Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Βασιλόπιτα τσουρέκι



ΥΛΙΚΑ:
35 γρμ. βούτυρο γάλακτος πρόβειο
35 γρμ. βούτυρο αγελάδος
100 γρμ. γάλα φρέσκο
160 γρμ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά
5 γρμ. μαχλέπι  κοπανισμένο
5 γρμ. μαστίχα κοπανισμένη  ή 5-7 σταγόνες μαστιχέλαιο
100 γρμ. νερό χλιαρό
40 γρμ. μαγιά φρέσκια
650 γρμ. αλεύρι δυνατό ( δεν βάζουμε περισσότερο, θέλει ακριβώς τόσο)
1 κρόκο για  επικάλυψη
αμύγδαλο φιλέ και μαυροκούκκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, την ζάχαρη, το γάλα, το μαχλέπι και την μαστίχα.
Προσέχουμε να μην καεί και υπερβεί τους 50'. Το κατεβάζουμε απο την φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Σ'ενα αλλο σκεύος διαλύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό και το ρίχνουμε στο μείγμα του βούτυρου. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΈΙΝΑΙ ΧΛΙΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΘΟΥΝ  Η ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ. Το μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι και με τον γάντζο αρχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε το πολύ μια κουταλιά αλεύρι. Το δουλεύουμε πάρα πολύ καλά, μέχρις ότου η ζύμη γίνει μιά μπάλλα γύρω απο τον γάντζο. Την μεταφέρουμε σε μια λεκάνη, κάνουμε ενα σταυρό στην κορυφή, σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη να ανέβει για τουλάχιστον 3 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός. Ντύνουμε με λαδόκολλα ενα ταψί 28-30 εκ. μεταφέρουμε την ζύμη μας, την στρώνουμε και την αφήνουμε πάλι για μιά ώρα να ανέβει. Αραιώνουμε τον κρόκο με λίγο νεράκι και αλείφουμε με ελαφρές κινήσεις την επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και το μαυροκούκκι (αν θέλουμε το βάζουμε) και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180' για μία ώρα περίπου, για να μην καεί η πίτα μας προς το τέλος την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Είναι η κλασσική βασιλόπιτα τσουρέκι σε συνταγή του Παρλιάρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις