Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Δείτε την εκπληκτική ακτογραμμή της Ελλάδας

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη TRIPinVIEW.
 
 

View the amazing coastline of Greece like never before!
Just visit www.tripinview.com and enjoy 146.000 aerial photos and 103 hours high definition video.

Δείτε την εκπληκτική ακτογραμμή της Ελλάδας όπως ποτέ πριν!
Απλά επισκεφτείτε το www.tripinview.com και απολαύστε 146.000 εναέριες φωτογραφίες και 103 ώρες υψηλής ευκρίνειας βίντεο.

Το υπερατλαντικό ταξίδι τoυ Ηρακλέoυς

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Eίναι μερικές αλήθειες που κάνουν την διαφορά.Είναι αλήθειες και μυστικά που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο.
thesecretrealtruth.blogspot.com

Το υπερατλαντικό ταξίδι τoυ Ηρακλέoυς πoυ δεν διδάσκεται στα σχολεία

Έφτασε χίλια χρόνια πριν από τον Μεγάλο Αλέξανδρο στον Ινδό ποταμό. Πέρασε από την Αιθιοπία, έφτασε ώς τη Γροιλανδία και ίσως να πάτησε πρώτος το πόδι του στην Αμερική.

 Ένας από τους πιο γνωστούς ήρωες της παγκόσμιας μυθολογίας- ο Ηρακλής- δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος υδραυλικός, μηχανικός και υδρογεωλόγος, όπως μαρτυρούν πολλοί από τους δώδεκα άθλους του, αλλά και ο πρώτος που έκανε πράξη την παγκοσμιοποίηση και ο αρχιτέκτονας της μυκηναϊκής κοσμοκρατορίας, όπως υποστήριξε χθες το βράδυ σε ομιλία του, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Ηλίας Μαριολάκος. 

«Ο Ηρακλής δεν είναι ένα πρόσωπο για να διασκεδάζουν τα παιδιά. Ούτε η ελληνική μυθολογία ένα παραμύθι για έναν φανταστικό κόσμο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Ηλίας Μαριολάκος. «Ο Ηρακλής είναι ένα ιστορικό- και όχι μυθικό- πρόσωπο, ένας άγνωστος μεγάλος κατακτητής, ήρωας- ιδρυτής πόλεων, πρώτος συνδετικός κρίκος του κοινού πολιτισμικού υποστρώματος των Ευρωπαίων, του μυκηναϊκού και κατά συνέπεια του ελληνικού πολιτισμού. Και η μυθολογία είναι η ιστορία του απώτερου παρελθόντος των κατοίκων αυτού του τόπου, που πολύ αργότερα θα ονομαστεί Ελλάς». Πρώτος στο μικροσκόπιο του καθηγητή μπήκε ο άθλος με την αρπαγή των βοδιών του Γηρυόνη, του τρικέφαλου και τρισώματου γίγαντα που ζούσε στα Γάδειρα, το σημερινό Κάντιθ της Ισπανίας, κοντά στο στενό του Γιβραλτάρ. 

«Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο Ηρακλής ταξίδεψε ώς την Ιβηρική Χερσόνησο για να φέρει μια καλή ράτσα βοδιών στην Πελοπόννησο», εξηγεί ο κ. Μαριολάκος. «Αν διαβάσουμε με προσοχή τον Στράβωνα, που έζησε τον 1ο αι. π.Χ. όμως, θα διαπιστώσουμε πως σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν έχει βρεθεί τόσος πολύς χρυσός, άργυρος, χαλκός και σίδηρος. Και τα βόδια δικαιολογούνται διότι υπήρχαν μαρτυρίες ότι το “κοσκίνισμα” του χρυσού από την άμμο γινόταν πάνω σε δέρματα βοδιών». 

Η ίδρυση δε της πόλης από τον Ηρακλή μνημονεύεται στον θυρεό της πόλης και σήμερα. Ο Ηρακλής ολοκληρώνει τον άθλο του και συνεχίζει βόρεια προς την Κελτική και ιδρύει την Αλέσια (γνωστή και ως πόλη του Αστερίξ), το όνομα της οποίας προέρχεται από τη λέξη άλυς (= περιπλάνηση). Πόλη με στρατηγική σημασία, καθώς συνδέεται μέσω πλωτών ποταμών προς τη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό, τη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα, όπου ο Ιούλιος Καίσαρας κατατρόπωσε τους Γαλάτες. Ακόμη ιδρύει το Μονακό και την Αλικάντε – η ποδοσφαιρική της ομάδα ονομάζεται Ηρακλής. Τι γύρευε στη Γαλατία ο Ηρακλής; «Χρυσό», απαντά ο κ. Μαριολάκος, «αφού ο Διόδωρος μας λέει πως στη Γαλατία υπάρχουν πλούσια χρυσοφόρα κοιτάσματα». Ο Ηρακλής όμως φέρεται- σύμφωνα με τον Πλούταρχο- να έφτασε και ώς την Ωγυγία που απέχει πέντε ημέρες δυτικά της Βρετανίας.

