Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

To σπίτι μπροστα από την Ακρόπολη

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
 
Irini Trita προς Για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι
Το ...διάσημο σπίτι μπροστά απο την...Ακρόπολη
To σπίτι μπροστα από την Ακρόπολη ήταν επί σειρά ετών το πιο διάσημο σπίτι της Αθήνας....Χτισμένο το 1924 στην οδό Ροβέρτου Γκάλι 40, ήταν το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη .Το σπίτι είχε ανεγερθεί με δικά του σχέδια, σύμφωνα με την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική του Μπαουχάουζ και του Λε Κορμπιζιέ.
Εδώ ήταν και το περίφημο εργαστήριο του (απ’ όπου πέρασαν ως μαθητές του οι Τσαρούχης, Εγγονόπουλος, Διαμαντόπουλος, Μολφέσης, Τέτσης, Μιγάδης, Δανιήλ κ.ά.), ενώ το μύθο του σπιτιού ενίσχυσαν οι ιστορικές για τον καλλιτεχνικό κόσμο δεξιώσεις που παρέθετε ο Παρθένης, την περίοδο της κοσμικής ζωής του.
Τα τελευταία χρόνια αυτής όμως υπήρξαν πολύ δύσκολα. Πικραμένος από τον πόλεμο που δεχόταν από το συντηρητικό ακαδημαϊσμό, ο Παρθένης αποτραβήχτηκε και απομονώθηκε στο σπίτι του, απαρνούμενος σχεδόν κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί το ιστορικό σπίτι, το πλαίσιο ανάπλασης της περιοχής. Ο Παρθένης αρνήθηκε κάθε οικονομική προσφορά και ο υφυπουργός Οικισμού Εμμ. Κεφαλογιάννης αποφάσισε αναγκαστική απαλλοτρίωση και βίαιη έξωση του ζωγράφου. Ο Παρθένης όμως ματαίωσε τα σχέδια, όταν μπροστά στους δικαστικούς κλητήρες και αστυνομικούς, απείλησε να αυτοπυρποληθεί μαζί με τα έργα του!

-Το σπίτι τελικά γκρεμίστηκε μετά τον θάνατό του, το 1967, καθώς τα δύο παιδιά του αποδέχτηκαν την απαλλοτρίωση.
Πηγή : Elias Christeas

Πώς βράζουμε χόρτα και λαχανικά για να παραμείνουν πράσινα

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.

Πώς βράζουμε χόρτα και λαχανικά για να παραμείνουν πράσινα

Δεν είναι καθόλου δύσκολο!


Τελευταία αρκετές  φίλες  της σελίδας, μάλλον νέες μαγείρισσες με ρώτησαν με σχόλια ή με inbox μηνύματα πώς  μένουν τα χόρτα μου τόσο πράσινα στο βράσιμο. Επειδή στο μενού της εβδομάδας αυτό που μένει σταθερό εδώ και καιρό είναι τα βραστά χόρτα, βλέπουν  συχνά φωτογραφίες από τα καταπράσινα τσιμουλάκια μου (παραπούλια) τα πικράσταχά μου αλλά και τα καλοκαιρινά βλίτα .

Επειδή είναι η εποχή των χόρτων, των μπρόκολων, των τσιμουλιών (τσιμούλια λέμε τα παραπούλια στην Κρήτη)  είπα σήμερα να κάνω μια ανάρτηση σχετική με το θέμα αυτό, τόσο για τους αναγνώστες που ενδιαφέρθηκαν όσο και για τις δικές μου αναρτήσεις, για να παραπέμπω εδώ και να μην γράφω τα ίδια και τα ίδια πολλές φορές. Αργότερα θα έχουμε τα πικράσταχα, τα βλίτα,  τα κολοκυθάκια. Γενικά  όλο και κάποια  λαχανικά ή χορταρικά βράζουμε!

Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ παράξενη στο βράσιμο των χόρτων και των λαχανικών. Όσο κι αν τα έχω λαχταρήσει αν είναι γκρίζα και κακοβρασμένα δεν τα βάζω στο στόμα μου. Είμαι από μικρή επηρεασμένη από τη γιαγιά μου που θεωρούσε ένδειξη νοικοκυροσύνης το σωστό χρώμα στα βρασμένα χόρτα και δεν θέλω ούτε να βλέπω στο τραπέζι μου γκριζόμαυρα ή κιτρινισμένα βραστά χόρτα ή λαχανικά. 
 

«Νάσαι νοικοκεραδάκι. Να τα καλοπλύνεις και να τα βράζεις όμορφα. Άμα είναι σαν τα μαλλιά τσι γράς είναι για πέταμα. Να μη τα στριμώχνεις στο τσικάλι. Καλλιά να τα βράζεις μισά μισά παρά να μαυρίσουνε».

 
Ατέλειωτα πλυσίματα τους έκανε. Και σε εποχές που δεν είχε νερό στο νεροχύτη της αλλά κουβαλούσε από τη βρύση της γειτονιάς όπως έκανε τότε όλος ο κόσμος. Ανεβασμένη εγώ στο σκαμνάκι την παρακολουθούσα να τινάζει τα χόρτα μέσα στη γεμάτη με νερό λεκάνη και να τα βγάζει σε μια δεύτερη. Να γεμίζει μετά τη δεύτερη με νερό και να επαναλαμβάνει τη διαδικασία.

Όσες φορές παράκουσα τη συμβουλή της –όχι βέβαια για το πλύσιμο, αφού το σχολαστικό πλύσιμο είναι αυτονόητο- όσο για την ποσότητα των χόρτων στην κατσαρόλα, τα χόρτα δεν έγιναν όπως πρέπει.

Δεν έχουν όλα τα χόρτα και τα λαχανικά την ίδια «δυσκολία» βρασίματος. Κάποια μαυρίζουν πιο εύκολα και άλλα είναι πιο ανθεκτικά. Έτσι μερικά,  και μάλιστα πολύ συνηθισμένα   θέλουν λίγο παραπάνω προσοχή στο βράσιμο. Μπρόκολα, τσιμούλια, βλίτα, βρούβες, σινιάβρι είναι «δύσκολα».  Μερικά αγριόχορτα αλλά και τα αντίδια και τα τσιμπητά ραδίκια , το σταμναγκάθι, οι σταφυλινάκοι είναι πιο ανθεκτικά. Σε πολλά είδη παίζει μεγάλο ρόλο και η φρεσκάδα για να διατηρήσουν το χρώμα τους. 

Ας δούμε όμως τις γενικές οδηγίες: 

Αφού τα καθαρίσουμε τα βάζουμε σε μια ευρύχωρη λεκάνη και τη γεμίζουμε με νερό, ώστε να τα σκεπάζει.  Προσθέτουμε μια χούφτα αλάτι  πασπαλίζοντάς το και τα αφήνουμε 15-20 λεπτά. Επίσης προσθέτουμε και λίγο ξύδι (μην ανησυχείτε, θα πλυθούν αρκετά νερά ώστε να μη μυρίζουν ξυδίλα και καταστρέφει αρκετούς βλαβερούς μικροοργανισμούς).   Έτσι φεύγουν χώματα και ξένα σώματα και πιθανοί ανεπιθύμητοι επισκέπτες.  Μετά τα πλένουμε αρκετά νερά πάντα σε γεμάτη με νερό λεκάνη και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα άλλο σκεύος, άλλη μια λεκάνη ας πούμε.  

