα κάστανα
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
½ κούπα ξανθή σταφίδα
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 αυγό
1 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, κόκκινο πιπέρι
1 φλιτζάνι σπορέλαιο για τα φύλλα

Εκτέλεση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το κοτόπουλο και το σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά τα κάστανα, τη σταφίδα, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος. Εν τω μεταξύ στρώνουμε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα με ένα πινελάκι. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Στο τέλος χτυπάμε το αυγό με λίγο λάδι και αλείβουμε την επιφάνεια της πίττας. Τη χαράζουμε και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40΄ να ροδοκοκκινίσει.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ.

Μοσχαράκι στιφάδο με κάστανο Υλικά: 1 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι σε φετάκια
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
½ κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
1 ποτηράκι χυμό ντομάτας
3 φύλλα δάφνης, ξύλο κανέλλας
2-3 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι και πιπέρι
1 κιλό κάστανα βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα

Εκτέλεση: Σε μια λεκάνη βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα κομμάτια του κρέατος και προσθέτουμε το κρασί, τα φύλλα δάφνης το μπαχάρι, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για να μαριναριστεί. Την άλλη μέρα στραγγίζουμε το κρέας και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, σβήνουμε με τη μαρινάδα που έχουμε κρατήσει και προσθέτουμε την ντομάτα. Ρίχνουμε ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει για μία ώρα. Στη συνέχεια και αφού μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και ζεματισμένα και βράζουμε , μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος βάζουμε τα κάστανα, το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και το κατεβάζουμε. Σερβίρετε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ

Κέικ με κάστανο Υλικά: 3 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα βιτάμ
4 αυγά
1 κούπα σιρόπι από γλυκό κάστανο
1 κούπα κάστανα βρασμένα και χοντροαλεσμένα
2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα - ένα τα αυγά μέσα. Προσθέτουμε τα κάστανα, το σιρόπι, το αλεύρι και το μπέικιν. Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψάκι ή φόρμα του κέικ και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 1 ώρα.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ

Σούπα με κάστανο και μανιτάρια

Υλικά: λίτρο νερό
500 γρ. μανιτάρια
150 γρ. κάστανα βρασμένα
70 γρ. τυρί κατσικίσιο
1 κύβο λαχανικών
1 κρεμμύδι
3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
1 σκελίδα σκόρδο
6 φέτες μαύρο πολύσπορο
ελαιόλαδο
μαντζουράνα

Εκτέλεση: Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με το ζωμό λαχανικών. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα κάστανα ολόκληρα. Μόλις είναι έτοιμα, τα ρίχνουμε όλα μέσα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί τριμμένο και τα αφήνουμε να βράσουν. Για να φτιάξουμε τα κρουτόν, βγάζουμε την κόρα από τις φέτες του ψωμιού και κόβουμε την ψίχα σε μικρά κυβάκια. Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο (εάν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο βασιλικό) και τα τηγανίζουμε χωρίς λάδι σ’ ένα ρηχό τηγανάκι. Μόλις η σούπα μας βράσει, την περνάμε από το μπλέντερ, μέχρι να γίνει πολτός. Σερβίρουμε και προσθέτουμε κρουτόν και λίγη μαντζουράνα.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ
 
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
 
 
 
 
 

Νηστίσιμα παξιμαδάκια ελαιολάδου

Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους
Έτοιμα! Διπλοφουρνίστηκαν και περιμένουν να κρυώσουν για να φυλαχτούν . Νηστίσιμα παξιμαδάκια ελαιολάδου τραγανά που λιώνουν όμως στο στόμα. Τα κρητικά biscotti θα λέγαμε...
Πολύ εύκολα, και ακόμη και με τη μισή δόση γίνονται πάρα πολλά!
http://cretangastronomy.blogspot.gr/…/07/blog-post_8453.html


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\


Κωνσταντίνος Θεοτόκης

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη φωτογραφία του χρήστη Εκδόσεις Καστανιώτη.
Εκδόσεις Καστανιώτη
Σαν σήμερα, το 1872, γεννιέται στην Κέρκυρα ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Εισηγητής του κοινωνιστικού μυθιστορήματος, πολυσχιδής, αποτέλεσε μία από τις δεσπόζουσες φυσιογνωμίες των γραμμάτων μας στα τέλη του 19ου και, κυρίως, στις αρχές του 20ού αιώνα. http://ow.ly/uxogn

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\


Χειροποίητα αρωματικά

Αποτέλεσμα εικόνας για ► Χειροποίητα αρωματικά συρταριών


 ► Χειροποίητα αρωματικά συρταριών

Οδηγίες για την κατασκευή τους από φυσικά υλικά

Φτιάξτε τα δικά σας αρωματικά για να μυρίζουν όμορφα τα συρτάρια και οι ντουλάπες σας.

1. Αγοράστε λεβάντα και αφήστε την να αποξηραθεί.

2. Ετοιμάστε πουγκιά από βαμβακερό ύφασμα στο μέγεθος που θέλετε και γεμίστε το με το περιεχόμενο.

3. Στολίστε τα με κλωστές, κουμπιά διάφορες χάντρες ή άλλα διακοσμητικά.

4. Ρίξτε μέσα δυο σταγόνες αιθέριο έλαιο και κλείστε το.

Το αρωματικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ντουλάπια, τα συρτάρια, στο αυτοκίνητο ακόμα και στο μπάνιο.


myself.gr


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\


Άννα Φρανκ

AnneFrankSchoolPhoto.jpgΗ Άννα Φρανκ (Anneliese Marie (Anne) Frank, 12 Ιουνίου 1929 στην Φρανκφούρτη -Φεβρουάριος ή 12 Μαρτίου 1945 στο Μπέργκεν-Μπέλζεν) ήταν Γερμανίδα Εβραιοπούλα που έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν, μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, σε ένα σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας. Η οικογένειά της είχε μετακομίσει στο Άμστερνταμ όταν οι Ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία, αλλά παγιδεύτηκε όταν η κατοχή επεκτάθηκε και στην Ολλανδία. Καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1942 να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου του πατέρα, Όττο Φρανκ. Μετά από δύο χρόνια τούς κατέδωσαν και η οικογένεια στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα, όπου κρυβόταν η οικογένειά της, αφήνοντας ανάκατα στο πάτωμα περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες κτλ. Λίγες μέρες αργότερα, μια καθαρίστρια βρήκε ανάμεσά τους το ημερολόγιο της Άννας. Χωρίς να ξέρει τι ήταν, το παρέδωσε στη Μιπ και την Έλλη, δύο κορίτσια, που η βοήθειά τους στις εβραϊκές οικογένειες δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Η Άννα και η αδελφή της, Μαργκότ, μεταφέρθηκαν, δύο μήνες πριν το θάνατο της μητέρας τους, στο γερμανικό στρατόπεδο Μπέργκεν – Μπέλζεν. Εκεί η Άννα έδειξε το ίδιο κουράγιο και καρτερικότητα που την είχαν κάνει γνωστή στο Άουσβιτς. Τον Φεβρουάριο του 1945 και τα δυο κορίτσια αρρώστησαν από τύφο. Μια μέρα, η Μαργκότ, προσπαθώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι της, που βρισκόταν ακριβώς πάνω από το κρεβάτι της Άννας, έχασε την ισορροπία της και έπεσε κάτω. Στην κατάσταση που βρισκόταν, ο οργανισμός της δεν άντεξε το σοκ. Ο θάνατος της αδελφής της προκάλεσε στην Άννα αυτό που όλα τα προηγούμενα βάσανά της δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν: έσπασε το ηθικό της. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου, πέθανε. Ο πατέρας της, Όττο, ο μόνος που επέζησε από τους οκτώ της σοφίτας, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε διασωθεί. Πεπεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του. Το ημερολόγιο εκδόθηκε στην ολλανδική γλώσσα, με τον τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι).Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί στην Άννα ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα πουν έγραψε σ' αυτό, την 1η Αυγούστου 1944. Γραμμένο στα ολλανδικά, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. Διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και για την όπερα. Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής· μέσω των γραπτών της, η Άννα Φρανκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.
Ελληνικές μεταφράσεις

(Het Achterhuis είναι ο πρωτότυπος τίτλος του έργου).

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, μετάφραση πρόλογος Κωνσταντίνος Καλλιγάς, Αθήναι: Ενωμένοι Εκδότες 1956.
8 παραμύθια, μετάφραση Εὐδοκία Παπαγκίκα, Ἀθήνα: Μπογιάτης 1980.
Ιστορίες και συμβάντα στο πίσω σπίτι: Διηγήματα, μετάφραση Έρση Λάγκε, Αθήνα: Ζαχαρόπουλος 1983.
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, μετάφραση Φώντας Κονδύλης, Αθήνα: Πέλλα, 1985.
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, μετάφραση Γιάννης Θωμόπουλος, Αθήνα: Μίνωας 1992.
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ : Επιστολές από τη 14η Ιουνίου 1942 έως την 1η Αυγούστου 1944 : οριστική έκδοση των αυθεντικών χειρογράφων χωρίς περικοπές, με προσθήκες της Άννας Φρανκ και επιμέλεια του Otto Η. Frank και της Mirjam Pressler, μετάφραση Ρένα Χατχούτ, Αθήνα: Πατάκης 1997.
http://el.wikipedia.org/wiki/Άννα_Φρανκ


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\



Δημοφιλείς αναρτήσεις