Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Βασικός οδηγός οικονομίας και επιβιώσης

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Hξερε τι να κάνει η γιαγιά. Πρέπει τώρα να μάθει και η σύγχρονη Ελληνίδα, γιατί... ακόμα δεν τελειώσαμε, μόλις αρχίσαμε... Κινητό, ντελίβερι, facebook, τηλεόραση κι αν ρωτήσεις πως φτιάχνεται ένα φαγητό, μπορεί ακόμα και να σε λοξοκοιτάξουν. Το…
nea.allnewz.gr

Hξερε τι να κάνει η γιαγιά. Πρέπει τώρα να μάθει και η σύγχρονη Ελληνίδα, γιατί… ακόμα δεν τελειώσαμε, μόλις αρχίσαμε…


Κινητό, ντελίβερι, facebook, τηλεόραση κι αν ρωτήσεις πως φτιάχνεται ένα φαγητό, μπορεί ακόμα και να σε λοξοκοιτάξουν. Το φαγητό, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, αν ετοιμάζεται στο σπίτι, τα κύρια υλικά του έρχονται από το σούπερ μάρκετ.
Τι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να επιβιώσουν σε καιρούς χαλεπούς, πολέμου ή απόλυτης φτώχειας; Τι θα πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε μόνοι μας;  Πως οι παλιές νοικοκυρές έκαναν “κουμάντο” στα σπίτια τους, τότε που οι μισθοί ήταν χαμηλοί και που μόνο με καλή διαχείριση και ικανότητες μπορούσαν να τα φέρουν βόλτα;
Τα βασικά που πρέπει να υπάρχουν στο σπιτικό και θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε, πολλά από αυτά ακόμα και τώρα για λόγους οικονομίας:
  • Να φτιάχνουμε προζύμι και ψωμί.
  • Να αναγνωρίζουμε και να μαζεύουμε χόρτα.
  • Να ανοίγουμε φύλλο και να φτιάχνουμε κάθε είδους πίτα
  • Να φτιάχνουμε τραχανά και χυλοπίτες. Σε τέτοιες ποσότητες που να μας βγάζουν ένα έτος. Ο τραχανάς και το σπασμένο σιτάρι μπορούν να αντικαταστήσουν το ρύζι μια χαρά, οι χυλοπίτες τα μακαρόνια.
  • Να μαγειρεύουμε με ελάχιστα υλικά και να ανακυκλώνουμε τα περισσεύματα. Για παράδειγμα, μια μπριζόλα και μερικές πατάτες μας κάνουν μια κατσαρόλα γιαχνί για 4-5 άτομα. Μειώστε την πρωτεΐνη και αυξήστε τους υδατάνθρακες και τα λαχανικά. Κρατάτε κόκαλα για ζωμούς. Ψάξτε για συνταγές για εύκολα γλυκά χωρίς βούτυρο και ακριβά υλικά, αυτές που νομάζουν “συνταγές του πολέμου”. Ακόμα κι αν δεν τις κάνετε τώρα, σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες.
  • Να ξέρουμε πως να διαφυλάσσουμε τροφές, να παστώνουμε και να “καπνίζουμε” κρέατα και ψάρια – χρήσιμο σε περίπτωση που δεν έχουμε ρεύμα.
  • Να χρησιμοποιούμε σωστά μια απλή σόμπα με ξύλα ή τζάκι.
  • Να ανάβουμε σωστά και να μαγειρεύουμε σε φούρνο με ξύλα.
  • Να μάθουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φουφού με ασφάλεια.
  • Να φτιάχνουμε αλισίβα και τα δικά μας σαπούνια και απορρυπαντικά.
  • Να φτιάχνουμε κεριά, απαραίτητα για φωτισμό.
  • Να ξέρουμε πως πλένουμε στο χέρι τα ρούχα μας.
  • Να είμαστε ικανοί να ράβουμε μόνοι τα ρούχα μας.
  • Να ξέρουμε να πλέκουμε ζεστά ρούχα.
  • Να ξέρουμε πως κυνηγάμε και πως να καθαρίζουμε πουλερικά και κυνήγι.
  • Να ξέρουμε πως να ψαρεύουμε.
  • Να γνωρίζουμε τα
  • βασικά θεραπευτικά βότανα, πως συλλέγονται και σε τι χρησιμεύουν. Καλύτερα, να τα καλλιεργούμε μόνοι μας, ακόμα και σε γλάστρες.
  • Να ξέρουμε από καλλιέργεια λαχανικών, από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή και μετά την αποθήκευση του σπόρου.
  • Να προμηθευτούμε υλικά που αργότερα θα είναι χρήσιμα για τη λειτουργία ενός νοικοκυριού του περασμένου αιώνα (λάμπες λαδιού, εργαλεία χειρός, ύφασμα κατάλληλο που θα αντικαταστήσει πάνες και σερβιέτες μιας χρήσης, σόμπα που θα μπορεί να ψήνει κιόλας, φιτίλια, μπλέντερ χειρός, μηχανή παρασκευής μακαρονιών κ.α)
  • Να έχουμε σπίτι όλα τα απαραίτητα εργαλεία για επισκευές και μικροκατασκευές, καθώς και για κοπή ξύλου, σκάλισμα κήπου κλπ
  • Να είναι η αποθήκη τροφίμων πάντα γεμάτη με βασικά αγαθά και να ανανεώνεται για να μην λήξουν ποτέ (μέλι, ζάχαρη, αλάτι, λάδι, βάζα και καπάκια για κονσέρβες κ.α.)
  • Απαραίτητο κι ένα φαρμακείο με τα βασικά (ιώδιο, οινόπνευμα, αμμωνία, βαμβάκι, επίδεσμοι, ασπιρίνες κ.α)
Το βασικότερο όλων έρχεται τελευταίο: Όρεξη για ζωή, αγώνα και επιβίωση. Ψυχραιμία και πίστη. Ο διαλογισμός βοηθάει για καλή σωματική και πνευματική κατάσταση.

