Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

χαρούμενη τσάντα!

La Magia del Crochet.
Φωτογραφία
 
Μια καλοκαιρινή χαρούμενη τσάντ! Έχετε χρόνο έως το επόμενο καλοκαίρι να την φτιάξετε. Καλή επιτυχία!

Επιλέγοντας τις κατάλληλες γλάστρες

http://www.agrotikabook.gr

Επιλέγοντας τις κατάλληλες γλάστρες


Το τι γλάστρες θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται κυρίως από το πορτοφόλι σας αλλά και το προσωπικό σας γούστο. Οι επιλογές σας είναι αμέτρητες, τόσο σε ποιότητες όσο και σε σχήματα ή μεγέθη. Οι βασικές επιλογές σας σε επίπεδο τιμής είναι οι εξής:
Α) Πολύ φτηνή λύση
Να μετατρέψετε άσχετα αντικείμενα σε γλάστρες, π.χ. βαρέλια, ξύλινα μπαούλα, μεγάλα δοχεία, λάστιχα αυτοκινήτων, κασόνια, ψαροκασέλες κ.λ.π. Δεν κοστίζουν τίποτα, φροντίστε όμως να κάνετε τρύπες αποστράγγισης στον πάτο τους. Επίσης περιποιηθείτε τα, καθαρίστε τα, τρίψτε τα κι αν μπορείτε βάψτε τα ή τουλάχιστον φρεσκάρετέ τα με λούστρο.

Πλεονέκτημα: δεν κοστίζουν δραχμούλα (που να βρει άλλωστε κανείς δραχμούλες τώρα πια) κι αν είστε δημιουργικοί τύποι μπορείτε να κάνετε αυτά τα άσχετα δοχεία διακοσμητικά αντικείμενα με άποψη.
Μειονέκτημα: τα ξύλινα σαπίζουν εύκολα με τον καιρό, τα μεταλλικά σκουριάζουν και βάφουν το δάπεδο, τα γυάλινα θολώνουν. Και πόσο εύκολα μετακινεί κανείς ένα βαρέλι με χώμα για να καθαρίσει από κάτω;
Β) Φτηνή λύση
Πλαστικές γλάστρες σε καφέ, άσπρο, μαύρο ή πράσινο χρώμα που δεν μοιάζουν με πήλινες. Ο,τι φθηνότερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά αν και τείνουν να εξαφανιστούν.

Πλεονέκτημα: είναι πολύ φθηνές
Μειονέκτημα: δεν είναι ιδιαίτερα όμορφες, σε μικρή ποικιλία σχημάτων και διαστάσεων, όσο περνάει ο καιρός τις βρίσκετε όλο και πιο δύσκολα. Τείνουν να ραγίζουν γιατί το πλαστικό αυτό είναι κακής ποιότητας και πετσικάρει εύκολα. Επίσης τα άλατα που επικάθονται δεν βγαίνουν εύκολα ακόμα κι αν τις τρίψετε με σύρμα κουζίνας.
Γ) Συμφέρουσα λύση
Οι γλάστρες που μοιάζουν με πήλινες, ενώ είναι πλαστικές. Με διαφορά οι πιο δημοφιλείς γλάστρες τα τελευταία χρόνια. Σε ατελείωτη ποικιλία μεγεθών και σχημάτων. Κάποιες έχουν επιπλέον και σχέδια / στολίδια στην επιφάνειά τους. Σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε και τις αυτοποτιζόμενες γλάστρες που για κάποιους είναι πολύ βολικές ενώ για κάποιους άλλους είναι απλώς αδιάφορες.

Πλεονέκτημα: οικονομικές, καλαίσθητες, μοιάζουν πολύ με τις πήλινες αλλά είναι σαφώς ελαφρύτερες, καθαρίζονται εύκολα και διατηρούν την υγρασία όπως κάθε πλαστική γλάστρα. Τις βρίσκετε παντού.
Μειονέκτημα: όλοι έχουν ίδιες γλάστρες με σας.
Δ) Ακριβή Λύση
Πήλινες γλάστρες. The real thing. Με όλη τη γοητεία και τη φινέτσα ενός φυσικού υλικού. Εξακολουθούν να είναι η πρώτη προτίμηση όλων μας από αισθητικής άποψης. Η δημιουργία τους έχει εξελιχθεί σε τέχνη και μπορεί κανείς να αγοράσει πραγματικά πανέμορφα κομμάτια.

Πλεονέκτημα: ότι πιο φυσικό, πολύ καλαίσθητες και έχουν πόρους που επιτρέπουν καλύτερο αερισμό των ριζών.
Μειονέκτημα: πολύ βαριές και δύσκολες στη μεταφορά, σπάνε, βγάζουν λεκέδες στο δάπεδο, με τον καιρό κατακάθονται άλατα που κάνουν ασπρίλες στον πηλό και δεν καθαρίζονται, επειδή έχουν πόρους η υγρασία εξατμίζεται γρηγορότερα.
Ε) Πολύ Ακριβή Λύση
Όχι, δεν θα σας πούμε για designer γλάστρες, δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο ακόμα. Δεν αποκλείεται βέβαια να το δούμε κι αυτό σύντομα. Μιλάμε για πήλινες γλάστρες που όμως είναι ψημένες με χρώμα και λούστρο, σε διάφορα χρώματα ή και ζωγραφισμένες. Εδώ υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και διαστάσεων.

Πλεονέκτημα: πολύ όμορφες, σε ποικιλία χρωμάτων για να σπάσετε τη μονοτονία του πηλού. Δεν έχουν πόρους άρα διατηρούν καλύτερα την υγρασία.
Μειονέκτημα: πολύ ακριβές, σπάνε, το ίδιο βαριές με τις πήλινες, το σμάλτο εύκολα ραγίζει με τον καιρό, κυρίως εξαιτίας των αλλαγών θερμοκρασίας. Λόγω του σμάλτου, αυτές οι γλάστρες δεν έχουν πόρους. Αν δεν έχουν τρύπες αποστράγγισης, είναι πολύ δύσκολο να τις τρυπήσετε χωρίς να σπάσουν.
Σε γενικές γραμμές, το τι θα διαλέξετε εναπόκειται στο πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε και στο τι σας αρέσει περισσότερο.
Μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε όταν αγοράζετε γλάστρες:
- Πάντα να αγοράζετε γλάστρες έχοντας στο νου σας συγκεκριμένα φυτά ή χρήση για να επιλέξετε το σχήμα και το μέγεθος.
- Αν αγοράζετε γλάστρα για να μεταφυτεύσετε κάποιο από τα φυτά σας, επιλέξτε γλάστρα 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από αυτήν στην οποία ήδη βρίσκεται.
- Πριν αγοράσετε για συγκεκριμένο φυτό, ελέγξτε αν χρειάζεται βαθιά ή ρηχή γλάστρα. Γενικά τα φυτά που γίνονται πολύ ψηλά χρειάζονται βαθιές γλάστρες που να υποστηρίζουν το ριζικό τους σύστημα και το βάρος του φυτού.
- Για όλες τις γλάστρες αγοράζετε και το αντίστοιχο πιατάκι αποστράγγισης. Μην το ξεχνάτε, σας φαίνεται περιττό όμως είναι απαραίτητο.
- Για κάθε γλάστρα, ειδικά για τις μεγάλες και βαριές, προτιμήστε να αγοράσετε μεταλλικές βάσεις 2 επιπέδων για να τις στηρίξετε. Στο επάνω επίπεδο μπαίνει η γλάστρα και στο κάτω το πιατάκι ώστε να μπορείτε εύκολα να το αφαιρείτε για άδειασμα και καθάρισμα. Οι βάσεις θα σας γλιτώσουν κι από τους λεκέδες που αφήνουν οι γλάστρες στο δάπεδο.
- Όταν επιλέγετε τέτοιες βάσεις διαλέξτε αυτές που έχουν πλαστικό στα ποδαράκια ή φτιάξτε εσείς κάτι ανάλογο για να αποφύγετε και τους λεκέδες σκουριάς που θα σχηματιστούν σύντομα στο δάπεδο της βεράντας σας.
- Όταν αγοράζετε γλάστρες, αναρωτηθείτε αν έχετε χαλίκι και άμμο για να βάλετε στον πάτο. Αν όχι, αγοράστε.
- Επίσης υπάρχουν μεταλλικές βάσεις για να κρεμάτε ζαρντινιέρες στα κάγκελα. Οι περισσότερες δεν έχουν θέση για πιατάκι, οπότε θυμηθείτε να ελέγξετε αυτή τη λεπτομέρεια όταν αγοράζετε.
- Αγοράστε βάσεις και ζαρντινιέρες την ίδια στιγμή, από το ίδιο κατάστημα για να τις δοκιμάσετε και να είστε σίγουροι ότι ταιριάζουν στο μέγεθος.
- Στο εμπόριο θα βρείτε και κρεμαστές γλάστρες. Πριν αγοράσετε σκεφθείτε το χώρο σας και αν έχετε από πού να τις κρεμάσετε. Αγοράστε ατσαλόβιδες, τα αντίστοιχα ούπα και βάσεις τύπου Γ για να τις στηρίξετε.
- Αν πρόκειται να φυτέψετε αναρριχώμενα ή φυτά που χρειάζονται υποστήριξη, αγοράστε στηρίγματα (πασσάλους, καλάμια, μεταλλικές βέργες) την ίδια μέρα που αγοράζετε τις γλάστρες. Στη μεταφύτευση το στήριγμα πρέπει να μπει στο χώμα πριν το φυτό κι όχι μετά γιατί θα τραυματίσει τις ρίζες.
- Πριν φυτέψετε οτιδήποτε στη γλάστρα, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε σε επάρκεια. Χαλίκι/άμμο/φελλό/πέτρες για τη βάση, όσο χώμα θα χρειαστείτε, εργαλεία, στηρίγματα και σύρμα για να δέσετε το φυτό.
- Καθαρίζετε συχνά τα πιατάκια από τις γλάστρες για να μην δημιουργούνται εστίες μόλυνσης.
- Καθαρίζετε συχνά με βρεγμένο σφουγγάρι ή βουρτσάκι την εξωτερική επιφάνεια της γλάστρας. Θα τρομάξετε όταν συνειδητοποιήσετε πόση σκόνη και καυσαέριο είχε μαζέψει.
- Γλάστρες που μένουν άδειες, πριν χρησιμοποιηθούν και πάλι, πρέπει να πλυθούν καλά και να τριφτούν εσωτερικά και εξωτερικά με νερό και χλωρίνη και να μείνουν 1-2 μέρες στον αέρα για να στεγνώσουν και να απολυμανθούν.
- Συχνά στις γλάστρες σας καταλήγουν διάφορα σκουπιδάκια ή τα αποτσίγαρα των επισκεπτών. Πετάξτε τα αμέσως μόλις τα δείτε. Δεν έχουν καμία χρησιμότητα ως λίπασμα (παρά τη φήμη) κι επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα αφήσετε εκεί για μία πενταετία ώστε να διασπαστούν από την ίδια τη φύση.
- Όταν βρέχει δυνατά, το χώμα από τη γλάστρα εύκολα καταλήγει στη βεράντα και μετά στα παπούτσια σας ή στα πόδια του σκύλου και στη συνέχεια στο σαλόνι σας. Καλή ιδέα είναι να τοποθετήσετε πάνω στο χώμα πέτρες, βότσαλα της θάλασσας (που θα πλύνετε όμως πρώτα πολύ καλά) ή ένα στρώμα από άχυρο ώστε η βροχή να μην πετάει έξω το χώμα. Η απλούστατα, αν έχετε τέντες, κατεβάστε τις όταν βρέχει.
- Σε περίπτωση παγωνιάς, μην ποτίζετε, ειδικά τις πήλινες γλάστρες. Όταν το νερό παγώσει η γλάστρα σας μπορεί να σπάσει.
- Βάλτε ετικέτες στις γλάστρες σας με όνομα φυτού, ημερομηνία αγοράς ή μεταφύτευσης κι όποια άλλη πληροφορία θεωρείτε χρήσιμη. Για ετικέτες χρησιμοποιήστε ανεξίτηλο μαρκαδόρο και υλικά που αντέχουν στη βροχή όπως π.χ. πλαστικά ξυλάκια παγωτού, πλαστικές σπάτουλες που ο παιδίατρος χρησιμοποιεί στα βλαστάρια σας κ.λ.π.

Και τι θα βάλετε μέσα στις γλάστρες; Χώμα βέβαια! Αγοράσατε χώμα; Το τι χώμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι μία τελείως διαφορετική ιστορία.
  
ΠΗΓΗ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΑΦΝΗΣ


http://www.back-to-nature.gr/2013/02/blog-post_2128.html

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΑΦΝΗΣ

Η δάφνη είναι ένας πράσινος θάμνος, που ευδοκιμεί σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους για διάφορους σκοπούς εδώ και αιώνες.
Ιστορία

Ένας αρχαίος ελληνικός μύθος λέει ότι η Δάφνη ήταν μια όμορφη νύμφη, κόρη του ποταμού Πηνειού. Ζούσε στα δάση, ήταν κυνηγός και είχε αφιερωθεί στην θεά Άρτεμη. Ήταν πολύ όμορφη και είχε πολλούς θαυμαστές, αλλά τους απέρριπτε όλους. Ένας από αυτούς ήταν ο θεός Απόλλωνας, ο οποίος ερωτεύτηκε τη Δάφνη και την κυνήγησε. Αυτή τότε έτρεξε κοντά στον πατέρα της και του ζήτησε να την προστατέψει. Τότε ο Πηνειός την μεταμόρφωσε σε φυτό και ρίζωσε κοντά στις όχθες του. Όταν ο Απόλλωνας διαπίστωσε οτι η αγαπημένη του έγινε δέντρο, έκοψε μερικά κλαδιά και έπλεξε ένα στεφάνι στη μνήμη της. Έκανε τη δάφνη ιερό φυτό και την καθιέρωσε ως έπαθλο στους πρωταθλητές.
Καλλιέργεια

Αειθαλές μικρό δένδρο ή θάμνος (στενόφυλλη ή πλατύφυλλη). Τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και με ελαφρά κυματοειδή μορφή, ενώ ο καρπός είναι δρύπη με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπέρμα.
 
Ως αυτοφυής απαντάται σε διάφορα μέρη της χώρας.
Προτιμά δροσερά παραθαλάσσια μέρη και νησιά και ευδοκιμεί σε ασβεστολιθικά και καλά αρδευόμενα εδάφη.

Το έδαφος μπορεί να είναι φτωχό-πλούσιο και όξινο-αλκαλικό (pH=4.5-8.2).
Τρόπος πολλαπλασιασμού :Με σπόρο και με μοσχεύματα
Είναι δύσκολο και θέλει πολύ υπομονή να φυτευτεί σαν σπόρος, οπότε είναι καλύτερα να πάρετε ένα μικρό φυτό από κάποιο φυτώριο. Μεταφυτέψτε το την άνοιξη σε μία μεγαλύτερη γλάστρα ή σε ένα ηλιόλουστο σημείο του κήπου. Η δάφνη αγαπά τον ήλιο και τη ζέστη αλλά όχι το κρύο και τον παγετό. Αν ζείτε σε περιοχή που έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμήστε να τη φυτέψετε σε γλάστρα για να μπορείτε να την μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα. Αν την φροντίσετε από το κρύο, μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια και να γίνει μέχρι και 3 μέτρα ύψος. 

Εποχή φύτευσης-σποράς : Τα προερχόμενα από το σπορείο μεταφυτεύονται στα 4 πρώτα φύλλα μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να μεταφυτευθούν στο χωράφι.
Σε συστηματική καλλιέργεια οι αποστάσεις φύτευσης, σε ρόμβους, έχουν πλευρές 3-4μ.
Είναι αναγκαίες όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες (καταπολέμηση ζιζανίων, λίπανση, άρδευση).
Συγκομιδή :Τα φύλλα συλλέγονται Αύγουστο-Σεπτέμβριο με κλάδεμα των κορυφών των βλαστών. Ακολουθεί αποφύλλωση και ξήρανση (φυσική ή τεχνητή).
Η επιτρεπόμενη υγρασία είναι ≤13%.
  
Αποδόσεις ;Η αναλογία ξηρών προς χλωρά δαφνόφυλλα είναι 40% περίπου.
Σε αιθέριο έλαιο: τα χλωρά 1%, τα ξηρά 2% και οι καρποί 3%.


Λόγω της έντονης μυρωδιάς των φύλλων της δάφνης, τα έντομα απωθούνται και είναι ένα ανθεκτικό φυτό στις ασθένειες. Η μόνη περιποίηση που ίσως να χρειαστεί είναι λίγο κλάδεμα, ανάλογα με τα γούστα σας, ή καθάρισμα των ξεραμένων φύλλων. Το συχνό πότισμα και το καλό χώμα θα της δώσουν ότι χρειάζεται για να μεγαλώσει και να γίνει ένα γερό φυτό.Το δεύτερο χρόνο της ζωής της θα έχετε την ευκαιρία να μαζέψετε τα ώριμα φύλλα και να τα αφήσετε να αποξηραθούν σε σκοτεινό και ξηρό μέρος για λίγες μέρες. Μόλις ξεραθούν θα ελευθερώσουν τα αρώματα τους και τότε είναι καλό να τα αποθηκεύσετε σε ένα βάζο για να τα χρησιμοποιείτε όταν θέλετε στη μαγειρική.
Χρήσεις
Χρησιμοποιείται στην μαγειρική ως άρτυμα και στην κονσερβοποιία ψαριών και κρεάτων. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία και σε βιομηχανίες τροφίμων. Θεωρείται αντιρρευματικό και διευκολύνει την πέψη.
Αν και η δάφνη είναι τόσο όμορφο φυτό που μπορεί να φυτευτεί για να ομορφύνει τον κήπο μας, η κύρια χρήση της είναι σαν μπαχαρικό στη μαγειρική. Τα σκούρα πράσινα φύλλα της έχουν ένα εξαιρετικό άρωμα, ειδικά όταν αποξηραθούν. Τα προσθέτουμε στο φαγητό για να αφήσουν αυτή την υπέροχη γεύση κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και τα αφαιρούμε πριν ξεκινήσουμε το γεύμα.

Η δάφνη προσθέτει υπέροχη γεύση σε σούπες, σάλτσες και βραστά φαγητά. Επίσης χρησιμοποιείται φαρμακευτικά από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τα πολύ παλιά χρόνια. Το αιθέριο έλαιο της δάφνης χρησιμοποιείται για μασάζ σε πιασμένους μυς αλλά και σε ρευματοπάθειες. Λέγεται ότι το υπέροχο άρωμα της καθαρίζει το μυαλό και φέρνει διαύγεια. Ακόμη και ότι μπορεί να ηρεμήσει την υστερία. Ένα άλλο παραδοσιακό γιατροσόφι θέλει τη δάφνη να ανακουφίζει από τους πόνους στο στομάχι και να ρίχνει τον πυρετό.

ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

http://tera-amou.pblogs.gr/2013/09/krathse-moy-mia-alhtheia-gia-to-telos.html

ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

03 Σεπ 2013

2 Σχόλια

κατάλογος.jpg
Πριν μόλις έναν μήνα ο Βασίλης Μόσχης μάς πρότεινε τη δεύτερη συγγραφική του δουλειά με τίτλο "Κράτησέ μου μια αλήθεια για το τέλος" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός. Με ένα εξώφυλλο απολύτως ταιριαστό με την υπόθεση, καλεί τον κάθε αναγνώστη σε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, από το σήμερα μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, της Κατοχής και του Εμφυλίου..
Απ' τις πρώτες κιόλας γραμμές το σκηνικό ενός φόνου, οι περιγραφές και η αγωνία για ό, τι τελικά συνέβη σε κείνο το διαμέρισμα της πολυκατοικίας αποτελούν λόγους ικανούς να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον. Πολυπρόσωπο το μυθιστόρημα μα αλλιώς δεν γινόταν αφού στην ουσία τυλίγονται σαν σε γαϊτανάκι ιστορίες φαινομενικά διαφορετικών και άσχετων μεταξύ τους ανθρώπων. Όμως το παρελθόν ως ειθισται κρατά τους κωδικούς που ξεκλειδώνουν την κοινή μοίρα ή την ειμαρμένη και τα παιχνίδια της επάνω στις ζωές μας. Στο μέρος της ιστορίας που αναφέρεται στο σήμερα οι ήρωες είναι τόσο αληθοφανείς ώστε ο αναγνώστης δεν δυσκολεύεται διόλου να ταυτιστεί μαζί τους. 
Τριτοπρόσωπη σε όλο το έργο η αφήγηση με ελάχιστες μονάχα παρεμβολές του συγγραφέα, τις φορές που μοιάζει να διερωτάται για τους λόγους που οδήγησαν τον εκάστοτε ήρωα να πράξει  με τον συγκεκριμένο τρόπο. Περισσότερο με αίσθηση έχει να κάνει παρά με σαφή παρεμβολή, γιατί αυτό που ενδιαφέρει τον συγγραφέα είναι να παραμείνει θεατής, να μεταφέρει "αντικειμενικά" την ιστορία που ξετυλίγεται μπροστά του.
 Βρήκα τη γλώσσα απλή σε γενικές γραμμές, κατανοητή, άμεση, τον λόγο μικροπερίοδο ως επί το πλείστον και από τα σχήματα λόγου η παρομοίωση είναι αυτή που κόβει πρώτη το σχοινί.
Μ' άρεσε η μέριμνα για το λεξιλόγιο. Ο συγγραφέας φρόντισε να συνάδει προς την εποχή που μας περιέγραφε. Βρήκα υπέροχα τα αποσπάσματα για ο πέρασμα των Γερμανών από τα χωριά και τις βιαιότητές τους, την σκηνή με την εξαφάνιση στο δάσος. Ανατρίχιασα στη σκηνή με την αναζήτηση του νεκρού...
Η μόνη μου ένσταση έχει να κάνει μονάχα σε ό, τι αφορά στην έκταση των διαλόγων στις σκηνές που αναφέρονται στην σημερινή εποχή.
Το βιβλίο βρίσκεται ήδη στις λίστες με τα ευπώλητα και συνεχίζει την ανοδική του πορεία.
Εύχομαι και ακόμη ψηλότερα.
Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο
Ο Γεράσιμος Χαλκιάς γίνεται έρμαιο εκβιαστικών και απειλητικών τηλεφωνημάτων. Τον κατατρέχει ένα παρελθόν που χάνεται στα μαύρα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ο Αλέξης Μακρής, διάσημος ηθοποιός, βρίσκεται αντιμέτωπος με απροσδόκητες αποκαλύψεις. Ακολουθεί τις ανατροπές της ζωής του, που τον οδηγούν σε μια εκπληκτικά αναπάντεχη αλήθεια. Είναι και η ζωή ένα μεγάλο θέατρο; Η Δανάη Ρήγα ερωτεύεται παράφορα τον Νικόλα Χαλκιά. Ζει ένα μεγάλο έρωτα, αλλά οι ανατροπές την φέρνουν σε αδιέξοδα. Τι μπορεί να συμβεί; Η Αργυρώ Λάμπρου αντιμετωπίζει ένα παρελθόν που προκαλεί πόνο με βλέμμα γεμάτο απορίες αλλά και αισιοδοξία.

Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, οι ήρωες του οποίου συγκρούονται με τα συναισθήματά τους σε ένα γαϊτανάκι εκπλήξεων και ανατροπών. Μια σκληρή ιστορία οικογενειών, που ξετυλίγεται στον τουρκοκρατούμενο Όλυμπο και τα γύρω χωριά του, το Λιτόχωρο, τον Πλαταμώνα, τον Άγιο Παντελεήμονα, το Λιβάδι Ολύμπου, την εποχή της Κατοχής και του Εμφυλίου και συνεχίζει στη μεταπολεμική Αθήνα, στο Σούνιο, στην Ύδρα.
Επισκεφθείτε το ιστολόγιο του συγγραφέα με κλικ εδώ
Βρείτε τον συγγραφέα στο Facebook με κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο
ιστολόγιο Τέρα Άμου ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ (1).jpg
ιστολόγιο Τέρα Άμου ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ (2).jpg
capture-20130901-103747.png

Φυτά που θεραπεύουν και... φτιάχνουν τη διάθεση!


www.agrotikabook.gr

Φυτά που θεραπεύουν και... φτιάχνουν τη διάθεση!

Φυτά που θεραπεύουν και... φτιάχνουν τη διάθεση!
  •  
 

Αυτό το μήνα σβήστε από το μυαλό σας τους συνειρμούς που δημιουργεί το άκουσμα και μόνο της λέξης κηπουρική...
Ακυρώστε την υποτιθέμενη ανία που συνοδεύει το κλάδεμα, το φύτεμα και το πότισμα. Σας προκαλούμε να αντλήσετε παραδείγματα από την καθημερινότητα, τη δική σας και των κοντινών σας προσώπων, και να συνειδητοποιήσετε τη θεραπευτική δύναμη που έχουν τα φυτά που φιλοξενείτε μέσα στο σπίτι.
Αναλογιστείτε πόσο δημιουργικοί αισθάνονται οι ηλικιωμένοι που φροντίζουν τον κήπο τους. Φανταστείτε πόσο μπορεί να μεταμορφώσει έναν χώρο η παρουσία ενός και μόνο καλλωπιστικού φυτού. Αντιληφθείτε πόσο αναζωογονητική είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης ενός λουλουδιού, από τη στιγμή που πετάγεται το μπουμπούκι ώσπου να ανοίξει. Σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση, η ενασχόληση με την κηπουρική μας βοηθά να χαλαρώνουμε και να αποβάλλουμε το στρες. Δείτε πώς μπορείτε να τους αξιοποιήσετε σε κάθε δωμάτιο.

Στην κουζίνα: Γεμίστε ενέργεια
Αν πίνετε καφέ, μόνο και μόνο για να τονωθείτε, δοκιμάστε να τον αντικαταστήσετε με μiα γλάστρα φυτεμένη με δεντρολίβανο. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 144 Βρετανών, έδειξε ότι το άρωμα του δεντρολίβανου μπορεί να σας κρατήσει σε εγρήγορση. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λογχοειδή φυλλαράκια του δεντρολίβανου για να προσθέσετε άρωμα στις μεσογειακές συνταγές σας, ιδίως στο κοτόπουλο ή το ψάρι. Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές ιδιότητές του, διευκολύνει την πέψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Διατηρήστε το φυτό εύρωστο, τοποθετώντας το σε ηλιόλουστη θέση και ποτίζοντάς το κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Αν σας αρέσει να δραπετεύετε αραιά και πού από τα όρια του συνηθισμένου, δοκιμάστε να καλλιεργήσετε στην κουζίνα σας και εδώδιμα… λουλούδια. Στην άπω Ανατολή υπάρχουν πολλές συνταγές με πολύχρωμα πέταλα. Πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γεωπόνο με ειδίκευση στην ανθοκομία, για τα είδη που τρώγονται. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και πολλά δηλητηριώδη φυτά.

Στο υπνοδωμάτιο: Νικήστε την αυπνία
Έρευνα στο αγγλικό Πανεπιστήμιο Southampton έδειξε ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από ελαφριάς μορφής αϋπνία, αποκοιμούνται ευκολότερα σε ένα διακριτικά αρωματισμένο δωμάτιο απ ότι σε μια άοσμη κρεβατοκάμαρα. Πρόσφατες, αλλά και παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αρωματικές νότες της λεβάντας σάς βοηθούν να αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα. Αξιοποιήστε τα συμπεράσματα των ερευνών για να δημιουργήσετε τις ιδανικές συνθήκες χαλάρωσης και ύπνου, όπου θα νιώθετε ότι είναι το καλύτερο για εσάς. Αν το δωμάτιό σας έχει παράθυρο ή μπαλκονόπορτα με νότιο προσανατολισμό, εφοδιαστείτε με μία ζαρντινιέρα γεμάτη με λεβάντες. Αν πάλι, η κρεβατοκάμαρά σας δεν έχει αρκετό φως για την ανάπτυξη φυτών, διατηρήστε τη λεβάντα στο μπαλκόνι και αρωματίστε τα σεντόνια και τα μαξιλάρια σας με τα κομμένα άνθη της.

Στο καθιστικό: Αναπνεύστε ελεύθερα
Ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος για να κάνετε την ατμόσφαιρα πιο ελαφριά και να δημιουργήσετε ευχάριστες συνθήκες στο καθιστικό; Μα γεμίζοντας ένα ανθοδοχείο με φρεσκοκομμένα πολύχρωμα λουλούδια. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers, βρέθηκε ότι ακόμη και ένα μονάχα κομμένο λουλούδι μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς και περισσότερο ομιλητικούς. Μεταφέροντας το συμπέρασμα αυτό στο οικιακό περιβάλλον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα φρέσκο μπουκέτο λουλούδια μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στις παρέες που μοιράζονται λίγες ώρες στο καθιστικό ενός σπιτιού. Δοκιμάστε το, μόνο αν οι φίλοι σας δεν έχουν αλλεργίες στη γύρη.

Αν πιστεύετε ότι τα καλλωπιστικά φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως μέσα ψυχικής ανάτασης, ήρθε η στιγμή να ανακαλύψετε και άλλη μια πλευρά τους. Να τα αντιμετωπίσετε ως μέσα για να φιλτράρετε την ατμόσφαιρα από τη σκόνη και τους ρύπους του αέρα. Η κέντια, ο πόθος και η δράκαινα καθαρίζουν τον αέρα από ενώσεις, όπως η φορμαλδεΰδη. Για να είναι αποτελεσματικά όμως, θα πρέπει να πλένετε τα φύλλα τους για να καθαρίζουν απο τη σκόνη και να μην τα «περνάτε» με προϊόντα γυαλίσματος.
Πηγή:myself.gr

... ζεστή τσάντα

La Magia del Crochet.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Este bolsito es muy parecido al beige de ayer y tiene molde de la flor
http://www.cosascositasycosotasconmesh.com/2010/07/bolsas-tejidas-crochet.html?m=1
(2 φωτογραφίες)
 
Λουλούδια για ... μια ζεστή τσάντα.

Τυροπιτάκια κουρού

Ωραίο ριχτάρι

Artes na internet.
Η εικόνα ίσως περιέχει: πίνακας και εσωτερικός χώρος

Ωραίο ριχτάρι . Καλή επιτυχία!

Η τελευταία ελληνική υποχώρηση

http://www.cretalive.gr/history/view/h-teleutaia-ellhnikh-upochwrhsh/103662

Η τελευταία ελληνική υποχώρηση

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1922 ο τελευταίος στρατιώτης άφησε τη Μικρά Ασία
 Η Μικρασιατική Εκστρατεία είναι σημαδιακή για την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ο Ελληνικός στρατός προχώρησε και μέχρι και 100 χλμ. έξω από την Άγκυρα. Εκεί, τον Αύγουστο του 1921, ο Μουσταφά Κεμάλ με τον στρατό του υπερασπίστηκε την πρωτεύουσα, πλέον, όχι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά της Τούρκικης Δημοκρατίας. Μετά από σκληρή μάχη με πολλούς νεκρούς, οι Έλληνες οπισθοχώρησαν. Τα ελληνικά τμήματα καθηλώθηκαν στις όχθες του Σαγγάριου ποταμού και ένα χρόνο αργότερα εκδηλώθηκε μεγάλη τουρκική αντεπίθεση (Αύγουστος 1922). Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, ο Ελληνικός στρατός είχε μόνο την Σμύρνη υπό τον έλεγχό του.
Στα τέλη Αυγούστου του 1922 ο Κεμάλ εξαπέλυσε τη μεγάλη αντεπίθεση και τα Ελληνικά στρατεύματα υποχρεώθηκαν είτε σε ομαδική παράδοση και αιχμαλωσία, είτε σε άτακτη υποχώρηση προς τη θάλασσα και τη σωτηρία. Ο στρατός του Ατατούρκ έφτασε στην Σμύρνη, την οποία και κατέλαβε. Μπαίνοντας στην πόλη ο τουρκικός στρατός κατακρεούργησε εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων Μικρασιατών, άνδρες, γυναίκες και δεν χαρίστηκαν ούτε στα παιδιά. Δεν ήταν...συνωστισμός, ήταν σφαγή!
 Οι ελληνικές και αρμενικές συνοικίες της Σμύρνης παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι κάτοικοί τους αναζητούσαν απεγνωσμένα τρόπο διαφυγής προς το Αιγαίο, κάτω από τα αδιάφορα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) βλέμματα των πληρωμάτων των συμμαχικών πλοίων τα οποία τηρούσαν στάση αυστηρής ουδετερότητας (όπως είχαν διαταχθεί) μπροστά στη σφαγή, ενώ καταγράφηκαν και περιπτώσεις όπου οι άνδρες των πληρωμάτων ράβδιζαν τα χέρια των ικετεύοντων χριστιανών που προσπαθούσαν να ανεβούν στα καταστρώματα για να σωθούν.
Η αρνητική έκβαση της μικρασιαστικής εκστρατείας οδήγησε στη μεγάλη καταστροφή, την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και την προσφυγοποίηση 1,5 εκατομμυρίου άλλων.  στις 4 Σεπτεμβρίου 1922 έφυγαν και τα τελευταία στρατεύματα της Ελλάδας από την Αρτάκη.

Φωτογραφίες που καταγράφουν μια ιστορική στιγμή. Ενός ολόκληρου κόσμου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Tο Cretalive παρουσιάζει καθημερινά αδημοσίευτες ή σπάνιες φωτογραφίες - ντοκουμέντα ιστορικών προσώπων, στιγμών ή εποχών, αλλά και δικών μας ανθρώπων, από την οικογενειακή συλλογή, που εντάσσονται στο χώρο του χρόνου και του τόπου.  Για τη δική σας συμβολή, μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες στο mail: polites@cretalive.gr , με την ένδειξη "Για το Cretalive", που θα συνοδεύονται από ένα σημείωμα - επεξήγηση της φωτογραφίας. Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθούν οι δικοί μας άνθρωποι, αλλά θα διασωθούν και τα ντοκουμέντα τους.

Ομιλία του ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ στα 70στά γενέθλια του..

ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).
Φωτογραφία: Ομιλία του ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ στα 70στά γενέθλια του..
 
   
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, μπόρεσα να καταλάβω ότι ο συναισθηματικός πόνος και η θλίψη απλώς με προειδοποιούσαν να μη ζω ενάντια στην αλήθεια της ζωής μου. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ
 
 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα σε τι δύσκολη θέση ερχόταν κάποιος, όταν του επέβαλα τις επιθυμίες μου. Και όταν μάλιστα δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή και ούτε ήταν έτοιμος ο άνθρωπός, ακόμα και αν αυτός ήμουν εγώ.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ
 
 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να λαχταρώ για μια άλλη ζωή και έβλεπα γύρω μου ότι τα πάντα μου έλεγαν να μεγαλώσω.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ
 
 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα ότι σε κάθε περίσταση ήμουν στο κατάλληλο μέρος και πάντα στην κατάλληλη στιγμή. Αυτό με έκανε να γαληνέψω.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΑΛΗΘΕΙΑ
 
 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να στερούμαι  τον ελεύθερο μου χρόνο και κάνω μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον. Σήμερα κάνω  μόνο ότι μου αρέσει και με γεμίζει χαρά, ότι αγαπώ και κάνει την καρδιά μου να γελά. Με το δικό μου τρόπο και με τους δικούς μου ρυθμούς.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ
 
 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, απελευθερώθηκα από ότι δεν ήταν υγιεινό για μένα. Από φαγητά, άτομα, πράγματα, καταστάσεις και οτιδήποτε με απομάκρυνε από τον εαυτό μου. Παλαιά αυτό το έλεγα «υγιή εγωισμό».
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΑΥΤΑΓΑΠΗ
 
 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να έχω πάντα δίκιο. Έτσι έσφαλα πολύ λιγότερο.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΑΠΛΟΤΗΤΑ
 
 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, αρνήθηκα να συνεχίσω να ζω στο παρελθόν μου και να ανησυχώ για το μέλλον μου. Τώρα ζω κάθε μέρα την κάθε στιγμή που ξέρω ότι ΟΛΑ συμβαίνουν.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ
 
 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, συνειδητοποίησα ότι, οι σκέψεις μου με έκαναν ένα άτομο μίζερο και άρρωστο. Όταν επικαλέστηκα τη δύναμη της καρδιά μου η λογική μου βρήκε ένα πολύτιμο σύμμαχο.
Σήμερα αυτό το λέω,
ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
 
 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα ότι, δεν πρέπει να φοβόμαστε τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις και οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουμε με τον εαυτό μας ή με τους άλλους.
Aυτό το λέμε,
ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ 
 
 

Ξέρω ότι από τις εκρήξεις στο Σύμπαν γεννιούνται νέα αστέρια.
Σήμερα ξέρω ότι,
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ
 
Ομιλία του ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ στα 70στά γενέθλια του..


Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, μπόρεσα να καταλάβω ότι ο συναισθηματικός πόνος και η θλίψη απλώς με προειδοποιούσαν να μη ζω ενάντια στην αλήθεια της ζωής μου. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ



Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα σε τι δύσκολη θέση ερχόταν κάποιος, όταν του επέβαλα τις επιθυμίες μου. Και όταν μάλιστα δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή και ούτε ήταν έτοιμος ο άνθρωπός, ακόμα και αν αυτός ήμουν εγώ.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ



Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να λαχταρώ για μια άλλη ζωή και έβλεπα γύρω μου ότι τα πάντα μου έλεγαν να μεγαλώσω.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ



Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα ότι σε κάθε περίσταση ήμουν στο κατάλληλο μέρος και πάντα στην κατάλληλη στιγμή. Αυτό με έκανε να γαληνέψω.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΑΛΗΘΕΙΑ



Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να στερούμαι τον ελεύθερο μου χρόνο και κάνω μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον. Σήμερα κάνω μόνο ότι μου αρέσει και με γεμίζει χαρά, ότι αγαπώ και κάνει την καρδιά μου να γελά. Με το δικό μου τρόπο και με τους δικούς μου ρυθμούς.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ



Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, απελευθερώθηκα από ότι δεν ήταν υγιεινό για μένα. Από φαγητά, άτομα, πράγματα, καταστάσεις και οτιδήποτε με απομάκρυνε από τον εαυτό μου. Παλαιά αυτό το έλεγα «υγιή εγωισμό».
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΑΥΤΑΓΑΠΗ



Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να έχω πάντα δίκιο. Έτσι έσφαλα πολύ λιγότερο.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΑΠΛΟΤΗΤΑ



Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, αρνήθηκα να συνεχίσω να ζω στο παρελθόν μου και να ανησυχώ για το μέλλον μου. Τώρα ζω κάθε μέρα την κάθε στιγμή που ξέρω ότι ΟΛΑ συμβαίνουν.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε,
ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ



Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, συνειδητοποίησα ότι, οι σκέψεις μου με έκαναν ένα άτομο μίζερο και άρρωστο. Όταν επικαλέστηκα τη δύναμη της καρδιά μου η λογική μου βρήκε ένα πολύτιμο σύμμαχο.
Σήμερα αυτό το λέω,
ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ



Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα ότι, δεν πρέπει να φοβόμαστε τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις και οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουμε με τον εαυτό μας ή με τους άλλους.
Aυτό το λέμε,
ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ



Ξέρω ότι από τις εκρήξεις στο Σύμπαν γεννιούνται νέα αστέρια.
Σήμερα ξέρω ότι,
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ

«Το ιερό στην τέχνη»

http://www.antifono.gr/portal/web-tv/web-radio/4290-to-iero-stin-texni.html

«Το ιερό στην τέχνη»

E-mailΕκτύπωσηPDF
Η εκπομπή του ραδιοφωνικό σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5  fm): «Το τραπέζι της Κυριακής» που παρουσιάζουν ο Πορφύριος Νταλιάνης Δρ. Θεολογίας και Γιώργος Ντόκος, Θεολόγος, είχε το Νοέμβριο του 2011 θέμα:
 «Το ιερό στην τέχνη».  
 Καλεσμένοι ήταν ο κ. Χρήστος Μποκόρος Ζωγράφος, ο π. Σταμάτιος Σκλήρης, Αγιογράφος,  και η Άννα-Μαρία Παπαδάκη, Δρ. Θεολογίας.
Η εικαστική κάλυψη της ηχογράφησης έγινε από το Αντίφωνο με έργα του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου.


στο σύνδεσμο πηγή υπάρχει το σχετικό βίντεο 

Τα παπάκια στη σειρά

Cruz Fuentes.

Χαριτωμένο τελείωμα. Καλή επιτυχία!

H Google

Bigbook.gr.

H Google είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών. Η λειτουργία του ξεκίνησε στης 27 Σεπτεμβρίου του 1998. Ο στόχος της είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες. Το Google ξεκίνησε σαν μια κολεγιακή εργασία από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996 για μια μηχανή αναζήτησης. Σήμερα η μηχανή αναζήτησης google είναι μια από τις δημοφιλέστερες, και οι φράσεις «κάνω google», «γκουγκλάρω», «γκουγκλίζω»,« google it» ή «μπαίνω στον γκούγκλη» είναι συνώνυμες με το «ψάχνω για πληροφορίες στο Διαδίκτυο». Αντίστοιχα, στην αγγλική γλώσσα το ρήμα "to google" έχει αποκτήσει πλέον ταυτόσημη έννοια με το ρήμα «αναζητώ», και, πρόσφατα, το ίδιο ρήμα προστέθηκε στο αγγλικό λεξικό Merriam-Webster με όλα τα παράγωγά του (to google > googling > googled)

Η λέξη "Google" προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης Googol, η οποία εκφράζει μαθηματικό όρο (τον οποίο εισήγαγε ο Milton Sirotta) και σημαίνει το «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft Corp

Το Googleplex είναι η κεφαλή της Google, αφού όλες οι λειτουργίες της μηχανής αναζήτησης εμπνέονται και υλοποιούνται μέσα σ' αυτό το κτίριο.

Το όνομα έχει διπλό συμβολισμό:

αποτελεί λογοπαίγνιο του αριθμού googol (10100)
είναι συνθετικό των λέξεων Google και complex (=συγκρότημα), σε μια πιο γλωσσολογική ερμηνεία.

Το καινούργιο κτίριο που παραδόθηκε στην Google ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της εταιρείας, βρίσκεται στο Mountain View της Καλιφόρνια. Οι συνθήκες εργασίας χαρακτηρίζονται από τις καλύτερες που έχουν εφαρμοστεί σε εταιρείες, αφού η Google έχει προνοήσει για όλες τις ανάγκες των εργαζομένων, όπως είναι η ξεκούραση, τα τακτικά διαλείμματα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή ακόμη και η ύπαρξη παιδότοπου για την φύλαξη των παιδιών των εργαζομένων.

http://el.wikipedia.org/wiki/Google

4 Σεπτεμβρίου 1682: Ο βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί


Ο Κομήτης του Χάλεϊ4 Σεπτεμβρίου 1682: Ο βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, στον οποίο θα δοθεί το όνομά του

Ο διασημότερος από τους κομήτες, που κάνει την εμφάνισή του κάθε 75 με 76 χρόνια στη «γειτονιά» μας.

Οι κομήτες είναι μεγάλα σε μέγεθος ουράνια σώματα, τα οποία κινούνται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Έτσι, μπορεί να γίνουν ορατοί σε μας και στη συνέχεια να χαθούν με ταχύτητα στο μακρύτερο σημείο του ηλιακού μας συστήματος. Σε ότι αφορά τη σύνθεσή τους, αποτελούνται από παγωμένο νερό, διοξείδιο του άνθρακα, σκόνη, πετρώματα και άλλα σωματίδια. Καθώς, λοιπόν, πλησιάζουν τον Ήλιο, το ηλιακό φως θερμαίνει τον πάγο, ο οποίος και υποβάλλεται σε εξάχνωση. Το αέριο αυτό απομακρύνεται από τον Ήλιο και είναι ακριβώς εκείνο που εμείς βλέπουμε ως ουρά του κομήτη.

Ο Κομήτης Χάλεϊ πήρε το όνομά του από τον βρετανό αστρονόμο Έντμοντ Χάλεϊ (1656–1742), ο οποίος στις 4 Σεπτεμβρίου 1682 τον παρατήρησε για πρώτη φορά και το περιέγραψε. Υπάρχουν καταγεγραμμένες αστρονομικές παρατηρήσεις για τον συγκεκριμένο κομήτη στην Κίνα ήδη από το 240 π.Χ. Η εμφάνισή του το 12 π.Χ. παρακίνησε πολλούς θεολόγους να εικάσουν ότι το Άστρο της Βηθλεέμ, που καθοδήγησε τους Τρεις Μάγους όταν θέλησαν να επισκεφθούν τον νεογέννητο Ιησού, μπορεί να ήταν ο κομήτης Χάλεϊ.

Από τα αρχαία χρόνια οι κομήτες αποσπούσαν την προσοχή των ανθρώπων, κυρίως ως κακοί οιωνοί, λόγω της σπανιότητας της εμφάνισής τους. Συνήθως συνδέονταν με επερχόμενα γεγονότα καταστροφής, με λοιμούς, θανάτους βασιλέων και καταστροφή αυτοκρατοριών.

Τον Μάιο του 1910 η ανθρωπότητα είχε πιστέψει ότι έφτασε το τέλος της, όταν εμφανίστηκε ο κομήτης του Χάλεϊ, παρακινούμενη από αστρολόγους και μελλοντολόγους, που υποστήριζαν ότι θα συγκρουστεί με τη Γη. Ο πανικός μεγιστοποιήθηκε, όταν αποκαλύφθηκε ότι η ουρά του κομήτη περιείχε ένα δηλητηριώδες κυανιούχο αέριο. Μερικοί απατεώνες βρήκαν τότε την ευκαιρία να θησαυρίσουν, πουλώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες στους αδαείς!

Στην Οκλαχόμα μια θρησκευτική σέχτα προσπάθησε να θυσιάσει μία παρθένα για να εξορκίσει το κακό, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία. Στη Βιέννη ένας μικροσεισμός πανικόβαλε τους κατοίκους, οι οποίοι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα των Αψβούργων και κατέφυγαν στους γύρω λόφους για να παρακολουθήσουν τη συντέλεια του κόσμου.

Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν διατηρώντας την ψυχραιμία του δήλωσε, όταν τον ρώτησαν αν ο κομήτης θα συγκρουσθεί με τη Γη: «Με βεβαιότητα σας λέω όχι». Και όταν τον ξαναρώτησαν πώς είναι τόσο βέβαιος, εκείνος απάντησε αφοπλιστικά: «Αν δεν πέσει, θα επιβεβαιωθώ. Αν όμως πέσει τελικά, κανείς μας δεν θα ζει για να μου πει ότι έκανα λάθος».

Τελικά, ο κομήτης πέρασε σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Γη στις 18 Μαΐου του 1910, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις προβλέψεις των καταστροφολόγων. Μας επισκέφθηκε και πάλι στις 9 Φεβρουαρίου 1986, προσελκύοντας μόνο το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Η επόμενη στάση του στον Πλανήτη Γη είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουλίου 2061.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/articles/139#ixzz2dtvQI1WY

Δημοφιλείς αναρτήσεις