Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Στο φως η παλαιότερη καταγραφή πέντε τραγωδιών του Ευριπίδη

 Αρχαία Ελληνικά.

Στο φως η παλαιότερη καταγραφή πέντε τραγωδιών του Ευριπίδη

Η παλαιότερη καταγραφή πέντε τραγωδιών του Ευριπίδη (Άλκηστις, Μήδεια, Ιππόλυτος, Ορέστης, Φοίνισσες) κρυβόταν σε έναν παλίμψηστο κώδικα που φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Πρόκειται για τον κώδικα του Παν. Τάφου 36, που μαζί με ένα άλλο χειρόγραφο, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, το Parisinus gr.1330, μπαίνει στο μικροσκόπιο του προγράμματος "Palamedes", που διενεργείται από το Πανεπιστήμιο Georg August του Γκέτιγκεν, το Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας και το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.
Ο κώδικας του Παν. Τάφου 36 φωτογραφήθηκε το περασμένο Πάσχα με την άδεια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από νέας τεχνολογίας μηχανήματα και οι φωτογραφίες πέρασαν έπειτα από περαιτέρω επεξεργασία και έτσι διαπιστώθηκε στο σύνολό του είναι ένα διπλό παλίμψηστο χειρόγραφο.
"Η νεότερη γραφή του είναι του 13ου αιώνα και περιέχει το βιβλίο των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης. Στις παλαιότερες γραφές, που χρονολογούνται στις αρχές του 9ου - 10ου αιώνα, περιέχονται αγιολογικά κείμενα σε κεφαλαιογράμματη γραφή, ποιητικά έργα του Γρηγορίου Ναζιανζηνού σε μία πάρα πολύ κομψή μικρογράμματη γραφή των αρχών του 10ου αιώνα, ενώ σε ένα άλλο τμήμα υπάρχουν κείμενα του Αριστοτέλη από τα "Φυσικά". Με τη διαφορά ότι εκεί που είναι γραμμένος ο Αριστοτέλης έχει γραφτεί και άλλο κείμενο, θεολογικό. Δηλαδή, το κομμάτι αυτό είναι διπλά παλίμψηστο και ως εκ τούτου η ανάγνωσή του αρκετά επίπονη" επισημαίνει ο γνωστός μελετητής παλαιογραφικών κειμένων και προσθέτει γεμάτος κέφι για ακόμη μία εξερεύνηση του παρελθόντος: "Εμείς πάντα ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάποιες διαφορετικές μαρτυρίες για το αριστοτελικό κείμενο, ενδεχομένως κάποιες παραλλαγές του γνωστού κειμένου. Στην παλαιότερη γραφή περιλαμβάνονται και αποσπάσματα από τραγωδίες του Ευριπίδη. Έχουμε εδώ την Άλκηστη, τη Μήδεια, τον Ιππόλυτο, τον Ορέστη και τις Φοίνισσες όπως και κείμενα ακόμη αταύτιστα. Σε αυτό το επίπεδο γραφής υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε κείμενα άγνωστα, γραμμένα στο περιθώριο, που δεν έχουν ποτέ δημοσιευτεί".

Το φύλλο της λεύκας

ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).
Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, ουρανός, φύση και υπαίθριες δραστηριότητες

Το φύλλο της λεύκας

Έτρεμε τόσο που το πήρε ο άνεμος
έτρεμε τόσο πως να μη το πάρει ο άνεμος
πέρα μακριὰ
μιὰ θάλασσα
πέρα μακριὰ
ένα νησὶ στον ήλιο
και τα χέρια σφίγγοντας τα κουπιὰ
πεθαίνοντας την ώρα που φάνηκε το λιμάνι
και τα μάτια κλειστὰ
σα θαλασσινὲς ανεμώνες.
'Ετρεμε τόσο πολὺ
το ζήτησα τόσο πολὺ
στη στέρνα με τους ευκαλύπτους
την άνοιξη και το φθινόπωρο
σ᾿ όλα τα δάση γυμνὰ
θεέ μου το ζήτησα.
Γ. Σεφέρης
Την εικόνα δανειστήκαμε από http://peiramatikotsouk.blogspot.gr/
— μαζί με Marios Pandazidis.

μετατροπή βιομάζας σε πέλλετ

Agrotikabook.GR.
5 Νοεμβρίου

Επίδειξη μετατροπής βιομάζας σε πέλλετ στο Βελεστίνο

Δευ, 2013-11-04 15:45
Η διαδικασία μετατροπής της συλλεγμένης από αγριαγκινάρα βιομάζας σε στερεό καύσιμο (πέλλετ) θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί στο αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο Μαγνησίας.
Η εν λόγω εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του Πειραματικού Προγράμματος Μεταφοράς Τεχνογνωσίας για την προώθηση της Αγροενέργειας  που «τρέχει» το Εργαστήριο Γεωργίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και το Εργαστήριo Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη της οικοδόμησης συνεργασιών με παραγωγούς που επιθυμούν να καλλιεργήσουν ενεργειακά φυτά (όπως για παράδειγμα αγριαγκινάρα) για παραγωγή βιομάζας.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και με στόχο την ενημέρωση των παραγωγών που ήδη συνεργάζονται αλλά και αυτών που έχουν εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στην παραπάνω αναφερόμενη συνάντηση, όπου θα γίνει επίδειξη .
•παραγωγής πέλλετ από συλλεγμένη αγριαγκινάρα σε εξοπλισμό οικιακής μορφής
•και καύσης του παραγόμενου στερεού καυσίμου (πέλλετ).

Σημειώνεται επιπλέον ότι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τόσο την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας καθώς και προβλήματα που ήδη αντιμετωπιστήκανε κατά την καλλιέργεια.
Υπεύθυνος της οργάνωσης είναι ο κ. Δημήτρης Μπαρτζιάλης Δρ Περιβαλλοντολόγος, Εργαστήριο Γεωργίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών, Παν. Θεσσαλίας
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο: 24210/74463, αρμόδια κα. Γάκη Δήμητρα (από Δευτέρα έως Παρασκευή : 11.00-14.00)

επηρεάζει


► Η οικονομική κατάσταση επηρεάζει και το κρυολόγημα


Τα παιδιά και οι έφηβοι που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, είναι πιο ευάλωτα στο να κρυολογούν ως ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Brain, Behavior and Immunity", συνέκριναν την υγεία μιας ομάδας εθελοντών 18 έως 55 ετών σε σχέση με το κατά πόσο οι γονείς τους είχαν δικό τους σπίτι ή νοίκιαζαν (ένα κριτήριο για το επίπεδο του οικογενειακού εισοδήματος), όταν οι εθελοντές ήσαν ενός έως 18 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι για κάθε παραπάνω χρόνο που οι γονείς των παιδιών δεν είχαν ιδιόκτητο σπίτι, αφενός αύξανε κατά 9% η πιθανότητα τους ως ενηλίκων να αρρωστήσουν από τον ιό του κοινού κρυολογήματος και αφετέρου ήταν μειωμένο κατά 5% το μήκος των τελομερών. Τα τελομερή είναι οι προστατευτικές πρωτεΐνες στις άκρες των χρωμοσωμάτων, που μειώνονται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, καθώς κανείς γερνάει. Όσο ταχύτερα συρρικνώνονται, τόσο ο οργανισμός έχει μικρότερες άμυνες απέναντι στις λοιμώδεις και άλλες νόσους, ενώ υποκύπτει ευκολότερα σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι το χαμηλό οικογενειακό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο έχει σαφή βιολογική επίδραση, καθώς σχετίζεται τόσο με την μείωση των τελομερών, όσο και με την μεγαλύτερη συχνότητα κρυολογημάτων.

«Το περιβάλλον της παιδικής ηλικίας μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ενηλίκων. Βρήκαμε στοιχεία υπέρ μιας βιολογικής εξήγησης για τη σημασία που έχουν οι παιδικές εμπειρίες, πράγμα που εξηγεί γιατί όσοι ανατράφηκαν από γονείς με σχετικά χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να ασθενήσουν ως ενήλικες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΜΥΡΝΗ 1922

Ελληνικό Χρονολόγιο.



Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

Βρέθηκε εκπληκτικό φιλμ ντοκουμέντο μετά από 86 χρόνια! Το φιλμ τράβηξε ο George Magarian, κατά την διάρκεια των γεγονότων της Σμύρνης.

Ο George Magarian, γεννημένος το 1895 σπούδασε στο “Αμερικανικό Κολλέγιο” στο Ικόνιο (Konya) της Τουρκίας. Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων) ή YMCA.

Αν και η YMCA δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία, το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας αυτής. Ο George Magarian, την ίδια στιγμή που συμμετείχε στα γεγονότα αυτά, την ίδια στιγμή, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. συνέχεια στον http://www.visaltis.net/2013/11/1922.html?spref=fb

Δημοφιλείς αναρτήσεις