«Πέντε ημέρες ισοδυναμούν με 120 ώρες. Αν η μέση ταχύτητα ενός πλεούμενου της εποχής ήταν 4 μίλια την ώρα, τότε η απόσταση είναι 890 χλμ., άρα πρόκειται για τη σημερινή Ισλανδία και συνέχισε ώς τη Γροιλανδία, ενώ το Κρόνιο Πέλαγος, που αναφέρεται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς ταυτίζεται με τον Βόρειο Ατλαντικό» «Για να φέρει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων (ήτοι τον χρυσό) ο Ηρακλής από την Αίγυπτο έφτασε ώς την Αιθιοπία κι έπειτα στον Καύκασο- για να ζητήσει τη βοήθεια του Προμηθέα- και στη Λιβύη προτού επιστρέψει στις Μυκήνες» 

Ο Ηρακλής έφτασε, σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μαριολάκο, ώς την Αμερική. «Στις πηγές διαβάζουμε πως εγκατέστησε ακολούθους του “ώς τον κόλπο που το στόμιό του βρίσκεται στην ίδια ευθεία με το στόμιο της Κασπίας”. Ένας κόλπος μόνον καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις: του Αγίου Λαυρεντίου στο Τορόντο του Καναδά». Μαρτυράται δε πως έμειναν «σε νησιά που βλέπουν τον ήλιο να κρύβεται για λιγότερο από μία ώρα για 30 ημέρες»- δηλαδή στον πολικό κύκλο. Τι γύρευε εκεί; 

Η απάντηση βρίσκεται στα ευρήματα των ανασκαφών που γίνονται γύρω από τη λίμνη Σουπίριορ στο Μίτσιγκαν. Αρκεί να σκεφτείτε πως έχουν εξορυχθεί πάνω από 500.000 τόνοι χαλκού στην περιοχή, όταν στην κατ΄ εξοχήν πηγή χαλκού- την Κύπρο- εξορύχθηκαν 200.000 τόνοι. Η εξόρυξη έγινε την περίοδο 2.450 π.Χ.- 1050 π.Χ., σταματάει ξαφνικά, όταν καταρρέει ο μυκηναϊκός πολιτισμός. Και όλα αυτά σε μια περιοχή όπου οι γηγενείς βρίσκονταν στη λίθινη εποχή! Ιστορικό πρόσωπο που έφτασε ώς τον Καναδά ήταν ο Ηρακλής της ελληνικής μυθολογίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ηλία Μαριολάκο. 

Άλμπουμ για έμπνευση.

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το άλμπουμ του χρήστη Wool WOrld - Articole Crosetate.
 
Φωτογραφία του χρήστη Wool WOrld - Articole Crosetate.
Φωτογραφία του χρήστη Wool WOrld - Articole Crosetate.
Φωτογραφία του χρήστη Wool WOrld - Articole Crosetate.
Φωτογραφία του χρήστη Wool WOrld - Articole Crosetate.
Φωτογραφία του χρήστη Wool WOrld - Articole Crosetate.
Φωτογραφία του χρήστη Wool WOrld - Articole Crosetate.
Ο χρήστης Wool WOrld - Articole Crosetate πρόσθεσε 201 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Topuri crosetate si jersee subtiri.
Album pentru inspiratie.

Άλμπουμ για έμπνευση.

·

Αποξήρανση λαχανικών

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Αποξήρανση λαχανικών για ώρα ανάγκης και όχι μόνον! μια πολύ παλιά τεχνική, συντήρησης τροφών. Κατά την αποξήρανσή, αφαιρείτε το νερό/υγρασία που περιέχεται
proionta-tis-fisis.com

Αποξήρανση λαχανικών για ώρα ανάγκης και όχι μόνον!

apoxiransi-lachanikon-gia-ora-anagkis-ke-ochi-monon

Οι τροφές συντηρούνται για μεγάλο διάστημα
Για όσους δεν ξέρουν η αποξήρανση τροφών είναι μια πολύ παλιά τεχνική, συντήρησης τροφών. Κατά την αποξήρανσή, αφαιρείτε το νερό/υγρασία που περιέχεται στην τροφή, με αποτέλεσμα, οι τροφές να συντηρούνται για μεγάλο διάστημα.
Και επειδή με την σημερινή κατάσταση, όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να στοκάρουμε τρόφιμα, η αποξήρανσή φαίνεται ως μια πολύ καλή λύση.
Καλαμπόκι
Προετοιμασία: Αφαιρέστε τους σπόρους από το στέλεχος και πλύνετε τους
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4-6
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανά, εύθραυστα
Δείτε ακόμη: Αραβόσιτος (Zea mays) – Ιδιότητες.
Καρότα
Προετοιμασία: Πλύνετε τα κόψτε τις ρίζες και τεμαχίστε σε κομμάτια 3 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά, εύθραυστα
Δείτε ακόμη: Όταν το καρότο θεραπεύει!
Κολοκύθια-Κολοκύθες
Προετοιμασία: Καθαρίστε και πλύνετε. Κόψτε σε κομμάτια 6 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 10-16
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινα και εύθραυστα
Δείτε: Φυτέψτε κολοκυθάκια στο μπαλκόνι σας!
Κουνουπίδι
Προετοιμασία: Πλύνετε τα και χωρίστε τα σε μικρά κομμάτια
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4-5
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 12-15
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά, εύθραυστα
Δείτε: Κουνουπίδι: Λίγες θερμίδες, πολλές βιταμίνες!
Κρεμμύδια  
Προετοιμασία: Πλύνετε τα και αφαιρέστε τις φλούδες και τις άκρες τους και κόψτε τα σε 3-6 χιλιοστά
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Πολύ εύθραυστα
Δείτε: Φυσικές θεραπείες με κρεμμύδια
Λαχανάκια Βρυξελλών
Προετοιμασία: Πλύνετε τα και κόψτε τα στη μέση κατά μήκος από το στέλεχος
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 5-6
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 12-18
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά έως εύθραυστα
Λάχανο
Προετοιμασία: Πλύνετε και αφαιρέστε τα έξω φύλλα και το στέλεχος, κόψτε το σε λωρίδες 3 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 10-12
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανό, εύθραυστο
Δείτε: Λάχανο: Ένας διατροφικός και όχι μόνον, θησαυρός!! 
και μία ακόμη ιδέα: Πως φτιάχνουμε λάχανο τουρσί: το καλύτερο προβιοτικό
Μανιτάρια
Προετοιμασία: Πλύνετε τρίβοντάς τα καλά και αφαιρέστε τα σκληρά μέρη. Κόψτε τα 6 χιλιοστά και βάλτε τα για 10 λεπτά σε διάλυμα ενός λίτρου νερού με 1 κουταλάκι λεμόνι.
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 8-12
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινα, ξεραμένα
Δείτε: Μανιτάρι, ένα πλήρες και αντικαρκινικό γεύμα! 
και Οδηγός για τα Μανιτάρια του Δάσους: Βρώσιμα και Δηλητηριώδη
Μελιτζάνα
Προετοιμασία: Πλύνετε και κόψετε τις σε κομμάτια 6 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 12-14
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινη έως εύθραυστη
Δείτε: Η διατροφική αξία της μελιτζάνας!
Μπάμιες
Προετοιμασία: Πλύνετε και κόψτε τες 1.3 εκατοστά ή στη μέση κατά μήκος
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 8-10
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρές, εύθραυστες
Μπιζέλια
Προετοιμασία: Ξεγυμνώστε και πλύνετε τα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 8-10
Δοκιμή ξήρανσης: Σκληρά, ζαρωμένα, πράσινα
Μπρόκολα
Προετοιμασία: Κόψτε τα όπως τα σερβίρετε. Κόψτε τους μίσχους κατά μήκος στα 4
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 12-15
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανά, εύθραυστα
Δείτε: Μπρόκολο: o πράσινος σύμμαχος της υγιείας μας 
Μπρόκολο: ένα από τα ισχυρότερα σταυρανθή λαχανικά του πλανήτη μας!

Παντζάρια, Τεύτλα
Προετοιμασία: Μαγειρέψτε τα ως συνήθως. Κόψτε τα σε λωρίδες τριών χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 10-12
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστα, κόκκινο σκούρο χρώμα
Δείτε: Παντζάρι: 6 λόγοι για να το φάτε! 
Φυτέψτε παντζάρια σε γλάστρες! 
Το παντζάρι και οι ευεργετικές του ιδιότητες!

Ντομάτες
Προετοιμασία: Ζεματίστε τις ντομάτες για λίγο για να αφαιρέσετε την φλούδα τους και κρυώστε τις σε νερό. Κόψτε τις σε λεπτές φέτες 1.3 εκατοστών ή μικρά κομμάτια και βάλτε τις για 10 λεπτά σε διάλυμα ενός λίτρου νερού με 1 κουταλάκι λεμόνι
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-24
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανές
Δείτε: Ντομάτα η… θαυματουργή! 
Και μία ακόμη πολύ εύγευστη ιδέα: Φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες!
Πιπεριές
Προετοιμασία: Πλύνετε τις, αφαιρέστε το εσωτερικό και τους σπόρους και τεμαχίστε τες σε 6 χιλιοστά ή 1.2 εκατοστά
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 8-12
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστες
Δείτε: Πολύχρωμες πιπεριές για γεύση και καλή υγιεία
Πιπεριές καυτερές πράσινες
Προετοιμασία: Κόψτε τες στα 2 ζεματίστε λίγο για να βγάλετε την φλοίδα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 12-24
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανές, εύθραυστες μετρίως πράσινες
Πιπεριές καυτερές κόκκινες
Προετοιμασία: Πλύνε τε και αφήστε τις ολόκληρες ή κόψτε τις μεγάλες
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 12-24
Δοκιμή ξήρανσης: Ζαρωμένες, εύκαμπτες
Πατάτες
Προετοιμασία: Πλύνετε τις και ξεφλουδίστε τις. Κόψτε τις σε μικρές λωρίδες 6 χιλιοστών ή λεπτές φέτες 3 χιλιοστών
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 7
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστες
Δείτε: Χυμός πατάτας για το γαστρεντερικό, τις κράμπες κ.α. 
και Ξεχάστε το σκάψιμο: Εύκολη καλλιέργεια πατάτας σε παλέτα
Ραπάνια
Προετοιμασία: Πλύνετέ τα και ξύστε τα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά):
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Εύθραυστα, σε μορφή σκόνης
Δείτε: Ραπανάκια: φαρμακευτικές ιδιότητες
Σέλινο
Προετοιμασία: Πλύνετε τα, κόψτε και τεμαχίστε τα κοτσάνια
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 10-16
Δοκιμή ξήρανσης: Πολύ εύθραυστα
Δείτε: Το σέλινο ως φαρμακευτικό φυτό: Χρήσεις – Ιδιότητες.
Σπανάκι, χόρτα, μαρούλια, σινάπια
Προετοιμασία: Καθαρίσετε και πλύνετε τα
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Τραγανά
Δείτε: Σπανάκι: ατσαλώνει τον οργανισμό! 
ΧΟΡΤΑ: Μία υπέρ – πολύτιμη τροφή! 
Μαρούλι – θρεπτική αξία! 
Το Σινάπι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες!

Σπαράγγια
Προετοιμασία: Πλύνατε πολύ καλά. Κόψτε τα μεγάλα στη μέση
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4-5
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 6-10
Δοκιμή ξήρανσης: Πέτσινη έως εύθραυστη
Δείτε: Σπαράγγι: Ένα τρόφιμο προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες!
Φασολάκια πράσινα
Προετοιμασία: Κόψτε τα σε κομμάτια ή λωρίδες
Χρόνος ζεματίσματος (λεπτά): 4
Χρόνος ξήρανσης (ώρες): 8-14
Δοκιμή ξήρανσης: Πολύ ξερό, εύθραυστο
Δείτε: Φασολάκια και η θρεπτική τους αξία!
Ξήρανση λαχανικών
Η ξήρανση είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους για την συντήρηση των τροφίμων. Συντηρεί τα τρόφιμα με την αφαίρεση αρκετής υγρασίας, για να αποτρέψει την αποσύνθεση και το χάλασμα τους. Η περιεκτικότητα σε νερό των κατάλληλα ξεραμένων τροφίμων ποικίλλει από 5% έως 25% τοις εκατό ανάλογα με τα τρόφιμα.
Η επιτυχής ξήρανση εξαρτάται από:
• την επαρκή θερμότητα για να βγει έξω η υγρασία χωρίς να μαγειρευτούν τα τρόφιμα
• τον ξηρό αέρα για να απορροφήσει την απελευθερωμένη υγρασία
• την επαρκή κυκλοφορία του αέρα για να διώξει την υγρασία.
Το κλειδί για την επιτυχή ξήρανση είναι να αφαιρεθεί η υγρασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε μια θερμοκρασία που δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γεύση, τη σύσταση και το χρώμα των τροφίμων. Εάν η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ χαμηλή στην αρχή, οι μικροοργανισμοί μπορούν να επιζήσουν και να αναπτυχτούν ακόμη και προτού τα τρόφιμα να είναι επαρκώς ξηραμένα. Εάν η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ υψηλή και η υγρασία πάρα πολύ χαμηλή, τα τρόφιμα μπορεί να σκληρύνουν στην επιφάνειά τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η υγρασία να φεύγει δυσκολότερα και τα τρόφιμα δεν ξεραίνονται κατάλληλα.
Αν και η ξήρανση είναι μια σχετικά απλή μέθοδος συντήρησης τροφίμων, η διαδικασία δεν είναι πάντα ακριβής. Μια διαδικασία «δοκιμής και λάθους» χρειάζεται συχνά για να αποφασίσουμε ποιες τεχνικές λειτουργούν καλύτερα.
Θρεπτική αξία των ξηρών τροφίμων.
Η ξήρανση, όπως σε όλες τις μεθόδους συντήρησης, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μερικών θρεπτικών ουσιών. Οι θρεπτικές αλλαγές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ξήρανσης περιλαμβάνουν:
• Θερμίδες: δεν αλλάζουν, αλλά συγκεντρώνονται σε μικρότερη μάζα καθώς η υγρασία αφαιρείται.
• Ίνες: καμία αλλαγή.
Βιταμίνη Α: διατηρείτε καλά κάτω από ελεγχόμενες μεθόδους θέρμανσης.
Βιταμίνη C: ως επί το πλείστον καταστρέφεται κατά τη διάρκεια του ζεματίσματος και της ξήρανσης των λαχανικών.
• Η θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη: μικρή απώλεια κατά τη διάρκεια του ζεματίσματος
Μεταλλικά στοιχεία: μερικά μπορεί να χαθούν κατά τη διάρκεια της ενυδάτωσης, εάν δεν χρησιμοποιηθεί νερό. Ο σίδηρος δεν καταστρέφεται με την ξήρανση. Για την καλύτερη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών, αποθηκεύσετε τα ξηρά τρόφιμα σε δροσερή, σκοτεινή, και ξηρή θέση και καταναλώστε τα μέσα σε ένα χρόνο.

apoxiransi-lachanikon-gia-ora-anagkis-ke-ochi-monon

Επιλέγοντας τα λαχανικά τη σωστή εποχή
Επιλέξτε να ξηράνετε τα λαχανικά σας, όταν έχουν την καλύτερη γεύση και ποιότητα. Αυτό είναι συνήθως όταν φθάνουν σε ωρίμανση. Το γλυκό καλαμπόκι και ο αρακάς ωστόσο θα πρέπει να είναι λίγο άγουρα, ώστε να διατηρούν την γλυκιά γεύση τους πριν τα σάκχαρα τους μετατραπούν σε άμυλο.
Όταν μαζέψουμε τα λαχανικά μας, ενεργοποιούνται τα ένζυμα που προκαλούν αλλαγές στο χρώμα, τη γεύση, την υφή, την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και στα θρεπτικά στοιχεία. Για να ελέγξετε τις αλλαγές αυτές, προτιμάστε την διαδικασία της παραγωγής αμέσως μετά τη συλλογή και αρχίστε την επεξεργασία αμέσως. Πλύνετε πολύ καλά τα λαχανικά σας για να τα καθαρίσετε από σκόνη ή σπρέι.
Στραγγίσετε τα φυλλώδη λαχανικά πολύ καλά. Ταξινομήστε και πετάξτε οποιαδήποτε τρόφιμα που έχουν αποσύνθεση, χτυπήματα ή μούχλα. Αυτά μπορούν να επηρεάσουν όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα.
Προ επεξεργασία των λαχανικών για βελτίωση ποιότητας και ασφάλειας
Η προ επεξεργασία λαχανικών με ζεμάτισμα σε βραστό νερό ή διάλυμα κιτρικού όξινου νερού, συστήνεται για την βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των ξηραμένων λαχανικών. Το ζεμάτισμα βοηθά στην επιβράδυνση ή στο σταμάτημα της ενζυμικής δραστηριότητας, που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αλλαγές στη γεύση και τη σύσταση κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης. Το ζεμάτισμα χαλαρώνει επίσης τους ιστούς με αποτέλεσμα τα κομμάτια να ξεραίνονται γρηγορότερα, προστατεύει τις βιταμίνες και το χρώμα τους και μειώνει το χρόνο που απαιτείται για την ενυδάτωση των λαχανικών πριν μαγειρευτούν. Επιπλέον, οι ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η προ επεξεργασία των λαχανικών με ζεμάτισμα σε νερό, ενισχύει την καταστροφή επιβλαβών βακτηριδίων (κολοβακτηρίδια, σαλμονέλα, λιστέρια) κατά τη διάρκεια της ξήρανσης.
Ζεμάτισμα
Απλό νερό, σκέτο ή μαζί με κιτρικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το κιτρικό οξύ ενεργεί για να μη μαυρίζουν τα λαχανικά αλλά και σαν αντί μικροβιακός παράγοντας. Προετοιμάστε το όξινο νερό ανακατεύοντας 1/4 κουταλιού του γλυκού (1 γραμμάριο) του κιτρικού οξέος σε ένα λίτρο περίπου νερό. Δουλέψτε προσθέτοντας μικρές ποσότητες τροφών ώστε το νερό να μην σταματήσει να βράζει.
Προ – μαγειρέψτε ως εξής:
• Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό ή κιτρικό όξινο νερό και φέρτε το σε σημείο βρασμού.
• Βάλτε σε μία λευκή πάνινη σακούλα ποσότητα λαχανικών που μπορεί να σκεπάσει το βρασμένο νερό σας
• Βυθίστε τη σακούλα στο βρασμένο νερό και σιγουρευτείτε ότι καλύπτει όλα τα λαχανικά σας.
• Ρυθμίστε τη θερμότητα για να εξασφαλίσετε συνεχή βρασμό.
• Βράστε για όσο χρόνο χρειάζεται ακλουθώντας τον πίνακα που προηγήθηκε.
• Τοποθετήστε τη σακούλα σε κρύο νερό για ίδιο χρόνο όσο και στο ζεμάτισμα.
• Απλώστε σε χαρτί ή ύφασμα.
Μέθοδοι ξήρανσης
Τακτοποιήστε τα προ επεξεργασμένα λαχανικά σε δίσκους σε ενιαία λεπτά στρώματα. Ξεράνετε σε αποξηραντή ή φούρνο όπως περιγράφεται παρακάτω.
Ξήρανση σε αποξηραντή
Στην αγορά υπάρχουν θερμοστατικά ελεγχόμενοι ηλεκτρικοί αποξηραντές που χρησιμοποιούνται για την ξήρανση τροφίμων. Είναι σχετικά ανέξοδοι, εύχρηστοι και κατάλληλοι για την ξήρανση μεγάλων ή μικρών ποσοτήτων τροφίμων. Οι καλοί αποξηραντές έχουν θερμοστάτες για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και ανεμιστήρες που φυσούν το ζεστό αέρα στα τρόφιμα. Μερικοί έχουν την πηγή θερμότητας στο κατώτατο σημείο και μετακινούμενους διάτρητους δίσκους (για την κυκλοφορία αέρα)ς.
