Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Άγιος Ελευθέριος

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

 
Ιερωμένος και μάρτυρας (ιερομάρτυρας) της Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 15 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία...
sansimera.gr
Ιερωμένος και μάρτυρας (ιερομάρτυρας) της Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 15 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 18 Απριλίου από την Καθολική Εκκλησία.
Ο Ελευθέριος γεννήθηκε στη Ρώμη τον 2ο αιώνα, από πλούσιο πατέρα, τον οποίο έχασε από πολύ νωρίς. Ανατράφηκε από τη μητέρα του Ανθία, η οποία είχε μεταστραφεί στον χριστιανισμό από μαθητές του Αποστόλου Παύλου. Από μικρός ο Ελευθέριος ξεχώρισε για την πίστη του και τη θεολογική του επάρκεια. Σε ηλικία 15 ετών χειροτονήθηκε διάκονος, στα 17 του πρεσβύτερος και στα 20 του ο Πάπας Ανίκητος του ανέθεσε τον επισκοπικό θρόνο της περιοχής του Ιλλυρικού (σημερινής Αλβανίας), με έδρα τον Αυλώνα (σημερινό Βλόρε).
Ο Ελευθέριος μαρτύρησε, όταν αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο γνωστός μας Αδριανός, ο οποίος τον υπέβαλε σε μια σειρά από φρικτά βασανιστήρια για να απαρνηθεί την πίστη του. Κατ’ αρχάς έστειλε στον Αυλώνα τον στρατηγό του Φήλικα να τον συλλάβει, αλλά ο Ελευθέριος τον προσηλύτισε στον χριστιανισμό.
Μετά από λίγες ημέρες, ο Ελευθέριος έφθασε στη Ρώμη και παρουσιάστηκε στον αυτοκράτορα, ο οποίος, αφού απέτυχε να τον πείσει να απαρνηθεί την πίστη του, τον υπέβαλε σε μια σειρά από φρικτά βασανιστήρια, σύμφωνα με τους συναξαριστές. Αρχικά διέταξε να τον τοποθετήσουν σ’ ένα πυρακτωμένο χάλκινο κρεβάτι για να ψηθεί. Ο Θεός, όμως, του έστειλε δροσιά και ανακούφισε τους πόνους του. Στη συνέχεια τον τοποθέτησε σε μια πυρωμένη σχάρα, κάτω από την οποία έκαιγαν κάρβουνα. Ο Θεός επενέβη ακαριαία, σβήνοντας τη φωτιά και ψυχραίνοντας τη σχάρα.
Οργισμένος, ο Αδριανός διέταξε να τον βάλουν σ' ένα μεγάλο καζάνι, που περιείχε λίπος, κερί και πίσσα και να τον βράσουν. Και σε αυτή την περίπτωση επενέβη η Θεία Πρόνοια, δροσίζοντας το καζάνι και απαλλάσσοντας τον Ελευθέριο από το μαρτύριο. Τότε, ο έπαρχος της Ρώμης Κορέμων προσφέρθηκε να απαλλάξει τον Αδριανό από το αδιέξοδο. Κατασκεύασε ένα χάλκινο κλίβανο με μυτερά σουβλιά στο εσωτερικό του μέρος, τον πυράκτωσε και ήταν έτοιμος να ρίξει μέσα τον Ελευθέριο. Τότε συνέβη το θαύμα. Ο Κορέμων έγινε χριστιανός και αντί για τον Ελευθέριο, βρέθηκε αυτός μέσα στον κλίβανο με διαταγή του αυτοκράτορα. Όμως, με θεϊκή παρέμβαση δεν έπαθε το παραμικρό, αλλά αμέσως μετά αποκεφαλίστηκε. Μετά ήταν η σειρά του Ελευθερίου να υποστεί το μαρτύριο του κλιβάνου με τα καρφιά. Όμως και εδώ ο Θεός ήταν παρών. Η φωτιά έσβησε και τα σουβλερά καρφιά λύγισαν, ώστε να μη βλάψουν το σώμα του.
Ο Αδριανός απηυδισμένος διέταξε να φυλακιστεί ο άγιος για να πεθάνει από ασιτία. Εκεί στο ανήλιαγο κελί του ο Θεός του έστελνε τροφή με ένα περιστέρι. Αφού ούτε και στη φυλακή πέθανε ο άγιος, ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή να τον δέσουν πίσω από δύο άγρια άλογα, ώστε να κατακοπούν οι σάρκες του και να πεθάνει με ελεεινό τρόπο. Άγγελος Κυρίου ημέρεψε τα άλογα, έλυσε τον άγιο από τα δεσμά και τον οδήγησε σε ένα βουνό, στο οποίο έμεινε προσευχόμενος, εν μέσω άγριων θηρίων, τα οποία κατόρθωσε να εξημερώσει.
Μερικοί κυνηγοί, που είδαν τον άγιο στο βουνό, το ανέφεραν στον αυτοκράτορα, ο οποίος έστειλε ένα στρατιωτικό απόσπασμα να τον συλλάβει. Τα άγρια θηρία όρμησαν εναντίον των στρατιωτών, αλλά ο άγιος τα διέταξε να ηρεμήσουν και να γυρίσουν στις φωλιές τους. Ακολούθησε τους στρατιώτες διδάσκοντάς τους να αρνηθούν την πλάνη τους. Μερικοί από αυτούς πίστεψαν στον Χριστό.
Όταν έφτασε στη Ρώμη, ο αυτοκράτορας τον οδήγησε στην αρένα για τον κατασπαράξουν τα άγρια θηρία, όπως πίστευε. Μία λέαινα και ένα λιοντάρι που τον πλησίασαν, αντί να του επιτεθούν άρχισαν να του φιλούν τα πόδια. Βλέποντας ο αυτοκράτορας τη συμπεριφορά των λιονταριών και ακούγοντας την ιαχή του πλήθους «μέγας ο Θεός των χριστιανών» διέταξε τον αποκεφαλισμό του Ελευθερίου. Τη σκηνή του μαρτυρίου του παρακολουθούσε η μητέρα του Ανθία, η οποία έτρεξε να αγκαλιάσει για τελευταία φορά το άψυχο σώμα του γιου της. Δεν πρόλαβε, αφού οι δήμιοι την αποκεφάλισαν και αυτή.
Την ημέρα της εορτής του Αγίου Ελευθερίου, η εκκλησία τιμά και τη μνήμη της μητέρα του Ανθίας, του Αγίου Κορέμονος (του επάρχου της Ρώμης), αλλά και των δύο δημίων που τον αποκεφάλισαν και αποκεφαλίστηκαν γιατί πίστεψαν στον Χριστό. Τα λείψανα του Αγίου Ελευθερίου βρίσκονται στον ομώνυμο ναό στο Ριέτι της Ιταλίας.
Στη Ελλάδα, ο άγιος Ελευθέριος θεωρείται προστάτης των εγκύων γυναικών. Πολλές επίτοκοι γυναίκες επικαλούνται τη βοήθεια του και ακουμπούν το εικονισματάκι του αγίου πάνω τους για τους δώσει «καλή λευτεριά».

Απολυτίκιο Αγίου Ελευθερίου

Ιερέων ποδήρει κατακοσμούμενος, και αιμάτων τοις ρείθροις επισταζόμενος, τω Δεσπότῃ σου Χριστώ μάκαρ ανέδραμες, Ελευθέριε σοφέ, καθαιρέτα του Σατάν. Διο μη παύσῃ πρεσβεύων, υπὲρ των πίστει τιμώντων, την μακαρίαν σου άθλησιν.

14/12/2016 στο χειμωνιάτικο Ηράκλειο

Η ιστορία του Δώρου Χριστουγέννων

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, οι εργοδότες συνήθιζαν να δίνουν δώρα σε είδος ή σε χρήμα προς τους υπαλλήλους τους. Το 1925, για πρώτη φορά οι συνδικαλιστές διατύπωσαν το αίτημα για 13ο μισθό...


sansimera.gr

Η ιστορία του Δώρου Χριστουγέννων



Το Δώρο Χριστουγέννων είναι ένα χρηματικό βοήθημα, που δίνεται από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Συνίσταται σ' έναν ολόκληρο μισθό, κατ’ ανώτατο όριο και καταβάλλεται από τον εργοδότη έως τις 21 Δεκεμβρίου. Συμβάλλει στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και συντελεί στην αύξηση της εμπορικής κίνησης. Είναι γνωστό και ως 13ος μισθός.
Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, οι εργοδότες συνήθιζαν να δίνουν δώρα σε είδος ή σε χρήμα προς τους υπαλλήλους τους. Στις 6 Δεκεμβρίου 1925, για πρώτη φορά οι συνδικαλιστές διατύπωσαν το αίτημα για 13ο μισθό, ενώ δύο χρόνια αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1927, οι δημόσιοι υπάλληλοι απήργησαν με αίτημα την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Μετά τον πόλεμο, με δυο αναγκαστικούς νόμους του 1944 και 1946 (τότε δεν υπήρχε Βουλή), καθιερώθηκαν οι έκτακτες ενισχύσεις, όπως ονομάστηκαν τα δώρα, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο μισθό. Με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση δινόταν το δικαίωμα στους αρμόδιους υπουργούς να καθορίζουν τους μισθούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν οι έκτακτες ενισχύσεις των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Οι νόμοι 1777 και 1901 του 1951 επικύρωσαν την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία και όριζαν ότι «οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας δύνανται δια κοινών αποφάσεων να προσδιορίζουν εκτάκτως οικονομικάς ενισχύσεις κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα εις χρήμα ή εις είδος».
Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει έως το 1980, οπότε με το νόμο 1082 ρυθμίζεται οριστικά και για πάντα το ύψος και ο χρόνος καταβολής των δώρων εορτών και αδείας. Με τον ίδιο νόμο, το δώρο μετονομάζεται σε επίδομα.
Στις 6 Αυγούστου 2009, εν μέσω ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προτείνει στην κυβέρνηση Καραμανλή την κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, όπως και του επιδόματος της καλοκαιρινής άδειας. Στις 3 Μαρτίου 2010, η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοινώνει νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η περικοπή κατά 30% των επιδομάτων Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας στο Δημόσιο.
Μετά την είσοδο της χώρας στον αστερισμό των μνημονίων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει στις 2 Μαΐου 2010 την αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με επίδομα 500 ευρώ, σε όλους όσοι οι αποδοχές φτάνουν μέχρι 3.000 ευρώ και πλήρη κατάργηση των δύο μισθών, για μεγαλύτερες αποδοχές. Για τους συνταξιούχους το επίδομα είναι 800 ευρώ για συντάξεις έως 2.500 ευρώ.
Στις 7 Νοεμβρίου 2012, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, που ψήφισε η υπό τον Αντώνη Σαμαρά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κατάργησε ολοσχερώς τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας για τους δημόσιους υπάλληλους και όλους τους συνταξιούχους. Εν έτει 2015, επίδομα Χριστουγέννων δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο.
Υποσχέσεις για επαναφορά της 13ης σύνταξης εντός του 2015 για τους χαμηλοσυνταξιούχους έως 700 ευρώ περιλαμβάνονταν στις προγραμματικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 8 Φεβρουαρίου 2015. Μέχρι στιγμής, η υπόσχεση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί...

ΤΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΦΥΛΛΟ


ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ, ΔΙΑΒΗΤΗ, ΥΠΕΡΤΑΣΗ, ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ… – Όλα στη φόρα http://olastifora.gr/archives/51386

ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ, ΔΙΑΒΗΤΗ, ΥΠΕΡΤΑΣΗ, ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…

Αυτό το φύλλο κερδίζει, στις μέρες μας, την αναγνώριση ως ένας ισχυρός υπερασπιστής απέναντι στις ασθένειες και πολλές επιστημονικές μελέτες διεξάγονται για να διερευνήσουν τα οφέλη από τις ευεργετικές ιδιότητες του.
Τα αναφερόμενα οφέλη των φύλλων ελιάς κυμαίνονται από την προώθηση αυξημένης ενέργειας και της υγιούς πίεσης του αίματος, στην υποστήριξη του καρδιαγγειακού συστήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer και του διαβήτη.
Οι ελιές προέρχονται από τη Μικρά Ασία και τη Συρία, αλλά καλλιεργούνται σε χώρες της Μεσογείου, αλλά και στη Χιλή, το Περού και τη Νότια Αυστραλία. Τα φύλλα ελιάς χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ιατρικώς στην Αρχαία Αίγυπτο και ήταν ένα σύμβολο ουράνιας εξουσίας. Επίσης χρησιμοποιούνταν στην ταρίχευση των Φαραώ.
Η πιο πρόσφατη γνώση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του φύλλου ελιάς χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1800, όταν αλεσμένα φύλλα χρησιμοποιούνταν σε ένα ποτό για να ρίξουν τον πυρετό. Μερικές δεκαετίες αργότερα, πράσινα φύλλα της ελιάς χρησιμοποιήθηκαν σε τσάι ως θεραπεία για την ελονοσία.
Από την έρευνα και την κλινική εμπειρία μέχρι σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι το συμπλήρωμα φύλλου ελιάς μπορεί να είναι ευεργετικό για τη θεραπεία καταστάσεων που προκαλούνται από, ή συνδέονται με έναν ιό, ρετροϊό, βακτήριο ή πρωτόζωο. Μεταξύ αυτών των θεραπεύσιμων συνθηκών είναι: γρίπη, κοινό κρυολόγημα, λοιμώξεις από Candida, μηνιγγίτιδα, ιός Epstein-Barr (EBV), εγκεφαλίτιδα, έρπης Ι και ΙΙ, ανθρώπινος ιός του έρπητα 6 και 7, έρπης (έρπης ζωστήρας), HIV / ARC / AIDS , χρόνια κόπωση, ηπατίτιδα Β, πνευμονία, φυματίωση, γονόρροια, ελονοσία, δάγκειος πυρετός, σοβαρή διάρροια, οδοντική πλάκα και υγιεινή του στόματος, αυτί, ουροποιητικό σύστημα και χειρουργικές μολύνσεις.
Η πικρή ουσία είναι ένα μόριο που ονομάζεται ελαιοευρωπεΐνη ( O-Lee-u-ro-PEEN). Για πρώτη φορά απομονώθηκε από τα φύλλα ελιάς στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Πίσω στο 1962, ένας Ιταλός ερευνητής ανακάλυψε ότι η ελευρωπεΐνη είχε την ικανότητα να μειώνει την πίεση του αίματος στα ζώα.
Καθώς οι ευρωπαίοι ερευνητές συνέχισαν να ελέγχουν την ελαιοευρωπεΐνη, βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν παρατήρησαν ότι είχε πολλά οφέλη στην υγεία, όπως: αύξηση της ροής του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες.
Ως αντιοξειδωτικό, το εκχύλισμα φύλλων ελιάς προστατεύει τα εν λόγω αιμοφόρα αγγεία από βλάβη, και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στην προστασία της καρδιάς από στεφανιαία απόφραξη. Όταν λαμβάνεται επί παρατεταμένο χρονικό διάστημα, πιστεύεται ότι αντιστρέφει την αρτηριοσκλήρωση. Τα φύλλα ελιάς είναι στυπτικά και αντισηπτικά.
Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή δρα ως προληπτική για σχεδόν κάθε συνυπάρχουσα νόσο με τη γήρανση. Το ελαιόλαδο περιέχει ελευρωπεΐνη και παίζει σημαντικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή.
Τα πλούσια σε ελαιοευρωπεΐνη εκχυλίσματα φύλλων ελιάς βοηθούν στην ασφάλεια και την πρόληψη ή τη θεραπεία πολλών από των πιο κοινών απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων, χρόνιες ασθένειες της εποχής μας που σχετίζονται με την ηλικία
Πηγή: www.diaforetiko.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις