Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Φυσικός τρόπος για να εξαφανίσετε τα μυρμήγκια από το σπίτι σας

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Είναι συχνό φαινόμενο να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της εμφάνισης μυρμηγκιών στο σπίτι μας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και αναζητούμε τρόπους και συμβουλές για…
hippieteepee.gr


Μπήκε η άνοιξη και τα μυρμήγκια στο σπίτι σου κάνουν πάρτυ; Δεν πρόλαβες να ανοίξεις τη μαρμελάδα και ευθύς αμέσως οι μικροί εργάτες σχημάτισαν ουρά στην κουζίνα, το μπάνιο μέχρι και το υπνοδωμάτιο.
Η συμβίωση μπορεί να γίνει πραγματικά ανυπόφορη. Όσο καλά και αν σφραγίζεις τα τρόφιμα, τα μυρμήγκια πάντα βρίσκουν το δρόμο τους μέσα από μικροσκοπικές χαραμάδες και τρύπες στους τοίχους. Ακόμη και όταν νομίζεις ότι τα ξεφορτώθηκες μία μικρή απροσεξία ή αφηρημάδα μπορεί να μετατρέψει τους ανεπιθύμητους επισκέπτες σε μόνιμους κατοίκους του σπιτιού σου. Πώς θα δώσεις οριστική λύση στο πρόβλημα;
Εκτός από την επιλογή της οριστικής απεντόμωσης από ένα εξειδικευμένο συνεργείο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, προτού φτάσεις σε αυτό το σημείο. Αν το πρόβλημα της επέλασης των μυρμηγκιών βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, μπορείς να δοκιμάσεις την εξόντωση τους με φυσικό τρόπο!

Mυρμήγκια στο σπίτι τέλος!

Αντί να χρησιμοποιήσεις χημικά, μπορείς να αποτρέψεις την είσοδο των μυρμηγκιών στο σπίτι σου με πιο απλούς και ανώδυνους τρόπους. Οι έμπειροι επαγγελματίες της πλατφόρμας μας, μας έδωσαν τις συμβουλές για να τους πεις αντίο στο πι και φι!

Τα καλύτερα φυσικά υλικά για να διώξεις τα μυρμήγκια

1. Ξύδι

μυρμήγκια στο σπίτι 1
Εσύ το ήξερες ότι τα μυρμήγκια απεχθάνονται το ξύδι; Αν έχεις εντοπίσει το σημείο απ΄ όπου βρίσκουν δίοδο, ψέκασε τα αμέσως με αυτό το φυσικό υλικό. Για καλό και για κακό ψέκασε, επίσης, όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Στη συνέχεια σκούπισε τις περιοχές με ένα μαλακό πανί. Οι ενοχλητικοί επισκέπτες αποκλείεται να περάσουν από εκεί, αφού δεν μπορούν να αντέξουν τη μυρωδιά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το λευκό ξύδι ακόμη και για σφουγγάρισμα, αναμιγνύοντας το με νερό!

2. Μέντα

μούχλα στο σπίτι
Η μέντα είναι ένα από τα ισχυρότερα φυσικά εντομοαπωθητικά. Η έντονη μυρωδιά της διαταράσσει την όσφρηση των μυρμηγκιών και τα απωθεί, εμποδίζοντας τα από την ανακάλυψη της πηγής φαγητού. Ρίξε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας σε ένα φλιτζάνι με νερό. Ψέκασε το θαυματουργό διάλυμα σε όλες τις περιοχές του σπιτιού που έχουν προσβληθεί από τους εισβολείς. Μην ξεχνάς να επαναλαμβάνεις αυτή τη διαδικασία καθημερινά μέχρι τα μυρμήγκια στο σπίτι να γίνουν παρελθόν!

3. Αιθέριο Έλαιο Κανέλας

μυρμήγκια στο σπίτι 3
Ακόμη ένα εξαιρετικό φυσικό εντομοαπωθητικό είναι η κανέλα. Η μυρωδιά της, όπως και του λευκού ξυδιού σίγουρα θα αποθαρρύνει τα μυρμήγκια, αν σχεδιάζουν επίσκεψη στο σπίτι σου. Σε ένα φλιτζάνι του καφέ, πρόσθεσε ισόποση ποσότητα νερού και αιθέριο ελαίου κανέλας. Χρησιμοποίησε βαμβάκι για να σκουπίσεις τις περιοχές από όπου μπορούν να εισβάλουν τα μυρμήγκια στο σπίτι. Ακολούθησε καθημερινά την ίδια διαδικασία μέχρι να σιγουρευτείς ότι οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες αποτελούν παρελθόν.

