Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς να Κρατήσετε Μοσχεύματα από τις Ντομάτες σας για να τα Φυτέψετε ξανά την Άνοιξη

 
share24.gr
 
Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, η χορταστική χωριάτικη σαλάτα με τις ζουμερές ντομάτες μοιάζει να απομακρύνεται ανεπιστρεπτί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, αφού δεν ξέρουμε εάν θα έχουμε στον κήπο μας ντομάτες. Σε ελάχιστες εβδομάδες ο παγετός θα εισβάλλει στον κήπο μας και θα καταστρέψει τις ντοματιές μας.
Κι όμως, μπορούμε να προλάβουμε το κακό, κάνοντας κάτι που θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε ζουμερές ντομάτες μέσα στον χειμώνα. Αλλά και να κρατήσουμε μοσχεύματα για να τα χρησιμοποιήσουμε μόλις ο καιρός ζεστάνει την άνοιξη, ώστε τα νέα μας φυτά να είναι παρόμοια με τα φυτά που μας έδωσαν καλή παραγωγή το καλοκαίρι.
Τι χρειάζεται να κάνουμε; Τίποτε περισσότερο από το να μεταφέρουμε απλά μερικούς βλαστούς από την ντοματιά μέσα στο σπίτι ή σε ένα κλειστό θερμοκήπιο που διατηρεί τη θερμοκρασία του πριν κρυώσει ο καιρός.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε με ντοματιά σε κλειστό χώρο;

Υπάρχουν βέβαια κάποιες δυσκολίες, για παράδειγμα είναι αδύνατο να μεταμοσχεύσουμε μια πλήρως ώριμη ντοματιά….που σημαίνει ότι ΔΕΝ είναι αυτή η συμβουλή που σας προτείνουμε. Εκτός των άλλων, ποιος μπορεί να βάλει μια ντοματιά 2,5 μέτρων στο σαλόνι; Όχι εγώ, σε καμία περίπτωση! Αν και τώρα που το σκέφτομαι, δεν είναι κακή ιδέα για Χριστουγεννιάτικο δέντρο…
Όπως και να έχει, δεν είναι καλή ιδέα η μεταφύτευση μιας πλήρως ώριμης ντοματιάς, δεν έχει πιθανότητες να επιβιώσει. Οπότε, η καλύτερη λύση είναι αντί να μεταφυτεύσουμε την αγαπημένη μας ντοματιά, να πάρουμε ένα μόσχευμα από αυτήν. Τα μοσχεύματα έχουν πολλές πιθανότητες επιβίωσης, ενώ παράλληλα είναι πιο εύκολο να φροντίσουμε στο σπίτι ένα φυτό μικρό σε μέγεθος.

Ποιες ντομάτες είναι κατάλληλες;

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε από ποιες ντοματιές θα κρατήσετε μοσχεύματα για την επόμενη χρονιά. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες…κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε, πριν επιλέξετε την εκλεκτή, όπως το αν σας ικανοποίησε η παραγωγή που είχε το καλοκαίρι, αν ήταν ανθεκτική σε ασθένειες, στομ καύσωνα κι άλλα παρόμοια.

Πώς θα πάρω τα μοσχεύματα από τις ντομάτες και πώς θα τα διατηρήσω;

1. Μόλις λοιπόν επιλέξετε την ντοματιά σας, είστε έτοιμοι να πάρετε το μόσχευμα. Βρείτε ένα πλάγιο  βλαστό (τους λαίμαργους βλαστούς που αναπτύσσονται μεταξύ των φύλλων και του στελέχους στις αναρριχώμενες ποικιλίες) μήκους 15-30 εκ. και βεβαιωθείτε ότι είναι υγιής, χωρίς φαγώματα από έντομα ή σήψεις και καστανά στίγματα από ασθένειες, όπως περονόσπορο ή βοτρύτη.

Κρατήστε μοσχεύματα ντομάτας από τους πλάγιους βλαστούς
2. Κρατήστε τα απαλά με το χέρι και απλώς κόψτε κοντά στη βάση στο σημείο που ενώνονται με το στελεχος με ένα μαχαιράκι. Προτείνω να πάρετε τρία ή τέσσερα μοσχεύματα από κάθε ντοματιά που επιλάξατε, για να είστε ήσυχοι, σε περίπτωση που δεν βγάλουν όλα ρίζες.
Κόψτε τους πλάγιους βλαστούς λίγο πάνω από τη βάση
3. Τοποθετήστε όλα τα μοσχεύματα σε ένα δοχείο με νερό το καθένα ξεχωριστά. Φροντίστε το νερό να φτάνει μέχρι το μίσχο των κάτω φύλλων, δηλαδή το σημείο που ενώνεται το σύνθετο φύλλο με το στέλεχος του μοσχεύματος.
4. Αφήστε το δοχείο σε ένα μέρος, όπου θα το βλέπετε καθημερινά. Τοποθετήστε το σε ένα χώρο που βλέπει ήλιο κι αν όλα πάνε καλά, χωρίς κανένα πρόβλημα, μια εβδομάδα αργότερα θα δείτε άσπρες ριζούλες να φύονται από τα μοσχεύματα μέσα στο νερό. Τις επόμενες ημέρες οι ρίζες θα αρχίσουν να μεγαλώνουν γρήγορα, αν και κάποια φυτά μεγαλώνουν με πιο αργούς ρυθμούς. Μια από τις δικές μου ντοματιές χρειάστηκε 4 εβδομάδες να βγάλει ρίζες, οπότε δώστε τους λίγο χρόνο, μην απογοητευτείτε εύκολα.
5. Μόλις η ντοματιά σας βγάλει ρίζες, μπορείτε να τη φυτέψετε σε μια γλάστρα της επιλογής σας  φροντίζοντας η γλάστρα να έχει καλή αποστράγγιση, αλλιώς οι ντοματούλες δεν θα τα πάνε καλά. Ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε κι ένα πιατάκι στο σημείο της αποστράγγισης για να μαζεύει τα νερά του ποτίσματος.
Διαβάστε επίσης: Πώς κλαδεύουμε την ντομάτα για να δέσουν καλύτερα οι καρποί
6. Επιλέξτε μια μεγάλη γλάστρα, διότι οι ρίζες της ντοματιάς μεγαλώνουν αρκετά και χρειάζονται χώρο. Γεμίστε τη γλάστρα με το κατάλληλο χώμα και φυτέψτε τη νέα σας ντοματιά, αφού βεβαιωθείτε ότι όλες οι ρίζες έχουν μπει μέσα στο χώμα. Δώστε της ένα γερό πότισμα και βρείτε ένα ηλιόλουστο παράθυρο για να τη φιλοξενήσει. Χρειάζεται ήλιο, αλλά θα μεγαλώσει κιόλας, οπότε φροντίστε να έχετε έτοιμη μια μεγαλύτερη γλάστρα κι έναν μεγαλύτερο χώρο όταν έρθει η ώρα.
7. Αν το σπίτι σας είναι ζεστό, μπορεί να φιλοξενήσει το φυτό κοντά σε ένα παράθυρο που το βλέπει ο ήλιος. Αλλιώς θα χρειαστεί να φτιάξετε ένα θερμοκήπιο και να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία μέσα σε αυτό δεν θα πέσει κάτω από τους 8 – 10oC που είναι η ελάχιστη βιολογική θερμοκρασία που αντέχει το φυτό.
8. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φτιάξετε γύρω της στηρίγματα, διότι χρειάζεστε κάτι να κρατάει τη ντοματιά σας σταθερή, αλλά πρέπει να δείτε και πώς θα την κλαδέψετε, όταν και αν χρειαστεί. Μπορείτε να τις κλαδέψετε έτσι ώστε να έχουν ένα μέγεθος που να επιτρέπει να παραμένουν μέσα στο σπίτι. Μην ξεχνάτε πως αν τις θέετε για να τις φυτέψετε την ερχόμενη άνοιξη έξω στον κήπο σας, δεν σας ενδιαφέρει να μεγαλώσουν και να έχετε παραγωγή στον κλειστό χώρο που τη φιλοξενείτε
Οι διαφορετικές καταστάσεις απαιτούν και διαφορετική μέθοδο. Δεν έχει σημασία, απλώς να ξέρετε ότι είτε τις κλαδέψετε, είτε όχι, το φυτό σας θα παραμείνει μια χαρά!
Έτσι, λοιπόν, όταν έρθει η άνοιξη, θα μπορέσετε να ξαναπάρετε μόσχευματα από την ντοματιά που μεγάλωσε και διατηρήθηκε το χειμώνα μέσα στο σπίτι ή στο θερμοκήπιο για να τα φυτέψετε έξω στον κήπο.
Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ. & Θανάσης Αργυρόπουλος (Γεωπόνος ΑΠΘ)
 

Σήμερα...




Δημοφιλείς αναρτήσεις