Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Σήμερα...


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΒΑΛΑΝΤΗΣ 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας 12 Οκτωβρίου

πηγή http://www.zougla.gr/ygeia/article/pagosmia-imera-kata-tis-ar8ritidas

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012, 01:13 

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις».


Στατιστικά Στοιχεία:


103.000.000 άτομα στην Ευρώπη υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους.

Το 14% του ελληνικού πληθυσμού (1.400.000 Έλληνες) επισκέπτονται το γιατρό τους με προβλήματα των αρθρώσεων, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής, γρήγορη συνταξιοδότηση και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα σοβαρή αναπηρία στον πάσχοντα.
H αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Eίναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών αν και ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν και παιδιά.
Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012, 01:27

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Παγκόσμια μέρα του Αυγού!

πηγή http://www.auga.gr/egg-world-day/

Παγκόσμια μέρα του Αυγού!

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του
 αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων). Μια από τις αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση αυγού είναι και η χοληστεροφοβία (περιέχει 215 mg χοληστερίνης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300 mg).
Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, «αθωώνουν» το αυγό, που περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL). Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη, καθώς και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας, είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερίνη των τροφών (ένα αυγό έχει 4,5 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων μόλις το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένα λίπη).
Σύνθεση του λευκώματος (ασπράδι):
* Νερό 85-90%
* Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%
* Λίπος 0,25%
* Τέφρα 0,6%
* Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%
* Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων
Συστατικά κρόκου:
* Νερό 45-51%
* Πρωτεΐνες 16-17%
* Λίπος 31-36%%
* Τέφρα 1,3%
* Υδατάνθρακες 0,2-1,1%
Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρμ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρμ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D). Είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου. Επίσης, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D, ενώ η χολίνη που περιέχει είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.
---------------------------------------------------

πηγή http://tetradio.pblogs.gr/2007/09/pagkosmia-hmera-aygoy-12-oktwbrioy.html

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού (12 Οκτωβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων).
ayga-greeceΣτη χώρα μας, η κατανάλωση αυγών ανέρχεται σε 130 τεμάχια ανά άτομο το χρόνο, όταν προ τριακονταετίας στην Ήπειρο και την Κρήτη ξεπερνούσε τα 400. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 280-300.
Μια από τις αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση αυγού είναι και η χοληστεροφοβία. Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια,  «αθωώνουν» το αυγό, που περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL).

Αυγό και επιδόσεις:
  • Στην αρχαιότητα τάιζαν με αυγά τους νιόπαντρους για να
    κάνουν γερούς απογόνους. 
  •  Κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες απαγορευόταν στους αθλητές να
    τρώνε αυγά, γιατί έτσι ανέβαιναν πολύ οι επιδόσεις τους.
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:
http://www.internationalegg.com/
Πηγή: www.sansimera.gr

Εικονοθεραπεία 20

Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-


Σαλάτα Φθινόπωρο

                      
                            Σαλάτα Φθινόπωρο
Αποτέλεσμα εικόνας για Σαλάτα Φθινόπωρο
σπανάκι
σγουρή σαλάτα
κρεμμύδι
ραντίτσιο
ξερά δαμάσκηνα
κρουτόν
σουσάμι
μέλι
μαϊντανό
σος βινεγκρέτ




Αν στη "δίνει" ο Χειμώνας, δώσε στα φαγητά σου ονόματα άλλων εποχών. Αυτή η σαλάτα έχει τη γλύκα από το μέλι, τη ζεστασιά από τα ξερά δαμάσκηνα και τη σπιρτάδα της βινεγκρέτ. Γίνεται να τη βαφτίσει ο μουντός χειμώνας; Δε γίνεται! Τα πράγματα είναι απλά.

Κόβουμε τα λαχανικά με τα χεράκια σε μεγάλα κομμάτια, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το κρεμμύδι και τα δαμάσκηνα, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και το μέλι και τελειώνουμε με τα κρουτόν και το σουσάμι.

Σε περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε τη δική μας βινεγκρέτ, ανακατεύουμε σ' ένα μεγάλο μπολ ηλιέλαιο, balsamico ξύδι, μουστάρδα, λίγο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι.

toarkoudi.gr

Κ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ «ΧΑΜΟΓΕΛΟ»

Αποτέλεσμα εικόνας για Κ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ «ΧΑΜΟΓΕΛΟ»
Κ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ «ΧΑΜΟΓΕΛΟ»


Απόψε είναι σαν όνειρο το δείλι•
απόψε η λαγκαδιά στα μάγια μένει.
Δεν βρέχει πια. Κι η κόρη αποσταμένη
στο μουσκεμένο ξάπλωσε τριφύλλι.

Σα δυο κεράσια χώρισαν τα χείλη•
κι έτσι βαθιά, γιομάτα ως ανασαίνει,
στο στήθος της ανεβοκατεβαίνει
το πλέον αδρό τριαντάφυλλο τ' Απρίλη

Ξεφεύγουνε απ' το σύννεφον αχτίδες
και κρύβονται στα μάτια της• τη βρέχει
μια λεμονιά με δυο δροσοσταλίδες

που στάθηκαν στο μάγουλο διαμάντια
και που θαρρείς το δάκρυ της πως τρέχει
καθώς χαμογελάει στον ήλιο αγνάντια.

Σωστή διατροφή για ένα υγιές μωρό



Σωστή διατροφή για ένα υγιές μωρό

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνει η έγκυος


Τα μωρά έχουν μόνο μία πηγή τροφής - εσάς. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να κάνετε μια όσο το δυνατόν ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Δεν απαιτείται κάποιος ειδικός σχεδιασμός ούτε να τρώτε για δύο.



Διαβάστε τις παρακάτω επιλογές για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε. Όταν μείνετε ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος σκεφτείτε πόσες υγιεινές τροφές καταναλώνετε τακτικά. Τρώτε ή πίνετε κάτι που μπορεί να βλάψει το μωρό;

Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά


★*Ασβέστιο


Το ασβέστιο είναι σημαντικό γιατί εξασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού σας, τα οποία αρχίζουν να διαμορφώνονται περίπου στις οκτώ εβδομάδες.


Θα χρειαστείτε περίπου δύο φορές περισσότερο ασβέστιο από τη συνηθισμένη ποσότητα. Καλές πηγές ασβεστίου είναι το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι και τα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά.


Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οπότε επιλέξετε καλύτερα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως το αποβουτυρωμένο γάλα.


Για να λάβετε την επιπλέον καθημερινή ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεστε, καταναλώστε: 85 γρ. σκληρό τυρί, 170 γρ. σαρδέλες, 7 φέτες ψωμί, ή 2 ποτήρια γάλα.


Τροφές με ασβέστιο: Σαρδέλα, ξηροί καρποί (τύπου brazil nuts), φρέσκο τυρί (τύπου fromage frais), αποβουτυρωμένο γάλα, τυρί με χαμηλά λιπαρά, ψωμί.


★*Πρωτεΐνη


Προσπαθήστε να καταναλώνετε μια ποικιλία από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες καθώς οι ανάγκες σας αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ψάρι, το κρέας, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι όλα καλές πηγές πρωτεϊνών.


Ωστόσο, οι ζωικές πρωτεΐνες μπορεί να έχουν και υψηλή περιεκτικότητα λίπους, οπότε περιορίστε την κατανάλωσή τους και προτιμήστε το άπαχο κρέας. Αποφεύγετε τα ελαφρώς μαγειρεμένα ή ωμά αυγά και βεβαιωθείτε ότι όλα τα αυγά που αγοράζετε είναι φρέσκα.


Τροφές με πρωτεΐνη: Αυγά, ψάρι, άπαχο κόκκινο κρέας, γιαούρτι, ρεβιθιά, πουλερικά, σκληρό τυρί, φακή.


★*Βιταμίνη C


Συμβάλλει στη δημιουργία ενός δυνατού πλακούντα, στην αντίσταση του οργανισμού σας στις μολύνσεις και στην απορρόφηση του σιδήρου.


Η βιταμίνη C περιέχεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και απαιτείται σε καθημερινή βάση καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να την αποθηκεύσει. Μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C χάνεται από την παρατεταμένη αποθήκευση και το μαγείρεμα.


Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε μόνο φρέσκα προϊόντα και να τρώτε τα πράσινα λαχανικά είτε στον ατμό είτε ωμά.


Τροφές με βιταμίνη C: πατάτες, τομάτες, κουνουπίδι, κόκκινες, κίτρινες και πράσινες πιπεριές, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, πορτοκάλι, γκρέιπ-φρουτ, φράουλες.


★*Φυτικές ίνες


Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής σας διατροφής καθώς καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα που είναι συνηθισμένο φαινόμενο της εγκυμοσύνης. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης σημαντικές πηγές φυτικών ινών και μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα όση ποσότητα θέλετε.


Μην βασίζεστε υπερβολικά στο πίτουρο για την πρόσληψη φυτικών ινών, διότι μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών και επίσης υπάρχουν πολλές καλύτερες πηγές από αυτό.


Τροφές με φυτικές ίνες: Ξηροί καρποί, σμέουρα, ζυμαρικά ολικής άλεσης, αρακάς, αποξηραμένα βερίκοκα, ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, σταφίδα, πράσο.


★*Φυλλικό οξύ


Το φυλλικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου, ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες.


Στους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης ο οργανισμός χρειάζεται μέχρι και την τριπλάσια ποσότητα φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ καταστρέφεται από το υπερβολικό μαγείρεμα και την παρατεταμένη αποθήκευση, αλλά όχι από την ψύξη. Γι' αυτό, αν δεν μπορείτε να αγοράζετε φρέσκα λαχανικά κάθε μέρα, είναι προτιμότερο να αγοράζετε κατεψυγμένα.


Καταναλώστε ψωμί και δημητριακά εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ - μια κανονική μερίδα συνήθως παρέχει μεταξύ 30 και 100 mcg (μικρογραμμάρια) φυλλικού οξέος. Αλλά αν δεν λαμβάνετε αρκετό φυλλικό οξύ, ακολουθώντας ακόμη και την πιο υγιεινή διατροφή, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα φυλλικού οξέος.


Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ (50-100 mcg / μερίδα) είναι: τα μαγειρεμένα μαυρομάτικα φασόλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, ο ζωμός βοδινού, το εκχύλισμα μαγιάς, τα νεφρά, το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι, το σταρένιο ψωμί, οι λαχανίδες, το μπρόκολο, τα πράσινα φασόλια, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα φουντούκια.


Τροφές με φυλλικό οξύ: ψωμί ολικής άλεσης, μπρόκολο, φουντούκια, σπανάκι.


★*Σίδηρος


Το άπαχο κόκκινο κρέας και τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, είναι οι πιο εύκολα απορροφήσιμες πηγές σιδήρου. Τα φασόλια, το σπανάκι, τα μαυρομάτικα φασόλια, το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά και τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, αλλά δεν απορροφούνται εξίσου εύκολα.


Ο σίδηρος απορροφάται πιο εύκολα όταν συνδυάζεται με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, ενώ το τσάι και ο καφές αποτρέπουν την απορρόφηση του σιδήρου.


Προσπαθήστε λοιπόν να μην πίνετε τσάι ή καφέ μαζί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, ειδικά αν είστε χορτοφάγος και δεν μπορείτε να καταναλώσετε τις πιο εύκολα απορροφήσιμες πηγές σιδήρου. Σε αυτήν την περίπτωση είναι προτιμότερο να πιείτε χυμό φραγκοστάφυλου ή χυμό πορτοκάλι.


Αποφεύγετε το συκώτι, καθώς είναι υπερβολικά πλούσιο σε βιταμίνη Α και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι βλαβερό.


Τροφές με σίδηρο: σολομός, άπαχο κόκκινο κρέας, σπανάκι, αποξηραμένα βερίκοκα.


★*Χορτοφαγική διατροφή


Εάν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και καταναλώνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, τότε παρέχετε στο μωρό σας όλα τα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Το μόνο θρεπτικό συστατικό που μπορεί να σας λείπει είναι το σίδηρο.


Κι' αυτό γιατί ο οργανισμός δυσκολεύεται να απορροφήσει το σίδηρο που προέρχεται από φυτικές πηγές, οπότε μπορεί να χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα σιδήρου. Αν είστε αυστηρά χορτοφάγοι (vegan) και δεν τρώτε κανένα γαλακτοκομικό προϊόν, μπορεί να σας χορηγηθεί ασβέστιο και βιταμίνες D και Ε12.


★*Αλάτι


Παλαιότερα, οι έγκυες γυναίκες έπρεπε να περιορίσουν την ποσότητα αλατιού στη διατροφή τους, καθώς θεωρείτο ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού σχετιζόταν με προβλήματα όπως το πρήξιμο και η υψηλή αρτηριακή πίεση που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο.


★*Υγρά


Η κατανάλωση υγρών είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς τα υγρά διατηρούν τα νεφρά σας σε υγιή κατάσταση και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Το νερό είναι ό,τι καλύτερο.


Τα 10 καλύτερα τρόφιμα


Αυτά τα δέκα είδη τροφίμων αποτελούν εξαιρετικές πηγές τουλάχιστον ενός θρεπτικού συστατικού. Προσπαθήστε να καταναλώνετε κάποια από αυτά μία φορά την ημέρα:


- Τυρί, γάλα, γιαούρτι: ασβέστιο, πρωτεΐνες.

- Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: βιταμίνη C, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ.
- Άπαχο κόκκινο κρέας: πρωτεΐνες, σίδηρο.
- Πορτοκάλια: βιταμίνη C, φυτικές ίνες.
- Πουλερικά: πρωτεΐνες, σίδηρο.
- Σταφίδες και δαμάσκηνα: σίδηρο.
- Σαρδέλες: ασβέστιο, πρωτεΐνες, σίδηρο.
- Λευκά ψάρια: πρωτεΐνη.
- Ψωμί ολικής άλεσης: πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ.
- Ζυμαρικά ολικής άλεσης και καστανό ρύζι: φυτικές ίνες.

Συμπληρώματα διατροφής


Συνιστάται η πρόσληψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος από τη στιγμή που θα διακόψετε την αντισύλληψη μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.


Σε περίπτωση που έχετε αναιμία, μπορεί να σας χορηγηθούν συμπληρώματα σιδήρου. Εάν κάνετε μια πλούσια διατροφή με πολλά φρέσκα τρόφιμα, αυτά ίσως είναι τα μόνα συμπληρώματα που θα χρειαστείτε. Αποφεύγετε τα συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη Α.


mybabysworld.gr


Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, ΕΚΔ. ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ.

πηγή  περιοδικό και εκδόσεις Κουκούτσι.
Το Κουκούτσι προτείνει το βιβλίο του Βασίλη Παλιγγίνη,

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, ΕΚΔ. ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ.
 
Η σημασία της Αναγέννησης δεν συνίσταται τόσο στην επανακάλυψη του ρόλου της ανάγνωσης όσο στην όξυνση της ικανότητας του ανθρώπου να ακούει τις λέξεις και να τις χρησιμοποιεί ως μοντέλα ανάπτυξης σε κάθε τομέα της ζωής του, από τον πόλεμο και την οργάνωση του κράτ
ους έως την δημιουργία έργων τέχνης. Περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε στην ιστορία του δυτικού ανθρώπου, η Αρχαιότητα αποκτά τώρα θέση ισχύος και ανάγεται σε πολιτιστική δύναμη, τα δε πρόσωπα που κυοφορούν τούτη την επανάσταση μοιάζουν με τους ήρωες του "Γκαργκαντούα και Πανταγκρουέλ" του Ραμπελαί (1552), που από το κατάστρωμα του πλοίου τους άκουγαν ήχους μακρινούς, και παγωμένους στον χρόνο, μιας παμπάλαιας μάχης, ήχους που σιγά - σιγά έλιωναν στα χέρια τους σαν το χιόνι και γίνονταν λέξεις τερπνές και τριφηλές. Ο Β. Χ. Παλιγγίνης, με αυτή την σύντομη μα άκρως κατατοπιστική μελέτη, αφηγείται την ιστορία του μετασχηματισμού της Δύσης. Τον αγώνα δηλαδή του ευρωπαϊκού πνεύματος για χειραφέτηση και αυτονομία. Που τον ονομάζει "το μεγαλύτερο έπος του εκπολιτισμού στην ιστορία".

Δημοφιλείς αναρτήσεις