4. Λεμόνι

μυρμήγκια στο σπίτι
Θέλεις να εξαφανίσεις τα μυρμήγκια από το εσωτερικό του σπιτιού σου; Εκτός από το ξύδι, ακόμη μία μυρωδιά που δεν αντέχουν είναι το λεμόνι. Τρίψε μερικές λεμονόκουπες στα κουφώματα του σπιτιού σου για να εμποδίσεις την είσοδο στους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Ακόμη μπορείς να ρίξεις μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεμονιού σε βαμβάκι και να το τοποθετήσεις στο εσωτερικό των ντουλαπιών. Ακολούθησε αυτή τη διαδικασία ανά 3-4 ημέρες έως ότου οι εισβολείς εξαφανισθούν.

5. Ταλκ

μυρμήγκια στο σπίτι
Η γνωστή βρεφική πούδρα έχει πολλές άγνωστες και θαυματουργές χρήσεις που μπορούν να σου λύσουν τα χέρια. Μία εξ αυτών είναι η απώθηση των μυρμηγκιών. Αν, λοιπόν, θέλεις να αποτρέψεις την είσοδο ανεπιθύμητων επισκεπτών στο σπίτι σου ρίξε λίγο ταλκ στις πόρτες και τα παράθυρα. Τα μυρμήγκια δεν πρόκειται να διασχίσουν αυτή την “ασπίδα”!

6. Καλαμποκάλευρο

μυρμήγκια στο σπίτι
Χρησιμοποίησε το καλαμποκάλευρο κατά τον ίδιο τρόπο με τη βρεφική πούδρα. Σε αυτή την περίπτωση το καλαμποκάλευρο δεν διώχνει απλώς τα μυρμήγκια αλλά τα «εξαφανίζει», με όλη τη σημασία της λέξεως. Είναι απόλυτα ασφαλές, ακόμη και αν υπάρχουν στο σπίτι σκανταλιάρικα παιδιά και κατοικίδια.

7. Καφές φίλτρου

μυρμήγκια στο σπίτι
Συνήθιζες να πετάς το κατακάθι από τον καφέ φίλτρου; Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τα μυρμήγκια στο σπίτι, ήρθε η ώρα να αρχίσεις να το φυλάς. Ρίξε κατακάθι ή ακόμη και κόκκους καφέ για να πεις αντίο στα μυρμήγκια στο σπίτι. Εντόπισε το σημείο απ’ όπου ξετρυπώνουν και άφησε τη μαγεία του καφέ να κάνει τη δουλειά με τον πιο φυσικό τρόπο!

8. Πιπέρι

μυρμήγκια στο σπίτι
Ένα φυσικό συστατικό που μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις το πρόβλημα των μυρμηγκιών στο σπίτι σου είναι το πιπέρι. Τρίψε αρκετό πιπέρι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ανάμειξε το με νερό. Στη συνέχεια ψέκασε όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου καθώς επίσης και τις εισόδους που υποψιάζεται ότι χρησιμοποιούν τα μυρμήγκια για να εισβάλουν στο σπίτι αλλά και στα ντουλάπια σου.

9. Μαγειρική σόδα & ζάχαρη

μυρμήγκια στο σπίτι
Πώς λειτουργεί αυτή η ύπουλη μέθοδος εξόντωσης; Ως γνωστόν η ζάχαρη προσελκύει τα μυρμήγκια σε χρόνο μηδέν. Από την άλλη, όμως, η μαγειρική σόδα τα εξουδετερώνει. Ανακάτεψε μισή ποσότητα μαγειρικής σόδας και άλλη μισή ζάχαρης, τοποθέτησε το μείγμα σου σε καπάκια μπουκαλιών και άφησε τα κοντά στις εστίες του προβλήματος. Οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες θα εξοντωθούν προτού πεις κύμινο!

10. Οινόπνευμα & υγρό σαπούνι πιάτων

μυρμήγκια στο σπίτι
Για το τέλος αφήνουμε το λιγότερο φυσικό τρόπο εξουδετέρωσης των μυρμηγκιών. Σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα ανάμειξε νερό με οινόπνευμα και υγρό σαπούνι πιάτων. Υπολόγισε να τοποθετήσεις ισόποση ποσότητα οινοπνεύματος και υγρού πιάτων και λιγότερο νερό για να είναι ισχυρό το διάλυμα. Ανακάτεψε το καλά και στη συνέχεια ψέκασε το σε όλες τις περιοχές που έχουν εισβάλλει τα μυρμήγκια. Το οινόπνευμα σε συνδυασμό με το το υγρό πιάτων θα τα εξολοθρεύσουν στο άψε – σβήσε!
Μην ξεχνάς να κλείνεις καλά τις συσκευασίες των τροφίμων και να μαζεύεις προσεχτικά όλα τα ψίχουλα, αν δεν θέλεις να εμφανιστούν και πάλι τα μυρμήγκια στο σπίτι σου! Αναζητάς μία πιο δραστική λύση για να πεις αντίο μία και καλή στα έντομα; Πάρε προσφορά από ένα αξιολογημένο συνεργείο απεντόμωσης και δώσε τέλος στο πρόβλημα σου!

----------------------------------------------------------


Έφτασε και πάλι η εποχή του χρόνου που τα μυρμήγκια εισβάλλουν στο σπίτι σας και αναζητούν τροφή, στέγη ή και τα δύο! Δεν χρειάζεται όμως να καταφεύγετε σε χημικά προϊόντα για να απαλλαγείτε από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Εφαρμόστε τα παρακάτω tips και κρατήστε μακριά τα κατά τα άλλα συμπαθέστατα έντομα.
Αιθέριο έλαιο μέντας
Μυρίζει ευχάριστα, χαρίζει πνευματική διαύγεια και το καλύτερο είναι πως απομακρύνει τα μυρμήγκια. Σε ένα ψεκαστήρι αναμείξτε ένα μέρος νερό με ένα μέρος αιθέριο έλαιο μέντας και ψεκάστε απευθείας στα μυρμήγκια,. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε μερικές σταγόνες μέντας σε ένα κομμάτι βαμβάκι το οποίο θα τοποθετήσετε σε σημεία εισόδου και παράθυρα. Επαναλάβετε για λίγες μέρες και θα διαπιστώσετε πώς θα εξαφανιστούν εντελώς.
Χυμός λεμονιού
Τα εσπεριδοειδή και ειδικά το λεμόνι είναι τοξικό για τα μυρμήγκια. Ψεκάστε λίγο από το χυμό λεμονιού που θα στύψετε σε σημεία του σπιτιού που προσεγγίζουν τα μυρμήγκια. Μπορείτε επίσης να αφήσετε ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με λεμόνι στο γραφείο ή στην κουζίνα και θα δείτε πόσο γρήγορα θα απομακρυνθούν τα μυρμήγκια. Το λεμόνι μπορείτε επίσης να το αντικαταστήσετε με πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ.
DIY σπρέι που διώχνει τα μυρμήγκια
Τι θα λέγατε να φτιάξετε το δικό σας DIY σπρέι και μάλιστα με φυσικά υλικά;
Θα χρειαστείτε:
  • 1/4 φλιτζάνι νερό
  • 1/4 φλιτζάνι βότκα
  • 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
  • 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
  • 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, κλπ)
  • 1-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γαρίφαλου
  • Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και ρίξτε τα σε ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού. Ανακινήστε το μπουκάλι και ψεκάστε στα σημεία που έχετε παρατηρήσει ότι προσελκύουν τα μυρμήγκια.
  • Επαναλάβετε για λίγες μέρες και θα εξαφανιστούν εντελώς.
Ξύδι
Όπως και τα αιθέρια έλαια, έτσι και η μυρωδιά από το ξύδι απωθεί τα μυρμήγκια. Είναι ακόμα πιο λειτουργικό, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό και με άλλο απωθητικό, όπως φλούδες εσπεριδοειδών ή αιθέρια έλαια.
Προσθέστε ¼ φλιτζανιού λευκό ξύδι ή μηλόξυδο και ¼ φλιτζανιού νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Προσθέστε 30 σταγόνες από αιθέριο έλαιο μέντας και ανακινήστε το μπουκάλι. Ψεκάστε απευθείας στα μυρμήγκια που έχουν εισβάλει στο σπίτι σας και θα τα δείτε να απομακρύνονται.
Σόδα μαγειρικής και ζάχαρη άχνη
Τα μυρμήγκια έλκονται από την ζάχαρη, αλλά μαζί με αυτήν τρώνε και τη μαγειρική σόδα. Θα περάσουν όλο το μείγμα για ζάχαρη και το πιθανότερο είναι να το μεταφέρουν στη φωλιά τους και να το φάνε. Όταν συμβεί αυτό, η σόδα αντιδράει στο στομάχι τους με μια όξινη ουσία που έχουν για να προστατεύονται και τα σκοτώνει.
https://www.newsbeast.gr/woman/arthro/2243505/pente-fisiki-tropi-gia-na-xefortothite-ta-mirmigkia-apo-to-spiti
-----------------------------------------------------
Μάθετε πως θα διώξετε τα μυρμήγκια από το σπίτι με φυσικούς τρόπους. Ιδέες και λύσεις για το σπίτι σας.
Είναι μικροσκοπικά και πολύ εργατικά, όλοι τα συμπαθούμε αλλά δεν τα θέλουμε να τριγυρνούν μέσα στον χώρο μας. Ο λόγος για τα μυρμήγκια, τα οποία μπορεί να βρουν καταφύγιο μέσα σε κατοικίες και να αποτελέσουν φοβερή ενόχληση για τους κατοίκους. Γι’ αυτό και εμείς σας δίνουμε συμβουλές για να μάθετε πως θα διώξετε τα μυρμήγκια από το σπίτι με φυσικούς τρόπους. Ιδέες και λύσεις για το σπίτι σας που πραγματικά θα σας λύσουν τα χέρια.
Αρχικά, δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε χημικά προϊόντα για να διώξετε τα μυρμήγκια μια και καλή από το σπίτι σας. Εμείς θα σας προτείνουμε φυσικούς και άκρως αποτελεσματικούς τρόπους, χρησιμοποιώντας υλικά που ενδεχομένως όλοι έχετε στην κουζίνα σας. Ρίξτε, λοιπόν, μια ματιά στις παρακάτω ιδέες για να απαλλαγείτε μια και καλή από τα μυρμήγκια.
#1 Χυμός λεμονιού ή ξύδι
Το λεμόνι έχει αμέτρητες χρήσεις μέσα στο σπίτι και έχει πάντα το πλεονέκτημα να χαρίζει όμορφη μυρωδιά στον χώρο. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διώξετε τα μυρμήγκια είναι να ρίξετε χυμό λεμονιού σε πόρτες, παράθυρα και γενικά όλες τις εισόδους και τις εξόδους του σπιτιού.
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με λίγο λευκό ξίδι. Η χρήση του ξυδιού είναι σίγουρα πολύ απλή λύση για να εξουδετερώσεις τα μυρμήγκια, καθώς αυτά δεν αντέχουν τη μυρωδιά του. Φτιάξτε ένα διάλυμα από νερό και ξύδι και σφουγγαρίστε το πάτωμα του σπιτιού σας. Επίσης, μην παραλείψετε να καθαρίσετε τους πάγκους της κουζίνας.
#2 Αλάτι
Το αλάτι είναι επίσης ένα συστατικό με πάρα πολλές σπιτικές χρήσεις. Είναι μάλιστα ένα υλικό που δεν αγαπούν καθόλου τα μυρμήγκια καθώς δεν τους αρέσει να περπατούν πάνω σε αυτό. Το αλάτι δεν τα σκοτώνει, απλώς τα αποτρέπει από το να μπαίνουν μέσα στο σπίτι. Γι’αυτό, ρίξτε λίγο αλάτι σε πόρτες και παράθυρα δεν θα τα δείτε ξανά να πλησιάζουν. Ακριβώς την ίδια δουλειά κάνει και το ρύζι.
#3 Σαπούνι
Το σαπούνι είναι ο πιο εύκολος και διάσημος τρόπος για να διώξετε τα μυρμήγκια μια για πάντα από το σπίτι σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε λίγο σαπούνι μέσα σε νερό το οποίο έχετε βάλει σε μπουκάλι σπρέι. Στη συνέχεια ψεκάστε με το μείγμα απευθείας τα μυρμήγκια. Λίγο αργότερα θα πάθουν αφυδάτωση με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν… αυτό τον κόσμο.
#4 Κιμωλία
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, τα μυρμήγκια δεν πρόκειται να περπατήσουν πάνω σε γραμμές από κιμωλία. Άγνωστο για ποιον λόγο, αλλά εκείνα αποφεύγουν την κιμωλία, γι’αυτό ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε. Σχηματίστε μια γραμμή από κιμωλία έξω από το σπίτι σας ή στις «εν δυνάμει» εισόδους του και έτσι πολύ πιθανόν θα απαλλαγείτε από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.
#5 Βρεφική πούδρα
Ρίξτε λίγη βρεφική πούδρα εκεί που πιστεύετε ότι είναι η πηγή των συγκεκριμένων ζωύφιων. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρετε να τα κρατήσετε μακριά από το σπίτι σας, με τον πιο ανώδυνο αλλά και άοσμο τρόπο.
#6 Καλαμποκάλευρο
Αυτό είναι το πιο ύπουλο κόλπο, γιατί…. τα μυρμήγκια αγαπούν το καλαμποκάλευρο. Προσφέρετέ τους το ως «γεύμα» και εκείνα θα τρέξουν να το κουβαλήσουν στην πλάτη τους για να το πάνε στη φωλιά τους και να το φάνε. Όμως, επειδή δεν μπορούν να το χωνέψουν εύκολα, το καλαμποκάλευρο καταλήγει να τα σκοτώνει μιας και το στομάχι τους φουσκώνει και «σκάει».  Το συγκεκριμένο προϊόν είναι απόλυτα ασφαλές, εάν υπάρχουν στο σπίτι κατοικίδια ή μικρά παιδιά.
#7 Κόκκοι καφέ
Οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες σας δεν αγαπούν την μυρωδιά του καφέ. Γι’αυτό ρίξτε κόκκους από καφέ στις γωνίες του σπιτιού που αποτελούν είσοδο για τα μυρμήγκια. Μάλιστα, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και στον κήπο. Απλά σε αυτή την περίπτωση ρίξτε κόκκους από καφέ γύρω από τις γλάστρες ή σε σημεία που μαζεύονται.
#8 Κανέλα
Χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο κανέλας ή σκόνη για να τοποθετήσετε σε πόρτες, παράθυρα και άλλες εισόδους των μυρμηγκιών, για να τα εμποδίσετε να μπουν σπίτι σας. Αν δεν θέλετε το σπίτι να βρομίσει, σκεφτείτε ότι η κανέλα καθαρίζεται εύκολα μετά.
#9 Μέντα
Αναμείξτε ένα μέρος νερό με ένα μέρος έλαιο μέντας και ψεκάσετε στις πόρτες, στα παράθυρα και όπου αλλού το σπίτι σας έχει ανοίγματα. Με αυτό τον τρόπο τα συγκεκριμένα ζωύφια δε θα πλησιάσουν καν.
#10 Ζάχαρη και σόδα
Τα μυρμήγκια διαθέτουν έναν τύπο όξινης ουσίας πάνω τους τον οποίο χρησιμοποιούν για προστασία. Ωστόσο, εσείς μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε ως όπλο εναντίον τους. Τοποθέτησε ένα απλό μίγμα ζάχαρης και μαγειρικής σόδας σε παράθυρα και άλλα ανοίγματα. Τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα όμως, θα καταφέρετε να τα εξαφανίσετε.
 
reconsblog.gr
 
https://www.protinews.gr/blog/exafaniste-ta-myrmigkia-apo-spiti-me-fysikoys-tropoys 



---------------------------------------------------

Δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε χημικά προϊόντα για να διώξετε μια και καλή τα μυρμήγκια από την κουζίνα, τα υπνοδωμάτια και όλα τα άλλα δωμάτια του σπιτιού και του εξοχικού σας.
Λεμόνι ή ξίδι Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διώξετε τα μυρμήγκια είναι να ρίξετε χυμό λεμονιού σε πόρτες, παράθυρα και γενικά όλες τις εισόδους και τις εξόδους του σπιτιού. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με λίγο λευκό ξίδι. Τα μυρμήγκια δεν αντέχουν τη μυρωδιά του ξιδιού. Επομένως καθαρίστε με ξίδι όλες τις επιφάνειες από τις οποίες συνηθίζουν να περνούν και θα αργήσετε πολύ να τα δείτε ξανά.
thehomeissue_mirmigki01
Τα μυρμήγκια μισούν το άρωμα του λεμονιού.
Διαβάστε ακόμα:
Αλάτι Το αλάτι είναι επίσης ένα συστατικό που δεν αγαπούν καθόλου τα μυρμήγκια καθώς δεν τους αρέσει να περπατούν πάνω σε αυτό. Αν ρίξετε λίγο αλάτι σε πόρτες και παράθυρα δεν θα τα δείτε ξανά να πλησιάζουν. Κάντε το ίδιο αν ανακαλύψετε κάποια φωλιά τους. Ρίξτε αλάτι στον είσοδο της φωλιάς. Την ίδια ακριβώς δουλειά κάνει και το ρύζι.
thehomeissue_mirmigki02
Τα μυρμήγκια δεν μπορούν να περπατήσουν πάνω στο αλάτι. Επομένως θα κάνουν ότι μπορούν για να το αποφύγουν.
Σαπούνι Ρίξτε λίγο σαπούνι μέσα σε νερό το οποίο έχετε βάλει σε μπουκάλι σπρέι και ψεκάστε με το μείγμα απευθείας τα μυρμήγκια. Λίγο αργότερα θα πάθουν αφυδάτωση και σύντομα θα εγκαταλείψουν τον μάταιο τούτο κόσμο.


Νικόλαος Μάντζαρος ( 26 Οκτωβρίου 1795 – 12 Απριλίου 1872 )





homouniversalisgr.blogspot.com

Νικόλαος Μάντζαρος ( 26 Οκτωβρίου 1795 – 12 Απριλίου 1872 )

Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος (Κέρκυρα, 26 Οκτωβρίου 1795 – Κέρκυρα, 12 Απριλίου 1872) ήταν Έλληνας συνθέτης, ιδρυτής της μουσικής Επτανησιακής Σχολής και θεωρείται από τους ανθρώπους που έβαλαν τις βάσεις για την ελληνική έντεχνη μουσική.


Γεννήθηκε στην Κέρκυρα από εύπορη οικογένεια ευγενών γαιοκτημόνων της νήσου, που ιδιοκτησιακά της στοιχεία βρίσκονται σε έγγραφα από τα μέσα του 16ου αιώνα. Ο πατέρας του, Ιάκωβος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος, ήταν έγκριτος νομικός με τίτλους σπουδών από την Ιταλία και ήταν ιππότης που αργότερα προάχθηκε και σε ταξίαρχος του τάγματος των ιπποτών. Η μητέρα του, Ρεγγίνα Τουρίνη, ποιήτρια και μουσικός, προερχόταν από αριστοκρατική οικογένεια, τους Ζάρα (λίμνη της Δαλματίας). Λόγω της ευγενικής και πλούσιας καταγωγής του, ο Μάντζαρος πήρε κληρονομικά τον τίτλο του ιππότη. Το πνευματικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της οικογένειας είχε όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί το ξεχωριστό ταλέντο του Νικολάου.

Πράγματι, σε ηλικία 8 ετών έδειξε φλογερό ενδιαφέρον για τη μουσική και από τη μητέρα του πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου και θεωρίας. Σε ηλικία 12 ετών συνέχισε τα μαθήματα πιάνου με το μουσικοδιδάσκαλο Ιερώνυμο Πογιάγο και 14 ετών με τον Στέφανο Πογιάγο, αδελφό του πρώτου, άρχισε μαθήματα βιολιού. Δάσκαλός του υπήρξε επίσης ο καταγόμενος από την Ανκόνα Στέφανο Μορέττι (θεωρητικά). Σε ηλικία 15 ετών ο Μάντζαρος είχε την εξαιρετική τύχη να έχει δάσκαλο τον επιφανή θεωρητικό της μουσικής, τον Ιταλό Μπαρμπάτι, ο οποίος εθεωρείτο από τους φημισμένους μουσικοδιδάσκαλους της Ευρώπης. Από αυτόν ο Μάντζαρος διδάχτηκε συστηματικά για τρία χρόνια αρμονία, κοντραπούντο και φούγκα, καθώς επίσης σύνθεση, οργανογνωσία και ενορχήστρωση.

Το 1813, σε ηλικία μόλις 18 χρονών, παντρεύτηκε τη Μαριάννα, μοναχοκόρη του δούκα Αντωνίου Μερκαντάντε Ιουστινιάνη, της αριστοκρατικής οικογένειας των Κομνηνών Ιουστινιανών, και απέκτησαν μαζί τρεις κόρες και δύο γιους. Οι ευθύνες του γάμου δεν εμπόδισαν τον συνθέτη να εξακολουθεί εντατικά τη μελέτη του στη μουσική και συγχρόνως να παραδίδει μαθήματα δωρεάν στους συμπατριώτες του, πράγμα που εξακολούθησε να κάνει μέχρι το τέλος της ζωής του γιατί πίστευε βαθιά πως είχε καθήκον να ανυψώσει το μουσικό επίπεδο των Ελλήνων. Στη γενέθλια πόλη του παρουσίασε και τα πρώτα του έργα ήδη από το 1815. Από το 1819 συνέχισε τις μουσικές ενασχολήσεις του στην Ιταλία (την οποία επισκεπτόταν κατά διαστήματα), όπου συνδέθηκε ιδιαίτερα με το περιβάλλον του Βασιλικού Ωδείου της Νάπολης και τον περίφημο διευθυντή του Νικολό Αντόνιο Τσινγκαρέλι. Ο Τσινγκαρέλι, μεγάλος δάσκαλος και των Τζοακίνο Ροσσίνι, Βιντσέντζο Μπελίνι, Σαβέριο Μερκαντάντε, εκτίμησε την αφοσίωσή του στη γνήσια ιταλική μουσική σχολή, τον ζήλο του και την ευγένεια της ψυχής του. Επέμενε να τον κρατήσει κοντά του δηλώνοντας δημοσίως ότι ο Μάντζαρος ήταν σε θέση να διδάξει όλους τους δασκάλους της Νάπολης. Το περιβάλλον του ωδείου και η συναναστροφή με σπουδαίους μουσικοδιδασκάλους και συνθέτες σφράγισαν την τέχνη του Μάντζαρου, ο οποίος επέστρεψε οριστικά στην Κέρκυρα το 1826, χωρίς ποτέ να λησμονήσει τους δεσμούς του με τη Νάπολη.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός της συχνής αλληλογραφίας του συνθέτη με τον Τσινγκαρέλι και η επιθυμία του δεύτερου (την οποία εκφράζει με επιστολή του το 1885) να του εμπιστευθεί μετά τον θάνατό του τη διεύθυνση του ωδείου της Νάπολης. Τιμή μεγάλη, την οποία αρνήθηκε ο Μάντζαρος ευγενικά γιατί είχε αποφασίσει να ζήσει ανεξάρτητος στην Κέρκυρα και να μορφώσει μουσικά την ελληνική νεολαία.
Για να το επιτύχει αυτό, έδινε δωρεάν μαθήματα θεωρίας και μουσικής και ίδρυσε την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας το 1840 της οποίας έγινε και ισόβιος καλλιτεχνικός διευθυντής. Χάρη σ' αυτές τις εκπαιδευτικές ενέργειες του Μάντζαρου, πολλοί Επτανήσιοι μορφώθηκαν μουσικά και δημιουργήθηκε η πρώτη γενιά Επτανήσιων συνθετών, μεταξύ αυτών και ο Σπυρίδων Ξύνδας, ο Παύλος Καρρέρ και ο Φραγκίσκος Δομενιγίνης. Γι' αυτό ο Μάντζαρος θεωρείται και ο θεμελιωτής της Επτανησιακής Σχολής. Στον χαρακτήρα ήταν ανεξίκακος, γενναιόδωρος, ευγενικός και μετριόφρων. Ήταν πολύ δημοφιλής. Λόγω του έργου του και της κοινωνικής του θέσης, πολλοί Ιταλοί συνθέτες αλλά και Έλληνες ποιητές συνήθιζαν να παρευρίσκονται και να μιλάνε μαζί του, καθώς είχε και στενή σχέση φιλίας με τον Διονύσιο Σολωμό. Αξιόλογοι μουσικοσυνθέτες ζητούσαν την κριτική του. Ο Μάντζαρος εκτός από την άριστη μουσική του κατάρτιση γνώριζε φιλοσοφία, ιστορία, φυσικομαθηματικά και φιλολογία. Μιλούσε πολλές γλώσσες και ασχολήθηκε στη νεότητά του και με τη μουσικοκριτική δημοσιεύοντας ανώνυμα σε πολλά ιταλικά περιοδικά. O ίδιος δεν θεωρούσε τον εαυτό του επαγγελματία μουσικό και αυτοχαρακτηριζόταν "ερασιτέχνης" (αυτός είναι και από τους λόγους που δεν δεχόταν χρήματα για τις υπηρεσίες του).
"Ευγενής στους τρόπους, ευχάριστος στας συναναστροφάς", ο Μάντζαρος ήταν αληθινός αριστοκράτης, ωστόσο είχε πολύ απλή συμπεριφορά. Ήταν ψηλός και φορούσε πάντοτε σκούρα και σοβαρά ρούχα. Όταν έγραφε, μελοποιούσε ή δίδασκε, στεκόταν πάντοτε όρθιος, γι' αυτό είχε ψηλό γραφείο. Αγαπούσε την τάξη και ήταν υπερβολικά ιδιόρρυθμος. Η τέχνη ήταν γι' αυτόν το παν. Ήταν καλός και στοργικός πατέρας και στους φίλους του ευεργετικός.
Δυστυχώς, την 29η Μαρτίου του 1872, ο Μάντζαρος έπεσε σε κώμα κατά τη διάρκεια μαθήματος και τελικά πέθανε στις 12 Απριλίου του ίδιου έτους. Πέθανε τελείως φτωχός καθώς δίδασκε δωρεάν ακόμα και την εποχή που βρισκόταν σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια.
Το έργο του



Σελίδα από partimenti του Μάντζαρου

Το έργο του, χαμένο σε μεγάλο ποσοστό, παραμένει διασκορπισμένο, αταξινόμητο, ανέκδοτο και ανηχογράφητο. Μεγάλο μέρος του βρίσκεται στο αρχείο Γκέλη (που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1906 σε υποστατικά του συνθέτη στο Πεντάτι της Κέρκυρας). Ο Μάντζαρος έγραψε τα πρώτα του έργα από την εποχή που ήταν ακόμη μαθητής του Μπαρμπάτι. Με καθοδήγηση του μουσικοδιδασκάλου του έγραψε δραματικά και κωμικά τραγούδια, διωδίες, κ.α. που παρουσιάστηκαν στο θέατρο Σαν Τζάκομο (Κέρκυρα) με μεγάλη επιτυχία.
Σπουδαιότερο έργο του θεωρείται η μελοποίηση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, της οποίας το 1865 η πρώτη στροφή της (1829) καθιερώθηκε ως ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Ο Μάντζαρος στην πραγματικότητα είχε δημιουργήσει 5 συνολικά μελοποιήσεις για τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, η 1η το 1829 για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο σε 24 μέρη, η 2η το 1837, η 3η το 1839-'40, η 4η το 1844 πιο αντιστικτική σε σχέση με τις τρεις πρώτες και η 5η το 1861 που μοιάζει κυρίως σε εμβατήριο και η 6η.
Η νεώτερη έρευνα, όμως, έχει καταδείξει τις πολυεπίπεδες δραστηριότητες του Κερκυραίου μουσουργού πέρα από τη μονοδιάστατη σύνδεσή του με το σολωμικό Ύμνο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι είναι ο συνθέτης της μονόπρακτης κωμικής όπερας Don Crepuscolo, που είναι η πρώτη σωζόμενη όπερα Έλληνα δημιουργού (1815). Έχει συνθέσει, επίσης, τα πρώτα γνωστά έργα σε ελληνική γλώσσα για φωνή και ορχήστρα, την 'Aria Greca' (1827), τη συλλογή τραγουδιών 16 Arie Greche (1830) που περιλαμβάνει μελοποιήσεις πολλών ποιημάτων του Σολωμού (Ξανθούλα, Φαρμακωμένη) αλλά και του Θουρίου του Ρήγα Φερραίου,τον κύκλο 6 τραγουδιών σε στίχους του ποιητή Γεώργιου Κανδιανού Ρώμα με τίτλο Οι παλμοί της καρδιάς μου, μελοποιήσεις ιταλικών ποιημάτων αλλά και δικών του στίχων. Είναι επίσης συνθέτης των πρώτων γνωστών ελληνικών έργων για κουαρτέτο εγχόρδων (Partimenti, εργά του Ιταλού Fedele Fenaroli τα οποία ο Μάντζαρος επεξεργάστηκε, περίπου 1850), του πρώτου ελληνικού πιανιστικού ρεπερτορίου, του πρώτου ελληνικού έργου σε μορφή φούγκας, της πρώτης μνημονευόμενης ελληνικής συμφωνίας (χαμένη) αλλά και άλλων πολλών συμφωνιών, καθώς και ο συγγραφέας του πρώτου δοκιμίου μουσικής ανάλυσης (Rapporto, 1851) και των πρώτων μουσικοπαιδαγωγικών συγγραμμάτων στην Ελλάδα.

συνέχεια
https://homouniversalisgr.blogspot.com/2018/04/26-1795-12-1872.html?

Σήμερα... 12/4







Δημοφιλείς αναρτήσεις