Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

3 Νοεμβρίου 1944....χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών

Bigbook.gr.
Φωτογραφία: 3 Νοεμβρίου 1944....
 Κυκλοφορεί το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Είναι το τελευταίο χαρτονόμισμα κατοχικών δραχμών, έστω και αν οι Γερμανοί έχουν αποχωρήσει ήδη από την Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/0311#ixzz2jYs8Kg8H

3 Νοεμβρίου 1944....
Κυκλοφορεί το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Είναι το τελευταίο χαρτονόμισμα κατοχικών δραχμών, έστω και αν οι Γερμανοί έχουν αποχωρήσει ήδη από την Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/0311#ixzz2jYs8Kg8H

Ο Άγιος Γεώργιος στους Αποστόλους

Άγνωστη Κρήτη - Unknown Crete.

Ο Άγιος Γεώργιος στους Αποστόλους (St George, Apostoli)

Ενημερώθηκε την Πέμπτη
Στις 3 του Νοέμβρη κάθε χρόνο οι Κρητικοί τιμάνε τη χάρη του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή. Την ημέρα εκείνη ανοίγουν πρώτη φορά τα βαρέλια τους και δοκιμάζουν για πρώτη φορά το καινούριο κρασί από τα σταφύλια που είχαν κόψει πριν δύο μήνες. Κανονικά ο Άγιος Γεώργιος γιορτάζει στις 23 Απριλίου κάθε χρόνο αλλά επειδή ανέκαθεν είχε ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων του χάρισαν το πλεονέκτημα να τιμάται δυο φορές το χρόνο. Και επειδή το Νοέμβριο την ημέρα της γιορτής του δοκιμάζουν το φρέσκο κρασί , το κέφι περισσεύει και καμιά φορά οδηγεί σε παραπάνω οινοποσία και ο κόσμος μεθάει. Έτσι προέκυψε το επίθετο μεθυστής. Ένα από τα εκκλησάκια της Κρήτης που γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή είναι ο Άγιος Γεώργιος στο χωριό Απόστολοι Πεδιάδος Ηρακλείου, ένα χωριό με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή κρασιού. Ο ναός βρίσκεται στο Κάτω Χωριό, την κάτω συνοικία του χωριού. Είναι πετρόκτιστο με την πέτρα εξωτερικά να είναι ακάλυπτη από ασβεστοκονίαμα. Είναι μικρός ναός μονόχωρος που χρονολογείται από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Η μπροστινή του πλευρά είναι αρκετά όμορφη με στρογγυλό άνοιγμα και καμπαναριό. Εκείνο όμως που κάνει τον Άγιο Γεώργιο των Αποστόλων εξαιρετικά σημαντικό είναι οι απίστευτες αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του. Όλος ο ναός μέσα είναι κατάγραφος με εντυπωσιακές αγιογραφίες και από άποψη χρωμάτων και τεχνοτροπίας αλλά και επειδή αυτές διατηρούνται σε πραγματικά καλή κατάσταση. Ο ναός είχε τη σπάνια τύχη να δεχτεί τις σωτήριες εργασίες συντήρησης των αγιογραφιών του σε αντίθεση με άλλα μνημεία που παραμένουν στην τύχη τους. Οι αγιογραφίες του Αγίου Γεωργίου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από τις πλέον σημαντικές ολόκληρης της Κρήτης και από τις καλύτερες σε όλο το νομό Ηρακλείου. Για την προστασία του χώρου ο ναός παραμένει κλειδωμένος.
Κείμενο - Φωτογραφίες Χριστόφορος Χειλαδάκης
-----------------------------------
On November 3rd, every year, Cretans celebrate St. George Methystis (i.e. St George that makes people drunk). On that day they first open the barrels and taste the new wine made of the grapes were collected two months ago. Normally Saint George is celebrated on April 23 every year, but because he was always put in a special place in the hearts of the Greeks they gave the advantage to be honored twice a year. And because in November, during the feast day we experience the fresh wine, it sometimes leads to drunk people, hence the name Methystis. One of the churches of Crete that celebrate on the feast day of St. George Methystis is Agios Georgios at village Apostoli, province Pediada, a village with a long tradition in wine production. The temple is made of stone and externally no plaster has been put. It is a small single-nave church dating back from the Venetian period. The front side is quite beautiful with a round hole and bell tower. What makes St. George of Apostoli extremely important is the incredible frescoes that adorn its interior walls. The entire temple is full of impressive frescoes, in terms of colors and style but also because they are kept in really good condition. The church had the rare good fortune to accept life-saving hagiographic maintenance by the authorities, unlike other monuments in Crete. The frescoes of St. George could be considered among the most important in the entire island and some of the best in the entire prefecture of Heraklion. To protect the site, the church remains locked.
Text - Photos: Christopher Cheiladakis

H άσπρη λέξη της ημέρας

H άσπρη λέξη της ημέρας | Asprilexi.
Η εικόνα ίσως περιέχει: σχέδιο

Νοέμβριος:
Ο ενδέκατος μήνας του έτους είναι ο ένατος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου (< November < novem = εννέα).
Πολυάριθμες οι λαϊκές του ονομασίες: Σποριάς - καθώς είναι ο κατεξοχήν μήνας της σποράς των δημητριακών και των οσπρίων, Μεσοσπορίτης - επειδή οι αγρότες βρίσκονται τότε στο μέσο της σποράς, Βροχάρης για τις βροχές του, Ανακατωμένος για το “ανακάτεμα” του καιρού, Κρασομηνάς, Σκιγιάτης (< σκιά, νύχτα), Αγιομηνάς, Φιλιππάτης και Αντριάς, από τις γιορτές των Αγίων Μηνά, Φιλίππου και Ανδρέα αντίστοιχα.

Ακόμα λέγεται και Αϊ - Ταξιάρχης, Αρχαγγελίτης, Αϊ - Στράτης και Αϊ - Στράτηγος από τη γιορτή των Ταξιαρχών στις 8 Νοεμβρίου. Στη διάρκειά του αρχίζει προοδευτικά να θεριεύει το κρύο. Τη μεταβολή αυτή του καιρού προς το χειρότερο τη “μηνάει”, δηλ. την προμηνύει, ο Αγ. Μηνάς που γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου. Το κρύο δυναμώνει του Αγ. Φιλίππου (14 Νοεμβρίου) και τελικά “αντρειεύει” του Αγ. Αντρέα (30 Νοεμβρίου).

«Διακήρυξη Μπάλφουρ»

Bigbook.gr.
Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ
2 Νοεμβρίου 1917: Ενώ η εξέγερση κατά των Οθωμανών εξελίσσεται νικηφόρα για τους Άραβες που ονειρεύονται ανεξαρτησία, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, αποστέλλει μία επιστολή στον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας της Μεγάλης Βρετανίας, Λόρδο Ρότσιλντ, ζητώντας να τη διαβιβάσει στη Διεθνή Σιωνιστική Ομοσπονδία.

Πρόκειται για τη «Διακήρυξη Μπάλφουρ», όπως θα μείνει στην ιστορία, με την οποία δίδεται η υπόσχεση για την εγκαθίδρυση μιας «εβραϊκής πατρίδας» στην Παλαιστίνη, με σεβασμό στα δικαιώματα των λαών που ζουν ήδη στην περιοχή. Ως αντάλλαγμα, η εβραϊκή κοινότητα καλείται να ενθαρρύνει τις ΗΠΑ να εισέλθουν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι συζητήσεις που προηγήθηκαν της Διακήρυξης είχαν να κάνουν με τις λεπτομέρειες στη διατύπωση. Η φράση «εβραϊκή πατρίδα» χρησιμοποιήθηκε εσκεμμένα αντί της λέξης «πολιτεία», μιας και το επίσημο Λονδίνο δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι στόχος του ήταν η δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους. Επιπλέον, η αλλαγή μιας πρόθεσης οροθετούσε αυτή την πατρίδα μέσα στην Παλαιστίνη προς αποφυγής του εποικισμού όλης της περιοχής, ενώ στο τελικό κείμενο προστέθηκε και η αναφορά στα δικαιώματα των μη εβραϊκών κοινοτήτων.

Όλες αυτές οι αλλαγές ήταν αποτέλεσμα πιέσεων ενός αντι-σιωνιστή εβραίου και υπουργού της ινδικής κυβέρνησης, του Έντουιν Σάμιουελ Μοντάγκου, που πίστευε ότι η Διακήρυξη Μπάλφουρ στην αρχική της μορφή θα ενίσχυε τους αντισημιτικούς διωγμούς.

Η επιστολή περιελήφθη τρία χρόνια αργότερα στη Συνθήκη των Σεβρών, με την οποία διαμοιράστηκαν τα ιμάτια της πάλαι ποτέ κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Μ. Βρετανία πήρε υπό την εντολή της τα εδάφη της Παλαιστίνης, κατόπιν αποφάσεως της Κοινωνίας των Εθνών. Οι Εβραίοι της Διασποράς ενθαρρύνθηκαν να μεταναστεύσουν κατά χιλιάδες στη «Γη της Επαγγελίας» και των προγόνων τους, προς μεγάλη αντίδραση των ντόπιων Αράβων.

Η πληθυσμιακή ισορροπία της περιοχής άρχισε να διαταράσσεται, η απελευθερωτική για τους Εβραίους -τρομοκρατική για τους Άραβες- οργάνωση «Χαγκάνα» ανέλαβε δράση και οι Βρετανοί «ένιπταν τας χείρας τους», όταν δεν υποστήριζαν το εβραϊκό στοιχείο. Έτσι φθάσαμε στο 1948, όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη.

Η επιστολή Μπάλφουρ προς Ρότσιλντ δεν ήταν απλώς ένα ευχολόγιο!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/articles/25#ixzz2jT8F9iLd

Δημοφιλείς αναρτήσεις