Ας έρθουμε στο βράσιμο:

Όσο πλύνουμε τα χόρτα,  έχουμε βάλει σε μεγάλη κατσαρόλα νερό με μια κουταλιά αλάτι να βράζει . Εδώ τώρα αρχίζουν τα «μυστικά»:

  • Πρέπει το νερό να κοχλάζει  όταν προσθέσουμε τα χόρτα. Βάζουμε τα χόρτα στο νερό που κοχλάζει και τα πιέζουμε ελαφρά με μια κουτάλα τρυπητή να καλυφθούν από το νερό.
  • Δεν βάζουμε  είπαμε πολλά. Πρέπει να ξαναρχίσει γρήγορα ο βρασμός αλλιώς θα μαυρίσουν.
  • Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Φροντίζουμε όμως να καλύπτονται από νερό. Μόλις  φουσκώνουν τα πιέζουμε ελαφρά με την τρυπητή κουτάλα να βυθίζονται. Αυτό πρέπει να γίνεται λίγο πιο επίμονα στα «δύσκολα» που είπαμε παραπάνω.
  • Όταν έχουν χαμηλώσει και κοχλάζουν 2-3 λεπτά τα αναποδογυρίζουμε μέσα στην κατσαρόλα με τη βοήθεια της κουτάλας να πάνε στο κάτω μέρος αυτά που είναι στην κορυφή.

  • Δεν τα παραβράζουμε. Τραβάμε λίγα με την κουτάλα και πιέζουμε ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα ένα κοτσάνι να δούμε αν υποχωρεί. Εν ανάγκη δοκιμάζουμε ένα κλαδάκι. Κάθε χόρτο θέλει το δικό του χρόνο. Επίσης άλλοι θέλουμε να «κρατάνε» περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Εγώ π.χ. θέλω τα μπρόκολά μου 7-8 λεπτά βρασμένα μετά που θα ξαναρχίσει ο βρασμός.

  • Μόλις έχουν μαλακώσει στο βαθμό που μας αρέσουν απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το μάτι και αδειάζουμε ΑΜΕΣΩΣ όλο το νερό που έβρασαν. Αλατίζουμε τα χόρτα και τα αφήνουμε να μείνουν μέχρι να τα σερβίρουμε.

  • Αν τα σερβίρουμε με λεμόνι το προσθέτουμε μόνο την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα αλλιώς θα τα κιτρινίσει και θα χάσουν το λαμπερό τους χρώμα.

Κι άλλες παρατηρήσεις:

α) Πολλοί σεφ λένε να βάλουμε παγάκια στο νερό μόλις τα αποσύρουμε από την εστία. Ισχύει, αλλά επειδή εμείς στην Κρήτη τρώμε ζεστά τα βρασμένα χόρτα (προσωπικά τα θέλω καυτά, μόλις τα κατεβάσω από το μάτι), δεν βάζουμε πάγο αλλά αδειάζουμε αμέσως το νερό. Αν μείνουν σε καυτό νερό γίνονται  γκρίζα.
β) Το νερό που έβρασαν κάποιες ποικιλίες (ραδίκιο, σταμναγκάθι, ασκολύμπροι , αβρωνιές και άλλα) είναι πολύ νόστιμο με λεμόνι.
γ) Οι διαιτολόγοι επιμένουν να βράζουμε τα χόρτα σε λίγο νερό για να μη χάνουμε τις βιταμίνες, αλλά –λυπάμαι-  προτιμώ να πιω λίγο από το ζουμί που έβρασαν (με λεμόνι είναι εξαιρετικό και πραγματικά πολυβιταμινούχο!)  παρά να έχω γκρίζα χόρτα στο πιάτο μου.
δ) Για τις ανασφαλείς που θέλουν ακόμη πιο σίγουρο πράσινο αποτέλεσμα, μια ακόμη συμβουλή:  λίγη σόδα στο νερό που βράζουν εμποδίζει  εντελώς το κιτρίνισμα, αλλά καταστρέφει όπως έχω διαβάσει περισσότερες βιταμίνες οπότε δεν το κάνουμε συστηματικά (εκτός αν περιμένουμε κόσμο και δεν θέλουμε να χαραμίσουμε ωραία χόρτα ή λαχανικά).
update, 4 ώρες μετά την αρχική δημοσίευση:
Συμπλήρωση της φίλης μου Φ.Μ. με τα δικά της λόγια! Σας την παραθέτω και την ευχαριστώ κι από δω!
«Καλησπέρα Βαγγελίτσα μου ! Θα σου γράψω και γω ένα μικρο κολπάκι που μου έμαθε η μαμά μου και το ακολουθώ . Όταν μπουν τα χορταράκια στην κατσαρόλα και πέσουν λίγο τα πρώτα 4-5 λεπτα με την τρ. κουτάλα η με μια μακριά πιρουνίτσα , ανοίγω πολύ προσεκτικά μια μεγαλούτσικη τρύπα στη μέση της κατσαρόλας (στα χόρτα βέβαια). Όταν λοιπόν ξεκινήσει ο βρασμός , αφενος δεν ξεχειλίζει το νερό να χύνεται , αφετέρου τα χορταράκια γυρίζουν τόσο εύκολα , σχεδόν μόνα τους». 

Καλό σας βράδυ!

Κανέλα kemalpasa επιδόρπιο

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
 
 
Pasta & Yemek Tarifleri
Tarçınlı Kemalpaşa Tatlısı
Malzemeler

1 paket kemal paşa tatlısı
Şerbeti için ;
4 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1 adet çubuk tarçın
1 tatlı kaşığı limon suyu

KREMASI İÇİN
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı şeker
1 adet yumurta
1 paket vanilya
1 poşet toz kremşanti
2 yemek kaşığı kaymak ( mascarpone )
Hazırlanışı

İlk önce kremamızı hazırlayalım. Vanilya, kaymak ve kremşanti hariç tüm malzemelerimizi iyice karıştıralım ve muhallebi kıvamına gelene dek pişiriyoruz.
Pişirirken çırpıcı ile sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Muhallebi kıvamına gelince ocağımızı hafif kısıyoruz. 1-2 dk kaynatıp ocağımızı kapatıyoruz.
Oda ısısında soğumaya bırakın.
Soğuyan muhallebiye toz kremşantiyi ve vanilyayı ekleyip iyice çırpın.
Ardından iyice soğuması için buzdolabına kaldırın.

Geçelim şerbetimize🤗
Tencereye su ve şekeri ekleyin. Karıştırarak şekeri erimesini sağlayın.
Şerbeti kaynamaya bırakın.

Daha sonra kaynayan şerbetin içine çubuk tarçını ve 1 paket kemalpaşa tatlısını atıp altını kısıp kaynayana kadar pişiriyoruz. 15 dakika kaynatıyoruz.
Kemalpaşa tatlıları pişerken sık sık karıştırın ki, tatlılar şerbetini eşit çeksin.
Şurubu iyice çekip, şişen kemalpaşa tatlılarını dağıtmadan dikkatlice servis tabağına alın ve soğumaya bırakın.

Daha sonra kemalpaşa tatlılarını eliniz ile hafifçe bastırıp, şerbetini aktın.
Soğuyan kremayı 2 yemek kaşığı kaymak ekleyip karıştırın ve krema torbasına doldurun.

Soğuyan kemalpaşaları ortadan ikiye kesin.
Aralarına kremadan sıkıp üst kapaklarını kapatın.
İsteyen üzerine yine krema ile şekil verebilir.
İster hemen ister buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun🤗☺️😋

Takibe almayı Unutmayın👇🙏🙋‍♀️ 👉👉 @oezlem_karakoc 👉👉 @oezlem_karakoc 👉👉 @oezlem_karakoc
 
Κανέλα kemalpasa επιδόρπιο
Συστατικά

1 πακέτο Κεμάλ πασά επιδόρπιο

Για το σορμπέ ·
4 νερό κούπες νερό
3 νερό κούπες ζάχαρη
1 ξυλάκια κανέλας
1 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού

Για κρέμα
2 νερό γάλα γάλα
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 κουταλιές της ζάχαρης
1 αυγά
1 πακέτα βανίλια
1 σακούλα με σκόνη σαντιγί
2 κουταλιές της σούπας κρέμα (μασκαρπόνε)
Προετοιμασία

Ας ετοιμάσω την κρέμα μας πρώτα. Θα ανακατέψουμε όλα τα υλικά μας, εκτός από βανίλια, κρέμα και σαντιγί, και θα μαγειρέψουμε μέχρι να γίνει.

Όταν το μαγειρεύουμε, το μαγειρεύουμε όλη την ώρα με το να το ανακατεύουμε όταν πρόκειται για την κρέμα, έχουμε πάρει λίγο από ένα. Θα βράσει

Αφήστε το δροσερό στη ζέστη του δωματίου.
Μπορείτε να προσθέσετε την κρέμα άχνη και τη βανίλια στην ψύξη και να πάρετε ένα καλό φτερούγισμα.
Τότε σηκώστε το στο ψυγείο για να το κρυώσει.

Ας περάσουμε serbetimize 🤗
Προσθέστε νερό και ζάχαρη στην κατσαρόλα. Φρόντισε να λιώσει τη ζάχαρη με το να την ανακατεύεις.
Άσε το σερμπέτι να βράσει.

Αργότερα, θα ρίξουμε ένα ραβδί με ξυλάκια στο βραστό ρόφημα και θα φτιάξουμε ένα 1-Πακέτο kemalpasa επιδόρπιο και θα το μαγειρέψουμε είμαστε οι 15 μας για 15 λεπτά.

Ανακατέψτε τα γλυκά γλυκά συχνά έτσι ώστε τα γλυκά να μπορούν να προσελκύσουν το σιρόπι ίσο.
Πάρτε το σιρόπι επιμελώς και πάρτε το προσεκτικά στην πλάκα της υπηρεσίας χωρίς να διανομή τα μπουκάλια του μπουκαλιού, και αφήστε το να κρυώσει

Μετά πατήσατε απαλά το kemalpasa γλυκό με το χέρι σας και να το σιρόπι.
Προσθέστε την κρύα κρέμα σε 2 κουταλιές της σούπας και ανακατέψτε την και γεμίστε την στην τσάντα με τα κρέμα.

Κόψε την ψύξη στο μισό.
Σφίξε τα στην κρέμα και κλείσε τα πάνω καπάκια.
Αυτός που θέλει μπορεί να το διαμορφώσει με κρέμα πάλι.
Μπορείς να το σερβίρεις στο ψυγείο αν το θέλεις αμέσως.
Να την χαίρεστε 🤗☺️😋

Μην ξεχάσεις να ακολουθήσεις 👇🙏🙋 ♀️
👉👉 @oezlem_karakoc
👉👉 @oezlem_karakoc
👉👉 @oezlem_karakoc

Φορμόλη για τα ψάρια και ...

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

net.xekinima.org
Φορμόλη για τα ψάρια και δικαστήρια για όποιον τολμάει να μιλήσει - Ξεκίνημα

Τις τελευταίες μέρες έχει κυκλοφορήσει πλατιά η είδηση ότι εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών χρησιμοποιούν όλες τις τελευταίες δεκαετίες καταστροφικές πρακτικές εκτροφής ψαριών, τόσο για το περιβάλλον και τα θαλάσσια οικοσυστήματα, όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Η υπόθεση αυτή έχει δύο πτυχές. Η πρώτη έχει να κάνει με την ασυδοσία των εταιρειών, που προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, δε διστάζουν να ταΐζουν τον κόσμο επικίνδυνες, τοξικές ουσίες και να ρυπαίνουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η δεύτερη, έχει να κάνει με την ελληνική Δικαιοσύνη και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε έναν άνθρωπο που αποφάσισε να μη μείνει σιωπηλός και να καταγγείλει τις εταιρείες που πλουτίζουν σε βάρος της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Η περιπέτεια του Χρήστου Λοβέρδου

Οι καταγγελίες του ιχθυολόγου Χρήστου Λοβέρδου Στελακάτου σχετικά με τις παραπάνω πρακτικές και την εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή που έχουν προκαλέσει, όχι μόνο δεν οδήγησαν σε έρευνα γύρω από την εταιρεία «Ανδρομέδα» την οποία καταγγέλλει, αλλά είχαν σαν αποτέλεσμα την απόλυσή του, αλλά και βροχή μηνύσεων εναντίον του για εξύβριση, απαγωγή και άλλες κατηγορίες. Έχει μπροστά του μια σειρά από δικαστικές μάχες, ενώ του έχουν ήδη επιβληθεί εξοντωτικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης. Επιπλέον, όπως καταγγέλλει ο ίδιος και οι δικηγόροι του, έχει δικαστεί ερήμην, χωρίς να ενημερωθεί για το δικαστήριο που είχε στις 18 του περασμένου Μάη και στο οποίο του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 7 ετών! Μια ποινή για την οποία ενημερώθηκε στις 19 Σεπτέμβρη από την εισαγγελέα Ηγουμενίτσας!

Τι είναι αυτό που κατήγγειλε;

Σύμφωνα με τον Χ. Λοβέρδο, οι καταγγελίες για επικίνδυνες πρακτικές ιχθυοκαλλιέργειας έχουν γίνει εδώ και καιρό στους αρμόδιους φορείς. Ο ίδιος συνέλεξε στοιχεία για τις παραπάνω πρακτικές και έδωσε το σχετικό υλικό στο Φορέα Διαχείρισης Καλαμά και Αχέροντα το καλοκαίρι του 2017. Η απάντηση που πήρε σύμφωνα με τον ίδιο από τον υπάλληλο του φορέα που παρέλαβε το υλικό ήταν «Χαρά στο κουράγιο σου που τα βάζεις μ αυτούς». Στη συνέχεια κατέθεσε το υλικό στο τμήμα αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Εκεί, όπως εξηγεί, του απάντησαν «Ανοίγεις τον ασκό του Αιόλου». Στη συνέχεια κατέθεσε το υλικό στο Λιμενικό Σώμα. Η μόνη που ενδιαφέρθηκε για τις καταγγελίες του, ήταν η εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών «Ανδρομέδα», η οποία απάντησε με βροχή από μηνύσεις.
Αυτά και πολλά ακόμη καταγγέλλει ο ιχθυολόγος ως προς τη δική του δικαστική περιπέτεια, η οποία όπως όλα δείχνουν έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. Ας δούμε όμως και την ουσία της υπόθεσης, τις καταγγελίες του δηλαδή γύρω από τις πρακτικές εκτροφής ψαριών των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας όπως η «Ανδρομέδα».

Φορμόλη, πλαστικά χρώματα και εγκεφαλίτιδα

«Πως είναι δυνατό να πέφτουν τόνοι φορμόλης καθημερινά μέσα στη θάλασσα και να μη μιλάει κανείς;»
Αναρωτιέται ο Χρήστος Λοβέρδος, σε βίντεο που έχει αναρτήσει στη σελίδα του στο facebook. Η μεθανάλη ή φορμαλδεΰδη, γνωστή και ως φορμόλη, είναι μια χημική ένωση ιδιαίτερα τοξική για τον άνθρωπο και άλλους οργανισμούς, που χρησιμοποιείται για συντήρηση, ή απολύμανση. Η πιο γνωστή της χρήση έχει να κάνει με την ταρίχευση νεκρών οργανισμών, ενώ στην ιχθυοκαλλιέργεια χρησιμοποιείται ως αντιπαρασιτικό, αν και νόμιμη είναι η χρήση μόνο πολύ συγκεκριμένων σκευασμάτων που την περιέχουν και μόνο με κτηνιατρική συνταγή. Είναι προφανές, ότι η ρίψη τόνων φορμόλης στη θάλασσα που περιγράφει ο Χ. Λοβέρδος δεν έχει καμία σχέση με την επιτρεπόμενη χρήση, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσε να συμβάλει στην καταπολέμηση παθογόνων οργανισμών που απειλούν τα ψάρια. Η ίδια η φορμόλη πάντως, κάθε άλλο παρά ακίνδυνη είναι. Μπορεί να προκαλέσει από σοβαρούς ερεθισμούς μέχρι καρκίνο, σύμφωνα με το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ.
Όπως εξηγεί εξάλλου και ο ίδιος ο καταγγέλλων, η παραπάνω ουσία είναι ιδιαίτερα τοξική και επικίνδυνη, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα των ψαριών να νοσούν από διάφορες ασθένειες. Ανάμεσα σε άλλα, ο Χ. Λοβέρδος αναφέρει ότι σε συγκεκριμένη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας προσβλήθηκαν από εγκεφαλίτιδα το 1,5 εκατομμύριο από τα 3 εκατομμύρια λαβράκια. Τα ψάρια αυτά δεν ελέγχονται, αλλά κατευθύνονται στην αγορά και στο πιάτο μας. Επιπλέον, όπως αναφέρει, τα ψάρια που προσβλήθηκαν από την ασθένεια μπορούν να τη μεταδώσουν μαζικά και στα ελεύθερα ψάρια, βάζοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή. Όλα αυτά, σε προστατευόμενη υποτίθεται περιοχή «Natura».

Η φορμόλη όμως δεν είναι το μοναδικό περιβαλλοντικό έγκλημα αυτών των εταιρειών. Σύμφωνα με τον Χ. Λοβέρδο, στις εγκαταστάσεις των εταιρειών λειτουργούν επίσης πλυντήρια διχτυών. Όπως εξηγεί, τα δίχτυα βάφονται με πλαστικό χρώμα, προκειμένου να αποτραπεί ή να μετριαστεί ο σχηματισμός φυτικών οργανισμών πάνω τους, ώστε το νερό να κυκλοφορεί καλύτερα και έτσι να περνάει περισσότερο οξυγόνο στο εσωτερικό των διχτυών, όπου ζουν τα ψάρια. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η όρεξή τους για τροφή. Περισσότερη τροφή ίσον μεγαλύτερα ψάρια, ίσον μεγαλύτερα κέρδη. Τα δίχτυα αυτά όμως, κάποια στιγμή «αποχρωματίζονται». Το πλαστικό χρώμα που σταδιακά αποκολλάται από αυτά, μένει προφανώς στη θάλασσα. Στη συνέχεια, προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθούν τα δίχτυα, πλένονται σε πλυντήρια δίπλα στις ακτές και ξαναβάφονται. Τα απόβλητα των πλυντηρίων καταλήγουν επίσης στη θάλασσα.

Το θέμα αυτό, μπορεί να έγινε γνωστό μόλις πρόσφατα, όπως υπενθυμίζει όμως ο Χ. Λοβέρδος, έχει στο παρελθόν κινητοποιήσει μαζικά κατοίκους περιοχών που ασχολούνται με την αλιεία, όπως ο Πόρος, ο Μαλιακός κόλπος, η Κεφαλονιά, ο Αμβρακικός, ο Κάλαμος, η Κάσσος και άλλες.

Και η δικαιοσύνη… στη φορμόλη

Αυτές οι κινητοποιήσεις όμως, σπάνια έχουν ουσιαστική κάλυψη από τα ΜΜΕ. Όπως ισχύει και για τις καταγγελίες περιβαλλοντικών εγκλημάτων όπως η παραπάνω. Έτσι, οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, μας ταΐζουν καρκίνο και την ίδια ώρα απειλούν να εξοντώσουν ηθικά και οικονομικά τους ελάχιστους ανθρώπους που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν τις πρακτικές τους. Σύμμαχός τους, οι αρμόδιοι φορείς που γνωρίζουν τις καταγγελίες εδώ και πάνω από ένα χρόνο, χωρίς να κάνουν το παραμικρό. Όπως επίσης, η «τυφλή» ελληνική δικαιοσύνη, που έχει επιλέξει να κυνηγήσει τον καταγγέλλοντα, αντί να μπει στον κόπο να ασχοληθεί με τα εγκλήματα που συντελούνται ενάντια στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Δημοφιλείς αναρτήσεις