Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Μωσαϊκό: Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων

Μωσαϊκό: Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων: Η Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων καθιερώθηκε στις 26 Ιουνίου 1998, ημερομηνία κατά την οποία το 1987 υπεγράφη η Διεθνής Σύμ...

Μωσαϊκό: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνο...

Μωσαϊκό: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνο...: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους... Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκω...

Μωσαϊκό: ΔΑΙΔΑΛΟΣ και ΙΚΑΡΟΣ

Μωσαϊκό: ΔΑΙΔΑΛΟΣ και ΙΚΑΡΟΣ: ΔΑΙΔΑΛΟΣ και ΙΚΑΡΟΣ *********************** Ίκαρος, το πρώτο θύμα αεροπορικού ατυχήματος, παγκοσμίως. Ο Δαίδαλος, γιος του Ευπαλάμου ...

Μωσαϊκό: Fernando Pessôa...

Μωσαϊκό: Fernando Pessôa...: Fernando Pessôa... Ο Φερνάντο Πεσσόα (Fernando António Nogueira de Seabra Pessôa) ήταν Πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας. Γεννήθηκε...

Μωσαϊκό: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Μωσαϊκό: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ Η εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης που μας καθήλωνε στους δέκτες μας κάθε Δευτέρα από τον Ιανουάρ...

Μωσαϊκό: Το σ.ε.ξ. και το σκούπισμα

Μωσαϊκό: Το σ.ε.ξ. και το σκούπισμα: http://www.ideostato.gr/2013/06/blog-post_5716.html Διήγημα : Το σ.ε.ξ. και το σκούπισμα της Έφης Γεωργάκη * Το σ.ε.ξ και το σκούπι...

Μωσαϊκό: ΓΡΑΠΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 7270 ΕΤΩΝ

Μωσαϊκό: ΓΡΑΠΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 7270 ΕΤΩΝ: http://epistimonikos.wordpress.com ΓΡΑΠΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 7270 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας



oraiokastromekatiallo.blogspot.com
Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να…

Οι Έλληνες γνώριζαν την Άλγεβρα πριν 2500 χρόνια και πολύ πριν του Άραβες!

Ασπίς Αχιλλέως - Υψιστη Προστασία

.. Καλώντας .. το Ηρωικό Πνεύμα .. του Αχιλλέως ..
Οραματιζόμενοι .. την Θεϊκή του Ασπίδα .. την Ηφαιστότευκτον ..
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
.. Και στ' άλλο χέρι άδραξε.. την τρομερή Ασπίδα.. Ο ΑΧΙΛΛΕΥΣ
και πάνωθέ της.. ανάβρυζε.. σαν Φεγγαριού ..🌝.. μια λάμψη..
που στον Αιθέρα έφτανε.. τόσο φεγγοβολάει..
τούτ' η Ασπίδα θα τον φυλά.. και θα τον προστατεύει..
μαζί μ' αυτόν κι όλους εμάς.. που 'χει τώρα εμπρός του..
που τον καλούμε να φυλά.. και όλη την Ελλάδα..
μα κι όλους τους Έλληνες μαζί.. στον Κόσμο όπου κι αν είναι..

Του Κόσμου άλλωστε Μίμημα..
το Θεϊκό το έργο..
που σαν την βλέπεις.. Θαύμα θωρείς..
το Σύμπαν να θυμάσαι..
εκεί να Εστιάζεσαι..
σαν μέρος του που Είσαι..

Σάκος.. το Μέγα Σύμβολον..
το Σέλας του.. αστράφτει..
κι αντανακλά εις τον εχθρό..
Επίθεση επιστρέφει..

Κύκλος τριπλός.. ολόλαμπρος..
με τέχνη γύρωθέ της..
με πέντε πτυχές την έκαμνε..
Πέντε.. Δύναμη να Εκπέμπει..
και σαν την βλέπουν οι εχθροί..
να φεύγουν μακριά της..

🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
Έμμετρη Σύνθεση Κειμένου ....... Τελέσιλλα ..
.. Βασισμένη και Εμπνευσμένη ..
........ από την ποιητική απόδοση ..
........... της Ιλιάδος .. του Ι. Πολυλά ..
και .. Εμπλουτισμένη .. καταλλήλως ..

🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
"ΑΣΠΙΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ 🔥 ΥΨΙΣΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ"
............ " Φιλοσοφικές Περιηγήσεις " ............. (28/5/2019)
Η Ζωντανή Ραδιοφωνική Εκπομπή
της Ακαδημίας Διαλεκτικών Νόησις..

Με την .. Αρσινόη Δεληγιάννη ..
Καλεσμένη .. Τελέσιλλα Χατζοπούλου
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥 . . Ω , Α Χ Ι Λ Λ Ε Υ . . 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
. . ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ
ΤΗΣ ΝΕΜΕΣΕΩΣ . .

youtube.com
Φιλοσοφικές Περιηγήσεις με την Αρσινόη Δεληγιάννη. Εκπομπή: 28.05.2019. Θέμα: Ασπίς Αχιλλέως - Υψιστη Προστασία. Καλεσμένη:…

Η ιστορία των Κρητών Τοξοτών από τη Μινωϊκή εποχή

Μωσαϊκό: Καλλιέργεια και χρήσεις Βασιλικού

Μωσαϊκό: Καλλιέργεια και χρήσεις Βασιλικού: Καλλιέργεια και χρήσεις Βασιλικού http://epistrofi-sti-fysi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_3006.html Καλλιέργεια και χρήσεις τ...

Ελληνική μυθολογία: Η πρώτη καταγεγραμμένη ιστορία του ανθρώπου



oraiokastromekatiallo.blogspot.com
Πόσο αληθινοί είναι οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι; Οι περιγραφές του Ομήρου στην «Ηλιάδα» και την «Οδύσσεια» και του Ησίοδου στη «Θεογονία» και στα Έργα και Ημέραι», είναι απλά και μόνο αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας τους; Ο Ηλίας Μαριολάκος, καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταθέτει την ενδιαφέρουσα επιστημονική του άποψη.
«Πολλοί πιστεύουν ότι οι ελληνικοί μύθοι είναι φανταστικές ιστορίες. Κατά τη γνώμη μου, η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη, τουλάχιστον σχετικά με το θέμα των γεωγραφικών και φυσικών-ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών του Ατλαντικού Ωκεανού και γενικότερα των ωκεανών, όπως αυτά περιγράφονται κυρίως από τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τα Ορφικά και τον Πλούταρχο», υποστηρίζει στην έρευνά του, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.


Η μελέτη καταλήγει σε πολλά συναρπαστικά συμπεράσματα, όπως ότι οι αρχαίοι Έλληνες που έζησαν την 3η και 2η χιλιετία π.Χ. γνώριζαν τους Υπερβόρειους, τη Βαλτική Θάλασσα, την Ιρλανδία, τη Βρετανία, την Ισλανδία και την απόστασή της από τη Βρετανία. Επίσης, ότι δυτικά της Ισλανδίας υπήρχαν τρία νησιά, στα οποία ο ήλιος δύει για μόνο μία ώρα την ημέρα και ότι πέρα από αυτά τα νησιά και προς τα δυτικά υπάρχει μια μεγάλη ήπειρος, η οποία περιβάλλει τον Ωκεανό.
«Είναι δυνατόν για κάποιον (ή για περισσότερους ) να περιγράψουν όλα αυτά τα μέρη, εάν δεν είχαν επισκεφτεί ή διασχίσει τον Ωκεανό;», αναρωτιέται ο καθηγητής στο τέλος της εργασίας του, παραθέτοντας, μαζί με το σκεπτικό του, αποσπάσματα αρχαίων έργων αλλά και αναλύσεις, που τον οδηγούν στα παραπάνω.
Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, αρχαιολόγοι και ιστορικοί πίστευαν πως από κάθε γραπτό αρχαίων συγγραφέων, όπως
του Ησίοδου, του Πλάτωνα, του Στράβωνα, του Διόδωρου του Σικελιώτη και κυρίως του Ομήρου, που συνδέονταν με τη μυθολογία, έλειπε κάθε «σπέρμα» αλήθειας.


Μετά τις ανασκαφές του Σλήμαν, όμως, αποδείχθηκε ότι όλα όσα έγραψε ο Όμηρος για την Τροία ήταν αληθινά, ότι οι Μυκήνες υπήρχαν και ήταν αντίπαλες των Τρώων και πολλά ακόμα.

Ο κ. Μαριολάκος μελέτησε αποσπάσματα από έργα αρχαίων συγγραφέων, μεταφρασμένα και αξιολογημένα από διακεκριμένους επιστήμονες, πριν καταλήξει στα συμπεράσματα που αναφέρει.
Όπως ότι ο Όμηρος και ο Ησίοδος έγραψαν πως ο Ωκεανός είναι ένα «ποτάμι» που ρέει συνεχώς, ότι αυτό το ποτάμι περιβάλλει τη Γη και ότι η ροή του είναι τυρβώδης (στροβιλώδης), όχι μόνο στην επιφάνεια, αλλά και στο βάθος του, γεγονός που παραπέμπει στα ωκεάνια ρεύματα, τα οποία, όπως είναι γνωστό σήμερα, εκτείνονται σε βάθος περίπου 800 - 1200 μ.
«Δυστυχώς, όμως, όλη αυτή η γνώση σταδιακά ξεχάστηκε από όλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Οδύσσεια θεωρείται απλώς ένα ψυχαγωγικό ποίημα και ο νόστος του Οδυσσέα μια φανταστική ιστορία, χωρίς ίχνη ιστορικής πραγματικότητας», υποστηρίζει.
Τα σύνορα ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα είναι ασαφή. Γι' αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, «ορισμένοι από τους μυθικούς ήρωες είναι ιστορικά πρόσωπα, ενώ κάποιοι άλλοι δεν είναι. Όμως, σχεδόν όλοι και όλα εκπροσωπούν κάτι που περιγράφει κάποια δραστηριότητα του προϊστορικού ανθρώπου σε σχέση με το γεωπεριβάλλον του ή με το φυσικογεωλογικό γίγνεσθαι του χώρου του».
«Πιστεύω ότι είναι λάθος να θεωρούμε την ελληνική μυθολογία ως ένα όμορφο παραμύθι. Η ελληνική μυθολογία είναι στην πραγματικότητα η πιο αρχαία ιστορία των λαών που έζησαν στη γη η οποία, πολύ αργότερα, ονομάστηκε Ελλάς. Αυτή η γη είναι το Αιγαίο και ο Περι-Αιγαιακός χώρος. Η ελληνική μυθολογία επομένως αποτελεί την κρυπτογραφημένη προ-ιστορία των πρώτων Ελλήνων και κυρίως τις αγωνίες του και τον αγώνα του για επιβίωση αρχικά και την ανάπτυξή του στη συνέχεια», καταλήγει.

Σωτήρης Σκουλούδης

Τρύπια Σπηλιά

Δημοφιλείς αναρτήσεις