στα 10 "κρυμμένα διαμάντια"

 
 
Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Η Θεσσαλονίκη ανάμεσα στα 10 "κρυμμένα διαμάντια" της Ευρώπης.
Το USA TODAY δημοσίευσε μια λίστα με τα 10 κρυμμένα διαμάντια της Ευρώπης, ιδανικά για φοιτητές και νεαρούς σε ηλικία ταξιδιώτες.
Μια ελληνική πόλη βρίσκεται στη λίστα λόγω της κουλτούρας της αλλά και της διασκέδασης που προσφέρει.
via En Lefko 87.7 http://bit.ly/1NpBAeM

Η άνοδος της ψυχής προς το Φως

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια παλιότερη δημοσίευση.

Ο Ερμής ομιλεί για τον πνευματικό άνθρωπο. Ο όρος μπορεί να έχει Γνωστικές συνδηλώσεις (οι λεγόμενοι πνευματικοί ήταν η ανώτερη κάστα σε ορισμένες Γνωστικές ομάδες, σε αντίθεση προς τους κατώτερους χοϊκούς και τους ψυχικούς), αλλά είναι φανερό ότι εδώ πρόκειται κυρίως για τον άνθρωπο που έχει γνωρίσει τον εαυτό του και είναι σε θέση να ενωθεί με τον θεό. Ο θεός αναφέρεται ως Τριάδα, αλλά εδώ ασφαλώς δεν πρόκειται για την χριστιανική. Πιθανότατα πρέπει να έχουμε κάποια σύνδεση με την τριαδική θεολογία των Χαλδαϊκών χρησμών (απ. 2, 23, 26-29, 31 des Places), όπου η Τριάδα τελικά εξουσιάζεται από τη Μονάδα. Ο Υιός του θεού που αναφέρεται στο κείμενο είναι ο Λόγος, γιος του Νου, σύμφωνα με την ερμητική θεολογία.

Ο πνευματικός άνθρωπος δεν πρέπει να εξασκεί τη μαγεία, ακόμη και για να επιτύχει κάτι καλό, επειδή έτσι παραβιάζει την Ειμαρμένη (Ανάγκη) και την πορεία της. Επιπλέον δεν πρέπει να ασκεί τη μαγεία, γιατί ό,τι τυχόν επιτύχει μ’ αυτήν θα σχετίζεται με τον υλικό κόσμο και θα του αποσπάσει την προσοχή από τον πραγματικό του σκοπό: την γνώση του εαυτού και την ένωση με τον θεό. Ο άνθρωπος που ζει αφοσιωμένος στην γνώση του άυλου κόσμου, μακριά από τον κόσμο του πηλού και τη ύλης, μια μέρα θα δει τον ίδιο τον Υιό σαν σε όραμα με τα πνευματικά του μάτια. Ο Υιός γίνεται τα πάντα, αφού είναι Λόγος που διαπερνά τα πάντα. Μεταμορφώνεται σε κάθε τι και υφίσταται όλες τις μεταμορφώσεις, ακόμη και τα υλικά πάθη (βλ. άνθρωπος παθητός), με ένα στόχο που του ανέθεσε ο Πατέρας: να φωτίσει την κάθε ψυχή, να την αποσπάσει από τον υλικό κόσμο και να την ανεβάσει στον άυλο, από όπου ούτως ή άλλως εξέπεσε κάποτε.

Ζώσιμος, Περί οργάνων και καμίνων γνήσια υπομνήματα περί του ω στοιχείου, 7

Ο Ερμής στο Περί αϋλίας καταδικάζει και την μαγεία, λέγοντας ότι «ο πνευματικός άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του δεν πρέπει να προσπαθεί να επιτύχει κάτι με τη μαγεία, ακόμη και εάν αυτό θεωρείται καλό, ούτε πρέπει να προσπαθεί να παραβιάσει την Ανάγκη, αλλά να την αφήνει ως έχει κατά την φύση και την κρίση της. Πρέπει να πορεύεται αναζητώντας τον εαυτό του και με τη γνώση του θεού να κατακτήσει την άφατη Τριάδα, αφήνοντας την Ειμαρμένη να κάνει ό,τι θέλει με τον πηλό της, τουτέστι το σώμα. Και (ο Ερμής) λέει ότι αν (ο πνευματικός άνθρωπος) σκέφτεται και ζει μ’ αυτό τον τρόπο θα δει τον Υιό του θεού να γίνεται τα πάντα για χάρη των οσίων ψυχών και για να μπορέσει να αποσπάσει την ψυχή από τον κόσμο της Ειμαρμένης προς τον ασώματο κόσμο. Κοίτα πώς ο Υιός γίνεται τα πάντα: θεός, άγγελος, άνθρωπος παθητός. Αφού μπορεί τα πάντα, γίνεται όλα όσα θέλει και υπακούει στον Πατέρα περνώντας από όλα τα σώματα. Φωτίζει τον νου του καθενός και τον υψώνει ορμητικά προς τον κόσμο της ευδαιμονίας, όπου ο νους βρισκόταν πριν γίνει σωματικός. Κι ο  νους τον ακολουθεί παρασυρμένος και οδηγημένος (από τον Υιό) προς το φως».  

''Οχι ποδήλατα''

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια παλιότερη δημοσίευση.

Αφωνη έμεινε η αγγλίδα ραδιοφωνική παραγωγός με την πινακίδα για τα δίκυκλα η οποία έχει τοποθετηθεί κοντά στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
thetoc.gr
«Ενθάδε ληφθέντες δυοκύκλοι διαφθαρήσονται», αυτό αναφέρει η πινακίδα που βρίσκεται κοντά στο πανεπιστήμιο του Cambridge και... ενημερώνει ότι όσα δίκυκλα παρκάρουν εκεί  θα καταστρέφονται. 
«Ισως είναι το πιο ''Cambridge'' πράγμα που έχει δει ποτέ. Μια πινακίδα ''Οχι ποδήλατα'' γραμμένη στα Λατινικά και στα αρχαία Ελληνικά», έγραψε στο twitter της η ραδιοφωνική παραγωγός Dotty McLeod  του BBC στο Κέιμπριτζσαιρ η οποία και την εντόπισε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις