Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Λεβέτι.



Λεβέτι
Ο λαός μας αποκάλεσε τον μήνα Φεβρουάριο και “Κουτσοφλέβαρο” επειδή έχει μόνο 28 ημέρες.
Για να συντονιστεί όμως το ημερολόγιο των 365 ημερών προς το ηλιακό έτος, καθιερώθηκε η αύξηση των ημερών του Φεβρουαρίου κατά μία κάθε τέσσερα χρόνια. Έτσι, κάθε τέσσερα χρόνια ο Φεβρουάριος έχει 29 ημέρες. Το έτος αυτό ονομάζεται δίσεκτο και ο λαός μας πιστεύει ότι είναι κακότυχο, γιαυτό όλη τη χρονιά ούτε γάμοι γίνονται, ούτε σπίτια χτίζονται, ούτε οι γεωργοί φυτεύουν αμπέλια.
Στον Πόντο τον Φεβρουάριο τον ονομάζουν συνήθως Κούντουρο, γιατί έχει κοντή ουρά.Σε κάποια μέρη λεγόταν και Κούτσουρο επειδή είναι κουτσουρεμένος.
Οι δύο λέξεις Φεβρουάριος και Φλεβάρης δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους αν και συμπτωματικά ταιριάζουν. Το ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ είναι ρωμαϊκό, προερχόμενο από τους Ρωμαίους θεούς Φεβρούα των καθαρμών και Φέβρουο των νεκρών. Το ΦΛΕΒΑΡΗΣ είναι ονομασία της λαϊκής ελληνικής παράδοσης και έχει σχέση με τις φλέβες της γης, επειδή «ανοίγει τις φλέβες του» και γεμίζει τη γη νερά. Λέγεται και τρυγητής γιατί στον αγροτικό βίο, ο Φλεβάρης είναι ο μήνας των αμπελιών. Τότε γίνεται το κλάδεμα, το καθάρισμα και το τσάπισμα των αμπελιών. Για τον άστατο καιρό του τέλος λέγεται και Μεθυσμένος, επειδή δεν ξέρει τι κάνει.

Πηγή:
Χαρακτικό του Σ. Βασιλείου
Ζωή Ηλιοπούλου
www.hellasnews-radio.com

-------------------------------------

ακολουθεί διαφήμιση 


Δημοφιλείς αναρτήσεις