Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Νους - Άγνοια πραγματικότητας και πόνος

http://gerasimos-politis.blogspot.com/2011/08/blog-post_2092.html#.T9j7I1LzpAA

Νους - Άγνοια πραγματικότητας και πόνος

Γεράσιμος Πολίτης 2011-08-13T14:29:00+03:00
Νους - Άγνοια πραγματικότητας και πόνος - άγνοια, αυτογνωσία, Ηράκλειτος, νους, Πλάτων, πραγματικότητα

Όλη μας η ζωή είναι μια ερμηνεία, Δεν σχετιζόμαστε με αληθινούς ανθρώπους, με τη φύση, με το σύμπαν, αλλά με ολογράμματα κατασκευασμένα από εμάς τους ίδιους.

Τις περισσότερες φορές δεν βλέπουμε τον άλλο,
βλέπουμε συνεχώς τον εαυτό μας.
Δεν παρατηρούμε σχεδόν ποτέ την πραγματικότητα,
μέχρι να μας συμβεί κάποια εκστατική εμπειρία.
Βλέπουμε ότι προβάλλει, ή ότι ερμηνεύει ο νους:

ζούμε στην ερμηνεία, στο μάτριξ των νοητικών προγραμμάτων που διαθέτουμε, σύμφωνα με τις προσδοκίες, τις μεθόδους αξιολόγησης. ...

Ο νους εκπαιδεύεται να κοιτάζει αόριστα ένα λουλούδι με το βλέμμα του βοτανολόγου,    και μια καρδιά με τη γνώση ενός ανατόμου.
Κανείς επιστήμονας δεν βρήκε αναλύοντας ένα τριαντάφυλλο, αυτό που ονομάζουμε ομορφιά...Τα πάντα έγιναν βαρετά, προβλέψιμα. Χάθηκε η μαγεία...
Όλη μας η ζωή είναι μια ερμηνεία,
Δεν σχετιζόμαστε με αληθινούς ανθρώπους, με τη φύση, με το σύμπαν, αλλά με ολογράμματα κατασκευασμένα από εμάς τους ίδιους.
Η άγνοια της πραγματικότητας είναι η ρίζα του πόνου σε αυτό το θέατρο των σκιών.
Ο νους πρέπει να αδειάσει για να γεμίσει από αυτό που Υπάρχει.
Τότε, για πρώτη φορά, αντιλαμβάνεται το μεγαλείο του μυστηρίου της ζωής
και αφυπνίζεται από το συλλογικό όνειρο-εφιάλτη.

Τις περισσότερες φορές δεν βλέπουμε τον άλλο,

Δεν παρατηρούμε σχεδόν ποτέ την πραγματικότητα, μέχρι να μας συμβεί κάποια εκστατική εμπειρία.

Ο νους εκπαιδεύεται να κοιτάζει αόριστα ένα λουλούδι με το βλέμμα του βοτανολόγου, και μια καρδιά με τη γνώση ενός ανατόμου. Κανείς επιστήμονας δεν βρήκε αναλύοντας ένα τριαντάφυλλο, αυτό που ονομάζουμε ομορφιά...Τα πάντα έγιναν βαρετά, προβλέψιμα. Χάθηκε η μαγεία...

Ο νους πρέπει να αδειάσει για να γεμίσει από αυτό που Υπάρχει. Τότε, για πρώτη φορά, αντιλαμβάνεται το μεγαλείο του μυστηρίου της ζωής και αφυπνίζεται από το συλλογικό όνειρο-εφιάλτη.

Ο Καβάφης έγραφε: "Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες την ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου".

Ο Ηράκλειτος  δηλώνει χαρακτηριστικά : Ξεχνούν και δεν προσέχουν ότι συμβαίνει γύρω τους, στον ξύπνιο τους οι άνθρωποι ,όπως στον ύπνο τους. Οι ανόητοι, αν και ακούν είναι σαν τους κουφούς : σ'αυτούς ταιριάζει το γνωμικό πως και παρόντες απουσιάζουν. Δεν πρέπει να μιλά κανένας και να πράττει σαν να είναι κοιμισμένος. Ένας και κοινός είναι ο κόσμος για τους ξυπνητούς. Οι κοιμισμένοι ζουν ο καθένας στο δικό του κόσμο. Θάνατος είναι ότι βλέπουμε στον ξύπνιο μας κι όνειρα ότι βλέπουμε στον ύπνο μας"

Ο Πλάτων από τον Μύθο του Σπηλαίου: "Σηκώνεται, στρέφει το λαιμό του, περπατά, κοιτάζει προς το μέρος της φωτιάς και εν συνεχεία προς τα αντικείμενα που περιδιαβαίνουν το παρατείχισμα".

Πηγή: http://autognosia.pblogs.g​r

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

http://www.zougla.gr/kosmos/article/pagosmia-imera-kata-tis-pedikis-ergasias-550664  

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012, 01:18
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Η 12η Ιουνίου είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Το 1999 οι περισσότερες χώρες - μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Έως σήμερα, όμως, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.

Περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει έκθεση της UNICEF. Περιλαμβάνονται στα κατ' εκτίμηση 246 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή.

«Παιδιά ακόμη και πέντε ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική, διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω εργατικού ατυχήματος, να τραυματισθούν ή να μετατραπούν σε χρονίως ασθενή.

Η «Γιούνισεφ» ξεκίνησε κοινή προσπάθεια με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας σε φτωχές χώρες του πλανήτη, με στόχο τον τερματισμό της εργασίας παιδιών σε ορυχεία και λατομεία και την εγγραφή τους σε σχολεία.

Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.

Τα στοιχεία είναι κατ' εκτίμηση, καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες έρευνες για το θέμα, και αυτό ακριβώς αποτελεί ένα από τα πολιτικά αιτήματα του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού» όπως επισημαίνει η επικεφαλής του, Μυρσίνη Ζορμπά. Δηλαδή, να λειτουργήσει το από πενταετίας θεσμοθετημένο Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012, 01:32
                            
                                 ------------------------------------------------------------
 

«Μηδέν Ανοχή στην Παιδική Εργασία»
Της Ραφαέλας Καμάσσα*

Η 12η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Παρά τις Διεθνείς Συμβάσεις και επανειλημμένες συστάσεις, περίπου 215 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο είναι σήμερα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας. Στο Άρθρο 32 της Διεθνούς Συμβάσεως για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ «το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του» πρέπει να αναγνωρίζεται από τα Συμβαλλόμενα Κράτη, ανάμεσα τους και η Κύπρος από το 1991. Κατ’ επέκταση, τα Κράτη πρέπει να παίρνουν μέτρα για την εξασφάλιση του Άρθρου 32, συμπεριλαμβανομένου νομοθεσιών, διοικητικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών μέτρων.

Η σχέση της ατομικής ευθύνης, για φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με τον εξαναγκασμό εργασίας παιδιών δεν έχει υποδειχθεί με προληπτικά μέτρα προστασίας που να αποτρέπουν επιχειρήσεις, εταιρείες και πρόσωπα να εκμεταλλεύονται φθηνό ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με σκοπό το αυξημένο κέρδος. Με τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, εμπορίου και κατανάλωσης να μακραίνουν σε ένα συνεχώς παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αποδεικνύεται επιτακτική ανάγκη για τη θεσμοθέτηση ενός οργάνου που να μπορεί να επιβάλει και να εφαρμόσει τις διεθνείς αρχές κατά της παιδικής εργασίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, που έμμεσα καταπατώνται χάρη στην απουσία άμεσης αιτιολογίας.

Ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων του παιδιού παρακαλούμε το κάθε Κράτος να οριοθετήσει σταδιακή πολιτική για την απόλυτη απαγόρευση για οποιαδήποτε μορφής εκμετάλλευσης και εξαναγκασμού των παιδιών. Η θεσμοθέτηση και νομιμοποίηση τέτοιων ζητημάτων θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με εθνικές στρατηγικές ανάπτυξης, όπως η αυστηρή αξιολόγηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η εφαρμογή ετικετών πιστοποίησης για προϊόντα δίκαιου εμπορίου (fair trade) και η εισαγωγή έργων διεθνής ανάπτυξης με στόχο τη μείωση της φτώχειας.

Η φτώχεια και η απαλλαγή από την καταναγκαστική εργασία είναι αλληλένδετα στοιχεία που στηρίζονται επί μέρους στην αποτελεσματική οικονομική βοήθεια κρατών αλλά και στη λήψη μέτρων για την τήρηση Διεθνών Συμβάσεων και Διεθνών Σχεδίων Δράσης. Μια δυνατή εθνική πολιτική ενάντια στην παιδική εκμετάλλευση θα ωφελούσε και την Κυπριακή κοινωνία σε θέματα ανήλικης σωματεμπορίας, οικιακής εργασίας, σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης αλλά και για τη δια-θεματική προσέγγιση άλλων ευάλωτων παιδιών (OVCs). Μια τέτοια πολιτική θα αναδείκνυε τη μηδενική ανοχή της Κυπριακής πολιτείας για φαινόμενα παιδικού δουλεμπορίου κι εκμετάλλευσης.

Η φωτογραφία απεικονίζει παιδιά από το Surkhet, περιοχή του Νεπάλ, όπου η παιδική εργασία αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα. Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργατικής προσπάθειας του οργανισμού Hope For Children με νέους εθελοντές στο Νεπάλ για την προώθηση της ίσης ευκαιρίας στην εκπαίδευση και για την προσπάθεια «Μηδέν Ανοχή στην Παιδική Εργασία».

*Η Ραφαέλα Καμάσσα είναι Advocacy and Policy Officer στο HFC “Hope For Children” UNCRC Policy Centre
                                   -----------------------------------------------------------

http://www.my-family.gr/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1/12-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B9/

12 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας!

Η 12η Ιουνίου, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση τόσο της παιδικής εργασίας όσο και της παράνομης διακίνησης παιδιών. Η 12 Ιουνίου, είναι επίσης αφιερωμένη στα παιδιά των Αφρικανικών χωρών, τα οποία και εργάζονται από πολύ μικρές ηλικίες και τις περισσότερες φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η UNICEF περίπου 215 εκατομμύρια παιδιά, εργάζονται σε αγροκτήματα και φυτείες. Δυστυχώς αυτό αποτελεί ένα φαινόμενο, που δεν το συναντά κανείς αποκλειστικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα παιδιά, στις χώρες αυτές εργάζονται ως επί των πλείστων στην γεωργία. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των παιδιών αυτών είναι ο δεκαπλάσιος σε σχέση με τον αριθμό εκείνων των παιδιών που εργάζονται σε εργοστάσια. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε τις συνθήκες στις οποίες «εργάζονται» αυτά τα παιδιά! Οι συνθήκες πέραν του ότι είναι δύσκολες, είναι και άκρως επικίνδυνες. Αυτό γιατί τα παιδιά, χρησιμοποιούν τοξικά υλικά (ζιζανιοκτόνα), επικίνδυνα κοπτικά εργαλεία, βαριά μηχανήματα και τέλος δουλεύουν ατελείωτες ώρες στο ύπαιθρο κάτω από υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο το 1998, βρέθηκαν περίπου 1,47 εκατομμύρια παιδιά να εργάζονται στην γεωργία. Στην Γουατεμάλα και την Ονδούρα τα παιδιά έως την ηλικία των 6 ετών, βοηθούν τους γονείς τους στις γεωργικές εργασίες κατά την σπορά και την συγκομιδή του καφέ, ενώ στην Μαλαισία περίπου το 60% των παιδιών που εργάζονται στις φυτείες φοινικέλαιου είναι από 6 έως 10 ετών.

Η παιδική εργασία για τα κορίτσια μειώθηκε κατά 15% παγκοσμίως ενώ η παιδική εργασία για τα αγόρια, αυξήθηκε κατά 7%.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Χάγης, για την Παιδική Εργασία, η οποία και πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2010 στην Ολλανδία, προέκυψε το έγγραφο «Χάρτης για την Επίτευξη της Εξάλειψης των Χειρότερων Μορφών Παιδικής Εργασίας έως το 2016».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Unicef, επισήμανε ότι ο αριθμός των παιδιών που «εργάζονται» μειώθηκε κατά 3% σε σχέση με το έτος 2004.

Η Unicef έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά των φτωχών χωρών, τερματίζοντας την εργασία τους σε λατομεία και ορυχεία και ξεκινώντας την εγγραφή τους σε σχολεία.

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:


                             ------------------------------------------------------------- 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

paidiki-ergasia
Κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

Συνολικά γύρω στα 1,2 εκατομμύρια παιδιά ετησίως πέφτουν θύματα δικτύου που τα μεταφέρει παράνομα σε ανεπτυγμένες χώρες.

Με βάση στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. Άξιο αναφοράς πως 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά, είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα

Εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη αντί να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες… εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό,.

Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.

Σύμφωνα με την Unicef η Ελλάδα κατατάσσεται στις αναπτυσσόμενες χώρες που εφαρμόζουν «ελλιπή και ανεπαρκή» μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού.

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

12 Ιουνίου | Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας
   


Read more: http://www.neolaia.gr/2012/06/12/12-iouniou-pagkosmia-imera-kata-tis-paidikis-ergasias/#ixzz1xhCxCGCC

 

                          
 Έχει καθιερωθεί πλέον από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

Πρόκειται για τη μέρα που μας υπενθυμίζει πως η παιδική εργασία υπάρχει σε πολλά σημεία του πλανήτη, με τα παιδιά να τα κακομεταχειρίζονται, πέφτοντας θύματα εκμετάλλευσης. Υπολογίζεται ότι συνολικά 1,2 εκατομμύρια παιδιά ετησίως πέφτουν θύματα δικτύου που τα μεταφέρει παράνομα σε ανεπτυγμένες χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, 1 στα 6 εργαζόμενα παιδιά υφίσταται ψυχικές και σωματικές βλάβες. Κάθε χρόνο, 73 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά είναι κάτω από 10 ετών, ενώ 22.000 χάνουν τη ζωή τους από εργατικό ατύχημα.

Κόμπος στο στομάχι; Το θέμα είναι πότε θα αλλάξει αυτή η κατάσταση…

Read more: http://www.neolaia.gr/2012/06/12/12-iouniou-pagkosmia-imera-kata-tis-paidikis-ergasias/#ixzz1xhCe3DMX

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Δημοφιλείς αναρτήσεις