Οι αποξηραντές πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ένα ξηρό και καλά αερισμένο δωμάτιο. Τα τρόφιμα στους χαμηλότερους δίσκους κοντά στην πηγή θερμότητας θα ξεραίνονται συνήθως γρηγορότερα από τα τρόφιμα στους υψηλότερους δίσκους και επομένως οι δίσκοι θα πρέπει να περιστρέφοντα σε όλη την διάρκεια της ξήρανσης.
Ξήρανση σε φούρνους
Εάν δεν έχετε αποξηραντή τροφίμων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό ή υγραερίου φούρνο για να ξεράνετε τα λαχανικά. Εδώ απαιτείτε προσοχή για να αποτραπεί το καψάλισμα. Η κατάλληλη θερμοκρασία και ο καλός εξαερισμός είναι πολύ σημαντικά στην ξήρανση σε φούρνο. Για να ξηράνετε στο φούρνο, προθερμάνετε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (60 έως 66 βαθμούς Κελσίου). Στηρίξτε την πόρτα του φούρνου με ένα αντικείμενο να είναι λίγο ανοικτή για να φεύγει ο υγρός αέρας και ρυθμίστε με το θερμοστάτη την θερμοκρασία, μέχρι να επιτύχετε μια συνεχή σταθερή θερμοκρασία στο φούρνο στους 60 βαθμούς Κελσίου. Οι συμβατικοί φούρνοι μπορεί να μην διατηρούν την απαιτούμενη θερμοκρασία στις χαμηλές ρυθμίσεις. Για να εξασφαλίσετε την διατήρηση σε 60 έως 66 βαθμούς Κελσίου, ελέγξτε τη θερμοκρασία του φούρνου χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο φούρνου. Τοποθετήστε το θερμόμετρο φούρνου στο δίσκο και ελέγχετε κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ξήρανσης. Τοποθετήστε τους δίσκους των προ επεξεργασμένων τροφίμων στο φούρνο, αφήνοντας 8 πόντους από την πάνω και την κάτω μεριά του φούρνου και 6 πόντους απόσταση ανάμεσα στους δίσκους με τα τρόφιμα. Αλλάζετε την θέση των δίσκων από πάνω προς τα κάτω και από έξω προς τα μέσα κάθε μισή ώρα. Εάν έχετε μόνο ένα δίσκο με τρόφιμα για ξήρανση δεν χρειάζεται αλλαγή θέσης. Ανακατώνετε τα τρόφιμα συχνά εάν έχουν πάχος 1.30 πόντους ή περισσότερο. Τα τρόφιμα καψαλίζονται εύκολα προς το τέλος του χρόνου της ξήρανσης επομένως κλείστε τη θερμότητα όταν η ξήρανση είναι σχεδόν πλήρης και ανοίξτε την πόρτα του φούρνου τελείως για μια ακόμη ώρα.
Συσκευασία και αποθήκευση
Συσκευάστε τα αποξηραμένα τρόφιμα σε γυάλινα βάζα κατά προτίμηση σκουρόχρωμα ή σε μεταλλικά δοχεία αφού πρώτα τα τοποθετήσετε σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων. Φυλάξτε τα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία. Τα σωστά αποξηραμένα τρόφιμα διατηρούνται καλά για 6 έως 12 μήνες. Μαγείρεμα των αποξεραμένων λαχανικών Ένα φλιτζάνι αποξηραμένα λαχανικά ανασυνθέτετε σε περίπου 2 φλιτζάνια. Για την ενυδάτωση και το μαγείρεμα φυλλωδών και τρυφερών λαχανικών (σπανάκι, λάχανα, χόρτα, ντομάτες), καλύψτε με ζεστό νερό και σιγοβράστε έως ότου γίνουν τρυφερά. Τα λαχανικά που είναι από ρίζες, στελέχη και σπόρους (καρότα, πράσινα φασόλια, μπιζέλια, καλαμπόκι) καλύψτε τα με κρύο νερό για 30-90 λεπτά ή με ζεστό νερό για 20-60 λεπτά πριν από το μαγείρεμα. Μετά το μούλιασμα, σιγοβράσετε μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφυδατωμένα λαχανικά έχουν μια μοναδική υφή και γεύση. Χρησιμοποιούνται καλύτερα ως συστατικά για σούπες, σάλτσες, σάλτσες, γέμισμα και μαγείρεμα στην κατσαρόλα.
Δείτε ακόμη: Αποξηραμένα φρούτα από… ΣΠΊΤΙ!
Συντήρηση λαχανικών στο ψυγείο: Πώς θα διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους!
Πως φτιάχνουμε και συντηρούμε ελιές
Η σωστός τρόπος συλλογής και συντήρησης βοτάνων 
Πηγή: www.ftiaxno.gr

επισκεφθείτε το Ναύπλιο

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

15 λόγοι για να επισκεφθείτε το Ναύπλιο

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, 26/08/2015
Εκτός από όλες τις γνωστές πληροφορίες – πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, πόλη των ερωτευμένων, βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, ορμητήριο για κοντινές αποδράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και νησιά του Αργοσαρωνικού, το Ναύπλιο κρύβει και άλλα μυστικά. Ας δούμε μερικά:
http://www.flowmagazine.gr/images/uploads/15_logoi_gia_na_episkeftheite_to_nauplio_original.jpg
1. Παγωτό. Το καλύτερο παγωτό είναι αυτό του «Ιταλού». Δοκιμάστε μους γιαουρτιού και σοκολάτα με grappa ή τσίλι (Antica Gelateria di Roma, Φαρμακοπούλου 3, Ναύπλιο).
2. Θα μάθετε για την οικολογία και την αρχιτεκτονική από τη Ματίνα, ενώ θα βλέπετε γύρω σας μικρά αριστουργήματα στο Head (οδός Κοκκίνου 6).
3. Το καλύτερο πρωινό, θαλάσσιο μπάνιο θα το κάνετε στο Νεράκι, μια μικρή παραλία με βότσαλο στο μονοπάτι που οδηγεί από την Αρβανιτιά στην Καραθώνα (βλ. φωτό)
4. Θα φάτε εκπληκτικά στον «Αρκούδα», μια παραδοσιακή ταβέρνα στην Ασίνη, ένα χωριό που απέχει 10’ από το Ναύπλιο με αυτοκίνητο.
5. Θα πιείτε απίστευτο μοχίτο στο «Άνω Κάτω» (απέναντι από το στρατόπεδο) και θα γνωρίσετε το Νίκο, ένα αληθινό καλλιτέχνη. Τα έργα του βρίσκονται εντός του καταστήματος και είναι ιδιαίτερα.
6. Θα μάθετε τα πάντα για τα κομπολόγια στο Μουσείο Κομπολογιού και θα δείτε παλιές, αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό ίδρυμα. Με λίγα λόγια, θα ταξιδέψετε στο χρόνο.
15_logoi_gia_na_episkeftheite_to_nauplio
7. Ο περίπατος στο «γύρο της Αρβανιτιάς» το πρωί και έπειτα το απόγευμα θα σας αποκαλύψει πόσο αλλάζει ένα μέρος στη διάρκεια μιας ημέρας και μόνο. Το φως, οι μυρωδιές, όλα μεταμορφώνονται. Ανεβείτε στην εκκλησία της Παναγίτσας για να απολαύσετε τη μοναδική πανοραμική θέα στον Αργολικό κόλπο.
8. Ο καιρός και τα χρώματα. Η αρχιτεκτονική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι καλύτερες εποχές για να δει κανείς το Ναύπλιο είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Ειδικότερα τα πρωινά του φθινοπώρου είναι μαγευτικά στο Ναύπλιο: το φως είναι χρυσό και η μυρωδιά των πεύκων μεθυστική. Τα κτίρια της παλιάς πόλης είναι κυρίως νεοκλασικά και σας επιβάλλουν την παρουσία τους, ενώ στη νέα πόλη κανένα κτίριο δεν ξεπερνά τους τρεις ορόφους: έτσι, παντού υπάρχει φως, αέρας και μια αίσθηση εγγύτητας.
9. Το πιο γλυκό wine και tapas bar, το «Ες Αεί», στην οδό Σταϊκοπούλου. Υπέροχη μουσική, ωραία εξυπηρέτηση, καλό κρασί, τυριά και αλλαντικά. Το πιο ρομαντικό μπαρ, το «Κοντραμπάσο», στην οδό Πολυζωΐδου, στην ανηφόρα προς την πλαζ της Αρβανιτιάς, με έπιπλα από χρωματιστές παλέτες, βουκαμβίλιες να σας πλαισιώνουν και περαστικούς που εσείς παρατηρείτε, αλλά εκείνοι όχι (είναι το σημείο που προσφέρεται για ραντεβού).
10. Η συνοικία Πρόνοια, γιατί κρύβει καλά μεζεδοπωλεία: Θα φάτε ωραία μεζεδάκια στον «Ψείρα», ένα μικρό ταβερνάκι στην Πρόνοια, στους πρόποδες του Παλαμηδιού. Ο κ. Χάρης και η κ. Χρύσα θα σας εξυπηρετήσουν ζεστά και με πολύ κέφι – δεν είναι τυχαίο που τα γέλια των θαμώνων ακούγονται στο στενό (που είναι γεμάτο γιασεμί και αγιόκλημα). Στην οδό 25ης Μαρτίου θα βρείτε και ένα άλλο μέρος για γευστικά μεζεδάκια, το «Πηδάλιο». Τα θαλασσινά του είναι όνειρο (και η ρακή και οι τιμές του!).
11. Οι άνθρωποι. Οι Ναυπλιώτες είναι από τους πιο ιδιαίτερους ανθρώπους που θα γνωρίσετε στην Ελλάδα: είναι σαρκαστικοί, με οξύ χιούμορ, καλοί αφηγητές, με έναν αέρα κοσμοπολίτικο. Σε πολλούς φαίνονται περίεργοι και απόμακροι, αλλά είναι έτσι μέχρι να τους γνωρίσετε καλύτερα. Έχουν ιδιαίτερο γούστο και είναι τρελούτσικοι (οι ντόπιοι λένε πως «όποια μάνα χάσει το τρελό παιδί της, στ’ Ανάπλι θα το βρει»).
15_logoi_gia_na_episkeftheite_to_nauplio
12. Οι περίπατοι. Ο γύρος της Αρβανιτιάς, το Παλαμήδι, η Ακροναυπλία, μια βόλτα μέχρι την Καραθώνα με τα πόδια, ένας περίπατος στον Ψαρομαχαλά (η γειτονιά με τα στενά δρομάκια στο επάνω μέρος της παλιάς πόλης), περπάτημα στην παραλία έως το φάρο του λιμανιού… Στο Ναύπλιο περπατά κανείς πολύ, αλλά αξίζει τον κόπο. Οι βουκαμβίλιες που υπάρχουν παντού θα δώσουν χρώμα στις βόλτες σας.
13. Το νεκροταφείο. Ακούγεται μακάβριο, αλλά το νεκροταφείο του Ναυπλίου είναι πανέμορφο: παλαιοί τάφοι εύπορων οικογενειών θα σας… κόψουν την ανάσα – ο διάκοσμός τους είναι πλούσιος σε γλυπτά και μοναδικός. Αξίζει μια επίσκεψη.
14. Τα βιβλία και τα κεραμικά. Τα νοσταλγικά δώρα. Θα βρείτε ποιοτικές εκδόσεις στον «Αποσπερίτη», ένα μικρό βιβλιοπωλείο στην παλιά πόλη (Λεωφ. Αμαλίας 30) και κεραμικά στην «Πολυτίμη» (οδός Βασ. Όλγας 17) και στο εργαστήρι Γένεσις (οδός Καποδιστρίου 10). Δώρα από άλλες εποχές θα ανακαλύψετε στην οδό Σταϊκοπούλου, στο «Καρνάγιο» και στο Μεγάλο Δρόμο (όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την οδό Βασ. Κωνσταντίνου), στο «Λαϊνέλι» – παλιά παιχνίδια, καρτ ποστάλ, κοσμήματα, διακοσμητικά.
15. Ο ρομαντισμός, ο αέρας περασμένων εποχών, η μελαγχολία, η νοσταλγία: Είναι ό,τι χαρακτηρίζει την παλιά πόλη, μια πόλη ποιητών και καλλιτεχνών, όμως δε σας αφήνουν καμιά πικρή γεύση. Στο Ναύπλιο κανείς νιώθει ερωτευμένος και γεμάτος πάθος. Απολαύστε το!

"Σι-λα"

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του Theodoros Savvakis.
Γνωρίζετε, γιατί οι Κινέζοι δεν αποκαλούν την Ελλάδα "Greece", αλλά "Σι-λα";Μάθετε για να νοιώσετε περήφανοι για άλλη μια φορά!

Όταν οι Κινέζοι πρωτοάκουσαν τη λέξη "Hellas", επεχείρησαν να την αποδώσουν στη γλώσσα τους.

Για να τη γράψουν, χρησιμοποίησαν δύο ιδεογράμματα 
(希臘) τα οποία επέλεξαν με βάση την προφορά.

Δηλαδή πήραν ένα ιδεόγραμμα που προφέρεται «σι», άλλο ένα που προφέρεται «λα», τα ένωσαν για να φτιάξουν τη λέξη «Σι-Λα» με την οποία προσδιορίζουν την Ελλάδα.

Το πρώτο ιδεόγραμμα σημαίνει «ελπίδα» και το δεύτερο αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο του παραδοσιακού κινεζικού ημερολογίου.

Και τα δύο όμως μαζί, όταν ενωθούν, σημαίνουν «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός».

Το παραπάνω είναι ενδεικτικό του σεβασμού με τον οποίο μιλούν για τη χώρα μας.

Οι Κινέζοι άλλωστε είναι ίσως ο μοναδικός λαός στον κόσμο που δεν αποκαλεί την Ελλάδα «Greece» ή κάτι παρόμοιο.

Περίπου το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού που ομιλεί κινεζικά αποκαλεί την Ελλάδα «Σι-Λα».
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


briefingnews.gr

Ο Μέγας Αλέξανδρος έφερε σε συνεννόηση, σε συνάντηση, τη Δύση με την Ανατολή….

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
«Νότια του Ουζμπεκιστάν στις όχθες του Αμπού Ντάρια βρήκαμε μια Ελληνική περιοχή που ονομαζόταν «Πανδοχείο» .


ΤΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Εκεί ήταν το περίφημο » Ελληνικό Πέρασμα» γιατί απο κεί περνούσαν οι πάνοπλοι, επιφανείς στρατηγοί του Μ. Αλεξάνδρου.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το σημείο Τερμέζ (από την Ελληνική ονομασία «Θερμές») ακριβώς πάνω στα σύνορα με το Αφγανιστάν….».

Ο διασημότερος- εν ζωή -αρχαιολόγος του κόσμου -ειδικός για τα Ελληνιστικά ευρήματα στην Κεντρική Ασία , ο Εντγκαρ Ρετβελάτζε , άνοιξε τα χαρτιά του στο Hellasforce και μίλησε για τα νεα ευρήματα που αφήνουν άφωνη την ανθρωπότητα, όπως για τη βιβλιοθήκη παπύρων στο Καμπίρ Τεπέ με γραφή βασισμένη στο Ελληνικό αλφάβητο, αλλά και για το πλήθος νομισμάτων (που δεν χωρούν πλέον σε μουσεία ) κυρίως του βασιλιά Ευθύδημου από τη Μαγνησία, του Ευκρατήδη και των Σέλευκου και Αντιόχου.

Ο Ρετβελάτζε που είναι Ακαδημαϊκός στο Ουζμπεκιστάν και γερουσιαστής, έχει πάθος ασίγαστο για τον Έλληνα στρατηλάτη. «Ο Μεγάλος Βασιλιάς σας – μου εκμυστηρεύτηκε στην πολύκροτη συνέντευξη που μου έδωσε σε ένα προάστιο της Τασκένδης- άνοιξε δρόμους στην Ιστορία κι έφερε σε συνεννόηση, σε συνάντηση, τη Δύση με την Ανατολή….Γι αυτό και για 10.000 άλλους λόγους που μαθαίνουμε κάθε μέρα παραμένει μεγάλος….».

Και καθώς τα κατέγραφα όλα αυτά, απ τον Ιντιάνα Τζόουνς του καιρού μας, μου άνοιξε το προσωπικό του θησαυροφυλάκιο στην Ακαδημία Επιστημών της Ουζμπεκικής πρωτεύουσας.

Χιλιάδες νομίσματα με Ελληνικές επιγραφές αλλά και μια λευκή λήκυθος που πάνω της γράφει «ΜΕΓΑΡΑ». Πάνω σε Πεντελικό μάρμαρο, χαραγμένο το όνομα της Ελληνικής πόλης απ τούς στρατιώτες που ακολουθούσαν τον ένδοξο στρατηλάτη στη μοναδική εποποιία στην έρημο της Κεντρικής Ασίας….

 http://www.hellasforce.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις