Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ζωρζής (Γεώργιος) Δρομοκαΐτης

 
Χιώτης έμπορος και εθνικός ευεργέτης («Δρομοκαΐτειο»). Γεννήθηκε το 1805 στον Κάμπο της Χίου...
sansimera.gr
 
Χιώτης έμπορος και εθνικός ευεργέτης (Δρομοκαΐτειο).
Ο Ζωρζής (Γεώργιος) Δρομοκαΐτης γεννήθηκε το 1805 στον Κάμπο της Χίου. Καταγόταν από τη βυζαντινή οικογένεια των Δερμοκαΐτη, η οποία είχε μετοικήσει στο νησί από την Κωνσταντινούπολη. Μετά την καταστροφή της Χίου από τους Τούρκους (30 Μαρτίου 1822) συνελήφθη αιχμάλωτος και επιχειρήθηκε να πουληθεί ως δούλος στην Κωνσταντινούπολη. Για καλή του τύχη τον βρήκε και τον αγόρασε ο θείος του Μιχαήλ Αγέλαστος, ο οποίος και τον πήρε υπό την προστασία του.
Αρχικά δούλεψε ως παραγιός σε διάφορα καταστήματα. Με αυστηρές οικονομίες κατάφερε να συγκεντρώσει ένα μικρό κεφάλαιο και να εξελιχθεί σε ένα επιτυχημένο έμπορο, με δραστηριότητες στη Συρία, την Αίγυπτο και τη Γαλλία. Έζησε για πολλά χρόνια στη Βηρυτό κι εκεί γνώρισε και νυμφεύθηκε την Ταρσή Φραγκοπούλου, αδελφή του εξέχοντος εμπόρου Σταματίου Φραγκόπουλου.
Το 1871, μετά δωδεκαετή παραμονή στη Μασσαλία, επέστρεψε στη Χίο, εξαιτίας της σοβαρής ασθένειας της γυναίκας του, η οποία πιθανόν να έπασχε από ψυχασθένεια. Μετά τον θάνατό της δεν ξαναπαντρεύτηκε, και αφού δεν είχε παιδιά αφοσιώθηκε στο εμπόριο και τις αγαθοεργίες. Ενίσχυσε με σημαντικά ποσά κοινωφελή ιδρύματα της Χίου. Συγκεκριμένα διέθεσε:
  • 300.000 δραχμές στο γυμνάσιο του νησιού
  • 25.000 στο Λωβοκομείο (Λεπροκομείο)
  • 25.000 υπέρ της Φιλοπτώχου Αδελφότητος
  • 100.000 στο Αμαλίειο Ορφανοτροφείο
  • 40.000 στον Σύλλογο των Κυριών υπέρ της γυναικείας εκπαιδεύσεως
  • 40.000 στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού
Η μεγαλύτερη ευεργεσία του, με την οποία διασώθηκε ως τις μέρες μας το όνομά του, είναι το ψυχιατρικό θεραπευτήριο στο Δαφνί της Αττικής, το οποίο φέρει την ονομασία «Φρενοκομείον Ζωρζή και Ταρσής Δρομοκαίτου», γνωστότερο ως Δρομοκαίτειο. Με τη διαθήκη του, που ήταν κατατεθειμένη στο Ελληνικό Προξενείο της Χίου (η Χίος βρισκόταν υπό τουρκικό ζυγό έως το 1912), κληροδότησε το ποσό των 800.000 δραχμών, με το οποίο κατέστη δυνατή η ανέγερση του νοσηλευτικού ιδρύματος και η λειτουργία του το 1887, επτά χρόνια μετά τον θάνατό του, που επισυνέβη στις 20 Δεκεμβρίου 1880.

Σχετικά...

Δύο ποιήματα του Γεωργίου Σουρή, που δημοσιεύτηκαν στην έμμετρη σατιρική εφημερίδα Ο Ρωμηός τον Απρίλιο του 1884.

Εις τα θεμέλια του Φρενοκομείου

Ω Εορτή των Εορτών... Ω ευτυχής ημέρα!
Ω! τώρα πρέπει ο καθείς του Άστεως πολίτης
να βάλει στο μπαλκόνι του μια κόκκινη παντιέρα
με μια χρυσήν επιγραφή "Ζωρζής Δρομοκαΐτης".
Ναι! τώρα πρέπει στολισμός με δάφνες και μυρσίνες,
Ναι! τώρα πρέπουν κανονιές, φανάρια και ρετσίνες.

Φρενοκομείο κτίζεται και στη σοφήν Ελλάδα!
Α! ο Θεός εφώτισε τον Χιώτη τον Ζωρζή
και τώρα μέσα στου Δαφνιού τη τόση πρασινάδα
θα βρίσκουμε παρηγοριά κι η μνήμη του θα ζει.
Ω μέγα ευεργέτημα των ευεργετημάτων!
Ω μόνον οικοδόμημα των οικοδομημάτων!

Θέλει λαμπρόν Μαυσώλειον αυτός ο κληροδότης,
παιάνας κι αποθέωσιν εις τρίτους ουρανούς!...
Ευρέθη μες στους Χιώτηδες, με γνώση κι ένας Χιώτης,
κι εσκέφθη ο μεγάλος του και πρακτικός του νους
πως μέσα στην Ελλάδα μας που πλημμυρούν τα φώτα,
Φρενοκομείον έπρεπε να γίνει πρώτα-πρώτα.

Και ολίγα για το σπήτι του Ζωρζή Δρομοκαίτη

Ετέθη ο θεμέλιος του Δρομοκαίτου λίθος
παρόντος του πρωθυπουργού και των αρχών εν γένει
τους υπεδέχθη με χαράν και των τρελλών το πλήθος,
και τέλος όλοι έφυγαν κατενθουσιασμένοι.
Μίαν ευχή εκφράζομεν επί τη ευκαιρία:
Το ευγενές μας κτίριον ποτέ να μην αδειάση
Ήγουν πας Έλλην κύριος και Ελληνίς κυρία
ευχόμεθα να το ίδη και να το δοκιμάση.

Ευχόμεθα μετ’ ου πολύ και δεύτερον να γίνη
και εν ανάγκη μάλιστα να κτίσωμεν και τρίτον,
γιατ’ είναι μονοπώλιον και η παραφροσύνη
εδώ στην χώρα των Μουσών, στην χώραν των χαρίτων

Αλλ’ όμως η της πυρκαγιάς σκληρά επιδημία
ευχόμεθα να μη φανή και στα φρενοκομεία.
είναι τα μόνα κτίρια για των Ρωμηών τη χώρα,
κι’ ευχόμεθα να μην καούν κι’ εκείνα καμμιάν ώρα.

 

Φύλλο Κρούστας - Ρέθυμνο, Κρήτη




Στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου Κρήτης ο Γιώργος Χατζηπαράσχος, ο τελευταίος εν ζωή μάστορας, παράγει στο εργαστήρι του χειροποίητο φύλλο κρούστας και καταΐφι
greekgastronomyguide.gr

Ο χορός του φύλλου κρούστας

Στην Παλιά Πόλη του Ρέθυμνου στην Κρήτη, στην οδό Εμμανουήλ Βερνάρδου, στον αριθμό 30, σ’ ένα βενετσιάνικο αρχοντικό με μια περίτεχνη μαρμάρινη είσοδο και με ένα υπέρθυρο “Διά της αρετής λαμπρύνεται ο οίκος”, βρίσκεται το εργαστήρι του Γιώργου Χατζηπαράσχου, του τελευταίου εν ζωή μάστορα που παράγει χειροποίητο φύλλο κρούστας και καταΐφι.
Ο κυρ-Γιώργος το 2017 κλείνει 60 χρόνια δουλειάς στον χώρο αυτό, από το 1958 όταν πρωτοδιασκέλισε την μαρμάρινη πόρτα και έστησε το εργαστήρι του για να γράψει μια ιστορία ζωής. Πόσες και πόσες γενιές δεν παρέλασαν από τον χώρο αυτό για να ψωνίσουν το περίφημο φύλλο αλλά κυρίως για να μαγευτούν από την τέχνη του ανοίγματος του.
Και δεν υπάρχει Ρεθυμνιώτης που να μην έχει να διηγηθεί μια ιστορία από τα παιδικά του χρόνια, όταν τον έστελναν να αγοράσει το φύλλο για τις πίτες.
Η βιοτεχνία του κυρ-Γιώργου ίδια και απαράλλαχτη επί τόσα χρόνια και δεν γνωρίζει τι σημαίνει εκσυγχρονισμός. Το μεγαλύτερο τμήμα του χώρου το καταλαμβάνει το εργαστήρι του φύλλου κρούστας, γιατί το στέγνωμα του φύλλου γίνεται πάνω σε δύο τεράστια τραπέζια τρία επί τέσσερα.
Το εργαστήρι του φύλλου καταϊφιού είναι πιο μικρό. Πάνω από έναν περιστρεφόμενο δίσκο διαμέτρου 1,40 μ. ο κυρ-Γιώργης ανοίγει με μια στρόφιγγα τις 23 τρύπες από ένα δοχείο που περιέχει τα πέντε κιλά του ρευστού υλικού, που όταν στεγνώσει γίνεται το μαλλί του καταϊφιού.
Και οι δύο παρασκευές έχουν την χάρη τους. Απλώς στο φύλλο κρούστας ο μάστορας δεν ανοίγει απλώς φύλλο, αλλά συνομιλεί μαζί του και δίνει μια χορευτική παράσταση.
Η μπάλα από ζυμάρι σε δαιμονιώδεις ρυθμούς περιστρέφεται με μαεστρία, στριφογυρίζει, δημιουργεί σχήματα, μια τεράστια φούσκα που στο τέλος απλώνεται ως τσιγαρόχαρτο άκρη ως άκρη στα υπερμεγέθη τραπέζια. Κι ακολουθεί η σύντροφός του Κατερίνα, που σκεπάζει το φύλλο με μεγάλες λινάτσες για ν’ ακολουθήσει η επόμενη στρώση. Η ίδια δουλειά επί 60 χρόνια με το μαγαζί όλα αυτά τα χρόνια να μείνει ελάχιστες μέρες κλειστό. Τα τελευταία χρόνια ο γιος του, ο Παρασκευάς, τον βοηθάει για να ξεκουράζει τα χέρια του, ενώ και ο εγγονός του φαίνεται ν’ αρπάζει την τέχνη του.
Σε πείσμα της βιομηχανικής παραγωγής, του γρήγορου και του πρόχειρου, στο εργαστήρι της Μανουήλ Βερνάρδου, τρεις γενιές υποστηρίζουν σθεναρά την πίστη τους στην αξία και στη μαγεία της χειρωνακτικής τέχνης.


fyllo-kroustas-kriti-DSC_3179
fyllo-kroustas-kriti-DSC_3160

fyllo-kroustas-kriti-DSC_3171fyllo-kroustas-kriti-DSC_3163fyllo-kroustas-kriti-DSC_3167fyllo-kroustas-kriti-DSC_3181fyllo-kroustas-kriti-DSC_3175
  • Διεύθυνση
    Μανουήλ Βερνάρδου 30, Ρέθυμνο
  • Τηλέφωνο
  • Κατηγορία
    Αξιοθέατα
  • Περιοχή
    Κρήτη
  • fyllo-kroustas-kriti-DSC_3176
  • fyllo-kroustas-kriti-DSC_3160
  • fyllo-kroustas-kriti-DSC_3163
  • fyllo-kroustas-kriti-DSC_3167

  • fyllo-kroustas-kriti-DSC_3172




  • fyllo-kroustas-kriti-DSC_3176
  • fyllo-kroustas-kriti-DSC_3160

Της κακομοίρας (Ζήκος)

 
 

Aξέχαστες Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου

Της κακομοίρας (Ζήκος)- πέστο αμανετζίδικα Αστραπόβροντο ""δεν υπάρχει αυτή η Ατάκα χα χα χα"

Βασιλόπιτα κέικ με γιαούρτι

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Βασιλόπιτα κέικ με γιαούρτι, πανεύκολη


Βασιλόπιτα κέικ με γιαούρτι, πανεύκολη
























Μια συνταγή για μια πανεύκολη Βασιλόπιτα για αρχάριους. Ένα “κέικ” με γιαούρτι για να κρατήσει την υγρή γεύση της για αρκετές ημέρες. Πολύ απλή συνταγή για μια πολύ νόστιμη βασιλόπιτα. Διπλασιάστε τη δόση για μεγαλύτερο ταψί και … Καλή Χρονιά !!!

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ 
  • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 καψουλίτσες βανίλιας
  • χυμός + ξύσμα 1 πορτοκαλιού

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε στους 180 βαθμούς. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα ταψί 24-26 εκ.
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει. Προσθέτετε τη ζάχαρη τμηματικά και ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζετε το χτύπημα για 4 λ και προσθέτετε και διαδοχικά το αλεύρι (όσο πάρει για να έχετε μια αφράτη ζύμη) με τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και το χυμό με το ξύσμα πορτοκαλιού και το γιαούρτι εναλλάξ.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ περίπου ή μέχρι όταν βυθίσετε ένα καλαμάκι στο κέντρο της, αυτό βγεί στεγνό και καθαρό. Βγάζετε από το φούρνο τη βασιλόπιτα και την αφήνετε μέσα στο ταψί για 10 λ να “σταθεί”.
Στη συνέχεια την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα, “μπήγετε” το τυχερό “φλουρί” κάθετα σε κάποιο σημείο και την ξανα-αναποδογυρίζετε στη πιατέλα. Όταν κρυώσει καλά τη πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και τη διακοσμείτε με χριστουγεννιάτικα στολίδια.

sintayes.gr

Μυστικές Λειτουργίες των Πλήκτρων F1 - F12

Eικόνες από τη χιονισμένη Κρήτη

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

 
Το τοπίο της Κρήτης μας προσφέρει κάποιες μοναδικές στιγμές. Τώρα, με το χειμώνα να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, με τις κορφές των βουνών να έχουν ασπρίσει,…
iscreta.gr
Το τοπίο της Κρήτης μας προσφέρει κάποιες μοναδικές στιγμές. Τώρα, με το χειμώνα να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, με τις κορφές των βουνών να έχουν ασπρίσει, υπενθυμίζουμε την ομορφιά που έχουν κατα καιρούς απαθανατίσει φωτογράφοι από την Κρήτη αλλά και απο το εξωτερικό.

Το μονοπάτι που περπατούν τα πρόβατα μέσα από το χιονισμένο τοπίο, οι μαγικές εικόνες από το Αποπηγάδι, αλλά και από τα Λευκά Όρη και το Οροπέδιο Λασιθίου. Τοπία που θυμίζουν μακρινές χώρες του Βορρά, όπως η Ισλανδία ή η Σουηδία. Βρίσκονται δίπλα μας.
Φωτογραφίες από τους Manos Papadomanolakis, Tomasz Buczyński, Chriss Zikou, Markus Bolliger, Nikos Roditakis, Haritos Bobolakis, lyrarakiswines, siganos_j, Zaxos Moraitis, Incredible Ierapetra, Marika Nygård, Nantia Psatha

Δείτε τις:

Xaritos Mpompolakis – Apopigadi Xaritos Mpompolakis – Apopigadi

Xaritos Mpompolakis – Ai Giannis Apopigadi Xaritos Mpompolakis – Ai Giannis Apopigadi

Tomasz Buczyński – Stars Tomasz Buczyński – Stars

siganos_j – Oropedio Lasithiou siganos_j – Oropedio Lasithiou

Nikos Roditakis – Psiloritis Nikos Roditakis – Psiloritis

Nantia Psatha – Katafygio Kallergh Nantia Psatha – Katafygio Kallergh

Marika Nygard – Sheep in snow Marika Nygard – Sheep in snow

Manos Perakakis – Ierapetra Manos Perakakis – Ierapetra

Manos Papadomanolakis – Omalos Manos Papadomanolakis – Omalos

Lyrakiswines – Vineyards Lyrakiswines – Vineyards

Lefka Ori Anopoli – Markus Bollger Lefka Ori Anopoli – Markus Bollger

Kairoi ths Krhths – Doruforikh xionia Kairoi ths Krhths – Doruforikh xionia

Chriss Zikou – Omalos 2006 Chriss Zikou – Omalos 2006
Πηγή: CretePlus.gr

Σχέδια αριστουργήματα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το άλμπουμ του χρήστη Crochet Doily.
 
 
 
                                                                                                                    
 
 
 
 
 
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily. 
 
 
 
 
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.     

Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.

Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily. 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.


Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.

Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.






Δημοφιλείς αναρτήσεις